Ha lenne időm ilyesmire keresnék egy Jezsőt és bekenném ezzel a trutyival. Utána lőhetnék pár fotót párszázszoros nagyítással. Úgy látszik hiába írtam hogy már megtettem ezt a kolléga inkább jobban hisz a mendemondáknak mint a tapasztalt dolgoknak amit ráadásul többen tapasztaltunk...
Nem is a zajszinttel volt baj! Hidd el, nem a levegőbe beszélünk, hangszedő javítással foglalkozó barátom többször is találkozott ilyennel, és én is! A visszamaradt szálacskákat mikroszkóppal jó lehetett látni, és ezt a saját szememmel láttam, nem csak olvastam róla...
Én mindenesetre nem tapasztaltam, hogy maradna a barázdákban bármi is az anyagból.
Előszedtem a HiFi Magazin 22-es, 1986/3 számát, ( CD-n van meg ) abban írtak róla a "Kenni vagy nem kenni" c. cikkben. Valóban a Nagaoka "találmánya", nálunk a Balatonfüred-Csopak Tája Mgtsz gyártotta a folyadékot, és egy Plastool nevü szövetkezet hozta forgalomba. Erősen szennyezett lemezek tisztítására javasolták. Darvas 170-180 olyan lemezt kezelt vele, amit előtte lenkózott, és ő se tapasztalt semmiféle beragadást.
Egy idézet a cikkből:
"Vegyianyagok hatásáért (és mellékhatásaiért) kockázatos dolog garanciát vállalni. Egyet azért megtettünk. Dankó Emil megmérte egy mérőlemez zajszintjét "plasztúlozás" előtt és után. A zajszint nem emelkedett."
Anno kb. 25 lemezt kezeltem le, azóta mindegyiket többször meghallgattam, soha nem volt problémám egyik pickup-ommal se, ( Ortofon 320U, majd Denon DL110, végül Ortofon Vivo Blue ). Az igazsághoz tartozik, hogy utántöltőt vettem, és ecsettel kentem fel ( ez talán Darvas L. javaslata volt a HFM-ben ), nem az eredeti készlet terítővályúját használtam.
A vita, h jó volt-e a cucc, kb 1/3 évszázada okafogyott, amióta nem gyártják. Csak érdekelt volna, készítenek-e még hasonlót a világon manapság.
az még hagyján, h a türe tekeredik, no de a sztatikusság miatt szépen ráülnek ezek a müanyag bizbaszok a tekercsre, oszt nem tudod, h mitöl xol xarul a különben jo hangxedö. Közös barátunk mutatott ilyen hangxedöt, ujra kellett tekercselni...
Nem szakadt a barázdába semmi, ha maradt volna az meghallom, viszont nagyon hatékonyan szedett ki minden piszkot. Egy hátránya volt: volt egy lemezemen, az elsők egyikén, amit még kristályhangszedős lemezjátszóval is hallgattam, a tisztítás után kegyetlenül kijött, mit művelt a nagy tűnyomás+gagyi tű+némi por. Azt ki is dobtam, megvettem újra ( Lehotka a Váci Zeneiskola orgonáján, Hungaroton )
Jóval macerásabb volt használni, mint pl. mosatni, valszeg azért is nem gyártották, csak pár évig, valamilyen kisszövetkezet a '80-as években.
Pontosan! Megnéztem mikroszkóppal mik maradtak a barázdákban, azonnal abbahagytam és vittem közös barétunkhoz alapos mosásra az említett lemezeim. (szerencsére nem kezeltem sok lemezt, így is maradt még egy adag trutyi, pedig már vagy 30 éves és látszólag tartja az állagát. Marha drága MC fejben a tűcsere!!! Én sem ajánlom....
A nyolcvanas években kapható volt egy magyar gyártmányú, lemezőr nevű cucc, egy lakkszerü trutyi, amit a lemezre kellet kenni, és száradás után egy filmszerű rétegben le lehetett húzni, vitt a barázdákból minden koszt. Létezik még ehhez hasonló termék ?
A HFM is ajánlotta, van olyan lemezem, ami 30 évig állt bekenve, és csak a meghallgatásnál szedtem le, addig is védte a portól. Talán még most is van, amin rajta van a réteg.
Köszi, régebben én is mostam a fúrógépes módszerrel, a mosogatós mosás és a csapvíz után még ioncserélt vízzel is átöblítettem, a pörgetőszár egy egy méretes szögre húzott két átfúrt gumidugó volt, működött a dolog kiválóan :-)
Az időm mostanában kevés, van viszont néhány lemezem, aminek a belső borítója is tönkrement, vagy nincs is, és "hamán, akkormán" , szóval a mosatást a borítócserével is összekötném
( Omár Haddel Hamán Akkormán - copyright by Darvas László, Hi-Fi magazin :-) )
A VPI mosó se valami nagy szám, én nem mondanám egyértelműen felsőbb osztálynak. Oda olyan gépek tartoznak, mint a KMAL vagy a Loricraft. Talán nem utolsó szempont, hogy ezekhez fülvédő sem kell))
nno akkor mindenképp saját mosás, hiszen akinél mosathatnék szomszédvárban, neki is okki-nokki van. Ezek szerint ezért nem éreztem érdemi különbséget. :D :D :D
A szögletes alu kardeszkásat (IIX900) vegyed hangkar nélkül, és -akár a föld alól- szerezz hozzá elviselhető áron valamilyen régi Helius kart. Ezen a legkisebb Helius is sokkal jobban szól, mint a Rega RB250 vagy 300...
De megtérül, mert az Okki Nokki tapasztalatom szerint korrektül leszívja a szmötyit. A szívás után száraz lesz a lemez. Mikroszkóppal is megnéztem, és bizton állíthatom, a barázdák mélye is tiszta.
27 éve vettem az első "normális" lemezjátszómat (tudom, a Skoda nem autó, a NAD nem lemezjátszó:)) , azóta sokféleképpen pucoltam lemezt. Több mint 10 éve van vákuumos gépem, az alábbi képen látható Moth RCM2 KIT változatát rendeltem meg - úgyhogy van tapasztalatom, mennyire unalmas dolog 20-30 darabot sorozatban tisztítani... eszembe se jutna szolgáltatásként hirdetni.
Egyetértek. Bár soha nem hallgattam/láttam az említett Okki-Nokki-val tisztított lemezt, de az tuti hogy a semminél sokkal többet ér az is, sőt megkockáztatom hogy az ilyen-olyan kézi pacsmagolásoknál is sokkal többet ér. A VPI ellenben sokkal, de sokkal drágább. :-))
pedig itt az olvtársak fele nepper, másik fele kupec, mindnyájan a vatyin laknak, és csak a beetetés van ingyéé, aztán keményen lehúzzák a hozzád hasonló vidéki lúzerekről a xaros gatyát is...