Keresés

Részletes keresés

Dubois Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1400

"Tudnál erre valami konkrét bizonyítékot is mondani? Mármint nem matematikai levezetést."

 

Lejjebb a GPS kapcsán megadott linkekben el van magyarázva, hogy például a GPS holdak kb. 3.9 km/sec sebességéből a spec. rel. szerint elméletileg kb. 7200 ns késés adódik naponta. Ezt magad is ellenőrizheted az ismert képlettel.

 

Hogy ez ne legyen ezért a holdakon levő órákat átskálázzák még fellövés előtt, hogy majd keringve együtt járjanak a földi órával.

 

Úgy találják, hogy átskálázva és keringve együtt járnak a földi órával.

 

Szerinted mit jelent ez?

Előzmény: Dulifuli (1398)
vrobee Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1399
[b]Tetszoleges inerciarendszerhez kepest.[/b] A gyorsitos peldaban a Fold tokeletesen inerciarendszernek veheto, hiszen az elektronra hato erok mellett a gravitacio es a fold gyorsulasabol szarmazo elterito hatasok tokeletesen elhanyagolhatoak (sok nagysagrenddel kisebbek, mint a meresi eljaras pontossaga.)
Előzmény: Dulifuli (1397)
Dulifuli Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1398
A keplet biztosan nem rossz, hiszen mukodik. ... teljes nyugalommal lehet vele szamolni, es biztosak lehetunk benne, hogy az eredmeny pontos lesz.

Tudnál erre valami konkrét bizonyítékot is mondani? Mármint nem matematikai levezetést.

Szerinted mikor igaz egy elmelet? Mondj legyszives egy fizikai elmeletet, ami igaz.

Akkor igaz, ha a fizikai valóságot jól írja le. Még egyszer mondom: a valóságot, és nem a látszatot. Pl. ha (a rel. hívők szerint) egy foton úgy látja, hogy 0 idő alatt ér el a Naptól a Földig, attól ez még nem igaz, ezt mindannyian jól tudjuk.
De hogy a kérésednek is eleget tegyek: szerintem az igaz, hogy minden mágnesnek két pólusa van. Sőt, az is, hogy az azonos elektromos töltésű testek elektromosan taszítják, míg a különböző töltésűek vonzzák egymást. És még sok törvényt lehetne említeni, de a rel. elmélet nem tartozik ezek közé.
Előzmény: vrobee (1384)
Dulifuli Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1397
... amennyiben/amilyen korulmenyek kozott a relativitaselmelet ervenyes, akkor/azon korulmenyek kozott nem 0 tomegu, kezdetben c-nel kisebb sebesseggel rendelkezo targy nem kaphat c-nel nagyobb sebesseget.

Akkor még egyszer megkérdezem: mihez képest?
Előzmény: vrobee (1383)
NevemTeve Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1396
Valahogy összekeveredtünk:
-belülről nézve nincs semmi változás, csak a külvilág lassul le, húzódik össze és lesz nehezebb ahogy növekszik a sebessége
-kívülről nézve mindez az űrhajóval történik, amit a 1393-ban írtam, azt a külső megfigyelő szempontjából véltem érteni
Előzmény: magnum56 (1394)
vrobee Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1395
Kedves magnum56!

Kosz az elismerest :-) !

Valaszaim az ellenvetesekre:


1.
Az űrhajó fizikai törvényeknek engedelmeskedik, tehát matematikailag semmi nem következik az űrhajó mozgására nézve.


Hat ezt a megallapitast nem igazan ertem.
Ugye az alapveto gond az, hogy amikor Isten (v termeszetanyank, stb.) megteremtette a vilagot, a mozgatorugoit eltakarta a szemunk elol, hogy a korlatozott kepesegu de kivancsi emberek lassanak valami celt az orruk elott: megismerni a vilagot. Igy hat kutatnak, kutatnak, biznak benne, hogy megtalaljak A Fizikai Torvenyt, ami tokeletesen leirja a vilagot. :-)
Jelenleg azonban meg nem tartunk itt, es szvsz. nem is fogunk. Egyre jobb kozeliteseket talalunk, de tokeleteset mindeddig nem sikerult.
A vilag leirasara (jelensegek rendszerezesere, megjoslasara) a legalkalmasabbnak a termeszettudomanyok tunnek.
Errol irtam egy hosszabb szosszenetet buta1-nek a ''tudomany'' c. topikba, ahol probaltam meghatarozni a tudomany modszeret.
(Egy-ket jogos kifogasara meg nem valaszoltam, de a lenyeget nem erinti)
A term.tud. lenyege kb:
1) kiserletezes v. megfigyeles : egy rendszer szisztematikus vizsgalata valamilyen mestersegesen eloallitott v. termeszetes allapotban.
2) modell alkotasa : a vizsgalt rendszer tulajdonsagainak leforditasa a tud. sajat nyelvere, kapcsolatok keresese, megfogalmazasa ezen a sajat nyelven
3) joslas : a rendszer tulajdonsagainak egy reszet leforditjuk a sajat nyelvre, a mar kesz modell szerinti kapcsolatokat felhasznalva eloallitjuk a rendszer tulajdonsagainak egy masik reszet a tud. nyelven, amit visszaforditunk a valosag nyelvere.

-- Namost: a fizika tudomanyanak belso nyelve a matematika - ezt nehez lesz megkerulni.

-- Torvenynek, torvenyszerusegnek a modell egy a tudomany nyelven megfogalmazott allitasat
(tehat a fizikaban a rendszerparameterek kozti matematikai osszefuggest nevezzuk).
Tehat a torvenyek mindig modellfuggok.

Hadd vilagitsam meg egy peldaval:
1) Egy darab vasra felkapcsolunk kulonbozo elemeket, es bekapcsolunk a korbe meg egy arammerot.
Ezt sok mas vasdarabbal is vegrehajtjuk.
2) Tablazatba foglaljuk az elemeken talalhato szamokat (elnevezzuk U-nak), valamint a meromuszer kiteresenek merteket. (I)
Majd eszrevesszuk, hogy van egy mennyiseg, ami csak a vasdarabtol fugg. Ez az U/I,.amire bevezetjuk az R jelolest es ellenallasnaknevezuk.
Tehat alkottunk egy modellt, amiben kaptunk egy fizikai torvenyt, miszerint R=U/I.
3) Ha kapunk egy vasdarabot, es lemerjuk, hogy az U1 elemmel I1 araqmot merunk rajta, akkor kiszamolhatjuk R-t, es U2 elemre megadhatjuk, hogy I2 = I1*U2/U1
Ezt le is ellenorizzuk , es latjuk, hogy mukodik a modell.

DE: Ez nem jelenti azt, hogy egyetemes fizikai torvenyt talaltunk. Ha pl. melegitjuk a vasakat, akkor biztos, hogy mast fogunk kapni. Sot, elkepzelheto ezzel egyenerteku modell is az ellenallas fogalma (s igy az Ohm torveny) nelkul is!
Tehat: A fizikai torveny nem letezik a hozzatartozo matematika nelkul, mert a matematika is resze annak a modellnek, amelyben a torveny definialva van!


2.
....
Ez a gondolatmenet megtalálható Taylor-Wheeler: Téridőfizika c. könyvében is.
....
De már más is észrevette, hogy ez a gondolatmenet teljesen hibás!


Egeszen biztos, hogy a gondolatmenet nem hibas, hiszen a spec.rel. axiomaibol matematikai levezetessel (magyarul: logikai lepesek sorozataval)
kijon. Marpedig a spec.rel. volt az a modell, amin belul ezt a torvenyt megalkottuk. (Ha be tudod bizonyitani a spec. rel. axiomarendszerenek ellentmondasossagat, valoszinuleg nem sokat kell varnod a Nobel-dijra :-))) )

Viszont a te levezetesedben ott a hiba, hogy egy metaforat szo szerint veszel.
Biztos ismered ezt a levezetest. :-).

Ez nem csak a te hibad, az ismeretterjesztesben nem teszik vilagossa a dolgot, s ez felreertesekhez vezet.

Nem arrol van szo, hogy egy test tomege valoban megnovekedne!
Csupan arrol, hogy kaptunk egy relativisztikus erotorvenyt, amit olyan alakra szeretnenk hozni, mint a klasszikus newtoni erotorveny, csupan az analogiakat lattatando.
Klaszikusan mi volt:
F = m*a azaz a gyorsulas egyenesen aranyos az erovel, es az aranyossagi tenyezot neveztuk e tomegnek.
F es a ugye ertheto vektormennyisegkent is, es ez ugy is igaz, ha a gyorsulas nem parhuzamos a sebesseggel.
Tegyuk fel viszont, hogy v parhuzamos a-val. Relativisztikusan is felirhatunk ekkor egy erotorvenyt, ami szerint
F = gamma*m*a. (Itt az adott testre az m erteke ugyanaz, mint klaszikusan, m tehat a "klasszikus" vagy "nyugalmi" tomeg.)
Ha szeretnenk visszakapni az egyszeru klaszikus alakot, felirhajuk, hogy F = M*a, ahol M = m*gamma.
Ez tehat csak annyit mond, hogy a sebeseg iranyaba valo (kis) gyorsitasra a test ugy reagal, mintha a nyugalmi tomege gamma-szorosara nott volna.
Ennyit, es nem tobbet. Pl. a sebesseggel nem parhuzamos erokre mar nem igaz ez az osszefuges. Ha tehat igy definialnank a tomeget, akkor iranyfugo lenne. Ami nem lenne tul celszeru.

-- Itt jegyeznem meg, hogy a spec.rel.-ben az erok bevezetese nem szukseges a szamitasokhoz. Klasszikusan is leteznek formalizmusok az ero fogalmanak felhasznalasa nelkul, melyek a Newton-torvenyekkel matematikailag ekvivalensek (vagyis ugyanazt az eredmenyt adjak egy adott problemara).
A rel.elm.ben az erok bevezetese azert is problematikus, mert a veluk felirt Newton-torvenyek nem igazak. A lenti F-betukre fogalomra celszeru csak
ugy gondolni, hogy semmi tobbet nem jelent, mint az impulzus egysegnyi ido alatt torteno megvaltozasa.
(Ugye ez Newtonnal ekvivalens a II. torvennyel : F = m*a = m*v/t = p/t; a relativitasban viszont nem igaz, hogy p = m*v)

Konkretan ott hibas a gondolatmeneted, hogy a newtoni szemleletet (fogalmakat es modszereket) hasznalod relativisztikus korulmenyek kozt egy santito analogia alapjan.
A raketa nem Mgolyo tomegu agyugolyot lok ki hatrafele, mikozben ra F = Mhajo * a ero hat, hanem mgolyo nyugalmi tomegut, mikozben ra F = mhajo *gamma*a ero hat.

Ha kivancsi vagy, hogy egy agyugolyo kilovese mekkora sebessegnovekedest okoz a "Foldrol" nezve,
legtisztabb, ha a tomegkozepponti rendszerben impulzusmegmaradassal kiszamolod (itt hasznalhatsz klasszikus kepleteket is, az egyszerubb), majd Lorentz-trafoval atszamolod a Fold rendszerebe. Szamolhatsz maskepp is, ha tudsz, ugyanannak kell kijonnie, ha nem szurod el.

Ők hajtóanyg helyett ágyúgolyókkal modellezik a rakétahajtást
Ez egyebkent jo modellnek tunik, hiszen mgolyo ->0 hataratmenetben a raketahajtast kapod vissza (illetve a hajtoanyag ugyis veges tomegu molekulakbol all)

de a számítás elején a kilőtt ágyúgolyók tömegét kiküszöbölik az egyenletekből,
Nincs elottem a szamitasi modszeruk, de ha matematikailag helyesen jarnak el, akkor tok mindegy, hogy kikuszobolik-e vagy nem.
Ellentmondasmentes axiomarendszerbol barmilyen szamolassal ugyanazt kell kapni. Ha matematikai hibat talaltal a szamitasukban, szolj.
Ha csak egy kozelites jogossaganak megkerdojelezeserol van szo, azt ugy lehet ellenorizni, hogy vegigszamolod a kozelites nelkul, es megnezed, van-e lenyeges elteres az eredmenyben.
Előzmény: magnum56 (1391)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1394

Kedves NevemTeve !

 

"... persze mindez kívülről nézve igaz, belül semmilyen tömegnövekedést nem tapasztalnak..."

 

Ha belűről semmilyen tömegnövekedést nem tapasztalnak, akkor miért csökken a kiáramló hajtóanyag sebessége? Hmmm....

 

Szerintem a hajtóanyag nem olyan mint a befőtt a spájzban, nemigen 'romlik' el.

 

A hajtóerőt a kiáramló hajtóanyag tömegének és sebességének (rakátához mért sebességének a szorzata adja. A kiáramló hajtóanyag sebessége a rakétához képest nem változik, mert belűről semmiféle tömegnövekedés nincs, ahogyan leírtad.

Előzmény: NevemTeve (1393)
NevemTeve Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1393
Asszem a számításodban feltetted, hogy a kiáramló hajtóanyag tömege növekszik, miközben sebessége (az úrhajóhoz képesti sebessége) állandó marad... de honnan származik ez a sebesség? Az üzemanyag kémiai energiája mozgási energiává alakul... A felszabaduló energiamennyiség nem növekszik, tehát a hajtóanyag sebessége lesz kisebb, hogy a mozgási energia ugyanannyi maradjon... úgy is mondhatnánk, hogy az üzemanyag "romlik", ahogy nő a sebesség
... persze mindez kívülről nézve igaz, belül semmilyen tömegnövekedést nem tapasztalnak...
Előzmény: magnum56 (1391)
isti_pisti Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1392

Utána számoltál????

Előzmény: magnum56 (1391)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1391

Kedves verobee !

 

Kösz az összefoglalót, nagyon tetszett. Szerintem is a   b)   csoportba tartozik az űrhajó problémája. De azért lenne két ellenvetésem:

 

1.

Az űrhajó fizikai törvényeknek engedelmeskedik, tehát matematikailag semmi nem következik az űrhajó mozgására nézve.

 

2.

"3). Ha a relativitaselmeletet (specialis vagy altalanos), akkor nem haladhat.
Specialisban ez ugy nez ki (kijon az axiomakbol*), hogyha a newtonihoz hasonlo
erofogalmat definialunk, akkor a mozgas iranyaban hato erore F = m*gamma*a,
ahol gamma=(1-v2/c2)1/2, ahol m a nyugalmi tomeg.
Ha vsokkal kisebb, mint c, akkor ez ugyanaz lesz, mint 1).
Ha viszont v -> c, akkor gamma -> oo. Mivel a gamma a tomeggel osszeszorzodik,
a kerdeses esetben ugy is szokas mondani, hogy a tomeg latszolag novekszik."

Ez a gondolatmenet megtalálható Taylor-Wheeler: Téridőfizika c. könyvében is. Természetesen ők is arra az eredményre jutnak, hogy az űrhajó nem érheti el a fénysebességet, mert a sebesség növekedésével együtt az űrhajó tömege is nő, a gyökös képlet szerint, vagyis egyre nagyobb erőre lenne szükség a további gyorsításhoz.

 

De már más is észrevette, hogy ez a gondolatmenet teljesen hibás!

 

Ugyanis a hajtóerőt a rakétából kiáramló elégetett hajtóanyag adja. Ha a rakéta tömege növekszik a sebességgel, akkor a rakétában lévő hajtóanyag tömegének is növekedni kell (Taylor és Wheeler ez nem veszi figyelembe). Mégpedig a hajtóanyag tömege ugyanolyan arányban növekszik, mint a rakéta tömege, hiszen a hajtóanyag a rakétában van, így azonos a sebességük.

 

Ezért a sebesség növekedésével a rakétából egyre nagyobb tömegű elégett hajtóanyag távozik, amely ugyanakkora mértékben növeli a hajtóerőt, mint amekkora mértékben a rakéta tömege növekszik.   F=m*a   képletben az erő együtt növekszik a tömeggel, így a gyorsulás állandó marad, a sebesség pedig minden határon túl nő. Sőt a helyzet még kedvezőbb a sebességnövekedés szempontjából, mert a hajtóanyag folyamatos kiáramlásával a rakéta (nyugalmi) össztömege rohamosan csökken. Ez számottevő tömegcsökkenés, mivel a mai rakétéknak csaknem 90%-át a hajtóanyag teszi ki. Vagyis a gyorsulás nem marad állandó, hanem még növekszik is, ami a sebesség rohamos növekedésével jár.

 

Persze, ha úgy vesszük, hogy csak az űrhajó burkolata, az űrhajósok, és a műszerek tömege nő meg a sebességgel, de a hajtóanyag tömege nem, akkor kijön a mindenki által ismert eredmény: a sebesség mindig  c  alatt marad.

Ez egyszrű félrevezetés, mégpedig úgy tűnik, hogy szándékos. EnnyireTaylor-ék sem figyelmetlenek. Ők hajtóanyg helyett ágyúgolyókkal modellezik a rakétahajtást, de a számítás elején a kilőtt ágyúgolyók tömegét kiküszöbölik az egyenletekből, nehogy valakinek feltűnjön, hogy a rakétában lévő (még ki nem lőtt) golyók tömegének is növekedni kellene.

 

Ugye milyen ügyesek.

 

 

 

 

Előzmény: vrobee (1386)
emp Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1390

ismered a párhuzamos topicot? most a párhuzamosok nagyon "közelednek" :)

 

Cáfoljuk a relativitáselméletet

 

 

Előzmény: vrobee (1388)
emp Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1389

ismered a párhuzamos topicot? most a párhuzamosok nagyon "közelednek" :)

 

Cáfoljuk a relativitáselméletet

 

 

Előzmény: vrobee (1388)
vrobee Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1388
Tehat akkor nagyon roviden osszefoglalva:

Azert, mert
- a tapasztalatok szerint az adott problema leirasara a relativitas-elmelet alkalmas
- es a relativitas-elmelet axiomaiol (es a sebesseg rel.elm. szerinti definiciojabol) ez matematikailag kovetkezik.
Előzmény: magnum56 (1385)
vrobee Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1387
Jav.
- gamma reciprokban ertendo
- 4) vegerol a vagyis torlendo
- meg amit meg nem vettem eszre :-)
Előzmény: vrobee (1386)
vrobee Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1386
Udv!

Szerinted miért nem haladhat egy űrhajó a fénynél gyorsabban?
Itt ugye az a kerdes, hogy milyen elmelettel szamolhatunk jogosan, es abbol mi jon ki...

1). Ha a Newtoni fizikaval szamolunk, akkor haladhat, mivel
F = m*a = allando, v = v0 + at, tehat t->oo eseten v -> oo.
(a mennyisegek definicioi jol ismertek kozepiskolabol)

2). Ha a "hagyomanyos" (Schrodinger-fele) kvantummechanikat tekintjuk, akkor is haladhat.

3). Ha a relativitaselmeletet (specialis vagy altalanos), akkor nem haladhat.
Specialisban ez ugy nez ki (kijon az axiomakbol*), hogyha a newtonihoz hasonlo
erofogalmat definialunk, akkor a mozgas iranyaban hato erore F = m*gamma*a,
ahol gamma=(1-v2/c2)1/2, ahol m a nyugalmi tomeg.
Ha vsokkal kisebb, mint c, akkor ez ugyanaz lesz, mint 1).
Ha viszont v -> c, akkor gamma -> oo. Mivel a gamma a tomeggel osszeszorzodik,
a kerdeses esetben ugy is szokas mondani, hogy a tomeg latszolag novekszik.
Ez semmi "fizikait" nem jelent, pusztan annyit, amennyit ez a keplet elmond: a fenysebesseghez kozel ugyanazzal az erovel csak joval kisebb gyorsulast lehet elerni. A fenysebesseget majnem elerve a gyorsulas majdnem 0 lesz.
* Ha az a kerdes, hogy hogyan jon ki, akkor tenyleg csak a konyveket tudom javasolni. Szintiszta matematika.

4). A reszecskefizikaban (az un. Standard modell szerint) szinten nem haladhat, ugyanis a SM a spec.rel. es a Schroedinger-QM kozos altalanositasa, vagyis

...stb...

------

Most mar "csak" az a kerdes, hogy melyik modellt milyen korulmenyek kozott hasznalhatjuk jogosan.

Kepzelj el egy 3D tablazatot az alabbi mezokkel:

a) kis sebesseg*, makroszkopikus, kis energiasuruseg = newtoni mechanika
b) nagy sebesseg, makroszkopikus, kis energiasuruseg = specialis relativitaselmelet
c) kis sebesseg, mikroszkopikus, kis energiasuruseg = kvantummechanika
d) nagy sebesseg, mikroszkopikus, kis energiasuruseg = standard model
e) nagy sebesseg, makroszkopikus, nagy energiasuruseg = altalanos relativitaselmelet
f) nagy sebesseg, mikroszkopikus, nagy energiasuruseg = kvantumgravitacio

*termeszetesen a fenysebesseghez kepest ertendo, tehat hogy osszevetheto-e vele, vagy sem.

Az utolsora jelenleg nem nagyon van tesztelesi lehetoseg, tobb versengo elmelet van. A tobbit azonban sokszorosan ellenoriztek.
(Ha kered, emlithetek kiserleti bizonyitekokat).
Persze egyes lejjebb levo kategoriak magukban foglaljak a korabbiakat is, tehat pl. szamithato relativitaselmelettel a vonat menetideje Bp-Debrecen kozott, csak minek...

Visszaterve a kerdesunkre:
Az urhajozas mindenkeppen az a), b) vagy e) kategoriaba tartozik.
Ha a) akkor nincs ertelme a kerdesnek, egyebkent meg a relativitaselmelet hataskore a dolog, es akkor ld. fent.

------

Termeszetesen a fizikai torvenyek nem orokervenyu igazsagok.
Einstein azt mondta, hogy elmelete igazolasahozpont az urhajozasnal ne lenne igy?
Foldi korulmenyek kozott pl. azt va ezer kiserlet sem eleg, a cafolatahoz egyetlen is.
Azota cafolo kiserlet sokezer kiserlet tamasztota ala az o igazat, s egy se hazudtolta meg.
Miert mondjuk, hogy a toronybol kidobott targyak lefele esnek?
Hogy ez 10000000000.... esetben igy volt eddig, es nem volt tudomanyosan igazolt ellentmondo eset (lufitol tekintsunk el :))) ), az nem jelenti azt persze, hogy minden torony-targy kombinaciora igaz a dolog - de mindenesetre gyanus.
Lehet, hogy nem tetszik, de a tudomany igy mukodik... ha pusztan csak azert nem hiszel el egy elmeletet, mert nem lehesz biztos benne, hogy mukodik,akkor soha semmilyen termeszettudomanyos elmeletet nem hasznalhatsz!

-------

Remelem, kielegitoen valaszoltam. Persze egyszerusitettem; ha nem vilagosan irtam le valamit, kerdezz nyugodtan.
Előzmény: magnum56 (1385)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1385

Kedves vrobee !

 

Szerinted miért nem haladhat egy űrhajó a fénynél gyorsabban? Tételezzük fel, hogy bőven van hajtóanyaga. Bekapcsoljuk a hajtóművet, ami folyamatosan egyre növekvő sebességgel hajtja előre a rakétát. Mi az az ok, ami miatt nem tudja átlépni a rakéta fénysebességet?

 

Ha nem sikerül rá válaszolni, nem leégés. Még senkinek sem sikerült. Kíváncsi vagyok, te mit mondasz.

vrobee Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1384
A képlet szerint talán valóban nem lehet nagyobb a sebesség, de ez azt is jelentheti, hogy rossz a képlet.
A keplet biztosan nem rossz, hiszen mukodik. Persze, ervenyessegi tartama korlatozott (emlitettem, hogy pl. akkor nem hasznalhato, amikor kvantmos hatasokat figyelembe kell venni). De attol meg teljes nyugalommal lehet vele szamolni, es biztosak lehetunk benne, hogy az eredmeny pontos lesz.*
A newtoni mechanika sem rossz, csak azert, mert fenysebesseggel osszevetheto sebessegu dolgokra mar nem irja le pontosan a vilagot: a mai napig az alapjan dolgozik szinte az osszes mernok - tervezik az epitmenyeket, vasutakat... es ha egy haz osszeomlik, az rendszerint nem a relativitas figyelmen kivul hagyasa miatt van :-) .
A kvantummechanika kepletei sem rosszak pusztan azert, mert nem irjak le pontosan a vilagot akkor, ha nagy tomeg van jelen egy rakason - hiszen nem erre keszultek: a kvantumelmeletek a newtoni mechanika altalanositasai a kis meretek iranyaba - az altalanos relativitaselmelet pedig a nagy energiasuruseg iranyaba... biztos, hogy egyik se vegleges, es lesz majd egy kozos, meg altalanosabb elmelet - de egyik se rossz. A sajat teruleten mindegyik jol mukodik.

*) Mint emlitettem elozo hsz.-omban, elofordulhat persze, hogy egy eddig nem ellenorzott (mert fizikailag jelenleg nem ellenorizheto) tartomanyban nem lesz pontos. Ez majd akkor lesz erdekes, ha vannak erre mutato jelek, eddig semmi sincs. Akkor kibovitjuk a relativitaselmeletet arra a tartomanyra, mint ahogy a newtoni mechanikat is kibovitettuk a nagy sebessegek, energiasurusegek tartomanyara. Addig nincs ra semmi szukseg, sem fogodzkodo.

Viszont abban a tartomanyban, amirol az urhajozas szol, a rel.elm.-et szamos kiserlettel es megfigyelessel ellenoriztek.

Az érzékelt sebesség pedig lehet, hogy nem azonos a valóságos sebességgel
A "valosagos sebesseg" egy szarmaztatott mennyiseg, amit egy rendszerben mozgo testre definialunk, meghozza ugy, hogy valamilyen megadott modszerrel (ld. tankonyvek) lemersz valamennyi idot, meg a test elmozdulasat, es veszed a hanyadosat (persze "megfeleloen kis" idointervallumra). Igy valami kijon.
Az "erzekelt sebesseg" eleg szubjektiv dolog, a menetszeltol a retinadon kepzodo kepek valtakozasag sokmindenbol kapod meg, ez nem fizikai fogalom.

Mellesleg szerintem nem az van, hogy a spec. rel. "nem hat", csupán az a helyzet, hogy nem igaz.
Szerinted mikor igaz egy elmelet? Mondj legyszives egy fizikai elmeletet, ami igaz.
Előzmény: Dulifuli (1381)
vrobee Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1383
Udv, topiklakok!

Egyrészt; a sebesség összeadó képlet alaján az eredők fénysebességnél nagyobbak nem lehetnek.
Ez persze nem mond tobbet, minthogy amennyiben/amilyen korulmenyek kozott a relativitaselmelet ervenyes, akkor/azon korulmenyek kozott nem 0 tomegu, kezdetben c-nel kisebb sebesseggel rendelkezo targy nem kaphat c-nel nagyobb sebesseget.

Tudjuk pl., hogy a kvantumvilagban nem hasznalhato a "klasszikus" relativitaselmelet, ott tehat a sebesseg-osszeadasi keplettel nem sokra mesz. A makroszkopikus vilagban viszont minden jel arra mutat, hogy jol mukodik a relativitas. Ez persze nem zarja ki azt, hogy egy olyan tartomanyban, ahol eddig nem volt lehetosegunk tesztelni, mar nem igaz.

Másrészt; anyagi test ezt a határt megse közelítheti!
Ez azert vitathato... persze csak megallapodas kerdese:
- mit ertesz anyagi test alatt? Az elektron pl. az? Es egy atom?
- mit ertesz a fenysebesseg megkozelitesen? 0.99999999c az mar az? Es 0.9999c?
Mivelhogy elektront (atommagot) sikerult mar 0.99999999c (0.9999c) sebessegre gyorsitani. (a kilencesek szamaert felelosseget nem vallalok, de kb. stimmelnek :-) )
Es csak azert nem tovabb, mert a gyorsito fizikai meretei szabtak hatart a beviheto energianak. Ugyanigy semmi elmeleti akadalya molekulak, felteglak es vizilovak gyorsitasanak...
Ugy tunik, a fenysebesseg tetszoleges megkozelitese pusztan anyagi kerdes.

...tullepni viszont nem sikerult :-)

ps. Hrasko konyvet en is csak ajanlani tudom, meger egy kolcsonkerest legalabb :-)
Előzmény: isti_pisti (1380)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.26 0 0 1382
Túl a fénysebességen

 

Hajdan, mikor gépkocsi még nem volt,

Az embert a hátán vitte a lova.

A képzett elmék szentül hitték,

Gyorsabb jármű nem is lesz soha.

 

De jött a gőzgép, és a vonat, mely

Füstöt okádva, szédítő sebességgel robogott.

Ismét szólt egy mindentudó: ne tovább,

A sebesség megárthat. De ő is hiába dohogott.

 

Majd jött a repülőgép, mely a vonatnál is

Sebesebben szárnyalt messze a föld felett,

De remegni kezdett, és darabokra hullt,

Mikor a hangsebességhez közeledett.

 

Az okosok újra mondták: a hangsebesség

a végső határ. Sohasem lesz olyan gép

Kerek e világon, amely ezen a legvégső

Sebességhatáron valaha is túllép.

 

Ám de jött a Csodálatos Gladys, és vele

Yeager merészen a felhők fölé szállt,

Áttörve a hanghullámokon, mert

Nem tisztelte e bűvös sebességhatárt.

 

Einstein nyomán, ma sok okos úgy hiszi,

Soha, senki nem érheti utol a fényt.

Ha tetszik, ha nem, fogadjuk el ezt,

Mint tudományosan bizonyított tényt.

 

Lám vannak, akik nem okulnak

A jó öreg múltból, egy szemernyit sem.

Ma is elhiszik, hogy van egy végső határ,

Bár egész mást tanít, a bölcs történelem.

 

Nincs már messze az idő, és majd

Megértik, akár akarják, akár nem;

A sebességnek nem szabhat határt,

A világ legokosabb tudósa sem.

Dulifuli Creative Commons License 2004.07.26 0 0 1381
A képlet szerint talán valóban nem lehet nagyobb a sebesség, de ez azt is jelentheti, hogy rossz a képlet.
Az érzékelt sebesség pedig lehet, hogy nem azonos a valóságos sebességgel, mivel függ a mérés módszerétől.
Mondok én egy példát az anyagi test sebességére, ami talán nem szakad el olyan nagyon a valóságtól: tegyük fel, hogy én egy anyagi test vagyok! Ekkor egy fénysugár hozzám képest c-vel halad. Ez azt jelenti, hogy én is c-vel haladok a fénysugárhoz képest. Vagy talán nem így van? Ha Szerinted nem, akkor miért nem?
Mellesleg szerintem nem az van, hogy a spec. rel. "nem hat", csupán az a helyzet, hogy nem igaz.
Előzmény: isti_pisti (1380)
isti_pisti Creative Commons License 2004.07.26 0 0 1380

Egyrészt; a  sebesség összeadó képlet alaján az eredők fénysebességnél nagyobbak nem lehetnek. Másrészt; anyagi test ezt a határt megse közelítheti!

 

Például két, egymástól fél fénysebességgel távolodó ürhajó esetében az érzékelt sebesség 4/5 c lesz...!

Persze, ha elszakadunk a valóságtól, lehet olyan gondolat-kísérleteket folytatni, amikor a speciális relatívitáselmélet nem hat, de az Enterprise űrhajó és James T. Kirk kapitány egy másik topikhoz tartozik...

Előzmény: Dulifuli (1379)
Dulifuli Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1379
DE TÉNYLEG, nem halaldhatsz fénysebességgel!!!!

Na és mihez képest?
Előzmény: isti_pisti (1361)
Anti Nomy Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1378
Lánczos
Előzmény: Anti Nomy (1377)
Anti Nomy Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1377

Szerintem is többet ér, ha ismered a relativitáselméletet, de elkövetsz helyesírási hibákat, mint ennek az ellenkezője. (a helyesírási szabályok egyébként nem képezik részét a tudománynak, amolyan illemszabályoknak tekinthetők. Azért jobb, ha azokat is betartja az ember, de tudós nem lesz tőle)

 

Láncos Kornél könyvét olvastad már? (A geometriai térfogalom fejlődése)

Bevezetőnek szerintem jó. (Igaz, nem a neten van, de nagy valószínűséggel a legtöbb könyvtárban megtalálható)

Előzmény: isti_pisti (1376)
isti_pisti Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1376
<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Az általam átnézett linkek nagy része egyáltalán nem tematikus.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><FONT face="Times New Roman" size=3>Amolyan „ egyből a közepébe” stílusban vezeti le a 1916-ban megalkotott és azóta tovább gondolt elméletet. Igen; helytelenül írtam le a nevét: a helyesírás szabályai számomra eltörpülnek az "Die Grundlage der allgemeinen Relativitätstheorie" néven megszületett és Annalen der Physik 49 –ben megjelent elmélet mellett…..

 

Galfi Gergo Creative Commons License 2004.07.05 0 0 1375
Szóval a link
Előzmény: Galfi Gergo (1374)
Galfi Gergo Creative Commons License 2004.07.05 0 0 1374
Az alábbi linket most találtam google-el, így elsõ pillantásra használhatónak tûnik. Persze függ attól is, hogy milyen matematikai alapokkal rendelkezel.
Egy offline javaslatom azért nekem is van: Robert Wald: General Relativity. Szvsz az egyik legjobb bevezetõ könyv az ált.relhez.
Egyébként meg nem "Általános Relatívitás Elmélet " hanem általános relativitáselmélet.
Előzmény: isti_pisti (1371)
isti_pisti Creative Commons License 2004.07.05 0 0 1373
Köszi, köszi, de én az interneten lévő doksikra gondoltam!
H. Zs. Creative Commons License 2004.07.02 0 0 1372
Hraskó Péter: Relativitáselmélet, Typotex Kiadó
Egy egész fejezet csak Riemann-geometria
Előzmény: isti_pisti (1371)
isti_pisti Creative Commons License 2004.07.02 0 0 1371
Ha az Általános Relatívitás Elmélet matematikája érdekel, merre keresgéljek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!