Ebben a topicban is megpróbálom, hátha látott már valaki ilyet. Az alábbi rettenetek jelennek meg napról-napra a kertben:
Ez valami kén-sárga dolog, az állaga olyan, mint a túró, vagy zsír, de erős vízsugárral viszonylag könnyen eltüntethető. Esküszöm pár óra alatt nőtt ki, méretre kb 2 tenyérnyi
1 nap múlva ez lesz belőlük, mint a kiszáradt piskóta, vagy mézespuszedli.
Ha tudja valaki, hogy mi ez és hogyan kell kiírtani kérem árulja el.
Ez igy van. Apósoméknál régebben szoktam füvet nyirni. Minden rendben volt, szeretek füvet nyirni, de előtte kiszedegetni a kutyaszart....... na ez már sok volt :((
:)) Egyet ertek veled. Imadom a hasznalhato kertet - es a fu resze ennek. Jo a novenyvedelem, de nem locsolok ki tementelen mennyisegu vegyszert, hogy ne legyen gaz a fuz kozott. Kicsi gaz meg senkinek nem artott, de a sok mutragya, gyomrto (kezdve az eloallitastol) viszont igen.
A gyerek es a fu. . .hat nagy az Isten alltkertje!!! Ha van gyerekem fuven, kutyam vagy macskam - netan mind egyutt - akkor hogy a fenebe lehet elkepzelni, hogy egyik masik ne hasznalja??? Minek akkor a gyerek, macska, kutya, fu???
Olvasom a tavas topikokban is, tavat epitenek aztan panaszkodnak a bekakra. . .:)).
Ennek ellenere nem art a kutyat mashova szoktatni - mert nem nagy orom belelepni a fu kozotti csomagocskakba :))
A tökéletes gyep és a kutya általában nem fér össze. De ez is sok dologtól függ. Ha nagy a kert, akkor mindenki jól jár, mert a kutyát úgy lehet lekeríteni a parkosított területről, hogy nincs börtönbe zárva, és a gyep is megmarad. Kicsi kertnél ez már nem megy. Megtanítani nem lehet mindenre a kutyát. Ha pl. macska caflat be a kertbe, akkor a legtöbbje mindenen átgázol, hogy elkapja. Az ásás szintén probléma. Ezek mind biológiai ösztönök, ezekről "lenevelni" nem lehet őket -vagy csak kemény megoldásokkal, ami meg más problémákat vet fel-. Kédés az is, hogy mekkora az a kutya? Egy kis pincsi is tud kárt okozni a vizeléssel, de a kipakolt savas anyag mennyisége össze sem vethető egy nagytestű kutya termelésével.
Aztán meg azt is érdemes eldönteni, hogy most a kert van értünk, vagy mi a kertért? Egyéni ízlés dolga, de annak sem látom sok értelmét, amikor valahol tökéletes gyepszőnyeg van, csak épp soha nem léphet rá senki és semmi. Láttam olyan "elvetemült" távolabbi szomszédot, aki még a gyerekével is üvöltözött ha le mert térni a járdáról és a fűre lépett. No ez sem normális azt hiszem.
Nekem két kutyám van, az egyik igen nagy fajta. A gyep szép, de nem tökéletes. Itt-ott foltos. Cserébe örömet okoz kicsinek és nagynak, állatnak és embernek. Majd ha megérem a nyugdíjas kort, és már se kutyám se macskám, akkor jöhet a kerti golfpálya. :-)
Tévedsz! Szeretem a kutyákat, volt egy magyar vizslám, sajnos idős volt és elpusztult. Én már akkor is szerettem a szép gyepet, rendezett kertet. Nagyon okos volt, ahogy írtátok is, csak egy bizonyos területre vizelt. Viszont gyakran megrágta a növényeket, "elásta" a csontját és folyamatosan védte a házat, amitől a nővényzet olyan volt, mintha egy német tankhadosztály ment volna végig. Szólok, hogy ez nem csak a vizsla természetéből adódik, ugyanis a mostani szomszédomnak kis bolognese kutyája van, de ő is agyonveri a gyepet. Nem megbántani akartam senkit, én csak azt mondtam, hogy ha valaki igazán szép gyepet akar /márpedig Te azt akarsz, mert nem költöttél volna annyit a gyeptéglákra/ akkor el kell keríteni a kutyát a gyeptől. Ha megbántottalak akkor mégegyszer elnézést.
Rólad most kiderült hogy nem vagy kutyabarát így elképzelni sem tudod mire lehet megtanítani egy "négylábút". A vödrös témát meg nem tudom honnan veszed máskor sem úgy locsojuk a gyepet, hogy vödörben hordjuk a vízet van slagunk is bármilyen hihetetlen.
Visszafelé válaszolok: -a gyenge gyep miatt terjed az biztos! Ha erős és dús a gyep, hetente 2* vágod, akkor nincs esélyük a gyomoknak -mindenképpen a lazítás után szórd ki! -ez függ a tömörödöttségtől a talaj fajtájától, de ősszel mehet a legmélyebb fokozat ami a gépen beállítható. Ezeket a szerkezeteket szakemberek tervezik, nem lehet vele gond -nem reklámozni akarom, de elhangzott itt már a neve: AL-KO combi. Adnak hozzá egy talajlazító és egy gyepszellőztető fejet, most AKCIÓSAN 25 e az OBi-ban, szerintem príma kis gép -Ősszel és tavasszal lazítani kell a talajt, havonta egyszer ajánlatos szellőzetni, így már évközben kiszeded az elhalt maradványokat és dúsul a gyep -szer! Ahány ember annyi féle! A LÉNYEG! Tartalmazza a már említett tápanyagokat. Ősszel és tavasszal granulátumot javaslok, júniustól én folyékony levéltrágyát használok 2-3 hetente. Csökken a kiégés veszélye és folyamatosan kondiban van a gyep. Én Damisol-t használok és Scotts granulátumot, illetve egy kertészvállalkozótol szereztem be folyékony tápot. -Egy egyszerű szórókocsi, olyan ami a tengely forgásával ürít. Ha gyorsan mész gyorsan szór, ha lassan mész lassan szór. Ez fontos, mert vannak "gravitációs" szórók, ami szór akkor is ha állsz. 4-8 e Ft-ig vehetsz ilyet /6e Gardena csúcsszuper/ -a folyékony szereket permetőzev juttatom ki, ezekhez akár a gombaölőt is keverheted, így egyszerre megvan a védelem és a tápanyagellátás.
Rövid próbáltam lenni, remélem nem untattam senkit,. ha kérdés van Cushan szólj.
Nem olyan vicces. Valóban ez a megoldás. Nem kell lesben állni, a kutya is rendszerető állat, és nemcsak vizelésből áll az élete. Kanoknál macerás, mert jelöl, de ezenkívűl, általában ugyanazon helyen végzi a dolgát. Főleg, ha rá van szoktatva. A vödör víz, pedig kisebb kárt csinál, mint nélküle a vizelet.
Éjszaka, meg, ha a kutya bent alszik a házban, még "szól" is, ha dolga van...ha kinti kutyus, akkor is meg lehet vele tanítani, hogy mikor, és hova...
A nagyobb gond, ha a kutya szeret ásni...mert ott valóban menthetetlen a gyep...
Azért ez vicces helyzet lehet. El bírom képzelni ahogy a család figyeli , hogy a szeretett kutya hova vizel és rögtön szaladnak egy vödör vízzel és zsupsz, neki a fűnek. 1, A gyepnek nem tesz jót a "vödrös" locsolás, permetezni kell a vizet rá 2, Éjszaka??? gondolom őrt állnak éjszaka is, s elemlámpával követik a kutyát, s ha vizel, akkor megy a locsolókommandó:-) Gyerekek! Ez egy vicc! VAgy én vagyok pesszimista?
Szlovákiából, egy nagykereskedőtől, ezért a nagy kiszerelés.
De 4500 vagy 6000 ft-ért 2 decit venni baromság szerintem...
Én veszek egy kannával.
Akinek kell és nem tud szerezni, annak tudok segíteni, szét is tudom osztani, vagy beleszálltok többen, mittudomén. Most kiderül, mennyi itt a fűbuzi :))
Ez egy holland gyártmány, amelyet Csehországban és Szlovákiában csomagolnak. Szerintem határközelben Magyarországon is kapható, Szlovákiában biztosan mindenhol.
Sajnos már megtapasztaltam, hogy nem elég locsolni. Az idei évet már beáldozom, hogy jövőre legyen szép gyepem, de még az idén megteszem az első lépéseket, hogy letegyem a megfelelő alapokat.
Gyakorlati kérdéseim azért lennének:
Hogyan juttatod ki a tápanyagokat? Szórókocsival ajánlott, ha igen akkor a kocsi kiválasztásnál mik a szempontok?
Milyen gyakran kell tápozni? Évi háromszor elég? (Április,Június,Szeptember)
Minden alkalommal kell az összes általad említett tápanyagokból adni?
Milyen típusu tápszert ajánlasz? Márkanév, vagy gyártó.
Van olyan kombi szer ami a megfelelő mennyiségben mindent tartalmaz?
Az rendben van, hogy veszek talajlazítót, de hogyan szabad vagy nem szabad használni? Milyen mélyen kell, hogy belevágjon a talajba?
Talajlazító után érdemes kiszórni a tápanyagokat? Az őszire gondolok.
A kézi gyomlálást preferálom, azt tettem eddig is, de valahogy mégis terjed, de gyanítom, hogy a gyenge gyep miatt tud elterjedni.
ismerősöknél ez úgy van megoldva, hogy figyelik, hogy mikor, és hova. Na amikor végzett, akkor oda rengeteg vizet öntenek. Lemossák a füvet, ill. higítják a kutyapisit...így nincs gond a fűvel, ill a többi növénnyel sem...
Ha azt szeretnéd, hogy a gyeped szép legyen és ne legyen kidobott pénz a gyeptégláért (gondolom, nem volt olcsó), akkor ez csak nagyon fegyelmezett kutya mellett lehetséges. Közvetlen környezetemben tudok nagyon sok példát, ahol a kutyatartásra ráment a gyep, mert választani kellett: kutya vagy gyep. Kikaparja, kitapossa a kerítés mellett, mert mindig ott szalad körbe, kiégeti a vizelete és lépten-nyomon "aknamezős" a fű, brrrrr :( Gondolj bele, minden fűnyírás előtt majd össze kell szedned, hogy ne ragadjon be a fűnyíróba :)).....
Én nem engednék be kutyát az udvaromba, az biztos.
A kutya/macska legalább olyan "kártevők" a gyepnek, mint a gomba. Ha igazán szép gyepet akarsz, akkor el kell különítened a kis négylábút:-) Jó megoldás lenne amit ajánlottak, hogy a foltot cseréld ki, de akkor ez lesz a leghosszabb időtöltésed, ráadásul szerintem emiatt szintén foltos lesz.
helló :) ott vsz majd pótolni kell, ha van maradék, simán be lehet a folt helyére szabni. a blökit , ha megoldható, csak felügyelettel engedd ki, és ahogy pisilőállásba helyezkedik a füvön, rá kell kiabálni, hogy: Nem a fűre pisil!! :D gyorsan megtanulják, tarts neki egy mulcsos részt.
EGY HETE GYEPSZŐNYEGET RAKTAK LE NÁLUNK. A KERTÉSZ FIGYELMEZTETETT,HOGY 3 HÉTIG NE NAGYON MENJÜNK RÁ,DE MIVEL KUTYÁNK IS VAN ARRA AZT MONDTA AZ NEM PROBLÉMA Ő NEM NEHÉZ. SAJNOS 3 NAPJA ÉSZREVETTEM 3DB BARNÁS FOLTOTT AMI MÁRA MÁR 15-RE NŐTT. VALÓSZINÜLEG AHOVÁ ODA PISIL A KUTYA ( NEM TUDOM MIT GONDOLT A KERTÉSZ MAJD A WC-RE JÁR?)OTT KIÉGETT. VAN VALAMELYIKÖTÖKNEK TAPASZTALATA EVVEL KAPCSOLATBAN RENDBE FOG EZ MÉG JÖNNI HA NEM LESZ ILYEN FORRÓSÁG?
Igen, főleg az árnyas, védett helyeken. De nem olyan mértékben, hogy teljesen kihalt volna a gyep, vannak benne zöld szálak is. Aztán vannak szalmasárga foltok, ezek előfordulnak napos helyeken is. Összességében nem vészes, tavaly rosszabb volt, bár még a nyár előttünk van.
Meg kell jegyeznem, hogy gomba ellen még soha életben nem permeteztem semmivel. Az idén, vagy jövő tavasszal már biztosan fogok.
Valaki nézze már meg hogy a régebbi hozzászólásoknál a képek megjelennek,lehet az enyémet is nézni.Nekem csak az utolsó pár hétre visszamenőleg adja be a képeket! köszi!
Én inkább nem tennék fel képet,sajnos a füvünk napról-napra rondább.Tele van lóherével,parlagfűvel,ráadásul két hatalmas foltban kiégett.(Én tápoztam gardena szórókocsival,ezért fogalmam sincs hogy hogyan égettem ki)
Ősszel felülvetem,és talán tavasszal már mutogatható formában lesz.Egy biztos,az őszre tervezett eddig még be nem füvesített terület helyén múrva lesz.Annyira bánt hogy ilyen a füvünk,de sajna én úgy látszik kevés vagyok ehhez.
Örök életre megjegyezve :-) Még valami! Ne golf maggal vesd felül, hanem olyan keveréket használj, mint amilyennel annak idején vetetted. Küldhetnétek KÉPEKET, hogy egy kicsit szinesítsük a fórumot :-)
E-mailben kérdezte valaki, hogy miről zagyválok én? :-) Ami kell a gyepnek: NPK /Nitrogén Foszfor Kálium/ Cink, Magnézium, Mangán, Réz, Vas, Bór. Furcsa, de az igazán szép gyephez elengedhetetlenül kellenek ezek.
Cushman! Sokan esnek abba a hibába, amibe Te is. Elvetik a fűmagot, ha gyomos akkor kapja a gyomírtót, mert locsolják minden este, talán még NPK is kijut, de inkább csak Nitrogén. Csak ez kedves fűtársam kevés. Ugyanis 2-3 év alatt a taljban lévő nyomelemek felszívódnak, nem beszélve a Mg, Fe ami szintén fontos, legalább annyira mint az NPK. Javasolni tudom, hogy ne rögtön gyomítóval ess neki a megviselt gyepednek, hanem először ADJ ENNI NEKI. Keress olyan szereket, amikben a fenti anyagok benne vannak, kövesd a termék használati útmutatóját. Idén már ne várj nagy változást, mert a PK lassan szívódik fel, max ősszel helyrejön kissé, de igazán már csak tavasszal lesz újra "igazi" a gyeped. Nem tudom mekkora területed van, de a kézi gyomlálást ajánlom. Ha veszel magad mellé egy emebert, egy nap alatt tuti végeztek, és nem terheled fölösleges anyaggal az így is kimerült talajodat. Ősszel levegőztess!!! Az elhalt foltokat vesd felül! Küldj képet a mostaniról, majd tavasszal is :-). Ha nem találsz megfelelő tápanyagot, szólj, segítek.
hát, szerintem nem ! szellőztetés után ha le van hengerelve a fű, serkenti elágazásra. plusz a talajban lévő vizet hasznosíthatja a fű, nem párolog el olyan könnyen. ahogy kisüt a Nap, a fűszálak kiegyenesednek. előtte pedig fel tudják szívni a vizet.
jó rég jártam erre, vagy két hónapja nem olvastam fórumot. :( A 12 óra meló nem tesz jót az olvasásnak, meg a gyepnek se. De ma szabi van így ráértem. A kert után. :)
Na szal a gyep: hát megnyugodtam, hogy így vissza olvastam kicsit. Na nem azért mert Mindenkinél ilyen aggasztó dolgokkal kell, kellett szembeszállni, hanem mert nem vagyok egyedül. Elég nehezen tért magához a füvem idén, de ezt betudtam, hogy pont akkor váltottam melót, nem volt annyi időm amit szerettem volna. De kb egy hónappal ezelőtt már a sírás kerülgetett, hogy mi lett a fűből. Szinte minden amit itt felsoroltatok előfordult. Szalma száradás, foltosodás egy nagyobbacska területen totál elhalás.
Permetnek azokat nyomtam amit itt is felsoroltatok, dithane+topsin+karathane koktélt 2x. Bár ez utóbbi lisztharmatra javalt, de a fák +virágok levél foltosodása miatt beleraktam. Most kezd úgy ahogy magáhoztérni a kert. Még foltos ugyan de javuló képet mutat. Ezek a mostani a zöld foltok a tápanyag hiányos állapotkor szoktak elő jönni. Ennek pótlása folyamatban.
Ja folyékony szerek. Próbáltam én is venni, de a normál mikroelemes cuccok nem igazán elérhetőek hobbi kertész vonalon (vagy én nem találtam). Ezért aztán fogtam egy vödröt, vízzel teli, bele a műtrágya, állt egy-két napot azt permetezővel szétfújtam. Plusz amivel még próbálkoztam az a virágokhoz való folyékony tápoldat szét permetezése a fűre. Ez elég jó hatásfokkal működik és minden szükséges tápanyag benne van.
Azt olvastam itt, még tavaly, hogy tavasszal előnyös, mert a fagy szétnyomhatja a földet és így levegős üregek jöhetnek létre, amiben a fű gyökere nem igazán érzi jól magát.
Eljutottam én is a gyepápolás azon szakaszába ahol, már nem elég locsolni.
3 éve vetettem a fűmagot (gazdaboltban vásárolt sport fűmag).
Gazosodás mindig jelenkezett, eddig kézzel küzdöttem, de úgy látom kevés vagyok a gyom terjed (kisszulák, kutyatej, de az nem vészes, lóhere és egyéb számomra ismeretlen fajok). A legnagyobb problémát a kiszulák és a lóhere okozza, mert azokat nem tudom kézzel hatékonyan kihúzni.
A másik dolog az a tavaly jelenkezett tápanyaghiány. Vettem barkácsáruházban általános gyomelfojtó tápot, ami egy kicsit gatyábarázta a füvemet, idén tavasszal is kapott egy adagot, amitől a márciusi esőktől nagyon jól nézett ki a fű, gazmentes,dús és gyorsan nőtt. Amióta igazi nyár van előjöttek a gazok, gyenge, vékonyszálú a fű. A locsolóberendezés automata, csak éjjel locsol 1x alaposan.
Utánajárva a dolognak arra jöttem rá, hogy a tápanyagutánpótlás hiányzik a fűnek, ezt folyamatosan kell neki adni, ez tiszta sor, de mit, hányszor, mikor és hogyan?
Gyom-stop nevű szerrel kezdek küzdeni a gaz ellen, vagy tudok, hatásosabbat? Még soha nem használtam ilyet és ezzel kapcsolatban is olyan kérdésem van, hogy hogyan, mikor használjam, hogy a leghatásosabb legyen, mire kell odafigyelni, hogy ne ártsak a fűnek?
Augusztusban újra kell vetnem, vagy legalábbis rávetem a golf típusú fűmagot, hogy visszasűrűsödjön a gyep.
Levegőztetni kell. Bérelek első körben egy levegőztetőt, remélem az a gyom ellen is jó lesz. A kérdésem: mire figyeljek oda, gyom-stop előtt, vagy után, újravetés előtt mennyivel, tápszerezés előőt vagy után, hogyan hatásosabb?
Most itt állok, ebben szeretném a segítségeteket kérni. Látom itt sok gyepszerető ember van ti már biztos sokmindent kipróbáltatok.
Foglaljuk össze: A jó gyephez a sok törődésen kívül kell pénz. Jó talajelőkészítés, jó fűmag. Tavasszal N-ben gazdag műtrágya. PK természetesen, de sokan nem tudják, hogy ezeket 4-5 hónap alatt veszi fel a talajból a gyep. Fontos a Fe, és sokan nem tudják de a Magnézium, ez a klorofil alkotóeleme, ami adja a zöld színt+ mikorelemek. Locsolni ritkábban, de akkor annyira, hogy 10 cm mélyen átázzon a talaj! A kis és sok locsolás a lehető legrosszabb. Tavasszal, ősszel levegőztetés, az elhalt réteg feltörése, évközben enyhe gyepszellőztetés. Penge éles kés. A gombák elkerülése érdekében tavasszal AMISTAR, Topsin stb. Szerintem ilyenkor nyáron a folyékony műtrágya a jó, de ezt embere válogatja. Kihagytam valamit? Ja, igen. Évközben beszélgetni a gyephez, megkérdezni mi baja, mire van szüksége és idejében észrevenni a bajt és orvosolni:-)
Tavaly nekem is hasonló volt. Tavasszal még nagyon szép volt, nyár közepére több méteres foltokban kipusztult a fű mert későn foglalkoztam vele. Ott ősszel újravetettem. Visszagondolva három hibám volt: - azt gondoltam, hogy sok víz kell, szarrá is locsoltam mert nem számított - nem trágyáztam semmit, pedig néha kell (ebben most is bizonytalan vagyok, hogy mivel érdemes) - nem figyeltem fel időben a terjedő foltokra
Tulajdonképpen nem a barna foltokból nő ki, hanem a barna foltok terjednek és veszik körül a valahol még szép füvet:-) Kivettem egy pár fűszálat tövestül, elég randa látvány, ráadásul a szál vége is rossz, mert a nyíró agyontrancsírozza :-((
Több oka is lehet. Túl sok nitrogén, rossz locsolási rendszer miatti besülés, de szerintem ez valamilyen gomba, olvass vissza pár oldalt, főleg Tsunami írásait keresd, megtalálod a hiba okát. Tavasszal nagyon szép volt és nagyon sűrű?
Ha a barna foltokból zöld fű lesz, akkor éppen nem summer patch szerintem. Ha jól rénlik, a sp az gomba, amitől elrohad a fű gyökere. Az meg úgy nehezen hajt ki újra, pláne pár nap alatt.
Mennyire igaza volt Tsunaminak, meg a külföldi honlapoknak ezzel a summer patch-val kapcsolatban. 3-4 napja nálunk elég hűvös van, nem locsolok, és az eső is elkerül, és a csúnya barna foltokból gyönyörű zöld pázsit növekszik :-) Jővőre nem hagyok életteret, s az összes általatok ajánlott gombaölővel elkezdem a védekezést, már tavasszal:-)
A henger 24cm*88cm. Ha még jól emlékszem a henger térfogat számításra akkor kb. 40 liter víz fér bele + a saját súlya,ami nem jelentős. Kicsit keskenyebb de nagyobb átmérőjü jobb lenne. Mozgató szerkezetet még nem készítettem ezért ráállva mozgatom mint a cirkuszban a bohóc (+ a gereblye támaszkodni) :DDD Tehát az én esetemben még 62 kilót hozzá kell adni. Nem terveztem új vegyszereket vásorolni, Fundazolom meg van itthon. Meggondolom.
Teaway #7965 Ez nekem is eszembe jutott de az a baj a betonnal kiöntött csövekkel,hogy azok mindig baromi nehezek. A léghengert - üresen - simán berakja az ember a csomagtartóba is és ahol használja feltölti vízzel. A kompresszor oldali bevezető olyan átmérő, hogy még homok is mehetne bele (+víz?) és akkor tényleg nagyot nyomna.
Többeknek: megnyugodtam,hogy nem kell dili-dokit keresnem :) Hát persze, hogy beszélgetek velük. Egyébként, hogy mondanák el mi a baj ?
Hű, köszi. ez jó ötlet! kb hány kilós 'készenléti állapotban' ? Fundazol ősszel és tavasszal jó, holnapra már megint 30+ fokot mondanak, így nem ajánlom. (főleg azért sem, mivel kivonták a forgalomból, így tartalékolni kell! :) Inkább a dithane, 100 Ft-ba kerül. Nagyon jó szer.
GYEREKEK!!! MEGNYUGODTAM!!! AZ asszony mindig azt mondogatja, hogy nincs még egy ilyen "őrűlt" ember mint én, aki ennyire "fűbuzi", hogy beszél a gyepével, meg a tujával. Mondtam én neki, hogy sztem van még ilyen:-)) de szerintem ez tök normális. Szeretjük a szépet,meg azt, hogy a mi kezünk munkája köszön vissza. S végre nem igaz ránk a mondás, miszerint a "szomszéd kertje....", mert a mi kertünk a legzöldebb :-)))
Igy van. Nekem meg ott vannak a fű mellett a tuják, fenyők, örökzöldek, bokrok, rhododendronok, azéleák. Mindez kb. 500 m2-en. Szinte minden nap van egy-egy órányi munka du. vagy koraeste, ilyenkor nyáron. Ha más nem, hát végigmegyek a telken, köszönök minden növénynek és megkérdezem, hogy vannak, mi hiányzik nekik :)
Csökkenteni a felületet? Nézd nekem ez a hobbim:-) Nem iszom, nem dohányzom, nem játéktermezek, még csak nem is k...vázok:-) Nekem megér egy pár 10 ezer forintot, hogy a környékről jöjenek hozzám tanácsért, hogy mitől ilyen szép a gyepem:-) Kv egy évadban 50 e-t költök /víz, műtrágyák, permetek stb/. Na meg a sok ráfordított munka, heti 2-3 délután :-)
Ma egy kicsit sétáltam a környéken. Ismerem a hasonlóan "begyepesedett" embereket, mint Mi itt a fórumon. Megnéztem a területüket. Kb.10 kertet.
Ha a gombásodás miatt ki fog pusztulni a füvünk a foltokban, akkor azt gyanítom hogy az országban alíg marad normális fű. Ugyanis mindenkinek olyan a területe, mint az enyém. Ez egyrészt megnyugtató, hogy nem Én csesztem el valamit, másrészt elgondolkodtató, hogy a mostanában előforduló időjárás miatt a jövőben kisebb fűfelületet kellene fenntartani a kertben. Az talán olcsóbban és még jobban kezelhető, gondozható.
Henger ügyben egy észrevétel. Én is sokáig nézegettem az árakat és kitaláltam a megoldást. Beugrottam az első MÉH-be és szerencsére találtam egy teherautó légtartályt. Mivel hivatalosan telepről nem lehet eladni hulladékot, elhozhattam ingyen. Kis flex, kis hegesztés és kész a henger. Amikor használom vízzel van feltöltve (lásd mai kép), üresen alig van súlya. Fundazolt-t használhatok a fű gombásodása ellen ????
A LETS DOIT osztrák barkácsáruház-lánc az év végére 18 üzlettel fog rendelkezni Magyarországon. Ezek mindegyike vidéken van, elsősorban a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. Budapesten nem is tervezik áruház létrehozását, mivel a főváros nagy bevásárlóközpontjaival nem illeszkedik az üzleti koncepciójukba. Sűríteni kívánják viszont az Alföldön az üzleteiket, terveik szerint 2009-re legalább 30 áruházuk lesz az országban. (2006. október, www.archiweb.hu, LETS DOIT térkép)
A gyep valóban magas /ha a 6 cm annak számít/ ugyanis mint ahogy írtam lejjebb, egyszerűen nem bírja a nyíróm alacsonyabbra nyírni. Jó lenne valami okosat tennem, mert ma reggelre elég durván megjelent a barna folt, jobban mondva egy egybefüggő barna terület lett :-(
64%mankoceb+metalaxil M .A metalaxil is jó különbözö gombafajták ellen,pythium ellen is!Ráadásul a kettős hatóanyag révén,a metalaxil 30 perc alatt felszívódik a növényben,A kontakt hatású mankoceb a levél felületén marad és a gombaspórák elpusztítása révén gátolja a növény fertőződését.A systhane( miklobutanil) is jó.
Sok táblázatban szerepel a hatóanyaga.
Az ha valamelyik szer drága,mondjuk amistar valami oka kell hogy legyen.
Ezt írják róla:"A XXI. század szisztemikus gombaölő szere, amely a gomba betegségek széles köre ellen hatásos.
Hatásmechanizmus: A gombasejten belül a gomba létfontosságú szervében, a mitokondriumban fejti ki hatását. A mitokondriumon belüli két koenzim, a citokróm B és C1 között lévő elektron szállító rendszer működését gátolja. Ezzel megakadályozza a gomba szempontjából létfontosságú energia képzést, valamint ezzel együtt a gomba légzését is. A gombaölő szerek között -új hatásmódjának köszönhetően- olyan kórokozók ellen is jó hatékonyságot mutat, amelyek egyéb gombaölő szerekkel szemben már toleránsak. Az Amistar egyedi tulajdonsága, hogy a szénhidrátok beépülését segíti, ezáltal a termés biztonságot és mennyiségét növeli. "
Nekem obbis akciós gépeim vannak, mostanában a drótosat használom, a leggyengébb fokozaton. Gyorsan végigtolom a füvön. (a késeset ahogy zsa. írta, csak ősszel és kora tavasszal használom) Ha ezután még le is tudnám hengerelni, az lenne az igazi, de sajna 20 ropi alatt sehol nem láttam hengert mostanában. Lehet, hogy túl nagy fokozaton, vagy lassan haladtál, az lehetett a gond. Vagy hosszú volt a fű.
Nekem olyan szellőztetőm van, amiben 2 fejet lehet cserélni. Az egyik egy 6-8 cm-es kéeskből álló, a másik egy 4-5 cm hósszúságú "drótokból" áll. Tavaly én júliusban csináltam, de nekem visszavetette a fejlődést. Lehet, hogy nem a megfelelő késhengert alkalmaztam.
igen, kb másfél hónapja. a szellőztetésnél az a trükk, hogy el kell találni, mennyire lehet nedves talaj. ha elég száraz, akkor a zöld fűszálak nem jönnek ki. persze ha elmúlt egy éves a fű a vicc az egészben, hogy a szellőztetéstől szépen elkezdett besűrűsödni. amikor meg hosszabbra is hagytam, hogy nem tudjon a melegben kiszáradni, akkor begombásodott, és sokkal rosszabb volt. majd hozok képet.
aha! dehát ez meg 64% mankoceb, -rézhelyettesítő- u.a. hatóanyag, mint a dithane m 45-ben, csak abban 80%
most az jutott az eszembe, hogy ezeket a szereket (amiket felsoroltál) leginkább lisztharmat ellen szokták javasolni, nem lehet, hogy a systhane is beválhat? az csak 1800-ba kerül.
Furcsa! Te minen nyírás után szellőzteted a gyepet? Mindenhol azt ajánlják, hogy csak kora tavasszal és ősszel szabad. A gyeped olyan sűrű mint a nagykönyvekben?Én is próbáltam szellőztetni,de a fiatal kezdő hajtásokat is kiszedte, így visszavetettem a feljődésben az egész felületet és 2-3 hét mire nagyjából helyre jön. Tsunami! Meddig kell permetezni? Augusztusig? Miskolcon vettem, ugyanis én is miskolci vagyok:-)
akkor nálam pythium lehetett, mert sikeresen kiirtottam tavaly, idén meg sem jelent. különben használok amistart is, de nem a fűre, hanem kényesebb, drágább dolgokra.
a ridomilt meleg időben nem szabad használni, mert perzsel, az pedig még több kárt okozhat.
Van egy kertészáruházlánc: LETS DOIT, azt hiszem ez a nevük :-) én itt vettem, de volt még vagy 10 féle, de ez egy csomó gombabetegség ellen jó, a többi 2-3 e Ft, tehát azért ezek sem annyira olcsók. Ha nem találsz, küldhetek Neked. Tsunami! Igazad van, körbeérdeklődök, tuti lesz az ismerősök között akik nagy tételben vásárolnak.Meddig ne vágjam illetve locsoljam, mennyi idő kell a felszívódásig? 2-3 nap?
Minden téren úgy van, hogy az értékes, a ritka, a nemes kevésbé szaporodik, kevésbé ellenálló. Ez vonatkozik a növényvilágra, állatvilágra és az embervilágra is. Az utolsóra is sajnos.........
A következőt 2hét múlva az is amistar,blokszerüen javasolják,akkor kevesebb vizet tegyél hozzá.A topsint,vagy a ridomilt a második kezelés után 2hét elteltével.Ha valami nagy kánikulát jeleznek az időjósok,akkor célszerű valamelyik olcsóbb szerrel,hogy pénz is maradjon a háznál, elébemenni a problémának.Lehet váltogatni.Kellene keresni valakit aki gabonázik,hátha olcsóbban meg tudják szerezni nagyobb tételben,tőlük venni amistart.Vagy (propikonazol)tartalmú Tilt,Bumper.
Én 10 literhez adtam 10 ml-t, most már mindegy:-) végeztem vele :-) várom a hatást, remélem két hét múlva okosabb leszek, de igazából szerintem jövőre lesz nagy változás, mert akkor tavasszal elkezdem. A gazdaboltban is azt modták, hogy ez a legátfogóbb szer, úgyhogy szerintem 6000 egyszeri betuházást megér,s ha nem hat nálatok akkor ennyi, ha meg príma, akkor meg nincs miről bébeszélni. Tsunami! A Topsint meg a többit mikor jutassam ki?
Nézd meg a dithane (mankoceb) milyen hatékony 2% rhizochtonia ellen,
ami elég gyakori kánikulában!Jó rá a SYSTHANE (miklobutanil). Pythium ellen jó a dithane, de summer patch ellen,megint nem.
brown patch ellen is gyengébb!Yellow patch-nál se hozza a táblázat.
Amiket korábban belinkeltem,meg kell nézni,vannak képek,leírások,hogy melyik betegség milyen időben jelenzkezik,és hogy néz ki.Meg kell keresni hogy milyen hatóanyagú szer ellene a leghatékonyabb,és azt célszerű alkalmazni.
Az amistar (azoxistrobin) nézd meg a táblázatot,elég sok helyen, a linkeken is kiválló,vagy jó helyen szerepel.Ha pontosan tudod mi bukkant fel nállad,akkor lehet keresni olcsóbb szereket is.
szia attila,nálunk sincs a gazdaboltban mert 2 dl 6000 ft,és azt mondták kisebb kiszerelést nemis gyártanak.de én nemis vettem.ajánlottak mást és én ugy vagyok vele,hogy ha az olcsóbb is segit akkor...
Mitől van az, hogy ezeken a területeken a tarack, ujjas muhar stb. vígan zöldell, semmi jelét nem mutatva a fertőzésnek.A fű pedig tök száraz a területen és élettelennek tűnik.
Tsunami! Megvettem az Amistart, a boltban úgy néztek rám mintha én lennék Rotchild de legalább Soros György, nem beszélve arról, hogy a biztonsági őr a pénztárig figyelt :-))) Nah drágának drága, de már rábeszéltél, akkor ki kell próbálnom :-) Viszont segítség kell, mert nem láttam a hozzászólásaidban, hogy milyen arányban kell keverni, szóval kellene egy összesítő segítség :-)))
Látom jó kis olvasmányokat adtam fel házi feladatnak!íKlikkelj a nevemre,és a hozzászólásaim között találsz képeket is.Majd készítek a mostaniról is,de csak
Szerintem igen,sok fajtája van a gombabetegségeknek, ami azonos tüneteket produkál,és csak mikroszkópikusz,meg laboratóriumikusz,meg hasonló hókusz pókuszokkal lehet megállapítani hogy éppen melyik az ami tanyát vert nálad. (ha van).Az usában nagyobb kultusza van a betegségekkel kapcsolatos vizsgálódásoknak,mert ott hamarabb elkezdtek az emberek gazdasági helyzetüknék fogva intenzívebben kialakítani golfpályákat,ház körüli pázsitfelületeket,és törekedtek a szép zöld gyep elérésére.Hamarabb is megjelentek nálluk a fertőzések.
Még itt van a július-augusztus,elég meleg hónapok lehetnek.
Egy oldal betegségekről ,és ha úgy vágod az angolt ahogy én,akkor ez segítségedre lehet. Aweblapfordító részbe bemásolod a http-t és fordít.Egy kicsit érdekesen,de érthető!Kellemes időtöltést!
Anyagköltség. Kimondtad. Az íves, formált késeket edzik, hogy erős és strapabíró legyen, így többszöröse lesz ára. Na most a multik meg mit néznek? Ha 9900 Ft a nyíró akkor kell, mert eladható. Ami igaz is, de úgy gondolom, hogy mi már félprofik :-) vagyunk, így nekünk ez nem elég már. A 9900 Ft-at vegye meg a szomszédom :-)
Igen, ez gyakori hiba! A szomszédom is röhögött az elején, hogy minek veszek kombinált műtrágyát, meg ilyen-olyan folyékony szereket. " Pétisó kell neki bőven, mer attól lesz szép zöld és üde" mondogatta. Most meg már csendben van:-) a gyep is élőlény, változatos tápanyagellátás illeti ŐT is. NPK, Mg, Te, Fe, mikroelemek stb.
Fotózza a fene, elég kerülgetni. :o) Nyírás után csinos kis borotva-pamacsok voltak a fűben. Közelről vizsgálva lehetett látni, hogy sok nagyon vékony szál egy kupacban, amiket megcincált a fűnyíró. Brrr.
Azon gondolkodtam, hogy ha a Viking fűnyírónak nem lapos a kése és az milyen jó, tulajdonképpen mi tartja vissza a többi céget, hogy ne lapos kést áruljon a géphez? Anyagköltség nem több, akkor...?
Csuda gyeped lehet, nyomj már ide egy fotót, hadd ámuljunk :)) Közeli is legyen, hadd lássuk a megnyúlt szárakat, vagyis a gyenge kis sz.rokat :)
Egyébként agyrém, ezek a trágyák. Van pl. 2 arányaiban teljesen más összetételű trágya, más-más gyártótól, persze mindkettő gyeptrágya és a "legjobb"... Akkor most a gyeptulaj igazodjon el.
Kezdem érteni a sógoromat, amikor leöntötte betonnal az udvart ... :))
Jaaaj, Te. :o) "A fűnek egy szála van, az a növény. Most ha gyorsan nő vagy megnyúlik, nem ugyanúgy néz ki?" "Nő" alatt azt értem, hogy szép széles levelek és baromi gyorsan nő. De erre is mondhatja valaki, hogy nyúlik. "Nyúlik" alatt azt, hogy nőni nő, bár nem olyan gyorsan, a levelek viszont szélességben nem fejlődnek. Olyan, mintha egy összerágott rágó 2 végét fogva húzod: mondhatod, hogy nő, hisz nagyobb lesz, de mindenki azt mondja rá, hogy nyúlik.
Szóval azt nem tudom, a kolléga csak sima gyors növésre gondolt a nyúlás alatt, vagy ilyen elvékonyodó, gyenge kis sz.rra, ami nálam van.
"Sokan úgy gondolják, hogy a fűnek csak nitrogénre van szüksége, és tavasszal marokszám szórják rá a pétisót. A nitrogén-túladagolás fellazítja a levelek szöveteit, így kevésbé áll ellen a gyep a környezeti hatásoknak, és kiég. Ugyanakkor a gyökerek sem fejlődnek megfelelően, így emiatt is kipusztulhat." gazdabolt.hu
A betonkemény földet be kell locsolni, aztán másnap "Próbálj meg lazítani". De nyáron ne! Talajlazítás kizárólag kora tavasszal, vagy késő ősszel lehetséges, növekedési időszakban nagyon megviseli a gyepet.
A gyorsan nő az nálam azt jelenti, hogy rendes fűszálak, csak gyorsan nőnek. Mint a gyerekek adott korban. A megnyúlik meg azt, hogy vágás után ahogy nézem, elvékonyodott, gyenge cafrang marad helyette. Mintha szó szerint nyúlna az egész, nem rendesen nőne. Ééééérted? :o)
Nekünk van ilyen ALKO gépünk.Túl nagy tapasztalat még nincs vele.Egyszer talajlazítóztam végig a kb. 350 nm füvet.Szerintem nagyon jó,hihetetlen mennyi minden kijött a fűből(na úgy is nézett ki).Szellőztetni még nem szellőztettem,de a talajlazítózást bírta 2x egymás után.
Számszerűsítsünk. Mit jelent a "túlzott" nitrogén? Ha én 20-8-8 összetételű vízben feloldódó trágyát locsolok a fűre, az túlzott nitrogén? Milyen összetétel az "ideális"?
200 nm gyepem van és még igazából sose szellőztettem. Érdekelne a téma. Kellene fotó, egy kis magyarázat, meg sok-sok árengedmény :D Ja meg hogy hova kellene érte menni egyezség esetén.
Ha valakit érdekel gyepszellőztető gép, az szóljon, nekem van egy 2 éves AL-KO gépem fűgyűjtővel, nagyon szeretem mert nagyon alapos és szép tisztára varázsolja a talajt (már amikor használom), de nekem a 800 nm-re nagyobbat kellene vennem, igazából ez kb. 300 nm-re való, nekem sajnos már egy komolyabb kellene. Emiatt is eddig csak 3x használtam. Akit érdekel, küldök róla képet, adatokat, árat stb.
Ja, olcsó bevásárlóközpontost is lehet kapni, a szomszéd már a harmadikat koptatja, évente egyszer száll fel nála sűrű füst, amikor a gép éppen megadja magát, úgyhogy vigyázzatok! :)
Ha visszakeresel, azt írta valaki, hogy szellőztetni jó (sőt, arra kell is ez a motor-teljesítmény, a csak szellőztetni árult kisebb motoros gépek nem igazán alkalmasak), de talajlazítani már nemigazán jó, ahhoz még erősebb motor kellene.
Nekem 450-es elektromos van 3 éve és gond nélkül, szépen nyír.
Elég drága, de megéri.
Most egy AL-KO hasogató-szellőztető kombi gépet (Comfort 38 VLE Combi Care) nézegetek, 36.000,- a Praktikerben és a Baumaxban is. Erről van valakinek tapasztalata?
Nekem a gazdaboltban Ferticare 10-5-26 III kálium túlsúlyos műtrágyát javasoltak. 2 kg ~ 1000Ft, 200l vízben feloldottam és kb. 300 nm-re búvárszivattyúval kilocsoltam.
Szerintem nézd meg pl. a Viking ME455 elektromost, nekem az van és tökéletesen bevált, strapabíró, nagy fűgyűjtő, jó kés és az ME400, 450, 455 gépekhez utólag megveheted a mulcs szettet. Ámikor én vettem kb. 80e Ft körül lehetett kapni. Megnézheted pl. itt.
Többször felmerült mostanában a sok nitrogén. Nekem úgy rémlik, hogy ősszel kell a nitrogén-mentes anyag (PK), tavasszal meg jöhet a nitrogén, hogy a talaj fölött is nőjön. Rosszul emlékszem?
A lényeget elfelejtettem! Van egy idős kertész ismerősöm, tőle szoktam venni folyékony tápanyagot. Azt mondja, hogy sörgyártási melléktermék. 20 litert vettem 6000 ezer forintért. Kevés benne a nitrogén, de vas, kálium, magnézium, meg egy csomó mikroelem van benne. Szép tőle a gyep,s mivel a nitrogén kevés benne, így a gombáknak is kevesebb az életterük. Egy hátránya van: töményen kicsit büdös. Kannával szoktam kikuttatni. Ismeri valaki? Ti milyen szert alkalmaztok ilyenkor? Esetleg ha valaknek kell szivesen intézek.
Írd be a google-ba: Suhanó fűnyíró 300 magyar oldalakat állítsd be, és itt megtalálod. Mi kell a gombának? Nedvesség, meleg pára. Ha a kerítésed mellett nem jelent meg a gomba az pont azért van, mert ott hűvösebb a levegő ezáltal a talaj is. Ahol meg telibe veri a nap, ott nyugodtan éldegél a gomba. Én most infarktus közelében vagyok, mert megjelent egy két kalapos gomba:-(((
7837-es hozzászolás.Nálam is van egy két cikk-cakk! :o))
Az elektromos hengerkésesről még nem hallottam.
Én meg kezdem azt gondolni, hogy a gombakérdés bedől. A napsütéstől mentes területemen gyönyörű foltmentes zőőőd a győp. Nem lehet, hogy ez a napsütés "jótékony" hatása. A környezetemben mindenkinek ilyen a területe gondozás mértékétől függetlenül.
Igazad van, tényleg sokba van a gyep és ha ezt számolom nem is olyan veszélyes egy jó nyíró ára, épp ezért kérdezlek benneteket hátha tanácsoltok nekem valami ügyes kis gépet, csak kérlek benzineset ne :-)
A benzines fűnyíró az én területemre nem alakalmas. Vannak benne egybefüggő felületek ugyan, de sok benne a cikk-cakk, cölöpökből levert ívek stb, és elég nehéz így a mozgatása, sajnos ez az ára annak, hogy látványnak szép, de több vele a munka. A hengerkéses nyíró már kapható elektromos motorral a Gardena gyártja, de nem merem megvenni, mert eddig semmit sem hallottam róla, kivéve annyit, hogy a hengerkéses fűnyíró vág a legtökéletesebben. Ha bármelyikőtök látott ilyet dolgozni, akkor szivesen veszem a tanácsokat. Úgy látom mindenki a Vikinget javasolja, feltétlen megnézem. A késsel kapcsolatban lehet igazatok, a mostani nyíróm kése totál lapos, és tuti megfogja a gyep. Egyébként köszi, de gomba nem kell már, ugyanis most megjelent a nagy meleg miatt egy két folton, azért is kérdeztem Tsunamit. Nektek magról vettet gyepetek van vagy gyeptégla? Tsunami! Milyen időközönként permetezzem az amistart?
Nekem is gomba problémám van, Topsin+Previcur kombóval permeteztem. DE tegnap miután befejeztem egy részt 2 óra múlva esett az eső, ma pedig fél órával permetezés után. Mennyi lehet ezeknek a szereknek a felszívódási ideje, mert neten keresgélve sok info van. Az egyik szerint permetezés után 5-10 perccel a 90-95% felszívódik, van 30 perces, meg 2-3 órás verzió is. Van közöttetek hozzáértő, aki tudna segíteni ebben?
Áthoztam a szomszéd srác fűnyíróját, nem annyira, de azért azzal is szálasodott. Az övé nem, tehát a fűben van az orvosság... akarom mondani, hiba. :o) Lehet, hogy a gomba (gyanúsan könnyen jön ki a gyökér - bár jórészt homokban van a gyökér, elég sötét a gyökere - de az lehet éppen a homok is rajta), lehet, hogy mégis kevés a műtrágya/locsolás, de már nem izgatom magam. Kap egy alapos locsolást, ahol akar, kijön, azt jövőre vagy lesz füvem, vagy nem...
Gombának persze ellentmond, hogy az emlegetett szomszéd minden este locsolja a sokkal dúsabb füvét és nála nyoma sincs annak. Pedig ha valahol, akkor nála kellene lennie.
A Vikinghez (nem mindegyik típushoz) van mulcs szett, ami egy kétpengés (a két penge egymás fölött van) késből, valamint egy műanyag elemből áll, amit a fűnyíró kidobójába kell bepattintani. Ez csak ehhez jó, direkt olyan típust vettem, amihez lehetett kapni. Átalakítani sztem elég macerás.
A Viking lényegesen drágább, mint pl. az Al-Ko, de megéri az árát. Én 3 évvel ezelőtt az Al-Ko-ról váltottam Vikingre, hiába na, gyorsabb, erősebb, tartósabb a kés, szebben nyír. Nekem van hozzá kétpengés mulcsozó kés is, nagyon jól lehet használni. Érdemes beruházni, végülis ha azt nézzük, mennyibe kerül egy füvesítés és mondjuk egy évi gyepfentartás, vagy egy öntőzőrendszer kiépítés, már nem is olyan sok.
Én úgy vettem észre, hogy bármit csinálok a késsel, ha a fű szűlasodni akar, akkor élezhetem naphosszat, úgyis kiszálasodik. Az az érdekes, hogy pl. nálam ez minden évben rendszeresen előjön (mint a gomba), és mindig a június-júliusi hónapokban. Kb. 4-5 nyírás után pedig elmúlik. Lehet hogy paranormális? Pedig gabonaköreim még nincsennek. :)
Nekem amikor nyírkos volt a fű,ugyan ezt csinálta.Hiába mentem lassabban,vagy fél sort fogtam egyszerre,akkor is szaggatta.Sűrű nedves fű, szerintem ragad a késhez.Pár nap (szárítás) után úgy vágta mint a vajat.A nagyon sűrű fű,sokáig megtartja a párát,ami a talajból jön fel,és nehezebben szárad meg a fű levele.
Igazad van. Tapasztalatom szerint egy lentebb általam említett gépnél (nevezetesen az AL-Ko-nál egy kicsit haladosabb a fűnyírás, mert az önjárója tempósabb. A viking-nél ez egy leheletnyit lassabb. Ebből arra jöttem rá, hogy szebben is dolgozik, mert több időt fordít a munkára. (a motorok fordulatszáma megeggyező)
Megjegyzem, hogy semmi közöm a gyárhoz, de én viking párti vagyok. (sok év és sok gép tapasztalatából)
A megoldás egyszerü. A sürűn nőtt fű nagyon visszafogja a gépet, mert a kés felfekszik a fűvön és ez okozza a surlódást. Ebből arra lehet következtetni, hogy gyenge a fűnyíród. Nekem pl több gépem is van és ezekkel kipróbálva mindegyik mást mutat. PL: egy Al-Ko 5,5 lóvas gép már azt eredményezi, hogy a legmagasabb állásban is fuldoklik, mert a "lapos" anyagból kialakított kés teljes felületével felfekszik a gyepre ez erős surlódást eredményez. Ha megnézel egy viking kést akkor az nam lapos anyagból készül és vidáman viszi még az 5 lovas motor is. Ebből lehet következtetni arra, hogy az "ördög a részletekben bújik meg". Következtetés: Már a vásárláskor kell utána járni a dolgoknak, hogy késöbb ne érjen váratlanul. PL: ha a boltból hazaviszel egy gépet akkor otthon az a legszebb és legjobb. De vajon tényleg így van? Vagy a "sporolás csak késöbb üt vissza? Mindenki döntse el saját maga.
Ha messziről nézve egy nagy pelyhes felületet látsz, akkor nem éles a kés. Éles késnél pedig akkor tapasztaltam ilyet, mikor sietve, futólépésben nyírtam a füvet, ezért helyenként nem vágta, hanem tépte mint az életlen kés.
No, megnéztem közelebbről a füvem. A tök élesre fent késsel nyírt fű úgy néz ki, hogy kb. 3-4 cm fű, aztán még kb. ugyanilyen hosszú, egyre vékonyodó, fehér szál. Most ez akkor késhiba, vagy mifene?
Ha a dús és erős gyepedre panaszkodsz, akkor ezt rossz bandában teszed!:o))
Félre a tréfával. A hengerkésest csak kisebb területen jó használni. Mivel mindíg csak kicsit vágsz a fűből ezt sokszor heti2X kell megtenned. 500-600 nm-en jó tornaóra az biztos. Aztán még valszeg szellőztetned is kell előbb-utóbb, mivel nem gyüjtöd a nyesedéket. Egyébként mi a baj a benzinessel??
Látom megszaporodtak a gombás betegségek,sajnos!Egyik napról a másikra csodát nem tesz,de sokat javult a helyzet.Azért is kell permetezni,hogy megakadályozzuk a fertőzés tovább hurcolását,lábbal,fűnyíróval stb.Ahol már elpusztult a fű,ott lehetséges hogy utánn kell vetni.Növényvédelmi boltokban, gazdaboltban kell keresni. 0,75-1l/hektár, 2dl 2000nm-re elég kb.Tapadószert nem szükséges hozzá adni,mert benne van gyárilag.Sajnos nem a legolcsóbb szer,5ezer körül mozog az ára 2dl,de hatékony.Rengeteg,gombabetegség ellen megfelelő.Javasoltam még,a Topsin-M 70WP-t,és a RIDOMIL GOLD MZ 68 WG-t Ez a 3
szer,tartalmazza a legtöbb gombabetegség ellen hatásos hatóanyagokat. Mindenképpen az amistar-t javaslom elsőre,mert az a legjobb a 3 közül,hosszabb védelmet nyújt.Permetezés után nem kell locsolni,hagyni kell hogy fel tudjon szívódni.Ha visszaolvasol 3-4 oldalt,nagyon sok hasznos infót leírtam a témával kapcsolatban.Tavasszal már érdemes megelőzőleg védekezni,az öntözésre figyelni kánikulai napokon,nehogy túl legyen öntözve,mert a meleg párás idő,a sok víz,és a sok nitrogén,mind elősegíti a betegséget.Nyárra,érdemes még kálium műtrágyát is külön adni a gyepnek,hogy javítsa a stresztűrő képességét!
Tsunami! Írtad az AMISTAR nevű gombaölő szert. Neked használt? Hol lehet beszerezni? Mikor és milyen dózisban kell permetezni? Utána kell locsolni? Szóval szeretném a segítséged kérni kompletten az ügyben?:-) Előre is kösz
Sziasztok! Nagy dilemmában vagyok. Sok pénzt költök a gyepre, gombaölő, gyomírtó, műtrágyák, locsolás, próbálok mindent úgy csinálni ahogyan a NAGYKÖNYVBEN meg van írva:-) DE, eljutottam arra a pontra, hogy annyira dús és erős, hogy a fűnyírő már csak a legmagasabb állással bírja vágni, pedig a kés pengeéles. Vannak ezek a hengerkéses fűnyírók, van valakinek tapasztalata ezek terén? Benzines nyírót nem akarok venni. Előre is kösz.
Ugye nem én leszek a hibás, ha mégis kimegy? :o) - ha jó bőven lemostad, elvileg túl kellene élnie, a Glialkának van néhány óra várakozási ideje, amíg nem kaphat vizet a permetezett terület. Reméljük a legjobbakat
Köszi a dícséretet. Most lesz 7 éve, hogy itt lakunk, de csak tavaly ősszel került olyan állapotba a terep, hogy füvezni lehetett. Október végefelé vetettük és november 16-án kezdett kibújni, december 10-én már 5 cm-es volt. Tavasszal 15 cm-esen nyírtam előszőr, az óta 4-5 naponként nyírom. A rattan nem rossz ötlet. Most azon vajúdom, hogy hogyan kellene befedni a teraszt, hogy szép maradjon. Nagyon meleg és innen melegszik a ház a 3 db 120x180-as ablakon keresztül, pedig náddal le van takarva.
Én javasolnám neked az amistart is, és permetezd le minnél hamarabb,hogy ne hurcold tovább fűnyíróval.Én vagy 1-1,5 hete permeteztem,és azóta ,nem terjedt tovább. Úgy nézett ki mint a tied."Áss ki néhány gyökeret. Ha olyan gyökereket, látsz, amik sötétek és részben megrothasztottak, a növény fertőzött."Nyári folt egy nedves időszak után forró, száraz időjárás alatt tör ki." A gomba legaktívabb az öntözött gyepben."
Ezért olyan szép a fű Britanniában, Ny-Európa északi részén. Se a kemény száraz tél, se a forró nyár nem tesz neki jót. A gomba meg egy kis hab a tortán :) Itt mi erőlködve se tudunk olyan fűvet csinálni, amilyen ott kevés mukával megvan.
Szép munka öreg :) Láccik, hogy még fiatal. Három-négy év múlva lesz az igazi, aztán kezded átépíteni :)) Igényes a térkő, meg a terasz is. A műanyag székeket majd cseréld le rattanra :)
Én átszellőztettem, Permeteztem amistarral,topsinnal,ridomil mz-vel,1-2 nap különbséggel.6 centin próbáld meg tartani a magasságot,Picit nagyobb levél tömeg nagyobb gyökértömeget fejleszt.Ha érzed hogy nyírkos még a fű,akkor egy kicsit szüneteltesd az öntözést.Ha megfogod a fűszálat a tövénél,és könyen leszakad a gyökérről, fekete gyenge is a gyökere,akkor biztos hogy gomba.Szerintem az.
Ja még annyit, hogy kb. 125 db-ot tettünk le, amiből 5 db nem hajtott ki, a többi igen. Ezeket a kimaradt 25-ből pótolom, azt a kert végébe tettem le, tán még a képen is látszik, ott hátul.
Mi onnan rendeltük azt a sövényt, a kép jobb oldalán láthatod. Márciusban ültettem el, most a napos helyen olyan 60-70 cm magas, az árnyékos helyen 30-50 cm-es. Majd lövök fényképet és felteszem. Turkesztáni szuilnek hívják, évente 1-1,5 m-t nő. Ültetés után visszavágtam 10-15 cm-re, most lesz a második visszavágás és nyár végén, ősz elején a harmadik. Ettől sűrűsödik be. Mi 150 db-ot rendeltünk ősszel, de nem volt időm eltenni, ezért levermeltem homokba, rá földet tettem.
Most azon dilemmázok, hogy locsoljak, vagy majd jön holnap az eső és az elintézi. Volt nálam egy kert-dr, megnézettem vele a füvet. Azt mondta, hogy nagyon szép, látja, hogy kecvvel csináljuk. A szártő-száradásra azt mondta, hogy nem gomba, az időjárás, vagyis a meleg az oka, meg az is, hogy egy kicsit sűrűre vetettük. Azt tanácsolta, hogy ősszel vegyek egy penkefogú, kerekes gereblyét, aminek a hasítási mélységét a kerekekkel lehet állítani és azzal járjam meg a területet hoszzában és keresztben. Ezzel egy kicsit ritkíthatom és a száraz részeket kiszedhetem, ettől jobb lesz neki, merg levegőt is kap, kicsit ritkul is. Ja és adjak neki amonnitrátot két héten belöl és locsolja be jól, az majd visszahozza a zöldelést.
Nálam, a ház északi részén ahol a nap 80%-ban árnyékos, ott gyönyörű foltmentes a gyep. Ráadásul a fű színe is más. Ahol nem éri a nap végig ott "igazi fűzöld", de ahol nap éri jelentősen ott "csúnyazöld".Pedig a kezelés, öntözés, eső, táp stb. minden ugyanúgy éri. Kivéve a napot.
Pedig szépen meg van csinálva a kerted. Lehet, hogy az Aro fűtáp mégsem az igazi? Bár én még azt látom, hogy ahol szárad is, egy alapos locsolás után feléled. Viszont baromi foltosan erősödött meg a fű, csak remélni tudom, hogy az egyenetlen szórás miatt...
"a kiadós nyári csapadék és a túlöntözés hatására a gyökérzet nem tudja hasznosítani a talajban levõ vasat."Levegőtlenné válik a talaj,ezért is sárgulhat.
"Levegõtlenségtõl vashiány"
Az abszolút vashiány az, amikor a növény számára felvehetõ vasból a talajban nincs elegendõ. Ez ritkán történik meg.
A relatív vashiány a gyakoribb, amikor a talajban van elegendõ vas, de azt a növény a magas mésztartalom vagy a föld levegõtlensége miatt nem tudja felvenni.
Ezt leginkább a sok locsolás után a túlöntözés okozza, vagyis az ilyenkor fellépõ levegõtlenség.
Szakmai választ a kérdéseidre nem adok, de privát véleményem szerint a szomszédoknál lévő gaz még sok fejfájást fog okozni, erre konkrét gyakorlati példát tudok... Ha nem kaszálják le virágzás után azonnal, akkor nagyon sok mag fog a gyepedben landolni.
ősszel és most tavasszal füvesítettem, 500 m2-t. a tavaszi vetésű részen úgy látom, hogy több a gyom, mint a fű. A gyomnövények széles palettája díszlik. Szerintetek érdemes nekiállnom gyomlálni, úgy, hogy 3 oldalról a telket műveletlen füves-gazos terület veszi körül? (fél méteres füvek, pipacsok, bogáncs, minden)
vagy időnként valami kétszikű gyomirtóval szórjam csak le?
attól tartok tökéletesen gyommentes soha nem lesz a körülmények miatt. Bár azt nem értem, hogy az őszi vetésű rész miért gyommentes. Ugyanúgy nem kapott a talaj semmilyen előkészítést csak fűmagot és ott az én ízlésem szerint szép a fű.
A szikrázó napsütésben, nagy melegben történő öntözéssel szerintem az a fő probléma (a gombásodáson túl), hogy a kilocsolt víz jelentős része azonnal (na jó, perceken belül) elpárolog, tehát kárba megy.
Menyiért nézted az önjárós mtd-t? A motor jó,csak amire rá van rakva,az nekem nem szimpatikus!Ha 99-ért láttad,akkor 1 kicsit többért,jobbat lehet keresni!Én a kettő közül ajánlom valamelyiket.Castelgarden XS 50 MHS vagy az 5,5lovas Castelgarden XS 55 MHS. 800nm-re,az 5,5 is elférne.Meg kell próbálni alkudni is az árából.
Szia! Minden ilyen modellen ki lehet kapcsolni a direkt hajtást? Mivel csak 3kg (meg persze 30ezer) a különbség, akkor azt hiszem, inkább az önjárósat veszem meg.
Esetleg még van valaki, aki jobban ismeri a Honda motoros MTD-ket? Tapasztalatok? Köszi!
Érdemes önjáros gépet venni mert sokkal könnyebb vele a munka. 800m2 méterre már nagyon is érdemes. Ha viszont fontos a jó kondiban maradás akkor nem kapcsolod be a hajtást. Arra is figyelj, hogy a kerekei csapágyazottal legyenek. Nem ismerem a márkát, de úgy vélem, hogy nem lehet rossz, pláne a Honda motor.
Nem szokott elromlani az önjáró része. Ha mégis akkor úgy használod mint a nem önjárósat. (de ez szinte kizárt)
off Nem ide tartozna, de itt vagyok otthon. :o) Ismeri valaki a www.csodasoveny.hu helyről rendelhető növényt? Én helyből szkeptikus vagyok a csoda-bármikkel szemben, de hátha 1x valódi csodáról van szó. :o) on
Amiröl mi beszéltünk,az a (Summer Patch)Az okozati gomba, Magnaporthe poae. Amikor a feltételek kedvezőek, a gomba le fogja rohanni a gyökereket. Nyári folt általában nyárközépben történik (28C fok felett) esős idő vagy sok öntözést követően. A betegség nem jelenik meg tavaszi esős hűvös időjárás alatt. Permetezni Amistar,Rubigan.A fű szalmaszínűvé változik,és akármenyi vizet adsz neki,nem fog visszazöldülni,csak a hűvösebb időjárással fog javulni a helyzet.Mindenhol azt írják,hogy a megelőző védelem a legfontosabb,mert a már megtámadott gyökér el fog halni.Permetezni azért kell ,hogy ne terjedjen jobban.A növekedési időszakban,nem javasolják,a túlzott nitrogént,mert az is kedvez a gombának.
Nalam is hasonlo a helyzet de vannak reszek ahol mar 1-2 m2 ez a szaraz resz ontozo megy mindan nap este jo boven ... En valami fu betegsegre gondolok ...vagy csak mar tul ontoztem afuvet ?
Mintha nálam lenne a kép készítve! A leírtak is stimmelnek. Na de legalább nem egymagam kesergek. Bár ahogy szétnézek a lakóhelyemen, sokaknál van ue. a probléma.
Más! A déli időben történő locsolás kiégeti-e a füvet vagy sem. Szerintem, ha így lenne, akkor sehol nem lenne fű. Mivel sokszor előfordul nyári záporeső bárhol bármikor. Az időjárás nem nézi az órát. (Sajna)
Egyébbként,nekem tavaly ugyan azokon a helyeken alakult ki foltokban száradás,ahol most,ezért lehet benne valami,hogy ahol előzőleg megjelent,ott visszatérő vendég lehet,és a megjelenés előtt kellene védekezni.
Ha egészséges a fű,akkor nem szükséges.Nyári folt (summer patch)még optimális gyepfigyelemmel is fejlődhet,de kánikulai napon Kora du-n ha kialakultak száraz foltok,akkor jótékony hatással lehet,mert lehűti a gyökérzónát,és egy kevés nedvességet nyújt a beteg gyökereknek.Megelőző permetezést tavasszal, amikor a talajhőmérséklet 5 centi mélyen 18 fok fölött marad,akkor kell alkalmazni,legkésőbb május közepe.
Olvasom tőletek, hogy délben öntözzünk. Ebben a melegben nem ég ki a fű??
Én eddig annak tulajdonítottam a fű sárgulásást, hogy az utóbbi 3-4 hétben itt Pécsen minden du. volt egy-egy kiadós zápor a szikrázó napsütés közben. Azóta kezdett besárgulni a füvem. Nem lehet ez a sárgulás a kiégés jele?
Pár hete,amikor folyamatosan esett az eső,nem tudtam nyírni a füvet,mert szaggatta a fűnyíró a füvet.A kés mint a gilett,nem tompa,a fűnyíró 5,5 honda,nem gyenge.5 centi körül vágtam általában,de akkor nem tudtam mert szagatta.1 fokozattal feljebb emeltem a fűnyírót,szépen levágta,de már nagy volt a fű is.Az eső esett,a fű nőtt,a fűnyíró az emelt fokozaton is elkezdte szaggatni a füvet.Nagyonszép tömött haragoszöld állomány.Még egy fokozat feljebb,nem szaggatta.Az eső 1 het nem esett,és ha visszább akartam rakni a fűnyírót egy fokozattal,szaggatta.Még 1 hét eltelt,mire lejjebb tudtam engedni,mert állandóan nyírkos volt a fű.Haver benéz hozzám,mondja foltokban szárad a föve,minden nap öntözi,alacsonyan nyírja.Jobban megnézzük az enyémet,és a kerités mellett ahol zártabb a levegő,az egész kert védtelen,telibe süti a nap,30 fok,a talaj is érezhetően meleg,a föld nem látszik ki,zárt gyep.Körkörös formákban,a szép zöld gyepen,szürke karimával foltok jelentek meg.Öntözés nem ment,fű magas volt,de tartotta a nedvességet,nem kiszáradt.Ez gomba.Permetezek 1000-el.Kiszellőztettem,1 kicsit hagytam kiszárítani a talajt,hogy megfékezzem.Jövőre már biztos tavasszal elkezdem a permetezést,ahogy írják,és ha forró kánikulai napok jönnek,akkor érdemes előtte megint permetezni.
Héka, nem is láttál képet, mi alalpján ítélsz? :o) Szóval, még bízok. :o) Főleg, hogy a szomszéd srác minden nap öntözi a füvét, este és mégis szép zöld. Ha nálam gomba ez, akkor nála már nem is lehetne fű.
Ami nem tetszik még, az az, hogy nyírás után rettenetes világos a füvem. A múltkor szinte fehér, most valamivel koszosabb színű :o) volt. Ha alaposan belocsolom, zöldül. No, ez mi lehet?
A lakóhelyemen mostanában nagyon sok eső esett. Még nedves a föld. A magasságot általában 4-5 cm-re hagyom. Most volt először, hogy magasabbra vágtam, de ebben a közel 40 fokban nem biztos hogy rossz. Hiába vágtam volna rövidebbre és locsoltam volna, ha a föld még nedves alatta. Viszont a rövidebb fűszálaknak az extrém tűző nap nem biztos, hogy jót tett volna.
Biztos van igazság a leírt summer patch-al kapcsolatban, mert a ház északi oldalán lévő védett területen gyönyörű foltmentes, zöld gyep van.
hát...én csak olvastam...nem értek hozzá, meg kicsi is vagyok, és a fűvem is fiatal...:)))
de én most úgy öntözöm, hogyha nagyobb része száraz a földnek, akkor jó alapos áztatást kap. Hozzá kell tennem, hogy most szerintem jól érzi magát a fű (főleg, hogy a gyomot rabszolgamunkávak írtjuk belőle), mert nő mint állat...:DDD
Na most akkor számszerűsítsük, mi a "ritkán" öntözés. Azt mondod, hogy az 2-3 naponta van, de nekem 2 nap után ebben a kánikulában is még nedves a talaj felszíne, annyira sűrű a gyep. Hagyni kell tehát a talajfelszínt kiszáradni és csak utána öntözni ismét? Ez lehet akár pl. 4 nap után is.
Akkor tehát ne napokban határozzuk meg a locsolás szükségességét, hanem a talajfelszín állapotában.
ezt én is olvastam, hogy ritkábban kell locsolni (2-3 naponta), de akkor úgy, hogy a talaj alsó 10-15 cm-es zónája is nedves legyen. Ha a talaj felső 5 centije ki is szárad, az nem baj, mert a gyommagvak ott virgonckodnak leginkább...
A nyári folt (summer patch), a Necrotic Ringspot sok helyen előforduló probléma!Külföldi lapok is azt írják,hogy a megelőző vegyszeres kezelés májusban, és a leírt gondozási mód sokat segíthet! Ez a gombafajta,a talajban található,és ha a már leírt körülmények ideálisak,egyböl robban! Ahol előfordul,ott következő évben is megjelenhet. Azt is írták,ahol megjelent, kánikulában a déli hűsítő pár perces locsolás is javíthat a megfékezésben,mert lehűti a gyökérzónát.A ritkább öntözéssel,lentebb kényszeríted a gyökereket a talajban,ha sűrűn locsolsz,fent maradnak,és ha kiszárad a felső réteg,az akkor nem jó.
Érdekes amit írsz (nem kételkedem!!!), mert ott sárgás-barnás igazán, ahol vélhetően kevesebb műtrágyát kapott. Ott elvileg éppen kevés a nitrogén. Hmmm... A homok az tömörödött lehet? Gondolom, nem. Az agyagos homok meg, gondolom, igen. Nálam az utóbbi van, csak azt nem tudni, mennyi agyag jutott a homokba...
Tökéletesen zárt, 4-5cm magasra nyírt, 4 éves gyepnek homokos talajon milyen gyakori locsolást javasolsz száraz időszakban (tehát ha pl. egyáltalán nem esik az eső), napos helyen? Hogy ne alakuljon ki ez a gombás fertőzés? Jó-e, ha a talaj felszíne a fű alatt száraz?
Az alsó,a nyári folt (summer patch).Tünetek általában június végén vagy július elején jelennek meg,30-32 fok levegő,25 fok talajhőmérsékletnél gyökérzónában fertőz,és nedves talajokban .Legjobban napos védtelen területen alakul ki,tömörített talaj, magas nitrogén szint,sok eső,gyakori nappali öntözések,megskalpolt fű,túl magas fű,elindíthatja a betegséget.
1 Kerülni kell a tulzott nitrogént
2 kerülni a gyakori nappali locsolást,Víz ritkán de mélyen .
3 tavasszal talajlazítás,ha tömörödött a talaj
4 csökkenteni a gyepfilcet
5 permetszer: amistar,rubigan,topsin
6 minden évben visszatérhet,és előtte kellene megelőzőleg permetezni.
7.A gyökeret támadja meg a ferőzés, elszárad a fű, és ezért nehéz permetszerrel utólag védekezni ellene ,nehezen veszi fel,bő permetszerrel kell kezelni.
8 Szeptemberig fertőzhet, a hűvösebb idővel visszaszorul!
Ez a pár kép is gombabetegség!Elég sokféle van,és nehéz beazonosítani!
Van amihez 1 kicsit hasonlít ,van amelyikhez nem!Mekkora kiterjedésen látszik neked?A Én inkább megpermetezném gombaölővel,azzal kárt nem okoznék neki! Amikor magasabban hagytad,estére nem locsoltad meg nagyon?
Szerintem teljesen zárt. A nyírást évek óta középmagasra állított fűnyíróval végzem. (Ezen a héten hagytam egy kicsit hosszabbra, a beígért meleg miatt).
Az az igazság, hogy régóta "füvezek" és nem változtatok semmin. De ez most nekem is új dolog.
Hát a leírás alapján nem hiányzik neki semmi, ami a fotóról nem látszik, az az, hogy mennyire sűrű, zárt a gyep, illetve milyen magas a gyep nyírás után. Nekem, mikor még nem volt eléggé zárt és alacsonyra nyírtam, akkor hasonlóképpen, látszólag minden ok nélkül foltokban kisárgult-barnult, nem is jött helyre abban a szezonban.
Ha gombásodás, akkor nem értem, rengeteget kellett locsolnod... Ekkora vashiány csak akkor léphet fel, ha egyáltalán nem tápoznál. Mondjuk vízhiánykor is ilyesforma a fű. Tudni kéne, hogyan ápolod, részletesen leírva, milyen helyen van (napos-árnyas?), stb.
Van vagy 20 féle gombabetegség,ami megtámadhatja a gyepet,nézegettem a hatóanyagok között,és az azoxystrobin tartalmú (amistar) volt a legtöbbet átfogó szer!Bár a pythiumra 1 kicsit erősebb a (Previcur 607 SL) .Még RIDOMIL GOLD MZ 68 WG ,és a Topsin- M 70 WP .Ez a 3 szer nagyjából átfogja az összes gomba betegséget. Kivéve amit nem! :-)
Én beleépítettem a majdani garázsom alap-betonlemezének bal-belső sarkába, ott nem zavar semmit-senkit. Ősszel megépítem a garázst, aztán lehet döngetni hajnalban is. Az első szomszédaimat nem zavarja, mert kb. 40 ,-re van a szivattyú a házaiktól, a hátsó szomszédokat biztosan nem zavarja, mert a kert végében van a garázs ...és a temetővel vagyunk kertszomszédok...
Én - ha amúgy jóban vagytok - szólnék neki este, hogy csinálnál egy hajnali próba-locsolást, ha esetleg zajos, szóljanak. Vagy: egyszerűen locsolnék egyet, aztán délután csak úgy mellékesen megkérdezném, hogy nem hallottatok hajnalban valami fúrcsa zajt? Ha azt mondja, hogy nem, akkor mondd azt: én sem...:)))
A Previcur 607 SL 10-14 nap szokott lenni a következő, kontakt szereknél 7nap (dithan)!De ha nagyon csúnya lenne,akkor én biztosan nem bírnám ki 2 hétig!
...akkor nincs más teendőnk mint várni a hatást:-))) Azt mondta a mg-boltos, hogy az a mennyiség amit megvetetett velünk kb. 3-4 permetezésre elég, és kétszer biztosan meg kell locsolni vele. Hány napot várjunk a másodikig?
Az se rossz, de nekünk kb. minden túl drága, amit 10 ft-nál többe kerül. :o) Most számoltam, hogy kb. havi 2-3 e-t meg tudnék takarítani a villanyszámlán, ha vennék még egy öntözőfejet meg csöveket, kütyüket. Tökre megérné, de speciel nincs 15 e-m, hogy meg is csináljam...
A hungarocell jó 5let. Nekünk is rá van építve egy szétszedhető fabódé tetővel, más kérdés, hogy nekünk nem hangszigetelés miatt kellett, hanem hogy ne ázzon.
A hangra nem Sanyi panaszkodna (félreértések elkerülése végett: Sanyi egy jó szomszéd!), hanem esetleg a közvetlen szomszéd. Aki történetesen a falu pm-e. Vele nem lenne jó összerúgni a port. :o) Lehet, hogy a szivattyú köré hungarocell-ből kellene eszkábálni egy házfélét, úgy, hogy szellőzzön azért. Az a zajon is fogna, az eső mellett.
Azt nem tudom, hogya szakirodalom mire gondol, de a 4cm gyepmagasság véleményem és tapasztalataim szerint megfelelő. Ha magasabb, akkor lenyomódik terheléskor és kicsit csúnya lesz, látszanak benne a nyomok, bár visszaáll később. Az ennél alacsonyabb gyep meg ugyan esztétikusabb (2 éveig nekem is 2-3cm alacsonyra volt nyírva), de kevésbé áll ellen a hőségeknek, hamarább megritkul és nehezebben regenerál.
Szerintem jó a gyeped magassága, koncentrálj a Sanyira, hogy locsolhass reggelente :)
Valamivel nagyobb zajt kell kelteni, akkor nem veszi észre, hogy megy a szivattyúd :DD
Az asszonynak szoktam ajánlani, hogy szívesen eltöröm a lábát, mikor a fejét fájlalta :DD Másik dolog, hogy nem tudom, mennyire működne, mert sose próbáltuk ki :DD
Na, ezt jól megkérdezted. :o) Inkább 4 amúgy, és a gyep magassága. Mármint, ha a gyep magasságán azt értjük, hogy lerakok a földre egy colostokot és megnézem, meddig ér a fű.
Szóval szerinte a fűszál hossza (kiegyenesítve) lenne 5 cm, nemkiegyenesítve (tehát a gyepmagasság) meg kevesebb. Na de melyikre gondol a szakirodalom, hogy 5 cm körül legyen?
Érdekes, viszont és még sose mértem meg, amikor felállt :DD Mármint a fű :) Nem tudom, erre mit mondjak, bár Sanyi :) elmélete sztem agyaglábakon áll. A gyep magassága lehet kisebb, mint a fűszál hossza, ugye a kettő nem egyforma, mert a fű elhajlik. Nálad a gyep magassága kisebb 3cm-nél, vagy a fűszál hossza?
Sőt, elvileg a beállítottnál inkább magasabbnak kellene lennie, mert ugye a kereke a gyepen gurul, az meg ugye nincs a földön, ha sűrű a gyep... :)
De jó. :o( Eddig este 6-tól 10-ig locsoltam, most keljek minden reggel 5-kor és küzgyek a szomszédokkal? :o)
Más: mit jelent az 5 cm-es fű? Elvileg a fűnyíróm 5 cm-esre van állítva, de a fű bizony nincs meg 3 cm se nyírás után. Szomszédom (ugye, Saniy :o)) szerint jó az úgy, az 5 cm-t úgy kell érteni, hogy nyírás közben a nyíró motorja felszívja ("felállítja") a füvet, ekkor nyír 5 cm-re, aztán mikor továbbmegyek, szívóerő megszűnik és a fű "összerogyik". Vélemény?
Hát az nem baj, ha arányosan kevesebbet locsoltok ki belőle egyszerre. A gyakoribb locsolás a nagy melegben előnyére válik mindennek. A fű gyökerei kb. 15cm mélyre hatolnak, ennél mélyebbre nem kell, hogy menjen a víz. Felnőtt fűre gondoltam :)
Pedig jó az a reggeli szivattyú indítás. Locsoljon a szomszéd is :))
Én is áttértem a hajnali locsolásra. Hatékonyabb, mivel akkor van a leghűvösebb és a legkisebb a párolgás. Este még mindig 30 fok közelben van a hőmérséklet.
Nagyon jó a kombináció,Previcur 607 SL -propamokarb,A topsin-M - tiofanát-metil hatóanyagu.A Propamokarb is fent van a hatóanyagok közt!A topsin,meg más gomba ellen is hatásos!
A dithan - mankoceb, a RIDOMIL GOLD MZ 68 WG - mankoceb és metalaxil-M hatóanyagu. Vannak olyan gombabetegségek,amire a metalaxil is hat, ezért kombináltabb szer. De a dithan is jó,mert a mankoceb a lényeg a pythium ellen,az mind a kettőben benne van! Az Azoxystrobin is hat a pythiumra,ez az amistar.
Az egyik szer az ampullás, Previcur 607 SL, a másik Topsin-M. Ha ez a két szer nem fog hatni, ki fogom próbálni amit Te ajánlottál. Vagyis a férjem....:-))))
Ez király. Ma 5-kor ébresztett a lányom, gondoltam, locsolnék, de aztán a szomszédok nyugalma érdekében kihagytam (szabadon áll a szivattyú és így azért van hangja). Este sokkal kényelmesebb lenne.
Igaz, az esti öntözés helyett ha lehet, át kell állni a hajnalira. Ahogy írta Tsunami, esti öntözésnél egyrészt sokáig nedves marad, másrészt egy harminc fok feletti nap után a talaj és a gyep is átmelegszik, ami egy esti öntözés után könnyen befülledhet.
Amit leírtál, az gombás megbetegedést mutat. A szárak tövénél megjelenő penészesedés, valamint barnás elszíneződés szártőrothadásra utal. Valószínű, hogy az újravetés után túlöntözted a gyepet. Ezért is javasolt, hogy csak igazán nagy forróságban öntözzünk naponta, egyébként a napi öntözést kerülni kell, mivel az állandó nedvesség kedvez a gombáknak, így a gombás megbetegedéseknek. Új telepítésnél persze a napi öntözést nem lehet kikerülni, de kihajtás után vissza kell venni a vízmennyiséget, mivel már nem szükséges a talaj felületét állandóan nedvesen tartani.
A lényeget megtettétek, gombaölővel kell permetezni, vagy locsolóvízhez keverve kijuttatni. Én egy hordó vízben oldottam fel az előírt töménységben és búvárszivattyűval kilocsoltam a területre, kisebb terület esetén persze lehet a jól bevált öntözőkannával. Egy pár napig eléggé érezni a permetlé szagát, viszont hatásos, ha nem is egy éjszaka alatt, de néhány hét alatt észhez tér a fű. A beteg fűszálak valószínűleg elpusztulnak, de újravetni nem kell, nem is szabad, néhány hét alatt újra hajt és fokozatosan besűrűsödik. Tamascs
Nézd már meg a permetszerek nevét,kiváncsi lennék mit ajánlottak!
A legtöbb gombabetegségre hatásos az amistar.Ha így néz ki,akkor
Pythium blight Ellene: amistar, Ridomil Gold MZ 68 WG hatásos.
Elsősorban meleg, nedves időjárásra hajlamos betegség.Magasabb nitrogénszintnél jobban fertőz. A permetszernek is kell idő míg beépül,és hatni fog.Párás fülledt időben kerülni kell az esti öntözést,mert egész éjjel nyírkos marad a fű, és jobban fertőz.
Most telepítettünk automata öntözőt a kertbe, és a felásott füvet kb. 10 napja újra vetettük. Szépen ki is kelt a fű, de kb. 3 napja reggelente az új fű töve olyan, mintha penészes lenne. A vékony kis fűszálacskák pedig eldőlnek, olyan barnás színűek a tövénél és elszáradnak napközben.
Tegnap este valamilyen (2 féle keverék) gombaölővel - amit mezőgazdasági boltos adott - az egész fűvet (újat és régit is) a terjedés miatt megpermetezte a párom, de ma reggelre semmi változást nem láttunk:-(((((
Mi lehet ez? Mit csináljunk? Aki tud kérem segítsen! Előre is köszönöm!:-)
na, bekalibráltam, a múltkor is előjött ez a kérdés. kb 15 nm-re locsolom ki. ha mohás a terület, célzottan csak arra. de mivel van permeteződ, ki is fújhatod, a zacsin rajta van, mennyi kell bele.
ha sárgul a füved mostanában, inkább gombára gyanakodnék, ilyen időben előfordul, föleg, hogy gyorsan nő a táp magas nitrogéntartalma miatt. (ezt a gombák nagyon kedvelik.
orthocid vagy dithane, és vas keverékével fújnám le.
változás?? kb 3 nap. szerintem. de vsz szellőztetned kell majd a sárga fűszálak miatt.
Ezektől, meg a gyanta burkolattól szokott jelentkezni egy tízes szorzó, cserébe ettől lesz jobb mint a pl. a pétisó + kálisó + szuperfoszfát, pedig abból is lehet NPK-t keverni...
Kössz a bíztatást mindenkinek. Már amúgy majdnem feladtam magamban. Ha tudom, hogy nem jön vissza soha, akkor ok. Viszont tudván, hogy nem is tudom gyökerestől kiszedni, így frusztráló egy kicsit a gondolat, hogy lehet, hogy felesleges a sok meló.
Annyira teli van amúgy, hogy erre eddig nem is gondoltam, de helyenként nem marad 20-szor 20-as foltokban semmi. Ennyire hamar kinyírta a füvet.
A substralt már használtam egyszer egy kisebb területen. Nagyon hatásos volt az első 1-2 hét alatt gyönyörű lett a fű, aztán amilyen hírtelen bezöldült és elkezdett nőni, ugyanúgy el is tünt a hatása.
Uramisten! 200m2 területeten??? Akkor iszonyatosan gyomos lehet... Szerintem kitartás. Gondolj arra, hogy most az elején megszívod, de egy-két-három év múlva leülsz mellé a jó kis rattan ülőgarnitúrába, felrakod a lábad, hallgatod a madárcsicsergést, pöfékelsz egy jófajta szivarból... Nos? :)
Pedig a kézi gyomlálás az, amitől igazán szép lehet a füved. Nyugi, mi szakaszokban vetettük, és pl. a hátsó 18x14 m-es területet én kb. 30 óra alatt gyomláltam végig, pedig még az asszony is besegített vagy 10 órát. A szomszédok persze hülyének néztek. Most meg csak azt kérdezgetik, milyen trágyát használok hogy olyan szép. Az eszükbe sem jut, hogy nem csak attól szép, hanem attól az embertelen gyomlálástól, amit az elején megcsináltunk. Ja és amint elkezdesz trágyázni, a gyom is erőre kap, úgyhogy hajrá. :) Tamascs
Ha nincs nagy felület, én a helyedben a drágább tápokat választanám, új fűnél olcsó szóba sem jöhet. Eleve gyakorlatlanabb az ember, nem tudja mennyi kell belőle, nehezebb is adagolni, könnyebben kiég, és nem tartalmaz mindent, ami egy friss telepítésnek kell. Én granulátumot használtam az elején, (Compo), lehet szórókannás változatban is venni először, hogy egyenletesen ki tudd szórni. Nem volt vele gondom, hamar megerősödött a fű. De szerintem a Kemira fűtápjai sem rosszak, csak azok is drágák (800 nm-re 1 alkalom ~20e Ft), így ezeket csak évente max. egyszer tudom használni.
De itt annyian preferálják a vízben oldhatókat, hogy most már kíváncsi vagyok, hogy azzal milyen trágyázni. Csak mondjatok egy márkát. :) Tamascs
A kézzel gyomlálás valszeg nem fog menni. Tegnap egész este csináltuk, és ketten 2,5 óra alatt az egy tized részét sem tudtuk megcsinálni. Jó móka ez, csak én nem tudok ennyi időt rászánni.
Nem az ár a meghatározó, hanem az összetétel. Én 20-8-8 összetételű (N-P-K) trágyát használok, illetve locsolom szét és szerintem jó. Biztosan hasonló összetételű a más gyártók által fűtrágyának kikiáltott termék is.
Nincs 200m2. És akkor a következő kérdés, hogy azon belül milyet. Sokan ezekre a drágább termékékre esküsznek, mások viszont azt mondják, hogy az olcsóbbat választják, inkább gyakrabban mert, hogy az is ugyanolyan jó. Mindenfélét hallani, igazán az a kérdés, hogy amit leírnak a drágább termékek gyártó mennyire igaz.
Valahogy hasonlóan gondolnám én is. Már csak azzal nem jutok semmire, hogy szórós vagy higított gyeptrágyát nyomassak. Kinek mi jött be, de nekem semmi tapasztalatom ilyen téren.
Azt mondod, 5 hetes volt, amikor kezdett pusztulni, vagy már pusztult. Ha május elsején vetetted, akkor ez június elején történt. Vagyis már túlélte a májusi kánikulát és elvileg ugye júniusban is folytatódik a kánikula. Volt egy ilyen esetem nekem is, amikor bármit elkövethettem a fűvel, hiába fogod rendesen locsolni, ez a fiatal zsenge fű egyszerűen nem viseli el a nagy hőséget és főleg a nagyon erős napsütést. Biztosan nem fog kipusztulni a fű, de a foltok megmaradnak, majd ősszel felülveted. Jövőre meg rendbejön és megerősödik.
Veszélyesek ezek a tavaszi vetések, mert teljesen idióta módon viselkedik az időjárás.
szupernyero: Szerintem nyugodtan trágyázhatod. Nálam is volt hasonló még az elején (májusi telepítésnél), aztán gondoltam, hogy a tápanyaghiány is okozhatja. Lehet kapni (igaz elég drágán) olyan gyeptrágyát (Compo), amit már a maggal keverve ki lehet szórni, de pár hetes fűre is nyugodtan lehet és kell használni, nem fog kiégni. A gyomirtót pedig el kell felejtened még legalább egy évig. Utána is elég körültekintően, mert rosszul használva kiölheted a füvet is, nálunk a cégnél a bölcs kertész is gyomirtózott gyomlálás helyett, aztán a végén csak a gyom maradt. Kézzel ki kell szedni egy jó alapos öntözés vagy kiadós eső után. Minél precízebb vagy, annál kevesebb bajod lesz vele később. Az első gyomlálás a legrosszabb, később a fű erősödésével drasztikusan visszaszorulnak a gyomok. Én még nem vetném felül, trágyázás és az első nyírások után az új fű hamar besűrűsödik. Tamascs
Május 1-én vetettem a füvet, gondos előkészítés után. Már március óta permeteztem gyomírtóval, majd fel lett forgatva robival, aztán a tetejéről a maradék elszáradt gyom kigerebjézve. A föld, amibe vetettem az már 3 éve lett a helyére töltve és minden évben többször gyomírtóztam. Nagyon szépen ki is kelt a fű (Bricoline sport keverék, duplája mint az ajánlott). Öntözőrendszerrel locsolom, az első 3 hétben napközben is 2 óránként megnedvesítettem és éjjel jól belocsoltam. Kb 5 hetes volt, amikor elkezdett sárgulni és nagy foltokban szabályosan, kiégni. Ha közelről belenézek, akkor minden 3-4. fűszál el van száradva, és szinte 1 hét alatt sem, nő 1-2 centit sem. Ha meghúzóm a gereblyét benne eszméletlen sok szárazat kiszed belőle. Most megpróbáltam felülvetni, de nem is kelnek ki a magok, bár gonolom, hogy a kánikula nem a legjobb időszak erre sem.
Gondoltam, hogy tápanyaghiányos és egy kis részen megszórtam műtrágyával, szép is lett, de nem merem a 1,5 hónapos gyepet még jobban kinyírni ezzel.
Mi a teendő. Türelem és majd szeptemberben gyúrjak rá? Csak félek, hogy addig totál megpusztul. Ja és elkezdett gyomosodni is. Ezt vajon már megküldhetem gyomirtóval vagy ezzel is várjak. Kézzel kiszedni esélytelen, mert akárhogy is próbálom, beszakad a gyökere.
Előre is köszi a segítséget.
Én kérdeztem haveromat, azt mondta, nem gond, melóhelyén meg tudja csinálni. Csak mondjam meg pontosan a kés anyagát (összetételét), mert anélkül nem megy. Na, szerinted hozzáférek az info-hoz? :o)
Hát igen, ez mindenképpen megoldás. Csak az a baj, hogy nem mindenki számára hozzáférhető... Azért gáz, hogy a 21. században még mindig a "vedd meg és fejezd be otthon a gyártást" jelszó érvényesül. Vagy csak én vagyok lemaradva és nincs itthon edzőkemencém? ... :(
Az én AL-KO fűnyíróm kése is bosszantóan puha! 200 négyzetmétert nem tudok rojtosodás nélkül levágni vele. A megoldás: meg kell edzeni a vasat! Majd beszámolok az eredményről.
:) abszolúte igazad van, ne tévesszük meg őket. Mindenki vessen olyan sűrűn, ahogy akar, én elmondtam a tapasztalataimat - nem véleményemet, hanem személyes tapasztalataimat.
Az elektromos fűnyírók érintésvédelmi programjának egy része a műanyag pengerögzítő csavar. Persze vannak más pontjai is, csak vizsgáld meg, hogy a keret, amit fogsz nyírás közben, az is szigetelve legyen legalább, ha véletlenül elvágja a gép a tápvezetéket.
Ezért fontos semmi másért. Ennek lényegében akkor nincs szerepe, amennyiben a fűnyíró teste műanyag, és a keret nincs közvetlenül a szabadban. Viszont minden fűnyíró kerete leér a nyírótér mögé (egy-két kivétellel).
Pl. a trágya lehetőleg amikor már komposzttá konvertálódott. Több ezer éve használják, ha visszagondolsz történelmi ismereteidre. Szóba jöhet még iszap a kiöntött Nílusból, esetleg guanó, ami persze trágya és szintén külföldi. Persze így a gyeped sokkal kicsit ritkább és sárgább lesz, de bio. Megéri? Miért?
Hát nem... locsoltam reggel meg este, de napközben nem, mert dolgozom, meg különben is tűzi a nap. Szóval minden alkalommal az esti (délutáni) locsolásra már száraz volt a föld. :(
Hamár szóba jött a gyeprács, nekem is lenne kérdésem. Nálunk úgy van ültetve, hogy a cseprács csak 3/4-ig lett töltve földdel, arra jött a fűmag. Ez ősszel nagyon szép is volt, viszont tavasszal nem tudtuk kiszedni az elhalt fűszálakat (máshol ugye gereblyével ezt remekül megoldottuk). Azóta elég érdekesen néz ki. Mit lehet ezzel tenni azon kívül, hogy kézzel szálanként megpróbálja kiszedegetni az ember?
Jut eszembe: ami már kalászba ment át, azzal a vastag "fűszállal" mi lesz? Elszárad valamikor, vagy mostmár ottmarad örökre? :o) Másik: hogy lehet ritkítani ( :o) ) a füvet? A gyeprács közt túl sűrű itt-ott. Az egészet kiszedni nem akarom, ha meg megnyirbálom, akkor csak még jobban sűrűsödik.
Azért ne hasonlítsuk össze a természettel. Egyrészt a természetben még soha nem láttam sűrű, nyírt gyepszőnyeget, másrészt pedig a természetben kalászba szökik és elhullik a magja, majd kikel, ami kikel, az udvaron meg pont a kalászba szökést kell megakadályozni a rendszeres nyírással. A nyírással pedig oldalhajtások növesztésére kényszerítjük a füvet amivel nő a gyep élettartama. A természetben nem gond, ott mindig van magutánpótlás, otthon viszont elveted és jó esetben pár évig biztos nem kell felülvetni. Szóval nem a vetéstől lesz sűrű és szép (persze az is számít), hanem a rendszeres nyírástól. Ja meg a megfelelő talajelőkészítéstől, kezdetekben embertelen gyomlálástól, rendszeres trágyázástól, precíz öntözéstől, és a nyírástól. Csak azért írom le, nehogy megtévesszük azokat, akik most kezdenek parkosítani, és a szomszéd esetleg azt mondta nekik, hogy csak nyírni kell. Tamascs
Látom, itt többen elégedettek az AL-KO fűnyírók késeivel, nem tudom, akkor nálunk mi lehet a gond. Idén vettük a fűnyírót, először a kertész faterja élezte meg köszörűvel, de néhány vágás után szétszálazta a füvet. Akkor próbáltam az itt említett reszelős élezést, nulla eredménnyel. Most elvittük a misterminitbe, ötszázért megélezték, kíváncsi vagyok.
Minden esetre én már a műanyag fejű csavaron kiakadtam első szétszedésnél, kicsit megszenvedtünk vele, aztán ki is cseréltük.
A sűrübben vetett fűvet sem hagyod kalászba szökni nem??
Akkor mi szabályozza mikor melyik hal el és melyik nem? Ha egyszerre egy időben egy területre 50g-ot szórsz és mindegyik kinő, vagy csak 30g-ot mi a különbség?
Egyformán bokrosodik mindegyik. A tarackosodása a fűnek nem egyenlő a tarackkal!
Mint írtam én nem látom, hogy rosszabb lenne a füvem ez miatt.
Általában a kertészek nem javasolják a sűrübb vetést. Mivel bokrosodó növényről van szó egymást akadájozzák az erős fejlődésben. Én rendesen betartottam és gyönyörű sűrű a füvem.(ráadásul nem is költöttem többet a kelleténél).
Az első nyírás elött hengereltem is. Ezek a tortúrák a nyírásokkal egyetemben segítik elő a fűcsomók megerősödését és bokrosodását.
A kopasz foltok lehetnek ki nem kelt fűmagok eredménye. Szerintem várj őszig, és akkor vesd felül a részeket. Aztán tavasszal tápot neki hadd nőjön.
Szerintem meg sűrűn kell szórni, egyszerű a magyarázata.
A természetben a fű kalászba meg, magot termel, ami kihullik, lehullik és kikel, majd ez a körforgás ismétlődik állandóan.
A gyepnél ugye sose megy kalászba, mert lenyírjuk, ezért nem tud magról szaporodni, csak bokrosodik, tarackosan terjed. Asse rossz persze :), de ha ritkán veted a magot, pluszban nem kel ki mindegyik, mert döglött, akkor megnézheted.
A gombásodás véletlenek egybeesése, nekem is egyszer bepenészedett a sok esőtől a fiatal fű, aztán magától elmúlt, kiheverte.
De kedves vagy, köszönöm a gyors válaszod. Az volt a dobozán, hogy 1 kg elég 30 m2-re, és az én 60 m2-emre 3 kg-t szórtunk el, majd később még egy kg-t. Hát, akkor még szórok a lukakba..
Megjegyzem, ha a cserekés is ilyen lesz, próbálok olyat szerezni. Érdekes, amúgy, tavaly még nem volt ilyen tré. Lehet, hogy megerősödött a fű és az már sok neki? :o)
Amúgy a szomszéd a múltkor úgy megelézte, hogy kézzel suhintva a fűben nyírta a füvet. Aztán egy nyírás (kb. 5-600 m2 lehet) és már ki is ment az éle...
A 3x 4x több maggal én már egyszer megszívtam. Szórás után kaptam egy nagy esőt, felét elmosta, újravetettem, tök sűrűn kikelt, majd begombásodott. Olvastam valahol, hogy a gombás megbetegedések egyik oka a túl sűrű vetés. Fele kidőlt, permeteztem ezerrel, hogy maradjon belőle. Aztán jobban lett, két hónap alatt helyrejött. Szóval szerintem max 40-50g/m2. Tamascs
Az AL-KO-nak szerintem jó kései vannak, nekem a Viking is bevált, noname kést nem biztos hogy meg merném venni. Ha más márkában lenne egyező, azt lehetne megpróbálnod. Tamascs
Nem ismerem a káprázatos flórát, de a leírásod alapján egyáltalán nem káprázatos :)
A foltok a nem kikelt, halott fűmagok miatt lehetnek, újra kell vetni. Azért nem elég sűrű, mert még nem bokrosodott el a fű, ill. kevés magot szórtál el. A fiatalon is sűrű gyep titka, hogy a használati utasításhoz képest 3-4x több magot kell elszórni 1m2-re.
sziasztok, most fedeztem föl ezt a topicot. Tetszik. Kb. egy hónapja lett füvesítve a pici, sorházi kertem (kb. 60 m2). "Káprázatos flóra" nevű fűmag van benne. Vsz. nem keveredett el rendesen a három különböző féle fű magja, az egyik helyen, egy kupacban, kb. 5-6 négyzetméteren csupa ovális leveles zöld növény van. Hát ez nem hasonlít fűre, talán elkeverve, a fű között egyenletesen elosztva nem lenne ilyen idétlen...
Szerintetek mit csináljak vele? Kiszedegessem belőle, és újra fűmagot vessek bele? Vagy egyszerűen lenyírom és kész? Ismeri valaki ezt a káprázatos flórát?
Ja, meg még nem is elég sűrű.. eddig kétszer nyírtam, de helyenként kopasz foltos? Mennnyi idő kelll neki?
:D Nálunk nem volt fordítva a kés az tuti,dehogy a szomszéd mit csinált vele amikor kölcsönkérte azt nem tudom,mert mikor visszahozta szólt hogy laza a kés meg kellene húzni.De addigra már szétbarmolt a kés mindent belülről,így ez volt az utolsó alkalom hogy kölcsönadtuk.És ekkor jött a szervíz.
Azóta telefonáltam a szervizekbe, hogy van-e valami más márkájú késük, erre az egyik azt mondta, nem számít, hogy csorba (követ fogtam), kicseréli garanciában. Jövő héten megyk, kiváncsi leszek, tényleg így gondolja-e. Ha igen, akkor meg az új késre.
Ezzel csak annyi a gond, hogy beviszem a késem, mondom, hogy ilyen kell, erre a kezembe adnak valamit. Nincs garancia rá, hogy nem ugyanolyat. Vagy más gyártmányhoz tartozót ugyan, de pont ilyen xart. Hát, ez az én gondom. :o)
Kösz a választ. Sajnos debreceni vagyok. Van egy olyan sejtésem, hogy ha felhívom őket, nem fogják megmondani, másik boltban pontosan mit is keressek. :o) De legalább biztató, hogy lehet kompatibilis kést találni.
Az évente 1x szerintem kevés. Vannak hónapok, amikor egy tompább késsel nyírva nagyon csúnyán kiszálasodik a fű. Minél élesebb a kés, annál szebb a vágási felület, annál szebb a gyep és kevésbé hajlamos a betegségekre. Én a Viking fűnyíró késeit 2-3 alkalmanként (800 nm-es területem van) megéleznem, hogy szép legyen nyírás után. Szerintem a késeket valamennyire lehet azért variálni, lényeg hogy a rögzítési pont ugyanott legyen. Na meg persze a késhossz. Nekem a fűnyíróhoz két gyári késem van (egyik mulcsozáshoz), tök különböző a kettő, még súlyra is van eltérés. Tamascs
A problémánk nekünk is hasonló volt,csak cincálta a füvet a fűnyíró.A férjem a XIV. ker Fűrész utca 35-ben (Tel:1/222-0255) vett kést hozzá,de nem az eredetit,azóta tökéletesen működik.
Én valamiért (tényleg nem tudom, honnan gondolom) az MTD-t magyarnak tippelem, a Fevill utódjának. De ez csak tipp. Olyan szinten megy el az éle, hogy a múltkori nyírás előtt megélezett kés (az a nyírás szinte semmi volt, annyira gyenge volt már a fű) tegnap majdnem a kezdetektől tépte a füvet nyírás helyett. Most abban bízok, hogy a füvet sikerült kicsinálnom és nem kell többet füvet nyírnom. :o)
Azt mondod, hogy a FŰ kitompítja a FÉMET? Nahát, ezek a kínaiak :)
Nekem ALKO gépem van, de évente csak 1x élezem.
Hirtelen javaslatként az jut az eszembe, hogy megnézni más gyártók pótkéseit, illik-e az MTD-be. Legyártani egy kést ugyanolyan méretekkel is lehet, de ehhez olyasvalakit kell keresni, aki ezt tudja. Mondjuk ez lenne az igazi, mert tuti lenne az anyagválasztás.
Van valakinek ötlete, honnan lehet szerezni normális kést fűnyíróba??? Van egy MTD 38 cm-es fűnyíróm, a kése olyan xar anyagból van, hogy a 400 m2-t nem lehet lenyírni vele úgy, hogy a végére már ne tépje a füvet... Gondolom, kapnék hozzá másik kést, de szerintem az tökugyanaz, mint amit beleraktak (legyártottak x ezer kést, ebből x-y ezer ment a fűnyírókba, y ezer meg a boltokba pótkésnek). Mi a megoldás?
a kézeli fotókról látom, hogy nem elég sűrű a gyep (akkor elég sűrű a gyep, ha nyírás után ha végigsimítod rajta a tenyeredet, és olyan, mint a kefe). Lehethogy csak helyenként, ezt innen nem lehet megítélni. Az én tapasztalatom az, hogy a megritkult gyep sokkal sérülékenyebb a forró időjárás alatt, sokkal gyorsabban kiszárad. Ez lehet szárazság okozta sárgulás is.
A zárt, sűrű gyep, ahol a talaj ugye nem látszik ki, sokkal tovább magába (a talajba) zárja a nedvességet. Ezért szerintem a ritkább gyepet gyakrabban kell öntözni.
Ez egy cseh gyártmány, nálunk (Szlovákia) is csomagolják és forgalmazzák. A fél kilós kiszerelés nálam majdnem elég a gyep egyszeri belocsolására. Egy csomagolásból 500 l vízben oldott trágyát lehet kihozni. Egy kannányi, azaz 10 liter vizet 5 m2-re kell szétlocsolni. Ebből kiszámítva tehát egy csomagolás matematikailag 250 m2 gyep trágyázására elegendő. A csomagoláson 14 naponként ajánlja a trágyázást. Kérdéses, hogy ez mennyire szakmai tanács, vagy mennyire üzleti fogás. Az első években betartottam ezt a tanácsot, jelenleg 3 hetente használom, nem látok különbséget. Igaz, már idősebb és erős a fű. Egy doboz ára átszámítva 825-1000 Ft között ingadozik, kereskedéstől függően.
Nem tudom, Magyarországon kapható-e, én még nem láttam, igaz kifejezetten nem is kerestem.
Nagyon gyorsan oldódik a vízben. Sosem égette még ki a füvet. A növekedés olyan mértékű, hogy hetente 2x kell nyírni a gyepet.
Én viszont abszolút Scotts párti vagyok. Nekem csodát művel a füvemmel - az 'olcsó barkácsáruházas' műtrágyákkal csak rossz tapasztalatom volt: szépen bezöldül tőle a terület és elkezd nőni a fű, mint a gomba, csak éppen 3-4 hét múlva elfogy a tápanyag és olyan sérülékeny lesz a fű, hogy sem a napsütést, sem az igénybevételt nem bírja.
A szakirodalom szerint azért, mert a gyökérzet nem tud lépést tartani a talaj feletti rész intenzív növekedésével és felborul a növény egyensúlya.
Biztos lehet ezeket is folyamatosan kis mennyiségben, nagy odafigyeléssel adagolva jó eredménnyel használni, csak minek? Sokkal több vele a munka és olcsóbb sem lesz a végén... Szerintem.
Kb. 300 m2 gyepem van, mivel nem egyszerre vetettem, ezért 3-5 évesnek mondható. Az első kísérletek után, amikoris a granulátum kiégette a fiatal füvet, csakis és csupán vízben feloldódó trágyával locsolom be a füvet. A nálam található terület belocsolása nem több, mint 1 óra. Utána még elindítom az öntözést, hogy a leveleken található trágya is beszívódjon a gyökerekhez.
Tudom, hogy 500-600 vagy több m2 gyepnél a belocsolás már hosszadalmas folyamat, meg fárasztó is, de én a granulátum helyett mindenkinek ezt a megoldást javaslom. Nem tudom, hogy a topkilátogatóknak mekkora területű gyepük van, szerintem senki se gondoz közületek focipályát :)
Mint már említettem, jelenleg 3 hetente trágyázom a locsolásos módszerrel a füvet. Havi szinten így 1500 Ft-ba kerül. Szerintem ez nem sok annak, aki igazán szereti a gyepét :))
Nem tud veletlenul valaki Bp-en a IX, XI ker. kornyeken ontozoberendezesekkel foglalkozo boltot ahol egy egyszerubb (az az nem draga:) magnesszelepet vehetnek ?
Én PK-hoz kevertem nitrogént (nevére nem emlékszem), amire azt írták, hogy nitrogén-amid (vagy mi), ami levélen át is felszívódhat, nem éget. Ehhez képest egy helyen kiszóródott a mix és ki is égett a fű. Ebből az következik, hogy vagy a PK is tud égetni, vagy a szuper-nitrogén is tud égetni. Úgyhogy bármit is, csak óvatosan.
én erre a starterre gondoltam, csaak kikértem a Ti véleményeteket is. Az én környezetemben, azt tanácsolták, hogy a 3-4. vágás után szórjak el, olyan trágyát, amiben kevés a nitrát, mert az ilyenkor kiégeti a füvet. Ezért ajánlották ezt az NPK-t...
Ja, de ha ragaszkodnál a Scotts-hoz, és mindenképpen trágyáznád a 3 hetes füvedet, akkor a fenti cég Starter nevű anyagát használd. Ez direkt indításra van. A hagyományosat én sem javaslom 1 éves kor elött.
Már előrébb is írtam, én nem kevés pénzért 2 éve elszórtam a hosszú hatású Scotts műtrágyát. Szórókocsival ahogy kell. A hírdetés ellenére kiégette a füvemet ahová több került. Most a múlt héten történt kerti művelet közben is találtam kis golyócskákat amik nem oldóttak fel. 2év alatt!! Ez tényleg hosszú hatású!! A leírt 9 hónap sem jött be. 5 hónap után újból kérte a tápot a fű. 15 kg volt 20.000 ft. Azóta 3-4 havonta olcsót szórok. Most a Metro által csomagolt Terrasan-t használtam.2,5 kg 610 Ft volt akcióba. Nagyon bejött! De ha visszaolvasol másnak is.
De tényleg csak a másik oldal miatt írtam!! Te döntesz!
A Scotts cégnek van több hónapos hatástartamu műtrágyája. Nekem nagyon bejött. Keress rá a Gazdabolt.hu-n megtalálod. (semmi közö nincs hozzájuk) Üdv. ajojo.
Szia, 3 hetes füvet szerintem nem kell trágyázni. Ha mégis igen, akkor vagy vízben oldódó trágyát a kannában feloldani és azzal beöntözni, vagy granulátummal de nagyon elővigyázatosan! Mert kiégeti, ha sokat szórsz egy helyre. Nekem 3-4 éve sikerült :)
Tanácsot szeretnék kérni. Szóval. 3 hetes a fű. Most vágtam szombaton olyan 6 cm magasságúra. Milyen magasra kell vágni a frissen vetett füvet, ill. milyen gyakorisággal. A másik, hogy mivel trágyázzam. NPK-t ajánlottak, na meg az van is a szülőknél. Az jó, vagy valami mással?
Előre is köszönöm. üdv p
ui.: a hétvégén 3 zsák talpas muhart szedtünk ki, de most egész jól néz ki, főleg vágás után...:)))
Én ugyanazt csináltam. Most, hogy sokszor esik még könnyebb és biztonságosabb. Kb.2 hete végigmászkáltam a kertet, és a hiányzó részeket megszórtam. Jött egy-két eső és most ok.
Heti 2X vágás. egy vágás dupla mennyiség mint elötte.
Nekem is szép lett az - azt hiszem - általad ajánlott ARO-tól - úgy kb. a fele, kétharmada. Egy gond van, most olyan a fű, mint a párduc. :o) Várok még egy kicsit, hátha alakul még a foltokban, aztán kezdem a foltokat szórni. Előre látom, király szórakozás lesz. :o)
Így a kép alapján én tápanyaghiányra szavazok. Jártam már én is úgy, hogy elszórtam az anyagot és szar maradt a fű. Vagy a trágyával volt a baj, vagy keveset szórtam. Idén a tápozás elött nekem is hasonlóan nézett ki. Most szép zőőőőd a fű.
Próbáld meg egy kis részen megszórni, és akkor láthatod az eredményt egymás mellett.
Mekkora területed van és milyen műtrágyát használsz? 2-3 hetente túl sűrűnek tűnik, de nálam árban sem lenne semmi: kb. 5e ft volt a műtrágya a kb. 500 m2-re, ezt 2 hetente elkölteni...
Levegőhiány is lehet, nekem most csinálja az egyik ismerősöm a fűlevegőztetőt, ami annyit takar- deszka , szögek beleverbe , cipőre erősítve. Nagyon sok helyen az enyém is így néz ki.
Tehát tallózás,feltölt.Megjelenik a képed alul és mellette bal oldalon van egy olyan hogy beszúrás,illetve töröl.Na katt a beszúrásra,és ha jól csináltad fent,ahová írtál szöveget,ott is megjelenik a kép.Ha szerinted kész,ellenőrizd le a mehet melletti megnézzel.
Hali. Köszönöm a választ. Sajna így fejből nem tudom megmondani, hogy mivel trágyáztam. Holnap délelőtt leírom a kérdéseidre a válaszokat. A vashiány után meg utána fogok nézni hogy így említetted. Lehet hogy nagyon kicsire is nyírjuk ... Benne lehet a dologban az is. Mostmeg vettük egy új fűnyírót, de olyan életlen a pengéje hogy kiszálalta a füvet... Az biztos hogy nagyon süti a nap. Semmi árnyéka nincs. 9 - 10h tól kezdve este 6 - 7 ig amig szinte le nem megy....
Hali, lehet mondjuk vashiány is. Nem minden tápanyag tartalmaz elegendő vasat, időnként külön kell adagolni. Ha nyilt terepen, napos helyen van a gyep, a tűző nap a 30-33 fokos melegben károsithatja, hiába öntözöd. Továbbá nem célszerű alacsonyra nyirni a nyári, forró hónapokban. Én 4 cm magasságra nyirom már 2 éve egész évben. Sokkal sűrűbb gyepem, mint azelőtt, amikor 3 cm magasra nyirtam. A foltokban, vagy ahol megritkult a gyep, ott még jobban kikezdi majd a forróság. Minél ritkább a gyep, annál gyakrabban kell locsolni. Az az ideális helyzet, ha a föld egyáltalán nem látszik, az a gyep a legellenállóbb.
Mivel trágyázod? Granulátummal? Mivel szórod a granulátumot?
Én vizben oldódóval trágyázok és öntözőkannával locsolom szét, igy elérem az ideális eloszlását és felszivódását a trágyának. 2 trágyázás szezon elejétől szerintem kevés. Én 3 hetente trágyázok, igaz már 4 éves a gyep, tavaly még 2 hetente trágyáztam. Mondjuk nálam szegény a talaj, kell is.
Az idén nálam (Komárom környéke) nagyon hamar megindult a fű, mert szinte nem volt tél. Áprilisban már olyan volt, mint május végén - júniusban szokott lenni más években. Áprilisban nagyon sokat kellett locsolni, mert bár nem volt hőség, eső egyáltalán nem esett. Májusban bejöttek az első forróságok, 4 napig 30 fok felett volt a max. hőmérséklet. A fű kalászba ment - májusban! Gyakorlatilag lezárult az intenziv növekedés, megtorpant, lelassult a növekedés, 1-1,5 hónappal a normálisnak mondható időszak előtt. Nálam is egy kicsit megritkult helyenként a fű és helyenként egy kicsit megsárgultak szálak, igaz foltok nem képződtek. A fű a "tavaszi", smaragdzöld szinét felváltotta a "nyári", piszkoszöld szinre. A korai forróság bejövetele felgyorsitotta és leröviditette a fejlődési időszakot.
Tehát az időjárás is okozhatja a problémát, nem biztos, hogy te hibáztál.
Nekem lenne egy kis problémám a fűvel. 1 éve lett tavassza elszórva a mag. Gyönyörű szép fű volt egész nyáron és ősszel. most tavasszal viszont a fű között ketdtek elszáradni a nagyobb fűcsomók, az erősebb szálak. Nem vészesen de sárgítja a füvet. Itt-ott előbújik a föld is. Vízhiánya nem lehet mert 2 hete folyamatosan 2 naponta akkora esők jöttek, hogy simán elégnek kellett lennie. Meg ha száraz az idő akkor esténként locsolva van. Mi lehet a baja? Válaszotok előre is köszönöm. Műtrágyázva eddig kétszer volt.
Holnap , ha lesz időm megmutatom milyen lett az én gyormirtásom. Majdnem 10 négyzetméternyi területen ellepte- én csak így hívom fekete lóhere- ez sokkal rosszabb mint a tarack.
- ezt a velemenyt nem egeszen tudom tamogatni, mi hasonloan, a vetes eveben kezzel, kessel huzigaltuk, vagtuk ki, es a kov. evben mar nem volt nyoma. Es nem kell mondanom a gyomlalasi folyamatban bele-szakadt boven gyokerzet a foldbe, megsincs tarackunk ;)
Azért azzal a huzigálással is csak óvatosan, mert ismereteim szerint minden földben maradt darabja újra hajt. Ez azt jelenti, hogy ha kihúzol egy ilyen növénykét, de nagyon mélyen beszakad a gyökerének három ága, akkor három újabb tarackocska nő a régi helyébe :(. Ugyanez igaz a kapálás során feldarabolt földben maradó részekre is (bár gondolom, itt a kapálás szóba sem jött).
Tartottam tőle, hogy ilyen választ kapok! Húzigálom én lelkesen (mármint a tarackot :-D), de szerintem az egész kertet behálózza a föld alatt, úgyhogy elég esélytelennek érzem magam...
sziasztok! kicsit kapcsolódik csak a kérdésem a fűápoláshoz: glialkáznánk a csupa gazos kertünket, de van egy kutyánk. Mennyi ideig kell távol tartani a kutyát a frissen glialkázott gaztól? Tudom, hogy valami a dobozra is van írva, de az stimmel, jó is? Van valakinek kutyás- glialkás tapasztalata?
De szép friss hajtású tarack:) . Nekem is van, mindig kézzel szedegetem ki őket sajna, másik megoldás gyomirtó lenne, de azt félve csinálom, kipróbáltam 10 négyzetméteren, hát nem egy szép látvány.
Rohadek vakondok ellen nincs valami biztos modszer amivel elzavarhatnam a kertembol. Van egy kb 2m atmeroju terulet ahova vagy 4-6 turast csinalt mar. Rogton az elejen vettem azt a kenes gaz patront, bei snyomtam 3-at majd ra ket napra mikor uj turas jelent meg meg 2-t de meg se kottyant neki. Aztan vettem a slagot, betettem az egyik lyukba es minimum 10 percig max kinyitva engedtem a csapot, csak szornyulkodtem hova a francba bir eltunni annyi viz, aztan mar a szomszedos lukon is megjelent a viz es a talaj is kezdett mozogni a jaratok alatt. Masnap a rohadek ujra kiasta magat a betomott lukon. Valaki mondta hogy soros uveg szajaval beteve a lyukba esetleg olyan hangot ad ki ami elzavarja , probaltam de hulyeseg az is.
Nem tudom nincs valami mereg amit oda szornek a jarataba es szepen bekajalna ? Ezeket a ragcsaloknak valo merget vajon eszi ?
Sziasztok! Először is üdv, eddig csak olvasgattam a fórumot. Bemutatkozás képpen kb 600 nm pázsitom van. Majd képeket rakok fel.
Tapasztalat: Szelektív gyomírtónak legjobb a feleség :) (mivel nekem nincs türelmem hozzá). Vegyszerek közzül pedig szabadon kapható a Gyomstopp (+tapadás fokozót ajánlják hozzákeverni). Ez a kétszikűek ellen van. Tapasztalatom szerint a here féléket nagyon szépen kiszedi, viszont a pitypanggal már nehezebben boldogul (igaz Én az ajánlott 0,5 literes/100 nm helyett majd 500 nm-re nyomtam ki), de látható a hatása.
Na igen, itt a fél liter volt 870Ft, és egyébként sem volt kedves az ember. Szelektív gyomirtót is kérdeztem, mondta, hogy 3000-ért van neki literes, de nem mutatja meg, csak ha megveszem. Érdekes hozzáállás egy kereskedő részéről.
Nekem "saját" gazdaboltosom van, Ő mindíg mondja mit érdemes venni, nála is volt horror áron folyékony, de etz javasolta, megnéztem 5 gk-os 600 pénz körül volt.
Nálunk szintén tavaly őszi vetés, tavasszal gereblyével végigmentünk rajta párszor, több irányból. A lombseprű nekem semmit nem hozott ki. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gereblyézéssel 5-10% zöld fű is kijött, (nem tövestül, csak szálak) de azóta sem látom hátrányát.
Köszi a tippeket. Ma voltam a helyi gazdaboltban, ahol folyékony vasgálicot akartak nekem eladni (jó drágán), de nem mertem megvenni, inkább megnézem máshol.
Hogyan szoktátok az elszáradt fűszálakat kiszedni a fűből? Kis, nagy gereblye, lombseprű....már mindből nagyon elegem van (800nm). Szellőztetni még nem nagyon merem, mert tavaly őszi vetés. Így viszont ronda. Van valakinek ötlete?
Nem az akarattal van a baj (a szombati srác a villástargonca villáján állva szétnézett a legmagasabb polcon is), hanem ilyen kütyü nincs. Gondolom, ha lejár az akció, a Gardena rögtön tud majd szállítani...
Jártam a bajumaxxal én is így, de én szétpakoltattam a raktárat velük, amíg egy eldugott sarokban egy láda mögött meg nem találták az általam keresett cuccot.
Engem meg a Baumaxx-Gardena páros szopat. Hirdetik 5 e-ért a négyszögesőztetőt. Bementünk, nem volt, telefonáljak. Telefon 2 nap múlva, még nincs. Telefon 2 nap múlva, van, 18 db. Aznap bemegyünk, sehol. Eladót előkapar, nem találja. Mondom, a gép szerint van 18. Megnézi. Tényleg. Tovább keres, sehol. Hétfőn lesz a kolléga, aki elpakolhatta, menjünk már vissza. Ma asszony bement, nem találják, talán nem jött meg. De, mondja, szombaton még volt 18. Eladó másik eladót keres, aki tudja a megfejtést: a Gardena nem tudta szállítani a hirdetett cuccost (biztos kis cég, nincs neki raktárkészlete...), ezért múlt pénteken küldött Polo 250-et, a másik cikkszámán. Hát, ezért volt _elvileg_ 18 belőle... Apró szépséghiba, hogy egy olcsóbbat adnak ugyanannyiért, nekem meg pont nem jó, mert a Polo-t nem lehet eléggé lekeskenyíteni, hogy ne locsoljon át a szomszédba...
Igen emlékszem a moha téma kapcsán merült fel, de eldöntöttem hogy irtás előtt legalább egyszer még műtrágyázok hogy a fűnek több esélye legyen túlélni. Ezt fejeztem be tegnap, összesen 2x2 óra volt folyékonnyal a 300nm, persze úgy hogy kilocsolás után legalább ugyanannyit még tiszta vízzel is öntöztem, mivel meleg idők lévén féltem hogy simán elpárolog a jó része. Tehát a mohairtó cucc, amin ott van a pontos területre adagolás, úgy rémlik az is valami vasat említ, lehet vasgálic, csak drága csomagolásban :) Amikor korábban említve volt, még "kilocsolás" volt a kijuttatási mód.
Azon gondolkodom hogy a kutya/macska pisi olyat okoz a füvön ügye hogy kör alakú képződmény, a belső részen elszáradt fű van, a kör külső peremén meg nagyon nő a fű. Elvileg ha a műtrágya megfelelő minőségű, akkor elvileg akkora növekedést kell kapjak mint ami a külső peremen van, nem?
Ajánlom a Plussz Vastablettát.Feloldottam egy pohár vízben, állati sz.... íze volt, kiöntöttem a fűre. Haragoszöld lett a fű. Nekem meg továbbra is vashiányom van. :-)
Hát, akkor nincs más hátra, neked kell tyúkot venni. 7-8 tyúk megoldaná a problémát. Utána már füvet sem kéne nyírnod többet. Bár nekem van egy örömtyúkom (azért örömtyúk, mert örömből tartom és nem önös érdekből), az legkevésbé a "fűbe harap", hanem inkább a gyomokat csipkedi.
Nem vagyok válallkozó, de ahol egyedralom van, ott annyiért szállít amennyit nem szégyell kérni.
Nézd meg, ha elengedik a piacot, lásd ISP szolgáltatók, ott mindjárt tűrhetőbb árak lesznek. A falusi szemétszállítás is közbeszerzés, és nézd meg mi lett a kakakó biztos számítógépekkel, meg a beléptető kapukkal. Amíg nem lesz nyereséges, és válalkozásba adható a zöld"mozgalom" is addíg fizetünk mint az a bizonyos katonatiszt.
Drágább, drágább, csak azt próbálom mondogatni, hogy nem kibaszásból drágább, hanem mert a cégnek költségei is vannak, nem úgy mint a Józsinak. Nálunk semmit nem intéz a falu, ott a falu végén a szeméttelep, oszt' vigyed. Vagy van zsák, de nem bio-s, sima szemetes - annak megfelelő tarifával.
A biokom olyan helyeken indít zöldjáratot (zöldhulladék gyüjtés INGYEN), ahol a gazdagabb emberek húzzák fel villáikat. (perzse, mert az Ő panaszuk messzebbre hallattszik :o) ) Nálunk a gyüjtőhelytől kb 2 km-re kis közzségünkben már nem. itt vegye meg a kissebb pénzű melós a drága zsákokat. Nálunk a falu 70%-a idős nyugdíjas. ők még a sört sem tudják kifizetni. Ezért égetik folyamatosan a cuccost. Olyan szép, amikor füstben áll minden heti két alkalommal. (mert csak akkor lehet tüzelni!)
Tudom, hogy nem ellened írtad a véleményed. de amíg az ember nem a saját bőrén érzi a lehúzást, addig filozofálhatok bármiről a drágább az drágább.
Egyébként egyetértek a gondolataiddal, de a valóság -sok más dologgal együtt kishazánkban-gyakran más.
off Azért - is - drága a szemétszállítás, mert a sofőr a fél autót jattért tölti tele. Olyan ez, mint a bliccelő a vonaton, metrón: nem fizetek, mert drága. De azért - is - drága, mert a bliccelők jegyét is megfizeted, mikor jegyet veszel. Vagy amikor a lakatos a cég anyagából, a munkaidejében megcsinálja a kerítésed. Azt mondod, dehogy veszed meg a boltban, mikor az nem is kerül annyiba, mert hát a Józsi harmadából kihozta. Persze, hisz neki semmibe se került. A többi megrendelő meg fizeti az anyagot (ami eltűnt), meg Józsi idejét (ami a kerítésedbe ölt). Nem ellened írtam amit, nem vagyok én se szent, de, mint írtam, ne hasonlítsd össze a cég árait (aki megvette az autót, fizeti a gázolajat, melósokat, adókat, hasznot is akar) meg a Józsi árát, aki a sörért csak felhajít 2-3 zsákot. OK? on
Sajna a komposztálást nem tudom megoldani. Nincs eldugott hely a kertemben, és a szomszédokat sem riogatnám az esetleges illatokkal.
A sörrel kapcsolatban. Amíg ennyivel drágább a szemétszállítás mint a sör, addig talán eldönthetem, hogy a fennmaradó pénzemen a gyerekemnek veszek valamit. A szemetes csal? Szerintem nem a csóri döntötte el, hogy mennyiért vinné el legálisan a zsákokat. Azonkívül több helyen ingyen elviszi a biokom, mert Ők komposztálják. Akkor én miért fizessek??
Biztos van valaki a kozeledben, akiben lehet bizni kerti ugyekben - leginkabb olyan akinel latod, hogy szep a kertje, szep az aruja. Szerencses vagyok, az utobbi 15 evben a kozeli kerteszet nagyon bejott, hozzajuk jarok tanacsert - szivesen es ingyen adjak.
Ne aggodj feleslegesen a novenyekert. Ha valami sargaszold, azt latni fogod. Ha meg nem rogton veszed eszre, akkor az nem lehet veszes.
Aztan itt az internet. Keress ra, mit is irnak rola. Nem feltetlenul forumokon, mert ott sok az unatkozo oregasszony, aki mindenfelet osszeirkal unalmaban :))! Megbizhato forrasbol. . .
Ühüm, kösz. Azt hiszem, nekem is elkélne egy kertész :) Nade komolyan, nincs közelebbi kép hogy jobban látszódjon a tünet? Milyen növényeknek hiányzik még a vas? Az valami tulya a képen, azon hogy jelenik meg a vashiány?
Én mindenképpen javasolnám neked a vegyszeres gyomirtózást, bár én sem vagyok híve a vegyszereknek. Mi tavaly ilyenkor költöztünk, egész nyáron húzgáltuk a gyomot eső után (direkt nem kapáltam, hogy a gyökere se maradjon a földben), majd szeptember végén füvesítettünk. Van egy előkert, ahova csak hozni kellett földet, ott alatta legyomirtózta a kertész, az most gyönyörű. A terület nagyobb részén a felső 20 cm földet cseréltük, arra meg azt mondta a kertész, hogy ott felesleges gyomirtózni. Sajnos meg is látszik az eredmény. Igaz, úgy kalkulált, hogy az esetleges gyomok egy része kifagy, másik része a nyírást nem bírja, csak az enyhe tél nem volt a tervnek a része.
Szóval. kb. 3 hetes a füvem. De szerintem előtte a terület nem volt gyomtalanítva. (passzolom, mert nem én csináltam, hanem ismerős). Ezért úgy látom, hogy a fű, és a gaz versenyt vív. eddig próbáltam kihúzogatni a gyomot, de egy helyére négy nő újra. Kérdésem, hogy mikor, lehet leszórni gyomírtóval a területet? Mivel még igen zsenge a fű, még az első vágás sem volt meg, ezért még nem merem, de félek, hogyha késöbb gyomírtozom, akkor már olyan gazos lesz a kert, hogy akár újra is füvesíthetem... a másik, hogy néhány terület olyan kopasz...nő egy két árva fű, de nem olyan sűrű, mint a többi. szóval ott is be fog bokrosodni, vagy oda szórjak még fűmagot? amúgy naponta kétszer áztató locsolást kapnak, reggel és este...
Te, figyelj, ZsuR! Nekem van egy rész, ahol - hát, hogy úgy mondjam, be van füvesedve. Távolról nem néz ki rosszul, de ha közelmész, látod, hogy van benne gyom rendesen. Ezt a bizonyos részt, ami egyébként kocsibejáró, most nem szándékozom újrafüvesíteni, csak a kertem többi részét. Mit gondolsz, ha az általad mondott trágya-gyomirtó keverékkel meglocsolnám, és ősszel szórnék rá egy kis fűmagot, mi lenne?
ZsuR, figyelj! Ez a gyomirtó csak helyileg hat??? Mert, ugye, neked is vannak évelőid, elég sivár lenne a kert enyhén szólva, ha a gyomirtó az összes kétszikű évelőt hazavágná.
ja, és az fontos, hogy felmagzott gyomokat ne tegyél be, hacsak nem "a kert visszaintegrálása az őstermészetbe" a célod. És ételmaradékot, kutyagumit sem kéne.