Tegnap este volt egy komoly teszt a Gold-al, sajnos mennie kell. Sokadrendű kanyargós utak, szakadó hó és vizes út, szinte vakon mentem. Jó a sárga fény, de a fényerő nagyon kevés. Városból kiérve 2 perc után kezdtem látni valamit.
Nekem belülről állítható magasságú fényszóró kell, amin ugye van állítómotor is, viszont a Kadettek nagy része nem ilyen. Ezért ritka az ilyen fényszóró.
Ez sajnos nem szétszedhető. A fényerővel nekem sincs bajom, pedig a jobb oldaliból nem sok fény jön ki. Múltkor letakartam a bal oldalit, nem sok fény maradt. :D Bontott lámpát viszont nem találok, gyári Hella lenne olyan 15 körül és plusszban ennyi lenne az állítómotor hozzá (le van törve, úgyhogy mindenképp kell az is). Bontóban csak sima kézi állítású van.
Parabolatükrös. Annak is megvan a maga előnye, például hogy szétszerelhető, kitisztítható, cserélhető az üveg. Ha jól emlékszem, a tükre is "valódi", nem műanyag - jobban bírja a hőterhelést.
Kíváncsiságból, mielőtt hazaindultam, körbenéztem a parkolóban. Az én szerencsétlen Suzukimon kívül két másik autót találtam, aminek H4-es a fényszórója, a többi mind dupla volt, többségében FF. Távolról sem reprezentatív, de azért elgondolkodtató.
Azért, de. Annyival jobb. Kétségtelen, h a mai H4-es tompítottak már tényleg nagyon jók, sztem tudnak annyit, mint a 25 évvel ezelőtt megjelent szabadtükrös, vagy projektoros lámpák, de ezen idő alatt azok is fejlődtek. És a biztonság néhe nem megfizethető. Egy jobb fajta H4 sem olcsó és soha nem lesz akkora fényerőd, mint egy alap H1-gyel, vahy H7-zel szerelt FF vagy DE lámpában.
Nem vitás. A két funkciót ellátó tükör, nyilvánvaló kompromisszum.
Ellenben drága. Egy std. készlet H7+H1, valami prémium fajta (NBP v. GE+90), minimum 7-8e HUF (állítólag hamarabb tönkre is megy a H7). Ugyanez H4esben a fele. Szerintem annyival nem jobb (szigorúan magánvélemény, természetesen :)).
Hello! Kár, de ahogy látom, nem befolyásol különösebben semmit. Piszokjó fénye van.
Amúgy nem igazán értettem, mire jó ez a dupla fényszóró. Az ember azt gondolná, hogy két fő előnye van a H4esekhez képest, egyrészt, hogy ha kiég a tompított, nem kell a távolsági izzóját is egyben kihajítani, így ésszerűbb, tehát olcsóbb - de nem az. (Sőt, a H7esek rendre drágábbak). Másrészt, hogy külön állítható a két-két tükör, precízebben be lehet állítani - de ezt sem lehet. Legalábbis a Focusban csak együtt állíthatóak.
A fénye viszont jobb, a H4es tompítotthoz képest. Szélesebb területet világít, és távolabbra állítható, anélkül hogy vakítana.
Kiszereltem mindkét fényszórót, kihajigáltam belőle a régi izzókat. Nem volt vészes egyik sem, de a tompítottak felemásak voltak, ráadásul az egyik végéről erősen mállott a fekete festék. Fura, mert ilyet még nem láttam. A fekete darabkák ott csücsültek a fényszóró aljában. Felpolíroztam mindkét fényszórót, és kicseréltem az összes izzót (Helyzetjelzőket is, ha már szét volt szedve).
Sajnos kicsit vakulnak a tompított tükrei. Ezzel nincs mit tenni. Lehet hogy korábban valami 55w-nál erősebb izzó volt benne..
Ezek kerültek bele. Nagyon kíváncsi voltam a sportlightra - hálistennek egyáltalán nem kékes, sem a fénye, sem szemből nézve. Érzésem szerint kb 4000k lehet.
Így más sikerült rendesen beállítani is, legalábbis szerintem ok. (Tesco mélygarázs, természetesen :D)
Szép erős fehér fénye van, de városból kiérve valahogy mégse látok többet, mint a Gold-al. Pedig száraz volt az út, azt hittem, hogy kisüti majd a szememet, de nem, sőt. Lehet túlságosan megszoktam már a sárgát, de nem tűnik olyan nagyon erősnek a Megalight. A másik meg hogy így nem ismerik meg az autót, már szóvá is tették, hogy keresték a sárga lámpát, de nem találták. :D Szerintem megy vissza a Gold. :D
Egyelőre nem hiszem. További H4-es izzók vásárlását nem tudom megoldani, az értelmi képességemről alkotott -amúgy lesújtó- vélemények, valamint a házaséletem minőségének további romlása nélkül. Legalább az egyiknek ki kéne égnie, de erre nem sok esély mutatkozik a közeljövőben :)
A Focus világítását kéne rendbehoznom. Talán említettem már, hogy rendesen beállított tompított mellett, a távolsági fények teljesen más magasságba világítanak (H7+H1). Mivel a tükrök együtt mozognak, csak arra tudok gondolni, hogy az izzók nincsenek megfelelően betéve. Ma délelőtt belekukkantottam mélyebben - mindkét H1-es búrája fekete. Nemtom mi történhetett velük. Sajnos a tompított tükrei felül egy-egy foltban kezdenek vakulni. Alighanem holnap kiszedem mindkettőt, és belemélyedek a problémába. (Mindez persze úgy fog kezdődni, hogy az összes izzót kihajítom, és kicserélem.)