Mai felfedezés: a 12V-os Tomos világító tekercs beszerelhető a Rigába. A vasmag vastagabb, mint a Rigáé, de a cséve mérete ugyanolyan és a furatok távolsága is megegyezik. Elképzelhető, hogy a vasmag végéből le kell reszelni pár tizedet (mint a Terra tekercsnél), ennek még nem jártam a végére. De a lényeg: ilyen módon 12V-osra alakítható át a Riga villanyrendszere.
Csak annyi szépséghibája van a dolognak, hogy a Tomos világító tekercs nehezen beszerezhető.
Joo joo azert felig igazam volt. 😊A fene emlekszik mindenre. 71 az stimmelt. De azt nem gondoltam es nem is ertem h 71 be miert a keskeny szerszamosnyilasuak ezek. Egy biztos az en 72 esem mar muanyag hatsolampas szeles szerszamosnyilasu es nincs beutve szam. Ami plusz erdekes nekem h Kiss Laci amit tolem vett 69 est annak van egy kis palca a vaz ele elott ami fogadja az ules zarjat ennel mar ez nincs itt a vazhoz zar az ules.
Ez az ulesalatti szamsor is az elejen volt csak. Azt hiszem azoknal amelyik a keskeny vaznyilasu az ules alatt. 69 sek talan. 4 esbe nem vagyok tulzottan otthon.
Na most már tényleg kíváncsi vagyok, hanyas lehet. Holnap elvileg járok arra és meg tudom nézni. Egyébként a R4-esnél még az ülés alatti részen a vázba is beleütötték a vázszámot, szóval ha szerencsém van, nem kell a blokkról kapirgálni a retket meg letérdelni a sárba.
A szekunder körön 0,008mm-es drót van, ilyen vékony a tekercselőben sem volt, mert annyira macerás vele dolgozni, hogy nem vállalják. A legvékonyabb drót 0,01-es, ez nekünk jó is lenne. Majd ha lesz rá időm, megtekerem, de ez nem idén lesz.
Mivel fém hátsó lámpás én azt mondom 69 es . Pláne ha még ülepítő nélküli kis benzincsapos ,azt a részt nem látom rendesen . Ha jól tudom,70 től már műanyag hátsólámpával volt szerelve ,illetve a pedál gumi is változott a későbbi tipusokon ismertre . Ezeken még az R3 féle pedálgumi volt . Motorszám mit mutat ?
Az a baj,hogy amit a netről tudsz rendelni gyújtótrafót annak a zöme már mind tiristoros gyújtáshoz való . Megszakítós gyújtáshoz szinte már nem gyárt senki gyújtótrafót , A kettő meg sajnos nem ugyanaz .Hogy pontosan mi az eltérés nem tudom,de ezen már túl vagyok .
A videón látható egyik verho ötösömön például fekete van :) Látom halad a trafó projekt . Én nem tekertem le a rezet róla még :) Verhovina 5 1976-ból - YouTube
Azért kérdeztem mert a Csabi féle 210 -re akarok egy uly szebb könyököt . Ennél a trafó ddolognál meg istenigazán lehet e tudni hogy a nagy melegben a trafó bünös e vagy a gyujtótekercs ? Hiszen a kistraktor gyujtással mindkettő kiváltásra került . A kisérlethez akad még itt Riga , akár az általad felujitandó és az utókor számára megőrizendő gépek is de talán még nálam is lessz , forróságról meg a nyarak mostanában egyre inkább elviselhetetlenül gondoskodnak majd .
Nem ugyanolyan a 207-es meg a 210-es Babetta könyök.
A trafó egy hosszabb történet: jövő héten kiderítem, hogy mennyibe kerül, ha nem túl drága, megtekercseltetem, de aztán tesztelni kell, hogy jobban bírja-e, mint a gyári, de a teszteléshez meg két bolog kellene, egy trafós rendszerű Riga/Verhovina (nekem ilyen nincs), meg nyári 30 fokos meleg, hogy bírja-e hosszbb távon.
Tök jó az a tourist verhovina . . Láttam már képen de igy videón még nem . A tervek kel én is vagyok de idő bizony nem nagyon van .Tibi te a Babetták ban otthon vagy , a kipufogókönyök az a 207 es a 210 nek egyezik e ? ?
Ha trafókra szükséged van akkor keresek még néhányat .
Igen, biztosan meg lehet tekercselni - a kérdés csak az, hogy megéri-e. Mert kínából 2-3ezer forintér lehet trafókat rendelni, szóval valószínűleg nem az újratekerés lesz a legolcsóbb megoldás. Szerintem ez csak annak éri meg, aki az eredetiségre törekszik.
Nagyon sokat variálni meg nem akarok a menetszámokkal; az eredeti trafó jól működik, ha nem zárlatos, szóval az eredeti paraméterekkel szerintem jónak kell lennie. A nagyon gyakori menetzárlatot szerintem inkább a rossz anyagminőség okozta - feltételezzük azt, hogy a mai rézdróton jobb a szigetelés.