Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2726

Akkor is annyi volt, mert állammnál dolgoztam, besorolás szerinti fizetést kaptam, ami már akkor meg volt állapítva, mikor még nem is tudták ki kapja az állást.

Egyébként meg mondom, hogy más az alapállásunk. Én nem kapni akartam, hanem megdolgozni érte. Különben is mint egyedülálló nő, ugyan mit kaphattam volna. Nyelvtanfolyamra se jártam, mert nem volt időm. Akkoriban még nem voltak fizetett nyelvtanfolyamok. Igaz nyelvvizsga se volt, az anyakönyvvezető igazolta az állampolgársághoz szükséges nyelvtudásomat.

Nem szeretnék ezen vitatkozni veled, meg mással se. Én nem ilyen lovat akartam és változtattam is rajta amint tudtam, nektek meg bejött és kész. Végül is megkaptam az állampolgárságot 7 év után, ami akkoriban biztosította a szabad mozgásomat. 

Előzmény: Vanessa_ (2725)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2725

Ma mår a te kezdöfizetesed is ugyanannyi lenne, mint a husz eve ugyanabban a munkakörben dolgozo svede:) Erre törveny van szinten. Az ado 30%-nål indul, es valoban megfizetunk ezzel minden juttatåst, de ne felejtsd el! Amiert fizetunk, azert kapunk is valamit. Ez a hatalmas kulönbseg.

Előzmény: Boszorka (2724)
Boszorka Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2724

A munkahelyem nekem is olyan volt mintha a családom lett volna. Igaz én egyedül voltam és nekem volt a legkevesebb fizetésem, igy nagyon pátyoltak, ami rendkívűl jól esett. Persze ez nem a kezdő cselédlány korszakom volt, amiről inkább nem mesélek és remélem nem volt jellemző az átlagsvéd viselkedésre amit ott tapasztaltam.

Kétségtelen sokat változott az élet mióta nem élek ott. Sajnos az alapok nekem nagyon nem tetszettek már akkor se ezért igyekeztem minél előbb távozni. Engem nem hatott meg, hogy mi mindent kapnak az emberek ingyen (iskola stb) mert tudtam, hogy ezt én is megfizetem a rendkívűl magas adómmal. Nem tudom milyen a mai adózás, de akkor a minimálbért nem tulzottan meghaladó fizetésem után is 40% adót fizettem. Én akkoriban igazi kapitalizmusba vágytam, ahol munkám és képességeim után részesülök a javakban. Na ennek a svéd system nagyon nem felet meg. Más volt a kiindulópontom ezért másként láttam a dolgokat. Nekem az egész rendszer nagyon is hajazott a hazai szocializmus eszmékre. Nem azért disszidáltam, hogy csöbörből vödörbe kerüljek. A szabadság mellé valami egyebet is akartam. Ma már oktalan lenne számomra a disszidálás/kivándorlás, mert itthon is nyitva vannak a lehetősgek, az utazásra is és az érvényesülésre is.

Előzmény: Vanessa_ (2720)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2723
Mondom, en nem vitatom, hogy a nagyvårosi elidegenedes itt is ervenyes. Csak en itt, ahol elunk ezt nem tapasztalom. Azt viszont igen, hogy ha en nyitottan fordulok felejuk, es nem azt fitogtatva, hogy mennyivel kulönb vagyok en nåluk, mert en buszke magyar vagyok, akkor ök is nyitottakkå vålnak. rendszeresen viszek be magyaros etelekböl kostolot, ahogy ök is hoznak be, amikor valami tradicionålis sved etelt keszitenek. egyetlen alkalom volt, amikor az egyik kolleganöm nem kostolta meg amit vittem, nevezetesen a dios bejglit. Azt sem azert, mert nem akarta, egyszeruen allergiås az olajos magvakra. Gyakran hallom azt is, hogy ridegek. Nem ridegek, csak nem bizalmaskodok.
Előzmény: Törölt nick (2722)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2722
Csupa ellentmondas a topik...;)

Ha jol emlexem, eleeg reeg volt mar az a 6 ev az eletedben, azota talan ok is valtoztak kicsit...;)
Előzmény: Boszorka (2716)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2721
Nem:)) Csak a felnötteknek, illetve a 18-even feluli fiataloknak kell, akik tovåbb szeretnenek tanulni. A te gyermekeidet ez nem erinti.
Előzmény: DuJoe (2717)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2720
Nem egeszen igy ertettem. Amikor bekerultem a munkahelyemre, gyakorlatilag 4-5 napig csak a legszuksegesebbeket szoltåk hozzåm. Aztån, ahogy kezdtek megismerni/leven, hogy en eleg cserfes fehernep vagyok/ szepen ez oldodott. Måra ugyanugy aggodnak a beteg gyerekemert, es ugyanugy örulnek az örömömnek, mint en. Valoban nem kerdezik, ha rossz a kedvem, hogy mi a baj? Ellenben azonnal megkerdik: Tudok valamiben segiteni? Mi videken elunk, nem nagyvårosban. Lehet, hogy itt nyitottabbak az emberek.
Előzmény: Boszorka (2716)
Boszorka Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2719
Az 1500 korona nevetségesen kevés. Próbálnál csak egyszer Svájcban állampolgárságot szerezni!:-)))
Előzmény: Törölt nick (2715)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2718
Az en szivem hatalmas pikirtem:) A håzunk nem annyira:D De semmi gond. Hozzåepitunk:DDD
Előzmény: Törölt nick (2715)
DuJoe Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2717

Milyen továbbtanulásra gondolsz? Én már biztos nem fogok, de a gyerekeknek ehhez kell a vizsga? Bár nem hiszem, hogy ez gondot okozna nekik 1-2 év kinti tartózkodás után, de azért érdekelne.

Szia:

DuJoe

Előzmény: Vanessa_ (2714)
Boszorka Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2716
Bizony nem. Nem véletlenál mondta el az öreg svéd király (a jelenlegi nagyapja) minden ujévi beszédében hogy "Svédek ne legyetek irigyek". Tudta miről beszél. Na és, hogy nem magukba fordultak? Hát nem tudom. Én 6 évig laktam egy ötemeletes stockholmi belvárosi házban, de a házmesteren kivúl senkit nem ismertem. A liftben mereven a földet nézték és nem is köszöntek. Azt mondták nekem akkoriban, hogy nem szokás. Na meg próbálj csak meg egy svéd vonaton beszélgetni. Rögtön bejön a "tokiga utlänning" arckifejezés. De ez nem baj. Engem itthon se zavar, hogy nem akar mindenki társadalmi életet élni velem, sőt!
Előzmény: Törölt nick (2707)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2715
Jol hangzik...:)
(az 1500sk kicsit sokk...;D...ucso kerdes: befogadnal minket arra az 5 evre...?;))

(Irok meelt...)
Előzmény: Vanessa_ (2714)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2714
Simån alapithatsz ceget. A nyelvvizsga  csak egyes foglalkozåsokhoz kell, illetve a tovåbbtanulåshoz. Az ållampolgårsåg egy level, 5-ev regisztrålt svedorszågi ållando lakhely es jelenleg 1500sk kerdese:)
Előzmény: Törölt nick (2711)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2713
Koszi...:)
(szvsz mindig is lesz jelentosege annak, hogy melyik orszag allampolgarakent elsz az EUban...)
Előzmény: lektor (2712)
lektor Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2712

Az állampolgárságot általában 5 évi svédországi tartózkodás után adnak. De az EU-ben ennek már nincs jelentösége.

Előzmény: Törölt nick (2711)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2711
Koszi...:)
A ceges dolognal arra gondoltam; hogyha sajat erombol teremtek magunknak hivatalosan bejegyzett munkat, az idovel feljogosit e valamire az allampolgarsag megszerzesevel kapcsolatban...?
Előzmény: lektor (2710)
lektor Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2710

Kikerulhetetlen a nyelvvizsga...??

kikerülhetö, ha nem orvosként akarsz dolgozni. Céget minden további nélkül alapithatsz nyelvvizsga nélkül is.Részvénytársaság -aktiebolag- alapitása esetén  100 e.korona a letéti töke és kötelezö a könyvvizsgáló-revisor- megbizátása aki a cég könyvelését hitelesiti az adóhatóság felé.

Előzmény: Törölt nick (2709)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2709
Kikerulhetetlen a nyelvvizsga...??
Tegyuk fel, letrehozok Svedorszagban 1 ceget ahol a parom es jomagam lennenk a bejelentett alkalmazottak. Fizetnem az ezzel jaro kozterheket. Idovel lehet "csak" ennyibol allampolgarsag? A gyerkocoknek?
Előzmény: Vanessa_ (2708)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2708

Szerintem veszettul nem erdekli öket:9 legalåbb is en ezt tapasztalom. Amit nem szeretnek, az azok a föleg keletebbröl erkezö bevåndorlok, akik 8-10-evet is kepesek a nyelvsuliban ulni, mert addig kapjåk a szociålt:) Ha leteszik a nyelvvizsgåt, akkor meg vagy dolgozni kene, vagy tovåbb tanulni ahhoz, hogy penzhez jussanak. Na ertukl nincsenek oda. Ettöl fuggetlenul pl a suliban-oviban kulön etelt kapnak a muszlimok, a vegåk, az ilyen-olyan etelallergiåpsok. Es az iskolai-ovodai etkezes ingyenes. Ahogy minden tankönyv, fuzet, ceruza is. Söt... H¨åztartåstan ora keretein belul van varrås a lånyoknak, illetve a fiuknak is, ha azt vålasztjåk, ahol a gyerek kitalålhatja mit akar varrni, es ehhez a suli megveszi neki az åltala kivålasztott anyagot. Igaz ez azokra is, akik inkåpbb az asztalosmuhelybe mennek ilyen oråkon.

Előzmény: Törölt nick (2707)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2707
Valahol itt olvastam, hogy a svedek se szeretik, ha a szomszed autoja jobb az oveknel...;)
Előzmény: Vanessa_ (2705)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2706
Elfogadom:) Mi ket eve mentunk utoljåra autoval haza. Azota repulunk, mert egyreszt kenyelmesebb, måsreszt sokkal olcsobb.
Előzmény: lektor (2703)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.20 0 0 2705

Szia:)

Mi ket eve mentunk a csehek fele, azota valoban nagyon sok minden våltozhatott. Mi sem lakunk nagy helyen, egy 12000 lelket szåmlålo telepulesen elunk. Ha nem is lesz tolmåcs a gyerekeknek, de a kulön nyelvoktatåsukrol akkor is fognak gondoskodni, mert erre törveny kötelezi öket:) Teljesen igazad van. Abbol, hogy mi felnött fejjel kiköltöztunk kulföldre, nem mi, hanem gyerekeink, es az ö majdani leszårmazottaik fognak igazån profitålni, bår az igazat megvallva, en is jobban erzem magam abban az orszågban, ahol az emberek tolerånsak, nem azzal foglalkoznak, hogy a szomszed mår megint miböl vett uj autot, miböl telik neki nyaralåsra, a boltban a penztåros köszön es mosolyog, az utcån nem magukbafordult rohano embereket låtni, nem jårunk terdig a szemetben, ha kimegyunk pl az erdöbe turåzni, stb... Egy Jo tanåcs! Idöben szerezzetek be otthonrol a Tb-töl egy igazolåst, hogy otthon a gyerekek utån nem kaptok semmifele juttatåst /csalådipotlek pl/ mert akkor itt azonnal jogosultak vagytok a barnbidrag-ra. Nekem ket evembe telt, mire a magyarok kikuldtek erröl az igazolåst ide. A svedek a vegen mår hetente telefonåltak, hogy ök hiåba kuldtek faxot, hivatalos levelet a magyar hatosågnak, nem vålaszolnak. Håtha nekunk fognak... Håt nem volt egyszeru. Bår az igaz, hogy az itteni tb /försekringkassa/ ahogy megkapta a magyarok åltal kikuldött Egy (!) oldalas nyomtatvånyt, egy heten belul visszamenöleg is kifizette a teljes összeget. Småland itt van a szomszedunkban:) Tudtad, hogy ott epult fel a vilåg legelsö IKEA-ja? Pontosabban Älmhult-ben van.

Előzmény: DuJoe (2704)
DuJoe Creative Commons License 2008.01.19 0 0 2704

Sziasztok! Látom egy kis vitát generáltam, de ezúton is köszönöm mindenkinek aki megtisztelt azzal, hogy megosztotta velem a véleményét! Igyekszem mindenkinek válaszolni de nem biztos, hogy sikerül. Szóval a honvágy. Mi annak tudatában vágunk bele a "Svédország projektbe", hogy tisztában vagyunk azzal, hogy ez minket sem fog elkerülni. Viszont idehaza sajnos nem látunk semmi biztatót (többek között: "tessék kérem, el lehet menni akinek nem tetszik") sem a magunk, sem a gyerekeink jövőjét nézve. Egy kicsit kapcsolódva ahhoz amit Boszorka írt, szeretném (szeretnénk) ha a most 11 és 13 éves fiunk megtehetné majd azt, fiatal felnőttként, hogy szabadon választva, akár Magyarországra visszatérve találja meg a boldogulását.

Vanessa! Maradva a gyerekeknél, mi Småland egy (igaz járási székhely) kis településére fogunk költözni így ott nem biztos, hogy meglesznek az általad leírt lehetőségek, de miután mindketten hál' Istennek az anyjuk eszét örökölték, némi döcögés után, nem hiszem hogy gond lesz majd a nyelvtanulással. (Mondjuk azért biztató amit írtál, hogy mennyire igyekeznek erre is odafigyelni.)

Ami az útvonalat illeti még nincs konkrét és pontos elképzelés, de az valószínű, hogy Csehország és Drezda felé megyünk és megalszunk egy lektor által javasolt (ezúton is köszönöm Neki) motelben, Drezda mellett. Azon még gondolkodunk, hogy Csehországba Szlovákián vagy Ausztrián kersztül menjünk-e, mert én Tótországot szívesebben elkerülném. Egyébként én is úgy tudom, hogy a Prága és a német határ közti útvonalon márcsak kb. 20 km nem autópálya, tehát az út ezzel is gyorsabbá vált a korábbiakhoz képest. Szóval mára "röviden" ennyit.

Sziasztok:

DuJoe

lektor Creative Commons License 2008.01.19 0 0 2703

viszont rettenetesek az utak.

Már nem. Az elmúlt nyáron arra fele utaztam haza é meglepöen jónak találtam. Egy kis szakasz ami nem autópálya volt Csehország északi részén, de épül az autópálya is.

Előzmény: Vanessa_ (2702)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.19 0 0 2702
Svedorszåg melyik reszere keszulsz? Mi mindig az åt Ausztriån, majd Berlin, Rostock, onnan hajoval Trelleborg utvonalon jövunk. Lehet a cseheken keresztul is, ugy rövidebb, viszont rettenetesek az utak.
Előzmény: DuJoe (2683)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.19 0 0 2701

Szia:)

gyerekek nagyon hamar beilleszkednek majd es ehhez minden segitseget meg is kapnak itt. A lånyom 14-eves volt amikor idekerult, a suli tolmåcsot fogadott melle, aki kisergette minden oråjåra, söt meg egy måsik magyarul es svedul is beszelö fiatalt is felvettek, hogy a szabadidejeben se legyen egyedul.Mellette kulön svedoktatåst kapott az iskolåban. A kicsi fiam itt kezdte a nulladikat. Szinte nulla svedtudåssal kerult be, de ez sosem okozott neki problemåt. A sved gyerekek, föleg a kisebbek nagyon nyitottak es befogadok. Egyebkent Ö is kapott egy kulön nyelvtanårt, aki egyetlen szot sem beszelt magyarul, megis fel ev alatt a fiam folyekonyan megtanulta a nyelvet. Måra sajna ott tartunk, hogy könnyebb neki ha svedul beszel, mint ha magyarul. Viszont furcsa modon, ha Magyarorszågon vagyunk, veletlenul sem keveri a ket nyelvet, illetve nem is szivesen beszel svedul. A papåja 21-eve el itt, vele viszont itthon szinte kizårolag svedul beszel. Illetve elkezdi Ö magyarul, aztån szepen eszrevetlenul svedre vålt. Viszont aki akarja, nyugodtan jårathatja + magyar oråkra is a gyereket, mert erre is adnak lehetöseget kulönora keretein belul.

Előzmény: DuJoe (2694)
Vanessa_ Creative Commons License 2008.01.19 0 0 2700

SZia:)

Ezzel azert vitåbaszållnek. 3-eve elek itt, es ha megköveznek is nehånyan ezert, en bizony itthon erzem magam. Ha Magyarorszågon vagyok, akkor is otthon vagyok. Ha itt, akkor is. Viszont måra eljutottam oda, hogy Magyarorszågrol biza egy idö utån, /3-4 hetre szoktunk nyaranta hazamenni/ bizony vågyom ide-haza.

Előzmény: mitcsenkov (2698)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.19 0 0 2699
Lassan mar itthon se tudod otthon erezni magadat...
Előzmény: mitcsenkov (2698)
mitcsenkov Creative Commons License 2008.01.19 0 0 2698
Nehéz dolog ez, sokat gondolkoztam rajta az ősszel.
Ismerek kint élő magyarokat, kint született gyerekekkel is akár.

Úgy látom, hogy egy itthonról kitelepült ember soha, sehol nem fogja magát igazán otthon érezni. Sőt, még a gyerekei sem igazán... :(
Előzmény: DuJoe (2696)
Boszorka Creative Commons License 2008.01.18 0 0 2697
Az élet néha nagyon furcsa. Több ismerősöm kint született felnőtt gyereke jött haza és remekül prosperálnak idehaza. Eszükbe sincs kint élni. A szülök meg kuksolnak odakint.:-)))
Előzmény: DuJoe (2696)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!