Keresés

Részletes keresés

szaru Creative Commons License 2020.06.19 0 0 15003

Nálam ilyen ez a két fajta fürt ami hiányos..

Ezen mintha látható lenne a moly kártétele..de lehet hogy tévedek.

Előzmény: laca5 (14999)
szervezkedő Creative Commons License 2020.06.19 0 0 15002

Évát ki kell próbálnod, megéri a "csaj" a pénzt!

:-)))))

Támrendszer:

Gitározni kell tudni rajta, úgy meg kell feszíteni a drótot!

Mivel nem nagy területről van szó, akár a teljes rendszert megveheted ahogy többen írták. Csináltam pár képet neked, gondolatébresztonek:

Fém végoszloppal:

Fém nevelőpálca/karó

Ha nincs gripple fogó, így is kikötheted a végoszlopokat:

Ha duplán veszed át a drótot:

Végoszlop "csiga" házi barkács megoldás.Betonkockába betonbas hajtva:

Ha akác végoszlopot teszel, akkor egy kb méteres colos cső végére fursz egy nyolcas lyukat, belefűzol 40centi drótot, visszahajtod és akkorát tudsz húzni, hogy ha túlzásba viszed, az akác oszlopok is meg tudod csavarni.

Előzmény: Tomo75 (15000)
laca5 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15001

Évám (remélem az) idén teremni fog, csupa nói név lesz most: Éva, Angéla, Vénusz, meg a többiek. De az első termés az semmi, majd még 3 év, amikorra lehet nyilatkozni, hogy tetszik, vagy nem. 

Az Italia nekem nem jön be ha a problémásságát nézem az eredményhez képest. De még figyelgetem. 

Augusztus elejére egy Esztert szerezz be mindenképpen. 

A két tő helyett szerintem egy is elég mindenből, így ennyi tőkével lefedheted júliustól októberig a szőlőt, mindig lesz nasi.

Nem is biztos, hogy egy lépcsőben ültetném, ráérsz dönteni. Türelem!!! 

Előzmény: Tomo75 (15000)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15000

Köszi!

Italiat is szeretném kipróbálni, illetve az Évát.

Előzmény: laca5 (14997)
laca5 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14999

Az sokat segítene, ha valaki, aki már többször is megfigyelt ilyen hiányos kötődést, el tudná dönteni, hogy a képen ez csak egy fajtajelleg, amit az időjárás idézett elő, vagy valóban botritys.

Mivel ott vannak ezek a barna és később leeső csonkok én hajlok a botritysre. De akkor ez összefügg az időjárással is, mert az idei károk más fajtákon jelentkeznek, mint tavaly. Lehet, hogy vannak erre érzékeny fajtáim, de csak adott viszonyok között okoz kárt. 

Ez esetben jövőre egy kis Topsin vagy Teldor megelőzésnek jó lesz virágzás előtti permetezéshez keverve.

Előzmény: Vadas György (14990)
laca5 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14998

Köszönöm! Lenne itthon rothadás elleni szerem, de még 10% virágzik, addig nem permetezek semmivel. Előtte megkapta peronosz és lisztharmat ellen a kontaktot és felszívódót, az akkori szárazság és az eddig tanultak alapján botritysre nem is készültem.

Előzmény: van_Persil (14986)
laca5 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14997

Erre nehéz jó választ adni és mivel az nfj-n kívüli fajták még csak most kezdik a produkciót, inkább ne is engem kérdezz, olvasgasd vissza a Fórumot. Az itthon oltványként  beszerezhető fajták között is nagyon nehéz differenciálni, mert van számtalan jellemző, amitől jónak nevezhetünk egy fajtát. 

Íz és állag szerint nagyon finomak a Hamburgi, a Belgrádi, az Eszter. Ez utóbbi nagyon korai és ellenálló is. A Favorit is nagy kedvenc a koraisága és a kiváló íze miatt, de azzal azért lehet gondod. A Csabagyöngyére is igaz ez, akármilyen régi fajta is.

Tulajdonképpen nem is lehet erre a kérdésre jó választ adni, mert a jellemzőket, ha egy mátrixban ábrázoljuk, akkor tökéletes szőlő még mindig nem létezik, pláne nem minden érési időszakban.

A Ruby King az állagával és megjelenésével, a Szuvenir a megjelenésével és ízével betöltenek egy-egy rést ezen a palettán.

Mi tulajdonképpen a nyálkás húsú fajtákon kívül mindegyiket szeretjük. Pölöskei nagyon finom, késői, ellenálló, de fagyérzékeny. 

Attila is kiváló ízű, ugyan az igaz rá, mint a Favoritra, csak szeptemberi. Szóval ne engem kérdezz, mert mi mennyiségi fogyasztók vagyunk és egyáltalán nincs nagy gyűjteményem, csak egy amatőr vagyok.

Előzmény: Tomo75 (14988)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14996

Igyekezni fogok, hogy jó legyen a végoszlop feszítése. Jó leírást keresek már egy ideje a telepítéshez.

Előzmény: s189 (14994)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14995

Nyíregyházán, jövő héten vagy utána.

Megoldom hagyományos huzalfeszítővel vagy a láncos feszítővel.

Előzmény: IsKol (14993)
s189 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14994

Nekem sem volt előszö ilyen fogóm. Ezért kiokoskodtam, hogy harapófogóval ügyeskedve megtudtam húzi. Igaz nem lett gitárhúr feszes, de jó lett. Amióta tudtam venni első generációs fém gripple fogót azóta feszes. (bolha piac 10€). De ehhez igazán jól kell megfeszíteni a vég oszlopot.

Előzmény: Tomo75 (14991)
IsKol Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14993

Igaz, viszont új távlatok nyílnának meg előtted ;-)

Merre használnád helyileg és mikor?

Előzmény: Tomo75 (14991)
IsKol Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14992

A rögzítőszem oldható, csak a végelem nem.

De a többi OK!

Előzmény: paplanoszozo (14989)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14991

Csak 20-30 tőkéhez nem éri meg. Ha egy normál fogóval lehetne meghúzni és nem 15000 Ft-sal, akkor rendben lenne. Termelőknek biztos remek.

Előzmény: paplanoszozo (14989)
Vadas György Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14990

Igen, éppen olyanok a tünetek nálam is, amilyennek írtad. A Néróimat támadta tavaly is ugyanígy virágzás után elég nagy százalékban. Előző években elenyésző mértékben- még örültem is neki, mert szellősebben lettek azok a fürtök. Az idén már jelentkezett több fajtámon is, azokon csekély mértékben. A Van Persil által írt Botrytis is lehet simán, bár még nálunk ekkor nem voltak esők, talán csak egyszer. Viszont tavaly csapadékosabb volt az az időszak. A Kulicz által közölt videón elmondottak ( még nem tetejeztem, és nem szedtem le a hónaljhajtásokat ekkor) is lehetnek az okai, mert amikor még nem volt ilyen "kártétel" a szőlőmben, akkor hamarabb végeztem el e műveleteket....Már csak egyértelművé kellene tenni, hogy melyik lehet pontosan, s így a jövőben elkerülhetnénk a hasonló eseteket.

Előzmény: laca5 (14981)
paplanoszozo Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14989

GREPPLE PLUS A LEGJOBB! Nem oldható, de soha az életben nem fog ereszteni. És a feszítésnek soha nincs vége, végtelenségig feszíthető.....

https://www.youtube.com/watch?v=6OqckDQFhyQ

Előzmény: molnartam (14969)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14988

Milyen fajták jöttek be neked ízre, állagra?

Szeretnék egy új sort ültetni. 30 méter lenne, 14 db oltvánnyal.

Fehér és kék(piros) vegyesen lenne benne, de a fehérből lenne több.

Gondoltam, hogy mindegyik fajtából 2-2 tőkét ültetek, így 7 fajtát kellene összeválogatnom.

Az érési idő végén érő fajták közül a Moldova és az Italia lenne a jelöltem. Ezekből ültetnék 2-2 oltványt. Milyen korai(augusztusi) és milyen szeptemberi fajtát javasolnál?

Többiek véleménye is érdekelne, ha megtennék, hogy leírják. Köszi!

Előzmény: laca5 (14984)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14987

A fiatal csemeték idén kaptak egy lemosó permetezést, majd májusban Dithane és Thiovit kombót.

Mivel permetezzem most őket? Újra Dithane és Thiovit vagy érdemes mást (Acrobat MZ, Ridomil, Topas) fújni?

van_Persil Creative Commons License 2020.06.18 -1 0 14986

A botritisz legkönnyebben közvetlen virágzás után, amikor a virágzat ledobódik és még megvan a helyén a seb, de még nem zajlott le a kötödés, tud belopózni a fürt sejtjeibe. Ebböl a szempontból a strobilurinok jók voltak, mert virágzás elött-utáni kezelésekkel ezt a gondot nagyon jól ki lehetett küszöbölni. Sajnos egyéb szempontból jelenleg fabatkát sem ér. Be kellene tiltani 7 évre, utána újból elö lehetne venni, mert addigra más irányba szelektálódna a peronoszpóra és föként a lisztharmat. A kötödéskori keserüsó a magnézium-utánpótlás mellett hat a kocsánybotritisz ellen is, de ha tutira akarsz menni, akkor valam speciális botritisz elleni szert kell keressél.

Maci_P Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14985

A botrytis is hasonló feltételek esetén támad, mint a peronoszpóra: nedvesség...  az meg mostanában van. A virágzatot nem érdemes ledobni (legalábbis az első kettőt, felsőbbek úgyis aprók), pont azért, mert nem lehet tudni, mi köt. És utána se érdemes sietni, majd ha borsó méretű lesz, már látszik, melyik a jó (meg addigra már pár vihar elvonul, ami sajnos néha segít a fürtledobásban).
Egy jó felszívódó szer sokat segít egyébként, megfelelő időben kijuttatva.

laca5 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14984

Szerintem simán. Nem emiatt linkeltem be, hanem a végén kitér a hibás kötődésre és a képekről ráismertem az én tüneteimre. Bár írja a botrityst, de az ellen ilyenkor nem szoktam még védekezni és nem is tervezem, ezt a kötődést így kell elfogadni ahogy van. Bórt adtam neki időben. 

Szerencsére idén előrelátóbb voltam, nem dobáltam le minden fürtöt még, hagytam feleslegeset. Majd ha kötődésnek vége, beállítom.

Előzmény: molnartam (14983)
molnartam Creative Commons License 2020.06.18 0 0 14983

A gyűrűzött hajtások felhasználhatóak jövő évben oltócsapnak, vagy gyökereztetésre? Vagy kuka teljes mértékben?

Előzmény: laca5 (14982)
laca5 Creative Commons License 2020.06.18 -1 2 14982

Köszönöm, Kulicz Úr! ;-)

https://youtu.be/fPtAr4sffUg

Előzmény: laca5 (14981)
laca5 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 14981

Érdekes amit kérdezel, pont tegnap, amikor kicsit közelebbről megfogdostam az ilyen lepusztult részeket, egyik részen olyan volt, mintha valami lazán összetartaná, ma újra megnéztem, vannak egyes elhalt kezdemények, amik nem esnek le, hanem mintha szálon függnének (de csak elvétve).

Tegnap rákerestem a szőlőmolyra, de olyan szövedéket, amiket a leírások említenek én nem látok. 

Nekem inkább úgy tűnik / bízom benne, hogy fajtákhoz kötődik. Van olyan, amin egyáltalán semmi nyoma, gyönyörűen kötődött. Van olyan, ahol néhány fürtöt érintett, de a mellette levő vesszőn semmi nyoma.

De ugye azt tudjuk, hogy a tőkén belül például a vesszőn az utolsó hajtás mindig előbb fakad és előbb is virágzik (szebbek a fürtök is), mint a vessző közepén. Emiatt időbeli eltolódás van egy tőkén belül.

Az, hogy tavaly más fajtákon jelentkezett, az amiatt lehet, hogy az esős időt máskor kapta be. Tavaly a Dunavon, Belgrádin és Attilán pusztított nagyon, Favorit is szép szellős lett, az egyik Eszter és a Csabagyöngye is megsínylette. Erre emlékszem. Idén eddig Angéla, Fehér Kecskecsöcsű eddig az áldozat, de mintha ugyan az az Eszter és Csabagyöngye is ritkább lenne mint kellene. Ugyanakkor Palatinát, Zalagyöngyét, Irsait, Vénuszt, Favoritot, GMC-t meg sem érintette.

Nálad is van olyan, hogy azok a kis bogyócsoport tartó kocsányok, amin mondjuk 3-5 bogyónak kellene lennie (nem a fürtkocsány) eldobják magukat? Megbarnulnak és leesnek. Ez mondjuk nem biztos, hogy ok, inkább csak tünet, mert ezeken a kis kocsányokon általában már nem maradt kötődött bogyó, így lehet, hogy funkció nélkül maradtak és emiatt elhalnak. 

Előzmény: Vadas György (14977)
Maci_P Creative Commons License 2020.06.17 0 0 14980

Oké, asszem nem ugyanabban a mennyiségben gondolkodunk, telepítünk ;-) És még én is kicsiben utazom. 30 m-re tényleg nem kell túl sok, szerintem még ez is elég lehet, akasztasz egyet minden évben rajta:
http://www.bi-bor.hu/termekek/telepites-tamrendszerek/huzalfeszito-lanc-7-szemes

csinálsz egy ilyen kengyelt, 5-6os horganyzott köracélból:

https://www.profilalsace.hu/hu/termekek/kengyel-p5e.html

Speciel az a fenox feszítő egy elég nagy darab, 30m-re szerintem nincs értelme.

Előzmény: Tomo75 (14978)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 14979

A második linken szereplő  huzalfeszítő tetszik nekem, én is néztem. Talán rendelek ilyet.

Előzmény: Maci_P (14971)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 14978

Nekem van egy betonoszlopos sorom, azt nem akarom cserélni. Lesz 2 db új 30 méteres sorom fém támrendszerrel. 10 belső és 4 külső oszlop alkotja a két sort. Árban ez csigával együtt 30000 Ft körüli összeg. Huzalt helyben veszek. Ennyiért felesleges a fogó és a gripple.

Egyik leendő fém támrendszeres sorban megvannak már az oltványaim, még kettő darabnak van hely  a sorban.

Másik 30 méteres fém támrendszerű sort ősszel szeretném telepíteni (most már talán késő konténerest is ültetni)

Érdekelne, hogy kinek melyik fajta csemegeszőlő a kedvence, mit érdemes ültetni.

Előzmény: Maci_P (14976)
Vadas György Creative Commons License 2020.06.17 0 0 14977

Szia! Nem szőlőmoly kártétele lehet? Én is kíváncsi vagyok rá, mert nálam is sok fürt járt így.

Előzmény: laca5 (14963)
Maci_P Creative Commons License 2020.06.17 0 0 14976

A gripple nagyon jól passzol a fém támrendszerhez, gyorsan lehet vele dolgozni, a fogó 12-15e között lehet most, gondolom. Ez egy több százezres támrendszerhez semmi, egyébként az akácoszloposon is gripplet használok, nem bántam meg, gyors, hatékony, tartós. Persze van más megoldás is, lásd a másik hsz-em, de mivel mindent kipróbáltam már, tudom, miről beszélek.

Előzmény: Tomo75 (14974)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 14975

Betonoszlopos támrendszerű sorban van ilyenem. Végszükségben ezt fogom alkalmazni, de talán lesz speciális megoldás a végoszlophoz. A linkelt videó 37. másodpercében láétható.

Előzmény: molnartam (14969)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 14974

Nerm akarok gripple-t. Nem vennék speciális fogót. Sokféle rendszer van, ehhez nem kell gripple.

Azt nem tudom, hogy a végoszlopra hogyan fogom erősíteni a huzalt és hogyan fogom feszíteni. Majd kitalálom. Érdekes, hogy több helyen árulják, futárral már csak egy cég küldi. Sajnos ahogy látom, nem értenek annyira hozzá. Részletes leírás sincs.

Előzmény: Maci_P (14967)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!