Lassan már túl leszünk a telekvásárláson...
A házépítés költségeit számítgatva természetesen különböző megoldások különböző (elég magas) eredményt adnak.
A minap az egyik kivitelező weboldalán bruttó 130 ezer/négyzetméter áron kínál kulcsrakész megoldást, míg egy magazinban a hagyományos építkezés költségeinél egy 100 négyzetméteres lakóterületre bruttó 35 millió jött ki.
Tudom, hogy a különböző anyagok nagyban befolyásolják az árat. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a tapasztalata a kivitelezés költségeit (tervezett és tényleges) illetően. Valamint milyen problémákba ütköztetek a finanszírozás terén (hitel, számlagyűjtés stb.)
Előre is köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalaitokat!
Ha jól értelmezem, kb. 6 méter falhosszon kb. 2 méter beton került kiöntésre. Ez került 600.000 HUF-ba? Az azért nem olyan horror összeg, nekem meg azért valószínüleg jóval kevesebb beton kéne.
Sajnos ez nem ilyen egyszerű... Ha a régi épület mellé épitész és nem hagysz el jópár métert, akkor mindenképpen kell foglalkozni a meglévő alappal is.
A költségek dolga attól függ, hogy mennyi a mostani alaptested mélysége, azaz mennyit kellene mélyiteni rajta.
Itt egy példa, amikor a meglévő épület mellé egy pince került kialakitásra. Számodra a második és harmadik oldalon látszódik az aláalapozás mikéntje. Ez a nagy munka és nagy betonmennyiség kerül nekik 600e Ft-ba (anyag+munkadij) tavaly.
Szakaszosan kiszedni a földet a régi épület mellett, maximum 1.5 méteres sávban, leásva a mostani alap alá, a tervezett alapozási szintig. Utána kikaparni a mostani alaptest alól a földet, ezt bezsaluzni és beönteni betonnal. Majd pár nap múlva menni tovább...
Foghijasan is meg lehet csinálni, tehát mondjuk van 4 ilyen szakasz, akkor első körben megcsinálni az 1.-t meg a 3.-at, majd pár nap múlva a 2.-at és 4.-et.
Macerás meló, és nagyon munkaigényes, emiatt nem is olcsó.
És ez az alábetonozás hogy néz ki a gyakorlatban? Széles munkagödör a régi alap mellett végig és szakaszosan kiszedni a földet alóla, és beönteni betonnal? Bocs, ha hülyeséget kérdezek.
A falnak nem kell befordulnia a régi rész mellé... elég ha alul a szerelőbetonnál össze van fogva az új rész egy koszorúval, illetve a födémgerendáknál kell egy koszorút a födémsikba tenni.
A két résznek teljesen függetlennek kell lennie egymástól, csak a talpszelemen mehet egybe maximum.
Tehát külö alap, külön falak, külön koszorú, és egybe tető.
A betonalap mehet a tégla mellé, csak szinkronba kell hozni az alapozási sikokat. Ezalatt azt értem, hogy teszem azt az új alap 1 méter mély kell legyen, a régi viszont csak 60 cm, akkor a régi téglaalap alá kell betonozni, mielőtt az új alap elkészül. (elég sok ilyet tervezek mostanában)
Tudom, hogy így 2 fal lenne egymás mellett gyakorlatilag és jó vastag átjáró alakulna ki, de laikusként azt gondolom, jobb ha különálló statikailag az új rész.
Régi, vegyes falazatú házat szeretnék bővíteni. Tégla alapon nyugszik, a kibővítésnek beton alapot szeretnék, azt lehet közvetlenül a tégla alap mellé ásni?
Illetve betonkoszorú nincs a régi házon, tetőt lecserélem és rakok rá. Az új részre is rakok természetesen, érdemes a kettőt összevasalni vagy jobb nekik külön mozogni?
Igen,en is hallottam negativ tapasztalatokat.Figyelmeztettek is ,hogy rämehet ilyen dolgokra a barätsäg, meg kell probälni a ket dolgot különvälasztani.
Mondtam én hogy jól számoltál. Szóval csak türelmesen.. ismerős kivitelező, ismerős tüzépes, barátom a tervező?? ismerős ez a helyzet, aztán nehogy kiderüljön hogy nem is olyan olcsó az olcsó. Nekem is van tüzépes barátom ha az ő áraival adnék árajánlatot, nem igen lenne elfogadható.Inkább kerestem olyat aki nem ismerősöm és igy 20% takarítottam meg a megrendelőnek az ő áraihoz képest. Csak a szemednek higgyél!
Köszönöm az eddigi hozzäszoläsokat,velemenyeket.A pinceszintröl annyit hogy egy garäzs,tärolo,gepeszet,wc,zuhanyzo es egy 20m2-es ter lenne szaunänak meg pihenönek,de ezt a resz majd csak egy 5-10 ev mulva szeretnem kialakitani egyenlöre ez egyältalän nem fontos.
A nyiläszärokat mär megvettem az olyan 3,3 millio volt az Internormtol + a Schlotterer redönyök 1,5 amit lehet egy kicsit elkapkodtam. Az ablakok väsärläsänüäl elkapott a hev es ugyanott megvettem a redönyöket is.Mindenkeppen szerettem volna jo minösegü ablakokat,de a redöny az lehetett volna egy olyan 3-400 ezerrel is olcsobb ha nem märkäsat välasztok. Majd most sokkal jobban ätgondolok mär mindent. Bär remelem a minösege kärpotolni fogja a kapkodäsomat.
A tervezö es egyben a kivitelezö a barätom tehat ott mär egy bizonyos kedvezmenyre szert tettem + az olyan munkafolyamatokat amihez nem kell szakkepesites en fogom csinälni,az epitöanyagot azt en szerzem,van tüzepes ismerösöm.
Ezeket figyelembe gondoltam en 44 milliora remelem bele fogok ferni,legrosszabb esetben csuszik a költözes.
Nem vettem kritikanak :)
Foleg mivel nalunk is lazan benyelt 1 millat a tereprendezes, es meg a keitessel nem is foglalkoztam... A nyari kiulo meg olyan, mint egy csernobili haziko :)
Ő a házat kérdezte, erre lehet nagyjából konkrét adatokat mondani. :)
A tereprendezés és kerités költsége már a jóslás kategória konkrétumok nélkül...
És természetesen nagyjából átlagos házra tudunk árat mondani itt, hiszen az az etalon. Én is terveztem tavaly olyan házat, ahol 400e Ft/m2 volt a kivitelezési költség, de nem ez a jellemző.
Szerintem, ha komolyabb a terv, nem egy teljesen átlagos házat szeretnél akkor könnyű még 5-10 millát rákölteni (pl 3 rétegű fa nyílászárók) , tervezési költség közművesítés, gondolom kerítés is kellene, be kell valahogy parkolni (elektromos kapuk) viacolor vagy valamilyen térburkolat, hogy ne a sárba járkáljatok, ezek mind-mind százezres de inkább milliós tételek, ami a házhoz nem közvetlen tartozik, de sokba fog kerülni és enélkül elég szar lesz beköltözni.
Szerintem jól számoltál, de persze ez sok mindentől függ pl: te magad szerzed be az anyagot, milyen árakat sikerül kialkudnod úgy anyag árban mint mukadíjban,mert ezekben elég nagy a szórás, és ezekbe időt kell fektetni, de megéri. Nem szabad elkapkodni
semmit. Kérjél mindenkitől ajánlatot, minden szakmából amire szükséged van és a kereskedőktől anyagokra,és akkor van egy kiindulási alapod. Utána mehet a tényleges alkudozás.
Epitkezes elött ällok es a velemenyetekre lennek kiväncsi.A kerdesem az lenne,hogy szerintetek milyen m2 arral lehet szämolni egy a,a+ os häz eseten.
Nekem szemely szerint egy felszinteltoläsos häzam lenne 86 m2 pincevel,garäzzsal es 140 m2 földszintel. En kb. olyan 44 milliora saccoltam,figyelembe veve hogy szeretnek szellözö rendszert es kicsit komolyabb ablakokat,redönyöket.
A välaszotokat es velemenyeteket elöre is köszönöm,toväbbi szep napot mindenkinek.
A tevekenyseghez a garazs kell meleg legyen (ugy altalaban), vagy csak amig ott vagy, te nem akarsz fazni? Utobbi esetben egy (ketto, vagy teruletfuggo) infrapanel, ami csak akkor megy, amikor ott vagy (a radiatorossal be kell elore futeni).
Persze az infrapanel elhelyezese jo kell legyen, azaz ne legyen semelyik testreszed arnyekban (pl. ulsz, labad az asztal alatt, panel feletted), de ha lehet jol helyezni, a beruhazasin megtakaritott forintokat evekig koltheted aramszamlara.
Hőcserélővel 75 fokot akkor tudsz kipréselni a vizből, ha a primer köröd 90-en fut. Plusz ugye mire hátraér a cucc... szerintem számolj inkább csak max 55 fokkal.
Az elektromos fűtés szerintem kicsi, 2-3kW lehet max,és az nem sok :(
AMúgy nekem is a 3. radiátoros a favorit, és talán annyira nem is drága.
Ahogy nézem a táblázatokban, egy duplasoros (22 DK), 3 méter hosszú, 90cm magas radiátor 75 fokos előremenőnél 7.5 kW-ot ad le, ez már nem rossz.
Sacc árak:
Radiátor olyan ~80e ft
Kell még hozzá egy keringető ~15e ft
mondjuk egy tágulási is ~6e ft talán
hőcserélő ~15e ft
csövezés szigeteléssel (földben megy, de vagy 15 métert) ~10e saccra talán
Ez olyan 126e Ft, de legyen 150ezer, még nem annyira vészes.
Persze az automatizálást meg kell oldani, mert hirtelen csak úgy tudnám, hogy két csappal átirányítom a ház helyett a hőcserélőbe a kazánt, majd a szobatermosztátot feltekerem, aztán hajrá. Persze ennél biztos lehet profibban is, de az már másik topik :)
1. A kéménynek a kitorkollási magassága minimum 6 méter kell legyen. Ha alacsony a garázsod teteje, akkor ez hülyén mutat, és ki kell horgonyozni a kéményt.
2. Bentről veszi ez a Zoxigént, és hosszú használat után fejfájást okoz.
3. Drága, de a legjobb megoldás az adott körülmények között.
4. Esetleg villanyfűtés, de ennek meg az üzemeltetése nem olcsó.
Garázsos fűtéses kérdésem van, azért ide írom, mert a pénzügyi vonulata miatt kérdezem:
(most nem a lentebb írt nyaraló a kérdés)
A házunk már kész van pár éve, de lesz lassan a ház mögött egy 6*8m dupla garázs. Ide gondolnék valami fűtést, hogy néha, ha olyanom van be tudjak fűteni, nem állandóan kellene.
Mi olcsóbb/jobb?
1.: kémény+kályha? Nekem nem lenne gond, de kéményt nem terveztünk az alapba, ezért talán valami szerelt vagy elemes vagy fém szigetelt kéménnyel lehetne megoldani, bár az engedélyen nem szerepel :(
2.: valami gázpalack+szieszta kályha? Elég lenne ez kilowattra? A garázs szigetelt (5 centi), és lehet, hogy ez túl sok vízgőzt és CO2-t csinál?
3.: legújabb ötletem: egy jó nagy radiátor (mondjuk 2-3 méteres), és fagyállóval feltölteni, majd egy szivattyú, és ezt a kört a bentir rákötni egy hőcserélőn keresztül.
Kb 2 hetente egyszer fűtenék be 1 napra, nem 20 fok a cél, hanem 10-12 is elég..
Mi is a környéken építkeztünk, a kivitelezővel meglepően elégedettek voltunk, őt (őket) tudnám ajánlani. A műszaki ellenőrünk is kornyékbeli, majd mindennap kiszalad az építkezésre, mert mi 200 km-rel odébb laktunk. Mindent intézett helyettünk, persze így is egyeztünk meg. Mi csak hétvégeken mentünk megnézni hol tartanak. Persze a műszaki ellenőrünk hétvégén is a rendelkezésünkre állt a heti beszámolóval, aláírandókkal, egyeztetnivalókkal.