Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
OFF Igazad lehet. Viszalapoztam 210 hozzászólást, de csak két minuszt találtam (plusz volt több is). De azt a kettőt sem értettem - békés, szelíd, mondhatnám "semleges" hozzászólások voltak.
Egy másik topikban egyszer olyat szólt valaki, hogy szívesen nyomtam volna neki akár tíz minuszt is. De restelltem volna elbújni a véleményemmel, ezért inkább hallgattam. Aztán mások megtették helyettem, és bár kissé szégyellem, de elégtételt éreztem:-((
Fehérkutya, most ki fogom próbálni "rajtad", hogy tudok-e egy minusznál többet nyomni (hármat fogok...).
Álmomban se gondolom, hogy Te adtál volna minuszt:-))
Persze hogy a saját hozzászólásomra válaszoltam, hiszen nem tudhatom, hogy ki adta a minuszt.
Nem az érdekel, hogy ki adta (joga van hozzá), hanem az, hogy miért.
Még annyit hozzátennék, hogy többnyire igyekeztem megfelelni a környezetem elvárásainak. Ha ez nagyon az érdekeimbe ütközött, akkor próbáltam kompromisszumokat kötni. Ha most megtudnám, hogy mi volt velem a baj, akkor ez talán nekem is tanulságul szolgálhatna.
Én téged is szeretlek, aki adtál nekem minusz 1-et (talán kétszer is). Tényleg nem haragszom rád, de megöl a kíváncsiság, hogy miért kaptam. Ha válaszolsz, nem küldelek el anyádba, és nem dobok Molotov koktélt a házadra:-).
Annyi mítoszrombolást azért írok, hogy előtte átbeszéltük, miket lehet mondani róluk :)
De tény, hogy benne vannak a témában, bombázom őket mindig infóval. meg segítenek is, mikor milyen kedvvel. Talán a bal oldali lyány a motiváltabb, hogy majd egyszer átvegye a "kertet". addigra már jól terem pl. a mandula-dió-mogyoró is... meg a házi berkenye :)
Szerintem is jobban erednek a szemzések meleg időben, de fontos még a tervezett szemzés előtt legalább 1 héttel öntözni az alanyokat. Ha úgy kell lekaparászni az alany héját a fatestről, akkor nem lesz sikeres a szemzés.
Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.
viszont tegnap leszedtük a Farclo-t, mert már érett,
a héjban maradt ugyan sav, de belül majdnem jó volt (90-95-100%).
tény, tavaly szeptemberben érett.
a Cognat viszont még nem teljesen jó. pedig korábban az aug. 20-án érett...
jól meg vannak keveredve az idők.
1-2 év nem mérvadó sem a fajta minőség, sem érési idő, fagytűrés,
betegség rezisztencia stb. tekintetében.
pl. korábban a Kuresia finom volt, idén nem... stb.
---
vagy pl. van 3 azonos fajtájú gránátalmám, egyiken 9 db termés van (már sárgabarack mérettől alma méretig terjednek), a másik kettőn egy db sem. >> EGYED!
A Frisson volt érésben akkor nálam, bár sajnos a poloskák rendesen lepocsékolták az összeset. Ma próbaképpen a Farlco fáimra - amin jó sok poloska volt - nyomtam egy halálos kombót acetamiprid, eszfenvalerát és lambdacihalotrin hatóanyagokkal szappanos vízzel megtuningolva. Egy óra múlva feküdt az összes :-)
Szilva alanyon nagyon gyenge növekedést ér el az Orangered kajszi. 5 éves Orangered van nekem szilva alanyon, de elég sok idő kell ahhoz, hogy a gyökerek megerősödjenek annyira, hogy kellőképpen növekedjen rajta a kajszi. Most elégedett lehetek, mert 60-70 centiméteres hajtások lettek a fán. Termés mennyisége elérte az 1 kilogrammot, de a tavaszi fagy eléggé megritkította a virágokat.
Alanynak jobb a őszibarack, mert erőteljesen növekszik rajta a kajszi. Nem saját tapasztalat, de itt a fórumon olvastam róla.