hát...én csak olvastam...nem értek hozzá, meg kicsi is vagyok, és a fűvem is fiatal...:)))
de én most úgy öntözöm, hogyha nagyobb része száraz a földnek, akkor jó alapos áztatást kap. Hozzá kell tennem, hogy most szerintem jól érzi magát a fű (főleg, hogy a gyomot rabszolgamunkávak írtjuk belőle), mert nő mint állat...:DDD
Na most akkor számszerűsítsük, mi a "ritkán" öntözés. Azt mondod, hogy az 2-3 naponta van, de nekem 2 nap után ebben a kánikulában is még nedves a talaj felszíne, annyira sűrű a gyep. Hagyni kell tehát a talajfelszínt kiszáradni és csak utána öntözni ismét? Ez lehet akár pl. 4 nap után is.
Akkor tehát ne napokban határozzuk meg a locsolás szükségességét, hanem a talajfelszín állapotában.
ezt én is olvastam, hogy ritkábban kell locsolni (2-3 naponta), de akkor úgy, hogy a talaj alsó 10-15 cm-es zónája is nedves legyen. Ha a talaj felső 5 centije ki is szárad, az nem baj, mert a gyommagvak ott virgonckodnak leginkább...
A nyári folt (summer patch), a Necrotic Ringspot sok helyen előforduló probléma!Külföldi lapok is azt írják,hogy a megelőző vegyszeres kezelés májusban, és a leírt gondozási mód sokat segíthet! Ez a gombafajta,a talajban található,és ha a már leírt körülmények ideálisak,egyböl robban! Ahol előfordul,ott következő évben is megjelenhet. Azt is írták,ahol megjelent, kánikulában a déli hűsítő pár perces locsolás is javíthat a megfékezésben,mert lehűti a gyökérzónát.A ritkább öntözéssel,lentebb kényszeríted a gyökereket a talajban,ha sűrűn locsolsz,fent maradnak,és ha kiszárad a felső réteg,az akkor nem jó.
Érdekes amit írsz (nem kételkedem!!!), mert ott sárgás-barnás igazán, ahol vélhetően kevesebb műtrágyát kapott. Ott elvileg éppen kevés a nitrogén. Hmmm... A homok az tömörödött lehet? Gondolom, nem. Az agyagos homok meg, gondolom, igen. Nálam az utóbbi van, csak azt nem tudni, mennyi agyag jutott a homokba...
Tökéletesen zárt, 4-5cm magasra nyírt, 4 éves gyepnek homokos talajon milyen gyakori locsolást javasolsz száraz időszakban (tehát ha pl. egyáltalán nem esik az eső), napos helyen? Hogy ne alakuljon ki ez a gombás fertőzés? Jó-e, ha a talaj felszíne a fű alatt száraz?
Az alsó,a nyári folt (summer patch).Tünetek általában június végén vagy július elején jelennek meg,30-32 fok levegő,25 fok talajhőmérsékletnél gyökérzónában fertőz,és nedves talajokban .Legjobban napos védtelen területen alakul ki,tömörített talaj, magas nitrogén szint,sok eső,gyakori nappali öntözések,megskalpolt fű,túl magas fű,elindíthatja a betegséget.
1 Kerülni kell a tulzott nitrogént
2 kerülni a gyakori nappali locsolást,Víz ritkán de mélyen .
3 tavasszal talajlazítás,ha tömörödött a talaj
4 csökkenteni a gyepfilcet
5 permetszer: amistar,rubigan,topsin
6 minden évben visszatérhet,és előtte kellene megelőzőleg permetezni.
7.A gyökeret támadja meg a ferőzés, elszárad a fű, és ezért nehéz permetszerrel utólag védekezni ellene ,nehezen veszi fel,bő permetszerrel kell kezelni.
8 Szeptemberig fertőzhet, a hűvösebb idővel visszaszorul!
Ez a pár kép is gombabetegség!Elég sokféle van,és nehéz beazonosítani!
Van amihez 1 kicsit hasonlít ,van amelyikhez nem!Mekkora kiterjedésen látszik neked?A Én inkább megpermetezném gombaölővel,azzal kárt nem okoznék neki! Amikor magasabban hagytad,estére nem locsoltad meg nagyon?
Szerintem teljesen zárt. A nyírást évek óta középmagasra állított fűnyíróval végzem. (Ezen a héten hagytam egy kicsit hosszabbra, a beígért meleg miatt).
Az az igazság, hogy régóta "füvezek" és nem változtatok semmin. De ez most nekem is új dolog.
Hát a leírás alapján nem hiányzik neki semmi, ami a fotóról nem látszik, az az, hogy mennyire sűrű, zárt a gyep, illetve milyen magas a gyep nyírás után. Nekem, mikor még nem volt eléggé zárt és alacsonyra nyírtam, akkor hasonlóképpen, látszólag minden ok nélkül foltokban kisárgult-barnult, nem is jött helyre abban a szezonban.
Ha gombásodás, akkor nem értem, rengeteget kellett locsolnod... Ekkora vashiány csak akkor léphet fel, ha egyáltalán nem tápoznál. Mondjuk vízhiánykor is ilyesforma a fű. Tudni kéne, hogyan ápolod, részletesen leírva, milyen helyen van (napos-árnyas?), stb.
Van vagy 20 féle gombabetegség,ami megtámadhatja a gyepet,nézegettem a hatóanyagok között,és az azoxystrobin tartalmú (amistar) volt a legtöbbet átfogó szer!Bár a pythiumra 1 kicsit erősebb a (Previcur 607 SL) .Még RIDOMIL GOLD MZ 68 WG ,és a Topsin- M 70 WP .Ez a 3 szer nagyjából átfogja az összes gomba betegséget. Kivéve amit nem! :-)
Én beleépítettem a majdani garázsom alap-betonlemezének bal-belső sarkába, ott nem zavar semmit-senkit. Ősszel megépítem a garázst, aztán lehet döngetni hajnalban is. Az első szomszédaimat nem zavarja, mert kb. 40 ,-re van a szivattyú a házaiktól, a hátsó szomszédokat biztosan nem zavarja, mert a kert végében van a garázs ...és a temetővel vagyunk kertszomszédok...
Én - ha amúgy jóban vagytok - szólnék neki este, hogy csinálnál egy hajnali próba-locsolást, ha esetleg zajos, szóljanak. Vagy: egyszerűen locsolnék egyet, aztán délután csak úgy mellékesen megkérdezném, hogy nem hallottatok hajnalban valami fúrcsa zajt? Ha azt mondja, hogy nem, akkor mondd azt: én sem...:)))
A Previcur 607 SL 10-14 nap szokott lenni a következő, kontakt szereknél 7nap (dithan)!De ha nagyon csúnya lenne,akkor én biztosan nem bírnám ki 2 hétig!
...akkor nincs más teendőnk mint várni a hatást:-))) Azt mondta a mg-boltos, hogy az a mennyiség amit megvetetett velünk kb. 3-4 permetezésre elég, és kétszer biztosan meg kell locsolni vele. Hány napot várjunk a másodikig?
Az se rossz, de nekünk kb. minden túl drága, amit 10 ft-nál többe kerül. :o) Most számoltam, hogy kb. havi 2-3 e-t meg tudnék takarítani a villanyszámlán, ha vennék még egy öntözőfejet meg csöveket, kütyüket. Tökre megérné, de speciel nincs 15 e-m, hogy meg is csináljam...
A hungarocell jó 5let. Nekünk is rá van építve egy szétszedhető fabódé tetővel, más kérdés, hogy nekünk nem hangszigetelés miatt kellett, hanem hogy ne ázzon.
A hangra nem Sanyi panaszkodna (félreértések elkerülése végett: Sanyi egy jó szomszéd!), hanem esetleg a közvetlen szomszéd. Aki történetesen a falu pm-e. Vele nem lenne jó összerúgni a port. :o) Lehet, hogy a szivattyú köré hungarocell-ből kellene eszkábálni egy házfélét, úgy, hogy szellőzzön azért. Az a zajon is fogna, az eső mellett.
Azt nem tudom, hogya szakirodalom mire gondol, de a 4cm gyepmagasság véleményem és tapasztalataim szerint megfelelő. Ha magasabb, akkor lenyomódik terheléskor és kicsit csúnya lesz, látszanak benne a nyomok, bár visszaáll később. Az ennél alacsonyabb gyep meg ugyan esztétikusabb (2 éveig nekem is 2-3cm alacsonyra volt nyírva), de kevésbé áll ellen a hőségeknek, hamarább megritkul és nehezebben regenerál.
Szerintem jó a gyeped magassága, koncentrálj a Sanyira, hogy locsolhass reggelente :)
Valamivel nagyobb zajt kell kelteni, akkor nem veszi észre, hogy megy a szivattyúd :DD
Az asszonynak szoktam ajánlani, hogy szívesen eltöröm a lábát, mikor a fejét fájlalta :DD Másik dolog, hogy nem tudom, mennyire működne, mert sose próbáltuk ki :DD
Na, ezt jól megkérdezted. :o) Inkább 4 amúgy, és a gyep magassága. Mármint, ha a gyep magasságán azt értjük, hogy lerakok a földre egy colostokot és megnézem, meddig ér a fű.
Szóval szerinte a fűszál hossza (kiegyenesítve) lenne 5 cm, nemkiegyenesítve (tehát a gyepmagasság) meg kevesebb. Na de melyikre gondol a szakirodalom, hogy 5 cm körül legyen?
Érdekes, viszont és még sose mértem meg, amikor felállt :DD Mármint a fű :) Nem tudom, erre mit mondjak, bár Sanyi :) elmélete sztem agyaglábakon áll. A gyep magassága lehet kisebb, mint a fűszál hossza, ugye a kettő nem egyforma, mert a fű elhajlik. Nálad a gyep magassága kisebb 3cm-nél, vagy a fűszál hossza?
Sőt, elvileg a beállítottnál inkább magasabbnak kellene lennie, mert ugye a kereke a gyepen gurul, az meg ugye nincs a földön, ha sűrű a gyep... :)
De jó. :o( Eddig este 6-tól 10-ig locsoltam, most keljek minden reggel 5-kor és küzgyek a szomszédokkal? :o)
Más: mit jelent az 5 cm-es fű? Elvileg a fűnyíróm 5 cm-esre van állítva, de a fű bizony nincs meg 3 cm se nyírás után. Szomszédom (ugye, Saniy :o)) szerint jó az úgy, az 5 cm-t úgy kell érteni, hogy nyírás közben a nyíró motorja felszívja ("felállítja") a füvet, ekkor nyír 5 cm-re, aztán mikor továbbmegyek, szívóerő megszűnik és a fű "összerogyik". Vélemény?
Hát az nem baj, ha arányosan kevesebbet locsoltok ki belőle egyszerre. A gyakoribb locsolás a nagy melegben előnyére válik mindennek. A fű gyökerei kb. 15cm mélyre hatolnak, ennél mélyebbre nem kell, hogy menjen a víz. Felnőtt fűre gondoltam :)
Pedig jó az a reggeli szivattyú indítás. Locsoljon a szomszéd is :))
Én is áttértem a hajnali locsolásra. Hatékonyabb, mivel akkor van a leghűvösebb és a legkisebb a párolgás. Este még mindig 30 fok közelben van a hőmérséklet.
Nagyon jó a kombináció,Previcur 607 SL -propamokarb,A topsin-M - tiofanát-metil hatóanyagu.A Propamokarb is fent van a hatóanyagok közt!A topsin,meg más gomba ellen is hatásos!
A dithan - mankoceb, a RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - mankoceb és metalaxil-M hatóanyagu. Vannak olyan gombabetegségek,amire a metalaxil is hat, ezért kombináltabb szer. De a dithan is jó,mert a mankoceb a lényeg a pythium ellen,az mind a kettőben benne van! Az Azoxystrobin is hat a pythiumra,ez az amistar.
Az egyik szer az ampullás, Previcur 607 SL, a másik Topsin-M. Ha ez a két szer nem fog hatni, ki fogom próbálni amit Te ajánlottál. Vagyis a férjem....:-))))
Ez király. Ma 5-kor ébresztett a lányom, gondoltam, locsolnék, de aztán a szomszédok nyugalma érdekében kihagytam (szabadon áll a szivattyú és így azért van hangja). Este sokkal kényelmesebb lenne.
Igaz, az esti öntözés helyett ha lehet, át kell állni a hajnalira. Ahogy írta Tsunami, esti öntözésnél egyrészt sokáig nedves marad, másrészt egy harminc fok feletti nap után a talaj és a gyep is átmelegszik, ami egy esti öntözés után könnyen befülledhet.
Amit leírtál, az gombás megbetegedést mutat. A szárak tövénél megjelenő penészesedés, valamint barnás elszíneződés szártőrothadásra utal. Valószínű, hogy az újravetés után túlöntözted a gyepet. Ezért is javasolt, hogy csak igazán nagy forróságban öntözzünk naponta, egyébként a napi öntözést kerülni kell, mivel az állandó nedvesség kedvez a gombáknak, így a gombás megbetegedéseknek. Új telepítésnél persze a napi öntözést nem lehet kikerülni, de kihajtás után vissza kell venni a vízmennyiséget, mivel már nem szükséges a talaj felületét állandóan nedvesen tartani.
A lényeget megtettétek, gombaölővel kell permetezni, vagy locsolóvízhez keverve kijuttatni. Én egy hordó vízben oldottam fel az előírt töménységben és búvárszivattyűval kilocsoltam a területre, kisebb terület esetén persze lehet a jól bevált öntözőkannával. Egy pár napig eléggé érezni a permetlé szagát, viszont hatásos, ha nem is egy éjszaka alatt, de néhány hét alatt észhez tér a fű. A beteg fűszálak valószínűleg elpusztulnak, de újravetni nem kell, nem is szabad, néhány hét alatt újra hajt és fokozatosan besűrűsödik. Tamascs
Nézd már meg a permetszerek nevét,kiváncsi lennék mit ajánlottak!
A legtöbb gombabetegségre hatásos az amistar.Ha így néz ki,akkor
Pythium blight Ellene: amistar, Ridomil Gold MZ 68 WG hatásos.
Elsősorban meleg, nedves időjárásra hajlamos betegség.Magasabb nitrogénszintnél jobban fertőz. A permetszernek is kell idő míg beépül,és hatni fog.Párás fülledt időben kerülni kell az esti öntözést,mert egész éjjel nyírkos marad a fű, és jobban fertőz.
Most telepítettünk automata öntözőt a kertbe, és a felásott füvet kb. 10 napja újra vetettük. Szépen ki is kelt a fű, de kb. 3 napja reggelente az új fű töve olyan, mintha penészes lenne. A vékony kis fűszálacskák pedig eldőlnek, olyan barnás színűek a tövénél és elszáradnak napközben.
Tegnap este valamilyen (2 féle keverék) gombaölővel - amit mezőgazdasági boltos adott - az egész fűvet (újat és régit is) a terjedés miatt megpermetezte a párom, de ma reggelre semmi változást nem láttunk:-(((((
Mi lehet ez? Mit csináljunk? Aki tud kérem segítsen! Előre is köszönöm!:-)
na, bekalibráltam, a múltkor is előjött ez a kérdés. kb 15 nm-re locsolom ki. ha mohás a terület, célzottan csak arra. de mivel van permeteződ, ki is fújhatod, a zacsin rajta van, mennyi kell bele.
ha sárgul a füved mostanában, inkább gombára gyanakodnék, ilyen időben előfordul, föleg, hogy gyorsan nő a táp magas nitrogéntartalma miatt. (ezt a gombák nagyon kedvelik.
orthocid vagy dithane, és vas keverékével fújnám le.
változás?? kb 3 nap. szerintem. de vsz szellőztetned kell majd a sárga fűszálak miatt.
Ezektől, meg a gyanta burkolattól szokott jelentkezni egy tízes szorzó, cserébe ettől lesz jobb mint a pl. a pétisó + kálisó + szuperfoszfát, pedig abból is lehet NPK-t keverni...
Kössz a bíztatást mindenkinek. Már amúgy majdnem feladtam magamban. Ha tudom, hogy nem jön vissza soha, akkor ok. Viszont tudván, hogy nem is tudom gyökerestől kiszedni, így frusztráló egy kicsit a gondolat, hogy lehet, hogy felesleges a sok meló.
Annyira teli van amúgy, hogy erre eddig nem is gondoltam, de helyenként nem marad 20-szor 20-as foltokban semmi. Ennyire hamar kinyírta a füvet.
A substralt már használtam egyszer egy kisebb területen. Nagyon hatásos volt az első 1-2 hét alatt gyönyörű lett a fű, aztán amilyen hírtelen bezöldült és elkezdett nőni, ugyanúgy el is tünt a hatása.
Uramisten! 200m2 területeten??? Akkor iszonyatosan gyomos lehet... Szerintem kitartás. Gondolj arra, hogy most az elején megszívod, de egy-két-három év múlva leülsz mellé a jó kis rattan ülőgarnitúrába, felrakod a lábad, hallgatod a madárcsicsergést, pöfékelsz egy jófajta szivarból... Nos? :)
Pedig a kézi gyomlálás az, amitől igazán szép lehet a füved. Nyugi, mi szakaszokban vetettük, és pl. a hátsó 18x14 m-es területet én kb. 30 óra alatt gyomláltam végig, pedig még az asszony is besegített vagy 10 órát. A szomszédok persze hülyének néztek. Most meg csak azt kérdezgetik, milyen trágyát használok hogy olyan szép. Az eszükbe sem jut, hogy nem csak attól szép, hanem attól az embertelen gyomlálástól, amit az elején megcsináltunk. Ja és amint elkezdesz trágyázni, a gyom is erőre kap, úgyhogy hajrá. :) Tamascs
Ha nincs nagy felület, én a helyedben a drágább tápokat választanám, új fűnél olcsó szóba sem jöhet. Eleve gyakorlatlanabb az ember, nem tudja mennyi kell belőle, nehezebb is adagolni, könnyebben kiég, és nem tartalmaz mindent, ami egy friss telepítésnek kell. Én granulátumot használtam az elején, (Compo), lehet szórókannás változatban is venni először, hogy egyenletesen ki tudd szórni. Nem volt vele gondom, hamar megerősödött a fű. De szerintem a Kemira fűtápjai sem rosszak, csak azok is drágák (800 nm-re 1 alkalom ~20e Ft), így ezeket csak évente max. egyszer tudom használni.
De itt annyian preferálják a vízben oldhatókat, hogy most már kíváncsi vagyok, hogy azzal milyen trágyázni. Csak mondjatok egy márkát. :) Tamascs
A kézzel gyomlálás valszeg nem fog menni. Tegnap egész este csináltuk, és ketten 2,5 óra alatt az egy tized részét sem tudtuk megcsinálni. Jó móka ez, csak én nem tudok ennyi időt rászánni.
Nem az ár a meghatározó, hanem az összetétel. Én 20-8-8 összetételű (N-P-K) trágyát használok, illetve locsolom szét és szerintem jó. Biztosan hasonló összetételű a más gyártók által fűtrágyának kikiáltott termék is.
Nincs 200m2. És akkor a következő kérdés, hogy azon belül milyet. Sokan ezekre a drágább termékékre esküsznek, mások viszont azt mondják, hogy az olcsóbbat választják, inkább gyakrabban mert, hogy az is ugyanolyan jó. Mindenfélét hallani, igazán az a kérdés, hogy amit leírnak a drágább termékek gyártó mennyire igaz.
Valahogy hasonlóan gondolnám én is. Már csak azzal nem jutok semmire, hogy szórós vagy higított gyeptrágyát nyomassak. Kinek mi jött be, de nekem semmi tapasztalatom ilyen téren.
Azt mondod, 5 hetes volt, amikor kezdett pusztulni, vagy már pusztult. Ha május elsején vetetted, akkor ez június elején történt. Vagyis már túlélte a májusi kánikulát és elvileg ugye júniusban is folytatódik a kánikula. Volt egy ilyen esetem nekem is, amikor bármit elkövethettem a fűvel, hiába fogod rendesen locsolni, ez a fiatal zsenge fű egyszerűen nem viseli el a nagy hőséget és főleg a nagyon erős napsütést. Biztosan nem fog kipusztulni a fű, de a foltok megmaradnak, majd ősszel felülveted. Jövőre meg rendbejön és megerősödik.
Veszélyesek ezek a tavaszi vetések, mert teljesen idióta módon viselkedik az időjárás.
szupernyero: Szerintem nyugodtan trágyázhatod. Nálam is volt hasonló még az elején (májusi telepítésnél), aztán gondoltam, hogy a tápanyaghiány is okozhatja. Lehet kapni (igaz elég drágán) olyan gyeptrágyát (Compo), amit már a maggal keverve ki lehet szórni, de pár hetes fűre is nyugodtan lehet és kell használni, nem fog kiégni. A gyomirtót pedig el kell felejtened még legalább egy évig. Utána is elég körültekintően, mert rosszul használva kiölheted a füvet is, nálunk a cégnél a bölcs kertész is gyomirtózott gyomlálás helyett, aztán a végén csak a gyom maradt. Kézzel ki kell szedni egy jó alapos öntözés vagy kiadós eső után. Minél precízebb vagy, annál kevesebb bajod lesz vele később. Az első gyomlálás a legrosszabb, később a fű erősödésével drasztikusan visszaszorulnak a gyomok. Én még nem vetném felül, trágyázás és az első nyírások után az új fű hamar besűrűsödik. Tamascs
Május 1-én vetettem a füvet, gondos előkészítés után. Már március óta permeteztem gyomírtóval, majd fel lett forgatva robival, aztán a tetejéről a maradék elszáradt gyom kigerebjézve. A föld, amibe vetettem az már 3 éve lett a helyére töltve és minden évben többször gyomírtóztam. Nagyon szépen ki is kelt a fű (Bricoline sport keverék, duplája mint az ajánlott). Öntözőrendszerrel locsolom, az első 3 hétben napközben is 2 óránként megnedvesítettem és éjjel jól belocsoltam. Kb 5 hetes volt, amikor elkezdett sárgulni és nagy foltokban szabályosan, kiégni. Ha közelről belenézek, akkor minden 3-4. fűszál el van száradva, és szinte 1 hét alatt sem, nő 1-2 centit sem. Ha meghúzóm a gereblyét benne eszméletlen sok szárazat kiszed belőle. Most megpróbáltam felülvetni, de nem is kelnek ki a magok, bár gonolom, hogy a kánikula nem a legjobb időszak erre sem.
Gondoltam, hogy tápanyaghiányos és egy kis részen megszórtam műtrágyával, szép is lett, de nem merem a 1,5 hónapos gyepet még jobban kinyírni ezzel.
Mi a teendő. Türelem és majd szeptemberben gyúrjak rá? Csak félek, hogy addig totál megpusztul. Ja és elkezdett gyomosodni is. Ezt vajon már megküldhetem gyomirtóval vagy ezzel is várjak. Kézzel kiszedni esélytelen, mert akárhogy is próbálom, beszakad a gyökere.
Előre is köszi a segítséget.
Én kérdeztem haveromat, azt mondta, nem gond, melóhelyén meg tudja csinálni. Csak mondjam meg pontosan a kés anyagát (összetételét), mert anélkül nem megy. Na, szerinted hozzáférek az info-hoz? :o)
Hát igen, ez mindenképpen megoldás. Csak az a baj, hogy nem mindenki számára hozzáférhető... Azért gáz, hogy a 21. században még mindig a "vedd meg és fejezd be otthon a gyártást" jelszó érvényesül. Vagy csak én vagyok lemaradva és nincs itthon edzőkemencém? ... :(
Az én AL-KO fűnyíróm kése is bosszantóan puha! 200 négyzetmétert nem tudok rojtosodás nélkül levágni vele. A megoldás: meg kell edzeni a vasat! Majd beszámolok az eredményről.
:) abszolúte igazad van, ne tévesszük meg őket. Mindenki vessen olyan sűrűn, ahogy akar, én elmondtam a tapasztalataimat - nem véleményemet, hanem személyes tapasztalataimat.
Az elektromos fűnyírók érintésvédelmi programjának egy része a műanyag pengerögzítő csavar. Persze vannak más pontjai is, csak vizsgáld meg, hogy a keret, amit fogsz nyírás közben, az is szigetelve legyen legalább, ha véletlenül elvágja a gép a tápvezetéket.
Ezért fontos semmi másért. Ennek lényegében akkor nincs szerepe, amennyiben a fűnyíró teste műanyag, és a keret nincs közvetlenül a szabadban. Viszont minden fűnyíró kerete leér a nyírótér mögé (egy-két kivétellel).
Pl. a trágya lehetőleg amikor már komposzttá konvertálódott. Több ezer éve használják, ha visszagondolsz történelmi ismereteidre. Szóba jöhet még iszap a kiöntött Nílusból, esetleg guanó, ami persze trágya és szintén külföldi. Persze így a gyeped sokkal kicsit ritkább és sárgább lesz, de bio. Megéri? Miért?
Hát nem... locsoltam reggel meg este, de napközben nem, mert dolgozom, meg különben is tűzi a nap. Szóval minden alkalommal az esti (délutáni) locsolásra már száraz volt a föld. :(
Hamár szóba jött a gyeprács, nekem is lenne kérdésem. Nálunk úgy van ültetve, hogy a cseprács csak 3/4-ig lett töltve földdel, arra jött a fűmag. Ez ősszel nagyon szép is volt, viszont tavasszal nem tudtuk kiszedni az elhalt fűszálakat (máshol ugye gereblyével ezt remekül megoldottuk). Azóta elég érdekesen néz ki. Mit lehet ezzel tenni azon kívül, hogy kézzel szálanként megpróbálja kiszedegetni az ember?
Jut eszembe: ami már kalászba ment át, azzal a vastag "fűszállal" mi lesz? Elszárad valamikor, vagy mostmár ottmarad örökre? :o) Másik: hogy lehet ritkítani ( :o) ) a füvet? A gyeprács közt túl sűrű itt-ott. Az egészet kiszedni nem akarom, ha meg megnyirbálom, akkor csak még jobban sűrűsödik.
Azért ne hasonlítsuk össze a természettel. Egyrészt a természetben még soha nem láttam sűrű, nyírt gyepszőnyeget, másrészt pedig a természetben kalászba szökik és elhullik a magja, majd kikel, ami kikel, az udvaron meg pont a kalászba szökést kell megakadályozni a rendszeres nyírással. A nyírással pedig oldalhajtások növesztésére kényszerítjük a füvet amivel nő a gyep élettartama. A természetben nem gond, ott mindig van magutánpótlás, otthon viszont elveted és jó esetben pár évig biztos nem kell felülvetni. Szóval nem a vetéstől lesz sűrű és szép (persze az is számít), hanem a rendszeres nyírástól. Ja meg a megfelelő talajelőkészítéstől, kezdetekben embertelen gyomlálástól, rendszeres trágyázástól, precíz öntözéstől, és a nyírástól. Csak azért írom le, nehogy megtévesszük azokat, akik most kezdenek parkosítani, és a szomszéd esetleg azt mondta nekik, hogy csak nyírni kell. Tamascs
Látom, itt többen elégedettek az AL-KO fűnyírók késeivel, nem tudom, akkor nálunk mi lehet a gond. Idén vettük a fűnyírót, először a kertész faterja élezte meg köszörűvel, de néhány vágás után szétszálazta a füvet. Akkor próbáltam az itt említett reszelős élezést, nulla eredménnyel. Most elvittük a misterminitbe, ötszázért megélezték, kíváncsi vagyok.
Minden esetre én már a műanyag fejű csavaron kiakadtam első szétszedésnél, kicsit megszenvedtünk vele, aztán ki is cseréltük.
A sűrübben vetett fűvet sem hagyod kalászba szökni nem??
Akkor mi szabályozza mikor melyik hal el és melyik nem? Ha egyszerre egy időben egy területre 50g-ot szórsz és mindegyik kinő, vagy csak 30g-ot mi a különbség?
Egyformán bokrosodik mindegyik. A tarackosodása a fűnek nem egyenlő a tarackkal!
Mint írtam én nem látom, hogy rosszabb lenne a füvem ez miatt.
Általában a kertészek nem javasolják a sűrübb vetést. Mivel bokrosodó növényről van szó egymást akadájozzák az erős fejlődésben. Én rendesen betartottam és gyönyörű sűrű a füvem.(ráadásul nem is költöttem többet a kelleténél).
Az első nyírás elött hengereltem is. Ezek a tortúrák a nyírásokkal egyetemben segítik elő a fűcsomók megerősödését és bokrosodását.
A kopasz foltok lehetnek ki nem kelt fűmagok eredménye. Szerintem várj őszig, és akkor vesd felül a részeket. Aztán tavasszal tápot neki hadd nőjön.
Szerintem meg sűrűn kell szórni, egyszerű a magyarázata.
A természetben a fű kalászba meg, magot termel, ami kihullik, lehullik és kikel, majd ez a körforgás ismétlődik állandóan.
A gyepnél ugye sose megy kalászba, mert lenyírjuk, ezért nem tud magról szaporodni, csak bokrosodik, tarackosan terjed. Asse rossz persze :), de ha ritkán veted a magot, pluszban nem kel ki mindegyik, mert döglött, akkor megnézheted.
A gombásodás véletlenek egybeesése, nekem is egyszer bepenészedett a sok esőtől a fiatal fű, aztán magától elmúlt, kiheverte.
De kedves vagy, köszönöm a gyors válaszod. Az volt a dobozán, hogy 1 kg elég 30 m2-re, és az én 60 m2-emre 3 kg-t szórtunk el, majd később még egy kg-t. Hát, akkor még szórok a lukakba..
Megjegyzem, ha a cserekés is ilyen lesz, próbálok olyat szerezni. Érdekes, amúgy, tavaly még nem volt ilyen tré. Lehet, hogy megerősödött a fű és az már sok neki? :o)
Amúgy a szomszéd a múltkor úgy megelézte, hogy kézzel suhintva a fűben nyírta a füvet. Aztán egy nyírás (kb. 5-600 m2 lehet) és már ki is ment az éle...
A 3x 4x több maggal én már egyszer megszívtam. Szórás után kaptam egy nagy esőt, felét elmosta, újravetettem, tök sűrűn kikelt, majd begombásodott. Olvastam valahol, hogy a gombás megbetegedések egyik oka a túl sűrű vetés. Fele kidőlt, permeteztem ezerrel, hogy maradjon belőle. Aztán jobban lett, két hónap alatt helyrejött. Szóval szerintem max 40-50g/m2. Tamascs
Az AL-KO-nak szerintem jó kései vannak, nekem a Viking is bevált, noname kést nem biztos hogy meg merném venni. Ha más márkában lenne egyező, azt lehetne megpróbálnod. Tamascs
Nem ismerem a káprázatos flórát, de a leírásod alapján egyáltalán nem káprázatos :)
A foltok a nem kikelt, halott fűmagok miatt lehetnek, újra kell vetni. Azért nem elég sűrű, mert még nem bokrosodott el a fű, ill. kevés magot szórtál el. A fiatalon is sűrű gyep titka, hogy a használati utasításhoz képest 3-4x több magot kell elszórni 1m2-re.
sziasztok, most fedeztem föl ezt a topicot. Tetszik. Kb. egy hónapja lett füvesítve a pici, sorházi kertem (kb. 60 m2). "Káprázatos flóra" nevű fűmag van benne. Vsz. nem keveredett el rendesen a három különböző féle fű magja, az egyik helyen, egy kupacban, kb. 5-6 négyzetméteren csupa ovális leveles zöld növény van. Hát ez nem hasonlít fűre, talán elkeverve, a fű között egyenletesen elosztva nem lenne ilyen idétlen...
Szerintetek mit csináljak vele? Kiszedegessem belőle, és újra fűmagot vessek bele? Vagy egyszerűen lenyírom és kész? Ismeri valaki ezt a káprázatos flórát?
Ja, meg még nem is elég sűrű.. eddig kétszer nyírtam, de helyenként kopasz foltos? Mennnyi idő kelll neki?
:D Nálunk nem volt fordítva a kés az tuti,dehogy a szomszéd mit csinált vele amikor kölcsönkérte azt nem tudom,mert mikor visszahozta szólt hogy laza a kés meg kellene húzni.De addigra már szétbarmolt a kés mindent belülről,így ez volt az utolsó alkalom hogy kölcsönadtuk.És ekkor jött a szervíz.
Azóta telefonáltam a szervizekbe, hogy van-e valami más márkájú késük, erre az egyik azt mondta, nem számít, hogy csorba (követ fogtam), kicseréli garanciában. Jövő héten megyk, kiváncsi leszek, tényleg így gondolja-e. Ha igen, akkor meg az új késre.
Ezzel csak annyi a gond, hogy beviszem a késem, mondom, hogy ilyen kell, erre a kezembe adnak valamit. Nincs garancia rá, hogy nem ugyanolyat. Vagy más gyártmányhoz tartozót ugyan, de pont ilyen xart. Hát, ez az én gondom. :o)
Kösz a választ. Sajnos debreceni vagyok. Van egy olyan sejtésem, hogy ha felhívom őket, nem fogják megmondani, másik boltban pontosan mit is keressek. :o) De legalább biztató, hogy lehet kompatibilis kést találni.
Az évente 1x szerintem kevés. Vannak hónapok, amikor egy tompább késsel nyírva nagyon csúnyán kiszálasodik a fű. Minél élesebb a kés, annál szebb a vágási felület, annál szebb a gyep és kevésbé hajlamos a betegségekre. Én a Viking fűnyíró késeit 2-3 alkalmanként (800 nm-es területem van) megéleznem, hogy szép legyen nyírás után. Szerintem a késeket valamennyire lehet azért variálni, lényeg hogy a rögzítési pont ugyanott legyen. Na meg persze a késhossz. Nekem a fűnyíróhoz két gyári késem van (egyik mulcsozáshoz), tök különböző a kettő, még súlyra is van eltérés. Tamascs
A problémánk nekünk is hasonló volt,csak cincálta a füvet a fűnyíró.A férjem a XIV. ker Fűrész utca 35-ben (Tel:1/222-0255) vett kést hozzá,de nem az eredetit,azóta tökéletesen működik.
Én valamiért (tényleg nem tudom, honnan gondolom) az MTD-t magyarnak tippelem, a Fevill utódjának. De ez csak tipp. Olyan szinten megy el az éle, hogy a múltkori nyírás előtt megélezett kés (az a nyírás szinte semmi volt, annyira gyenge volt már a fű) tegnap majdnem a kezdetektől tépte a füvet nyírás helyett. Most abban bízok, hogy a füvet sikerült kicsinálnom és nem kell többet füvet nyírnom. :o)
Azt mondod, hogy a FŰ kitompítja a FÉMET? Nahát, ezek a kínaiak :)
Nekem ALKO gépem van, de évente csak 1x élezem.
Hirtelen javaslatként az jut az eszembe, hogy megnézni más gyártók pótkéseit, illik-e az MTD-be. Legyártani egy kést ugyanolyan méretekkel is lehet, de ehhez olyasvalakit kell keresni, aki ezt tudja. Mondjuk ez lenne az igazi, mert tuti lenne az anyagválasztás.
Van valakinek ötlete, honnan lehet szerezni normális kést fűnyíróba??? Van egy MTD 38 cm-es fűnyíróm, a kése olyan xar anyagból van, hogy a 400 m2-t nem lehet lenyírni vele úgy, hogy a végére már ne tépje a füvet... Gondolom, kapnék hozzá másik kést, de szerintem az tökugyanaz, mint amit beleraktak (legyártottak x ezer kést, ebből x-y ezer ment a fűnyírókba, y ezer meg a boltokba pótkésnek). Mi a megoldás?
a kézeli fotókról látom, hogy nem elég sűrű a gyep (akkor elég sűrű a gyep, ha nyírás után ha végigsimítod rajta a tenyeredet, és olyan, mint a kefe). Lehethogy csak helyenként, ezt innen nem lehet megítélni. Az én tapasztalatom az, hogy a megritkult gyep sokkal sérülékenyebb a forró időjárás alatt, sokkal gyorsabban kiszárad. Ez lehet szárazság okozta sárgulás is.
A zárt, sűrű gyep, ahol a talaj ugye nem látszik ki, sokkal tovább magába (a talajba) zárja a nedvességet. Ezért szerintem a ritkább gyepet gyakrabban kell öntözni.
Ez egy cseh gyártmány, nálunk (Szlovákia) is csomagolják és forgalmazzák. A fél kilós kiszerelés nálam majdnem elég a gyep egyszeri belocsolására. Egy csomagolásból 500 l vízben oldott trágyát lehet kihozni. Egy kannányi, azaz 10 liter vizet 5 m2-re kell szétlocsolni. Ebből kiszámítva tehát egy csomagolás matematikailag 250 m2 gyep trágyázására elegendő. A csomagoláson 14 naponként ajánlja a trágyázást. Kérdéses, hogy ez mennyire szakmai tanács, vagy mennyire üzleti fogás. Az első években betartottam ezt a tanácsot, jelenleg 3 hetente használom, nem látok különbséget. Igaz, már idősebb és erős a fű. Egy doboz ára átszámítva 825-1000 Ft között ingadozik, kereskedéstől függően.
Nem tudom, Magyarországon kapható-e, én még nem láttam, igaz kifejezetten nem is kerestem.
Nagyon gyorsan oldódik a vízben. Sosem égette még ki a füvet. A növekedés olyan mértékű, hogy hetente 2x kell nyírni a gyepet.
Én viszont abszolút Scotts párti vagyok. Nekem csodát művel a füvemmel - az 'olcsó barkácsáruházas' műtrágyákkal csak rossz tapasztalatom volt: szépen bezöldül tőle a terület és elkezd nőni a fű, mint a gomba, csak éppen 3-4 hét múlva elfogy a tápanyag és olyan sérülékeny lesz a fű, hogy sem a napsütést, sem az igénybevételt nem bírja.
A szakirodalom szerint azért, mert a gyökérzet nem tud lépést tartani a talaj feletti rész intenzív növekedésével és felborul a növény egyensúlya.
Biztos lehet ezeket is folyamatosan kis mennyiségben, nagy odafigyeléssel adagolva jó eredménnyel használni, csak minek? Sokkal több vele a munka és olcsóbb sem lesz a végén... Szerintem.
Kb. 300 m2 gyepem van, mivel nem egyszerre vetettem, ezért 3-5 évesnek mondható. Az első kísérletek után, amikoris a granulátum kiégette a fiatal füvet, csakis és csupán vízben feloldódó trágyával locsolom be a füvet. A nálam található terület belocsolása nem több, mint 1 óra. Utána még elindítom az öntözést, hogy a leveleken található trágya is beszívódjon a gyökerekhez.
Tudom, hogy 500-600 vagy több m2 gyepnél a belocsolás már hosszadalmas folyamat, meg fárasztó is, de én a granulátum helyett mindenkinek ezt a megoldást javaslom. Nem tudom, hogy a topkilátogatóknak mekkora területű gyepük van, szerintem senki se gondoz közületek focipályát :)
Mint már említettem, jelenleg 3 hetente trágyázom a locsolásos módszerrel a füvet. Havi szinten így 1500 Ft-ba kerül. Szerintem ez nem sok annak, aki igazán szereti a gyepét :))
Nem tud veletlenul valaki Bp-en a IX, XI ker. kornyeken ontozoberendezesekkel foglalkozo boltot ahol egy egyszerubb (az az nem draga:) magnesszelepet vehetnek ?
Én PK-hoz kevertem nitrogént (nevére nem emlékszem), amire azt írták, hogy nitrogén-amid (vagy mi), ami levélen át is felszívódhat, nem éget. Ehhez képest egy helyen kiszóródott a mix és ki is égett a fű. Ebből az következik, hogy vagy a PK is tud égetni, vagy a szuper-nitrogén is tud égetni. Úgyhogy bármit is, csak óvatosan.
én erre a starterre gondoltam, csaak kikértem a Ti véleményeteket is. Az én környezetemben, azt tanácsolták, hogy a 3-4. vágás után szórjak el, olyan trágyát, amiben kevés a nitrát, mert az ilyenkor kiégeti a füvet. Ezért ajánlották ezt az NPK-t...
Ja, de ha ragaszkodnál a Scotts-hoz, és mindenképpen trágyáznád a 3 hetes füvedet, akkor a fenti cég Starter nevű anyagát használd. Ez direkt indításra van. A hagyományosat én sem javaslom 1 éves kor elött.
Már előrébb is írtam, én nem kevés pénzért 2 éve elszórtam a hosszú hatású Scotts műtrágyát. Szórókocsival ahogy kell. A hírdetés ellenére kiégette a füvemet ahová több került. Most a múlt héten történt kerti művelet közben is találtam kis golyócskákat amik nem oldóttak fel. 2év alatt!! Ez tényleg hosszú hatású!! A leírt 9 hónap sem jött be. 5 hónap után újból kérte a tápot a fű. 15 kg volt 20.000 ft. Azóta 3-4 havonta olcsót szórok. Most a Metro által csomagolt Terrasan-t használtam.2,5 kg 610 Ft volt akcióba. Nagyon bejött! De ha visszaolvasol másnak is.
De tényleg csak a másik oldal miatt írtam!! Te döntesz!
A Scotts cégnek van több hónapos hatástartamu műtrágyája. Nekem nagyon bejött. Keress rá a Gazdabolt.hu-n megtalálod. (semmi közö nincs hozzájuk) Üdv. ajojo.
Szia, 3 hetes füvet szerintem nem kell trágyázni. Ha mégis igen, akkor vagy vízben oldódó trágyát a kannában feloldani és azzal beöntözni, vagy granulátummal de nagyon elővigyázatosan! Mert kiégeti, ha sokat szórsz egy helyre. Nekem 3-4 éve sikerült :)
Tanácsot szeretnék kérni. Szóval. 3 hetes a fű. Most vágtam szombaton olyan 6 cm magasságúra. Milyen magasra kell vágni a frissen vetett füvet, ill. milyen gyakorisággal. A másik, hogy mivel trágyázzam. NPK-t ajánlottak, na meg az van is a szülőknél. Az jó, vagy valami mással?
Előre is köszönöm. üdv p
ui.: a hétvégén 3 zsák talpas muhart szedtünk ki, de most egész jól néz ki, főleg vágás után...:)))
Én ugyanazt csináltam. Most, hogy sokszor esik még könnyebb és biztonságosabb. Kb.2 hete végigmászkáltam a kertet, és a hiányzó részeket megszórtam. Jött egy-két eső és most ok.
Heti 2X vágás. egy vágás dupla mennyiség mint elötte.
Nekem is szép lett az - azt hiszem - általad ajánlott ARO-tól - úgy kb. a fele, kétharmada. Egy gond van, most olyan a fű, mint a párduc. :o) Várok még egy kicsit, hátha alakul még a foltokban, aztán kezdem a foltokat szórni. Előre látom, király szórakozás lesz. :o)
Így a kép alapján én tápanyaghiányra szavazok. Jártam már én is úgy, hogy elszórtam az anyagot és szar maradt a fű. Vagy a trágyával volt a baj, vagy keveset szórtam. Idén a tápozás elött nekem is hasonlóan nézett ki. Most szép zőőőőd a fű.
Próbáld meg egy kis részen megszórni, és akkor láthatod az eredményt egymás mellett.
Mekkora területed van és milyen műtrágyát használsz? 2-3 hetente túl sűrűnek tűnik, de nálam árban sem lenne semmi: kb. 5e ft volt a műtrágya a kb. 500 m2-re, ezt 2 hetente elkölteni...
Levegőhiány is lehet, nekem most csinálja az egyik ismerősöm a fűlevegőztetőt, ami annyit takar- deszka , szögek beleverbe , cipőre erősítve. Nagyon sok helyen az enyém is így néz ki.
Tehát tallózás,feltölt.Megjelenik a képed alul és mellette bal oldalon van egy olyan hogy beszúrás,illetve töröl.Na katt a beszúrásra,és ha jól csináltad fent,ahová írtál szöveget,ott is megjelenik a kép.Ha szerinted kész,ellenőrizd le a mehet melletti megnézzel.
Hali. Köszönöm a választ. Sajna így fejből nem tudom megmondani, hogy mivel trágyáztam. Holnap délelőtt leírom a kérdéseidre a válaszokat. A vashiány után meg utána fogok nézni hogy így említetted. Lehet hogy nagyon kicsire is nyírjuk ... Benne lehet a dologban az is. Mostmeg vettük egy új fűnyírót, de olyan életlen a pengéje hogy kiszálalta a füvet... Az biztos hogy nagyon süti a nap. Semmi árnyéka nincs. 9 - 10h tól kezdve este 6 - 7 ig amig szinte le nem megy....
Hali, lehet mondjuk vashiány is. Nem minden tápanyag tartalmaz elegendő vasat, időnként külön kell adagolni. Ha nyilt terepen, napos helyen van a gyep, a tűző nap a 30-33 fokos melegben károsithatja, hiába öntözöd. Továbbá nem célszerű alacsonyra nyirni a nyári, forró hónapokban. Én 4 cm magasságra nyirom már 2 éve egész évben. Sokkal sűrűbb gyepem, mint azelőtt, amikor 3 cm magasra nyirtam. A foltokban, vagy ahol megritkult a gyep, ott még jobban kikezdi majd a forróság. Minél ritkább a gyep, annál gyakrabban kell locsolni. Az az ideális helyzet, ha a föld egyáltalán nem látszik, az a gyep a legellenállóbb.
Mivel trágyázod? Granulátummal? Mivel szórod a granulátumot?
Én vizben oldódóval trágyázok és öntözőkannával locsolom szét, igy elérem az ideális eloszlását és felszivódását a trágyának. 2 trágyázás szezon elejétől szerintem kevés. Én 3 hetente trágyázok, igaz már 4 éves a gyep, tavaly még 2 hetente trágyáztam. Mondjuk nálam szegény a talaj, kell is.
Az idén nálam (Komárom környéke) nagyon hamar megindult a fű, mert szinte nem volt tél. Áprilisban már olyan volt, mint május végén - júniusban szokott lenni más években. Áprilisban nagyon sokat kellett locsolni, mert bár nem volt hőség, eső egyáltalán nem esett. Májusban bejöttek az első forróságok, 4 napig 30 fok felett volt a max. hőmérséklet. A fű kalászba ment - májusban! Gyakorlatilag lezárult az intenziv növekedés, megtorpant, lelassult a növekedés, 1-1,5 hónappal a normálisnak mondható időszak előtt. Nálam is egy kicsit megritkult helyenként a fű és helyenként egy kicsit megsárgultak szálak, igaz foltok nem képződtek. A fű a "tavaszi", smaragdzöld szinét felváltotta a "nyári", piszkoszöld szinre. A korai forróság bejövetele felgyorsitotta és leröviditette a fejlődési időszakot.
Tehát az időjárás is okozhatja a problémát, nem biztos, hogy te hibáztál.
Nekem lenne egy kis problémám a fűvel. 1 éve lett tavassza elszórva a mag. Gyönyörű szép fű volt egész nyáron és ősszel. most tavasszal viszont a fű között ketdtek elszáradni a nagyobb fűcsomók, az erősebb szálak. Nem vészesen de sárgítja a füvet. Itt-ott előbújik a föld is. Vízhiánya nem lehet mert 2 hete folyamatosan 2 naponta akkora esők jöttek, hogy simán elégnek kellett lennie. Meg ha száraz az idő akkor esténként locsolva van. Mi lehet a baja? Válaszotok előre is köszönöm. Műtrágyázva eddig kétszer volt.
Holnap , ha lesz időm megmutatom milyen lett az én gyormirtásom. Majdnem 10 négyzetméternyi területen ellepte- én csak így hívom fekete lóhere- ez sokkal rosszabb mint a tarack.
- ezt a velemenyt nem egeszen tudom tamogatni, mi hasonloan, a vetes eveben kezzel, kessel huzigaltuk, vagtuk ki, es a kov. evben mar nem volt nyoma. Es nem kell mondanom a gyomlalasi folyamatban bele-szakadt boven gyokerzet a foldbe, megsincs tarackunk ;)
Azért azzal a huzigálással is csak óvatosan, mert ismereteim szerint minden földben maradt darabja újra hajt. Ez azt jelenti, hogy ha kihúzol egy ilyen növénykét, de nagyon mélyen beszakad a gyökerének három ága, akkor három újabb tarackocska nő a régi helyébe :(. Ugyanez igaz a kapálás során feldarabolt földben maradó részekre is (bár gondolom, itt a kapálás szóba sem jött).
Tartottam tőle, hogy ilyen választ kapok! Húzigálom én lelkesen (mármint a tarackot :-D), de szerintem az egész kertet behálózza a föld alatt, úgyhogy elég esélytelennek érzem magam...
sziasztok! kicsit kapcsolódik csak a kérdésem a fűápoláshoz: glialkáznánk a csupa gazos kertünket, de van egy kutyánk. Mennyi ideig kell távol tartani a kutyát a frissen glialkázott gaztól? Tudom, hogy valami a dobozra is van írva, de az stimmel, jó is? Van valakinek kutyás- glialkás tapasztalata?
De szép friss hajtású tarack:) . Nekem is van, mindig kézzel szedegetem ki őket sajna, másik megoldás gyomirtó lenne, de azt félve csinálom, kipróbáltam 10 négyzetméteren, hát nem egy szép látvány.
Rohadek vakondok ellen nincs valami biztos modszer amivel elzavarhatnam a kertembol. Van egy kb 2m atmeroju terulet ahova vagy 4-6 turast csinalt mar. Rogton az elejen vettem azt a kenes gaz patront, bei snyomtam 3-at majd ra ket napra mikor uj turas jelent meg meg 2-t de meg se kottyant neki. Aztan vettem a slagot, betettem az egyik lyukba es minimum 10 percig max kinyitva engedtem a csapot, csak szornyulkodtem hova a francba bir eltunni annyi viz, aztan mar a szomszedos lukon is megjelent a viz es a talaj is kezdett mozogni a jaratok alatt. Masnap a rohadek ujra kiasta magat a betomott lukon. Valaki mondta hogy soros uveg szajaval beteve a lyukba esetleg olyan hangot ad ki ami elzavarja , probaltam de hulyeseg az is.
Nem tudom nincs valami mereg amit oda szornek a jarataba es szepen bekajalna ? Ezeket a ragcsaloknak valo merget vajon eszi ?
Sziasztok! Először is üdv, eddig csak olvasgattam a fórumot. Bemutatkozás képpen kb 600 nm pázsitom van. Majd képeket rakok fel.
Tapasztalat: Szelektív gyomírtónak legjobb a feleség :) (mivel nekem nincs türelmem hozzá). Vegyszerek közzül pedig szabadon kapható a Gyomstopp (+tapadás fokozót ajánlják hozzákeverni). Ez a kétszikűek ellen van. Tapasztalatom szerint a here féléket nagyon szépen kiszedi, viszont a pitypanggal már nehezebben boldogul (igaz Én az ajánlott 0,5 literes/100 nm helyett majd 500 nm-re nyomtam ki), de látható a hatása.
Na igen, itt a fél liter volt 870Ft, és egyébként sem volt kedves az ember. Szelektív gyomirtót is kérdeztem, mondta, hogy 3000-ért van neki literes, de nem mutatja meg, csak ha megveszem. Érdekes hozzáállás egy kereskedő részéről.
Nekem "saját" gazdaboltosom van, Ő mindíg mondja mit érdemes venni, nála is volt horror áron folyékony, de etz javasolta, megnéztem 5 gk-os 600 pénz körül volt.
Nálunk szintén tavaly őszi vetés, tavasszal gereblyével végigmentünk rajta párszor, több irányból. A lombseprű nekem semmit nem hozott ki. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gereblyézéssel 5-10% zöld fű is kijött, (nem tövestül, csak szálak) de azóta sem látom hátrányát.
Köszi a tippeket. Ma voltam a helyi gazdaboltban, ahol folyékony vasgálicot akartak nekem eladni (jó drágán), de nem mertem megvenni, inkább megnézem máshol.
Hogyan szoktátok az elszáradt fűszálakat kiszedni a fűből? Kis, nagy gereblye, lombseprű....már mindből nagyon elegem van (800nm). Szellőztetni még nem nagyon merem, mert tavaly őszi vetés. Így viszont ronda. Van valakinek ötlete?
Nem az akarattal van a baj (a szombati srác a villástargonca villáján állva szétnézett a legmagasabb polcon is), hanem ilyen kütyü nincs. Gondolom, ha lejár az akció, a Gardena rögtön tud majd szállítani...
Jártam a bajumaxxal én is így, de én szétpakoltattam a raktárat velük, amíg egy eldugott sarokban egy láda mögött meg nem találták az általam keresett cuccot.
Engem meg a Baumaxx-Gardena páros szopat. Hirdetik 5 e-ért a négyszögesőztetőt. Bementünk, nem volt, telefonáljak. Telefon 2 nap múlva, még nincs. Telefon 2 nap múlva, van, 18 db. Aznap bemegyünk, sehol. Eladót előkapar, nem találja. Mondom, a gép szerint van 18. Megnézi. Tényleg. Tovább keres, sehol. Hétfőn lesz a kolléga, aki elpakolhatta, menjünk már vissza. Ma asszony bement, nem találják, talán nem jött meg. De, mondja, szombaton még volt 18. Eladó másik eladót keres, aki tudja a megfejtést: a Gardena nem tudta szállítani a hirdetett cuccost (biztos kis cég, nincs neki raktárkészlete...), ezért múlt pénteken küldött Polo 250-et, a másik cikkszámán. Hát, ezért volt _elvileg_ 18 belőle... Apró szépséghiba, hogy egy olcsóbbat adnak ugyanannyiért, nekem meg pont nem jó, mert a Polo-t nem lehet eléggé lekeskenyíteni, hogy ne locsoljon át a szomszédba...
Igen emlékszem a moha téma kapcsán merült fel, de eldöntöttem hogy irtás előtt legalább egyszer még műtrágyázok hogy a fűnek több esélye legyen túlélni. Ezt fejeztem be tegnap, összesen 2x2 óra volt folyékonnyal a 300nm, persze úgy hogy kilocsolás után legalább ugyanannyit még tiszta vízzel is öntöztem, mivel meleg idők lévén féltem hogy simán elpárolog a jó része. Tehát a mohairtó cucc, amin ott van a pontos területre adagolás, úgy rémlik az is valami vasat említ, lehet vasgálic, csak drága csomagolásban :) Amikor korábban említve volt, még "kilocsolás" volt a kijuttatási mód.
Azon gondolkodom hogy a kutya/macska pisi olyat okoz a füvön ügye hogy kör alakú képződmény, a belső részen elszáradt fű van, a kör külső peremén meg nagyon nő a fű. Elvileg ha a műtrágya megfelelő minőségű, akkor elvileg akkora növekedést kell kapjak mint ami a külső peremen van, nem?
Ajánlom a Plussz Vastablettát.Feloldottam egy pohár vízben, állati sz.... íze volt, kiöntöttem a fűre. Haragoszöld lett a fű. Nekem meg továbbra is vashiányom van. :-)
Hát, akkor nincs más hátra, neked kell tyúkot venni. 7-8 tyúk megoldaná a problémát. Utána már füvet sem kéne nyírnod többet. Bár nekem van egy örömtyúkom (azért örömtyúk, mert örömből tartom és nem önös érdekből), az legkevésbé a "fűbe harap", hanem inkább a gyomokat csipkedi.
Nem vagyok válallkozó, de ahol egyedralom van, ott annyiért szállít amennyit nem szégyell kérni.
Nézd meg, ha elengedik a piacot, lásd ISP szolgáltatók, ott mindjárt tűrhetőbb árak lesznek. A falusi szemétszállítás is közbeszerzés, és nézd meg mi lett a kakakó biztos számítógépekkel, meg a beléptető kapukkal. Amíg nem lesz nyereséges, és válalkozásba adható a zöld"mozgalom" is addíg fizetünk mint az a bizonyos katonatiszt.
Drágább, drágább, csak azt próbálom mondogatni, hogy nem kibaszásból drágább, hanem mert a cégnek költségei is vannak, nem úgy mint a Józsinak. Nálunk semmit nem intéz a falu, ott a falu végén a szeméttelep, oszt' vigyed. Vagy van zsák, de nem bio-s, sima szemetes - annak megfelelő tarifával.
A biokom olyan helyeken indít zöldjáratot (zöldhulladék gyüjtés INGYEN), ahol a gazdagabb emberek húzzák fel villáikat. (perzse, mert az Ő panaszuk messzebbre hallattszik :o) ) Nálunk a gyüjtőhelytől kb 2 km-re kis közzségünkben már nem. itt vegye meg a kissebb pénzű melós a drága zsákokat. Nálunk a falu 70%-a idős nyugdíjas. ők még a sört sem tudják kifizetni. Ezért égetik folyamatosan a cuccost. Olyan szép, amikor füstben áll minden heti két alkalommal. (mert csak akkor lehet tüzelni!)
Tudom, hogy nem ellened írtad a véleményed. de amíg az ember nem a saját bőrén érzi a lehúzást, addig filozofálhatok bármiről a drágább az drágább.
Egyébként egyetértek a gondolataiddal, de a valóság -sok más dologgal együtt kishazánkban-gyakran más.
off Azért - is - drága a szemétszállítás, mert a sofőr a fél autót jattért tölti tele. Olyan ez, mint a bliccelő a vonaton, metrón: nem fizetek, mert drága. De azért - is - drága, mert a bliccelők jegyét is megfizeted, mikor jegyet veszel. Vagy amikor a lakatos a cég anyagából, a munkaidejében megcsinálja a kerítésed. Azt mondod, dehogy veszed meg a boltban, mikor az nem is kerül annyiba, mert hát a Józsi harmadából kihozta. Persze, hisz neki semmibe se került. A többi megrendelő meg fizeti az anyagot (ami eltűnt), meg Józsi idejét (ami a kerítésedbe ölt). Nem ellened írtam amit, nem vagyok én se szent, de, mint írtam, ne hasonlítsd össze a cég árait (aki megvette az autót, fizeti a gázolajat, melósokat, adókat, hasznot is akar) meg a Józsi árát, aki a sörért csak felhajít 2-3 zsákot. OK? on
Sajna a komposztálást nem tudom megoldani. Nincs eldugott hely a kertemben, és a szomszédokat sem riogatnám az esetleges illatokkal.
A sörrel kapcsolatban. Amíg ennyivel drágább a szemétszállítás mint a sör, addig talán eldönthetem, hogy a fennmaradó pénzemen a gyerekemnek veszek valamit. A szemetes csal? Szerintem nem a csóri döntötte el, hogy mennyiért vinné el legálisan a zsákokat. Azonkívül több helyen ingyen elviszi a biokom, mert Ők komposztálják. Akkor én miért fizessek??
Biztos van valaki a kozeledben, akiben lehet bizni kerti ugyekben - leginkabb olyan akinel latod, hogy szep a kertje, szep az aruja. Szerencses vagyok, az utobbi 15 evben a kozeli kerteszet nagyon bejott, hozzajuk jarok tanacsert - szivesen es ingyen adjak.
Ne aggodj feleslegesen a novenyekert. Ha valami sargaszold, azt latni fogod. Ha meg nem rogton veszed eszre, akkor az nem lehet veszes.
Aztan itt az internet. Keress ra, mit is irnak rola. Nem feltetlenul forumokon, mert ott sok az unatkozo oregasszony, aki mindenfelet osszeirkal unalmaban :))! Megbizhato forrasbol. . .
Ühüm, kösz. Azt hiszem, nekem is elkélne egy kertész :) Nade komolyan, nincs közelebbi kép hogy jobban látszódjon a tünet? Milyen növényeknek hiányzik még a vas? Az valami tulya a képen, azon hogy jelenik meg a vashiány?
Én mindenképpen javasolnám neked a vegyszeres gyomirtózást, bár én sem vagyok híve a vegyszereknek. Mi tavaly ilyenkor költöztünk, egész nyáron húzgáltuk a gyomot eső után (direkt nem kapáltam, hogy a gyökere se maradjon a földben), majd szeptember végén füvesítettünk. Van egy előkert, ahova csak hozni kellett földet, ott alatta legyomirtózta a kertész, az most gyönyörű. A terület nagyobb részén a felső 20 cm földet cseréltük, arra meg azt mondta a kertész, hogy ott felesleges gyomirtózni. Sajnos meg is látszik az eredmény. Igaz, úgy kalkulált, hogy az esetleges gyomok egy része kifagy, másik része a nyírást nem bírja, csak az enyhe tél nem volt a tervnek a része.
Szóval. kb. 3 hetes a füvem. De szerintem előtte a terület nem volt gyomtalanítva. (passzolom, mert nem én csináltam, hanem ismerős). Ezért úgy látom, hogy a fű, és a gaz versenyt vív. eddig próbáltam kihúzogatni a gyomot, de egy helyére négy nő újra. Kérdésem, hogy mikor, lehet leszórni gyomírtóval a területet? Mivel még igen zsenge a fű, még az első vágás sem volt meg, ezért még nem merem, de félek, hogyha késöbb gyomírtozom, akkor már olyan gazos lesz a kert, hogy akár újra is füvesíthetem... a másik, hogy néhány terület olyan kopasz...nő egy két árva fű, de nem olyan sűrű, mint a többi. szóval ott is be fog bokrosodni, vagy oda szórjak még fűmagot? amúgy naponta kétszer áztató locsolást kapnak, reggel és este...
Te, figyelj, ZsuR! Nekem van egy rész, ahol - hát, hogy úgy mondjam, be van füvesedve. Távolról nem néz ki rosszul, de ha közelmész, látod, hogy van benne gyom rendesen. Ezt a bizonyos részt, ami egyébként kocsibejáró, most nem szándékozom újrafüvesíteni, csak a kertem többi részét. Mit gondolsz, ha az általad mondott trágya-gyomirtó keverékkel meglocsolnám, és ősszel szórnék rá egy kis fűmagot, mi lenne?
ZsuR, figyelj! Ez a gyomirtó csak helyileg hat??? Mert, ugye, neked is vannak évelőid, elég sivár lenne a kert enyhén szólva, ha a gyomirtó az összes kétszikű évelőt hazavágná.
ja, és az fontos, hogy felmagzott gyomokat ne tegyél be, hacsak nem "a kert visszaintegrálása az őstermészetbe" a célod. És ételmaradékot, kutyagumit sem kéne.
Osszel telepitsel, az a legjobb. Jobban mondva szeptember-oktober.
Ha felrotalod most, akkor utana gondoskodni kell a tomoritesrol, szerezz egy hengert vagy valami mas celszerszamot, amivel a foldet tudod tomoriteni.
Rota-egyenesites-magvetes-hengerles. Nem kell a magot beledolgozni a foldbe jobban, nem szereti. Ha van szalmad, szord ki takarasanak, vefi a magot a kiszaradastol, a madaraktol. Tavasszal ossze lehet gereblyezni. Tavasszal lehet inditani egy gyomirto-mutragya keverek kiszorasaval. Amig a magok csiraznak vagy a fu nagyon kicsike, naponta ketszer kell locsolni, nem szabad kiszaradni hagyni.
Ha legalabb otszor murtagyazol gyomirtozol egy evben, nincs semmi gond a gazzal. Ha tarackod van, azt kezzel kell kiszedni.
Jovo osszel meg utana vetsz, es jon a musor elorol.
Háát, túladagolni nem lehet, az biztos, mert nem tudsz majd annyit készíteni, amennyi elég lenne. Én nem fűre alkalmazom, mivel füvem még nincsen, de gondolom, egyenletesen szét lehet szórni a fűre is. Biztosan van egy-két örökzölded, vagy cserjéid, bokraid, virágaid, esetleg zöldséged, nna, ezek mind nagyon örülnének neki. Ami a komposztkészítést illeti, nem vagyok a téma szakavatottja. A lényeg az, hogy kell egy olyan tartóedény, aminek alul nincs feneke, és az oldalán is szellőznie kell. Ha nincs kedved barkácsolni ilyet, akkor szerezz 4 db raklapot - ezek elég masszívak, szögeld össze őket (ujjadra vigyázz), így lesz egy kereted. OBI, BAUMAX árul készen is komposztálót. Állítsd le a kert eldugott sarkába, és év elejétől kezdd belehordani a krumplihéjat, tojáshéjat, a kamrában a nagytakarításnál megtalált paradicsomot, ami begurult a polc mögé, és már magától kimászik, továbbá a metszésnél, rózsavisszavágásnál keletkezett nyesedéket, ágacskákat. A lényeg az, hogy a keverékben legyenek száraz anyagok és nedves anyagok is. Ez a keverék őszre fog beérni, akkor jó, amikor már teljesen homogén, földszerű. Ebben a gilisztáknak van nagyon nagy szerepük, azért nem csinálunk alját a komposztálóknak, hogy a gilik be tudjanak költözni. Azt hiszem, valahol a fórumon van komposztkészítési topic is. És milyen jó, hogy a konyhai hulladékot hasznosítani tudod, nem foglalja a helyet a kukában.
Ha a nyesedéket elteszem komposztnak, akkor azt milyen módon csináljam (házilag), és azt hogyan juttatjátok vissza a gyepre? Mivel, hogyan , milyen mennyiségben?
Azért ne hasonlítsuk már össze a szállítás tényleges ktg-ét meg a melósok mellékesét! Te is tudod, hogy a sörrel csak annyit fizetsz meg, hogy csaljon. Ha a melósok biznisze lenne a szemétszállítás, náluk sem annyi lenne a tarifa.
Az ilyen gyomirtók állatokra nem ártalmasak? Tudjátok, van egy Rozink, meg kutya, macska. Rozi egy tyúk, ha ez nem lenne egyértelmű, és a Hobbityúkosok fórumán elkezdtem írni az önéletrajzát (engem bízott meg ezzel) (05.25. 235. bejegyzés). Még az is kérdés, hogy mennyi ideig nem engedhetem rá a fűre, nehogy kikaparja? Elég jólnevelt tyúk, az évelő virágokat nem tapossa le, nem bántja. Úgy gondolom, hogy meghagynék neki a kertben egy kis gazos részt.
Én is így vagyok vele. Tavasszal együtt kel a fü a gyommal és sok idő kell, mire elnyomod a gyomot. Az őszi telepítésél a gyom már nem nö csak a fű. Tavasszal lesz még igaz egy kis gyomod, de az elenyésző a fűhöz képest. Halkan jegyzem meg, hogy én is gyomírtást javaslok...., de telepíteni kindenképpen augusztus vége szeptember eleje a legjobb !!
Az ilyen gyomos terület telepítésére szerintem az őszi idő a legalkalmasabb. Én tavasszal amúgy se javasolnék fűtelepítést, ha a terület nincs megfelelően fertőtlenítve.
Igen,én is úgy gondoltam, hogy inkább nem erőltetem idén a telepítést, viszont annyiszor felásom, felrotálom jövő tavaszig, amennyiszer csak lehetséges. Erősíts meg, hogy jól gondolom: ha így járok el, és csak jövőre telepítek, talán lesz a fűnek ideje annyira megerősödni, hogy tömör felületet alkosson, mielőtt újabb gyomok kelnének ki. A feljavítástól meg azért fáznék, mert több kocsi termőföldet odahordani meglehetősen költséges mulatság.
Nem akarlak elkeseríteni, de szép füvet csak totális gyomírtás után lesz. Egyébként csak biofűre számíts. A gyomokat ki kell írtani, nincs mese, mert utána több gondod lesz, mint amennyit eltudsz képzelni.
Szvsz a fű meg utána mehet a homokos talajra. Max többet tápozol utána, a feljavítás ÉN nem csinálnám.
Igazán nem akarok olyan okosnak tűnni, hogy abroncsot kelljen tenni a fejemre, nehogy szétpattanjon a nagy észtől, de... nincs egy kis rejtett zugod a kertben, ahol a nyesedékből és egyéb törvényszerűen keletkező konyhai hulladékból komposztot készíthetnél? Én nem tudok eleget csinálni, bármennyi lesz, mindig kevés...
Szasztok, a Rózsák fórumról diffundáltam át ide hozzátok!
Legyetek szívesek, okosítsatok ki. Füvesíteni akarom a kertet. Még nem volt itt előtte fű, csak gyom, főleg csalán, tyúkhúr és mittudoménmi. A talaj tök homok. Túlnyomóan napos terület, néhány fa ad nem túl mély árnyékot. Augusztusban terveztem a füvesítést, de van néhány olyan agresszív agresszív gyomfajta, hogy szerintem fel kellene többször is ásni, hogy hagyjunk időt az időközben kikelő gyommagvaknak. Aztán, azt sem tudom, hogy hogyan javítsam fel a talajt??? Egyet nem szeretnék: gyomírtózni. Csináljam augusztusban, vagy hagyjam inkább tavaszra? Adjatok néhány tanácsot, fűben teljesen amatőr vagyok.
Sajna nálunk csak annyi szemetet visz el, amennyi az edénybe elfér, és annyi edényt, amennyi után fizetsz. A polgármesterünk-amikor a "zöldjárat" kérdését felvetettem-azt válaszolta:
1. Vagy égessem el a fűnyesedéket, ha már megszáradt, (csak nem tudom, hogy hogy nézne ki a kertem utána)
2. Vehetek Biokomos zsákokat az önkormányzatnál, amiben az elvitel költsége is benne van.
Namost a zsákok ára duplája a 3 kukás-csávó sörének.
Asszem azért tart itt az ország, mert ilyenekhez vagy kénytelen folyamodni.
megint tehetek ki sört a szemeteseknek, hogy elvigyék a zsákokat
Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy talán érdeklődhetnél az önkormányzatnál, mert nálunk pl kötelesek elvinni a szemetes mellé rakott zárt zsákolt szemetet. Ez nyilván attól a szerződéstől függ, amit az önkormányzat kötött a szemétszállító céggel.
Nekem pl egyáltalán nem nő a fű, csak a ház mögötti kb 3 méteres sávig, ami ráadásul árnyékban van. Ilyennel nem szoktak dicsekedni, úgyhogy pótlom a hiányt :) Most hogy elmúltak ezek a szeles-viharos idők azt hiszem jön megint egy kis folyékony műtrágyázás...
Eddig hetente elég volt egyszer nyírnom. Most, hogy betápoztam annyira nekiindult, hogy megint tehetek ki sört a szemeteseknek, hogy elvigyék a zsákokat.:o)).
Úgy néz ki, hogy a (a megállapítás szerint muhar) gazom is alulmarad. A tápozás elött -mint írtam is- kb 5 cm-el túlnőtte a füvet. Most a fordítottja van, és a csómók belsejében is erősödtek a fűszálak. remélem valamennyire elnyomja!
Köszi, közben megvettem a Kókuszka ajánlotta Arot (Terrasan). Abban 20-7-7 az arány + 2 % magnézium(?). Nem akarok türelmetlen lenni, de tegnap 3 körül kiszórtam és még semmi eredmény. :o) Na jó, ez csak vicc volt, annyit kérdeznék, mennyi idő kell, mire látszik, lesz-e eredmény.
Szellőztetni havonta is lehet, de csak akkor érdemes ha túl sűrű az állomány, vagy sok filc képződött. Én a nyár közepén a legnagyobb melegben semmiképp sem csinálnám, mert elötte tarra kell nyírni a füvet hogy a szellőztető hatékonyan tudjon dolgozni, és kb. 3 hét kell mire újra besűrűsödik. Egyébként nagyon hasznos tevékenység, én április elején már 1x kipróbáltam és sokkal szebb lett ott a fű, de késöbb átmentem talajlazítóval és felülvetettem az egészet. Aztán a magokra rászórtam 1 3m homokot, mert nagyon kötött a talaj. Így kb.5 hét kellett mire megint szép lett a fű.
Segítsetek abban, hogy milyen gyakorisággal kell a füvet szellőztetni? Rengeteg elszáradt fű alkotja a talaj felszínét. Egy-egy szellőztetésnél egy nagy halom elszáradt füvet szedek ki. Igaz az, hogy egy évben csak egyszer kell?
A könyv szerint azt max 2x egy évben, tavasszal és ősszel. Folyékonyban én nem találtam olyat, az valami általános (nem kifejezetten fűre való) műtrágya?
Sziasztok! Tudtok segíteni abban, hogy mi módon lehetne kipusztítani a gyomokat a fűből. Létezik valami szer de nem tudom anevét sem meg azt sem, hogy hatásos-e, ill. hogy kell használni.
Nálunk (Baranya) rengeteg eső volt mostanában. Minden másnap óriási vihar kb 1,5-2 órás folyamatos felhőszakadás. Legalább 3 hete nem kellett locsolnom se a kis gyümölcsfákat, se a sövényt.
Szerencsés vagy . Tényleg irígyellek. Nálunk mindíg csak elkerült minket. Ha jött egy szíp piros folt a radaron az is kettévált és alattunk mindent és felettünk mindent elmosott az eső, de nálunk csak a szele volt :(((
Úgyis gondoltam ma Metro-látogatásra. Csak a nagy esőkről maradtam le... Ha este kimegyek és elszórom, garantáltan eláll az eső. Na, ki unja már a sok vizet? Biztasson műtrágyázásra és megoldódik a gondja. :o)
Ha valaki még gondolkodik a táp fajtájáról, akkor egy tapasztalat.
Két éve szórtam el hosszú hatásfokú Scotts tápot. Ez olyan hosszú, hogy most egy kis gyepeltávolítás során még találtam feloldatlan golyókat.
Most vettem a Metroban ARO fűtápot. A doboz leírása alaplyán a gyártója a Terrasan. A nagy esők elött elszórtam. Gyönyörű lett a fű tőle! Most akción kívül 720 FT/2.5 kg. Ez kb. 100-120 nm-re elég. Szerintem nem rossz.
Igen, és ezt megerősítette valaki, hogy igazából talajlazításra rendes robbanómotoros benzines kell, nincs mese.
Azért adalékként annyit, hogy mint kiderült, nekem rendkívül tömörödött talajom van. Nyilván puhább talajt könnyeben visznek ezek a gépek, hiszen mind a szellőztető, mind a lazító megkapargatja a földet is (legkisebb fokozaton). Mondjuk kétséges hogy erősebb fokozatú talajlazításnál (maxon az talán a 6-os) vajon bírná-e jó puha talajon. Ha a gép és a talaj szerette volna egymást max fokozaton, akkor most feltehetőleg villával sem kéne szurkálnom.
Ezenkívül tegyük hozzá azt is, hogy olyan gép, ami lazít is meg szellőztet is (hengercserével) az csak... egy gyártótól létezik :)
Szelloztetes akkor kell ha a fold nagyon osszetomorodott, akadalyozza a viz es a mutragya felszivasat. Van ahol evekig nem kell szelloztetni. . .foldtol, fu allapottol fugg.
Nálam is maradtak kis foltok az egyenetlen tápanyagszórás miatt. hála isten nem sok és nem nagyok. arra gondoltam, hogy egy öntözőkanna vízben feloldanék egy nm-re elegendő tápot, és azt locsolnám a kihagyott részekre, nem szórnám.
Lehet, a többiek megköveznek, de én sem vennék szellőztetőt. Mi tavasszal nekiestünk két hagyományos gereblyével, szépen hozta kifelé az elhalt füvet. A szomszédunk - mert ő mindent jobban tud és roppant segítőkész - átadta a kerítésen az általad említett lombseprűt, hogy azzal csináljuk, mert az direkt erre való. Mondanom sem kell, közel nem volt olyan hatékony.
Úgy tudom, bérelni is lehet egyébként szellőztető masinákat barkácsáruházakban, ha esetleg mégis ki szeretnéd próbálni.
Ez csak akkor igaz, ha telibepermetezed a területet. Én a vállamra kapom a kis permetezőt és sétálva a területen egyenesen a gazra permetezek. Minek fújnál a fűre, ahol nincsen gaz?
Van. Kicsit olvass vissza. Egyik topiktárs véleménye röviden: aminek talajlazító funkciója is van (~35 e pénz), igazán az alkalmas szellőztetésre. Az olcsóbb, csak szellőztető viszont gyenge a célra (ahogy a drágább se igazán bírja a talajt lazítani). Hátha lesz másnak más tapasztalata. :o)
Csinaltam egy gyors szamitast: Magyarorszagon az eves atlag csapadek az 60cm (azt nem irtak csak en gondolom hogy ez 1nm feluletre vonatkozik). Mondjuk en egy olyan 40nm-nyi tetofeluletrol gyujtenem az esovizet az evi: 40*0.6=24 eves kbm vizet jelentene, ami havi 2 kbm. Mennyi egy kbm viz? 800Ft, valaki irta, Az is olyan havi 1600 Ft koruli megtakaritas, mondjuk meg lejon belole a szivattyu hasznalta aram, olyan 1400Ft korul tudnek sporolni.
Az a muanyag tartaly amirol beszeltel, olyat hol lattal? Az erdekelne mekkora a legkisebb szelessege ? Mert ha jol ertem teglatest formaju lenne ami pont jo csak a hely ahova en szannam az ugy saccra egy olyan 80cm szeles kis beugro a pincemben.
Van egy 12m3-es tározóm, két locsolásra elég a 600nm-es kertben. Szóval szerintem nem éri meg a befektetés. Arra viszont jó, hogy a cserepeseket locsoljam belőle...
Megint csak ezt olvastam el es nem a tobbit mert sietek:) Szoval en azt ugy kepzeltem el megoldani hogy a csatornam aljanal megoldanam oly modon hogy valamikepp tudjam atbillenteni hogy az esoviz a tartalyomba folyon vagy el a foldon ahova most is:) Persze ez nem automatikus lenne de gondolom altalaban, vagyis ugy valasztanam meg a befogado tartalyok meretet hogy ne nagyon keruljon arra sor hogy muszaj legyen ne abba engedjem az esovizet.
A választ megadták, de egy megoldás lehet, hogy a csatorna "átállítható", vagyis amikor a ciszterna tele van, akkor a vizet elvezeted oda ahova szántad. De ahogy az előttem szóló mondta, minden víztározó edénynek van (kell lenni) túlfolyónak, amit a helyi adottságok alapján kell megtervezni.
A tél az gázos, de télen ne gyűjts csapadékvizet. Nekem már egy szivattyúm és 2 hordóm bánta azt, hogy nem időben vittem be őket védett helyre. Minden attól függ, mik a lehetőségeid. Ha tudod a pincében tárolni a vizet, vagy védett föld alatti ciszternában, akkor a fagyveszély mértéke sokkal kisebb.
A víz oda megy ilyenkor, ahová amúgy is menne, fölösleges a ciszternába, hiszen ha annak a vízszintje nincs jóval a föld alatt akkor szétfagyhat. Ciszternáknak egyébként túlfolyója kell legyen, tehát ami elvezeti a fölös vizet, a túlfolyó víz pedig odamegy, ahová a ciszterna előtt ment a víz a tetőről (feltehetőleg khm a szennyvízcsatornába, vagy khm ki az útra).
Hamár így szóbajött ez a ciszterna kérdés, kíváncsiskodnék én is. Tavasztól őszig érthető a dolog - bár ugye akkor is ott a probléma, hogy a befogadóképessége véges, tehát egy nagyobb, esetleg több napos esőnél kénytelen az ember kilocsolni belőle(???) - de télen hogy oldja meg az ember? Hóolvadáskor kiáll az udvarra locsolni?
Hiába kattintok a képre, nem jelenik meg nagyobb méretben, de a leírtakból arra következtetek, ugyanaz a növény keseríti meg sokunk életét.
Elvittem egy darabját mezőgazdasági boltba, ahol az elmúlt tél egyheségével magyarázták ennek a tarackféleségnek az elszaporodását. Elméletileg az erős fagy megöli a növényt, csak a magok kikelését kell és lehet megakadályozni - majd tavasszal. Addig ki kell bírni valahogy. Amennyiben ismét enyhe telünk lesz, marad a drasztikus megoldás: hard reset, más szóval totális irtás és újravetés.
Én remélhetőleg fogom jövőre, mert van egy félkész kb 8 m3-es ciszternám. Ha készen lesz abból tudok locsolni. De szerintem akkor se építek ki rendszert, hanem inkább "slagozok".
Én használom, de csak 2 db 200 literes hordóm van.
Most azt néztem, hogy lehet kapni olyan 1 m3-es ballonokat (kocka alakú, raklapon van fémkerettel) olyan 10-15 körül. 2 ilyen már elég lenne. Tartalékvíznek, mert a vízigényét a szárazévszakban a fűnek úgysem tudjuk csak csapadék vízzel kielégíteni. Kút kell, az a megoldás.
Nagyon is indokolt ilyen kis kertbe is az öntözőrendszer. A fű felszedés, és visszarakás járható út. Én is így csináltam, igaz ásónyom szélességben, mivel a csöveket kb. 20 centi mélyen kell elvezetni.
Veszel a bajumaxban forgós szektoros öntözőt darabja műanyagból 1200, fémből 1600 ft körül
Veszel valamelyik áruházban (madaras teszkó, gazdaságos, stb) eurogreen 1/2-es tömlőt, 50 méter azt hiszem 3000 ft, sallangok (gyorscsatlakozók, stb) 2000 ft, egy locsoló autómata órát max 10000 ft. Ez akkor sem nagy veszteség, ha ellopják. Leszúrod az öntözőfejeket, a slagot a kerítés mellett elvezeted, a kerti csapra ráteszed az autómatát, és szólsz a szomszédnak, két naponta nézzen rá, hogy megy-e.
Akkor meg egy kerdes ami felmerult bennem olvasva azt hogy 800Ft/kbm viz. Gondolkodtam azon mi lenne ha a tetorol lefolyo eso vizet osszegyujtenem a pinceben egy tartalyban es abbol locsolnek. Persze utana lehetne nezni mennyi az eves atlag csapadek es az mennyi vizet jelentene nalam, de igy latatlanba szerintetek erdemes ilyesmivel foglalkozni ? Van aki hasznalja igy az esovizet ?
Igen, igazad is van :) Es en is igy gondolkoztam a tavaly. Csak azon gondolkodok hogy ha elmegyek nyaralni, 10 nap alatt kiszarad a fuvem tutira.
Most vagy egy olyat veszek, lattam hogy fold felszine folott kis allvanyrol ugyancsak ilyen korbe korbe fogos akarmi es azt megkombinalni egy automatikus vezerlo egyszeggel. Ott attol felek hogy nem tudom mennyire lehet rogziteni a foldhoz hogy ha esetleg jon egy vihar es felboritja, azert gondoltam ilyenre hogy lefektetni a folbe a csovet. De lehet krva draga. Nem tudom utana kell jarjak mind kettonek.
80 m2??? Lehet, hogy én vagyok értetlen, de minek 80 m2-re locsolórendszer? 10 perc alatt meg lehet locsolni tömlővel. Nekem 1200 m2-es kertünk van, kb 1000 m2 fűvel. De még erre sem akarok öntözőrendszert. Igaz, nálunk 800 Ft egy m3 víz:-(
Biztos meg lehet csinálni házilag, de azért ha nem akarsz sok gondot meg kidobott pént, akkor terveztesd meg, és ha nincs affinitásod csináltasd meg. A rosszul tervezett öntözőrendszer több kárt (bosszúságot) csinálhat mint hasznot.
Olyan kerdesem lenne meg hogy kitalaltam hogy a fuvesitett kertembe (kb. olyan 80nm) kene ontozoberendezest lerakni, megpedig olyasmire gondoltam hogy ilyen pvc csovet rakok le a foldbe es vannak helyenkent azok a szoro fejek ami viznyomas hatasara feljonnek vagy 5cm es elkezdenek locsolni, forogni korbe korbe.
A kerdesem az lenne :
1. hogy igy utolad lehet ilyen csorendszert a folbe lerakni? valami olyasmire gondoltam hogy egy nagyobb kessel felvagom 5-8cm szelessegben a foldet avova a csovet fekltetnem le aztan vissza ra a fuves foldet. Nem tudom ez igy jarhato lesz ? Megoldhato szepen? Vegul is csak a kert ket szelen meg kozepen futna egy ilyen sav.
2. Hol lehet kapni ilyen rendszereket? Praktiker, Brico stb ilyen helyeken letezik ?
3. Lehet kapni valami idoreles, automatizalt akarmit is hozza vagy kulon ? Nyaron ha elmegyek 10 napra valahogy meg kene oldani a locsolast, azert gondolkozok valami ilyesmiben.
Ja, nalam is ugyanaz a helyzet, szomszedban latok turasokat es probalkoztam beuteni neki olyan kenes patronnal de nem hiszem hogy kipusztitotta mert par het utan megint friss turasokat latok. Mivel lehetne kinyirni oket ?
Nálam túr a föld alatt kb 5-10 cm-rel (látszik a járat haladási iránya), alamint mélyen is. De szerintem Ő sem hülye, nem fog 40 cm-et leásni, ha más fele is mehet :)
Akkor mondom: Nekem van olyan lebontott épületem, a föld fölött egy méter magas alappal (feltöltve földdel), ami a föld alá kb 80 centire nyúlik le. Na ez alatt jöttek át nekem. Tehát 180 cm nem akadály.
Milyen mélyen szokott járatot ásni? Azért kérdem, mert nekem a telek körül van egy kerítésem, beton-aljzattal, ami kábé 40 centi mélyen a föld alá nyúlik.
Át tud menni alatta, ha akar? A szomszédoknál látok túrást, de nekem (eddig) még nem volt. Készüljek fel rá lelkileg?
Nem a henger. Az sem sokat ért, ugyanis elég "kicsi" az átmérője, és volt olyan kispajtás, amelyik akkorára nőtt meg, hogy nem fért bele, és fúrt a csőcsapda mellett új járatot. Másik meg a kis billenőajtók...állandóan fennakadtak.
Sajnos képet most nem tudok készíteni, mert "bevetésen" vannak a csapdák. Az ablakból néztem, ahogy napról napra szaporodik a szomszédnál a túrások száma, na meg egyre közelebb kerül a kerítésemhez...szépen kértem vakond pajtást, menjen el, mert nem lesz jó vége, de nem hallgatott a szép szóra. Holnap megnézem megint őket, akkor kiszedem és készítek képet. Ez is a FŰ :) alatt van, de nyitott az egész, és egy rugó ellenében csapódik le egy kis kar, nyakoncsípve az arra tévedő delikvenst.
Nem akarom szétoffoli a fórumot ezért majd minden mondatba becsempészem a fű szót.
Szóval ez a vakond dolog nemek is problémás mert széttúrja a FÜvet. Nekem egy FŰ alá ásható fekete hengerem van. A tiéd ami a FŰ alatt van az nem olyan? (Ha gondolod akkor a mailomra küldhetnél egy képet róla). Na innentől 100%-ba ON leszek ;)
Tavaly telepítettem füvet, aztán vakond pajtás hamarosan megjelent. Végigolvasva ezt a fórumot, szinte mindent kipróbáltam. Ami eddig 100%-os hatásfokkal működött (a többi sehogy) az a Ba***xos (barkácsáruház) vakond csapda. No nem a rézszínű 2 db-os fajta, mert az nem segített sokat, hanem az 1 darabos, egérfogóhoz hasonló elven működő. 2 darabot kell venni, hogy a járatba mindkét irányból lesben állhass. Nem egy nagy összeg, kb. 8-900 Ft/db. (Ahhoz képest, hogy megvettem a hangriasztós csodát 10 e Ft-ért, és kuka)
Ebben az évben 4 vakond pajtásnál tartok, károkozás elhanyagolható.
1. Semmiképpen ne lazítózd. Még szerintem ősszel se. Én jövő összel tenném először.
2. Remélem nem minden nap öntözöl. !!. Nagy melegben egyébként meg fog száradni, de ha teheted akkor módosíts a kiszórt mennyiségen azon a részen.
3. A gomba a fűnyírással eltűnik, de szerintem a sok locsolástól jöttek elő. (tavaj nálam is volt , idén még nem láttam.)
4. Legjobb ellenszer az ásó! Én 3 hónapja kergetek egy vakondot. Mindíg sikerül elzavarnom a kertből, (ilyenkor 1-2 hétig nem látom) , de vissza jön. Vakondcsapdát kikerüli, a hagyma elzavarja, de visszajön, ..stb.
Kezdő gyep-tulajként lenne egy-két kérdésem, kérném szíves segítségeteket:
1. Ősszel fektetett gyepszőnyeget most már lehet-e gyeplazítózni?
2. Öntözőrendszerünk van és a kert északi oldalán (amit még a ház is árnyékol) szinte nem tud megszáradni a fű reggeltől estig. Nem fog gondot okozni a fűnek ez?
3. A napi öntözést úgy látszik szeretik a gombák is. Megjelentek apró gombák a fű között. Kérdésem egyrészt, h. ez önmagában rosszat jelent-e, másrészt, meg lehet-e szabadulni ezektől a gombáktól?
4. Ja és utolsó egyelőre: vakond ellen mi a leghatásosabb eszköz?
Sziasztok! gondoltam szoltok nektek is hogy ha érdekel benneteket egy kis pénzkereseti lehetöség akkor látogassatok el a www.mobilpont .hu oldalra és olvassátok végig.Csak annyi hogy sms-eket kapsz elolvasod aztán kitörlöd,semmit sem kell fizetned.Nem lehet vele tul sok pénzt keresni kb.: havi:6-20 ezer forintot. nem kamu tényleg fizetnek!!!Ha tetszik regisztráljatok.az ajánlo számához irjátok be az én számomat:06209703647
Sziasztok! gondoltam szoltok nektek is hogy ha érdekel benneteket egy kis pénzkereseti lehetöség akkor látogassatok el a www.mobilpont .hu oldalra és olvassátok végig.Csak annyi hogy sms-eket kapsz elolvasod aztán kitörlöd,semmit sem kell fizetned.Nem lehet vele tul sok pénzt keresni kb.: havi:6-20 ezer forintot. nem kamu tényleg fizetnek!!Ha tetszik regisztráljatok.az ajánlo számához irjátok be az én számomat:06209703647
Ez a múlt ősszel vetett füvünk. sport fűmagkeveréket szórtunk ki, és most tavasszal nálunk is megszaporodott az álltalatok már beazonositott tarack. Úgy nő mint a bolond gomba, pedig a fű már megált a nővésben. Olyan 120 m2-es terület. Szerintetek kézzel ki lehet írtani?Ez pedig a most tavasszal vetett fű.Mit lehet tenni, hogy ne jelenjen meg itt is a tarack??
A papucsot részletesen elmagyaráztad. :) Tekintettel a térdeimre, meg arra, hogy a vasvilla rendszerint "ráugrással" megy sokszor 10-15cm mélyre, egy ilyen papucs nem csinálna semmit, a vasvilla amúgy is kézre áll :)
Azért vettem szakkönyveket, meg szedtem anyagot netről hogy azért alapfogalmaim legyenek és ne kérdezzek olyasmit ami azokban egyértelműen le van írva. Na az egyik ilyen könyvben volt az, hogy van a szurkálás, vasvilla mozgatás előre-hátra majd kihúz. Aztán van a földhengerecske-kiszedés amit erősen kötött talajnál ajánl ha jól rémlik 3 évente csak. A homok szerintem nem a vízmegtartó képességét javítja a földnek, hanem éppen ellenkezőleg, lazító ténykedése folytán hézagosabbá teszi azt. Ezért van az hogy homokos talajon gyakrabban kell locsolni.
Az a moha stop...bár nem bontottuk ki, de a baumaxos is hasonló lehetett, csak kisebb kiszerelésben és marha drágán. Lehet hogy el kéne mennem odahaza is egy baumaxba hogy elolvashassam mi van a címkén.
A fű ott az elején olyasmi, de nem esküszöm meg rá... majd lesznek képek :) 500 megába szerintem nagyon sok kép belefér ;)
A háztól számított 2-3 méteren belül lehet hogy az van, de utána ami van... Majd csinálok képeket csak most eléggé el vagyok havazva, és nem a lyuggatástól :)
Pont ezen a 2-3 méteres sávon veszem észre hogy a fű egy része nagyobb foltokban világoszöld lett...remélem nem valami fertőzés. Épp most akarok megint műtrágyázni (folyékonnyal).
jól tudod, elvileg 1 év. meglepett a múltkor, amikor a fűbe való gyomirtókat nézegettem, hogy 8-9 napig nem lehet utána locsolni ?! akkor meg minek? így a választás elmaradt. lúdhúr ellen engem is érdekelne, hogy mit lehetne használni, ha van ezzel kapcsolatban tapasztalata valakinek.
Én nem vacakolok pontosan a számítással, fél liter vitaflóra nevű fűműkakit szoktam a 16 literes permetezőbe tenni, hozzá egy ki Nonit-ot, és levélműtrágyaként szoktam este 2 adagot kipermetezni 2-3 hetente cirka 420 m2-re. Ez nincs túladagolva, és nem megterhelő a kipermetezése. Valamint több a semminél, és folyamatos tápanyagutánpótlás.
Most értettem meg a "jól látszik, hogy szórtuk a műtrágyát" megjegyzésedet. Ha tuti, hogy a "zöld kiflik" kaptak több műtrágyát, akkor nincs ötletem. A képen azért nem tűnik olyan vészesnek.
Mit tudtok arról, hogy szelektiv gyomirtót milyen idős fűnél lehet alkalmazni? Mint ha valahol olvastam volna, hogy egy évnél idősebb fűnél lehet. MEgjelent elég sűrűn a lúdhúr, amit kézzel nagyon macerás kiszedni, ezt kellene "nyakon" vágni.
Üdv, A permetezős kiszórás után érdeklődnék. Eddig 500 nm-re locsolóval terítettem az 5l folyékony lötyit, kb 2%-os keveréssel. Ez ugye sok locsolót jelent. Feltételezem, hogy nem ugyanennyit (150-200l) permetezel ki. Milyen arányban kevered a műanyagot és mi az amit használsz? Egyébként szép a füvem csak munkaigényes a módszer... Köszi!
Nem tarack, biztos, hogy fű. Csak ott jobban nő. Műtrágyázás előtt egységes volt. A nyomokból több helyen látszik, hogy úgy szórtuk, mintha frizbit dobnánk (nyilván lefele és nem akkora lendülettel): szép zöld kiflik az eredmény.
Aha, nálunk is ilyen foltos, meg ahogy itt elnézem, még elég sok embernek van ilyen gondja. Először arra gondoltam, hogy rossz keverék lett vetve, aztán ráakadtam egy cikkre - amit a múlt héten be is linkeltem - az alapján azonosítottam, hogy a szép zöld az tarack, és írják róla, hogy elszívja a nedvességet és a tápanyagot a fű elől. Nálam eddig ez a magyarázat a leginkább helytálló. Műtrágyázva márciusban lett GrowHow tavaszival, az elvileg hosszú távon hat. Ja, és nem attól lett foltos, mert előtte is az volt már. Én mostanában nem szórok többet, már csak azért sem, mert úgyis csak a tarackot hízlalom vele.
Szerintem nézz utána, hogy mit írnak a műtrágyáról, amit kiszórtál, mert a jóból is megárthat a sok.
Felteszek egy képet a fűről is,nem túl szép látvány,de talán valaki megtudja mondani mi a baja.Gyomírtani mivel lehet?Van benne lóhere meg kutyatej is.
Nálunk van kerítés,a macskásnak is,mégis bejön a macska,csak nálunk a tujáimat,a kis fenyőmet és a sövényt pisili.Nagyon "kellemes" szaga van,és a tuja lefeketedik tőle.:(
1. mikor és milyen tápanyagot kapott eddig (összetétel) 2. előfordulhat-é, hogy túl meszes a talaj? vagy a bányahomok. Délen pl zöldségesek is sokat küzdenek ezzel. 3. milyen mély a gyengus részek gyökérzete?
Ez nem macska, látszott a földön a sok kiszóródott műtrágya. A macskák külön történet, kárt nem akarok tenni bennük, de próbálom elkergetni őket, ha bejönnek. Mivel nincs még kerítés (szomszédok nem is tervezik 4-5 évig....), eléggé szélmalomharc. :o(
Nekem is össze vissza van luggatva a kertem, de nem írtom ki őket. Pont tegnap szedegedtük össze vagy 20 db-ot a párommal, mert van egy csíkoshátú mókusunk és imádja őket. Lassan csak elfogynak a kertből.
Nekem az első képhez hasonló akkor keletkezett, amikor a szomszéd macsekja lesza....ta a füvemet.Utánna még 1,5 hónapig úgy nőtt kötülötte a fű,mint az állat.
Tanácsot szeretnék kérni.Talajfertőtlenítésre mit ajánlotok?Egy gazos részt szeretnénk befüvesíteni,sok a fekete tücsök.Kb. egy 250 nm terület befüvesítése előtt ez kimaradt,össze-vissza kilyuggalták a tücskök,habár úgy néz ki hogy egy BUVATOX 5 G granulátummal sikerült megfékezni őket.
Egy ismerősöm ismerőse meghalt és segítettem kipakolni a lakását. Találtunk egy RASANA U plus nevű szert ami valószínűleg külföldi lehet, mert magyar leírás nem volt rajta és nem is találtam itthon sehol. Ez egy olyan szer, hogy kiszórva a kertbe kiirtja a gazt, viszont a füvet nem. Ki is próbáltam, 1 hete de sajnos csak kb 50 m2-re volt elég a szer, de nagyon hatásos. Igaz, hogy most sárgák a kiszáradt gazok, de a fű tökéletesen ép maradt és rendesen nő tovább. Már sokkal szebb az a rész, persze a kert közepén szórtam el, így jó feltűnő. Holnapra megpróbálok képet felrakni. Valaki tud ilyen szert ami itthon kapható? Nagyon szeretném beszórni az egész kertet vele. Előre is köszi. Üdv Norbi
Úgy nézem egynyári perjébe szaladtál. idén kicsit korábban jön, mint szokott. Egynyári, tehát ha nem engeded felmagozni, kiiktatható. annyi, hogy képes bugákat hozni a fűnyírókés szintje alatt is... Könnyű késes szellőztetéssel (nem muszáj a talajba vágni) le lehet csapni az alacsony kalászait is...
Itt az ígért kép: A kép közepén van a kiégett lyuk (nehezen kivehető így), körülötte kis körben a sötétzöld, gyors(abb)an növő fű, azon túl meg a fakó. Ez az udvar (egy része). Itt is jól látszik, hogy szórtuk a műtrágyát. Ezekből én arra következtetek, hogy talán a tápanyag kevés, de jó lenne megerősítés. Ha igen, akkor meg tanács, mit-mikor-mennyit kellene kiszórni. Ha jól rémlik, március második felében volt műtrágyázva.
A szurkálással kapcsolatban. Én úgy tudom, hogy a sima szúrkálás villával, vagy papuccsal (én azt használom), csak az összetömörödött felső réteg lazítása érdekében történik. A másik módszerrel egy kis gépecske kb.1.5 cm átmérőben, és 5-10 cm hosszúságban kiszed kicsi földhengerecskéket. Ezután homokszórást csinálnak. így javítják a vízmegtartó képességét a földnek.
Igen, bár nekem még szinte aznap eltűnik a fűnyíró keréknyom, de ezért kapja is rendesen a műkakit.
Éppen most gondolkodom, hogy holnap adok neki egy kis folyékonyat, permetezővel kinyomva, belekeverve egy kis gombaölőt, biztos ami biztos. Aztán jun-ban a nitrogénes erőset.
Kösz! Bár azt elfelejtettem írni, hogy a másik "megfejtés" lehet az is, hogy a homok nagyon agyagos. Arra is gondoltam, hogy nagyon összeállt a homok/agyag és nem jut elég levegőhöz a gyökér. Illetve ennek ellentmond, hogy ahol kiszóródott a műtrágya, ott kiégett a fű, mellette kis részen meg él, virul, sötét, gyorsan nő. Azaz talán mégis a kevés tápanyag a probléma.
Holnap fényképezek, addig anélkül egy kérdés: Viszonylag sűrű a füvem, de nem igazán akar erős lenni. Fűnyírás után még 4-5 nappal is látszik a fűnyíró kerekének a nyoma, a szomszédnál szinte azonnal eltűnik, de másnapra teljesen. Elkelne még egy kis műtrágya? Az biztos, hogy a földben sok tápanyag nem volt: 30-40 cm hozatott föld (nyilván nem a felső réteg) + 5-10 cm bányahomok.
Lassan az idegbaj kerülget. Látható alább egy kép. A középső mintafű alkotja a 400m2-es füvem zömét. (Kb 90%). Valamint van benne a jobb oldali rondább fajtából is. A bal oldali szép (nekem legolábbis az) darab egy sokkal kisebb (másik) területről szedtem. Annak a területnek szinte a teljes felülete igyen (bal oldali) példányokból épül fel. A két terület egyszerre lett füvesítve ugyanabból a fajtából. A nyagy terület mindg is jobban fejlődött , így többször volt vágva is. Ez a terület van öntözve meg műtrányázva. A kicsit elhanyagoltam (mégis nekem sokkal szebb)
Kérdés mit csesztem el a nyanyobbon. Tudni kell még, hogy a legmagasabb (kb 6-7 cm) álláson nyírom. Lehet, ez a baj?
Szóval hogyan csinálhatnák a 400m2 esből is olyat, mint a kicsi területen élő fü?
szerintem sajna ha az ásóvillával nehezen boldogulsz, ezek a gépek nem sokat segítenének :(, inkább kölcsönözni lenne érdemes próbaképp. a fenyőfa alatti füvet vágás után le kéne hengerelni, az is sokat számít, hogy elágazzon , fura, de tényleg sokat számít ígértem képet a moha stopról- nitrogén és vas műtrágya kvarchomokkal keverve (végre megnéztem a dobozon) és 1 kép a vöröscsenkesz fűről,sajnos nem akar rendesen beférni 500 megába
valahogy sejtettem, hogy ilyesmi lehet a helyzet ! úgy gondolom, hogy szerencséd lesz, és a fenyő alatti fű vöröscsenkesz.(árnyéktűrő) a nagy rádiótoronyhoz szoktunk kijárni, ott gondozásmentesen is eléldegél. ezt nyomatom én is, nagyon jól tarackol, és a nagy kánikulát jól bírja, amellett szép sötétzöld, sűrű füvet ad. ősszel tud igazán szépen megerősödni.
ha a mostani füvedet veszed alapul, a kánikula után látszani is fog, hogy melyik fűfajta szeret nálad lakni, azzal lesz érdemes ősszel felülvetni
"Nemrég" vettük ezt a házat, azaz örököltük a füvet, a kertet. Fogalmam nincs sajnos a fű milyen fajta rajta. Az viszont erősen érdekes, hogy míg a szakirodalom azt írja, hogy a fűnek árt az árnyékos környezet, de ezzel szemben a fenyő alatti részen szépen nő a fű. Ez két ok miatt lehet, vagy szereti az árnyékot ez a fű, vagy az árnyék miatti nedveség-többlet tetszik neki. Nagyon vékony szálú fajta egyébként, persze hellyel-közzel van benne vastagabb szárú is, azt hiszem az vadfű lehet, olvastam is hogy az bírja a kötött talajt ezért az előnyt élvez a nemes fűvel szemben.
Ezt a felülvetést semmiképp nem úszom meg, bár jobb lenne újravetni az egészet, csakhát az irdatlan meló, legalábbis felülvetéshez képest.
Tehát nem baj. Akkor jó :) Ezt az egyenes letoltást annyira nem értem, mivel maga a villa nem teljesen egyenes, hanem homorú, tehát semmiképp sem lesz egyenes az a lyukacska. Azaz ha induláskor egyenesen tartom a szárát akkor lesz kissé görbe a lyuk, nagyon ferdén tartani... azzal majd próbálkozom :) Megmozgatni... azt olvastam hogy kell, szerintem ha nem mozgatnám meg előre hátra majd oldalra, ki se tudnám húzni...
A legszebb hogy olvasom hogy van rá célgép, mit kóstálhat egy olyan? :)
Az első képen egy kicsit már látszik a virágzata, sztem csillagpázsit lesz... vagy kakaslábfű, de ez utóbbi kevésbé valószínű. Persze jobban meg lehetne mondani, ha már teljesen kint lenne a "kalász".
szívesen ! :) biztos hogy látszik majd a különbség, jó hogy úgy döntöttél, hogy a felét csinálod meg. ha a mostani füvedet veszed alapul, a kánikula után látszani is fog, hogy melyik fűfajta szeret nálad lakni, azzal lesz érdemes ősszel felülvetni.
letolás annak aki ilyen szorgalmasan szellőztet?? dehogy ! :)) szerintem akkor a jó megoldás az lenne, ha nem teljesen merőlegesen, hanem kicsit megdöntve szúrnád a talajba az ásóvillát. kicsit meg is mozgathatod. (15 centinél nincs értelme mélyebbre menni) ha a gyökereket megcincálod, újak nőnek, így a fű idővel sűrűsödik. (a széndioxidos okosságot nem értem, remélem, jön valaki, aki elmagyarázza :)
Szurkálással kapcsolatban, az ügye nem került szóba hogy pontosan mennyire kell leszúrni (az ördög a részletekben van!). A könyvem azt mondja minimum 10cm mélyen kell leszúrni a villát, ebből azt következtettem hogy nem baj ha mélyebben lemegy. Az esetek többségében majd teljes hosszban le tudom nyomni (teljes testsúllyal), ez kb 20 cm. Kíváncsi vagyok mit szólsz (vagy más) ehhez az értékhez.
Én úgy gondolom, letolás fog következni, mivel a fű gyökere max 10-15 cm mélyen van, tehát a mélyebb lyuk azt eredményezheti hogy nagyon nagy eső esetén nem egy 10 cm mély lyukacska "telítődik" vízzel hanem egy 20 centis, ami azt jelenti hogy pont olyan rétegben fog a víz halmozódni ilyenkor, ahol nincs gyökér. Bár az már igen nagy eső kell legyen, hiszen ahhoz hogy a kis lyukacskákban víz legyen ahhoz az kell, hogy magán a földön álljon a víz tócsában, hiszen bemenő felülete kicsi. Normál esőben szerintem - ami nem egy sima szemerkélés hanem rendes eső - a víz ahogy leszívárog a lyukacskába az feltehetőleg fel is szívódik az oldalfalon mire elérne akár 10cm mélységet is. A könyv hablatyol valami olyasmiről, hogy szurkálás nyomán levegőcsere alakul ki, a széndioxid kiáramlik, ami által a víz is könnyebben lejut (?) (a lyukba vagy magába a földbe?).
A lényeg, hogy gaz, de kiszedéssel megszabadulhatsz tőle. Jól beáztatod a területet, és csomónként kihúzod. Pár négyzetméter simán fertőtleníthető, ha nagyobb területen terjedt el, akkor reszetelni a gyepet :)
moha ellen vasgálicot szoktam használni, régebben írta itt valaki, nagyon jól bevált.
Pontosan te írtad a vasgálicot, viszont hogy mekkora területre mekkora mennyiség kell azt nem tudtad megmondani, ezért részesítek előnyben olan terméket, ahol rá van írva pontosan mekkora az a terület amire való, így aztán van rá remény hogy a fű nem megy tönkre, és lehetőleg hatékony is lesz. Ma néztem, kb 7e olyan rendes háti permetező, 12L-es, amit menet közbe lehet pumpálni rendesen, ezt az olcsó kézit...elteszem szebb időkre :)
Nyomogatom az ásóvillát továbbra is, bár csak napi 1-2 órát. A gyárilag becsavart csavar már eltörött, levágtam a fanyél végéből rendesen ferdére, belekalapáltam és bele egy 2x akkora csavar. Recsegni ez is recseg visszafele húzva, de még bírja.
Eleve úgy gondoltam hogy csak a felét csinálom meg a füves területnek max hogy lehessen hasonlítani a másik feléhez. Lehet hogy feleselegesen kínlódok, mert egy hozzáértő ránézve a fűre ezt mondaná : "hú te ez szar ahogy van, újra kell vetni" :) Nem baj, inkább ezzel a fűvel kinlódjak/gyakoroljak, mint a drága fűmagból kelt fűvel majdanán :)
Én csak azt nem értem, hogy szenvedünk itt a fűvel, oszt mégis annyi neki egy idő után. Ehhez képest a garázsbejárónkban úgy-ahogy kinőtt tavalyelőtt a fű, tavaly ki lett egy rész szedve füvestől, visszarakva, tavaly alig locsoltam (inkább egyáltalán nem...), teljesen kihalt a fű. Erre idén a nagy (már amennyire...) esőtől életre kelt, lassan befüvesedik az egész.
Köszi a tippet, holnap kitépek egyet és megnézem a gyökerét.
Ilyenkor elfog az elkeseredés, hogy ennyi meló és pénz van benne és egy tavasz alatt annyi az egésznek. Néha eszembe jutnak a lusta" kertészek" szavai:
Le kell betonozni az egész kertet, oszt nincsen probléma! :o))
azt nem mondtam hogy könnyű lesz megcsinálni :D durva szemű homokot ahogy Johnny írta, tüzépen, vagy olyan tehetautóstól kell rendelni, aki sódert meg ilyesmit szállít. moha ellen vasgálicot szoktam használni, régebben írta itt víalaki, nagyon jól bevált. 10 l kannába 1 púpos evőkanállal kell belekeverni, utána kilocsolni. hozok majd képet a moha stopról, 2 éve megvan, még nem használtam el.
Bármelyik barkácsáruházban kapsz kvarchomokot (pl. térkőhomok) zsákban - ha csak kis mennyiség kell, akkor ez tökéletes. Ha sok kell, akkor Tüzép vagy konténeres.
Tegnap szurkáltam...khmm megizzadtam :) A vége fele az ásóvilla már elkezdett nyekeregni, dehát nem is én faragtam bele a nyelet, meg hát az előre-hátra 2x mozgatás igencsak megerőltethette. Talán 3? métert haladtam az 5 méter széles sávon, villák egymás mellé szúrva, sorok közt 10 cm kihagyás.
Baumaxba nézegettünk moha elleni cuccokat, ott volt olyan hengeres tégelybe ami súlyából ítélve homokszerű valami lehetett (olyasmi is volt ráírva, már amennyit lefordítottak nekem belőle), de 15nm-került kb 700ft-ba, 400nm-re enyhén drága lett volna :) Úgyhogy maradt valami Floria moha-stop, ezt elvileg permetezni kell, mondjuk még életembe nem permeteztem, korábban kérdeztem mi a tapasztalat az 5L-es hengeres permetezővel de nem volt tapasztalat. Vettem egy olcsó OK 5L-est kipróbálni, hát eltartott egy ideig míg rájöttem hogy a leeresztőszelepet hogy kell használni, kilőtte vagy 2x aztán kereshettem a rugót :) Elég kényelmetlen, legalábbis pumpálni, azt hiszem jobb lesz a normál 20L-es háti. Csak attól félek hogy úgy járok mint a gyepszellőztetővel, amit bár legalacsonyabb fokozaton használtam, mégis betett a fűnek, bár most már kezd magához térni (a tavasz elég meleg volt igaz). Tehát ha a mohairtó betesz a fűnek, ilyen meleg időben aut öntöző híján nehezen tudok felülvetni, ekkora területet kézzel locsolni rendszeresen meg horror. Viszont a moha ott van, ördögi kör, nemde? :)
Ilyen durva szemű homokot te hol keresnél megvételre?
ha locsolsz rendszeresen, simán megszúrkálhatod most is vasvillával a füvet, látható lesz a különbség. homok -pl a bányahomoknál nagyobb szemű a mosott homok. térkövezéshez durva szemű homokot szoktak használni, és a moha ellen fűbe is ezt ajánlják
Sajnos ez nálam is van (régi fű) Nem tudom mi, de pár dolog biztos: - Ronda, - nem oda való, - Irtani való, - egyszikű (szelektíven nem írtható) - kiásni felesleges, mert ha marad egy kicsi benne (értsd: kb 30 cm átmérőben és 40cn ményen kéne ásnod) akkor újra kihajt - eltűrni nem fogjuk :)
=== (megoldás) fotban a GLIALKA 2x 3x, majd új fű. Ha sok van (mint nekem) akkor sok GLIALKA (én kb 300m2-t fogok kiírtani idén vagy jövőre. Attól függ mikor tudok öntözőt telepteni. Ha másoknak van jobb ötlete akkor szóljon :)
Már tettem fel képet, de nem volt senki biztos, hogy pontosan mi ez.
Tippek voltak: tarack,ujjas muhar, csenkesz stb. Már amennyire én össze tudom hasonlítani a neten található képekkel ez még az angol perjére is hasonlít. Nem??
Ha ez az, akkor a keverékben volt benne.
Ha nem az akkor micsoda?
1.képen nem vágtam le a kalászt.
2. képen ilyen fűnyírás után. iszonyú rálépni mezitláb.
Konkrét nevet nem tudok mondani, de a növényvédős, vagy gazdaboltokban tudnak javasolni biztosan. Szokták használni a gabonáknál használatos szelektiv, kétszikűeket pusztító szert is, ennek a nevét sem tudom, majd a boltos megmondja.
Köszönöm! Inkább nem állok neki kézzel, mert egyrészt sok van, másrészt a szomszéd végigjátszotta és elmondása szerint tele lett lyukkal a füve, ahonnan ezeket kihúzta. Akkor már csak egy szelektív gyomirtó tipp kellene - vagy tökmindegy, amilyet éppen kapok?
Népies neve lúdhúr, apró sárga virága van és nagyon vékony szára. Én ezt kézzel gyomlálom, mert nem sok van. Kétszikű, tehát a szelektiv gyomirtó viszi. Próbáld meg egy kis területen, de az mellett én javaslom, hogy ha győződ, gyomláld ki, ne hatalmasodjon el, egy kis darabon meg permetezd le.
Nem tudom, kivehető-e, de hátha: Ez a gaz (a kép közepén, jobb oldalán, a kislevelű) terjed nálam a fűben. A kép a szomszédnál készült (...), nálam jóval alacsonyabb, kúszik a földön. Mi ez? Szelektívvel irtható? Ha nem lehet kivenni, mi ez, csinálok képet a füvemnél is.
Problémám van a fűvel....A kertemet még 2003-ban füvesítettem, 2/3 részben jól is sikerült, azonban a kert végében és az egyik sarkában augusztusra elpusztult a fű. A terület ezen része sok napot kap és olyan érzésem van hogy itt sokkal homokosabb a talaj is. tehát többet is kelllene öntözni. Egy ásott kútból öntözök egy 500l-es ballaszttartályból, napi 2x, sajnos ennyi van, kicsi a kút hozama.
Tavaly ősszel, abban a sarokban ahol nem nőtt ki rendesen a fű, leszedtem a talaj felső rétegét, és jóminőségű komposzttal kevert talajjal pótoltam, majd füvesítettem. A fű ott gyönyörű lett, és ez egészen így is volt májusig, amikor a locsolás ellenére megint elkezdett pusztulni. Ötleteket várnék, hogy mi lehet, száradás, gomba? esetleg valami más?
Na de a szakirodalom azt is mondja, hogy nem szabad naponta locsolni, tehát a sokat kell ritkábban kilocsolni. Hogy a fene enné meg a füvet. :o) Nálunk tegnap a nagy esőből alig lett valami, ez a k...a szél meg szinte minden nap fúj ezerrel, úgyhogy a természet nem sokat segít be az öntözésbe. Mondhatni, inkább még akadályozza is, olyan szél van szinte mindig, hogy az öntöző-fejet alig tudom használni, mert viszi a szél mindenfele... :o(
A kutat tavaly előtt ősszel fúrattam, de csak tavaly összel kezdtük használni, egy-két öntözés erejéig. Az idén most öntöztem másodszorra. Elképzelhető, hogy rendszeres használat esetén kitisztul, vagy irány a mélyebb rétegek, ahol vagy ugyan ilyen szar a színe, vagy tisztább.
Kissé lelohadt a lelkesedésem. A tegnapi locsolás után, ma délután hazaérkezve vettem észre, hogy a térburkolati kövek, amit ért a víz, zöldes-sárgásak lettek. Ahogy tegnap a fazékba gyüjtöttem a vizet, akkor is feltünk ez az árnyalat, de nem gondoltam, hogy ez nyomot hagy a köveken. Most eszelek, hogy mi a görcsöt csináljak. Az jutott eszembe, hogy mélyíteni kellene a kutat leaglább 50-60 m-re, hát ha az alső vizek tisztábbak ennél. Ha ez nem változik, akkor öszre egész ronda lest a térburkolat..:(
Jó kérdés. Kb. 6 barnál (?) kapcsol ki a kompresszor. Ekkor szoltam rákapcsolni az adott körre. A fejek ekkor feljönnek és szépen locsolnak, amíg van víz.
(Biztos van itt is valahol nyomásesés, mert a locsolás intenzitása nem túl erős, tehát túlnyomást biztosan nem kapnak a fejek.)
Ahogy elfogy a víz (ami meglepően sokáig tart), a fejek elkezdenek prüszkölni, és végül az átáramló levegő már nem tudja fenntartani őket, ezért visszasüllyednek.
Hosszabb köröknél a közeli fejek már kiürülnek és visszasüllyednek, amikor a távoli fejek még pisilnek egy darabig, de azokból is kijön a víz.
Az ürítés közben persze visszakapcsol a kompresszor.
Én egy elég kicsi tartállyal rendelkező kompresszort szoktam kölcsönkapni, de azzal is tökéletes a víztelenítés.
Szerintem számold meg. Na nem kell egész négyzetmétert, hanem elég egy 10x10cm-es részt, aztán felszorzod. Nyírás előtt célszerű elvégezni, mert ahogy mész egyenként, felébe vágod azt, amit számoltál. De szerintem a fű sűrűsége elég változó...és biztos vagyok benne hogy nem ilyen válaszra számítottál :)
Köszönöm, olvastam valami gázokról is, tehát nem csak a nedvesség lejutása miatt kell. Igen, azt is olvastam hogy a keletkezett lyukat fel lehetne tölteni homokkal, de a vasvilla fogai túl kicsik himbálva is. A homokkal kapcsolatban megint megzavart valami szakirodalom, mert kötött talajra nagyobbszeműt ajánl, ami mm-es nagyságrend. Amit én ismerek homokot annak a szemcséi talán tizedmiliméteresek, vagy annyi se. Szóval azt mondod inkább csak a kiszáradás miatt nem célszerű mostanság.
Valóban logikus érvek. Azon a kompresszoron nyilván van rögtön nyomásmérő is, mennyit szokott mutatni mikor ráeresztitek a csövekre? A szórófejeknek (ha lenne...) nem árt ez a művelet?
Igaz, a szomszéd még csak most fog kertrendezni, de nála nem látok tarackot, csak minden egyebet. Minden esetre szívesen kiírtom nála is, ezen ne múljon.
Viszont ha tőle jönne, akkor gondolom a kerítés közelében több lenne, azon a részen pedig kevesebb, amit a ház elválaszt a szomszédtól, de sajnos ilyet nem látok.
Hát ahogy írják a kollégák a Glialkával vigyázni kell valóban. Mielőtt nekiállnál, nézz körül a szomszédoknál. Nálam (3 éves a gyep)rendszeresen nyírva van gyűjtőssel, drága minőségi táppal szórva, kézzel,gyomlálva stb. Szóval meló+pénz ezerrel.
A szomszéd szarok rá módon (el is adta a házat) nem törődött a kertjével. Nos ott kb.25 cm a kalász nagysága. Hiába melózol, ha a szél áthozza a magokat. Mire kiirtanád nálad annyira elszaporodik, hogy annyi a fűnek. Nálam kb.10 db 15 nm-es terület ment gajjra. Hát ennyi.
Én tavaly ősszel, október legvégén vetettem és december 10-én már 5 cm-es volt a fű, köszönhetően az enyhe időnek. Féltem is, hogy nem fog kikelni, de azzal vígasztaltak, hogy ami ősszel nem kel ki, az majd tavasszal. Szerencsére kijött mind az év végére.
Talán azért nem tudok csatolni, mert kezdőnek számítok még?
Ahogy írtam, foltokban sötét, erős, egészségesnek néz ki, erről derült ki most, hogy valószínűleg ez a tarack. A többi részen szinte egyáltalán nem nő, vékony szálú, világosabb (most sajnos kezd tele lenni elszáradt szálakkal is).
Ma reggel így nézett ki a terep a tegnapi nyírás, locsolás után. Amúgy ma eldöntöttem, hogy tanácsotokra csak összel folytatom a hátsó rész bevetésével, addig meg kicsalogatom a gyomokat a területből.
Köszi, ezek szerint a glialka tényleg sokmindenre jó, csak az én problémámra nem.
Különösen bosszant a dolog, mert ősszel a talaj felső 20 cm-es rétegét lecseréltük, szép tiszta volt a föld, amit hoztak, egy valag pénzt fizettünk érte, és ha jól értem, nincs más választásom, mint mindent kiírtani, és kezdeni előlről.
Tényleg furcsállom, hogy mindenkinek sport keverékkel van problémája, szerintem azzal kaptuk a tarackot is.
Ugyan azzal (vagy legalábbis nagyon hasonló) problémával küzdök, mint ti. Tavaly őszi vetésű sport füvem elég ramatyul néz ki, helyenként nő, mint a bolondgomba, erős sötétzöld, vastagszárú, máshol egyáltalán nem vagy alig nő és megy tönkrefelé.
Múltkor elég ijesztőek voltak a képek a nád... csenkeszről, meg a nagyon hasonló gazról, nem igazán tudtam eldönteni, hogy nálunk melyik lehet. Az már tuti, hogy nálunk tarack (is?) van. Kicsit gyanús, hogy mindenkinek a sportfűvel van gondja. Nem hiszem, hogy az alapból ilyen, de el tudom képzelni, hogy piacra került valami szennyezett keverék.
Múltkor valaki írta a Glialkát, mint esetleges irtószert, ezért most utánanéztem, de határozottan azt írják, hogy gyepre, pázsitra nem lehet használni, pedig egyébként a tarack ellen nagyon jó. Erről tudtok valamit? Esetleg tapasztalat?
Mi valószínűleg visszahívjuk a kertészt (egy valag pénzt fizettünk neki ősszel), hogy legalább mondjon valamit. Ti is írjatok, ha sikerült megtudnotok bármit.
Csatolok egy képet, bár távoli, és elég hosszú is rajta a fű, de azért a foltok elég jól látszanak.
Az automata ürítő szelepek minden locsolás után leeresztik a csőben maradt vizet. 32-es csőnél durván méterenként egy litert. Egy átlagos öntöző rendszernél ez több száz liter is lehet, ami jelentős veszteség. Ez a víz öntözési szempontból értéktelen, mert egy-egy pontra koncentrálódik.
Ha az elszivárgás nincs rendesen megoldva, a talaj iszaposodik, az ürítőszelepek eldugulhatnak.
A tökéletes ürítéshez az kell, hogy a szelep a csőhálózat legalacsonyabb pontján legyen. Erre a telepítésnél külön kell figyelni, és vízszintes területen, nagyobb kiterjedésű hálózatnál szerintem nagyon nehéz kivitelezni. Nekem nem lenne hozzá türelmem.
A tökéletes működőképességről nehéz meggyőződni.
A levegős rendszer indulásakor a szórófejek hangosan prüszkölnek. Hajnali locsoláskor erre simán fel lehet riadni. Ráadásul a kilocsolt vízmennyiség is nehezebben kalkulálható.
A kompresszorozás egyszerű, gyors és nagyon hatékony módja a téliesítésnek. Csak egy ismerőst kell találni, akitől kölcsön lehet kérni :)
Ha megnézed a táblázatot, a nyári hónapokra is 90mm utánpótlást számol, azaz ÁTLAGOSAN napi 3mm-t. Azután ezt ki-ki saját belátása szerint adagolja 1, 2, 5 vagy akár 8 napos gyakoriságra.
Lelkileg felkészültem arra a tevékenységre, amit az erősen kötött talajom mélylazítása ásóvillával fog jelenteni. Van ugyan mélyszellőztető gépem, amit használtam is, de ide nagyobb mélység kell, és a szellőztető gép rettenetesen megcibálja a füvet (ami nálam amúgy is elég gyenge), elvágja a gyökereket, míg az egymástól 10-12cm távolságra levő 4-es lyukak azért jóval kevésbé. Azt hiszem zsineget fogok kifeszíteni az egyszerűség kedvéért.
Nade amiért írok. Sajnos belenéztem egyik fű-szakkönyvembe, ahol ehhez a tevékenységhez az volt írva, hogy : csakis ősszel. Na most akkor mi is van? :)
csináltam egy gyors számítást. a beöntözött terület a 4 nagy fejjel kb. 140 nm. másfél óra alatt ment ki 140x26 liter/nm = 3640 liter. a szivattyú névleges teljesítménye 80 liter/perc, x 90 perc = 7200 liter / másfél óra. Ebből következik, hogy nagyságrendileg 50%-os hatásfokkal dolgozik a szivattyú.
A nagy szórófejek használatakor 3 bar-t mutat a mérő, a kis szórófejeknél 3,5-öt. A 80 l-nek a számítás szempontjából nincs jelentősége, egyedül a fazékkal felfogott víz mutatja, hogy mennyi jutott a területre. Ha 3-szor ekkora területem lenne, akkor 3-szor ennyi fej dolgozna. Amúgy most kapcsoltam le 2 perce a kis szórófejeket. Két és fél óra alatt 30 mm-t szórtak ki nm-ként.
Hibás számítás! 26.5 mm. :o) De ebből nem következik a 80 liter/perc, ahhoz még tudni kellene, mekkora területet locsoltál. Ha a fejemet csak 40 fokra nyitom ki, akkor nekem is sokat locsol oda - csak hát előrébb nem vagyok vele. Ha a szivattyú max. hozama 80 liter/perc, akkor nem locsolhattál annyit ki, mert azt 0 bar nyomáson tudja, a fejeknek meg legalább 2 bar kell.
Na most fejeztem be a locsolást. A szivattyúm 80 l/ percet tud. Négy szórófej nyomta. Kitettem két fej metszéspontjába egy 25 cm átmérőjű lábast. Másfél őráig ment, most a kis szórfejek mennek. A lábasban 1,3 l víz gyűlt össze. Na gyerekek! Matematikai feladat következik. Hány mm-t locsoltam ki nm-enként???
HIhi, nem vagy egyedül!! 8 m3 szaladt szét az udvarban, mert nem volt rárakva a peremre a műanyag szegő és a szél belefújta a fóliát a vízbe. Én ki akartam emelni, de egy pici víz a fólia és a fém fal közé ment, és innentől nem volt megállás...
Nálam azért nagyon feltűnő volt a múlt heti eső (~40 mm) jótékony hatása. Igaz, a nap se égetett úgy, mint most, de éppen ezért tudom elképzelni, hogy nyáron tényleg kellene ez a brutál sok víz. HerrX-re lennék kiváncsi, szerintem Ő kb. akkora területet locsol, mint én és a tárolója nemigen nagyobb 3 m3-nél. Hol vagy, HerrX? :o)
egyszer megtettem, amikor a medence szétesett. :D cirka 9 m3 ment ki 400 nm-re. a füvön utána nem láttam különbséget, szerintem sem érdemes ennyit locsolni. éves szinten elképzelhetőbb ez a mennyiség, bár én is olvastam a 20mm/nm -t!
Én a városi főkertészt kérdeztem meg, ő is azt mondta, hogy alkalmanként kell 20-30 mm-t kilocsolni és ezt irja a szakirodalom is: nem sokszor keveset, hanem ritkán többet. A lentebb belinkelt helyen lévő táblázat is ezt sugallja. Az ok: ha gyakran keveset adsz, megszokja a fű gyökérzete, hogy a talajszínt alatt talál mindjárt vizet, ezért nem fejlődik lefelé a gyökérzet és így a tápanyagfelvétele is korlátozottabbá válik.
Ha megnézed, azt írja, hogy 25-30 fok közt 4-6 mm/nap, de ugye nem minden nap öntözünk, hanem 5-8 naponta. Ha 5 naponta öntözök, akkor 5x4, azaz 20 mm az egyszerre kilocsolandó víz. Ha várnék 8 napot és napi 6 mm-t akarnék kilocsolni, az már 48 mm lenne egy-egy alkalommal. Erre már ki se akarom számolni, mennyi kellene a területemre. :o)
Én a szakirodalomban évi 300mm pótlást olvastam. Ezt elosztva 100 nyári napra, 3mm/nap jön ki. Persze nyár elején és végén csökkentem, nagy kánikulában növelem az adagot.
Kétnaponta történő locsolásnál 6mm/alkalom. Nálam kb. 400m2 az öntözött terület, így alkalmanként 2,4m3, azaz évi 120m3 a vízfogyasztás. Ez mai áron olyan 20e Ft/év. Pont annyi, hogy nálam ne érje meg szivattyúba beruházni
Ezzel a mennyiséggel már elvan a fű. Ha kutam lenne, persze többet locsolnék.
Nem, nem az a gond. :o) A terület adott, 400 m2. Az egyszerre kilocsolandó vízmennyiség (a lentebb belinkelt anyagok alapján) szintén adott, minimum 20 mm/m2. Ha ezt összeszorzom, akkor az jön ki, hogy minimum 8 m3/locsolás a vízigény. Ez olyan brutál soknak tűnik, hogy kétségem támadt, van-e köztünk valaki, aki ennyit locsol egyszerre.
(A locsolandó területem egyébként ~600 m2, de most csak az összefüggő, majdnem kocka területtel számoltam. Ha ezzel a 600 m2-rel számolok, meg a nagy melegben ajámlott 30 mm/m2-rel, akkor már rögtön 18 m3 vízigény jönne ki. El nem tudom képzelni, hogy valaki ennyit produkáljon. Ez 80 liter/perces hozammal is majd' 4 óra locsolás, nálam meg a kutam 20 liter/perc hozamával lenne vagy 15 óra.)
Ezt a kérdést én most nem értem. Ki teljesítsen mit? Ha arra gondolsz, hogy milyen szivattyu kell ehhez, az nem attól függ, hogy mennyi vizet kell kilocsolni, hanem attól, hogy a kutad mennyi kapacitással bir percenként. Az enyém 100 l/percet tud, így az a szivattyu, ami rá van kötve (azt hiszem, 50 l/perc teljesítményű), bőven jó. A szivattyúk teljesítményét liter/órában adják meg, általában legalább 3000 l/órás legyen, az már jó. Az enyém Pedrolo-márkájú és szépen dolgozik.
Tehát, legyen elég víz a kútban, legyen egy jól kiépített rendszered és akkor már csak ki klell mérni, hogy mennyit locsol valójában. Tegyél ki egy lábast a locsolt terültere és időnként nézd meg, mennyi víz van benne locsolás közben. Ha elérte a 20 mm-t akkor megvan a 20 mm/nm. Magasab oldalú lábast tegyél ki, hogy ne csapódjon ki belőle a víz és ne csapódj be ezáltal a kiadott víz mennyiségét illetően.
Ha nincsen kiépített rendszered, akkor valami mobil szórófejet köss a hálózatra és ugyan ezzel a módszerrel mérjed, hogy mennyit adtál ki.
Nem akarlak elkeseríteni, de nálam lassan teljesen átveszi ez a sz*r a hatalmat.
Most a szárazabb időben a fű kb. 2 cm-t növöget, de ennek a bigyónak a nagysága kb 5-8 cm-t. Nálam eddig a kalászos vége - a nyírások miatt-nem tudott kifejlődni.De most már ezen a magasságon kezdte a magokat hozni. Sőt még teljesen le sem lehet vágni, mivel elterül a területen. Mint előrébb írtam azthiszem ebből Glialka lesz. Kb.150 nm (15 nm-es foltokban.)
Most jöttem rá, hogy egy 0-val elszámoltam a vízigényt. A szakirodalom szerint minimum 20 mm/m2/locsolás (csak a locsolás gyakorisága változik) a vízigény, azaz a hátsó 400 m2-emre kellene 400*20 liter, azaz 8 m3. Tudja ezt bárki is teljesíteni???
A víz 80-90%-át kinyomja a levegő, a maradék meg nem érdekes. Nálam kb. 25 cm mélyen vannak a vezetékek. A kompresszort meg ismerős körben keressed, lehet, hogy van is valakinek. A lényeg, hogy tartályos legyen, hogy legyen mibe erőt gyűjtenie a kompresszornak, aztán amikor lekapcsol a nyomásszabályozó, vagyis feltelt a tartály, akkor kinyitos a csapot oszt hagy szóljon neki! Na persze előtte kösd rá a rendszerre...:)
Nalam is agyagos a talaj - de nem homokkal lazitottam. A homok semmit nem ad a funek. Egyszer fel is rotaltuk az egesz hatsokertet, de nem tettunk bele komposztot, igy nem sokaig tartott a hatas. Aztan egy alapos gyomirtas utan, elkeztuk betakarni az egesz felultetet szep, erett komposzttal. Azota no a fu, ugy ahogy annak kell.
Nem tudtam hogy a csövet csak 10-15cm mélyre rakták, meg azt sem hogy leeresztőszelep sem volt rajta. Mindegy, úgyis csak 5/8-ados volt. Szerintem akármilyen kompresszorral fújatod, víz marad benne, igaz, az egybefüggő vizet feltehetően kifújja belőle, és a maradék talán nem repeszti meg a csövet. Sőt ha nálad bevált biztosan nem :) Milyen árú egy ilyen kompresszor, bár gondolom éves használatra megvenni nem érdemes.
Öntözőrendszer csövét sem fektetik fagyhatár alá (80cm) de ott van leeresztőszelep.
A homokkal való lazítás tippet is itt kaptam pontosan arra a kérdésre hogy nagyon tömörödött a talajom (+erősen mohás olyan mohával ami kifejezetten tömörödött talajra utal) hogyan lazíthatnám. Mert ügye a füves területet mégse lehet végigásni meg rotációs kapával végigmenni rajta :) A homokot még én is felfogom hogy az mi, az számomra megfogható (még ha nehezen is beszerezhető...), a komposzt már kevésbé. Az valami olyasmi hogy a nyesedék/zöld ha összegyűlik bizonyos mennyiség akkor behányják földdel, az bugyog magának egy ideig, aztán kiszedik, s lőn. Ilyet nem csináltam még, és a kert jellegéből adódóan hely sem lenne rá.
Bricoline sport keverékből nőtt ez a szemét, a terület harmadát uralja. Sportolásra biztosan alkalmas, meg se kottyan neki a taposás, látványnak viszont nem az igazi.
Ősszel kevesebb a gyom. Mikor a sok gyom már kelni akar (tavasz) addigra a füved olyan szép lesz, hogy nem tusd a gyom mellette fejlődni. Ezért jobb az őszi vetés.. szerintem..
Nálam úgy csinálták, hogy van egy csatlakozás, amire locsol tömlőt tudok tenni, ha akarok. Na, az ősszel erre a csonra kötöttük rá a kompresszort és levegővel egyszerúen kifújtuk a vizet a rendszerből.
Szerintem az valami szétterülő fúféle, most nem jut az eszembe, de mintha olyan ragadós virága lenne - ja megvan, muhar! nem?? Az sztem nem kell oda, gyomláld ki késsel.
A tavaszi-nyári vetés állítólag azért - is - nem olyan jó, mert hogy a szárazabb időjárás miatt nem úgy fejlődik. Na de nekem le van telepítve a földbe a rendszer, tehát bármikor tudok locsolni. Akkor sem érdemes ösznél előbb? Most egy pár nyírásnál kipróbálom a legmagasabb fokozatot, ami 6 cm körülit hagy meg. MAjd látom, mire megyek vele.
Ma befejeztem a szétfagyott locsolócső kiszedését a földből (amit a nagyeszű előd nagyeszű mesterei tettek le mindenféle szétfagyásgátló nélkül), hát mit mondjak, az ásó teljes testsúlyomra, rajta ingázva is csak alig-alig ment le fél-háromnegyed hosszban. Ez ám a tömörödött föld :) Ide tényleg több 10 m3 homok kéne szegény fűnek.
Leszerelés nélkül egy reszelővel szoktam élezni, minden második használat után. 200 m2 a fű területe.
Nekem is az a kérdésem amit pár hozzászólassal ezelőtt feltettek, de senki nem reagált rá. Normális, hogy baromi erős, vastag, szétterülős hajtások is nőnek a füvemben? Nem engedik megerősödni a későbbi időpontban, a lyukakba vetett magokból cseperedő hajtásokat. Ez a sport fűkeverék sajátossága? Ráadásul ronda is.
Amikor ki van húzva a gép a konnektorból akkor hátára fordítod, és az ujjaddal az élén táncikálva szépen lehet érezni éles-e még avagy nem. Ha most nincs mihez viszonyítani, akkor ismételd meg az ujjazást köszörülés után. Ha műanyag csavar fogja a kést akkor csakis olyan kulccsal szedd le, ami pont körbefogja a csavart minden lapjához feszülve, más módon szétnyírod. Az is lehet hogy a késen nagy halomban áll a zöld trutyi, és ennek a simogató hatása nem szerencsés, azt le kell kaparni, de vigyázni kell az egyensúlyra. Mondjuk köszörülés előtt ha már úgyis leveszed célszerű teljesen megtisztítani.
Köszi, akkor biztosan ez a baja, mert még nem volt élezve. Hiába no kezdő kertész vagyok. Köszi. Vennem kéne egy gépiköszörűt is, mert fenőkővel csak bénázok. Most még elviszem a piacra a vándoeköszörűshöz, de a későbbiekben, csak meg kellene oldani házilag. Van valami trükkje azon kívül, hogy a kiegyensúlyozottságra nagyon figyelni kell?
Az ot centi szerintem nagyon rovid!
Az alap szabaly amit mi kovetunk, hogy soha nem vagunk le tobbet mint a harmada. . .
A masik meg, hogy (foleg a meleg idoben) nem szabad rovidre vagni! A fu meg tud allni a sajat laban, kell neki, hogy hosszabb legyen (meg ha jol tudom, ez fajtankent is valtozik, melyik jo rovidebben, melyik hosszabban).
Nalunk a magassag 5-6 inch. . .(15 cm korul. . .).
aha, szóval őszi vetés. :) biztos azért IS ilyen szép. A helyedben megvárnám megint az őszt, zongorázni lehet a különbséget a tavaszi/nyári és az őszi vetés között. Ha jól emlékszem, azt írtad, 5 centisre nyírod a füvet. Jó az így, ne hagyd hosszabbra. Ha hosszabbra hagyod, néhány kifekszik és nem szártő száradás, hanem szártő rothadás lesz. Vagy gombásodik. Szal sztem nem érdemes hosszabbra hagyni. Ha úgy érzed, túl sűrű (??? :D ) a füved, akkor szellőztess, a száraz fűszálak úgy kijönnek. A száraz fűszálak a meleg idővel jönnek.
Első blikkre szerintem is. Azonban nem mindenhol ilyen és ez elbizonytalanít nem-e valami egzotikus gombafertőzés. + nincs még egy éves a gépsárkány, követ, betont nem kapott..ugyanakkor ezzel tolom le a birtokon kívüli gazt is, az mondjuk kiveheti az élét. De bárcsak megúsznám egy élezéssel :) Feltéve ha élnek még ebben az országban vándorköszörűsök.