Furcsállom azokat az embereket akik elmennek valahová és azon fintorognak hogy mi az ami nem tetszik nekik...ha nem bírja valaki pl az arabokat vagy egyáltalán a déli népeket és kultúrát nem kell odamenni, vannak szép helyek Svájcban is!
Ha elutazom valahová azt azért teszem mert előtte utánanéztem és nagyjából tudom mi vár rám...eddig még nem is csalódtam soha. Ha valaki nem nyitott a világra akkor kár elutazni, kidobott pénz!
Szerintem Nápoly hangulatos, magával ragadó, és turistaként semmivel nem gázabb mint kis hazánk fővárosa. Találkoztunk turistákkal Rolex-el és vastag aranyakkal - így lehet hogy kevésbé biztonságos közlekedni, az már igaz. Mi elrejtettük a készpénzt övtáskába a nadrág alá, nem viseltünk ékszert, és egészen nyugodtan sétálgattunk még a Garibaldi téren is éjjel, ami állítólag elég zűrös környék. Nekünk semmiféle problémánk nem volt..
Lehet hogy omlanak a vakolatok, hogy koszosak az utcák, hogy még a műemlékek közvetlen szomszédságában is bugyik himbálóznak - de az a nyüzsgés, a hangulat, az illatok...teljesen elvarázsolt. Sok olyan környékre bekeveredtünk tömegközlekedéssel és gyalog ahol nem igazán van turista (pl Montesanto környékén elkavarodtunk kicsit), a helyiek kérés nélkül is segítettek tájékozódni.
Az biztos hogy nem utoljára voltunk ott Nápolyban...nekem eddig ez a best of a városlátogatós hétvégék közül!
Igen, tudom, alaposan utánanéztem a neten előtte és nagyon sokat beszélgettünk közben..mint embert is nagyon megkedveltük. Hármasban mentünk (mi ketten és ő mint idegenvezető) az ő kocsijával, így volt alkalmunk beszélgetni bőven.
Azt tudod, hogy válogatott vízipólós volt? Athénben még a magyar csapatban, Pekingben már az olaszokat erősítette. (A bokájára van tetoválva az athéni embléma:))
Egyébként Ő az egyetlen hivatalos magyar-nyelvű idegenvezetője. Engem Pompeiben "vezetett", nagyon jó volt.
Ezúton is utólag köszönöm mindenkinek a fórumra felírt hasznos infokat - névtelenül olvasva a hozzászólásokat rengeteg dolgot jegyzeteltem és ennek nagy hasznát vettük.
Június 10 - 14. közt voltunk a párommal Nápolyban és környékén - az utat a Triplanetnél foglaltuk, a szállás és a repjegy 60e Ft volt fejenként. A szállás egyszerű de nagyon tiszta volt, közvetlenül a Garibaldi téren, közlekedésileg ideális. Szerdától szombatig bejártuk a környéket - Nápoly, Pompei, Vezúv, Amalfi partvonal és Capri...felejthetetlen élmény volt!
Mindent saját szervezésben oldottuk meg, igazából nem volt nehéz - az Amalfi-túrához viszont igénybe vettük idegenvezetőként a kinn élő Valkai Erzsi segítségét aki a többi naphoz is rengeteg hasznos tanácsot adott. (pl a fene sem gondolta hogy Nápolyban érdemes a Sightseeing buszt igénybe venni, mert csak így jut el az ember Posilippo-ra ami mesés! Rengeteget láttunk, borzalmas sokat sétáltunk, iszonyú jókat ettünk és máris vágyunk vissza. Nem hittem volna hogy Nápoly ennyire elvarázsol - eddig Istanbul volt a toplistás, most már csak a második.
Őszintén irigylem azt aki a közeljövőben utazik...
Én kicsit visszább írtam, hogy Húsvétkor voltunk Sorrentoban, a hotel Ulysse-ben szálltunk meg, 3 főre volt 80 EUR reggelivel. Keress rá a neten, hostelnek írják, de én bátran merem ajánlani nászútra is, olyan szép volt a szálloda. Simán egy alsóbb 4 csillagosnak elmegy. Ha megnézed a képeket láthatod, és tényleg olyanok a szobák, nemcsak "jól fényképezték". (még elektromos redőny is volt, a gyereknek nagyon tetszett. :-))) ) A sétálló utcától kb. 3 percre van, nagyon jó helyen.
Annyit feltétlenül kell még írnom róla, hogy viszont kilátása egyáltalán nincsen, ha ez szempont, akkor másikat kell keresni! De ilyen áron ilyen színvonalút nem találtam, elég sokat nézelődtünk előtte.
Egy kis adalék. Most ástam elő a kisokost amit kaptunk a kártyához, eszerint az első verzió nápoly+campi flegrei 3 napos kártya. Ez van felnőtt és diákvátozatban 25 éves korig. a diákkal mindenhova ingyenes a belépés, valamint a közlekedés. A fenőtt változattal az első két látnivaló, a többi félár. második verzió, a tutti i siti, amiből van 3 és 7 napos. mindkettőből van diák és felnőtt. A háromnapos diák ua mint az előző, de az egész megyében ingyenes az utazás, a felnőtt dettó. A 7 naposról úgy tudom hogy a belépés ingyenes vele, de utazni nem lehet vele. Az infók erről a tipusról eléggé ellentmondásosak, bár a kártya képén az van hogy transport not included, gondolom ez azért mérvadó, szóval akkor ebben nincs utazás. A héven egyszer sem kérték bár volt kaller, de sorrentóban a kisbuszokon nem nagyon lehet lógni, ott hol kérték hol nem. Nápolyban a buszon sem taliztam kallerral. Hát kb ennyi, szerintem nagyon megéri. Üdv
Szia, Mi tavaly használtunk 3 napos artecardot, a diákkal általában ingyen mész be vele mindenhova, de most ahogy néztem kissé átvariálták mert nem nagyon ismertem rá a mi tavalyi kártyánkra a honlapon. Jah gyerkőcökkel mindenféleképp váltasd ki a nemzetközi diákot!! Pedagóguskártyáról sajna nincs infóm. Szerintem az Elmot nem lehet kihagyni csodálatos a kilátás.Sajna mi csak egy fél napot voltunk Nápolyban és inkább kivülről néztünk meg azt azt, de pl metrón nem ültem...csak buszon, funin meg gyalogolunk jó sokat. Sorrentóban is isteni a pizza bár délebbre van mint Nápoly..:p. Üdv Vicus
" érdemes-e 11 napot eltölteni Campaniában?" Mi április végén egy hetet voltunk, reggeltől estig mentünk és még így is maradt hiányérzetem. Ebben semmi pihenés nem volt. Javaslom egyébként, hogy olvasgasd ezt a topikot is: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9112549 Itt többen ajánlanak jó szállásokat is Sorrento környékén, 70 euró körüli áron. Mi szállodában voltunk reggelivel 75-ért.
Rendszeresen olvasom a fórumot, de első ízben szólok hozzá. Ősszel utazunk Dél-Olaszországba, ez lesz a nászutunk. 11 éjj - 12 nap, amibe tulajdonképpen elég sok dolog beleférhet. Viszont jelenleg kicsit elbizonytalanodtunk és az utazás átszervezését fontolgatjuk, mert a szállás árak egészen elképesztőek.
Tekintettel arra, hogy nem egy rövid városlátogatás lesz, hanem nászút, valami kellemes helyen szeretnénk megszállni a tengerparton. Az Amalfi partszakasz teljes hosszában nézegettünk, elsősorban hoteleket, és másodsorban apartmanokat, de olyan árakkal szembesültünk, hogy egy komplett andalúz nyaralás kijönne csak az olasz szállás árából.
Érdekelne a véleményetek, hogy érdemes-e 11 napot eltölteni Campaniában? Mert a legtöbb hozzászólásban azt olvasom, hogy 4-5 napra utaztok.
Mi úgy terveztük, hogy legyen az utazás része a környék intenzív felfedezése (Nápoly, Pompei, Capri, stb), de legyen benne passzív pihenés is. Ez utóbbira melyik partszakasz a legalkalmasabb? Tudtok esetleg valami konkrét szállást javasolni? Fürdésre mennyire alkalmas a tenger?
72 órát érvényes, a múzeumban már géppel érvényesítik, attól kezdve ketyeg, illetve járművön is először érvényesíteni kell. Nehéz úgy szervezni, hogy pont a legdrágábbak essenek útba először... Nápolyon belül az egyik ilyen a Capodimonte, de az pl. mindentől kiesik, főleg ha metró-sztrájk van, mint mikor mi voltunk!
Kissé elbizonytalanodtam az artecarddal kapcsolatban. Ugye onnantól, hogy megkezdem az első múzeumnál onnantól a 3. nap 24.00-ig érvényes, tehát nagyon jól ki kell találni előre, hogy hova megyünk, össze-vissza vannak zárva a múzeumok, ahogy nézem...
Remélem a mi gépünk nem fog ennyit késni ...múltkor Milánóban ültünk 8 órát, de akkor gyerekek nélkül...de nagyon várom már, hogy 21-e legyen...
Volvo s80, Oleandro: köszönöm a segítséget. Esetleg (tudom, hogyez nem szardínia fórum) ha van közöttetek olyan aki Szardíniára készül annak ajánlom figyelmébe Junius 16-től Junius 23-ig nagyon olcsón lehet jegyet foglalni a Wizzairnál és a Ryanairnál is. Összesen 6800 Ft kerül. Igaz, hogy odafelé úton Velencében kell egy éjszaka, mert a Ryanair csak 17.-én indul.http://book.wizzair.com/skylights/cgi-bin/skylights.cgi?step=1 A ryanair jegyeket nem linkelem be 4 erós jegyeket találtok majd erre az időpontra.Mégegyszer bocs,hogy ide írtam, de hátha valakit érdekel.
http://www.traghettionline.com/. Itt megnézheted, melyik társaság milyen járatot üzemeltet. Viszont jegyet csak az adott társaság honlapján keresztül vegyél, mert különben nagyon ráfizethetsz!
Szeretnénk hajóval átmenni Nápolyból Szardíniára, de valahogy sehol sem találok komp/hajó járatot, csak egy helyen találtam de ott vaélamiert nem ír árat. Kiváncsi lennék rámennyibe kerül és hogy milyen időpontokba lehet menni. Esetleg ha valaki járt már ilyen formában szardínián az megoszthatná velem a tapasztalalatit.
Castel dell'Ovo ingyenes, szép a kilátás! Pedagógus kártyát én is kérdeztem levélben de sztem félreértették, mert azt írták, ha régészetet vagy ilyesmit tanítok, akkor mehetek be ingyen bizonyos helyekre, meg ha ilyet tanulok. A 18 éven aluliak kedvezményét nem ismerem, de mint írtam, azon az oldalon egyenként fent vannak múzeumok és minden, és a kedvezmények is mind le vannak írva.
Köszike a sok információt! Kezd összeállni a kép,(27 vagy 30-eurós kártya plusz a 20 éves fiunknak 20 eurós) már csak az a kérdés, hogy a 16 éves fiamnak milyen kártyát vegyünk? Gondolom 18 év alatt szinte minden ingyenes mint Rómában.
Írtátok, hogy szerdán kimehetek a 3 napos jeggyel a reptérre. Ezek szerint 3x24 órás napra jó a kártya az aktiválástól 72 órán át?
Ja és a nemzetközi pedagógus kártyával van valami tapasztalatotok? Ja és van valami a templomokon kívül ami általában ingyenes látnivaló vagy esetleg vasárnap ingyenes?
nekünk az rendben volt, oda is, vissza is menetidőn jóval belül szálltunk le! de ez azért ijesztő! az első három napra campi flegrei artecardot vettünk, mert csak Nápoly és az északi régió volt tervben. utolsó három napra - kicsit késve a Sorrentói hozzáállás (hiány) miatt végül Pompeiben vettük meg a tutta la regione kártyát, ott volt (Ercolánoban viszont szintén nincs!)
Nem ijesztgetésnek szánom, csak azért írom le, hogy készülni lehessen esetleg ilyenre is a tervezésnél:
ápr. 8-án mentünk a Wizz-zel Nápolyba. A reggel 7.10-es gép, amihez ugye 5-kor már kint voltunk a reptéren ESTE 8-kor szállt fel!!!!! Fél 8-kor még nem tudtuk, egyáltalán elrepülünk-e.
Csak azért írtam ide, hogy aki esetleg 3-4 napra tervez nápolyi kirándulást, vagy esetleg onnan továbbutazik, erre is készülnie kell. Persze lehet,hogy ez soha nem fog többet előfordulni, de nekünk tanulság volt...
Főleg kisgyerekkel nem volt könnyű egész nap Ferihegyen aszalódni, de végül mégis eljutottunk Nápolyba. :-)
Valóban a legideálisabb artecard választás a 27 eurós volna, ami egész Campania tartományra tartalmazza a 3 napos tömegközlekedést, meg díjtalan belépést két helyre (pl. Pompeji és Herculaneum), csakhogy éppen ezt a kártyát a mi ottlétünkkor sehol sem voltak hajlandóak kiállítani nekünk, arra hivatkozva, hogy ez a verzió "éppen elfogyott." 3 különféle helyen is próbálkoztunk.
E helyett 30 eurósat vettünk, ami csak Nápolyra és a Circumvesuviana-ra tartalmazta a tömegközlekedést, viszont legalább 6-7 archeológiai helyre díjtalan vele a belépés. Ezzel mentünk be Pompejibe és Herculaneumba (egyébként: 11-11 EUR), a pozzuoli amfiteátrumba és a nápolyi archeológiai múzeumba - ez utóbbit szerintem nem szabad kihagyni - ami szintén kb. 10 EUR). Nápolyban össze-vissza cikáztunk metróval és busszal, valamint háromszor használtuk a Circum-ot, ezzel az artecarddal mentünk Sorrento-ba is.
A sima nápolyi tömegközlekedési napijegy 3 EUR, ez azonban szerintem nem jó a Circumvesuviana-ra, csak a metróra, meg a buszra, meg a funicolare-ra. Egész régiós napijegyről sajnos nem tudok mit mondani. A funi-k este 10-kor bezárnak, míg az utolsó metró 11:06 indul a Gianturco állomásról Pozzuoliba (ha jól emlékszem).
Én is a Garibaldi téri pályaudvar-komplexumot javaslom a kártyavételre, információgyűjtésre, van több információs bódé is. Ha Alibus-szal mentek be a reptérről, úgyis itt rak ki. Jó nagy felfordulás az a tér, csupa építkezés, meg elkerített részek, eléggé harmadik világbeli hangulata van, persze rengeteg a színesbőrű bóvliárus, meg óriási a tumultus. E nem Nápoly legszebb arca.
A Vezúv az semmilyen kártyában, meg kedvezményben nincs benne szerintem. Ha valahogy (stoppal vagy gyalog) eljuttok a Nemzeti Park bejáratáig, onnan 6,5 EUR a belépő. A circum ercolanói állomásánál van egy egy Vezúv-túrairoda, ha itt befizetsz, kisbusszal felvisznek fejenként 10 euróért a bejárathoz, vagyis fejenként 16,50-et kell a Vezúv-túrára számolni.
A három nap persze elégé húzós lesz, főhet a fejeteket, hogy mit zsúfoltok bele, és mit hagytok ki.
Az artecard.it-n minden részletesen rajta van, s olvasható angolul is - pl. a látványosságok belépő díjai és kedvezményei. Ha 3 nap és többfelé mentek, érdemes tutta la regiona kártyát venni, 25 év alatt kedvezményes, 20 eur, amúgy 27 eur, nagyon hamar bejön az ára, s ha a reptéren nem is kaptok, szerdán még érvényes lehet Alibus-ra, mikor hajnalban mentek a reptérre.