Keresés

Részletes keresés

johann05 Creative Commons License 2024.03.31 0 1 21384

Köszönöm szépen a tanácsot , megfogadom! 

Előzmény: öreg_néne_b (21375)
johann05 Creative Commons License 2024.03.31 0 0 21383

Csak egy kajszifa van , 5 éve ültettem  . A meggyből is csak 1 van, az  12 éve lett ültetve. 

Most megvizsgáltam a meggyfát , találtam rajta pár érdekes elszáradt kis ágat virág csomóval.

Valószínű monília...

A meggyfát kivágom , a problémám nem fog megszűnni ettől  sajnos! Ugyanis át néztem a kertszomszédhoz , és megdöbbenve látom, hogy van kb 5,6 meggyfa (talán cseresznye is van) egymás hegyén hátán amivel nekem nem is lenne gondom ,DE abból az egyik fa fele moníliás!! És még kitudja abban a nagy dzsungelben mennyi beteg rész van! Gondolom előbb utóbb mindegyik meggyfája elhal így. 

A barackfámtól ez olyan 25 méterre van. :(((((  Most akkor mit tudok tenni?! A nénike aki egyedül él magasról le fogja szarni ha szólni fogok neki , hogy vágassa  már ki , vagy valamit csináljon már ez ügyben. 

Előzmény: Kertkedvelő999 (21371)
james69 Creative Commons License 2024.03.31 0 0 21382

Elvághatod 60cm magasságban is és mondjuk 8 vázágat nevelsz 3m -es magasságig  ha lefagy  5-6m  magasságban is lefagy .

Előzmény: stefano33 (21359)
james69 Creative Commons License 2024.03.31 0 0 21381

Monilia  tételezzük fel hogy a kajszi hamarabb virágzik mint pl a meggyfa akkor fordítva lenne a  fertőzés ,de nem egyszerűen a nyirkos hűvös csapadékos időjárás kedvező a gombák családjában tartozó moniliának az is kérdőjeles hogy házkerti ill ültetvény szinten termelünk pl feketicsi meggyet  mert ha az ültetvényben növényvédelem nélkül mégis kialakulna a fertőzési nyomás azt mivel magyaráznánk vagy pl háznál a kertben megúszta  a fertőzést akkor az tényleg ellenálló .Tegyük fel virágzáskor (mert ugye a monlia elsősorban a virágot fertőzi  ) verő fényes napsütés ,légköri aszály stb jellemző akkor nincs fertőzés akkor valószínűleg minden fa  monilia rezisztens.A beteg több éven keresztül elhanyagolt fa estében nem kérdés hogy hajlamosabb a moniliára mert állitólag a növény szöveteiben is beépül ezért mondják azt hogy a fertőzött vessző dupláját kell lemetszeni hogy nyugodtan tudjunk aludni.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.03.31 0 1 21380

A moniliat nem a meggyfak terjesztik. Ebbol annyi igaz, hogy a legtobb meggyfajta erzekenyebb ra.

A monilia mindenutt ott van, nem kell terjeszteni. Megfelelo korulmenyek es taptalaj kell neki. Persze ha elhanyagolunk egy moniliara hajlamos fat, akkor a monilia gombasporabol is tobb lesz a kertben es a kornyeken (ugy 2-3 km sugaru korben), de hogy terjeszti, az tulzas.

Regen is volt monilia, de a fajtak nemesitese a termes minoseget reszesitette elonyben, az ellenallo kepesseg masodlagos lett, arra ott van-volt a novenyvedelem.

Azert ertetlenkedek, mert a monilia igazabol egy konnyen megelozheto betegseg, ahogy a tetvesedes is konnyen es gyorsan kezelheto.

Aztan meg jottek uj betegsegek is, amelyekre eppen a regi hagyomanyos fajtak erzekenyebbek. Kajszi es a szilva fajtakra pl ott van a PPV (masneven sharka, szilvahimlo) virus. Ez is mar mindenutt ott van, nem lehet vedekezni ellene. Viragporral is terjed, de eppen a leveltetvek az egyik leghatekonyabb terjesztoi! Egy elhanyagolt tetves fa es a kornyek osszes fogekony faja beteg lesz!

Ha valaki megkerdez, hogy milyen fajtat ultessen, akkor mar csak sharka rezisztens fajtat ( szoktam javasolni, mint pl az Anegat kajszit.

A meggyel ellentetben a kajsz fak altalaban kevesbe erzekenyebbek a moniliara, de nem azt jelenti, hogy nem! Az eghajlat valtozasa a monilianak kedvez. Hamarabb beindulnak a fak tavasszal, hamarabb viragoznak, ilyenkor meg gyakoribb a reggeli huvos paras, kodos ido, ami a monilia melegagya.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21371)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.03.31 0 2 21379

Narancsolaj....

Szemmelveres ellen nem jo? :-)

Ami mindenre jo, az semmire sem.

Előzmény: johann05 (21370)
stefano33 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21378

Ó, nem szeretnék én kísérletezni. Hallgatok a nàlam okosabbakra. Ezért kérdezek.😃

A 130 centis törzsmagassàggal akkor nincs -azon kívül, hogy nehézkesebb a szüret- semmi gond? Mert akkor hagyom a már elindított koronaformàt, ès azt folytatom. 

Előzmény: Kertkedvelő999 (21376)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.03.30 0 1 21377

Igaz én egészen az északi országrészben vagyok.

A déli országrészben lehet hogy annyival több a fény,

ami már  megközelíheti a barack származási helyén lévő fényviszonyokat.

Tehát  nem lehetetlen, hogy ott a szórt állású sudaras formában sem fog felkopaszodni, még hosszú távon sem. De mégsem tudnám ajánlani, a saját tapasztalatok alapján.

Ma becsapósak ezek a kisfilmek, néhány alapötlet pld. Olaszországi termelőtől származik,

valaki látta a Youtubon, és elkészíti a magyar verzióját...

Sokan forgatnak ilyen kis filmeket, a like-okért, stb.

De majd mutassa meg azt is, hogy milyen lett 4-5 év múlva, akkor ok.

Ezzel csak az a baj, hogy ami Olaszország középső déli részén működhet egy kertésznek,

itt pld. É-M-on nem biztos hogy fog.

Szóval ez a baj az internetről gyűjtött "tudás"-sal....

:-)

Előzmény: Kertkedvelő999 (21376)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.03.30 0 1 21376

Olvastam én is ilyen szórt állású  sudaras formáról, de (sem őszi, sem sárga)  baracknál nálam még soha nem vállt be.

3-4 év, és a fa elkezd felkopaszodni..

Az új ültetésű barackok nálam már mind katlan vagy váza formájúak.

Még akkor is, ha így a korona alakítással elvesztek 1-2 évet.

De nem akarlak lebeszélni, vegyél legalább 2 fát, az egyiket úgy,

a másikat így (nagyon szigorúan katlan formán) 

és majd 4-5év múlva hasonlísd össze a végeredményt.

Gyanítom siratni fogod,hogy elvesztegettél 4-5 évet a sudaras kísérletezéssel..

:-) 

Előzmény: stefano33 (21359)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21375

Elég tavasszal ragacsos öv a fa törzsére, ha nem jutnak fel a hangyák, nem lesz levéltetű invázió.

Előzmény: johann05 (21368)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21374

Ha "Bio" - ban akarnád nyomni, annak a feltétele a megfelelő fajtaválasztás.

Csak olyan fajtákat ültethetsz, ami eléggé ellenálló, 

még akkor is, ha emiatt az íz élményből fel kell adni valamit.

Egy nagyüzemi fajtát sosem fogsz tudni így termeszteni, mert elpusztul mielőtt még termést hozna.

És... a "bio" sem jelenti azt, hogy tilos permetezni.

Ha lehet nem teszik persze.

De ha kell bizony megteszik, csak nem szintetikus nehéz vegyszerekkel,

hanem csalánlével, algalével, illóolajokkal, ecettel, olajjal, kaolinnak, és

akár még a réz-hidrát, vagy a réz-mész is engedélyezett,

még a hivatalos biotermelők esetében is.

Ha ezzel sem akarsz foglakozni, akkor nagyon ellenálló növények kellenek,

de 4-5 éves koráig egy csemetefa nem biztos hogy mindig "életben" tud maradni 

ha magárahagyják.

Bár ha rendesn megmetszik, már az is sokat segít.

A kaolin részecske filmtechnológia hatékonysága a füstösszárnyú körte-levélbolha elleni védekezésben - Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21373

Az őszivel meg mi volt a gond....?

:-))))

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21372

Én a cseresznyét (sem) vágnám ki...levéltetű miatt.

A cseresznyét nálunk soha nem permetezte sem dédapám, sem nagyapám, sem apám.

Nem is volt permetező felszerelésük.

És a cseresznye mégis él és minden évben terem itt.

A fák kb. 4-5 méteresek, ennél magasabbra nem engedem.

(Nehéz szedni, baleset veszélyes, és nem lehet lepermetzezni, de ezt nem szoktam-

de amikor átvettem a kertet 1-2 évben volt hogy lepermeteztem, ennek már kb. 20 éve.)

Szóval, a cseresznye fák 1-5, max 6 évig igénylik  új ültetés után apermetezést, mert 

akkor még nagyon visszaveti a levéltetű és más bogár.

De a nagyobb fáknak max az ágvégeken, az utolsó 20-30 cm-en van levéltetű.

A többin nincs, mert a 2-3 éves részek már edzettek, és az ottani levelek teli nyomják

magukat csersavval, amin a levéltetű és más bogár sem él meg.

A cseresznyefa mégis minden évben terem, igaz cserében alig-alig nő.

Csak kb. 8-10 évente kell visszavágni.

A levéltetű is hullámokban jön, 2-3 évig nagyon sok lehet, ha kedvező éveik voltak, és valamiért lecsökkent a ragadozóik.

De 2-3 év után azok felszaporodnak, és kordában tartják.

Persze levéltetű mindig is volt és lesz, különösen az ágvégi zsenge hajtásokon,

de ha megvárod amíg lemegy a 2-3 éves hullám, akkor lehet 8-10 évig nem lesz hasonló

járványszerű megjelenés.

Kár volt kivágni a fát, türelem kellett volna, vagy ha nem bírtad nézni hogy végülis szenved a fa,

mert nagyon fertőzött az év, akkor le kellett volna permetezni valami felszívódóval, ameddig eléred.

Ezért sem jó elengedni 4 méter (max.5) fölé egy fát.

Szóval így gondolom, bár ez fajtától is függhet, eddig szinte minden fán bevállt, de:

ha belegondolok nekem is van egy nagyon nagy szemű szilvafám, amin hiába várom

a változást, minmden évben tömve van levéltetűvel,

és annál már én is a kivágást mérlegeltem...

De cseresznyénél..

Előzmény: johann05 (21363)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21371

Kár kivágni a barackokat..

A moniliát (az ágrohasztó fajtát) nagyrészt a meggyfák terjesztik.

Elég kiszedni a meggyeket.

A nagy moniliajárvány akkor kezdődött (90-es évek) amikor nagy mennyiségben elterjedtek

a modern nemesítésű bőtermő és finom meggy fajták, de mind fogékony volt a moniliára.

(Persze + az éghajlat változás, biztos az is.)

Nálam a meggyfák 20 év nem permetezés után tavalyelőtt száradtak ki, és folyamatos fertőző forrássai voltak 20 éven át a moniliának.

A másik telken, ahol nem voltak megyfák, a kajszi szinte sosem volt moníliás.

Itt szinte mindig.

A tavaly ültetett kajszik viszont nem moníliásak - véletlen lenne, nem hiszem.

Elég a meggyeket kivágni.

Ha nem akarsz permetezni, ki is kell szedni.

Én is sok alternatívában gondolkodtam, a Feketicsi meggyet nem ismerem.

A többi moniliaáll meggy nemjó, a Csengődi csokros bár ellenálló, de alig terem.

Én 1 meggyet hagytam meg, ami sosem volt moníliás, még a haldokló meggyfák mellett sem.

Kb. 3 héttel később terem mint a többi, teljes érésben nagyon finom.

Nem tudoma fajtáját, mert nem én ültettem, hanem az előző tulaj.

Egy hibája van, sok sarjat hoz még 4-5 méterrel a nagy fa mellet is.

De ezen segíthetünk: cseresznye alanyra lesz ráoltva, és az nem hozu sarjat, 

de teljesen kompatibilis a meggyel.

Én nem szedném ki a kajszikat, hanem a beteg ágakat + 5 cm levágnám, lepermetezném.

A meggyeket kivágnám és elégetném.

És próbálkoznék moniliaálló meggyel, akár a Feketicsi meggyel is.

És ha jövőre monilia mentesek a kajszik, akkor láss csodát!

Illetve ha valóban neked is van egy 8 éves moniliaálló megyed, akkor azt olsd át és szaporísd.

Szoksorosísd jövőre.

És hát vannak moníliának ellenálló kajszik is, de most ebbe ne menjünk bele..

johann05 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21370

Holnaptól már nem lesz utánpótlás a szomszédoknak. :)

Cseresznye ,őszibarack , meggy nincs, és akkor ezentúl kajszim se lesz többet .

Illetve van egy kb 8 éves meggyfám ,de azzal eddig semmi gondom nem volt. Viszont a meggyfa is igen hajlamos moníliára tetvesedésre . kivétel ez alól állítólag a feketicsi meggy , ha jól olvastam róla több helyen is .. nagyon ajánlott fajta , pont ezért is.

Levéltetvek ellen a prev gold narancsolajat  találtam. Ezenkívül még hatásos   lisztharmat, szürkepenész, takácsatkafajok, molytetvek .... 

Ha esetleg szükségem lenne rá a meggynél 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21366)
johann05 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21369

Ez igaz . :)   

baracklekvárt már nem nagyon kell ennem...

Előzmény: beetee (21365)
johann05 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21368

Sajnos annyira tele volt , hogy még a fára mászni is nehéz volt úgy hogy ne legyen a ruhánk is olyan. Állandóan csöpögött  róla a nedv a tetvek által. Egy 33 éves nagy fát nehéz lett volna kezelni.  

Előzmény: öreg_néne_b (21364)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.03.30 0 1 21367

Meg annyit, mintegy felmenteskent, hogy a klimavaltozas ketsegtelenul hatassal van a novenyvedelemre. A kemeny fagyok korabban jelentosen ritkitottak az attelelo kartevoket. A fagyok elmaradasaval a sok attelelo kartevo hamarabb es erosebb rajzast eredmenyez, sot van olyan, ami az evi ketto helyett akar 3-szor is rajzik!

Azok akik korabban hagytak a termeszetre a dolgot, azok most meglepodnek es vagy megprobaljak vedeni a fat, vagy kivagjak.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.03.30 0 2 21366

Minden evben mas a kartevok nyomasa. Ha nem teszel ellene, akkor evrol-evre rosszabb lesz. Aztan eljon a pillanat, hogy tarthatatlanna valik a helyzet. Ezt altalaban jol lekovethetjuk az ugyn. biogazdalkodoknal. Par evig megy a bolt, veri a mellet, aztan besul a modszer.

A leveltetu ellen tenyleg konnyu vedekezni. Tobb kofele szer van ra. Mondjuk az igaz, a boltban egyszerubb megvenni azt, amit mas permetezett, mint magunk megtenni.

Meg annyit -banto szandek nelkul-, hogy az olyan szomszedot, mint Te, na azt nagyon szeretjuk, folyamatos utanpotlasa van a kartevoknek a keritesen tulrol.

beetee Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21365

Egy baj van. Indián Banánból elég szar baracklekvárt lehet csinálni.

Előzmény: johann05 (21360)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21364

Biztosan nem vágnám ki a fát a levéltetvek miatt...

johann05 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21363

Igen ez igaz!  Én is nagyon szeretem a kajszit , az egyik kedvenc gyümölcsöm, ezért is sajnálom!

De nem akarok moníliákkal bajlódni, se vegyszerezni.    

Volt egy nagy öreg kajszifánk 89 ben volt ültetve , állandóan tele volt nagy szemű lédús gyümölccsel , nem győztünk eladni meg enni belőle annyi volt rajta. Anyám  40 üveg lekvár befőttet tett el belőle egy szezonba , plusz még ami lepotyogott ,meg folyamat ettük. De annak soha semmilyen baja nem volt egyszer se! És nálunk soha nem volt permetezés. Végül 2007 környékén megszakadt az állandó sok terméstől.

Volt még mellette 1 májusi nagy szemű ropogós cseresznye , 3 körtefa , 2 alma!

A cseresznyefát 2022 januárban kivágtam ,mert előző  3  4  évben állandóan tetves volt . előtte semmi baja nem volt annak se , kiegyensúlyozottan sokat termet. 

Ezt most csak azért írtam le ,mert marhára nem értem, hogy most mi ez a sok betegség állandóan?! 

Ennyire gyenge ellenálló képességük lett valamitől! Talán a túlságosan megnövekedett repülő forgalomtól ami nagyon szennyezi a levegőt...?!   Vagy a klímaváltozástól ?! 

Nem tudom , csak találgatok. 

Előzmény: öreg_néne_b (21362)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21362

Annak csak egy baja van:
Nincs barackíze...

Előzmény: johann05 (21360)
zsorsz Creative Commons License 2024.03.30 0 1 21361

Itt (Esztergom környék) egyenlőre megúsztuk, a gönci iszonyat mennyiséget kötött, ha megmarad(remélem nem kiabálom el) ritkítani kell.

johann05 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21360

Köszönöm szépen a segítséget!

Akkor el is van döntve a kérdés. Nem is várok vele , holnap kiszedem.

Jövő héten hozom a 2db indián banán oltványt. 

Előzmény: 123János (21358)
stefano33 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21359

Sziasztok!

Egy ősszel ültetett magyar kajszi metszésével kapcsolatban szeretnèk kérdezni:

Konténeres csemete, aminek a koronàját már elkezdték alakítani. (2-3 éves lehet.) Vázának indították, ha jól gondolom. A sudarat kivágták, van 4 szép, jóállású vessző, amikből vázágakat lehet nevelni. Két gondom van csak:

A törzsmagassàg majdnem 130 cm… Azon kívül, hogy magas lesz a fa, nehezebb lesz leszedni a termèst, okoz ez valami problèmàt? 
Másik: azt olvastam, hogy ennek a fajtának jobb lenne a szórt állású sudaras forma… 

Érdemes lenne újraindítani, és valahol 100 cm-nèl elnyisszantani a sudarat, hogy aztán legyen egy 80 centis törzsmagassàg?

123János Creative Commons License 2024.03.30 0 1 21358

Mindegyik fotón moníliás fertőzés tünetei láthatók. Virágzáskor a csapadékos időjárás nagyon kedvez a fertőzés kialakulásának és ez szinte minden évben így van. Ha nem szeretne legalább monília ellen permetezni, akkor a kajszibarack sikeresen nem nevelhető. 

Előzmény: johann05 (21356)
johann05 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21357

Egy termőnyársat levágtam tőben , de ahogy látom már bement a vázkarba is..?! Olyan barnás a kör széle. 

Akkor gondolom azt is le kell vágnom?

Előzmény: johann05 (21356)
johann05 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21356

Sajnálom, egy csomó kis barack ment a levesbe így.. 😞

Elég sok kis ágat, termőnyársat le kellett vágni. 

Kiderül pár hét múlva jönnek e még elő rajta újabb beteg részek. 

Ha igen , akkor neki állhatok kiásni gyökerestől.

És jöhet az indián banán. 

james69 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 21355

Valahol olvastam vizsgálták a fákon megjelenő sárga ill kékes zöldes színű zuzmókat az előbbi azért sárga mert szimbiózisban él egy alga fajtával megállapították hogy hosszabb távon károsítja a fát azért mert állandóan nedvesen tartja a környezetét gondolom ezáltal felpuhul a kéreg  innentől kezdve szabad az út a kórokozok számára bejutva a fa szöveteibe nincs más el kell távolítani őket erre alkalmas  egy fúróba befogott drót korong v flexre  óvatosan le lehet munkálni a fáról a zuzmókat természetesen ez is majdnem lehetetlen küldetés egy nagyobb ültetvényben , de egy két fánál ami csúnyán be van rakódva tehetünk valamit észre vettem idősebb fák esetében ( 10-15 éves v öregebb )a törzsön és a vázágak belső felületein jóval nagyobb számban vannak jelen ahová nem nagyon jut el a növényvédő szer nem szereti a lúgosabb hatású réz -mész kombi szert  kb 30db fát tisztítottam  így le .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!