Keresés

Részletes keresés

cserella Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7802
reggel száraz vagy puha a sárgás- barnás fű?
Előzmény: MZ/Y (7797)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7801
hát...én csak olvastam...nem értek hozzá, meg kicsi is vagyok, és a fűvem is fiatal...:)))

de én most úgy öntözöm, hogyha nagyobb része száraz a földnek, akkor jó alapos áztatást kap.
Hozzá kell tennem, hogy most szerintem jól érzi magát a fű (főleg, hogy a gyomot rabszolgamunkávak írtjuk belőle), mert nő mint állat...:DDD
Előzmény: sz_attila (7800)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7800

Na most akkor számszerűsítsük, mi a "ritkán" öntözés. Azt mondod, hogy az 2-3 naponta van, de nekem 2 nap után ebben a kánikulában is még nedves a talaj felszíne, annyira sűrű a gyep. Hagyni kell tehát a talajfelszínt kiszáradni és csak utána öntözni ismét? Ez lehet akár pl. 4 nap után is.

Akkor tehát ne napokban határozzuk meg a locsolás szükségességét, hanem a talajfelszín állapotában.

Előzmény: Törölt nick (7799)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7799
ezt én is olvastam, hogy ritkábban kell locsolni (2-3 naponta), de akkor úgy, hogy a talaj alsó 10-15 cm-es zónája is nedves legyen. Ha a talaj felső 5 centije ki is szárad, az nem baj, mert a gyommagvak ott virgonckodnak leginkább...
Előzmény: -Tsunami- (7798)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7798

A nyári folt (summer patch), a Necrotic Ringspot sok helyen előforduló probléma!Külföldi lapok is azt írják,hogy a megelőző vegyszeres kezelés májusban, és a leírt gondozási mód sokat segíthet! Ez a gombafajta,a talajban található,és ha a már leírt  körülmények ideálisak,egyböl robban! Ahol előfordul,ott következő évben is megjelenhet. Azt is írták,ahol megjelent, kánikulában a déli hűsítő pár perces locsolás is javíthat a megfékezésben,mert lehűti a gyökérzónát.A ritkább öntözéssel,lentebb kényszeríted a gyökereket a talajban,ha sűrűn locsolsz,fent maradnak,és ha kiszárad a felső réteg,az akkor nem jó.

Előzmény: sz_attila (7795)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7797
Érdekes amit írsz (nem kételkedem!!!), mert ott sárgás-barnás igazán, ahol vélhetően kevesebb műtrágyát kapott. Ott elvileg éppen kevés a nitrogén. Hmmm...
A homok az tömörödött lehet? Gondolom, nem. Az agyagos homok meg, gondolom, igen. Nálam az utóbbi van, csak azt nem tudni, mennyi agyag jutott a homokba...
Előzmény: -Tsunami- (7794)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7796

Asszem nálam minden stimmelt amit leírtál. Most tápoztam nemrég, sok volt az eső, meleg a levegő, napos terület stb.

A képhez képest jó vagyok, mert nálam még csak 1-2 db 20-30 cm-es van.

Akkó megyek oszt gombázok. :oD

sz_attila Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7795
Tökéletesen zárt, 4-5cm magasra nyírt, 4 éves gyepnek homokos talajon milyen gyakori locsolást javasolsz száraz időszakban (tehát ha pl. egyáltalán nem esik az eső), napos helyen? Hogy ne alakuljon ki ez a gombás fertőzés? Jó-e, ha a talaj felszíne a fű alatt száraz?
Előzmény: -Tsunami- (7794)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7794

Az alsó,a nyári folt (summer patch).Tünetek általában június végén vagy július elején jelennek meg,30-32  fok levegő,25 fok talajhőmérsékletnél  gyökérzónában fertőz,és nedves talajokban .Legjobban napos védtelen területen alakul ki,tömörített talaj, magas nitrogén szint,sok eső,gyakori nappali öntözések,megskalpolt fű,túl magas fű,elindíthatja a betegséget.

1 Kerülni kell a tulzott nitrogént

2 kerülni a gyakori nappali locsolást,Víz ritkán de mélyen .

3 tavasszal talajlazítás,ha tömörödött a talaj

4 csökkenteni a gyepfilcet

5 permetszer: amistar,rubigan,topsin

6 minden évben visszatérhet,és előtte kellene megelőzőleg permetezni.

7.A gyökeret támadja meg a ferőzés, elszárad a fű, és ezért nehéz permetszerrel utólag védekezni ellene ,nehezen veszi fel,bő permetszerrel kell kezelni.

8 Szeptemberig fertőzhet, a hűvösebb idővel visszaszorul!

A nyár folyamán  komoly probléma tud lenni!

Előzmény: MZ/Y (7791)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7793
Közben beugrott, hogy épp' erről (is) volt szó. Belenéztem, lesz mit értelmeznem. :o)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7792
Nem is értem, gyep helyett inkáb gombát termeszthetnétek :)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7791
Az alsó is gomba? Mert olyan nekem is van. :o)
Akkor már csak a mit/milyen dózisban szent kérdés maradt hátra. :o)
Előzmény: -Tsunami- (7790)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7790

Ez a pár kép is gombabetegség!Elég sokféle van,és nehéz beazonosítani!

Van amihez 1 kicsit hasonlít ,van amelyikhez nem!Mekkora kiterjedésen látszik neked?A Én inkább megpermetezném gombaölővel,azzal kárt nem okoznék neki! Amikor magasabban hagytad,estére nem locsoltad meg nagyon?

Előzmény: kókuszka (7782)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7789

Akkor passz :(

Az időjárás se annyira extrém, az nem okozhatja. Egyszerűen nem tudom, mi lehet ez, és főleg, hogy mivel lehetne megállítani és helyrehozni.

Előzmény: kókuszka (7788)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7788

Szerintem teljesen zárt. A nyírást évek óta középmagasra állított fűnyíróval végzem. (Ezen a héten hagytam egy kicsit hosszabbra, a beígért meleg miatt).

Az az igazság, hogy régóta "füvezek" és nem változtatok semmin. De ez most nekem is új dolog.

sz_attila Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7787

Igen, látszik, fűnek néztem én is.

Hát a leírás alapján nem hiányzik neki semmi, ami a fotóról nem látszik, az az, hogy mennyire sűrű, zárt a gyep, illetve milyen magas a gyep nyírás után. Nekem, mikor még nem volt eléggé zárt és alacsonyra nyírtam, akkor hasonlóképpen, látszólag minden ok nélkül foltokban kisárgult-barnult, nem is jött helyre abban a szezonban.

Előzmény: kókuszka (7786)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7786
Nem tudom látszik-e a képen, de ami nem zöld az nem a föld, hanem a sárgás-barnás fű!
kókuszka Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7785

Mint írtam a képen rosszabb a hatás. (vakuval fényk.)

4 éves gyep.

Napos helyen van.

Rendszeres tápozás.

Nyírás hetente.

Öntözés: heti 2x,de mostanában a természet, de az rendesen!(még nedves a föld pár cm-en)

Szellőztetés.

Szögespapucs.

Gyomstop.

MZ/Y Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7784
Ránézésre én is a szárazságot mondtam volna, de nem értek hozzá, inkább nem szólok bele. :o)
Előzmény: sz_attila (7783)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7783

Ez nagyon rosszul néz ki. Milyen idős a gyep?

Ha gombásodás, akkor nem értem, rengeteget kellett locsolnod... Ekkora vashiány csak akkor léphet fel, ha egyáltalán nem tápoznál. Mondjuk vízhiánykor is ilyesforma a fű. Tudni kéne, hogyan ápolod, részletesen leírva, milyen helyen van (napos-árnyas?), stb.

Előzmény: kókuszka (7782)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7782

A képen rosszabb mint a valóságban, de ez van. Most ez gomba, vashiány vagy mifene? Nincsen semmilyen fehér biszbasz, csak ilyen foltok. Help!!

MZ/Y Creative Commons License 2007.06.21 0 0 7781
Nem, még gazzal van beültetve...
Előzmény: sz_attila (7780)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7780
Olyan lehet, mint a sógorom: ő biztos, ami biztos alapon fű helyett betont használt az udvarban. Tény, hogy nem kell hajnalban locsolnia :D
Előzmény: MZ/Y (7779)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7779
Még nincs füve. :o)
Előzmény: sz_attila (7772)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7778

Van vagy 20 féle gombabetegség,ami megtámadhatja a gyepet,nézegettem a hatóanyagok között,és az azoxystrobin tartalmú (amistar) volt a legtöbbet átfogó szer!Bár a pythiumra 1 kicsit erősebb a (Previcur 607 SL) .Még RIDOMIL GOLD MZ 68 WG ,és a Topsin- M 70 WP .Ez a 3 szer nagyjából átfogja az összes gomba betegséget. Kivéve amit nem! :-)

Előzmény: sophie_1 (7774)
tamáspapa Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7777
Én beleépítettem a majdani garázsom alap-betonlemezének bal-belső sarkába, ott nem zavar semmit-senkit. Ősszel megépítem a garázst, aztán lehet döngetni hajnalban is. Az első szomszédaimat nem zavarja, mert kb. 40 ,-re van a szivattyú a házaiktól, a hátsó szomszédokat biztosan nem zavarja, mert a kert végében van a garázs ...és a temetővel vagyunk kertszomszédok...
Előzmény: sz_attila (7767)
tamáspapa Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7776
Én - ha amúgy jóban vagytok - szólnék neki este, hogy csinálnál egy hajnali próba-locsolást, ha esetleg zajos, szóljanak. Vagy: egyszerűen locsolnék egyet, aztán délután csak úgy mellékesen megkérdezném, hogy nem hallottatok hajnalban valami fúrcsa zajt? Ha azt mondja, hogy nem, akkor mondd azt: én sem...:)))
Előzmény: MZ/Y (7766)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7775
A Previcur 607 SL  10-14 nap szokott lenni a következő, kontakt szereknél 7nap (dithan)!De ha nagyon csúnya lenne,akkor én biztosan nem bírnám ki 2 hétig!
Előzmény: sophie_1 (7773)
sophie_1 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7774
Tényleg ilyesmi a fű:-(( Olyan fehér átlátszó vatta szerű:-((
Előzmény: -Tsunami- (7750)
sophie_1 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7773
...akkor nincs más teendőnk mint várni a hatást:-))) Azt mondta a mg-boltos, hogy az a mennyiség amit megvetetett velünk kb. 3-4 permetezésre elég, és kétszer biztosan meg kell locsolni vele. Hány napot várjunk a másodikig?
Előzmény: -Tsunami- (7759)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7772
Majd ő is locsol, ha észreveszi, hogy a szomszéd füve zöldebb :)
Előzmény: MZ/Y (7769)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7771
Csak addig fogja zavarni,amíg meg nem szokja!
Előzmény: MZ/Y (7769)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7770
Az se rossz, de nekünk kb. minden túl drága, amit 10 ft-nál többe kerül. :o) Most számoltam, hogy kb. havi 2-3 e-t meg tudnék takarítani a villanyszámlán, ha vennék még egy öntözőfejet meg csöveket, kütyüket. Tökre megérné, de speciel nincs 15 e-m, hogy meg is csináljam...
Előzmény: sz_attila (7767)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7769
Nem _olyan_ hangos, de hajnali 5-kor a nagy csendben azért betölti a teret a morgása. :o)
Előzmény: -Tsunami- (7768)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7768
Milyen szivattyúd van hogy ilyen hangos.Benzin motoros? :-)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7767
A hungarocell jó 5let. Nekünk is rá van építve egy szétszedhető fabódé tetővel, más kérdés, hogy nekünk nem hangszigetelés miatt kellett, hanem hogy ne ázzon.
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7766
A hangra nem Sanyi panaszkodna (félreértések elkerülése végett: Sanyi egy jó szomszéd!), hanem esetleg a közvetlen szomszéd. Aki történetesen a falu pm-e. Vele nem lenne jó összerúgni a port. :o)
Lehet, hogy a szivattyú köré hungarocell-ből kellene eszkábálni egy házfélét, úgy, hogy szellőzzön azért. Az a zajon is fogna, az eső mellett.
Előzmény: sz_attila (7765)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7765

Azt nem tudom, hogya szakirodalom mire gondol, de a 4cm gyepmagasság véleményem és tapasztalataim szerint megfelelő. Ha magasabb, akkor lenyomódik terheléskor és kicsit csúnya lesz, látszanak benne a nyomok, bár visszaáll később. Az ennél alacsonyabb gyep meg ugyan esztétikusabb (2 éveig nekem is 2-3cm alacsonyra volt nyírva), de kevésbé áll ellen a hőségeknek, hamarább megritkul és nehezebben regenerál.

Szerintem jó a gyeped magassága, koncentrálj a Sanyira, hogy locsolhass reggelente :)

Valamivel nagyobb zajt kell kelteni, akkor nem veszi észre, hogy megy a szivattyúd :DD

Az asszonynak szoktam ajánlani, hogy szívesen eltöröm a lábát, mikor a fejét fájlalta :DD Másik dolog, hogy nem tudom, mennyire működne, mert sose próbáltuk ki :DD

Előzmény: MZ/Y (7764)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7764
Na, ezt jól megkérdezted. :o)
Inkább 4 amúgy, és a gyep magassága. Mármint, ha a gyep magasságán azt értjük, hogy lerakok a földre egy colostokot és megnézem, meddig ér a fű.

Szóval szerinte a fűszál hossza (kiegyenesítve) lenne 5 cm, nemkiegyenesítve (tehát a gyepmagasság) meg kevesebb. Na de melyikre gondol a szakirodalom, hogy 5 cm körül legyen?
Előzmény: sz_attila (7763)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7763

Érdekes, viszont és még sose mértem meg, amikor felállt :DD Mármint a fű :) Nem tudom, erre mit mondjak, bár Sanyi :) elmélete sztem agyaglábakon áll. A gyep magassága lehet kisebb, mint a fűszál hossza, ugye a kettő nem egyforma, mert a fű elhajlik. Nálad a gyep magassága kisebb 3cm-nél, vagy a fűszál hossza?

Sőt, elvileg a beállítottnál inkább magasabbnak kellene lennie, mert ugye a kereke a gyepen gurul, az meg ugye nincs a földön, ha sűrű a gyep... :)

Előzmény: MZ/Y (7762)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7762
De jó. :o( Eddig este 6-tól 10-ig locsoltam, most keljek minden reggel 5-kor és küzgyek a szomszédokkal? :o)

Más: mit jelent az 5 cm-es fű? Elvileg a fűnyíróm 5 cm-esre van állítva, de a fű bizony nincs meg 3 cm se nyírás után. Szomszédom (ugye, Saniy :o)) szerint jó az úgy, az 5 cm-t úgy kell érteni, hogy nyírás közben a nyíró motorja felszívja ("felállítja") a füvet, ekkor nyír 5 cm-re, aztán mikor továbbmegyek, szívóerő megszűnik és a fű "összerogyik". Vélemény?
Előzmény: sz_attila (7760)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7761
Hát az nem baj, ha arányosan kevesebbet locsoltok ki belőle egyszerre. A gyakoribb locsolás a nagy melegben előnyére válik mindennek. A fű gyökerei kb. 15cm mélyre hatolnak, ennél mélyebbre nem kell, hogy menjen a víz. Felnőtt fűre gondoltam :)
Előzmény: sophie_1 (7758)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7760

Pedig jó az a reggeli szivattyú indítás. Locsoljon a szomszéd is :))

Én is áttértem a hajnali locsolásra. Hatékonyabb, mivel akkor van a leghűvösebb és a legkisebb a párolgás. Este még mindig 30 fok közelben van a hőmérséklet.

Előzmény: MZ/Y (7754)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7759

Nagyon jó a kombináció,Previcur 607 SL -propamokarb,A topsin-M - tiofanát-metil hatóanyagu.A Propamokarb is fent van a hatóanyagok közt!A topsin,meg más gomba ellen is hatásos!

Előzmény: sophie_1 (7755)
sophie_1 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7758
Lehet, hogy az a baj, hogy este 9-kor és reggel fél 6-kor is locsolunk????  Sok a víz?
Előzmény: TAMASCS (7752)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7757
A dithan - mankoceb,  a RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - mankoceb és metalaxil-M hatóanyagu. Vannak olyan gombabetegségek,amire a metalaxil is hat, ezért kombináltabb szer. De a dithan is jó,mert a mankoceb a lényeg a pythium ellen,az mind a kettőben benne van! Az Azoxystrobin is hat a pythiumra,ez az amistar.
Előzmény: TAMASCS (7753)
sophie_1 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7756

Köszi Neked is!

Most már azt hiszem van miből válogatnunk "gyógyír" ügyben:-)))

Valószínűleg átgondoljuk a locsolást is....

sophie_1 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7755

Köszi a gyors választ!:-)

Az egyik szer az ampullás, Previcur 607 SL, a másik Topsin-M.   Ha ez a két szer nem fog hatni, ki fogom próbálni amit Te ajánlottál.  Vagyis a férjem....:-))))

Előzmény: TAMASCS (7751)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7754
Ez király. Ma 5-kor ébresztett a lányom, gondoltam, locsolnék, de aztán a szomszédok nyugalma érdekében kihagytam (szabadon áll a szivattyú és így azért van hangja). Este sokkal kényelmesebb lenne.
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7753
Én egyébként Dithane-t használtam. Nekem bevált.
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7752
Igaz, az esti öntözés helyett ha lehet, át kell állni a hajnalira. Ahogy írta Tsunami, esti öntözésnél egyrészt sokáig nedves marad, másrészt egy harminc fok feletti nap után a talaj és a gyep is átmelegszik, ami egy esti öntözés után könnyen befülledhet.
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7751
Amit leírtál, az gombás megbetegedést mutat. A szárak tövénél megjelenő penészesedés, valamint barnás elszíneződés szártőrothadásra utal. Valószínű, hogy az újravetés után túlöntözted a gyepet. Ezért is javasolt, hogy csak igazán nagy forróságban öntözzünk naponta, egyébként a napi öntözést kerülni kell, mivel az állandó nedvesség kedvez a gombáknak, így a gombás megbetegedéseknek. Új telepítésnél persze a napi öntözést nem lehet kikerülni, de kihajtás után vissza kell venni a vízmennyiséget, mivel már nem szükséges a talaj felületét állandóan nedvesen tartani.

A lényeget megtettétek, gombaölővel kell permetezni, vagy locsolóvízhez keverve kijuttatni. Én egy hordó vízben oldottam fel az előírt töménységben és búvárszivattyűval kilocsoltam a területre, kisebb terület esetén persze lehet a jól bevált öntözőkannával. Egy pár napig eléggé érezni a permetlé szagát, viszont hatásos, ha nem is egy éjszaka alatt, de néhány hét alatt észhez tér a fű.
A beteg fűszálak valószínűleg elpusztulnak, de újravetni nem kell, nem is szabad, néhány hét alatt újra hajt és fokozatosan besűrűsödik.
Tamascs
Előzmény: sophie_1 (7749)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7750

Nézd már meg a permetszerek nevét,kiváncsi lennék mit ajánlottak!

A legtöbb gombabetegségre hatásos az amistar.Ha így néz ki,akkor

Pythium blight  Ellene: amistar, Ridomil Gold MZ 68 WG hatásos.

Elsősorban  meleg, nedves időjárásra hajlamos betegség.Magasabb nitrogénszintnél jobban fertőz. A permetszernek is kell idő míg beépül,és hatni fog.Párás fülledt időben kerülni kell az esti öntözést,mert egész éjjel nyírkos marad a fű, és jobban fertőz.

Előzmény: sophie_1 (7749)
sophie_1 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7749

Sziasztok!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni Tőletek.

Most telepítettünk automata öntözőt a kertbe, és a felásott füvet  kb. 10 napja újra vetettük. Szépen ki is kelt a fű, de kb. 3 napja reggelente az új fű töve olyan, mintha penészes lenne.  A vékony kis fűszálacskák pedig eldőlnek, olyan barnás színűek a tövénél és elszáradnak napközben.

Tegnap este valamilyen  (2 féle keverék) gombaölővel - amit mezőgazdasági boltos adott -  az egész fűvet (újat és régit is) a terjedés miatt megpermetezte a párom, de ma reggelre semmi változást nem láttunk:-(((((

Mi lehet ez? Mit csináljunk?  Aki tud kérem segítsen! Előre is köszönöm!:-)

Teaway Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7748
Pont az, amit -Tsunami- is mondott. Az összes madaras lecsó tele van vele.
Előzmény: szupernyero (7734)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7747
Lekötelezve! :D
Előzmény: cserella (7746)
cserella Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7746
na, bekalibráltam, a múltkor is előjött ez a kérdés.
kb 15 nm-re locsolom ki. ha mohás a terület, célzottan csak arra.
de mivel van permeteződ, ki is fújhatod, a zacsin rajta van, mennyi kell bele.

ha sárgul a füved mostanában, inkább gombára gyanakodnék, ilyen időben előfordul, föleg, hogy gyorsan nő a táp magas nitrogéntartalma miatt. (ezt a gombák nagyon kedvelik.

orthocid vagy dithane, és vas keverékével fújnám le.

változás?? kb 3 nap. szerintem. de vsz szellőztetned kell majd a sárga fűszálak miatt.

Előzmény: kókuszka (7745)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7745

Ha a tüneteket (enyhe sárgulás)mégsem a vashiány okozza, akkor a vasgálicos oldattal lehet-e kárt okozni a gyepen?

Másik kérdés: Azt írtátok, hogy 1 evőkanál 10 liter vízben oldva. De azt hány nm-re kell kilocsolni?

Három: Mikor kell látható változásnak lenni?

Köszi előre is!!

sz_attila Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7744
Hát jó is, ez tagadhatatlan.
Előzmény: apci500 (7742)
safi69 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7743
ELADÓ Gyeplazító:
AL-KO Vertikutierer Profi E37, fűszellőztető, gyeplazító, lengőkéses, 1600W-os, gyűjtős eladó. Ár: 18000 Ft
Tel: 06 203166826 MÓRNagyobb képek itt
apci500 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7742
Ezektől, meg a gyanta burkolattól szokott jelentkezni egy tízes szorzó, cserébe ettől lesz jobb mint a pl. a pétisó + kálisó + szuperfoszfát, pedig abból is lehet NPK-t keverni...
Előzmény: sz_attila (7733)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7741

7674. hsz-ben megtalálod.

Előzmény: TAMASCS (7736)
szupernyero Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7740

Kössz a bíztatást mindenkinek. Már amúgy majdnem feladtam magamban. Ha tudom, hogy nem jön vissza soha, akkor ok. Viszont tudván, hogy nem is tudom gyökerestől kiszedni, így frusztráló egy kicsit a gondolat, hogy lehet, hogy felesleges a sok meló.

Annyira teli van amúgy, hogy erre eddig nem is gondoltam, de helyenként nem marad 20-szor 20-as foltokban semmi. Ennyire hamar kinyírta a füvet.

A substralt már használtam egyszer egy kisebb területen. Nagyon hatásos volt az első 1-2 hét alatt gyönyörű lett a fű, aztán amilyen hírtelen bezöldült és elkezdett nőni, ugyanúgy el is tünt a hatása.

Előzmény: sz_attila (7738)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7739
Előzmény: szupernyero (7734)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7738
Uramisten! 200m2 területeten??? Akkor iszonyatosan gyomos lehet... Szerintem kitartás. Gondolj arra, hogy most az elején megszívod, de egy-két-három év múlva leülsz mellé a jó kis rattan ülőgarnitúrába, felrakod a lábad, hallgatod a madárcsicsergést, pöfékelsz egy jófajta szivarból... Nos? :)
Előzmény: szupernyero (7735)
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7737
Pedig a kézi gyomlálás az, amitől igazán szép lehet a füved.
Nyugi, mi szakaszokban vetettük, és pl. a hátsó 18x14 m-es területet én kb. 30 óra alatt gyomláltam végig, pedig még az asszony is besegített vagy 10 órát. A szomszédok persze hülyének néztek. Most meg csak azt kérdezgetik, milyen trágyát használok hogy olyan szép. Az eszükbe sem jut, hogy nem csak attól szép, hanem attól az embertelen gyomlálástól, amit az elején megcsináltunk.
Ja és amint elkezdesz trágyázni, a gyom is erőre kap, úgyhogy hajrá. :)
Tamascs
Előzmény: szupernyero (7735)
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7736
Ha nincs nagy felület, én a helyedben a drágább tápokat választanám, új fűnél olcsó szóba sem jöhet. Eleve gyakorlatlanabb az ember, nem tudja mennyi kell belőle, nehezebb is adagolni, könnyebben kiég, és nem tartalmaz mindent, ami egy friss telepítésnek kell. Én granulátumot használtam az elején, (Compo), lehet szórókannás változatban is venni először, hogy egyenletesen ki tudd szórni. Nem volt vele gondom, hamar megerősödött a fű. De szerintem a Kemira fűtápjai sem rosszak, csak azok is drágák (800 nm-re 1 alkalom ~20e Ft), így ezeket csak évente max. egyszer tudom használni.

De itt annyian preferálják a vízben oldhatókat, hogy most már kíváncsi vagyok, hogy azzal milyen trágyázni. Csak mondjatok egy márkát. :)
Tamascs
Előzmény: szupernyero (7729)
szupernyero Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7735
A kézzel gyomlálás valszeg nem fog menni. Tegnap egész este csináltuk, és ketten 2,5 óra alatt az egy tized részét sem tudtuk megcsinálni. Jó móka ez, csak én nem tudok ennyi időt rászánni.
Előzmény: sz_attila (7733)
szupernyero Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7734
Megmondanád a nevét és hogy hol lehet kapni?
Előzmény: Teaway (7732)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.19 0 0 7733
Van benne még 2% Mg és nyomokban B, Mo, Fe, Cu, Mn, Zn.
Előzmény: apci500 (7731)
Teaway Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7732
Én próba-cseresznye alapon 30-10-10 + mikroelemes öntözőműtrágya-koncentrátumot vettem. 100%-ban vízben oldható. költség 7Ft/m2/hó.
apci500 Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7731
És mi helyzet a nyom- és mikroelemekkel? Az csak úri huncutság?
Előzmény: sz_attila (7730)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7730

Nem az ár a meghatározó, hanem az összetétel. Én 20-8-8 összetételű (N-P-K) trágyát használok, illetve locsolom szét és szerintem jó. Biztosan hasonló összetételű a más gyártók által fűtrágyának kikiáltott termék is.

Előzmény: szupernyero (7729)
szupernyero Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7729
Nincs 200m2. És akkor a következő kérdés, hogy azon belül milyet. Sokan ezekre a drágább termékékre esküsznek, mások viszont azt mondják, hogy az olcsóbbat választják, inkább gyakrabban mert, hogy az is ugyanolyan jó. Mindenfélét hallani, igazán az a kérdés, hogy amit leírnak a drágább termékek gyártó mennyire igaz.
Előzmény: sz_attila (7728)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7728
Hát én vízben feloldódó trágyát alkalmaznék, már ha nincs 1000 m2 gyeped:)
Előzmény: szupernyero (7727)
szupernyero Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7727

Köszi!

Valahogy hasonlóan gondolnám én is. Már csak azzal nem jutok semmire, hogy szórós vagy higított gyeptrágyát nyomassak. Kinek mi jött be, de nekem semmi tapasztalatom ilyen téren.

Előzmény: TAMASCS (7723)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7726

Csakis kézzel gyomláld, ez így van.

Azt mondod, 5 hetes volt, amikor kezdett pusztulni, vagy már pusztult. Ha május elsején vetetted, akkor ez június elején történt. Vagyis már túlélte a májusi kánikulát és elvileg ugye júniusban is folytatódik a kánikula. Volt egy ilyen esetem nekem is, amikor bármit elkövethettem a fűvel, hiába fogod rendesen locsolni, ez a fiatal zsenge fű egyszerűen nem viseli el a nagy hőséget és főleg a nagyon erős napsütést. Biztosan nem fog kipusztulni a fű, de a foltok megmaradnak, majd ősszel felülveted. Jövőre meg rendbejön és megerősödik.

Veszélyesek ezek a tavaszi vetések, mert teljesen idióta módon viselkedik az időjárás.

Előzmény: szupernyero (7722)
riffentyu Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7725
Ja? höhöhöhö:))
Előzmény: sz_attila (7724)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7724
A golfcipő tüskéire gondoltam :DDDD
Előzmény: riffentyu (7721)
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7723
szupernyero: Szerintem nyugodtan trágyázhatod. Nálam is volt hasonló még az elején (májusi telepítésnél), aztán gondoltam, hogy a tápanyaghiány is okozhatja. Lehet kapni (igaz elég drágán) olyan gyeptrágyát (Compo), amit már a maggal keverve ki lehet szórni, de pár hetes fűre is nyugodtan lehet és kell használni, nem fog kiégni.
A gyomirtót pedig el kell felejtened még legalább egy évig. Utána is elég körültekintően, mert rosszul használva kiölheted a füvet is, nálunk a cégnél a bölcs kertész is gyomirtózott gyomlálás helyett, aztán a végén csak a gyom maradt.
Kézzel ki kell szedni egy jó alapos öntözés vagy kiadós eső után. Minél precízebb vagy, annál kevesebb bajod lesz vele később. Az első gyomlálás a legrosszabb, később a fű erősödésével drasztikusan visszaszorulnak a gyomok.
Én még nem vetném felül, trágyázás és az első nyírások után az új fű hamar besűrűsödik.
Tamascs
Előzmény: szupernyero (7722)
szupernyero Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7722
Május 1-én vetettem a füvet, gondos előkészítés után. Már március óta permeteztem gyomírtóval, majd fel lett forgatva robival, aztán a tetejéről a maradék elszáradt gyom kigerebjézve. A föld, amibe vetettem az már 3 éve lett a helyére töltve és minden évben többször gyomírtóztam. Nagyon szépen ki is kelt a fű (Bricoline sport keverék, duplája mint az ajánlott). Öntözőrendszerrel locsolom, az első 3 hétben napközben is 2 óránként megnedvesítettem és éjjel jól belocsoltam. Kb 5 hetes volt, amikor elkezdett sárgulni és nagy foltokban szabályosan, kiégni. Ha közelről belenézek, akkor minden 3-4. fűszál el van száradva, és szinte 1 hét alatt sem, nő 1-2 centit sem. Ha meghúzóm a gereblyét benne eszméletlen sok szárazat kiszed belőle. Most megpróbáltam felülvetni, de nem is kelnek ki a magok, bár gonolom, hogy a kánikula nem a legjobb időszak erre sem.

Gondoltam, hogy tápanyaghiányos és egy kis részen megszórtam műtrágyával, szép is lett, de nem merem a 1,5 hónapos gyepet még jobban kinyírni ezzel.

Mi a teendő. Türelem és majd szeptemberben gyúrjak rá? Csak félek, hogy addig totál megpusztul. Ja és elkezdett gyomosodni is. Ezt vajon már megküldhetem gyomirtóval vagy ezzel is várjak. Kézzel kiszedni esélytelen, mert akárhogy is próbálom, beszakad a gyökere.

Előre is köszi a segítséget. 

riffentyu Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7721
Milyen tüskék? Golfpálya minőségű pázsiton??
Előzmény: sz_attila (7714)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7720
Nem kell azt kipiszkálni, trágyázás is megoldva. :)
riffentyu Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7719
Ez jó:) Még gondolkozom rajta..
sz_attila Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7718

A megfelelő kutatóintézetben megfelelő boríték ellenében megfelelő információt fognak adni, hogy megfelelő-e a kés anyaga :)

Száraggyon ki a fű inkább :D

Előzmény: MZ/Y (7717)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7717
Én kérdeztem haveromat, azt mondta, nem gond, melóhelyén meg tudja csinálni. Csak mondjam meg pontosan a kés anyagát (összetételét), mert anélkül nem megy. Na, szerinted hozzáférek az info-hoz? :o)
Előzmény: BBéci (7715)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7716
Hát igen, ez mindenképpen megoldás. Csak az a baj, hogy nem mindenki számára hozzáférhető... Azért gáz, hogy a 21. században még mindig a "vedd meg és fejezd be otthon a gyártást" jelszó érvényesül. Vagy csak én vagyok lemaradva és nincs itthon edzőkemencém? ... :(
Előzmény: BBéci (7715)
BBéci Creative Commons License 2007.06.18 0 0 7715
 Az én AL-KO fűnyíróm kése is bosszantóan puha! 200 négyzetmétert nem tudok rojtosodás nélkül levágni vele. A megoldás: meg kell edzeni a vasat! Majd beszámolok az eredményről.
Előzmény: szs75 (7702)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7714
Van. Birkatenyésztés. Golfpálya minőségű füvet láttam felénk egy birkalegelőn. Csak macera lenne a tüskék közül kipiszkálni za izét :DDDD
Előzmény: riffentyu (7709)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7713
:) abszolúte igazad van, ne tévesszük meg őket. Mindenki vessen olyan sűrűn, ahogy akar, én elmondtam a tapasztalataimat - nem véleményemet, hanem személyes tapasztalataimat.
Előzmény: TAMASCS (7704)
WildFrontier Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7712

Koszi !

Asszem az lesz. Azokat talaltam meg en is a neten, meg valahol Bekasmegyeren egy masik ceget.

Előzmény: zsa. (7682)
Alfato Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7711
Az elektromos fűnyírók érintésvédelmi programjának egy része a műanyag pengerögzítő csavar. Persze vannak más pontjai is, csak vizsgáld meg, hogy a keret, amit fogsz nyírás közben, az is szigetelve legyen legalább, ha véletlenül elvágja a gép a tápvezetéket.

Ezért fontos semmi másért. Ennek lényegében akkor nincs szerepe, amennyiben a fűnyíró teste műanyag, és a keret nincs közvetlenül a szabadban. Viszont minden fűnyíró kerete leér a nyírótér mögé (egy-két kivétellel).

Tamás
Előzmény: sz_attila (7703)
apci500 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7710
Pl. a trágya lehetőleg amikor már komposzttá konvertálódott. Több ezer éve használják, ha visszagondolsz történelmi ismereteidre. Szóba jöhet még iszap a kiöntött Nílusból, esetleg guanó, ami persze trágya és szintén külföldi. Persze így a gyeped sokkal kicsit ritkább és sárgább lesz, de bio. Megéri? Miért?
Előzmény: riffentyu (7709)
riffentyu Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7709
Köszi. Általában műanyag, és műtrágya és minden műdolog-ellenes vagyok alapból. A fűhöz vajon van-e valami természetes szer, ami jó neki?
Előzmény: kókuszka (7700)
riffentyu Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7708
Hát nem... locsoltam reggel meg este, de napközben nem, mert dolgozom, meg különben is tűzi a nap. Szóval minden alkalommal az esti (délutáni) locsolásra már száraz volt a föld. :(
Előzmény: sz_attila (7699)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7707
Majd belerohad. Vagy nem? :o)
Előzmény: szs75 (7706)
szs75 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7706
Hamár szóba jött a gyeprács, nekem is lenne kérdésem. Nálunk úgy van ültetve, hogy a cseprács csak 3/4-ig lett töltve földdel, arra jött a fűmag. Ez ősszel nagyon szép is volt, viszont tavasszal nem tudtuk kiszedni az elhalt fűszálakat (máshol ugye gereblyével ezt remekül megoldottuk). Azóta elég érdekesen néz ki. Mit lehet ezzel tenni azon kívül, hogy kézzel szálanként megpróbálja kiszedegetni az ember?
Előzmény: MZ/Y (7705)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7705
Jut eszembe: ami már kalászba ment át, azzal a vastag "fűszállal" mi lesz? Elszárad valamikor, vagy mostmár ottmarad örökre? :o)
Másik: hogy lehet ritkítani ( :o) ) a füvet? A gyeprács közt túl sűrű itt-ott. Az egészet kiszedni nem akarom, ha meg megnyirbálom, akkor csak még jobban sűrűsödik.
Előzmény: TAMASCS (7704)
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7704
Azért ne hasonlítsuk össze a természettel. Egyrészt a természetben még soha nem láttam sűrű, nyírt gyepszőnyeget, másrészt pedig a természetben kalászba szökik és elhullik a magja, majd kikel, ami kikel, az udvaron meg pont a kalászba szökést kell megakadályozni a rendszeres nyírással. A nyírással pedig oldalhajtások növesztésére kényszerítjük a füvet amivel nő a gyep élettartama. A természetben nem gond, ott mindig van magutánpótlás, otthon viszont elveted és jó esetben pár évig biztos nem kell felülvetni.
Szóval nem a vetéstől lesz sűrű és szép (persze az is számít), hanem a rendszeres nyírástól.
Ja meg a megfelelő talajelőkészítéstől, kezdetekben embertelen gyomlálástól, rendszeres trágyázástól, precíz öntözéstől, és a nyírástól. Csak azért írom le, nehogy megtévesszük azokat, akik most kezdenek parkosítani, és a szomszéd esetleg azt mondta nekik, hogy csak nyírni kell.
Tamascs
Előzmény: sz_attila (7698)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7703
Abszolút egyetértek. Annak is műnyagból volt a feje, aki oda kitalálta a műanyag fejű csavart.
Előzmény: szs75 (7702)
szs75 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7702

Látom, itt többen elégedettek az AL-KO fűnyírók késeivel, nem tudom, akkor nálunk mi lehet a gond. Idén vettük a fűnyírót, először a kertész faterja élezte meg köszörűvel, de néhány vágás után szétszálazta a füvet. Akkor próbáltam az itt említett reszelős élezést, nulla eredménnyel. Most elvittük a misterminitbe, ötszázért megélezték, kíváncsi vagyok.

Minden esetre én már a műanyag fejű csavaron kiakadtam első szétszedésnél, kicsit megszenvedtünk vele, aztán ki is cseréltük.

kókuszka Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7701

A sűrübben vetett fűvet sem hagyod kalászba szökni nem??

Akkor mi szabályozza mikor melyik hal el és melyik nem? Ha egyszerre egy időben egy területre 50g-ot szórsz és mindegyik kinő, vagy csak 30g-ot mi a különbség?

Egyformán bokrosodik mindegyik. A tarackosodása a fűnek nem egyenlő a tarackkal!

Mint írtam én nem látom, hogy rosszabb lenne a füvem ez miatt.

Erre való az időnkénti felülvetés. Szerintem.

kókuszka Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7700

Általában a kertészek nem javasolják a sűrübb vetést. Mivel bokrosodó növényről van szó egymást akadájozzák az erős fejlődésben. Én rendesen betartottam és gyönyörű sűrű a füvem.(ráadásul nem is költöttem többet a kelleténél).

Az első nyírás elött hengereltem is. Ezek a tortúrák a nyírásokkal egyetemben segítik elő a fűcsomók megerősödését és bokrosodását.

A kopasz foltok lehetnek ki nem kelt fűmagok eredménye. Szerintem várj őszig, és akkor vesd felül a részeket. Aztán tavasszal tápot neki hadd nőjön.

sz_attila Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7699
Még valami az eszembe jutott a foltokról. Vetés után kelésig nem szabad a talajnak kiszáradni, még a felületen sem! Ezt vajon sikerült betartanod? :)
Előzmény: riffentyu (7697)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7698

Szerintem meg sűrűn kell szórni, egyszerű a magyarázata.

A természetben a fű kalászba meg, magot termel, ami kihullik, lehullik és kikel, majd ez a körforgás ismétlődik állandóan.

A gyepnél ugye sose megy kalászba, mert lenyírjuk, ezért nem tud magról szaporodni, csak bokrosodik, tarackosan terjed. Asse rossz persze :), de ha ritkán veted a magot, pluszban nem kel ki mindegyik, mert döglött, akkor megnézheted.

A gombásodás véletlenek egybeesése, nekem is egyszer bepenészedett a sok esőtől a fiatal fű, aztán magától elmúlt, kiheverte.

Előzmény: TAMASCS (7695)
riffentyu Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7697
De kedves vagy, köszönöm a gyors válaszod. Az volt a dobozán, hogy 1 kg elég 30 m2-re, és az én 60 m2-emre 3 kg-t szórtunk el, majd később még egy kg-t. Hát, akkor még szórok a lukakba..
Előzmény: sz_attila (7693)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7696
Megjegyzem, ha a cserekés is ilyen lesz, próbálok olyat szerezni. Érdekes, amúgy, tavaly még nem volt ilyen tré. Lehet, hogy megerősödött a fű és az már sok neki? :o)

Amúgy a szomszéd a múltkor úgy megelézte, hogy kézzel suhintva a fűben nyírta a füvet. Aztán egy nyírás (kb. 5-600 m2 lehet) és már ki is ment az éle...
Előzmény: TAMASCS (7694)
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7695
A 3x 4x több maggal én már egyszer megszívtam. Szórás után kaptam egy nagy esőt, felét elmosta, újravetettem, tök sűrűn kikelt, majd begombásodott. Olvastam valahol, hogy a gombás megbetegedések egyik oka a túl sűrű vetés. Fele kidőlt, permeteztem ezerrel, hogy maradjon belőle. Aztán jobban lett, két hónap alatt helyrejött.
Szóval szerintem max 40-50g/m2.
Tamascs
Előzmény: sz_attila (7693)
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7694
Az AL-KO-nak szerintem jó kései vannak, nekem a Viking is bevált, noname kést nem biztos hogy meg merném venni. Ha más márkában lenne egyező, azt lehetne megpróbálnod.
Tamascs
Előzmény: MZ/Y (7688)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7693

Nem ismerem a káprázatos flórát, de a leírásod alapján egyáltalán nem káprázatos :)

A foltok a nem kikelt, halott fűmagok miatt lehetnek, újra kell vetni. Azért nem elég sűrű, mert még nem bokrosodott el a fű, ill. kevés magot szórtál el. A fiatalon is sűrű gyep titka, hogy a használati utasításhoz képest 3-4x több magot kell elszórni 1m2-re.

Előzmény: riffentyu (7692)
riffentyu Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7692

sziasztok, most fedeztem föl ezt a topicot. Tetszik. Kb. egy hónapja lett füvesítve a pici, sorházi kertem (kb. 60 m2). "Káprázatos flóra" nevű fűmag van benne. Vsz. nem keveredett el rendesen a három különböző féle fű magja, az egyik helyen, egy kupacban, kb. 5-6 négyzetméteren csupa ovális leveles zöld növény van. Hát ez nem hasonlít fűre, talán elkeverve, a fű között egyenletesen elosztva nem lenne ilyen idétlen...

Szerintetek mit csináljak vele? Kiszedegessem belőle, és újra fűmagot vessek bele? Vagy egyszerűen lenyírom és kész? Ismeri valaki ezt a káprázatos flórát?

Ja, meg még nem is elég sűrű.. eddig kétszer nyírtam, de helyenként kopasz foltos? Mennnyi idő kelll neki?

zsa. Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7691
:D Nálunk nem volt fordítva a kés az tuti,dehogy a szomszéd mit csinált vele amikor kölcsönkérte azt nem tudom,mert mikor visszahozta szólt hogy laza a kés meg kellene húzni.De addigra már szétbarmolt a kés mindent belülről,így ez volt az utolsó alkalom hogy kölcsönadtuk.És ekkor jött a szervíz.
Előzmény: sz_attila (7685)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7690
Azóta telefonáltam a szervizekbe, hogy van-e valami más márkájú késük, erre az egyik azt mondta, nem számít, hogy csorba (követ fogtam), kicseréli garanciában.
Jövő héten megyk, kiváncsi leszek, tényleg így gondolja-e. Ha igen, akkor meg az új késre.
Előzmény: sz_attila (7689)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7689

Igen, ez csak próba-szerencse kísérlet. Nem mondhatod a boltban, hogy várjon, beszaladok a műegyetemre, megméretem a keménységét :)))

Arra kellene koncentrálni, hogy kinek van más márkájú fűnyírója, abban milyen a kés és az illik-e a tiedbe.

Mondom, nekem AL-KO van és semmi bajom a késsel.

Előzmény: MZ/Y (7688)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7688
Ezzel csak annyi a gond, hogy beviszem a késem, mondom, hogy ilyen kell, erre a kezembe adnak valamit. Nincs garancia rá, hogy nem ugyanolyat. Vagy más gyártmányhoz tartozót ugyan, de pont ilyen xart.
Hát, ez az én gondom. :o)
Előzmény: TAMASCS (7684)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7687

igen, a 800 majdnem pontosan a 3-szorosa a 250-nek :)

De minden bizonnyal igazad van, inkább legyen beretva az a kés, mint tompa.

Előzmény: TAMASCS (7684)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7686
Kösz a választ. Sajnos debreceni vagyok. Van egy olyan sejtésem, hogy ha felhívom őket, nem fogják megmondani, másik boltban pontosan mit is keressek. :o)
De legalább biztató, hogy lehet kompatibilis kést találni.
Előzmény: zsa. (7683)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7685

egyszer nekem is csinálta, még a kertészkedés elején. Aztán mikor idegesen megnéztem, mi van, észrevettem, hogy fordítva tettem bele a kést ... :D

Nem célozgatni akarok persze ... azért meg kéne nézni :DD

Előzmény: zsa. (7683)
TAMASCS Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7684
Az évente 1x szerintem kevés. Vannak hónapok, amikor egy tompább késsel nyírva nagyon csúnyán kiszálasodik a fű. Minél élesebb a kés, annál szebb a vágási felület, annál szebb a gyep és kevésbé hajlamos a betegségekre. Én a Viking fűnyíró késeit 2-3 alkalmanként (800 nm-es területem van) megéleznem, hogy szép legyen nyírás után.
Szerintem a késeket valamennyire lehet azért variálni, lényeg hogy a rögzítési pont ugyanott legyen. Na meg persze a késhossz. Nekem a fűnyíróhoz két gyári késem van (egyik mulcsozáshoz), tök különböző a kettő, még súlyra is van eltérés.
Tamascs
Előzmény: sz_attila (7680)
zsa. Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7683

Szia!

A problémánk nekünk is hasonló volt,csak cincálta a füvet a fűnyíró.A férjem a XIV. ker Fűrész utca 35-ben (Tel:1/222-0255) vett kést hozzá,de nem az eredetit,azóta tökéletesen működik.

Előzmény: MZ/Y (7679)
zsa. Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7682
Mi a XVI.-ban vásárolunk,Gordonka u. 8 vagy www.gardematic.hu
Előzmény: WildFrontier (7668)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7681
Én valamiért (tényleg nem tudom, honnan gondolom) az MTD-t magyarnak tippelem, a Fevill utódjának. De ez csak tipp.
Olyan szinten megy el az éle, hogy a múltkori nyírás előtt megélezett kés (az a nyírás szinte semmi volt, annyira gyenge volt már a fű) tegnap majdnem a kezdetektől tépte a füvet nyírás helyett. Most abban bízok, hogy a füvet sikerült kicsinálnom és nem kell többet füvet nyírnom. :o)
Előzmény: sz_attila (7680)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7680

Azt mondod, hogy a FŰ kitompítja a FÉMET? Nahát, ezek a kínaiak :)

Nekem ALKO gépem van, de évente csak 1x élezem.

Hirtelen javaslatként az jut az eszembe, hogy megnézni más gyártók pótkéseit, illik-e az MTD-be. Legyártani egy kést ugyanolyan méretekkel is lehet, de ehhez olyasvalakit kell keresni, aki ezt tudja. Mondjuk ez lenne az igazi, mert tuti lenne az anyagválasztás.

Hát sokat nem segítettem...

Előzmény: MZ/Y (7679)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.13 0 0 7679
Van valakinek ötlete, honnan lehet szerezni normális kést fűnyíróba??? Van egy MTD 38 cm-es fűnyíróm, a kése olyan xar anyagból van, hogy a 400 m2-t nem lehet lenyírni vele úgy, hogy a végére már ne tépje a füvet... Gondolom, kapnék hozzá másik kést, de szerintem az tökugyanaz, mint amit beleraktak (legyártottak x ezer kést, ebből x-y ezer ment a fűnyírókba, y ezer meg a boltokba pótkésnek). Mi a megoldás?
sz_attila Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7678

Hogy ne csak pofázzak :), itt van néhány fotó a sűrű gyepemről. A délutáni vágás és esőztetés után készültek.

A szine már nem lesz olyan szép, mint tavasszal :( Naponta 30 vagy több fok van, tűz a nap hétágra. Nem fűnek való klima.

sz_attila Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7677
Vagy átrándulsz Losoncra vagy Fülekre - Tarjánban dolgoztam évekig :) Még győzikével is találkoztam, ó istenem, köszönöm neked .... :DDDDD
Előzmény: domi_nick (7675)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7676

Szevasz,

a kézeli fotókról látom, hogy nem elég sűrű a gyep (akkor elég sűrű a gyep, ha nyírás után ha végigsimítod rajta a tenyeredet, és olyan, mint a kefe). Lehethogy csak helyenként, ezt innen nem lehet megítélni. Az én tapasztalatom az, hogy a megritkult gyep sokkal sérülékenyebb a forró időjárás alatt, sokkal gyorsabban kiszárad. Ez lehet szárazság okozta sárgulás is.

A zárt, sűrű gyep, ahol a talaj ugye nem látszik ki, sokkal tovább magába (a talajba) zárja a nedvességet. Ezért szerintem a ritkább gyepet gyakrabban kell öntözni.

Előzmény: stube84 (7654)
domi_nick Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7675

Köszönöm a választ!

Ahogy nézem Starjánban van kirendeltségük, megtudakolom a forgalmazókat.

Előzmény: sz_attila (7674)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7674

http://www.agrocs.cz/flash.asp?lang=en - products - CS AGRO series - crystalline fertilizers Kristalon - Kristalon Lawn

Ez egy cseh gyártmány, nálunk (Szlovákia) is csomagolják és forgalmazzák. A fél kilós kiszerelés nálam majdnem elég a gyep egyszeri belocsolására. Egy csomagolásból 500 l vízben oldott trágyát lehet kihozni. Egy kannányi, azaz 10 liter vizet 5 m2-re kell szétlocsolni. Ebből kiszámítva tehát egy csomagolás matematikailag 250 m2 gyep trágyázására elegendő. A csomagoláson 14 naponként ajánlja a trágyázást. Kérdéses, hogy ez mennyire szakmai tanács, vagy mennyire üzleti fogás. Az első években betartottam ezt a tanácsot, jelenleg 3 hetente használom, nem látok különbséget. Igaz, már idősebb és erős a fű. Egy doboz ára átszámítva 825-1000 Ft között ingadozik, kereskedéstől függően.

Nem tudom, Magyarországon kapható-e, én még nem láttam, igaz kifejezetten nem is kerestem.

Nagyon gyorsan oldódik a vízben. Sosem égette még ki a füvet. A növekedés olyan mértékű, hogy hetente 2x kell nyírni a gyepet.

Előzmény: domi_nick (7671)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7673
Ez valószínűleg a szegfűgomba :) Pörköltbe tudok jobbat is. A fűnyírás megoldja a szegfűgomba problémát is :)))
Előzmény: Johnny B. (7672)
Johnny B. Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7672

A tarackos válaszokat kösz mindenkinek, akkor húzigálom tovább. :-)

Újabb kérdés: mostanában kedves kis kalapos gombák kezdik ellepni a füvem - ezekkel lehet valamit kezdeni (pörkölttől eltekintve :-))?

domi_nick Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7671

Lehet tudni ennek a vízben oldódó trágyának a nevét?

Mg-i boltban nekem csak granulátumosat tudtak ajánlani, a kiégéstől viszont félek szórókocsi hiányában.

Előzmény: sz_attila (7669)
Johnny B. Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7670

Én viszont abszolút Scotts párti vagyok. Nekem csodát művel a füvemmel - az 'olcsó barkácsáruházas' műtrágyákkal csak rossz tapasztalatom volt: szépen bezöldül tőle a terület és elkezd nőni a fű, mint a gomba, csak éppen 3-4 hét múlva elfogy a tápanyag és olyan sérülékeny lesz a fű, hogy sem a napsütést, sem az igénybevételt nem bírja.

A szakirodalom szerint azért, mert a gyökérzet nem tud lépést tartani a talaj feletti rész intenzív növekedésével és felborul a növény egyensúlya.

Biztos lehet ezeket is folyamatosan kis mennyiségben, nagy odafigyeléssel adagolva jó eredménnyel használni, csak minek? Sokkal több vele a munka és olcsóbb sem lesz a végén... Szerintem.

Előzmény: kókuszka (7664)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7669

Kb. 300 m2 gyepem van, mivel nem egyszerre vetettem, ezért 3-5 évesnek mondható. Az első kísérletek után, amikoris a granulátum kiégette a fiatal füvet, csakis és csupán vízben feloldódó trágyával locsolom be a füvet. A nálam található terület belocsolása nem több, mint 1 óra. Utána még elindítom az öntözést, hogy a leveleken található trágya is beszívódjon a gyökerekhez.

Tudom, hogy 500-600 vagy több m2 gyepnél a belocsolás már hosszadalmas folyamat, meg fárasztó is, de én a granulátum helyett mindenkinek ezt a megoldást javaslom. Nem tudom, hogy a topkilátogatóknak mekkora területű gyepük van, szerintem senki se gondoz közületek focipályát :)

Mint már említettem, jelenleg 3 hetente trágyázom a locsolásos módszerrel a füvet. Havi szinten így 1500 Ft-ba kerül. Szerintem ez nem sok annak, aki igazán szereti a gyepét :))

Előzmény: MZ/Y (7667)
WildFrontier Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7668

Nem tud veletlenul valaki Bp-en  a IX, XI ker. kornyeken ontozoberendezesekkel foglalkozo boltot ahol egy egyszerubb (az az nem draga:) magnesszelepet vehetnek ?

MZ/Y Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7667
Én PK-hoz kevertem nitrogént (nevére nem emlékszem), amire azt írták, hogy nitrogén-amid (vagy mi), ami levélen át is felszívódhat, nem éget.
Ehhez képest egy helyen kiszóródott a mix és ki is égett a fű. Ebből az következik, hogy vagy a PK is tud égetni, vagy a szuper-nitrogén is tud égetni.
Úgyhogy bármit is, csak óvatosan.
Előzmény: Törölt nick (7666)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.12 0 0 7666
én erre a starterre gondoltam, csaak kikértem a Ti véleményeteket is.
Az én környezetemben, azt tanácsolták, hogy a 3-4. vágás után szórjak el, olyan trágyát, amiben kevés a nitrát, mert az ilyenkor kiégeti a füvet. Ezért ajánlották ezt az NPK-t...
Előzmény: kókuszka (7665)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7665
Ja, de ha ragaszkodnál a Scotts-hoz, és mindenképpen trágyáznád a 3 hetes füvedet, akkor a fenti cég Starter nevű anyagát használd. Ez direkt indításra van. A hagyományosat én sem javaslom 1 éves kor elött.
kókuszka Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7664

Akkor egy kis ellenpélda.:o)

Már előrébb is írtam, én nem kevés pénzért 2 éve elszórtam a hosszú hatású Scotts műtrágyát. Szórókocsival ahogy kell. A hírdetés ellenére kiégette a füvemet ahová több került. Most a múlt héten történt kerti művelet közben is találtam kis golyócskákat amik nem oldóttak fel. 2év alatt!! Ez tényleg hosszú hatású!! A leírt 9 hónap sem jött be. 5 hónap után újból kérte a tápot a fű. 15 kg volt 20.000 ft. Azóta 3-4 havonta olcsót szórok. Most a Metro által csomagolt Terrasan-t használtam.2,5 kg 610 Ft volt akcióba. Nagyon bejött! De ha visszaolvasol másnak is.

De tényleg csak a másik oldal miatt írtam!! Te döntesz!

ajojo Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7663
A Scotts cégnek van több hónapos hatástartamu műtrágyája. Nekem nagyon bejött. Keress rá a Gazdabolt.hu-n megtalálod. (semmi közö nincs hozzájuk) Üdv. ajojo. 
Előzmény: Törölt nick (7661)
sz_attila Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7662

Szia, 3 hetes füvet szerintem nem kell trágyázni. Ha mégis igen, akkor vagy vízben oldódó trágyát a kannában feloldani és azzal beöntözni, vagy granulátummal de nagyon elővigyázatosan! Mert kiégeti, ha sokat szórsz egy helyre. Nekem 3-4 éve sikerült :)

Én az első évben semmivel se trágyázom a füvet.

Előzmény: Törölt nick (7661)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7661
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Szóval. 3 hetes a fű. Most vágtam szombaton olyan 6 cm magasságúra. Milyen magasra kell vágni a frissen vetett füvet, ill. milyen gyakorisággal.
A másik, hogy mivel trágyázzam. NPK-t ajánlottak, na meg az van is a szülőknél. Az jó, vagy valami mással?

Előre is köszönöm.
üdv
p

ui.: a hétvégén 3 zsák talpas muhart szedtünk ki, de most egész jól néz ki, főleg vágás után...:)))
stube84 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7660
Köszönöm a tanácsokat. Akkor megnézem a műtrágyákat és nyomatok rá egy kicsit. Még egyszer thx.
kókuszka Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7659

Én ugyanazt csináltam. Most, hogy sokszor esik még könnyebb és biztonságosabb. Kb.2 hete végigmászkáltam a kertet, és a hiányzó részeket megszórtam. Jött egy-két eső és most ok.

Heti 2X vágás. egy vágás dupla mennyiség mint elötte.

MZ/Y Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7658
Nekem is szép lett az - azt hiszem - általad ajánlott ARO-tól - úgy kb. a fele, kétharmada. Egy gond van, most olyan a fű, mint a párduc. :o) Várok még egy kicsit, hátha alakul még a foltokban, aztán kezdem a foltokat szórni. Előre látom, király szórakozás lesz. :o)
Előzmény: kókuszka (7657)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7657

Így a kép alapján én tápanyaghiányra szavazok. Jártam már én is úgy, hogy elszórtam az anyagot és szar maradt a fű. Vagy a trágyával volt a baj, vagy keveset szórtam. Idén a tápozás elött nekem is hasonlóan nézett ki. Most szép zőőőőd a fű.

Próbáld meg egy kis részen megszórni, és akkor láthatod az eredményt egymás mellett.

MZ/Y Creative Commons License 2007.06.11 0 0 7656
Mekkora területed van és milyen műtrágyát használsz? 2-3 hetente túl sűrűnek tűnik, de nálam árban sem lenne semmi: kb. 5e ft volt a műtrágya a kb. 500 m2-re, ezt 2 hetente elkölteni...
Előzmény: sz_attila (7644)
timivirag2 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7655
Levegőhiány is lehet, nekem most csinálja az egyik ismerősöm a fűlevegőztetőt, ami annyit takar- deszka , szögek beleverbe , cipőre erősítve. Nagyon sok helyen az enyém is így néz ki.
Előzmény: stube84 (7654)
stube84 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7654
Na akkor remélem most sikerül :)fű 01fű 02fű 03
Előzmény: timivirag2 (7653)
timivirag2 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7653
Reméljük sikerül felrakni, várjuk a képet:)
Előzmény: stube84 (7650)
zsa. Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7652
Tehát tallózás,feltölt.Megjelenik a képed alul és mellette bal oldalon van egy olyan hogy beszúrás,illetve töröl.Na katt a beszúrásra,és ha jól csináltad fent,ahová írtál szöveget,ott is megjelenik a kép.Ha szerinted kész,ellenőrizd le a mehet melletti megnézzel.
zsa. Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7651
A beszúrás elmarad,ezért nincs kép.
stube84 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7650
ha ez sem megy fel akkor plz help hogyan kell feltölteni. Tallózás képnév feltölt - mehet. de nem jeleníti meg a forumban...
Előzmény: timivirag2 (7643)
stube84 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7649

sikerült :)

stube84 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7648
képek
Előzmény: stube84 (7647)
stube84 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 7647

csinálatam képeket. Itt lehet látni hogy a vastaggabb szárak elszáradtak. granulátummal van trágyázva. Vízre oldódóval. Ha minden igaz

stube84 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 7646

Hali.  Köszönöm a választ. Sajna így fejből nem tudom megmondani, hogy mivel trágyáztam. Holnap délelőtt leírom a kérdéseidre a válaszokat. A vashiány után meg utána fogok nézni hogy így említetted. Lehet hogy nagyon kicsire is nyírjuk ... Benne lehet a dologban az is. Mostmeg vettük egy új fűnyírót, de olyan életlen a pengéje hogy kiszálalta a füvet... Az biztos hogy nagyon süti a nap. Semmi árnyéka nincs. 9 - 10h tól kezdve este 6 - 7 ig amig szinte le nem megy....

Előzmény: sz_attila (7644)
stube84 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 7645
Igen tudok. Holnap reggel rakok fel róla képet.
sz_attila Creative Commons License 2007.06.09 0 0 7644

Hali, lehet mondjuk vashiány is. Nem minden tápanyag tartalmaz elegendő vasat, időnként külön kell adagolni. Ha nyilt terepen, napos helyen van a gyep, a tűző nap a 30-33 fokos melegben károsithatja, hiába öntözöd. Továbbá nem célszerű alacsonyra nyirni a nyári, forró hónapokban. Én 4 cm magasságra nyirom már 2 éve egész évben. Sokkal sűrűbb gyepem, mint azelőtt, amikor 3 cm magasra nyirtam. A foltokban, vagy ahol megritkult a gyep, ott még jobban kikezdi majd a forróság. Minél ritkább a gyep, annál gyakrabban kell locsolni. Az az ideális helyzet, ha a föld egyáltalán nem látszik, az a gyep a legellenállóbb.

Mivel trágyázod? Granulátummal? Mivel szórod a granulátumot?

Én vizben oldódóval trágyázok és öntözőkannával locsolom szét, igy elérem az ideális eloszlását és felszivódását a trágyának. 2 trágyázás szezon elejétől szerintem kevés. Én 3 hetente trágyázok, igaz már 4 éves a gyep, tavaly még 2 hetente trágyáztam. Mondjuk nálam szegény a talaj, kell is.

Az idén nálam (Komárom környéke) nagyon hamar megindult a fű, mert szinte nem volt tél. Áprilisban már olyan volt, mint május végén - júniusban szokott lenni más években. Áprilisban nagyon sokat kellett locsolni, mert bár nem volt hőség, eső egyáltalán nem esett. Májusban bejöttek az első forróságok, 4 napig 30 fok felett volt a max. hőmérséklet. A fű kalászba ment - májusban! Gyakorlatilag lezárult az intenziv növekedés, megtorpant, lelassult a növekedés, 1-1,5 hónappal a normálisnak mondható időszak előtt. Nálam is egy kicsit megritkult helyenként a fű és helyenként egy kicsit megsárgultak szálak, igaz foltok nem képződtek. A fű a "tavaszi", smaragdzöld szinét felváltotta a "nyári", piszkoszöld szinre. A korai forróság bejövetele felgyorsitotta és leröviditette a fejlődési időszakot.

Tehát az időjárás is okozhatja a problémát, nem biztos, hogy te hibáztál.

Előzmény: stube84 (7642)
timivirag2 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 7643
Képet tudsz csinálni róla?
Előzmény: stube84 (7642)
stube84 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 7642

Sziasztok.

Nekem lenne egy kis problémám a fűvel. 1 éve lett tavassza elszórva a mag. Gyönyörű szép fű volt egész nyáron és ősszel. most tavasszal viszont a fű között ketdtek elszáradni a nagyobb fűcsomók, az erősebb szálak. Nem vészesen de sárgítja a füvet. Itt-ott előbújik a föld is. Vízhiánya nem lehet mert 2 hete folyamatosan 2 naponta akkora esők jöttek, hogy simán elégnek kellett lennie.  Meg ha száraz az idő akkor esténként locsolva van. Mi lehet a baja? Válaszotok előre is köszönöm. Műtrágyázva eddig kétszer volt.

timivirag2 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7641
Na látod , már meg is mondtad a megoldást. Nincs megoldás csak sok - sok munka:) ami nem elvetendő, ha szépet akarsz.
Előzmény: TamiBT (7640)
TamiBT Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7640
- es mi ezzel a baj? olyan megoldast ugysem talalsz, amit egyszer megcsinalsz aztan orok eletre szamuzted a kertedbol... ;)
Előzmény: timivirag2 (7638)
timivirag2 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7639
Holnap , ha lesz időm megmutatom milyen lett az én gyormirtásom. Majdnem 10 négyzetméternyi területen ellepte- én csak így hívom fekete lóhere- ez sokkal rosszabb mint a tarack.
Előzmény: Johnny B. (7629)
timivirag2 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7638
Egy baj van ezzel, hogy a tarack- mégha szárazon is van- 5 év múlva is kihajt, sajna.
Előzmény: TamiBT (7636)
szs75 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7637

Én ebben a cikkben olvastam: http://www.edenkert.hu/?menu=cikk&rovatid=53&cikkid=281 , ez a bácsi talán jobban ért hozzá, mint én, ezért hittem neki.

Azt meg valahol máshol olvastam, hogy a kemény fagyot nem bírják, csak az elmúlt télen sajnos az nem volt.

Előzmény: TamiBT (7636)
TamiBT Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7636
- ezt a velemenyt nem egeszen tudom tamogatni, mi hasonloan, a vetes eveben kezzel, kessel huzigaltuk, vagtuk ki, es a kov. evben mar nem volt nyoma. Es nem kell mondanom a gyomlalasi folyamatban bele-szakadt boven gyokerzet a foldbe, megsincs tarackunk ;)
Előzmény: szs75 (7635)
szs75 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7635
Azért azzal a huzigálással is csak óvatosan, mert ismereteim szerint minden földben maradt darabja újra hajt. Ez azt jelenti, hogy ha kihúzol egy ilyen növénykét, de nagyon mélyen beszakad a gyökerének három ága, akkor három újabb tarackocska nő a régi helyébe :(. Ugyanez igaz a kapálás során feldarabolt földben maradó részekre is (bár gondolom, itt a kapálás szóba sem jött).
Előzmény: Johnny B. (7633)
TamiBT Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7634
- milyen szelektivre gondolsz? o is egysziku.
Előzmény: Johnny B. (7633)
Johnny B. Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7633

Tartottam tőle, hogy ilyen választ kapok! Húzigálom én lelkesen (mármint a tarackot :-D), de szerintem az egész kertet behálózza a föld alatt, úgyhogy elég esélytelennek érzem magam...

Szóval nincs rá szelektív?

Előzmény: TamiBT (7630)
extekergo Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7632
ppmr Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7631

sziasztok! kicsit kapcsolódik csak a kérdésem a fűápoláshoz:
glialkáznánk a csupa gazos kertünket, de van egy kutyánk. Mennyi ideig kell távol tartani a kutyát a frissen glialkázott gaztól? Tudom, hogy valami a dobozra is van írva, de az stimmel, jó is? Van valakinek kutyás- glialkás tapasztalata?

Köszönöm!

TamiBT Creative Commons License 2007.06.08 0 0 7630
- a gugoldas kezi gyomirto, hosszu kessel megspekelve.
Johnny B. Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7629

Örülök, hogy tetszik! :-)

Van olyan gyomírtó, ami csak ezt írtja, a füvet pedig nem bántja?

Előzmény: timivirag2 (7628)
timivirag2 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7628
De szép friss hajtású tarack:) . Nekem is van, mindig kézzel szedegetem ki őket sajna, másik megoldás gyomirtó lenne, de azt félve csinálom, kipróbáltam 10 négyzetméteren, hát nem egy szép látvány.
Johnny B. Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7627

Sziasztok!

Mostanában egyre szaporodik a füvemben az alábbi alattomos gaz:

(Mielőtt lezavarnátok a fórumról: a kép nem a füves részen készült :-))

Kiszedve pedig így néz ki:

Felismeri valaki, hogy mi ez?  Van valami jó (mód)szer a kiírtására?

WildFrontier Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7626

Ja, mar kulon topic van erre ? Az jo:)

Koszi !

Nezem :)

Előzmény: Blue_Sky_007 (7625)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7625
Előzmény: WildFrontier (7623)
tamáspapa Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7624
Köszi szépen, nekünk is tetszik és még nincs kész, mert a hátsó rész, a kör mögött még telepítésre vár. Ősszel az is meglesz.
Előzmény: Blue_Sky_007 (7618)
WildFrontier Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7623

Rohadek vakondok ellen nincs valami biztos modszer amivel elzavarhatnam a kertembol. Van egy kb 2m atmeroju terulet ahova vagy 4-6 turast csinalt mar. Rogton az elejen vettem azt a kenes gaz patront, bei snyomtam 3-at majd ra ket napra mikor uj turas jelent meg meg 2-t de meg se kottyant neki. Aztan vettem a slagot, betettem az egyik lyukba es minimum 10 percig max kinyitva engedtem a csapot, csak szornyulkodtem hova a francba bir eltunni annyi viz, aztan mar a szomszedos lukon is megjelent a viz es a talaj is kezdett mozogni a jaratok alatt. Masnap a rohadek ujra kiasta magat a betomott lukon. Valaki mondta hogy soros uveg szajaval beteve a lyukba esetleg olyan hangot ad ki ami elzavarja , probaltam de hulyeseg az is.

Nem tudom nincs valami mereg amit oda szornek a jarataba es szepen bekajalna ? Ezeket a ragcsaloknak valo merget vajon eszi ?

ppmr Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7622
oké, köszi!
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7621
Írd be a keresőbe, hogy: szelektív gyomirtó, keresés a hozzászólások között, és megnézheted, miket írtak róla.
Előzmény: ppmr (7619)
csuzso Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7620
Sziasztok! Először is üdv, eddig csak olvasgattam a fórumot. Bemutatkozás képpen kb 600 nm pázsitom van. Majd képeket rakok fel.

Tapasztalat: Szelektív gyomírtónak legjobb a feleség :) (mivel nekem nincs türelmem hozzá).
Vegyszerek közzül pedig szabadon kapható a Gyomstopp (+tapadás fokozót ajánlják hozzákeverni). Ez a kétszikűek ellen van. Tapasztalatom szerint a here féléket nagyon szépen kiszedi, viszont a pitypanggal már nehezebben boldogul (igaz Én az ajánlott 0,5 literes/100 nm helyett majd 500 nm-re nyomtam ki), de látható a hatása.
Előzmény: ppmr (7619)
ppmr Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7619
szelektív gyomirtó ügyében nincs válasz senkitől?
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7618
Szép a kerted, gratulálok. Irigykedek egy kicsit jó?
Előzmény: tamáspapa (7617)
tamáspapa Creative Commons License 2007.06.07 0 0 7617

Ma reggel így nézett ki a kertünk. Tegnap nyírtam.

kókuszka Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7616
Bocsi, de erről a vasdologról lemaradtam. Lehetne egy kis összefoglaló róla, vagy hozzászólás számok? Köszi!
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7615
azt hiszem nincs benne cukor...:DDDD
Előzmény: mexallott (7613)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7614
Gondolom, menni kellett volna érte 5 métert meg 3 lépcsőt. Ráadásul csak oda, vissza mégegyszer ennyi...
:o)
Előzmény: mexallott (7613)
mexallott Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7613
Ezt most komolyan mondod???
Előzmény: szs75 (7612)
szs75 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7612
Na igen, itt a fél liter volt 870Ft, és egyébként sem volt kedves az ember. Szelektív gyomirtót is kérdeztem, mondta, hogy 3000-ért van neki literes, de nem mutatja meg, csak ha megveszem. Érdekes hozzáállás egy kereskedő részéről.
Előzmény: Blue_Sky_007 (7611)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7611
Nekem "saját" gazdaboltosom van, Ő mindíg mondja mit érdemes venni, nála is volt horror áron folyékony, de etz javasolta, megnéztem 5 gk-os 600 pénz körül volt.
Előzmény: szs75 (7609)
szs75 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7610
Nálunk szintén tavaly őszi vetés, tavasszal gereblyével végigmentünk rajta párszor, több irányból. A lombseprű nekem semmit nem hozott ki. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gereblyézéssel 5-10% zöld fű is kijött, (nem tövestül, csak szálak) de azóta sem látom hátrányát.
Előzmény: natenedu (7607)
szs75 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7609
Köszi a tippeket. Ma voltam a helyi gazdaboltban, ahol folyékony vasgálicot akartak nekem eladni (jó drágán), de nem mertem megvenni, inkább megnézem máshol.
totya4 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7608
Tudtommal a nagy melegben egy bizonyos mennyiségű avar még használ is, mert nem szárad ki a föld olyan hamar.
Előzmény: natenedu (7607)
natenedu Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7607
Hogyan szoktátok az elszáradt fűszálakat kiszedni a fűből?
Kis, nagy gereblye, lombseprű....már mindből nagyon elegem van (800nm). Szellőztetni még nem nagyon merem, mert tavaly őszi vetés. Így viszont ronda.
Van valakinek ötlete?
ppmr Creative Commons License 2007.06.06 0 0 7606

sziasztok!

tudtok ajánlani valami jól bevált szelektív gyomírtót?

előre is köszi!

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7605

Én 16 liter vízhez adtam 300 gr-t.

Itt a fényképe:

Előzmény: szs75 (7603)
totya4 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7604
Itt balra a keresőbe írd be hogy vasgálic...
Előzmény: szs75 (7603)
szs75 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7603

Milyen töménységű oldatot permeteztél? Ugye locsolni is lehet? Kb 100 nm-re mennyi vasgálicot vegyek?

Próbáltam rákeresni a neten, de nemigazán találtam használható infót.

Előzmény: Blue_Sky_007 (7597)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7602
Nem az akarattal van a baj (a szombati srác a villástargonca villáján állva szétnézett a legmagasabb polcon is), hanem ilyen kütyü nincs. Gondolom, ha lejár az akció, a Gardena rögtön tud majd szállítani...
Előzmény: Blue_Sky_007 (7601)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7601
Jártam a bajumaxxal én is így, de én szétpakoltattam a raktárat velük, amíg egy eldugott sarokban egy láda mögött meg nem találták az általam keresett cuccot.
Előzmény: MZ/Y (7600)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7600
Engem meg a Baumaxx-Gardena páros szopat. Hirdetik 5 e-ért a négyszögesőztetőt. Bementünk, nem volt, telefonáljak. Telefon 2 nap múlva, még nincs. Telefon 2 nap múlva, van, 18 db. Aznap bemegyünk, sehol. Eladót előkapar, nem találja. Mondom, a gép szerint van 18. Megnézi. Tényleg. Tovább keres, sehol. Hétfőn lesz a kolléga, aki elpakolhatta, menjünk már vissza. Ma asszony bement, nem találják, talán nem jött meg. De, mondja, szombaton még volt 18. Eladó másik eladót keres, aki tudja a megfejtést: a Gardena nem tudta szállítani a hirdetett cuccost (biztos kis cég, nincs neki raktárkészlete...), ezért múlt pénteken küldött Polo 250-et, a másik cikkszámán. Hát, ezért volt _elvileg_ 18 belőle... Apró szépséghiba, hogy egy olcsóbbat adnak ugyanannyiért, nekem meg pont nem jó, mert a Polo-t nem lehet eléggé lekeskenyíteni, hogy ne locsoljon át a szomszédba...
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7599
600 ft-ért vettem 3 kg-ot. szvsz nem volt vészes.
Előzmény: totya4 (7598)
totya4 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7598
Igen emlékszem a moha téma kapcsán merült fel, de eldöntöttem hogy irtás előtt legalább egyszer még műtrágyázok hogy a fűnek több esélye legyen túlélni. Ezt fejeztem be tegnap, összesen 2x2 óra volt folyékonnyal a 300nm, persze úgy hogy kilocsolás után legalább ugyanannyit még tiszta vízzel is öntöztem, mivel meleg idők lévén féltem hogy simán elpárolog a jó része.
Tehát a mohairtó cucc, amin ott van a pontos területre adagolás, úgy rémlik az is valami vasat említ, lehet vasgálic, csak drága csomagolásban :) Amikor korábban említve volt, még "kilocsolás" volt a kijuttatási mód.
Előzmény: Blue_Sky_007 (7597)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7597
Hogy beszéltünk róla, tegnap a zuhi előtt kipermeteztem a füvemre egy kis vasgálicot, hogy még zöldebb legyen a füvecském.
Előzmény: totya4 (7575)
totya4 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7596
Azon gondolkodom hogy a kutya/macska pisi olyat okoz a füvön ügye hogy kör alakú képződmény, a belső részen elszáradt fű van, a kör külső peremén meg nagyon nő a fű. Elvileg ha a műtrágya megfelelő minőségű, akkor elvileg akkora növekedést kell kapjak mint ami a külső peremen van, nem?
mexallott Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7595
Ajánlom a Plussz Vastablettát.Feloldottam egy pohár vízben, állati sz.... íze volt, kiöntöttem a fűre. Haragoszöld lett a fű. Nekem meg továbbra is vashiányom van. :-)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7594
A szerves tragya utanpotlasrol is gondoskodik kozben :))!
Előzmény: mexallott (7592)
totya4 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 7593
Szomszédot hiába kérdezném, mert neki csak a ház mögött van füve 2-3m-es sávban, ahol viszont nekem is nő :)

Szerintem nem fog a fűnek ártani ha kap egy kis vasat...csak valami rendes készítmény kellene, ami nem fog rozsdálni.
Előzmény: ZsuR (7577)
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7592
Hát, akkor nincs más hátra, neked kell tyúkot venni. 7-8 tyúk megoldaná a problémát. Utána már füvet sem kéne nyírnod többet. Bár nekem van egy örömtyúkom (azért örömtyúk, mert örömből tartom és nem önös érdekből), az legkevésbé a "fűbe harap", hanem inkább a gyomokat csipkedi.
Előzmény: MZ/Y (7590)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7591
Ja, persze, hogy mas - de nem azt jelenti, hogy a ketto kozott ott van a "lehetetlen".
Probalni kell. Megy az. . .
Előzmény: Blue_Sky_007 (7582)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7590
Nem jó, én a postára csak a rothadt füvet bíznám, azt meg már nem eszik meg apósomék tyúkjai. :o)
Előzmény: Blue_Sky_007 (7589)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7589

Posta MPL?  :-))

Esteleg GLS?   :-)))

Előzmény: MZ/Y (7588)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7588
Nálam tegnap apósom jelentette be ilyen igényét. Egyetlen "apró" gond, hogy 100 km-re lakik... :o)
Előzmény: cserella (7587)
cserella Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7587
van valakinek a környéken kacsája vagy csirkéi? nagyon szeretik a levágott füvet, ilyen helyeken kéne próbálkoznod. még örülnének is neki.
Előzmény: kókuszka (7580)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7586
De, csakazértis!
off off off off
:o)

Nem próbálta még valaki apróra darálni, megszárítani, porrá törni és kiszórni a levágott füvet?
Előzmény: Blue_Sky_007 (7585)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7585

Szerintem ne offoljuk szét a topikot. :-))

Előzmény: MZ/Y (7584)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7584
Ha nincs egyeduralom, akkor sem tudják felvenni a versenyt a "Józsi vagyok, kézcsókolom, sörér' feldobom" vállalkozóval. :o)
Előzmény: Blue_Sky_007 (7583)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7583

Nem vagyok válallkozó, de ahol egyedralom van, ott annyiért szállít amennyit nem szégyell kérni.

Nézd meg, ha elengedik a piacot, lásd ISP szolgáltatók, ott mindjárt tűrhetőbb árak lesznek. A falusi szemétszállítás is közbeszerzés, és nézd meg mi lett a kakakó biztos számítógépekkel, meg a beléptető kapukkal. Amíg nem lesz nyereséges, és válalkozásba adható a zöld"mozgalom" is addíg fizetünk mint az a bizonyos katonatiszt.

Előzmény: MZ/Y (7581)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7582

Én is eljárnék az ismerős kertészetedbe, bár ha jól sejtem uszkve 10000 km-re van tőlem. :-))

Nem sokat voltam felétek, összesen 3 alkalommal, kétszer ott ahol Te vagy, egyszer Dallasban, de AZ más világ SOK-, ÉS ILYEN SZEMPONTBÓL IS.

Előzmény: ZsuR (7577)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7581
Drágább, drágább, csak azt próbálom mondogatni, hogy nem kibaszásból drágább, hanem mert a cégnek költségei is vannak, nem úgy mint a Józsinak.
Nálunk semmit nem intéz a falu, ott a falu végén a szeméttelep, oszt' vigyed. Vagy van zsák, de nem bio-s, sima szemetes - annak megfelelő tarifával.
Előzmény: kókuszka (7580)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7580

A biokom olyan helyeken indít zöldjáratot (zöldhulladék gyüjtés INGYEN), ahol a gazdagabb  emberek húzzák fel villáikat. (perzse, mert az Ő panaszuk messzebbre hallattszik :o) ) Nálunk a gyüjtőhelytől kb 2 km-re kis közzségünkben már nem. itt vegye meg a kissebb pénzű melós a drága zsákokat. Nálunk a falu 70%-a idős nyugdíjas. ők még a sört sem tudják kifizetni. Ezért égetik folyamatosan a cuccost. Olyan szép, amikor füstben áll minden heti két alkalommal. (mert csak akkor lehet tüzelni!)

Tudom, hogy nem ellened írtad a véleményed. de amíg az ember nem a saját bőrén érzi a lehúzást, addig filozofálhatok bármiről a drágább az drágább.

Egyébként egyetértek a gondolataiddal, de a valóság -sok más dologgal együtt kishazánkban-gyakran más.

MZ/Y Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7579
off
Azért - is - drága a szemétszállítás, mert a sofőr a fél autót jattért tölti tele. Olyan ez, mint a bliccelő a vonaton, metrón: nem fizetek, mert drága. De azért - is - drága, mert a bliccelők jegyét is megfizeted, mikor jegyet veszel. Vagy amikor a lakatos a cég anyagából, a munkaidejében megcsinálja a kerítésed. Azt mondod, dehogy veszed meg a boltban, mikor az nem is kerül annyiba, mert hát a Józsi harmadából kihozta. Persze, hisz neki semmibe se került. A többi megrendelő meg fizeti az anyagot (ami eltűnt), meg Józsi idejét (ami a kerítésedbe ölt).
Nem ellened írtam amit, nem vagyok én se szent, de, mint írtam, ne hasonlítsd össze a cég árait (aki megvette az autót, fizeti a gázolajat, melósokat, adókat, hasznot is akar) meg a Józsi árát, aki a sörért csak felhajít 2-3 zsákot.
OK?
on
Előzmény: kókuszka (7578)
kókuszka Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7578

Bocs, de eddig nem voltam gépközelben.

Sajna a komposztálást nem tudom megoldani. Nincs eldugott hely a kertemben, és a szomszédokat sem riogatnám az esetleges illatokkal.

A sörrel kapcsolatban. Amíg ennyivel drágább a szemétszállítás mint a sör, addig talán eldönthetem, hogy a fennmaradó pénzemen a gyerekemnek veszek valamit. A szemetes csal? Szerintem nem a csóri döntötte el, hogy mennyiért vinné el legálisan a zsákokat. Azonkívül több helyen ingyen elviszi a biokom, mert Ők komposztálják. Akkor én miért fizessek??

Bocs mégegyszer a visszatérésért erre a dologra.

ZsuR Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7577
Biztos van valaki a kozeledben, akiben lehet bizni kerti ugyekben - leginkabb olyan akinel latod, hogy szep a kertje, szep az aruja.
Szerencses vagyok, az utobbi 15 evben a kozeli kerteszet nagyon bejott, hozzajuk jarok tanacsert - szivesen es ingyen adjak.

Ne aggodj feleslegesen a novenyekert. Ha valami sargaszold, azt latni fogod. Ha meg nem rogton veszed eszre, akkor az nem lehet veszes.

Aztan itt az internet. Keress ra, mit is irnak rola. Nem feltetlenul forumokon, mert ott sok az unatkozo oregasszony, aki mindenfelet osszeirkal unalmaban :))!
Megbizhato forrasbol. . .
Előzmény: totya4 (7576)
totya4 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 7576
Ühüm, kösz. Azt hiszem, nekem is elkélne egy kertész :) Nade komolyan, nincs közelebbi kép hogy jobban látszódjon a tünet? Milyen növényeknek hiányzik még a vas? Az valami tulya a képen, azon hogy jelenik meg a vashiány?
Előzmény: ZsuR (7574)
totya4 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7575
Kösz a választ, elhiszem, de meglepett mert a szakkönyvben nem emlékszem vasra...
Előzmény: Blue_Sky_007 (7565)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7574
Megkerdeztem a kerteszemet es o mondta.
Aztan kilocsoltam vastartalmu mutragyat, es eltunt a sargasag.
Előzmény: totya4 (7563)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7573
Szerintem javulna - lattam mar remenytelen esetet helyrejonni ilyen modon.

Mutragya, gyomirtas, utana vetes. . .no meg locsolas.
Gyomod mindig lesz. Keves gyom nem is art. . .a lenyeg a sok es egeszseges fu.
Előzmény: mexallott (7562)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7572
aha...ez van...mindenestre por legalább nincs már...:)))
Előzmény: Blue_Sky_007 (7567)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7571
az áztató locsolás megfelel az állandó nedvességnek szvsz, mivel a víz nem áll meg 1-2 percnél tovább...a többi stimmel...:))
Előzmény: Blue_Sky_007 (7570)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7570

3 hete telepítette - a gyomok imádnak ilyenkor kelni

Nem volt gyomírtózva.

Ilyen fiatal füvet nem lehet (célszerű) gyomírtózni, ezért a gyomok elnyomják majd a füvet.

Nem áztató locsi kell a fiatal fűnek, hanem folyamatos nedvesség.

Kb ennyi, amit leírt abból kiszűrve.

Ezért jobb az őszi vetés, ezen problémák  esélye drasztikusan csökken.

Előzmény: mexallott (7569)
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7569
Jó, de hol?
Előzmény: Blue_Sky_007 (7565)
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7568
Hol rontotta el BILON?
Előzmény: Blue_Sky_007 (7567)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7567

Bocsi rövid leszek és tömör: szvsz elvan cseszve az egész.

A nyarat harccal fogod tölteni, és a gyomok fognak nyerni. Ha esetleg mégsem, akkor sem lesz olyan szép gyep amit elképzeltél.

Előzmény: Törölt nick (7564)
szs75 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7566
Én mindenképpen javasolnám neked a vegyszeres gyomirtózást, bár én sem vagyok híve a vegyszereknek. Mi tavaly ilyenkor költöztünk, egész nyáron húzgáltuk a gyomot eső után (direkt nem kapáltam, hogy a gyökere se maradjon a földben), majd szeptember végén füvesítettünk. Van egy előkert, ahova csak hozni kellett földet, ott alatta legyomirtózta a kertész, az most gyönyörű. A terület nagyobb részén a felső 20 cm földet cseréltük, arra meg azt mondta a kertész, hogy ott felesleges gyomirtózni. Sajnos meg is látszik az eredmény. Igaz, úgy kalkulált, hogy az esetleges gyomok egy része kifagy, másik része a nyírást nem bírja, csak az enyhe tél nem volt a tervnek a része.
Előzmény: mexallott (7538)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7565
A sárgaság általában vashiányra jellemző. A neten egész jó leírásokat lehet találni, milyen anyag hiánya milyen tünettel jár.
Előzmény: totya4 (7563)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7564
sziasztok!

segítséget kérnék ill. érdeklődnék.

Szóval. kb. 3 hetes a füvem. De szerintem előtte a terület nem volt gyomtalanítva. (passzolom, mert nem én csináltam, hanem ismerős). Ezért úgy látom, hogy a fű, és a gaz versenyt vív. eddig próbáltam kihúzogatni a gyomot, de egy helyére négy nő újra. Kérdésem, hogy mikor, lehet leszórni gyomírtóval a területet? Mivel még igen zsenge a fű, még az első vágás sem volt meg, ezért még nem merem, de félek, hogyha késöbb gyomírtozom, akkor már olyan gazos lesz a kert, hogy akár újra is füvesíthetem...
a másik, hogy néhány terület olyan kopasz...nő egy két árva fű, de nem olyan sűrű, mint a többi. szóval ott is be fog bokrosodni, vagy oda szórjak még fűmagot?
amúgy naponta kétszer áztató locsolást kapnak, reggel és este...

előre is köszi
egy kezdő kerttulaj :)))
totya4 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7563
Már nem azért, de honnan tudod hogy pont a vas hiányzik?
Előzmény: ZsuR (7555)
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7562
Te, figyelj, ZsuR! Nekem van egy rész, ahol - hát, hogy úgy mondjam, be van füvesedve. Távolról nem néz ki rosszul, de ha közelmész, látod, hogy van benne gyom rendesen. Ezt a bizonyos részt, ami egyébként kocsibejáró, most nem szándékozom újrafüvesíteni, csak a kertem többi részét. Mit gondolsz, ha az általad mondott trágya-gyomirtó keverékkel meglocsolnám, és ősszel szórnék rá egy kis fűmagot, mi lenne?
Előzmény: ZsuR (7560)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7561
Persze, mert az osszes eso hozzank jott!!!
Előzmény: mexallott (7558)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7560
Hogy azok a szegeny fumag termelok is megeljenek valamibol. . .

Kell. Nem sokat, de kell.
Előzmény: mexallott (7557)
Dumber28 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7559
nagyon köszönöm
Előzmény: Blue_Sky_007 (7556)
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7558
ESŐ??? Hol? Itt lassan már csak a kaktuszok maradnak meg.
Előzmény: ZsuR (7555)
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7557
Dehát a fű évelő, nem - kérdezte csekélyértelmű Winnie-the-Pooh Róbert Gidát. Akkor meg minek újravetni?
Előzmény: ZsuR (7553)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7556
Előzmény: Dumber28 (7546)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7555
A sok-sok eso teljesen kimosta a vasak a foldbol - sargulank a novenyeim, fuvem. Ideje vasat adni nekik.

ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7554
Persze hogy vannak eveloim :)), es hat ha nem akarom, hogy artson neki - nem szorom rajuk. Csak a fure szord, akkor csak a fuvon gyomirt.

Előzmény: mexallott (7552)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7553
Magvetes-tragyazas-gyomirtas. Ez az amit evente ismetelgetsz, nem?
Előzmény: mexallott (7550)
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7552
ZsuR, figyelj! Ez a gyomirtó csak helyileg hat??? Mert, ugye, neked is vannak évelőid, elég sivár lenne a kert enyhén szólva, ha a gyomirtó az összes kétszikű évelőt hazavágná.
Előzmény: ZsuR (7549)
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7551
ja, és az fontos, hogy felmagzott gyomokat ne tegyél be, hacsak nem "a kert visszaintegrálása az őstermészetbe" a célod. És ételmaradékot, kutyagumit sem kéne.
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7550
Micsoda? előlről? Hogy érted azt, hogy előlről? ne idegesíts!
Előzmény: ZsuR (7549)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7549
Osszel telepitsel, az a legjobb. Jobban mondva szeptember-oktober.

Ha felrotalod most, akkor utana gondoskodni kell a tomoritesrol, szerezz egy hengert vagy valami mas celszerszamot, amivel a foldet tudod tomoriteni.

Rota-egyenesites-magvetes-hengerles. Nem kell a magot beledolgozni a foldbe jobban, nem szereti. Ha van szalmad, szord ki takarasanak, vefi a magot a kiszaradastol, a madaraktol. Tavasszal ossze lehet gereblyezni. Tavasszal lehet inditani egy gyomirto-mutragya keverek kiszorasaval. Amig a magok csiraznak vagy a fu nagyon kicsike, naponta ketszer kell locsolni, nem szabad kiszaradni hagyni.

Ha legalabb otszor murtagyazol gyomirtozol egy evben, nincs semmi gond a gazzal. Ha tarackod van, azt kezzel kell kiszedni.

Jovo osszel meg utana vetsz, es jon a musor elorol.

mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7548
Háát, túladagolni nem lehet, az biztos, mert nem tudsz majd annyit készíteni, amennyi elég lenne. Én nem fűre alkalmazom, mivel füvem még nincsen, de gondolom, egyenletesen szét lehet szórni a fűre is. Biztosan van egy-két örökzölded, vagy cserjéid, bokraid, virágaid, esetleg zöldséged, nna, ezek mind nagyon örülnének neki. Ami a komposztkészítést illeti, nem vagyok a téma szakavatottja. A lényeg az, hogy kell egy olyan tartóedény, aminek alul nincs feneke, és az oldalán is szellőznie kell. Ha nincs kedved barkácsolni ilyet, akkor szerezz 4 db raklapot - ezek elég masszívak, szögeld össze őket (ujjadra vigyázz), így lesz egy kereted. OBI, BAUMAX árul készen is komposztálót.
Állítsd le a kert eldugott sarkába, és év elejétől kezdd belehordani a krumplihéjat, tojáshéjat, a kamrában a nagytakarításnál megtalált paradicsomot, ami begurult a polc mögé, és már magától kimászik, továbbá a metszésnél, rózsavisszavágásnál keletkezett nyesedéket, ágacskákat. A lényeg az, hogy a keverékben legyenek száraz anyagok és nedves anyagok is. Ez a keverék őszre fog beérni, akkor jó, amikor már teljesen homogén, földszerű. Ebben a gilisztáknak van nagyon nagy szerepük, azért nem csinálunk alját a komposztálóknak, hogy a gilik be tudjanak költözni. Azt hiszem, valahol a fórumon van komposztkészítési topic is.
És milyen jó, hogy a konyhai hulladékot hasznosítani tudod, nem foglalja a helyet a kukában.
cserella Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7547
nem akartam én sem gyomirtót használni, helyette 2 hónapig locsoltam a területet, és mindig kiszedtem a kikelő gazt. bevált.
Előzmény: mexallott (7542)
Dumber28 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7546
Talán ez is szorosan kapcsolódik a fűhöz..

Ha a nyesedéket elteszem komposztnak, akkor azt milyen módon csináljam (házilag), és azt hogyan juttatjátok vissza a gyepre?
Mivel, hogyan , milyen mennyiségben?
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7545

Már leírták a lényegét! :-))

A gyomírtó a tyúkra szvsz veszélytelen, de kérdezd meg valamelyik tenyésztőt.

Előzmény: mexallott (7540)
mexallott Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7544
DDD
Előzmény: MZ/Y (7543)
MZ/Y Creative Commons License 2007.06.03 0 0 7543
Azért ne hasonlítsuk már össze a szállítás tényleges ktg-ét meg a melósok mellékesét! Te is tudod, hogy a sörrel csak annyit fizetsz meg, hogy csaljon. Ha a melósok biznisze lenne a szemétszállítás, náluk sem annyi lenne a tarifa.
Előzmény: kókuszka (7534)
mexallott Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7542
Az ilyen gyomirtók állatokra nem ártalmasak? Tudjátok, van egy Rozink, meg kutya, macska. Rozi egy tyúk, ha ez nem lenne egyértelmű, és a Hobbityúkosok fórumán elkezdtem írni az önéletrajzát (engem bízott meg ezzel) (05.25. 235. bejegyzés). Még az is kérdés, hogy mennyi ideig nem engedhetem rá a fűre, nehogy kikaparja? Elég jólnevelt tyúk, az évelő virágokat nem tapossa le, nem bántja. Úgy gondolom, hogy meghagynék neki a kertben egy kis gazos részt.
Előzmény: Dumber28 (7541)
Dumber28 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7541
Én is így vagyok vele. Tavasszal együtt kel a fü a gyommal és sok idő kell, mire elnyomod a gyomot.
Az őszi telepítésél a gyom már nem nö csak a fű. Tavasszal lesz még igaz egy kis gyomod, de az elenyésző a fűhöz képest.
Halkan jegyzem meg, hogy én is gyomírtást javaslok...., de telepíteni kindenképpen augusztus vége szeptember eleje a legjobb !!

Előzmény: Blue_Sky_007 (7539)
mexallott Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7540
Miért? - kérdezte Micimackó, a csekélyértelmű medvebocs
Előzmény: Blue_Sky_007 (7539)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7539
Az ilyen gyomos terület telepítésére szerintem az őszi idő a legalkalmasabb. Én tavasszal amúgy se javasolnék fűtelepítést, ha a terület nincs megfelelően fertőtlenítve.
mexallott Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7538
Igen,én is úgy gondoltam, hogy inkább nem erőltetem idén a telepítést, viszont annyiszor felásom, felrotálom jövő tavaszig, amennyiszer csak lehetséges.
Erősíts meg, hogy jól gondolom: ha így járok el, és csak jövőre telepítek, talán lesz a fűnek ideje annyira megerősödni, hogy tömör felületet alkosson, mielőtt újabb gyomok kelnének ki.
A feljavítástól meg azért fáznék, mert több kocsi termőföldet odahordani meglehetősen költséges mulatság.
Előzmény: Blue_Sky_007 (7537)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7537

Nem akarlak elkeseríteni, de szép füvet csak totális gyomírtás után lesz. Egyébként csak biofűre számíts. A gyomokat ki kell írtani, nincs mese, mert utána több gondod lesz, mint amennyit eltudsz képzelni.

Szvsz a fű meg utána mehet a homokos talajra. Max többet tápozol utána, a feljavítás ÉN nem csinálnám.

Előzmény: mexallott (7535)
mexallott Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7536
Igazán nem akarok olyan okosnak tűnni, hogy abroncsot kelljen tenni a fejemre, nehogy szétpattanjon a nagy észtől, de... nincs egy kis rejtett zugod a kertben, ahol a nyesedékből és egyéb törvényszerűen keletkező konyhai hulladékból komposztot készíthetnél? Én nem tudok eleget csinálni, bármennyi lesz, mindig kevés...
Előzmény: kókuszka (7534)
mexallott Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7535
Szasztok, a Rózsák fórumról diffundáltam át ide hozzátok!

Legyetek szívesek, okosítsatok ki. Füvesíteni akarom a kertet. Még nem volt itt előtte fű, csak gyom, főleg csalán, tyúkhúr és mittudoménmi. A talaj tök homok. Túlnyomóan napos terület, néhány fa ad nem túl mély árnyékot. Augusztusban terveztem a füvesítést, de van néhány olyan agresszív agresszív gyomfajta, hogy szerintem fel kellene többször is ásni, hogy hagyjunk időt az időközben kikelő gyommagvaknak. Aztán, azt sem tudom, hogy hogyan javítsam fel a talajt??? Egyet nem szeretnék: gyomírtózni.
Csináljam augusztusban, vagy hagyjam inkább tavaszra? Adjatok néhány tanácsot, fűben teljesen amatőr vagyok.
kókuszka Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7534

Sajna nálunk csak annyi szemetet visz el, amennyi az edénybe elfér, és annyi edényt, amennyi után fizetsz. A polgármesterünk-amikor a "zöldjárat" kérdését felvetettem-azt válaszolta:

1. Vagy égessem el a fűnyesedéket, ha már megszáradt, (csak nem tudom, hogy hogy nézne ki a kertem utána)

2. Vehetek Biokomos zsákokat az önkormányzatnál, amiben az elvitel költsége is benne van.

Namost a zsákok ára duplája a 3 kukás-csávó sörének.

Asszem azért tart itt az ország, mert ilyenekhez vagy kénytelen folyamodni.

totya4 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 7533
megint tehetek ki sört a szemeteseknek, hogy elvigyék a zsákokat

Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy talán érdeklődhetnél az önkormányzatnál, mert nálunk pl kötelesek elvinni a szemetes mellé rakott zárt zsákolt szemetet. Ez nyilván attól a szerződéstől függ, amit az önkormányzat kötött a szemétszállító céggel.
Előzmény: kókuszka (7531)
totya4 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 7532
Nekem pl egyáltalán nem nő a fű, csak a ház mögötti kb 3 méteres sávig, ami ráadásul árnyékban van. Ilyennel nem szoktak dicsekedni, úgyhogy pótlom a hiányt :) Most hogy elmúltak ezek a szeles-viharos idők azt hiszem jön megint egy kis folyékony műtrágyázás...
Előzmény: kókuszka (7531)
kókuszka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 7531

Eddig hetente elég volt egyszer nyírnom. Most, hogy betápoztam annyira nekiindult, hogy megint tehetek ki sört a szemeteseknek, hogy elvigyék a zsákokat.:o)).

Úgy néz ki, hogy a (a megállapítás szerint muhar) gazom is alulmarad. A tápozás elött -mint írtam is- kb 5 cm-el túlnőtte a füvet. Most a fordítottja van, és a csómók belsejében is erősödtek a fűszálak. remélem valamennyire elnyomja!

MZ/Y Creative Commons License 2007.05.31 0 0 7530
Természetesen. :o)
Előzmény: Dumber28 (7529)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 7529
Ugye injekcióstűvel és sok sok türelemmel csináltad :)
Akkor igen 1 nap :))))
Előzmény: MZ/Y (7528)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.31 0 0 7528
Locsoltam egy kicsit, aztán este jött az eső is. Ahogy elnézem, ma sem marad el.
Akkor várok türelemmel. Ugye 1-1,5 _napot_ akartál írni? :o)
Előzmény: Dumber28 (7527)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 7527
Ha van csapadék akkor kb 1-1,5 hét, és már látod, hogy hol csíkos :)
Előzmény: MZ/Y (7526)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.31 0 0 7526
Köszi, közben megvettem a Kókuszka ajánlotta Arot (Terrasan). Abban 20-7-7 az arány + 2 % magnézium(?).
Nem akarok türelmetlen lenni, de tegnap 3 körül kiszórtam és még semmi eredmény. :o) Na jó, ez csak vicc volt, annyit kérdeznék, mennyi idő kell, mire látszik, lesz-e eredmény.
Előzmény: -Tsunami- (7523)
SzáSa Creative Commons License 2007.05.30 0 0 7525
Szia!

Szellőztetni havonta is lehet, de csak akkor érdemes ha túl sűrű az állomány, vagy sok filc képződött. Én a nyár közepén a legnagyobb melegben semmiképp sem csinálnám, mert elötte tarra kell nyírni a füvet hogy a szellőztető hatékonyan tudjon dolgozni, és kb. 3 hét kell mire újra besűrűsödik.
Egyébként nagyon hasznos tevékenység, én április elején már 1x kipróbáltam és sokkal szebb lett ott a fű, de késöbb átmentem talajlazítóval és felülvetettem az egészet. Aztán a magokra rászórtam 1 3m homokot, mert nagyon kötött a talaj. Így kb.5 hét kellett mire megint szép lett a fű.
Előzmény: PEDRÓ (7524)
PEDRÓ Creative Commons License 2007.05.30 0 0 7524

Segítsetek abban, hogy milyen gyakorisággal kell a füvet szellőztetni? Rengeteg elszáradt fű alkotja a talaj felszínét. Egy-egy szellőztetésnél egy nagy halom elszáradt füvet szedek ki. Igaz az, hogy egy évben csak egyszer kell?

Amúgy a füvem egy kis részlete:

-Tsunami- Creative Commons License 2007.05.30 0 0 7523

Egy kicsit lehetne több nitrogén,és kevesebb foszfor benne.A magasabb foszfor tartalom miatt,jobban megindulhatnak a gyomok a fűben.

Előzmény: MZ/Y (7515)
totya4 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 7522
A könyv szerint azt max 2x egy évben, tavasszal és ősszel. Folyékonyban én nem találtam olyat, az valami általános (nem kifejezetten fűre való) műtrágya?
Előzmény: MZ/Y (7515)
Koczkás* Creative Commons License 2007.05.29 0 0 7521
Permetező az van .... :-)
Előzmény: Celtis (7520)
Celtis Creative Commons License 2007.05.29 0 0 7520
Igen. Meg egy kézi permetezőt. 
Előzmény: Koczkás* (7519)
Koczkás* Creative Commons License 2007.05.29 0 0 7519
Gyomstop + Nonit adalék?

Ezt a kettőt kellene megszereznem?

Amúgy köszi :-)
Előzmény: Celtis (7518)
Celtis Creative Commons License 2007.05.29 0 0 7518
Kb. 15 hozzászólásnyit kellene visszaolvasnod.
Előzmény: Koczkás* (7517)
Koczkás* Creative Commons License 2007.05.29 0 0 7517
Sziasztok!
Tudtok segíteni abban, hogy mi módon lehetne kipusztítani a gyomokat a fűből. Létezik valami szer de nem tudom anevét sem meg azt sem, hogy hatásos-e, ill. hogy kell használni.

Köszönettel előre is :-)
knorti Creative Commons License 2007.05.29 0 0 7516
Nálunk (Baranya) rengeteg eső volt mostanában. Minden másnap óriási vihar kb 1,5-2 órás folyamatos felhőszakadás. Legalább 3 hete nem kellett locsolnom se a kis gyümölcsfákat, se a sövényt.
Előzmény: totya4 (7511)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.29 0 0 7515
Ilyenkor is sima, npk tartalmú műtrágyát kell használni? 15:15:15 npk-hoz jutnék legkönyebben.
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.28 0 0 7514
A korábbi nagy esőkből nem kaptunk semmit. Most próbál kompenzálni az Öreg. :o)
Előzmény: Dumber28 (7513)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 7513
Szerencsés vagy . Tényleg irígyellek.
Nálunk mindíg csak elkerült minket. Ha jött egy szíp piros folt a radaron az is kettévált és alattunk mindent és felettünk mindent elmosott az eső, de nálunk csak a szele volt :(((
Előzmény: MZ/Y (7512)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.28 0 0 7512
Nálunk esett rendesen.
De pünkösd meg erre a 7végére esett, így Metro-látogatás meghiusult.
Előzmény: Dumber28 (7510)
totya4 Creative Commons License 2007.05.27 0 0 7511
Eső tényleg nem sok van. De kötött talajon szerencsére ritkábban kell öntözni :)
Előzmény: Dumber28 (7510)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.27 0 0 7510
Milyen sok vizet..???
Nálunk 2 hete nem esett... ja bocs 2mm egyik éjszaka :(((
Előzmény: MZ/Y (7509)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.27 0 0 7509
Úgyis gondoltam ma Metro-látogatásra. Csak a nagy esőkről maradtam le...
Ha este kimegyek és elszórom, garantáltan eláll az eső. Na, ki unja már a sok vizet? Biztasson műtrágyázásra és megoldódik a gondja. :o)
Előzmény: kókuszka (7508)
kókuszka Creative Commons License 2007.05.26 0 0 7508

Ha valaki még gondolkodik a táp fajtájáról, akkor egy tapasztalat.

Két éve szórtam el hosszú hatásfokú Scotts tápot. Ez olyan hosszú, hogy most egy kis gyepeltávolítás során még találtam feloldatlan golyókat.

Most vettem a Metroban ARO fűtápot. A doboz leírása alaplyán a gyártója a Terrasan. A nagy esők elött elszórtam. Gyönyörű lett a fű tőle! Most akción kívül 720 FT/2.5 kg. Ez kb. 100-120 nm-re elég. Szerintem nem rossz.

kókuszka Creative Commons License 2007.05.26 0 0 7507
Köszi!
Előzmény: cserella (7500)
totya4 Creative Commons License 2007.05.26 0 0 7506
Igen, és ezt megerősítette valaki, hogy igazából talajlazításra rendes robbanómotoros benzines kell, nincs mese.

Azért adalékként annyit, hogy mint kiderült, nekem rendkívül tömörödött talajom van. Nyilván puhább talajt könnyeben visznek ezek a gépek, hiszen mind a szellőztető, mind a lazító megkapargatja a földet is (legkisebb fokozaton). Mondjuk kétséges hogy erősebb fokozatú talajlazításnál (maxon az talán a 6-os) vajon bírná-e jó puha talajon. Ha a gép és a talaj szerette volna egymást max fokozaton, akkor most feltehetőleg villával sem kéne szurkálnom.

Ezenkívül tegyük hozzá azt is, hogy olyan gép, ami lazít is meg szellőztet is (hengercserével) az csak... egy gyártótól létezik :)
Előzmény: MZ/Y (7494)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.26 0 0 7505

A szellöztetés előtt minden esetben a lehető legrövidebbre kell vágni a füvet, megelőzendő, hogy beleakadjon akár a gépi, akár a kézi eszköz.

Nem elfelejteni a szellőztetés és a gyeplazítás közti különbséget!

Előzmény: MZ/Y (7501)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.26 0 0 7504
Nem kovezlek meg de en vettem .... ;-)))

Késeset es tavasszal 1-2 alkalommal egymás után vegigvagtazunk a füvön vele ...

Mivel nagyon gyenge a fugyujtője nem is azzal hanem egymagyomanyos funyiróval felporszívozzuk a kiszedett dolgokat ...
Előzmény: szs75 (7498)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.26 0 0 7503
Én késessel szoktam ilyen helyen végig menni es az a zsombékokat is rendbeteszi.
Előzmény: MZ/Y (7501)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.26 0 0 7502
Szelloztetes akkor kell ha a fold nagyon osszetomorodott, akadalyozza a viz es a mutragya felszivasat. Van ahol evekig nem kell szelloztetni. . .foldtol, fu allapottol fugg.
Előzmény: WildFrontier (7493)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.26 0 0 7501
Én próbáltam gereblyével, semmire sem mentem. :o) Olyan sűrű a fű, hogy beleakadt, ha húztam, azt téptem.
Előzmény: szs75 (7498)
cserella Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7500
igen.
Előzmény: kókuszka (7499)
kókuszka Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7499

Nálam is maradtak kis foltok az egyenetlen tápanyagszórás miatt. hála isten nem sok és nem nagyok. arra gondoltam, hogy egy öntözőkanna vízben feloldanék egy nm-re elegendő tápot, és azt locsolnám a kihagyott részekre, nem szórnám.

Megvalósítható??

szs75 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7498

Lehet, a többiek megköveznek, de én sem vennék szellőztetőt. Mi tavasszal nekiestünk két hagyományos gereblyével, szépen hozta kifelé az elhalt füvet. A szomszédunk - mert ő mindent jobban tud és roppant segítőkész - átadta a kerítésen az általad említett lombseprűt, hogy azzal csináljuk, mert az direkt erre való. Mondanom sem  kell, közel nem volt olyan hatékony.

Úgy tudom, bérelni is lehet egyébként szellőztető masinákat barkácsáruházakban, ha esetleg mégis ki szeretnéd próbálni.

Előzmény: WildFrontier (7495)
W9000 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7497
Igazságod van.
Előzmény: kókuszka (7496)
kókuszka Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7496

Ez csak akkor igaz, ha telibepermetezed a területet. Én a vállamra kapom a kis permetezőt és sétálva a területen egyenesen a gazra permetezek. Minek fújnál a fűre, ahol nincsen gaz?

1 flakon bőven elég ekkora területre.

Előzmény: W9000 (7491)
WildFrontier Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7495

Kosz !

Hat annyi penzt most nem adok ki erte :) de szerintem kesobb se.

Remelem emiatt nem fog kihalni a fuvem. Legfeljebb majd 'fesulgetem' azzal a kerti level osszegyujto sepruvel.

MZ/Y Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7494
Van. Kicsit olvass vissza.
Egyik topiktárs véleménye röviden: aminek talajlazító funkciója is van (~35 e pénz), igazán az alkalmas szellőztetésre. Az olcsóbb, csak szellőztető viszont gyenge a célra (ahogy a drágább se igazán bírja a talajt lazítani).
Hátha lesz másnak más tapasztalata. :o)
Előzmény: WildFrontier (7493)
WildFrontier Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7493

Van valami olyasmi muvelet a fuapolasnal hogy szelloztetes. Az mirol szol ? Kell az ? Hasznos?

Valami kapa szeruseggel az ember fellazitja a foldet hogy jobban szellozon ?

Van arra valami speci gep(elektromos) igaz ?

WildFrontier Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7492

Csinaltam egy gyors szamitast: Magyarorszagon az eves atlag csapadek az 60cm (azt nem irtak csak en gondolom hogy ez 1nm feluletre vonatkozik).  Mondjuk en egy olyan 40nm-nyi tetofeluletrol gyujtenem az esovizet az evi: 40*0.6=24 eves kbm vizet jelentene, ami havi 2 kbm. Mennyi egy kbm viz? 800Ft, valaki irta, Az is olyan havi 1600 Ft koruli megtakaritas, mondjuk meg lejon belole a szivattyu hasznalta aram, olyan 1400Ft korul tudnek sporolni.

Előzmény: Blue_Sky_007 (7485)
W9000 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7491

Köszönöm a gyors választ!

Adagolása: fél liter/100nm az adatlap szerint.

Ára: 2.000Ft/fél liter

Ez összesen 10.000Ft kiadást jelent a a mindössze 500nm gyepre.

Előzmény: Celtis (7489)
WildFrontier Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7490
Az a muanyag tartaly amirol beszeltel, olyat hol lattal? Az erdekelne mekkora a legkisebb szelessege ? Mert ha jol ertem teglatest formaju lenne ami pont jo csak a hely ahova en szannam az ugy saccra egy olyan 80cm szeles kis beugro a pincemben.
Előzmény: Blue_Sky_007 (7485)
Celtis Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7489
Gyomstop + Nonit adalék.
Előzmény: W9000 (7488)
W9000 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7488
Hi, nincs időm átolvasni 7000 hozzászólást, mondjon gyorsan vki egy bevált szelektív gyomirtót szééép zőőőőd gyepre. Köszi!
apci500 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 7487
Van egy 12m3-es tározóm, két locsolásra elég a 600nm-es kertben. Szóval szerintem nem éri meg a befektetés. Arra viszont jó, hogy a cserepeseket locsoljam belőle...
Előzmény: WildFrontier (7486)
WildFrontier Creative Commons License 2007.05.24 0 0 7486
Megint csak ezt olvastam el es nem a tobbit mert sietek:) Szoval en azt ugy kepzeltem el megoldani hogy a csatornam aljanal megoldanam oly modon hogy valamikepp tudjam atbillenteni hogy az esoviz a tartalyomba folyon vagy el a foldon ahova most is:) Persze ez nem automatikus lenne de gondolom altalaban, vagyis ugy valasztanam meg a befogado tartalyok meretet hogy ne nagyon keruljon arra sor hogy muszaj legyen ne abba engedjem az esovizet.
Előzmény: szs75 (7483)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.24 0 0 7485

A választ megadták, de egy megoldás lehet, hogy a csatorna "átállítható", vagyis amikor a ciszterna tele van, akkor a vizet elvezeted oda ahova szántad. De ahogy az előttem szóló mondta, minden víztározó edénynek van (kell lenni) túlfolyónak, amit a helyi adottságok alapján kell megtervezni.

A tél az gázos, de télen ne gyűjts csapadékvizet. Nekem már egy szivattyúm és 2 hordóm bánta azt, hogy nem időben vittem be őket védett helyre. Minden attól függ, mik a lehetőségeid. Ha tudod a pincében tárolni a vizet, vagy védett föld alatti ciszternában, akkor a fagyveszély mértéke sokkal kisebb.

totya4 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7484
A víz oda megy ilyenkor, ahová amúgy is menne, fölösleges a ciszternába, hiszen ha annak a vízszintje nincs jóval a föld alatt akkor szétfagyhat. Ciszternáknak egyébként túlfolyója kell legyen, tehát ami elvezeti a fölös vizet, a túlfolyó víz pedig odamegy, ahová a ciszterna előtt ment a víz a tetőről (feltehetőleg khm a szennyvízcsatornába, vagy khm ki az útra).
szs75 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7483
Hamár így szóbajött ez a ciszterna kérdés, kíváncsiskodnék én is. Tavasztól őszig érthető a dolog - bár ugye akkor is ott a probléma, hogy a befogadóképessége véges, tehát egy nagyobb, esetleg több napos esőnél kénytelen az ember kilocsolni belőle(???) - de télen hogy oldja meg az ember? Hóolvadáskor kiáll az udvarra locsolni?
Előzmény: Blue_Sky_007 (7479)
WildFrontier Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7482

Koszi a tanacsokat !

BlueSky arra a tartalyos temara meg visszaterunk csak most nem erek ra.

Koszi !

BBéci Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7481

Hiába kattintok a képre, nem jelenik meg nagyobb méretben, de a leírtakból arra következtetek, ugyanaz a növény keseríti meg sokunk életét.

Elvittem egy darabját mezőgazdasági boltba, ahol az elmúlt tél egyheségével magyarázták ennek a tarackféleségnek az elszaporodását. Elméletileg az erős fagy megöli a növényt, csak a magok kikelését kell és lehet megakadályozni - majd tavasszal. Addig ki kell bírni valahogy. Amennyiben ismét enyhe telünk lesz, marad a drasztikus megoldás: hard reset, más szóval totális irtás és újravetés.

Előzmény: Emi2 (7456)
knorti Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7480
Én remélhetőleg fogom jövőre, mert van egy félkész kb 8 m3-es ciszternám. Ha készen lesz abból tudok locsolni. De szerintem akkor se építek ki rendszert, hanem inkább "slagozok".
Előzmény: WildFrontier (7476)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7479

Én használom, de csak 2 db 200 literes hordóm van.

Most azt néztem, hogy lehet kapni olyan 1 m3-es ballonokat (kocka alakú, raklapon van fémkerettel) olyan 10-15 körül. 2 ilyen már elég lenne. Tartalékvíznek, mert a vízigényét a szárazévszakban a fűnek úgysem tudjuk csak csapadék vízzel kielégíteni. Kút kell, az a megoldás.

Előzmény: WildFrontier (7476)
Celtis Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7478

Nagyon is indokolt ilyen kis kertbe is az öntözőrendszer. A fű felszedés, és visszarakás járható út. Én is így csináltam, igaz ásónyom szélességben, mivel a csöveket kb. 20 centi mélyen kell elvezetni.

Nézz át a kerti öntöző rendszerek topicba.

Előzmény: WildFrontier (7470)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7477

A legolcsóbb megoldás:

Veszel a bajumaxban forgós szektoros öntözőt darabja műanyagból 1200, fémből 1600 ft körül

Veszel valamelyik áruházban (madaras teszkó, gazdaságos, stb) eurogreen 1/2-es tömlőt, 50 méter azt hiszem 3000 ft, sallangok (gyorscsatlakozók, stb) 2000 ft, egy locsoló autómata órát max 10000 ft. Ez akkor sem nagy veszteség, ha ellopják. Leszúrod az öntözőfejeket, a slagot a kerítés mellett elvezeted, a kerti csapra ráteszed az autómatát, és szólsz a szomszédnak, két naponta nézzen rá, hogy megy-e.

Előzmény: WildFrontier (7475)
WildFrontier Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7476
Akkor meg egy kerdes ami felmerult bennem olvasva azt hogy 800Ft/kbm viz. Gondolkodtam azon mi lenne ha a tetorol lefolyo eso vizet osszegyujtenem a pinceben egy tartalyban es abbol locsolnek. Persze utana lehetne nezni mennyi az eves atlag csapadek es az mennyi vizet jelentene nalam, de igy latatlanba szerintetek erdemes ilyesmivel foglalkozni ? Van aki hasznalja igy az esovizet ?
Előzmény: knorti (7474)
WildFrontier Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7475

Igen, igazad is van :) Es en is igy gondolkoztam a tavaly. Csak azon gondolkodok hogy ha elmegyek nyaralni, 10 nap alatt kiszarad a fuvem tutira.

Most vagy egy olyat veszek, lattam hogy fold felszine folott kis allvanyrol ugyancsak ilyen korbe korbe fogos akarmi es azt megkombinalni egy automatikus vezerlo egyszeggel. Ott attol felek hogy nem tudom mennyire lehet rogziteni a foldhoz hogy ha esetleg jon egy vihar es felboritja, azert gondoltam ilyenre hogy lefektetni a folbe a csovet. De lehet krva draga. Nem tudom utana kell jarjak mind kettonek.

Előzmény: knorti (7474)
knorti Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7474
80 m2??? Lehet, hogy én vagyok értetlen, de minek 80 m2-re locsolórendszer? 10 perc alatt meg lehet locsolni tömlővel. Nekem 1200 m2-es kertünk van, kb 1000 m2 fűvel. De még erre sem akarok öntözőrendszert. Igaz, nálunk 800 Ft egy m3 víz:-(

WildFrontier Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7473

Koszi !

Na ilyesmire gondoltam :)

Atnezem !

Előzmény: Blue_Sky_007 (7471)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7472

Ad 1!

A vakond védett állat. Természetesen kapható olyan eszköz, ami a pockok ellen lett kifejlesztve, és a vakondot nem ismeri fel.

Nézz át a :

Fórumba
Előzmény: WildFrontier (7469)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7471

Biztos meg lehet csinálni házilag, de azért ha nem akarsz sok gondot meg kidobott pént, akkor terveztesd meg, és ha nincs affinitásod csináltasd meg. A rosszul tervezett öntözőrendszer több kárt (bosszúságot) csinálhat mint hasznot.

Pl.:    http://www.vizozon.hu/rendszer_felepitese.phtml

WildFrontier Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7470

Olyan kerdesem lenne meg hogy kitalaltam hogy a fuvesitett kertembe (kb. olyan 80nm) kene ontozoberendezest lerakni, megpedig olyasmire gondoltam hogy ilyen pvc csovet rakok le a foldbe es vannak helyenkent azok a szoro fejek ami  viznyomas hatasara feljonnek vagy 5cm es elkezdenek locsolni, forogni korbe korbe.

A kerdesem az lenne :

1. hogy igy utolad lehet ilyen csorendszert a folbe lerakni? valami olyasmire gondoltam hogy egy nagyobb kessel felvagom 5-8cm szelessegben a foldet avova a csovet fekltetnem le aztan vissza ra a fuves foldet. Nem tudom ez igy jarhato lesz ? Megoldhato szepen? Vegul is csak a kert ket szelen meg kozepen futna egy ilyen sav.

2. Hol lehet kapni ilyen rendszereket? Praktiker, Brico stb ilyen helyeken letezik ?

3. Lehet kapni valami idoreles, automatizalt akarmit is hozza vagy kulon ? Nyaron ha elmegyek 10 napra valahogy meg kene oldani a locsolast, azert gondolkozok valami ilyesmiben.

Előzmény: WildFrontier (7469)
WildFrontier Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7469
Ja, nalam is ugyanaz a helyzet, szomszedban latok turasokat es probalkoztam beuteni neki olyan kenes patronnal de nem hiszem hogy kipusztitotta mert par het utan megint friss turasokat latok. Mivel lehetne kinyirni oket ?
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7468
Nálam túr a föld alatt kb 5-10 cm-rel (látszik a járat haladási iránya), alamint mélyen is. De szerintem Ő sem hülye, nem fog 40 cm-et leásni, ha más fele is mehet :)
Előzmény: csurtus (7466)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7467
Akkor mondom: Nekem van olyan lebontott épületem, a föld fölött egy méter magas alappal (feltöltve földdel), ami a föld alá kb 80 centire nyúlik le. Na ez alatt jöttek át nekem. Tehát 180 cm nem akadály.
Előzmény: csurtus (7466)
csurtus Creative Commons License 2007.05.23 0 0 7466
Ha már vakond-téma:

Milyen mélyen szokott járatot ásni? Azért kérdem, mert nekem a telek körül van egy kerítésem, beton-aljzattal, ami kábé 40 centi mélyen a föld alá nyúlik.

Át tud menni alatta, ha akar? A szomszédoknál látok túrást, de nekem (eddig) még nem volt. Készüljek fel rá lelkileg?
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7465
Máshol nem lehet kapni? A közelben nincsen B.MAX.
Előzmény: boco_papa (7464)
boco_papa Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7464

Nem a henger. Az sem sokat ért, ugyanis elég "kicsi" az átmérője, és volt olyan kispajtás, amelyik akkorára nőtt meg, hogy nem fért bele, és fúrt a csőcsapda mellett új járatot. Másik meg a kis billenőajtók...állandóan fennakadtak.

Sajnos képet most nem tudok készíteni, mert "bevetésen" vannak a csapdák. Az ablakból néztem, ahogy napról napra szaporodik a szomszédnál a túrások száma, na meg egyre közelebb kerül a kerítésemhez...szépen kértem vakond pajtást, menjen el, mert nem lesz jó vége, de nem hallgatott a szép szóra. Holnap megnézem megint őket, akkor kiszedem és készítek képet. Ez is a FŰ :) alatt van, de nyitott az egész, és egy rugó ellenében csapódik le egy kis kar, nyakoncsípve az arra tévedő delikvenst.

Előzmény: Dumber28 (7463)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7463
Nem akarom szétoffoli a fórumot ezért majd minden mondatba becsempészem a fű szót.

Szóval ez a vakond dolog nemek is problémás mert széttúrja a FÜvet.
Nekem egy FŰ alá ásható fekete hengerem van. A tiéd ami a FŰ alatt van az nem olyan?
(Ha gondolod akkor a mailomra küldhetnél egy képet róla).
Na innentől 100%-ba ON leszek ;)
Előzmény: boco_papa (7462)
boco_papa Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7462

Szia!

Én a 4. ponthoz adnék tanácsot:

Tavaly telepítettem füvet, aztán vakond pajtás hamarosan megjelent. Végigolvasva ezt a fórumot, szinte mindent kipróbáltam. Ami eddig 100%-os hatásfokkal működött (a többi sehogy) az a Ba***xos (barkácsáruház) vakond csapda. No nem a rézszínű 2 db-os fajta, mert az nem segített sokat, hanem az 1 darabos, egérfogóhoz hasonló elven működő. 2 darabot kell venni, hogy a járatba mindkét irányból lesben állhass. Nem egy nagy összeg, kb. 8-900 Ft/db. (Ahhoz képest, hogy megvettem a hangriasztós csodát 10 e Ft-ért, és kuka)

Ebben az évben 4 vakond pajtásnál tartok, károkozás elhanyagolható.

Boco

Előzmény: Fercsi77 (7460)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7461
Szia !
Akkor sorba:

1. Semmiképpen ne lazítózd. Még szerintem ősszel se. Én jövő összel tenném először.

2. Remélem nem minden nap öntözöl. !!. Nagy melegben egyébként meg fog száradni, de ha teheted akkor módosíts a kiszórt mennyiségen azon a részen.

3. A gomba a fűnyírással eltűnik, de szerintem a sok locsolástól jöttek elő. (tavaj nálam is volt , idén még nem láttam.)

4. Legjobb ellenszer az ásó! Én 3 hónapja kergetek egy vakondot. Mindíg sikerül elzavarnom a kertből, (ilyenkor 1-2 hétig nem látom) , de vissza jön. Vakondcsapdát kikerüli, a hagyma elzavarja, de visszajön, ..stb.

Előzmény: Fercsi77 (7460)
Fercsi77 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7460

Sziasztok!

Kezdő gyep-tulajként lenne egy-két kérdésem, kérném szíves segítségeteket:

1. Ősszel fektetett gyepszőnyeget most már lehet-e gyeplazítózni?

2. Öntözőrendszerünk van és a kert északi oldalán (amit még a ház is árnyékol) szinte nem tud megszáradni a fű reggeltől estig. Nem fog gondot okozni a fűnek ez?

3. A napi öntözést úgy látszik szeretik a gombák is. Megjelentek apró gombák a fű között. Kérdésem egyrészt, h. ez önmagában rosszat jelent-e, másrészt, meg lehet-e szabadulni ezektől a gombáktól?

4. Ja és utolsó egyelőre: vakond ellen mi a leghatásosabb eszköz?

Nagyon köszönöm a válaszaitokat!

Üdv. Fercsi

..akela Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7459
Sziasztok! gondoltam szoltok nektek is hogy ha érdekel benneteket egy kis pénzkereseti lehetöség akkor látogassatok el a www.mobilpont .hu oldalra és olvassátok végig.Csak annyi hogy sms-eket kapsz elolvasod aztán kitörlöd,semmit sem kell fizetned.Nem lehet vele tul sok pénzt keresni kb.: havi:6-20 ezer forintot. nem kamu tényleg fizetnek!!!Ha tetszik regisztráljatok.az ajánlo számához irjátok be az én számomat:06209703647
..akela Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7458
Sziasztok! gondoltam szoltok nektek is hogy ha érdekel benneteket egy kis pénzkereseti lehetöség akkor látogassatok el a www.mobilpont .hu oldalra és olvassátok végig.Csak annyi hogy sms-eket kapsz elolvasod aztán kitörlöd,semmit sem kell fizetned.Nem lehet vele tul sok pénzt keresni kb.: havi:6-20 ezer forintot. nem kamu tényleg fizetnek!!Ha tetszik regisztráljatok.az ajánlo számához irjátok be az én számomat:06209703647
TamiBT Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7457
- csakis kezzel..
Előzmény: Emi2 (7456)
Emi2 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7456
 Ez a múlt ősszel vetett füvünk. sport fűmagkeveréket szórtunk ki, és most tavasszal nálunk is megszaporodott az álltalatok már beazonositott tarack. Úgy nő mint a bolond gomba, pedig a fű már megált a nővésben. Olyan 120 m2-es terület. Szerintetek kézzel ki lehet írtani?Ez pedig a most tavasszal vetett fű.Mit lehet tenni, hogy ne jelenjen meg itt is a tarack??
totya4 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7455
Nyilván az én füvem a leggyatrább, nekem is van ilyen :) Ja, és a szomszédban van macska (előreolvastam a válaszokat...), nekünk meg kutyánk :)
Előzmény: MZ/Y (7429)
totya4 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7454
Szia!

A papucsot részletesen elmagyaráztad. :) Tekintettel a térdeimre, meg arra, hogy a vasvilla rendszerint "ráugrással" megy sokszor 10-15cm mélyre, egy ilyen papucs nem csinálna semmit, a vasvilla amúgy is kézre áll :)

Azért vettem szakkönyveket, meg szedtem anyagot netről hogy azért alapfogalmaim legyenek és ne kérdezzek olyasmit ami azokban egyértelműen le van írva. Na az egyik ilyen könyvben volt az, hogy van a szurkálás, vasvilla mozgatás előre-hátra majd kihúz. Aztán van a földhengerecske-kiszedés amit erősen kötött talajnál ajánl ha jól rémlik 3 évente csak.
A homok szerintem nem a vízmegtartó képességét javítja a földnek, hanem éppen ellenkezőleg, lazító ténykedése folytán hézagosabbá teszi azt. Ezért van az hogy homokos talajon gyakrabban kell locsolni.
Előzmény: kókuszka (7428)
totya4 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7453
Az a moha stop...bár nem bontottuk ki, de a baumaxos is hasonló lehetett, csak kisebb kiszerelésben és marha drágán. Lehet hogy el kéne mennem odahaza is egy baumaxba hogy elolvashassam mi van a címkén.

A fű ott az elején olyasmi, de nem esküszöm meg rá... majd lesznek képek :) 500 megába szerintem nagyon sok kép belefér ;)

Kösz a képeket!
Előzmény: cserella (7419)
totya4 Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7452
A háztól számított 2-3 méteren belül lehet hogy az van, de utána ami van...
Majd csinálok képeket csak most eléggé el vagyok havazva, és nem a lyuggatástól :)

Pont ezen a 2-3 méteres sávon veszem észre hogy a fű egy része nagyobb foltokban világoszöld lett...remélem nem valami fertőzés. Épp most akarok megint műtrágyázni (folyékonnyal).
Előzmény: cserella (7418)
cserella Creative Commons License 2007.05.22 0 0 7451
jól tudod, elvileg 1 év.
meglepett a múltkor, amikor a fűbe való gyomirtókat nézegettem, hogy 8-9 napig nem lehet utána locsolni ?! akkor meg minek? így a választás elmaradt.
lúdhúr ellen engem is érdekelne, hogy mit lehetne használni, ha van ezzel kapcsolatban tapasztalata valakinek.
Előzmény: tamáspapa (7446)
zsa. Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7450
3 éves.
Előzmény: apiszok! (7448)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7449

Szia!

Én nem vacakolok pontosan a számítással, fél liter vitaflóra nevű fűműkakit szoktam a 16 literes permetezőbe tenni, hozzá egy ki Nonit-ot, és levélműtrágyaként szoktam este 2 adagot kipermetezni 2-3 hetente cirka 420 m2-re. Ez nincs túladagolva, és nem megterhelő a kipermetezése. Valamint több a semminél, és folyamatos tápanyagutánpótlás.

Előzmény: apci500 (7445)
apiszok! Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7448
Mennyi idős?
Előzmény: zsa. (7440)
szs75 Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7447
Most értettem meg a "jól látszik, hogy szórtuk a műtrágyát" megjegyzésedet. Ha tuti, hogy a "zöld kiflik" kaptak több műtrágyát, akkor nincs ötletem. A képen azért nem tűnik olyan vészesnek.
Előzmény: MZ/Y (7444)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7446
Mit tudtok arról, hogy szelektiv gyomirtót milyen idős fűnél lehet alkalmazni? Mint ha valahol olvastam volna, hogy egy évnél idősebb fűnél lehet. MEgjelent elég sűrűn a lúdhúr, amit kézzel nagyon macerás kiszedni, ezt kellene "nyakon" vágni.
apci500 Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7445
Üdv,
A permetezős kiszórás után érdeklődnék. Eddig 500 nm-re locsolóval terítettem az 5l folyékony lötyit, kb 2%-os keveréssel. Ez ugye sok locsolót jelent. Feltételezem, hogy nem ugyanennyit (150-200l) permetezel ki. Milyen arányban kevered a műanyagot és mi az amit használsz? Egyébként szép a füvem csak munkaigényes a módszer...
Köszi!
Előzmény: Blue_Sky_007 (7425)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7444
Nem tarack, biztos, hogy fű. Csak ott jobban nő. Műtrágyázás előtt egységes volt. A nyomokból több helyen látszik, hogy úgy szórtuk, mintha frizbit dobnánk (nyilván lefele és nem akkora lendülettel): szép zöld kiflik az eredmény.
Előzmény: szs75 (7443)
szs75 Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7443

Aha, nálunk is ilyen foltos, meg ahogy itt elnézem, még elég sok embernek van ilyen gondja. Először arra gondoltam, hogy rossz keverék lett vetve, aztán ráakadtam egy cikkre - amit a múlt héten be is linkeltem - az alapján azonosítottam, hogy a szép zöld az tarack, és írják róla, hogy elszívja a nedvességet és a tápanyagot a fű elől. Nálam eddig ez a magyarázat a leginkább helytálló. Műtrágyázva márciusban lett GrowHow tavaszival, az elvileg hosszú távon hat. Ja, és nem attól lett foltos, mert előtte is az volt már. Én mostanában nem szórok többet, már csak azért sem, mert úgyis csak a tarackot hízlalom vele.

Szerintem nézz utána, hogy mit írnak a műtrágyáról, amit kiszórtál, mert a jóból is megárthat a sok.

zsa. Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7442
Ha nem okozna kárt,én sem bántanám,mert este meg olyan szépen muzsikálnak.
Előzmény: knorti (7441)
knorti Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7441
Akkor legalább lesz folyamatosan kaja a mókusnak. :-)
Ha tényleg szélmalomharcba torkollik, akkor beszerzek valamilyen szert ellenük.
Előzmény: zsa. (7439)
zsa. Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7440
Felteszek egy képet a fűről is,nem túl szép látvány,de talán valaki megtudja mondani mi a baja.Gyomírtani mivel lehet?Van benne lóhere meg kutyatej is.
zsa. Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7439
Szerintem nem fogynak el,költözik a helyükre új család.Csak én attól tartok,hogy azért nem szép a füvem sem,mert a gyökereket is pusztítják.
Előzmény: knorti (7435)
zsa. Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7438
Nálunk van kerítés,a macskásnak is,mégis bejön a macska,csak nálunk a tujáimat,a kis fenyőmet és a sövényt pisili.Nagyon "kellemes" szaga van,és a tuja lefeketedik tőle.:(
Előzmény: MZ/Y (7436)
apiszok! Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7437
Érdemes lenne tudni az alábbiakat:

1. mikor és milyen tápanyagot kapott eddig (összetétel)
2. előfordulhat-é, hogy túl meszes a talaj? vagy a bányahomok. Délen pl zöldségesek is sokat küzdenek ezzel.
3. milyen mély a gyengus részek gyökérzete?
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7436
Ez nem macska, látszott a földön a sok kiszóródott műtrágya.
A macskák külön történet, kárt nem akarok tenni bennük, de próbálom elkergetni őket, ha bejönnek. Mivel nincs még kerítés (szomszédok nem is tervezik 4-5 évig....), eléggé szélmalomharc. :o(
Előzmény: -Tsunami- (7433)
knorti Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7435
Nekem is össze vissza van luggatva a kertem, de nem írtom ki őket. Pont tegnap szedegedtük össze vagy 20 db-ot a párommal, mert van egy csíkoshátú mókusunk és imádja őket. Lassan csak elfogynak a kertből.
Előzmény: zsa. (7432)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7434
"kötülötte" - körülötte
Előzmény: -Tsunami- (7433)
-Tsunami- Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7433
Nekem az első képhez hasonló akkor keletkezett, amikor a szomszéd macsekja lesza....ta a füvemet.Utánna még 1,5 hónapig úgy nőtt kötülötte a fű,mint az állat.
zsa. Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7432

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni.Talajfertőtlenítésre mit ajánlotok?Egy gazos részt szeretnénk befüvesíteni,sok a fekete tücsök.Kb. egy 250 nm terület befüvesítése előtt ez kimaradt,össze-vissza kilyuggalták a tücskök,habár úgy néz ki hogy egy BUVATOX 5 G granulátummal sikerült megfékezni őket.

knorti Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7431
Egy ismerősöm ismerőse meghalt és segítettem kipakolni a lakását. Találtunk egy RASANA U plus nevű szert ami valószínűleg külföldi lehet, mert magyar leírás nem volt rajta és nem is találtam itthon sehol.
Ez egy olyan szer, hogy kiszórva a kertbe kiirtja a gazt, viszont a füvet nem. Ki is próbáltam, 1 hete de sajnos csak kb 50 m2-re volt elég a szer, de nagyon hatásos. Igaz, hogy most sárgák a kiszáradt gazok, de a fű tökéletesen ép maradt és rendesen nő tovább. Már sokkal szebb az a rész, persze a kert közepén szórtam el, így jó feltűnő. Holnapra megpróbálok képet felrakni.
Valaki tud ilyen szert ami itthon kapható? Nagyon szeretném beszórni az egész kertet vele.
Előre is köszi.
Üdv
Norbi
apiszok! Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7430
Úgy nézem egynyári perjébe szaladtál. idén kicsit korábban jön, mint szokott. Egynyári, tehát ha nem engeded felmagozni, kiiktatható. annyi, hogy képes bugákat hozni a fűnyírókés szintje alatt is... Könnyű késes szellőztetéssel (nem muszáj a talajba vágni) le lehet csapni az alacsony kalászait is...
Előzmény: kókuszka (7407)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.21 0 0 7429
Itt az ígért kép:
A kép közepén van a kiégett lyuk (nehezen kivehető így), körülötte kis körben a sötétzöld, gyors(abb)an növő fű, azon túl meg a fakó.
Ez az udvar (egy része). Itt is jól látszik, hogy szórtuk a műtrágyát.
Ezekből én arra következtetek, hogy talán a tápanyag kevés, de jó lenne megerősítés. Ha igen, akkor meg tanács, mit-mikor-mennyit kellene kiszórni. Ha jól rémlik, március második felében volt műtrágyázva.
Előzmény: MZ/Y (7422)
kókuszka Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7428

A szurkálással kapcsolatban. Én úgy tudom, hogy a sima szúrkálás villával, vagy papuccsal (én azt használom), csak az összetömörödött felső réteg lazítása érdekében történik. A másik módszerrel egy kis gépecske kb.1.5 cm átmérőben, és 5-10 cm hosszúságban kiszed kicsi földhengerecskéket. Ezután homokszórást csinálnak. így javítják a vízmegtartó képességét a földnek.

Én így tudom, de lehet hogy tévedek.

Előzmény: totya4 (7416)
kókuszka Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7427

Köszi a tippeket.

Sajna az egyenkénti kiszedegetés nem végrehajtható. Kb.10 db 15 nm-es részről van szó. Azthiszem a Glialka fog játszani, majd újratelepítés.

Dumber28 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7426
Keverék volt, de összekevertem és szórókocsval vetettem.
Előzmény: TamiBT (7421)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7425

Igen, bár nekem még szinte aznap eltűnik a fűnyíró keréknyom, de ezért kapja is rendesen a műkakit.

Éppen most gondolkodom, hogy holnap adok neki egy kis folyékonyat, permetezővel kinyomva, belekeverve egy kis gombaölőt, biztos ami biztos. Aztán jun-ban a nitrogénes erőset.

Előzmény: MZ/Y (7424)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7424
Kösz! Bár azt elfelejtettem írni, hogy a másik "megfejtés" lehet az is, hogy a homok nagyon agyagos. Arra is gondoltam, hogy nagyon összeállt a homok/agyag és nem jut elég levegőhöz a gyökér. Illetve ennek ellentmond, hogy ahol kiszóródott a műtrágya, ott kiégett a fű, mellette kis részen meg él, virul, sötét, gyorsan nő. Azaz talán mégis a kevés tápanyag a probléma.
Előzmény: Blue_Sky_007 (7423)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7423
Szerintem igen. Nekem hasonló a helyzetem, és nem sajnálom a műkakit tőle. Juniusban kapja a következőt.
Előzmény: MZ/Y (7422)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7422
Holnap fényképezek, addig anélkül egy kérdés:
Viszonylag sűrű a füvem, de nem igazán akar erős lenni. Fűnyírás után még 4-5 nappal is látszik a fűnyíró kerekének a nyoma, a szomszédnál szinte azonnal eltűnik, de másnapra teljesen.
Elkelne még egy kis műtrágya? Az biztos, hogy a földben sok tápanyag nem volt: 30-40 cm hozatott föld (nyilván nem a felső réteg) + 5-10 cm bányahomok.
TamiBT Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7421
- gondolom fumagkevereket vetettel es nem volt kelloen osszekeverve a benne levo mag-komponensek...
Előzmény: Dumber28 (7420)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7420
Kérlek segítsetek!

Lassan az idegbaj kerülget.
Látható alább egy kép.
A középső mintafű alkotja a 400m2-es füvem zömét. (Kb 90%). Valamint van benne a jobb oldali rondább fajtából is.
A bal oldali szép (nekem legolábbis az) darab egy sokkal kisebb (másik) területről szedtem. Annak a területnek szinte a teljes felülete igyen (bal oldali) példányokból épül fel.
A két terület egyszerre lett füvesítve ugyanabból a fajtából.
A nyagy terület mindg is jobban fejlődött , így többször volt vágva is. Ez a terület van öntözve meg műtrányázva. A kicsit elhanyagoltam (mégis nekem sokkal szebb)

Kérdés mit csesztem el a nyanyobbon.
Tudni kell még, hogy a legmagasabb (kb 6-7 cm) álláson nyírom. Lehet, ez a baj?

Szóval hogyan csinálhatnák a 400m2 esből is olyat, mint a kicsi területen élő fü?

cserella Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7419
szerintem sajna ha az ásóvillával nehezen boldogulsz, ezek a gépek nem sokat segítenének :(, inkább kölcsönözni lenne érdemes próbaképp.
a fenyőfa alatti füvet vágás után le kéne hengerelni, az is sokat számít, hogy elágazzon , fura, de tényleg sokat számít
ígértem képet a moha stopról- nitrogén és vas műtrágya kvarchomokkal keverve
(végre megnéztem a dobozon)
és 1 kép a vöröscsenkesz fűről,sajnos nem akar rendesen beférni 500 megába
Előzmény: totya4 (7415)
cserella Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7418
valahogy sejtettem, hogy ilyesmi lehet a helyzet !
úgy gondolom, hogy szerencséd lesz, és a fenyő alatti fű vöröscsenkesz.(árnyéktűrő)
a nagy rádiótoronyhoz szoktunk kijárni, ott gondozásmentesen is eléldegél.
ezt nyomatom én is, nagyon jól tarackol, és a nagy kánikulát jól bírja, amellett szép sötétzöld, sűrű füvet ad.
ősszel tud igazán szépen megerősödni.
Előzmény: totya4 (7416)
Facélia Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7417
Én is bizonytalan vagyok....lehet, hogy mégis ujjasmuhar...mindegy, ha ki tudja húzkodni tövestül, akkor hajrá.
Előzmény: MZ/Y (7414)
totya4 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7416
ha a mostani füvedet veszed alapul, a kánikula után látszani is fog, hogy melyik fűfajta szeret nálad lakni, azzal lesz érdemes ősszel felülvetni

"Nemrég" vettük ezt a házat, azaz örököltük a füvet, a kertet. Fogalmam nincs sajnos a fű milyen fajta rajta. Az viszont erősen érdekes, hogy míg a szakirodalom azt írja, hogy a fűnek árt az árnyékos környezet, de ezzel szemben a fenyő alatti részen szépen nő a fű. Ez két ok miatt lehet, vagy szereti az árnyékot ez a fű, vagy az árnyék miatti nedveség-többlet tetszik neki. Nagyon vékony szálú fajta egyébként, persze hellyel-közzel van benne vastagabb szárú is, azt hiszem az vadfű lehet, olvastam is hogy az bírja a kötött talajt ezért az előnyt élvez a nemes fűvel szemben.

Ezt a felülvetést semmiképp nem úszom meg, bár jobb lenne újravetni az egészet, csakhát az irdatlan meló, legalábbis felülvetéshez képest.
Előzmény: cserella (7411)
totya4 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7415
Kösz a válaszokat!

15 centinél nincs értelme mélyebbre menni

Tehát nem baj. Akkor jó :) Ezt az egyenes letoltást annyira nem értem, mivel maga a villa nem teljesen egyenes, hanem homorú, tehát semmiképp sem lesz egyenes az a lyukacska. Azaz ha induláskor egyenesen tartom a szárát akkor lesz kissé görbe a lyuk, nagyon ferdén tartani... azzal majd próbálkozom :)
Megmozgatni... azt olvastam hogy kell, szerintem ha nem mozgatnám meg előre hátra majd oldalra, ki se tudnám húzni...

A legszebb hogy olvasom hogy van rá célgép, mit kóstálhat egy olyan? :)
Előzmény: cserella (7410)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7414
A csillagpázsitnak nem "kiszedhetetlen" a gyökere? Úgy rémlik, reménytelen ellene a harc, de ha ilyen könnyen jön tövestül...?
Előzmény: Facélia (7412)
Facélia Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7413
De pirók ujjasmuhar is gyanús...
Facélia Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7412
Az első képen egy kicsit már látszik a virágzata, sztem csillagpázsit lesz... vagy kakaslábfű, de ez utóbbi kevésbé valószínű. Persze jobban meg lehetne mondani, ha már teljesen kint lenne a "kalász".
cserella Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7411
szívesen ! :)
biztos hogy látszik majd a különbség, jó hogy úgy döntöttél, hogy a felét csinálod meg.
ha a mostani füvedet veszed alapul, a kánikula után látszani is fog, hogy melyik fűfajta szeret nálad lakni, azzal lesz érdemes ősszel felülvetni.
Előzmény: totya4 (7406)
cserella Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7410
letolás annak aki ilyen szorgalmasan szellőztet?? dehogy ! :))
szerintem akkor a jó megoldás az lenne, ha nem teljesen merőlegesen, hanem kicsit megdöntve szúrnád a talajba az ásóvillát. kicsit meg is mozgathatod. (15 centinél nincs értelme mélyebbre menni)
ha a gyökereket megcincálod, újak nőnek, így a fű idővel sűrűsödik.
(a széndioxidos okosságot nem értem, remélem, jön valaki, aki elmagyarázza :)
Előzmény: totya4 (7409)
totya4 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 7409
Szurkálással kapcsolatban, az ügye nem került szóba hogy pontosan mennyire kell leszúrni (az ördög a részletekben van!). A könyvem azt mondja minimum 10cm mélyen kell leszúrni a villát, ebből azt következtettem hogy nem baj ha mélyebben lemegy. Az esetek többségében majd teljes hosszban le tudom nyomni (teljes testsúllyal), ez kb 20 cm. Kíváncsi vagyok mit szólsz (vagy más) ehhez az értékhez.

Én úgy gondolom, letolás fog következni, mivel a fű gyökere max 10-15 cm mélyen van, tehát a mélyebb lyuk azt eredményezheti hogy nagyon nagy eső esetén nem egy 10 cm mély lyukacska "telítődik" vízzel hanem egy 20 centis, ami azt jelenti hogy pont olyan rétegben fog a víz halmozódni ilyenkor, ahol nincs gyökér. Bár az már igen nagy eső kell legyen, hiszen ahhoz hogy a kis lyukacskákban víz legyen ahhoz az kell, hogy magán a földön álljon a víz tócsában, hiszen bemenő felülete kicsi. Normál esőben szerintem - ami nem egy sima szemerkélés hanem rendes eső - a víz ahogy leszívárog a lyukacskába az feltehetőleg fel is szívódik az oldalfalon mire elérne akár 10cm mélységet is. A könyv hablatyol valami olyasmiről, hogy szurkálás nyomán levegőcsere alakul ki, a széndioxid kiáramlik, ami által a víz is könnyebben lejut (?) (a lyukba vagy magába a földbe?).

Nade most akkor tessen hozzászólni! :)
Előzmény: cserella (7402)
Celtis Creative Commons License 2007.05.19 0 0 7408

Szerintem valami muhar, de baromira nem tudom ezeket az egyszikűeket megkülönböztetni. Nem ilyen ragadós kalásza van?

Amúgy itt egy oldal, sok gyomnövénnyel: http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b159/ch23s22.html

A lényeg, hogy gaz, de kiszedéssel megszabadulhatsz tőle. Jól beáztatod a területet, és csomónként kihúzod. Pár négyzetméter simán fertőtleníthető, ha nagyobb területen terjedt el, akkor reszetelni a gyepet :)

kókuszka Creative Commons License 2007.05.19 0 0 7407

Sziasztok!

Celtis javaslatára kiszedtem egy csomót. Hát a leírtak alapján nem tarack. Akkor micsoda?

Az esőnek köszönhetően "viszonylag" könnyen kiszedtem. A helyén nem maradt beszakadt gyökér, csak a lyuk a földben.

totya4 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 7406
Köszönöm a válaszokat!

moha ellen vasgálicot szoktam használni, régebben írta itt valaki, nagyon jól bevált.

Pontosan te írtad a vasgálicot, viszont hogy mekkora területre mekkora mennyiség kell azt nem tudtad megmondani, ezért részesítek előnyben olan terméket, ahol rá van írva pontosan mekkora az a terület amire való, így aztán van rá remény hogy a fű nem megy tönkre, és lehetőleg hatékony is lesz.
Ma néztem, kb 7e olyan rendes háti permetező, 12L-es, amit menet közbe lehet pumpálni rendesen, ezt az olcsó kézit...elteszem szebb időkre :)

Nyomogatom az ásóvillát továbbra is, bár csak napi 1-2 órát. A gyárilag becsavart csavar már eltörött, levágtam a fanyél végéből rendesen ferdére, belekalapáltam és bele egy 2x akkora csavar. Recsegni ez is recseg visszafele húzva, de még bírja.

Eleve úgy gondoltam hogy csak a felét csinálom meg a füves területnek max hogy lehessen hasonlítani a másik feléhez. Lehet hogy feleselegesen kínlódok, mert egy hozzáértő ránézve a fűre ezt mondaná : "hú te ez szar ahogy van, újra kell vetni" :) Nem baj, inkább ezzel a fűvel kinlódjak/gyakoroljak, mint a drága fűmagból kelt fűvel majdanán :)
Előzmény: cserella (7402)
vm.aniko Creative Commons License 2007.05.18 0 0 7405
Előzmény: kókuszka (7390)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.18 0 0 7404
Én csak azt nem értem, hogy szenvedünk itt a fűvel, oszt mégis annyi neki egy idő után. Ehhez képest a garázsbejárónkban úgy-ahogy kinőtt tavalyelőtt a fű, tavaly ki lett egy rész szedve füvestől, visszarakva, tavaly alig locsoltam (inkább egyáltalán nem...), teljesen kihalt a fű. Erre idén a nagy (már amennyire...) esőtől életre kelt, lassan befüvesedik az egész.
kókuszka Creative Commons License 2007.05.17 0 0 7403

Köszi a tippet, holnap kitépek egyet és megnézem a gyökerét.

Ilyenkor elfog az elkeseredés, hogy ennyi meló és pénz van benne és egy tavasz alatt annyi az egésznek. Néha eszembe jutnak a lusta" kertészek" szavai:

Le kell betonozni az egész kertet, oszt nincsen probléma!  :o))

Előzmény: Celtis (7399)
cserella Creative Commons License 2007.05.17 0 0 7402
azt nem mondtam hogy könnyű lesz megcsinálni :D
durva szemű homokot ahogy Johnny írta, tüzépen, vagy olyan tehetautóstól kell rendelni, aki sódert meg ilyesmit szállít.
moha ellen vasgálicot szoktam használni, régebben írta itt víalaki, nagyon jól bevált.
10 l kannába 1 púpos evőkanállal kell belekeverni, utána kilocsolni.
hozok majd képet a moha stopról, 2 éve megvan, még nem használtam el.

Előzmény: totya4 (7400)
Johnny B. Creative Commons License 2007.05.17 0 0 7401

Bármelyik barkácsáruházban kapsz kvarchomokot (pl. térkőhomok) zsákban - ha csak kis mennyiség kell, akkor ez tökéletes. Ha sok kell, akkor Tüzép vagy konténeres.

Előzmény: totya4 (7400)
totya4 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 7400
Köszi szépen a választ!

Tegnap szurkáltam...khmm megizzadtam :) A vége fele az ásóvilla már elkezdett nyekeregni, dehát nem is én faragtam bele a nyelet, meg hát az előre-hátra 2x mozgatás igencsak megerőltethette. Talán 3? métert haladtam az 5 méter széles sávon, villák egymás mellé szúrva, sorok közt 10 cm kihagyás.

Baumaxba nézegettünk moha elleni cuccokat, ott volt olyan hengeres tégelybe ami súlyából ítélve homokszerű valami lehetett (olyasmi is volt ráírva, már amennyit lefordítottak nekem belőle), de 15nm-került kb 700ft-ba, 400nm-re enyhén drága lett volna :) Úgyhogy maradt valami Floria moha-stop, ezt elvileg permetezni kell, mondjuk még életembe nem permeteztem, korábban kérdeztem mi a tapasztalat az 5L-es hengeres permetezővel de nem volt tapasztalat. Vettem egy olcsó OK 5L-est kipróbálni, hát eltartott egy ideig míg rájöttem hogy a leeresztőszelepet hogy kell használni, kilőtte vagy 2x aztán kereshettem a rugót :) Elég kényelmetlen, legalábbis pumpálni, azt hiszem jobb lesz a normál 20L-es háti. Csak attól félek hogy úgy járok mint a gyepszellőztetővel, amit bár legalacsonyabb fokozaton használtam, mégis betett a fűnek, bár most már kezd magához térni (a tavasz elég meleg volt igaz). Tehát ha a mohairtó betesz a fűnek, ilyen meleg időben aut öntöző híján nehezen tudok felülvetni, ekkora területet kézzel locsolni rendszeresen meg horror. Viszont a moha ott van, ördögi kör, nemde? :)

Ilyen durva szemű homokot te hol keresnél megvételre?
Előzmény: cserella (7398)
Celtis Creative Commons License 2007.05.17 0 0 7399
Próbálj kiszedni egy tövet. Ha nagy bojtos gyökere van, akkor nem tarack. Ha egy-két vastag fehér gyökér megy hosszan oldalt, akkor tarack.
cserella Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7398
ha locsolsz rendszeresen, simán megszúrkálhatod most is vasvillával a füvet, látható lesz a különbség.
homok -pl a bányahomoknál nagyobb szemű a mosott homok.
térkövezéshez durva szemű homokot szoktak használni, és a moha ellen fűbe is ezt ajánlják
Előzmény: totya4 (7372)
cserella Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7397
tápozni szoktad ?
reggel nézd meg, amikor még párás a levegő, hogy a fűszálak között van-e fehér, pókhálószerű sűrű valami, ha igen, akkor tuti gomba.
Előzmény: zaqwe29 (7384)
cserella Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7396
lehet hogy aktívszenes szűrővel megoldható a probléma
Előzmény: tamáspapa (7380)
er57 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7395

bocsi,de kinagyítottam Kókuszka képét és így már tényleg taracknak nézem.

Mivel jó méregzöld,az enyém meg ezüstös és a magvas szár tökre hasonlít.

Előzmény: szs75 (7391)
er57 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7394

Ez szerintem nem tarack,majd az enyémet is lefotózom,

(sajna csak kedden tudom)és összehasonlítjuk.

Előzmény: szs75 (7391)
er57 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7393

Na a nevét én sem tudom,de az én 3éves füvemben is az

idén volt először.Sokkal gyorsabban nő mint a fű,és kissé

ezüstös a színe,pláne hajnalban mikor harmatos még.

Mezítlább én még nem próbáltam,de elképzelem a 2.5kg-os

kiskuttynak szúrja a kis puha talpacskáját.

Ja és alig nő,máris magvadzik.El sem tudom képzelni honnan lett,

talán ez a meleg tél az oka,lehet hidegbe eddig kifagyott minden tavaszra,

csak most nem tudott.

Dumber28 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7392
Sajnos ez nálam is van (régi fű)
Nem tudom mi, de pár dolog biztos:
- Ronda,
- nem oda való,
- Irtani való,
- egyszikű (szelektíven nem írtható)
- kiásni felesleges, mert ha marad egy kicsi benne (értsd: kb 30 cm átmérőben és 40cn ményen kéne ásnod) akkor újra kihajt
- eltűrni nem fogjuk :)

=== (megoldás) fotban a GLIALKA 2x 3x, majd új fű.
Ha sok van (mint nekem) akkor sok GLIALKA (én kb 300m2-t fogok kiírtani idén vagy jövőre. Attól függ mikor tudok öntözőt telepteni.
Ha másoknak van jobb ötlete akkor szóljon :)

szs75 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7391

Én ez alapján azonosítottam a sajátomat, mint tarack. Így első ránézésre a tied is annak tűnik (bár ne legyen igazam)

http://www.edenkert.hu/?menu=cikk&rovatid=53&cikkid=281

kókuszka Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7390

kalászosan

Már tettem fel képet, de nem volt senki biztos, hogy pontosan mi ez.

Tippek voltak: tarack,ujjas muhar, csenkesz stb. Már amennyire én össze tudom hasonlítani a neten található képekkel ez még az angol perjére is hasonlít. Nem??

Ha ez az, akkor a keverékben volt benne.

Ha nem az akkor micsoda?

1.képen nem vágtam le a kalászt.

2. képen ilyen fűnyírás után. iszonyú rálépni mezitláb.

No akkor mi a fene ez????????????

tamáspapa Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7389
Konkrét nevet nem tudok mondani, de a növényvédős, vagy gazdaboltokban tudnak javasolni biztosan. Szokták használni a gabonáknál használatos szelektiv, kétszikűeket pusztító szert is, ennek a nevét sem tudom, majd a boltos megmondja.
Előzmény: MZ/Y (7388)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7388
Köszönöm!
Inkább nem állok neki kézzel, mert egyrészt sok van, másrészt a szomszéd végigjátszotta és elmondása szerint tele lett lyukkal a füve, ahonnan ezeket kihúzta.
Akkor már csak egy szelektív gyomirtó tipp kellene - vagy tökmindegy, amilyet éppen kapok?
Előzmény: tamáspapa (7387)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7387
Népies neve lúdhúr, apró sárga virága van és nagyon vékony szára. Én ezt kézzel gyomlálom, mert nem sok van. Kétszikű, tehát a szelektiv gyomirtó viszi. Próbáld meg egy kis területen, de az mellett én javaslom, hogy ha győződ, gyomláld ki, ne hatalmasodjon el, egy kis darabon meg permetezd le.
Előzmény: MZ/Y (7386)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7386
Nem tudom, kivehető-e, de hátha:
Ez a gaz (a kép közepén, jobb oldalán, a kislevelű) terjed nálam a fűben. A kép a szomszédnál készült (...), nálam jóval alacsonyabb, kúszik a földön. Mi ez? Szelektívvel irtható?
Ha nem lehet kivenni, mi ez, csinálok képet a füvemnél is.
zaqwe29 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7385

A képek a beteg és ép fűről:

zaqwe29 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7384

Sziasztok!

Problémám van a fűvel....A kertemet még 2003-ban füvesítettem, 2/3 részben jól is sikerült, azonban a kert végében és az egyik sarkában augusztusra elpusztult a fű. A terület ezen része sok napot kap és olyan érzésem van hogy itt sokkal homokosabb a talaj is. tehát többet is kelllene öntözni. Egy ásott kútból öntözök egy 500l-es ballaszttartályból, napi 2x, sajnos ennyi van, kicsi a kút hozama.

Tavaly ősszel, abban a sarokban ahol nem nőtt ki rendesen a fű, leszedtem a talaj felső rétegét, és jóminőségű komposzttal kevert talajjal pótoltam, majd füvesítettem. A fű ott gyönyörű lett, és ez egészen így is volt májusig, amikor a locsolás ellenére megint elkezdett pusztulni. Ötleteket várnék, hogy mi lehet, száradás, gomba? esetleg valami más?

MZ/Y Creative Commons License 2007.05.16 0 0 7383
Na de a szakirodalom azt is mondja, hogy nem szabad naponta locsolni, tehát a sokat kell ritkábban kilocsolni.
Hogy a fene enné meg a füvet. :o)
Nálunk tegnap a nagy esőből alig lett valami, ez a k...a szél meg szinte minden nap fúj ezerrel, úgyhogy a természet nem sokat segít be az öntözésbe. Mondhatni, inkább még akadályozza is, olyan szél van szinte mindig, hogy az öntöző-fejet alig tudom használni, mert viszi a szél mindenfele... :o(
Előzmény: Celtis (7348)
totya4 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7382
Kösz az igen részletes választ!
Előzmény: Celtis (7374)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7381
Állítólag tisztulni szokott, de vannak itt akiknek van ezirányú tapasztalatuk. Nekem csak egy régi eliszaposodott ásott kutam van.
Előzmény: tamáspapa (7380)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7380
A kutat tavaly előtt ősszel fúrattam, de csak tavaly összel kezdtük használni, egy-két öntözés erejéig. Az idén most öntöztem másodszorra. Elképzelhető, hogy rendszeres használat esetén kitisztul, vagy irány a mélyebb rétegek, ahol vagy ugyan ilyen szar a színe, vagy tisztább.
Előzmény: Blue_Sky_007 (7376)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7379
Akkor miért van fúrt kutatok, ha nem használjátok?
A mien csak 14 m-en van.
Előzmény: krampuszka1 (7377)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7378

50 m-en van a fúrt kutunk.............

Előzmény: Blue_Sky_007 (7376)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7377

Netán vasas a viz ?

Ezért nem köttettük rá a fúrt kútra az öntözőrendszert.

Előzmény: tamáspapa (7375)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7376
Egy megoldás adódik, a foltok eltüntetésére, a nagynyomású mosó (vízzel), utána a kutat kitisztítani, mélyíteni.
Előzmény: tamáspapa (7375)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7375
Kissé lelohadt a lelkesedésem. A tegnapi locsolás után, ma délután hazaérkezve vettem észre, hogy a térburkolati kövek, amit ért a víz, zöldes-sárgásak lettek. Ahogy tegnap a fazékba gyüjtöttem a vizet, akkor is feltünk ez az árnyalat, de nem gondoltam, hogy ez nyomot hagy a köveken. Most eszelek, hogy mi a görcsöt csináljak.
Az jutott eszembe, hogy mélyíteni kellene a kutat leaglább 50-60 m-re, hát ha az alső vizek tisztábbak ennél. Ha ez nem változik, akkor öszre egész ronda lest a térburkolat..:(
Celtis Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7374

Jó kérdés. Kb. 6 barnál (?) kapcsol ki a kompresszor. Ekkor szoltam rákapcsolni az adott körre. A fejek ekkor feljönnek és szépen locsolnak, amíg van víz.

(Biztos van itt is valahol nyomásesés, mert a locsolás intenzitása nem túl erős, tehát túlnyomást biztosan nem kapnak a fejek.)

Ahogy elfogy a víz (ami meglepően sokáig tart), a fejek elkezdenek prüszkölni, és végül az átáramló levegő már nem tudja fenntartani őket, ezért visszasüllyednek.

Hosszabb köröknél a közeli fejek már kiürülnek és visszasüllyednek, amikor a távoli fejek még pisilnek egy darabig, de azokból is kijön a víz.

Az ürítés közben persze visszakapcsol a kompresszor.

Én egy elég kicsi tartállyal rendelkező kompresszort szoktam kölcsönkapni, de azzal is tökéletes a víztelenítés.

Előzmény: totya4 (7371)
totya4 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7373
Szerintem számold meg. Na nem kell egész négyzetmétert, hanem elég egy 10x10cm-es részt, aztán felszorzod. Nyírás előtt célszerű elvégezni, mert ahogy mész egyenként, felébe vágod azt, amit számoltál. De szerintem a fű sűrűsége elég változó...és biztos vagyok benne hogy nem ilyen válaszra számítottál :)
Előzmény: eFZé (7370)
totya4 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7372
Köszönöm, olvastam valami gázokról is, tehát nem csak a nedvesség lejutása miatt kell. Igen, azt is olvastam hogy a keletkezett lyukat fel lehetne tölteni homokkal, de a vasvilla fogai túl kicsik himbálva is.
A homokkal kapcsolatban megint megzavart valami szakirodalom, mert kötött talajra nagyobbszeműt ajánl, ami mm-es nagyságrend. Amit én ismerek homokot annak a szemcséi talán tizedmiliméteresek, vagy annyi se.
Szóval azt mondod inkább csak a kiszáradás miatt nem célszerű mostanság.
Előzmény: cserella (7350)
totya4 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7371
Köszönöm a részletes választ!

Valóban logikus érvek. Azon a kompresszoron nyilván van rögtön nyomásmérő is, mennyit szokott mutatni mikor ráeresztitek a csövekre?
A szórófejeknek (ha lenne...) nem árt ez a művelet?
Előzmény: Celtis (7349)
eFZé Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7370
Egy hülye kérdés: arra vonatkozóan nem tud valaki valami adatot, hogy egy négyzetméteren átlagosan hány szál fű van? (Egy kvízjátékhoz kellene...)
szs75 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7369

Szia!

Igaz, a szomszéd még csak most fog kertrendezni, de nála nem látok tarackot, csak minden egyebet. Minden esetre szívesen kiírtom nála is, ezen ne múljon.

Viszont ha tőle jönne, akkor gondolom a kerítés közelében több lenne, azon a részen pedig kevesebb, amit a ház elválaszt a szomszédtól, de sajnos ilyet nem látok.

Hihetetlen, hogy nincs megoldás.

Előzmény: kókuszka (7368)
kókuszka Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7368

szs75!

Szia!

Hát ahogy írják a kollégák a Glialkával vigyázni kell valóban. Mielőtt nekiállnál, nézz körül a szomszédoknál. Nálam (3 éves a gyep)rendszeresen nyírva van gyűjtőssel, drága minőségi táppal szórva, kézzel,gyomlálva stb. Szóval meló+pénz ezerrel.

A szomszéd szarok rá módon (el is adta a házat) nem törődött a kertjével. Nos ott kb.25 cm a kalász nagysága. Hiába melózol, ha a szél áthozza a magokat. Mire kiirtanád nálad annyira elszaporodik, hogy annyi a fűnek. Nálam kb.10 db 15 nm-es terület ment gajjra. Hát ennyi.

krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7367

Na igen !

Ilyen telünk sem volt mostanában.........

Én még sosem mertem ősszel vetni, és fát sem szeretek akkor ültetni.

Előzmény: tamáspapa (7366)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7366
Én tavaly ősszel, október legvégén vetettem és december 10-én már 5 cm-es volt a fű, köszönhetően az enyhe időnek. Féltem is, hogy nem fog kikelni, de azzal vígasztaltak, hogy ami ősszel nem kel ki, az majd tavasszal. Szerencsére kijött mind az év végére.
Előzmény: krampuszka1 (7364)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7365
Köszi, csak maradjon is ilyen.
Előzmény: krampuszka1 (7362)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7364

Köszönöm :)

A valóságban is ilyen, járkálunk is rajta, de ez már több éves !

Előzmény: tamáspapa (7363)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7363
Ez a képen nagyon szépnek tűnik, remélem a valóságban is az, gratula!
Előzmény: krampuszka1 (7356)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7362

Hát ?

Ez nagyon szép !

Előzmény: tamáspapa (7358)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7361
Ide saját gépről is tölthetsz fel, csak ne felejtsd el a "beszűrást " is !
Előzmény: szs75 (7359)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7360

Egyszíkű gazra nincs orvosság a fűben...........

A szelektiv gyomirtók jók a kétszíkű gyomokra !

Lehet ám, hogy a tarackot a földdel együtt kaptad !

Ősszel kellett volna Glialkázni, és tavasszal vetni !

Kertész csinálta ?

Előzmény: szs75 (7357)
szs75 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7359

Talán azért nem tudok csatolni, mert kezdőnek számítok még?

Ahogy írtam, foltokban sötét, erős, egészségesnek néz ki, erről derült ki most, hogy valószínűleg ez a tarack. A többi részen szinte egyáltalán nem nő, vékony szálú, világosabb (most sajnos kezd tele lenni elszáradt szálakkal is).

Előzmény: krampuszka1 (7356)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7358

Ma reggel így nézett ki a terep a tegnapi nyírás, locsolás után. Amúgy ma eldöntöttem, hogy tanácsotokra csak összel folytatom a hátsó rész bevetésével, addig meg kicsalogatom a gyomokat a területből.

szs75 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7357

Köszi, ezek szerint a glialka tényleg sokmindenre jó, csak az én problémámra nem. 

Különösen bosszant a dolog, mert ősszel a talaj felső 20 cm-es rétegét lecseréltük, szép tiszta volt a föld, amit hoztak, egy valag pénzt fizettünk érte, és ha jól értem, nincs más választásom, mint mindent kiírtani, és kezdeni előlről.

Tényleg furcsállom, hogy mindenkinek sport keverékkel van problémája, szerintem azzal kaptuk a tarackot is.

Előzmény: krampuszka1 (7354)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7356

Milyen foltjaid vannak ?

Mi is mindig Sportkeverékkel dolgozunk...

Előzmény: szs75 (7352)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7355
Jól van gyerekek, látom, megtanultátok a leckét. Igazatok van, dolgozni csak pontosan, szépen...:)
Előzmény: totya4 (7346)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7354

Hali !

A glialka elvileg az egyszikűt irtja, ezért jó tarackra........

Amúgy mindent kivisz, szik-számra való tekintet nélkül !

Ezért csak füvesités előtt 30 nappal ajánlják a "szűzföldre " :)

Utána felejtsd el, hacsak nem akarsz kiirtani minden növényt egy adott területen.

Személyes tapasztalat...........

Ecsettel kenegettem a téglajárda között kinövő nem kivánatos gazt, másnap jött egy eső, és a fű végig kiment a járda mellett....

Egyébként pedig bármilyen nemkivánatos kétszikűt is ezzel szoktam beecsetelni....

Garantáltan kidöglik !

szs75 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7353

Nem sikerül csatolnom a képet, de mindegy is, hisz láttatok ilyet eleget.

szs75 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7352

BBéci, kókuszka, Emi2

Ugyan azzal (vagy legalábbis nagyon hasonló) problémával küzdök, mint ti. Tavaly őszi vetésű sport füvem elég ramatyul néz ki, helyenként nő, mint a bolondgomba, erős sötétzöld, vastagszárú, máshol egyáltalán nem vagy alig nő és megy tönkrefelé.

Múltkor elég ijesztőek voltak a képek a nád... csenkeszről, meg a nagyon hasonló gazról, nem igazán tudtam eldönteni, hogy nálunk melyik lehet. Az már tuti, hogy nálunk tarack (is?) van. Kicsit gyanús, hogy mindenkinek a sportfűvel van gondja. Nem hiszem, hogy az alapból ilyen, de el tudom képzelni, hogy piacra került valami szennyezett keverék.

Múltkor valaki írta a Glialkát, mint esetleges irtószert, ezért most utánanéztem, de határozottan azt írják, hogy gyepre, pázsitra nem lehet használni, pedig egyébként a tarack ellen nagyon jó. Erről tudtok valamit? Esetleg tapasztalat?

Mi valószínűleg visszahívjuk a kertészt (egy valag pénzt fizettünk neki ősszel), hogy legalább mondjon valamit. Ti is írjatok, ha sikerült megtudnotok bármit.

Csatolok egy képet, bár távoli, és elég hosszú is rajta a fű, de azért a foltok elég jól látszanak.

Előzmény: BBéci (7329)
cserella Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7351
Júújj! :D félelmetes lehetettt, ahogy tartottad a nagy vizet a kezedben!! :D

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9097176
Előzmény: tamáspapa (7341)
cserella Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7350
sokat kell locsolni, nehogy jobban száradjon, ezért szokták homokkal szórni utána a területet.
Előzmény: totya4 (7347)
Celtis Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7349

Kérlek.

Az automata ürítő szelepek minden locsolás után leeresztik a csőben maradt vizet. 32-es csőnél durván méterenként egy litert. Egy átlagos öntöző rendszernél ez több száz liter is lehet, ami jelentős veszteség. Ez a víz öntözési szempontból értéktelen, mert egy-egy pontra koncentrálódik.

Ha az elszivárgás nincs rendesen megoldva, a talaj iszaposodik, az ürítőszelepek eldugulhatnak.

A tökéletes ürítéshez az kell, hogy a szelep a csőhálózat legalacsonyabb pontján legyen. Erre a telepítésnél külön kell figyelni, és vízszintes területen, nagyobb kiterjedésű hálózatnál szerintem nagyon nehéz kivitelezni. Nekem nem lenne hozzá türelmem.

A tökéletes működőképességről nehéz meggyőződni.

A levegős rendszer indulásakor a szórófejek hangosan prüszkölnek. Hajnali locsoláskor erre simán fel lehet riadni. Ráadásul a kilocsolt vízmennyiség is nehezebben kalkulálható.

A kompresszorozás egyszerű, gyors és nagyon hatékony módja a téliesítésnek. Csak egy ismerőst kell találni, akitől kölcsön lehet kérni :)

Előzmény: totya4 (7340)
Celtis Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7348

Ha 5 naponta öntözöl, akkor valóban ennyi víz kell. De ez miért gond?

De vedd figyelembe, hogy ezek az értékek tartalmazzák az esővizet is.

Én a http://80.64.69.179/t-web/ontozo/ontozo_terv_segedlet.pdf D mellékletéből vettem a kb. 300mm-es évi öntözés igényt (valójában inkább 350).

Ha megnézed a táblázatot, a nyári hónapokra is 90mm utánpótlást számol, azaz ÁTLAGOSAN napi 3mm-t. Azután ezt ki-ki saját belátása szerint adagolja 1, 2, 5 vagy akár 8 napos gyakoriságra.

Előzmény: MZ/Y (7334)
totya4 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7347
Lelkileg felkészültem arra a tevékenységre, amit az erősen kötött talajom mélylazítása ásóvillával fog jelenteni. Van ugyan mélyszellőztető gépem, amit használtam is, de ide nagyobb mélység kell, és a szellőztető gép rettenetesen megcibálja a füvet (ami nálam amúgy is elég gyenge), elvágja a gyökereket, míg az egymástól 10-12cm távolságra levő 4-es lyukak azért jóval kevésbé. Azt hiszem zsineget fogok kifeszíteni az egyszerűség kedvéért.

Nade amiért írok. Sajnos belenéztem egyik fű-szakkönyvembe, ahol ehhez a tevékenységhez az volt írva, hogy : csakis ősszel. Na most akkor mi is van? :)
totya4 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 7346
2,648 cm tanár úr! :)
Előzmény: tamáspapa (7342)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7345
csináltam egy gyors számítást. a beöntözött terület a 4 nagy fejjel kb. 140 nm. másfél óra alatt ment ki 140x26 liter/nm = 3640 liter. a szivattyú névleges teljesítménye 80 liter/perc, x 90 perc = 7200 liter / másfél óra. Ebből következik, hogy nagyságrendileg 50%-os hatásfokkal dolgozik a szivattyú.
Előzmény: MZ/Y (7343)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7344
A nagy szórófejek használatakor 3 bar-t mutat a mérő, a kis szórófejeknél 3,5-öt. A 80 l-nek a számítás szempontjából nincs jelentősége, egyedül a fazékkal felfogott víz mutatja, hogy mennyi jutott a területre. Ha 3-szor ekkora területem lenne, akkor 3-szor ennyi fej dolgozna.
Amúgy most kapcsoltam le 2 perce a kis szórófejeket. Két és fél óra alatt 30 mm-t szórtak ki nm-ként.
Előzmény: MZ/Y (7343)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7343
Hibás számítás! 26.5 mm. :o)
De ebből nem következik a 80 liter/perc, ahhoz még tudni kellene, mekkora területet locsoltál. Ha a fejemet csak 40 fokra nyitom ki, akkor nekem is sokat locsol oda - csak hát előrébb nem vagyok vele.
Ha a szivattyú max. hozama 80 liter/perc, akkor nem locsolhattál annyit ki, mert azt 0 bar nyomáson tudja, a fejeknek meg legalább 2 bar kell.
Előzmény: tamáspapa (7342)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7342
Na most fejeztem be a locsolást. A szivattyúm 80 l/ percet tud. Négy szórófej nyomta. Kitettem két fej metszéspontjába egy 25 cm átmérőjű lábast. Másfél őráig ment, most a kis szórfejek mennek. A lábasban 1,3 l víz gyűlt össze. Na gyerekek! Matematikai feladat következik. Hány mm-t locsoltam ki nm-enként???

26 mm-t.
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7341
HIhi, nem vagy egyedül!! 8 m3 szaladt szét az udvarban, mert nem volt rárakva a peremre a műanyag szegő és a szél belefújta a fóliát a vízbe. Én ki akartam emelni, de egy pici víz a fólia és a fém fal közé ment, és innentől nem volt megállás...

Előzmény: cserella (7338)
totya4 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7340
Szia, mesélj légyszives a hátrányokról.
Előzmény: Celtis (7333)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7339
Nálam azért nagyon feltűnő volt a múlt heti eső (~40 mm) jótékony hatása. Igaz, a nap se égetett úgy, mint most, de éppen ezért tudom elképzelni, hogy nyáron tényleg kellene ez a brutál sok víz.
HerrX-re lennék kiváncsi, szerintem Ő kb. akkora területet locsol, mint én és a tárolója nemigen nagyobb 3 m3-nél. Hol vagy, HerrX? :o)
Előzmény: cserella (7337)
cserella Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7338
Előzmény: cserella (7337)
cserella Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7337
egyszer megtettem, amikor a medence szétesett. :D
cirka 9 m3 ment ki 400 nm-re.
a füvön utána nem láttam különbséget, szerintem sem érdemes ennyit locsolni.
éves szinten elképzelhetőbb ez a mennyiség, bár én is olvastam a 20mm/nm -t!
Előzmény: MZ/Y (7331)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7336

Én a városi főkertészt kérdeztem meg, ő is azt mondta, hogy alkalmanként kell 20-30 mm-t kilocsolni és ezt irja a szakirodalom is: nem sokszor keveset, hanem ritkán többet. A lentebb belinkelt helyen lévő táblázat is ezt sugallja. Az ok: ha gyakran keveset adsz, megszokja a fű gyökérzete, hogy a talajszínt alatt talál mindjárt vizet, ezért nem fejlődik lefelé a gyökérzet és így a tápanyagfelvétele is korlátozottabbá válik.

Előzmény: Celtis (7332)
Emi2 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7335

Szia!

A szakértő véleményét légyszi tedd közzé, mert én is ilyen problémával küzdök.

Előzmény: BBéci (7329)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7334
Innen, de máshol is ezt találtam.

Ha megnézed, azt írja, hogy 25-30 fok közt 4-6 mm/nap, de ugye nem minden nap öntözünk, hanem 5-8 naponta. Ha 5 naponta öntözök, akkor 5x4, azaz 20 mm az egyszerre kilocsolandó víz. Ha várnék 8 napot és napi 6 mm-t akarnék kilocsolni, az már 48 mm lenne egy-egy alkalommal. Erre már ki se akarom számolni, mennyi kellene a területemre. :o)
Előzmény: Celtis (7332)
Celtis Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7333

Szerintem éppenhogy kerülendő az öntözőrendszerekbe az automata ürítő szelepek beszerelése a rengeteg hátrány miatt.

A kompresszorozás sokkal jobb megoldás.

Előzmény: totya4 (7322)
Celtis Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7332

Ezt a 20mm-t honnan vetted?

Én a szakirodalomban évi 300mm pótlást olvastam. Ezt elosztva 100 nyári napra, 3mm/nap jön ki. Persze nyár elején és végén csökkentem, nagy kánikulában növelem az adagot.

Kétnaponta történő locsolásnál 6mm/alkalom. Nálam kb. 400m2 az öntözött terület, így alkalmanként 2,4m3, azaz évi 120m3 a vízfogyasztás. Ez mai áron olyan 20e Ft/év. Pont annyi, hogy nálam ne érje meg szivattyúba beruházni

Ezzel a mennyiséggel már elvan a fű. Ha kutam lenne, persze többet locsolnék.

Előzmény: MZ/Y (7331)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7331
Nem, nem az a gond. :o)
A terület adott, 400 m2. Az egyszerre kilocsolandó vízmennyiség (a lentebb belinkelt anyagok alapján) szintén adott, minimum 20 mm/m2. Ha ezt összeszorzom, akkor az jön ki, hogy minimum 8 m3/locsolás a vízigény.
Ez olyan brutál soknak tűnik, hogy kétségem támadt, van-e köztünk valaki, aki ennyit locsol egyszerre.

(A locsolandó területem egyébként ~600 m2, de most csak az összefüggő, majdnem kocka területtel számoltam. Ha ezzel a 600 m2-rel számolok, meg a nagy melegben ajámlott 30 mm/m2-rel, akkor már rögtön 18 m3 vízigény jönne ki. El nem tudom képzelni, hogy valaki ennyit produkáljon. Ez 80 liter/perces hozammal is majd' 4 óra locsolás, nálam meg a kutam 20 liter/perc hozamával lenne vagy 15 óra.)
Előzmény: tamáspapa (7330)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7330

Ezt a kérdést én most nem értem. Ki teljesítsen mit? Ha arra gondolsz, hogy milyen szivattyu kell ehhez, az nem attól függ, hogy mennyi vizet kell kilocsolni, hanem attól, hogy a kutad mennyi kapacitással bir percenként. Az enyém 100 l/percet tud, így az a szivattyu, ami rá van kötve (azt hiszem, 50 l/perc teljesítményű), bőven jó. A szivattyúk teljesítményét liter/órában adják meg, általában legalább 3000 l/órás legyen, az már jó. Az enyém Pedrolo-márkájú és szépen dolgozik.

Tehát, legyen elég víz a kútban, legyen egy jól kiépített rendszered és akkor már csak ki klell mérni, hogy mennyit locsol valójában. Tegyél ki egy lábast a locsolt terültere és időnként nézd meg, mennyi víz van benne locsolás közben. Ha elérte a 20 mm-t akkor megvan a 20 mm/nm. Magasab oldalú lábast tegyél ki, hogy ne csapódjon ki belőle a víz és ne csapódj be ezáltal a kiadott víz mennyiségét illetően.

Ha nincsen kiépített rendszered, akkor valami mobil szórófejet köss a hálózatra és ugyan ezzel a módszerrel mérjed, hogy mennyit adtál ki.

Segítség:

http://www.eurogreenturf.hu/gyepapolasa.html#ontozes

Előzmény: MZ/Y (7326)
BBéci Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7329
 Kiások egy csomót és elviszem szakértőhöz, adjon valami ötletet, hátha nem kell kiirtani az egész területen a füvet.
Előzmény: kókuszka (7327)
totya4 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7328
Ok, kösz :)
Előzmény: tamáspapa (7325)
kókuszka Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7327

BBÉCI!

Nem akarlak elkeseríteni, de nálam lassan teljesen átveszi ez a sz*r a hatalmat.

Most a szárazabb időben a fű kb. 2 cm-t növöget, de ennek a bigyónak a nagysága kb 5-8 cm-t. Nálam eddig a kalászos vége - a nyírások miatt-nem tudott kifejlődni.De most már ezen a magasságon kezdte a magokat hozni. Sőt még teljesen le sem lehet vágni, mivel elterül a területen. Mint előrébb írtam azthiszem ebből Glialka lesz. Kb.150 nm (15 nm-es foltokban.)

Előzmény: BBéci (7313)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7326
Most jöttem rá, hogy egy 0-val elszámoltam a vízigényt.
A szakirodalom szerint minimum 20 mm/m2/locsolás (csak a locsolás gyakorisága változik) a vízigény, azaz a hátsó 400 m2-emre kellene 400*20 liter, azaz 8 m3. Tudja ezt bárki is teljesíteni???
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7325
A víz 80-90%-át kinyomja a levegő, a maradék meg nem érdekes. Nálam kb. 25 cm mélyen vannak a vezetékek. A kompresszort meg ismerős körben keressed, lehet, hogy van is valakinek. A lényeg, hogy tartályos legyen, hogy legyen mibe erőt gyűjtenie a kompresszornak, aztán amikor lekapcsol a nyomásszabályozó, vagyis feltelt a tartály, akkor kinyitos a csapot oszt hagy szóljon neki! Na persze előtte kösd rá a rendszerre...:)
Előzmény: totya4 (7322)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7324
Itt az oreg is, meg az uj is.

Előzmény: ZsuR (7323)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7323
Nalam is agyagos a talaj - de nem homokkal lazitottam. A homok semmit nem ad a funek.
Egyszer fel is rotaltuk az egesz hatsokertet, de nem tettunk bele komposztot, igy nem sokaig tartott a hatas.
Aztan egy alapos gyomirtas utan, elkeztuk betakarni az egesz felultetet szep, erett komposzttal. Azota no a fu, ugy ahogy annak kell.
Előzmény: totya4 (7321)
totya4 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7322
Kösz a választ!

Nem tudtam hogy a csövet csak 10-15cm mélyre rakták, meg azt sem hogy leeresztőszelep sem volt rajta. Mindegy, úgyis csak 5/8-ados volt. Szerintem akármilyen kompresszorral fújatod, víz marad benne, igaz, az egybefüggő vizet feltehetően kifújja belőle, és a maradék talán nem repeszti meg a csövet. Sőt ha nálad bevált biztosan nem :)
Milyen árú egy ilyen kompresszor, bár gondolom éves használatra megvenni nem érdemes.

Öntözőrendszer csövét sem fektetik fagyhatár alá (80cm) de ott van leeresztőszelep.
Előzmény: tamáspapa (7318)
totya4 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7321
A homokkal való lazítás tippet is itt kaptam pontosan arra a kérdésre hogy nagyon tömörödött a talajom (+erősen mohás olyan mohával ami kifejezetten tömörödött talajra utal) hogyan lazíthatnám. Mert ügye a füves területet mégse lehet végigásni meg rotációs kapával végigmenni rajta :)
A homokot még én is felfogom hogy az mi, az számomra megfogható (még ha nehezen is beszerezhető...), a komposzt már kevésbé. Az valami olyasmi hogy a nyesedék/zöld ha összegyűlik bizonyos mennyiség akkor behányják földdel, az bugyog magának egy ideig, aztán kiszedik, s lőn. Ilyet nem csináltam még, és a kert jellegéből adódóan hely sem lenne rá.

Azért köszönöm a tippet, bármi van jöhet!
Előzmény: ZsuR (7315)
BBéci Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7320
Bricoline sport keverékből nőtt ez a szemét, a terület harmadát uralja. Sportolásra biztosan alkalmas, meg se kottyan neki a taposás, látványnak viszont nem az igazi.
Előzmény: tamáspapa (7317)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7319
Ősszel kevesebb a gyom. Mikor a sok gyom már kelni akar (tavasz) addigra a füved olyan szép lesz, hogy nem tusd a gyom mellette fejlődni.
Ezért jobb az őszi vetés.. szerintem..
Előzmény: tamáspapa (7316)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7318
Nálam úgy csinálták, hogy van egy csatlakozás, amire locsol tömlőt tudok tenni, ha akarok. Na, az ősszel erre a csonra kötöttük rá a kompresszort és levegővel egyszerúen kifújtuk a vizet a rendszerből.
Előzmény: totya4 (7314)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7317
Szerintem az valami szétterülő fúféle, most nem jut az eszembe, de mintha olyan ragadós virága lenne - ja megvan, muhar! nem?? Az sztem nem kell oda, gyomláld ki késsel.
Előzmény: BBéci (7312)
tamáspapa Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7316
A tavaszi-nyári vetés állítólag azért - is - nem olyan jó, mert hogy a szárazabb időjárás miatt nem úgy fejlődik. Na de nekem le van telepítve a földbe a rendszer, tehát bármikor tudok locsolni. Akkor sem érdemes ösznél előbb?
Most egy pár nyírásnál kipróbálom a legmagasabb fokozatot, ami 6 cm körülit hagy meg. MAjd látom, mire megyek vele.
Előzmény: cserella (7306)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7315
Nem lehetne inkabb komposztot? Az is lazit, meg aztan taplal is egyben.
Előzmény: totya4 (7314)
totya4 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7314
Ma befejeztem a szétfagyott locsolócső kiszedését a földből (amit a nagyeszű előd nagyeszű mesterei tettek le mindenféle szétfagyásgátló nélkül), hát mit mondjak, az ásó teljes testsúlyomra, rajta ingázva is csak alig-alig ment le fél-háromnegyed hosszban. Ez ám a tömörödött föld :) Ide tényleg több 10 m3 homok kéne szegény fűnek.
BBéci Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7313

Erről meséltem. A tarackszerű vackot egészen rövidre vágtam, helyet adva az új fűnek. 

BBéci Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7312

Leszerelés nélkül egy reszelővel szoktam élezni, minden második használat után. 200 m2 a fű területe.

Nekem is az a kérdésem amit pár hozzászólassal ezelőtt feltettek, de senki nem reagált rá. Normális, hogy baromi erős, vastag, szétterülős hajtások is nőnek a füvemben? Nem engedik megerősödni a későbbi időpontban, a lyukakba vetett magokból cseperedő hajtásokat. Ez a sport fűkeverék sajátossága? Ráadásul ronda is.

Előzmény: natenedu (7310)
totya4 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7311
Amikor ki van húzva a gép a konnektorból akkor hátára fordítod, és az ujjaddal az élén táncikálva szépen lehet érezni éles-e még avagy nem. Ha most nincs mihez viszonyítani, akkor ismételd meg az ujjazást köszörülés után. Ha műanyag csavar fogja a kést akkor csakis olyan kulccsal szedd le, ami pont körbefogja a csavart minden lapjához feszülve, más módon szétnyírod. Az is lehet hogy a késen nagy halomban áll a zöld trutyi, és ennek a simogató hatása nem szerencsés, azt le kell kaparni, de vigyázni kell az egyensúlyra. Mondjuk köszörülés előtt ha már úgyis leveszed célszerű teljesen megtisztítani.
Előzmény: natenedu (7310)
natenedu Creative Commons License 2007.05.13 0 0 7310
Köszi, akkor biztosan ez a baja, mert még nem volt élezve. Hiába no kezdő kertész vagyok. Köszi. Vennem kéne egy gépiköszörűt is, mert fenőkővel csak bénázok. Most még elviszem a piacra a vándoeköszörűshöz, de a későbbiekben, csak meg kellene oldani házilag. Van valami trükkje azon kívül, hogy a kiegyensúlyozottságra nagyon figyelni kell?
Előzmény: Dumber28 (7309)
Dumber28 Creative Commons License 2007.05.12 0 0 7309
Én a kést minden 2. vagy 3. vágás után élezem.
Egy vágás most 600m2.
(Ha dudvát is vágtál vele akkor biztos, hogy életlen.)

Előzmény: natenedu (7303)
apci500 Creative Commons License 2007.05.12 0 0 7308
Meg kellene élezni a kést. Sokkal kényelmesebb lesz vele dolgozni.
Előzmény: natenedu (7301)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.12 0 0 7307
Az ot centi szerintem nagyon rovid! Az alap szabaly amit mi kovetunk, hogy soha nem vagunk le tobbet mint a harmada. . . A masik meg, hogy (foleg a meleg idoben) nem szabad rovidre vagni! A fu meg tud allni a sajat laban, kell neki, hogy hosszabb legyen (meg ha jol tudom, ez fajtankent is valtozik, melyik jo rovidebben, melyik hosszabban). Nalunk a magassag 5-6 inch. . .(15 cm korul. . .).
Előzmény: tamáspapa (7297)
cserella Creative Commons License 2007.05.12 0 0 7306
aha, szóval őszi vetés. :)
biztos azért IS ilyen szép. A helyedben megvárnám megint az őszt, zongorázni lehet a különbséget a tavaszi/nyári és az őszi vetés között.
Ha jól emlékszem, azt írtad, 5 centisre nyírod a füvet. Jó az így, ne hagyd hosszabbra. Ha hosszabbra hagyod, néhány kifekszik és nem szártő száradás, hanem szártő rothadás lesz. Vagy gombásodik. Szal sztem nem érdemes hosszabbra hagyni.
Ha úgy érzed, túl sűrű (??? :D ) a füved, akkor szellőztess, a száraz fűszálak úgy kijönnek. A száraz fűszálak a meleg idővel jönnek.
Előzmény: tamáspapa (7297)
MZ/Y Creative Commons License 2007.05.12 0 0 7305
Kösz! Azt hiszem, ilyennel még nem találkoztam.
Előzmény: Blue_Sky_007 (7304)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.05.12 0 0 7304
Előzmény: MZ/Y (7299)
natenedu Creative Commons License 2007.05.12 0 0 7303
Első blikkre szerintem is. Azonban nem mindenhol ilyen és ez elbizonytalanít nem-e valami egzotikus gombafertőzés. + nincs még egy éves a gépsárkány, követ, betont nem kapott..ugyanakkor ezzel tolom le a birtokon kívüli gazt is, az mondjuk kiveheti az élét. De bárcsak megúsznám egy élezéssel :) Feltéve ha élnek még ebben az országban vándorköszörűsök.
Előzmény: solyomga (7302)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!