Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A Magic Cot az kb. 1-2 héttel korábban leérik. A Tsunaminak több porzója is van: Goldrich, Pinkcot, Sylred, Big Red, spring Blush, Tom cot. Nekem Big red és Pink Cot van telepítve.
Azért ez a Pink Cot dolog piacbedugulás szerintem területfüggő. Felénk nem hiszem hogy nagy dugulás lenne, mivel itt nagy baracktermő területek nincsenek. Persze ahol ő termeszt ott elképzelhető. De a Pink Cot viszont gyönyörű és nagy sárgabarack, azt kihagyni kár lenne.
Érdeklődnék melyik az a barack ami még előbb érik mint a Tsunami és melyik porzó fát használsz a Tsunami beporzására kb 20 fát ültetnék és még képlékenyek a fajták. Köszi a választ.
Balatonbogláron bevált technológiát követtem a tápanyagfeltöltési metodikában.
A terület 160-164 m tszf. magasságú. Egy fennsíkon van Hatvan várostól északra. Bőven van lefolyása, kataszterben is benne van. Nem jellemző a tavaszi fagykár. Ramann-féle barna erdőtalaj.50-70cm humuszréteg, alatta lösz.
Én is így vélem a Bigred et! a poloskák sem szúrták annyira( talán a vastagabb héj miatt) mint pl a springblush vagy a Pincotot... méret a negatív, plusz nálam a legjobban pusztúl.... Nem is tudom ki írta mikor 2016-ban ültettem őket.... "négy ültetett fajtád közül a Bigred a legfinomabb" igaz is😉
Az első kertemmel én is így jártam 1967-ben. Trágya, műtrágya, TSz láctalpas, aztán több folton teljesen terméketlen kék agyag került felülre. Két-három év alatt aztán jóra jött.
A második kertnél /1982/ ráértem. Első évben az addig csk 25 cm mélyen művelt talajt (trágya, műtrágya, több szekér tojáshéj ráhordás után) 40 cm mélyen szántattam. Köv évben mélyebben + bevettem borsóvasl az egészet és amikor a legtöbb zöld-tömeg volt a traktoros rotáció beledolgozta. Köv évben krumli került bele. Annak a szára is ott végezte. Végül egy két méter széles homlokrakodóval (hátra menetben) 1 m mélyen magasra emelve és visszaszórva (keverve) megjárattam a sorokat.
Szinte semmivel nem lettek szebbek a barackfák a második kertben. :-(
Jó a koncepció, de nehezen kivitelezhető. Nagy szervezést igényel ez így is, hogy egyszer átjöjjön 1 holdat kiszántani Gyöngyösről, mikor ott van munkája bőven.
Több éven keresztül, fokozatosan célszerű egyre mélyebbre szántani, mert ha egyszerre 70 cm mély a szántás, akkor a felső 'élő' réteg alulra kerül, 'befullad', a sok kis élőlény elpusztul, felül pedig 'vad' altalaj lesz.
Tsunamihoz porzópár kell. Nagyon korai érésű. Nálam a második az érési sorban. A barackját nagyon szerették a vásárlók még úgyis, hogy az idén a barackok nem a legjobbak voltak.
Nézd én ezen nem akarok rugózni , nem az a típus, ami felveszi a fedőszínt és eléri a max méretet és AKKOR puha , hanem olyan mint az újak többsége, sokáig kemény és UTÁNA esetleg bepuhul...szóval nekem ez a típus nem kell , az elmúlt 20 évben kb 50 fajtát próbálhattam ki , most döntöttem úgy, hogy szelektálni kezdek /nem csak kajszikat / , hosszú távon max 10 fajtát tudok elképzelni , a Big Red nincs benne , ennyi...attól még másoknak lehet ez a kedvence, de az én véleményemet és döntésemet ez nem befolyásolja.Mások a szempontjaim...
Goldrich nagyszemű, ha nem hagyjuk leaprósodni. Akkor az íze is rossz. Így jártam idén, de
tavaly a fagy ritkította, és az a kevés finom volt. [így a tavaszi fagytűrése nem a legjobb, de hát a virágzáskori fagy legtöbb kajszit elviszi, de azért maradt csodás megmenekülés. nyilván egy szint alatt semmi nem marad.]
többet nem tudok írni róla, mert tavaly kevés volt, idén meg elég rossz - túlterhelés miatt.
Tsunami: a fa nem az lett, átvertek. július 15-20 érett.
DE! a legfinomabb lett az összes közül (köszi átverő),
holtversenyben a BigReddel (24 fajta érett idén, jövőre 40)
kár, hogy nem tudom mifajta. csak tippelek. azt tudom tenni, hogy szedek vesszőt, a rossz fákat (részben) átoltom. még licence vétséget sem követek el, (hiszen nem tudom milyen fajta :))
átoltás a sorára jut: Bergeron (BigRed), Reale D'Imola (áltsunami)
Amúgy a Tsunami jó fajtának ígérkezik. Ültettem 5 fát, 2 helyről, a biztonság kedvéért :)
Nem, teljesen jól viselkedik...én ebből a kemény típusból szerettem ki, de nagyon. Persze szép meg minden, de a több éves tapasztalat azt mondatja velem, hogy az én vevőim elsősorban a hagyományos típusú lekvárbarackokat keresik , amelyeknek még íze is van, mert az jó enni is meg lekvárnak is . A keményekből is lehet persze főzni , de rengeteg köztük aminek az íze azért nem klasszis .Mondjuk nálam ugye az is mérvadó, hogy nagyon sok fajtát kipróbáltam már és ideje némileg észszerűbben ügyködni, ez azt jelenti, hogy 40-50 fajtára nincs szükségem, nincs is értelme...megvan az a pár fajta ami mindent figyelembe véve meghagyok, ill. ha kivágásra vagy átszemzésre kerül sor majdan, akkor ezekre váltok . A többi meg...hát azért örülök, hogy kipróbálhattam őket :)