Keresés

Részletes keresés

kitadimanta Creative Commons License 2018.05.01 0 4 11912

"Vagy más funkciója volt?"

Erre elég nehéz így utólag, hiányos írásos emlékek nélkül pontos választ adni, de annyi igaz, (ha jól tudom), hogy még azoknak is voltak piramisai, akik a Királyok völgyébe temetkeztek. (lehet, hogy csak néhányuknak, ennek is utána lehetne nézni)

Előzmény: szenyor Lopez (11904)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.01 0 4 11911

"Egyvalamit nem értek ezzel kapcsolatban: ezeknek az embereknek egyáltalán nem fontos az igazság? Hogy mit lehet ezekből a témákból kihozni? Közelebb lehetne kerülni a múlt megismeréséhez. Honnan lehet ez ellen nyerni energiát?"

Pedig egy vitában nagyon sokat lehet tanulni, ha közben hozzáolvas a válaszoló (ezt én is mindig megteszem).

Energiát meg magadból meríts. No, meg a cél... Tanulni, vagy otromba vitát jöttél folytatni?

Előzmény: szenyor Lopez (11900)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.01 0 3 11910

"Nem lehetne ezt úgy srácok hogy fejlődjön mindenki, hogy félre legyen téve az emberi gyarlóság, az arrogancia, a tekintélyelv, a dölyf és a sértegetés, és pusztán tárgyszerűen menni lépésről lépésre..."

De lehet. Csak ehhez vitakultúra is kell, no, meg némi kölcsönös tisztelet, ami néhányunknál hiányzik. Ezzel együtt kell élni, mindenkinek joga van itt megszólalni. - Legföljebb nem kötelező rá válaszolni. Vagy, ha igen, nem kell a "kesztyűt fölvenni"...

 

"Nem hozhatnánk vissza végre az Index fórum régi fényét és moshatnánk le a gyalázatot, amit ránk kentek az utóbbi szégyenletes évtizedek..?"

De igen. Jó példával, türelemmel...

Kettőn áll a vásár...

Előzmény: Törölt nick (11895)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.01 0 3 11909

Vagy csak a tudást örökítették át, ami utána (szándékosan) elveszett?

Előzmény: kitadimanta (11906)
Bertrand- Creative Commons License 2018.05.01 0 4 11908

"A tatárlakai leletek ezeknél minimum 2000 évvel(!) idősebbek..."

 

Vagy nem:

 

"A tatárlakai lelet három darab, jelekkel díszített agyagtáblácska.

Már a 19. században is kerültek elő olyan leletek Tordoson, amelyekről feltételeztek valamilyen kapcsolatot a régi mezopotámiai írásbeliséggel.

A táblákon lévő piktográfok mezopotámiai jellegét már felfedezőjük, N. Vlassa is észrevette, akit a jelek Uruk és Dzsemdet-Naszr piktografikus írásaira emlékeztettek.

Hasonló jelek előkerültek a banicai (Szerbia) ásatások kerámia leletein is, ami azt bizonyítja, hogy Közép-Európában egy bizonyos kultúra területén ez az írásbeliség használatban volt.

A tatárlaki táblákon szereplő írás fejlődési fokát tekintve hozzávetőleg megfelelhet a legrégebbi uruki táblákénak (Uruk IV, i.e. 3500), de ha a kettőt közös forrásra akarjuk visszavezetni, akkor még korábbi időpontról lehet szó. Borisz Perlov megjegyzi, hogy az i. e. 4. évezred végén a sumer írás váratlanul és teljesen kész formában jelenik meg.

A táblák valószínűleg csak utólag és másodlagosan, máglyán égtek ki. Mezopotámiában is csak az amulettként használt (egyúttal átfúrt) táblákat égették ki. A táblák formája olyan, mint az általános mezopotámiai korai forma. Méretük, vastagságuk, továbbá mezőkre osztásuk is megfelel azokénak.

Az a legvalószínűbb, hogy a táblácskákat a sumer írást némileg ismerő kereskedő készítette. A másik lehetőség, hogy egy délkelet-európai (esetleg éppen erdélyi) bennszülött - elkerülve Kis-Ázsiába vagy a Közel-Keletre - valahol megismerkedett a korai sumer piktográfiával, és visszatérve ő készítette a táblákat.

Ha feltételezzük, hogy a rituálisan elégetett ember azonos a táblácskák készítőjével vagy viselőjével, akkor ez a személy Larsza városával állhatott kapcsolatban. Az egyik jel ugyanis UD.UNUG.KI = Larsza. A város Dél-Mezopotámiában, az Eufrátesz partján, Uruk közelében volt."

Előzmény: kitadimanta (11903)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.01 0 4 11907

Nem vagyok teljesen hitetlen azirányban, hogy az egyiptomiak építették a piramist, de amit leírsz, az egyszerű, száraz matematika. Tudod mi kell ahhoz, hogy 1000 ember egy célért dolgozzon (még nem a 4ezerről beszélek)? Hogy egyáltalán kitalálják ezt a logisztikai láncot, ami amúgy csak a huszadik században jelenik meg és úgy hívják, hogy futószalag. Érdekes mód majd' ötezer évig elvész ez a tudás, manufakturális termelés zajlik.

Az 1000 embert csoportokra kell osztani, nekik utasításokat kell osztani, azt továbbadni, étkezni, forgatni a műszakokat. A betegeket pótolni, stb. Mindezt egy olyan társadalomban, ami nemrég lépett ki a falusias létből. Eleve írástudó nem tudom mennyi volt a birodalomban. Van erre vonatkozó adat? Ez komolyan érdekel. Kb. hány írástudó írnok volt az egyes korszakokban?

Ezeknek az embereknek az étkezését meg kell oldani, az alapanyag kérdést, szerszámot, stb. 

Az olajozott fa mennyi idő alatt válik ragacsossá a sivatagi homokban? A vagon és a sínen mozgatott kő között ott van az a fránya kerék és a csapágyazás, ami azért igen nagy surlódástól megkímél. Én nem tennék közé egyenlőséget.

Amellett nem lehetetlen valószínűleg az építés, de tudtommal arra való kísérlet, hogy akkori eszközökkel legalább valami nagyobbfajta építményt összehozzanak, még nem volt. Egy-egy kő önmagában nem sok. 

Hogy jut fel? Rámpa? A rámpát is meg kellett építeni...

Előzmény: Bertrand- (11905)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.01 -1 1 11906

"Köszi a linket, benne van a kulcsmondat is, amiért itt vagyunk: "Hufu piramisa azért ad okot számtalan vitára, mert nem illeszkedik sem a korábbi, sem a későbbi típusokhoz" És éppen erről van itt szó. Ennek magyarázatára vannak feltételezések, de bizonyíték sehol.

Eleve a sírhely funkció is kérdéses."

Igen, a kulcskérdés pontosan ez! Kilógnak a sorból a Hufuhoz hasonló technikát felmutató piramisok.

Az építéshez szükséges erőforrások (emberi és anyagi) volumene, az elütő stílus és élettartam (a kövek mégsem olyan puhák, hiszen nem porladtak szét, mint a jóval később épülteknél...), a fáraó kora (27. életéve, mikor a burkolóköveket rakták) és az egész épületegyüttes, beleértve a halotti templomokat és a Szfinxet, a völgytemplomot, Szfinx-templomot, mind kilógnak a sorból. Elütnek a kor megelőző és azt követő épületeitől. Nem formailag, hanem minden más tekintetben. Az egész úgy tűnik, nem az akkori egyiptomiak műve, hanem sokkal korábbra tehető az elkészítésük. Nem tételezek föl UFO-kat, de egy letűnt fejlett civilizációt igen, akik képesek voltak világszerte ilyen pontosan megmunkált, akár több-száz tonnás köveket is mozgatni, egymásra rakni, s belőlük sok-ezer évig fennmaradó épületeket emelni (Baalbek, jeruzsálemi templom alapjai, stb.)

 

Előzmény: szenyor Lopez (11893)
Bertrand- Creative Commons License 2018.05.01 0 4 11905

A kétkedők egyik kedvenc érve, hogy azért nem építhették az egyiptomiak a piramisokat, kivált a nagy piramist, mert a rendelkezésükre álló idő - ez kb. 20 év - alatt két percenként kellett volna egy-egy követ megfaragni és a helyére illeszteni, ami képtelenség. Nos, ez így igaz is, de érdemes alaposabban körbe járni a dolgot.

Tételezzük fel, hogy a nagy piramis megépítésénél nem az egyesek által saccolt 8-10-12 ezer, hanem mindössze 4 ezer ember működött közre. Tételezzük fel azt is, hogy a munkavezető a 4 ezer embert 4 felé, egyenként ezres csoportokba osztotta szét és a munkafolyamatot úgy határozta meg, hogy a csoportok a piramis egy-egy negyedét kell, hogy megépítsék.


Ebben az esetben egy-egy csoport 8 perc alatt kellett, hogy a helyére illesszen egy megmunkált, odaszállított követ, mert így jön ki a 2 perc egy-egy kőre, a piramis egészét tekintve.

Tehát, ha egy-egy csoport, azaz 1000 ember 8 percenként helyez el egy-egy követ, akkor kiszámítható, hogy 1000 ember 8 percig dolgozik, ami összesen  - és persze kövenként - 8000 munkával töltött percet jelent.
Ez valamivel több mint 133 munkaóra, napi 10 órát feltételezve több mint 13 nap.

Ez annyit jelent, hogy a 2 percenként helyére illesztett kövek mindegyikén több mint 13 napig dolgoztak, legalábbis azok, akik hozzáfértek. Közel két héten keresztül, napi 10 órában munkálták meg a követ, bele értve ebbe a kivágást, a szállítást, a megmunkálást és a helyére illesztést.

Számomra ez az idő - kövenként - egyáltalán nem tűnik kevésnek.



A köveket egyébként egy közeli kőbányából szállították a beépítés helyére (kivéve a burkolóanyagot és a gránit gerendákat). A kőbánya legtávolabbi pontja 400, a legközelebbi pedig 200 méterre volt a nagy piramistól (mondhatni, gyakorlatilag a piramis mellett volt a kőfejtő).


Ezt a 200-400 métert feltételezhetően egy fa sínpáron tették meg a kövek:

 

 

A fa az olajozott fán úgy siklik (gördül), ahogy a vas a vason. A súrlódási együtthatójuk kb. azonos. Aki már tolt autót, az tudja, hogy egy kb. tonnás gépkocsi megmozgatásához mekkora energiát kell befektetni. Két ember számára elég megterhelő még 50-100 méter távolság is.  


A vasúti sinen guruló kisebb, nyitott tehervagont viszont egy ember is elég könnyen el tudja tolni, csak a vagon megmozdítása, a  tömeg kezdeti tehetetlenségének leküzdése nehézkes egy kissé.
Belátható, hogy a fa síneken történő kőmozgatás, pláne ilyen kis távolságra, futószalag-szerűen is történhetett, ha egy-egy kő továbbítására jutott mondjuk 6-8 ember. Ez könnyebb munka, mintha nyolc ember tolna egy személygépkocsit. 

 


  
 
    
 

szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.01 -1 3 11904

Még egy dolog érdekes a piramisok fejlődését tekintve: a három nagy piramis dőlésszöge 52 fok környéki. Az ezt megelőzőek kevesebbek, az utána lévők közül amelyik ilyen dőlésszögű, az jóval kisebb. Ennek vajon mi lehet az oka? Mi fogyott el az előző időszakhoz képest? A tudás? A pénz? Akarat? A kis piramisok -nem csak a szatellitek, hanem amiket említettem, hogy víz alá kerültek- olyan, mintha próbálkoztak volna. Mintha makettet építettek volna. De miért hagyták meg? Vagy más funkciója volt?

kitadimanta Creative Commons License 2018.05.01 -1 1 11903

"A Mezopotámiából előkerült írásforma (Uruk, mai Warka, uruki archaikus szövegek) közismerten a legősibb a világon, mellyel Mezopotámia elnyerte a „civilizáció bölcsője” elnevezést."

A tatárlakai leletek ezeknél minimum 2000 évvel(!) idősebbek...

Előzmény: Bertrand- (11882)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.01 -2 3 11902

"Hufu 23 évig uralkodott, ebből adódik, hogy a hatalomra kerülésekor kiadta  a parancsot a piramis építésére"

Eszerint egy 4 éves fáraó adta ki a parancsot az építkezésre...:D

Akkoriban még nevet sem adtak egy (pontosan nem emlékszem) 5-7 éves gyereknek, mert igen bizonytalan volt, hogy megéri-e ezt a kort...

No, és miféle eredményeket tudott felmutatni, hogy ekkora építkezésbe kezdjen?

 

"Ahhoz, hogy húsz év alatt felépüljön a piramis, 1212 kőfejtő, 1360 kőszállító és 680 kőrakó emberre van szükség. Ennyi munkaerő egy fáraónak simán a rendelkezésére állhatott."

Ahogy ezt Móricka elképzelte...

A második mondat  igaz, mert ennyi ember tényleg rendelkezésére állhatott, de ez csak töredéke a szükségesnek.

 

 

Előzmény: fitosi (11865)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.01 -1 4 11901

"Arra bizonyíték, hogy az Hufu piramisa volt."

OK, hidd ezt...

 

"Te megint hozzáköltöd, hogy valami légből kapott felújítással függ össze, amit te találtál ki."

A régi piramisok, épületek felújítása nem egyedi eset. Pl. Unisz piramisát II. Ramszesz fia Haemuaszet herceg újíttatta fel.

Előzmény: fitosi (11864)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.30 -2 4 11900

Van itt is olyan, aki egy személy és több nick. Így nyilván erősebbnek érzi magát. Szánalmas. Egyvalamit nem értek ezzel kapcsolatban: ezeknek az embereknek egyáltalán nem fontos az igazság? Hogy mit lehet ezekből a témákból kihozni? Közelebb lehetne kerülni a múlt megismeréséhez. Honnan lehet ez ellen nyerni energiát?

Előzmény: NevemTeve (11896)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.30 -2 4 11899

Nagy respekt az írományodért. Pont emiatt nem válaszolok egyeseknek, mert nem megy az egész tovább annál, minthogy személyeskedjünk. Van, akivel lehet és érdemes vitatkozni, de vannak a zsigerből elutasítók. Vagy fizetett trollok.

Ez a téma, a piramisok megkívánja, hogy aki ezzel foglalkozik, legyen alázatos és nyitott. Mindkettő szükséges az új információk befogadásához. Ezért furcsa számomra a néhány ex cathedra kijelentés. Egyikünk sem volt ott, amikor épültek ezek a létesítmények és nincsenek mindent elsöprő bizonyítékok. Emiatt vagyunk itt, hogy azt a néhány infot, ami van, azt összerakjuk, ütköztessük, megszűrjük. De nem lehet, mert ha felteszek kérdéseket és felvállalom, hogy csodálkozok az eredményen, hogy akkoriban építettek egy ekkora piramist, akkor hülye vagyok. Igen, szerintem is ez gáz.

Örülök, hogy ezt leírtad. Nem adok pluszt, de érezd úgy :) Jó lenne ezekről a dolgokról konstruktívan beszélni, de nem lehet.

Előzmény: Törölt nick (11895)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.30 -2 4 11898

Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet, most látom, ezt a mínusz-pluszolást :))) Jézusom micsoda dedó. X szól hozzá, akkor plusz, Y, akkor mínusz :) Tisztára mint a választások :) Igen komoly mentális deficit van itt... Jöhetnek a mínuszok :)

Előzmény: NevemTeve (11896)
Csumicsima Creative Commons License 2018.04.30 0 5 11897

ffff ... ó nem csak itt, hanem az egész indexen van jónéhány ilyen kötöznivaló szerencsétlen, aki ebben éli ki szánalmas frusztrációit... nem tehetnek róla szegény nyomorultak...

Előzmény: NevemTeve (11896)
NevemTeve Creative Commons License 2018.04.30 -1 8 11896

(Off: esetleg valaki itt négy-öt nick között kapcsolgat, hogy minél többször minuszhasson?)

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.30 -8 11 11895

Nagyon érdekel ez a téma, lényegében laikus műkedvelő vagyok (és sosem állítottam mást magamról sem itt sem máshol) eme piramisos területen sem igazán vagyok túl tájékozott... persze nagyon másban sem, csak főleg katyvasz van a fejemben inkább és kérdések, gyanúk, dilemmák tömkelege... de éveken át lettem csak már a kérdéseim és spekulációim miatt is lecseszve, merthogy már maguk a kérdések is többségében hülyeségek egyesek szerint.... soha egyetlen tényközlést még csak sugallást sem tettem, csak feltételezgettem kérdezgettem, spekuláltam, próbáltam hangosan együtt gondolkodni a magam szintjén... legalábbis igyekeztem erre törekedni.... Mégis legalább 10 éven át lettem földbe döngölve csak ennyiért... megismétlem soha nem állítottam semmit szinte tényként.... a "forrásaim" persze (amik főleg Daniken, Hancock és hasonlók illetve populáris dok filmek, de sajnos nem a katedra, ahol pár évig csak IT-t volt "szerencsém" hallgatni, abból sem sok ragadt rám sajnos, mert inkább ugyebár, ahogy mentségemre legyen mondva, nem ritka, hogy a bulizás, a pia meg a csajok érdekelt... ), nyilván erre alapot adtak, mert igényes tudományos munkák vagy tanulmányok nem képeznek alapot nálam jobbára a... mire is..? Hát ez az! Aki érdeklődni tanulni szeretne, kérdezget, spekulálgat, attól egyáltalán hogy lehet pszichopatológia mentes elmével elvárni, hogy már a kérdései, a feltevései (amiket szinten nem kijelent, hanem csak szintúgy mint megvitatandó dilemmát vet fel) már tudományosan megalapozottak, plauzibilisek stb legyenek, egy egyszerű általános (ráadásul paratudományos, hiszen "rejtélyes dolgok" ugyebár) vitafórumon is??? Egyesek keverik ezt a fórumot valami elit egyetemi fórummal sajnos... (azok nyilván nem véletlen zártak ugyebár)
Sokszor sérelmeztem ezt itt, hogy nem igaz hogy még ilyen helyen sem lehet kötetlen beszélgetésbe merülni közös érdeklődésű nyitott laikus vagy félszakértő emberkéknek, mert újra és újra berobban egy-egy hatalmas szakértő hatalmas garral és mellénnyel, mindenkit leoszt, elküld a sunyiba, majd angolosan távozik... és akkor kénytelenek vagyunk mindig elcsendesedni, mert legtöbben valóban elszégyeljük magunkat milyen buták is vagyunk (legalábbis én biztos) , hogy tehettünk fel ilyen buta kérdést egyáltalán... (persze addigra már mindennek el lettem mondva az égen)...

Sajnos sok ideje és sok időn át ez a filosz kb olyan volt mint a terrorista tanár órája, aki pisszenésre intőt oszt és vagy feleltet, lealázza a nebulót... ha kérdez valamit ami nem tetszik neki már arra is azt mondja, hogy hülye vagy fiam ülj le egyes... Ugye egyetértünk hogy nem valami jó tanár az ilyen (és akkor finom voltam), teljesen mindegy mekkora nagy szakértelme és tehetsége van az adott területhez, tanárnak alkalmatlan... Egy bölcs, tisztességes jó mester mindig tiszteli és becsüli a tanítványát, ha már tanítani kezdte, türelmes vele, nem alázza meg, nem sértegeti, nem bántja, sőt inkább alázattal figyeli őt, hogy saját hibáját esetleg rajta keresztül felfedezze, és a csorbát kiköszörülje... kész tanulni a tanítványtól... mert mindig mindenki tanulhat és tanul is valamit a másiktól, a tanítványtól is a tanár (mégha fel nem is fogja vagy nem akarja), független attól, hogy milyen vélt vagy valós szintkülönbség van...


Értem én hogy a tudományos szakértő (már ha valóban az) számára dühítő és irritáló hogy bugyuta dolgokról társalognak, sőt egyik kérdez és másik amatőr, vagy teljesen dilettáns "önjelölt" szakértő (áltudós ugyebár), meg felelget neki totális tévedéseket, vagy abszolút légből kapott spekulációkat... csak azt nem értem miért kell ezt újra és újra magas lóról kioktatva, arrogánsan, vagdalkozva, személyeskedve, sértegetve csinálni... (ráadásul sok illetve legtöbb esetben úgy, hogy az illetőt senki sem kérdezte, csak mindig lelkesen fogadatlan prókátorként újrakezdi többnyire felháborító stílusban osztani az észt)... még akkor is ha igaza van esetleg, akkor sem korrekt és etikus ezt csinálni... el kell viselni hogy vannak tájékozatlan tudatlan ha tetszik buta emberek, akikkel türelemmel kell viseltetni, és próbálni felvilágosítani tájékoztatni... ezt hívják emberségnek és az emberi mivolt tiszteltének, ami minden korrekt embertől alapvető minimális elvárás
Látom mostanában ismét elkezdődött ugyanez, ahogy újra és újra szokott és újra és újra ugyanúgy folytatódik, majd fejeződik be... és végül szétszéledés és elcsendesedés megint és a kérdések többsége továbbra is a levegőben marad.... és ez megy 10-20 éve és helyben topogás van itt (meg nagyjából az egés index fórumon ahol értelmesebb, urambocsá tudományos - mégha para is - dolgokat akarnának emberek őszinte kíváncsisággal, nyitottsággal, prekoncepciók nélkül tisztázni... nyilván nem mindenki ilyen persze, és a másik oldalon is vannak felháborító stílusban arrogánsan társalgók, gondolom ez indukálta ezt az egész jelenséget, szóval tyúk tojás probléma valójában)... Valami tehát nagyon el van cseszve itt srácok, akárcsak a politika világában, egy közös konszenzusos minimum kéne legalább amihez tartjuk, tartjátok magatokat... Most azt látom hogy jó néhány tájékozott széles látókörű ember vitázik és menetrendszerűen átmegy veszekedésbe, trollkodásba, és eleve nem is nagyon látom hogy mi a nézeteltérés lényege... persze igaz hogy bele-bele olvasgattam csak alaposan egyelőre nem tanulmányoztam...

Én már rég nem merek kérdezni sem emiatt, csendes passzív szemlélő vagyok, az sem gyakran, mondjuk azt néha benézek kicsit...

Bátortalan örömmel láttam hogy fellendült itt a téma, mondom hátha tanulok valamit, de megint csak a személyeskedést látom, holott azt is látom hogy egyetlen vitázó most (legalábbis a többség) sem egy primitív áltudományos szédelgő, hanem tájékozott vagy annak tűnő jöttek most itt össze egy kis csörtére... Nem lehetne ezt úgy srácok hogy fejlődjön mindenki, hogy félre legyen téve az emberi gyarlóság, az arrogancia, a tekintélyelv, a dölyf és a sértegetés, és pusztán tárgyszerűen menni lépésről lépésre... talán vannak itt helyes cáfolatok, talán vannak bizonyítékok is... de ha egy ilyet leír egy akárki (akár amatőr, akár szakértő), ott meg kéne szerintem állni, és hitelesíteni... tehát hivatkozások stb... (tudom hogy volt sok próbálkozás ezzel is amúgy, de pl sokan nem értenek meg egy angol szakcikket vagy filmet.... én is épphogy alapszinten tudok angolul, nem adnak el külföldön, de szakcikkekből alig értek általában valamit, vagy mégha jobbára érteni vélem, kiderül, hogy egy bonyolultabb szófordulat vagy fogalmazás megzavart és emitt az egészet félre értettem..... arra meg a legtöbbünknek sem ideje sem energiája, hogy az egészet kiszótárazza)... Lehetne tehát némileg több jóindulat, emberség, szakmai alázat, korrekt együttműködési készség és legfőképp tisztelet egymás iránt? (mert csak azzal hogy valaki embernek született, máris kijár neki az emberi méltóság és tisztelet)... nagyon sok év telt el sokat fejlődtünk, főleg vissza... esetleg lehetne most már előrefelé is egy kicsit fiúk..? Nem mindenkit tudtak a szüleik egyetemre iratni tetszik tudni? És nem is született őstehetségnek, zseninek sem... örült hogy közp szinten el tudott végezni valami iskolát... ő is ember, neki is jár, hogy emberszámba vegyék és ne sértegessék, mert már ilyen korrekt és tisztelettudó világ van (vagy legalábbis a progresszívabb része efelé halad.... a többit meg inkább hagyjuk.. épp manapság éljük át a hatásukat, biztos nekik nagyon tetszik az ilyen szánalmas aljas alpári és rosszindulatú trollkodás amit taglalok), és sem nem kommunizmus sem nem egyéb diktatúra....

Na és persze ezt a szerintem igen szánalmas infantilis retardált minuszolgatást, vagy ha tetszik diszlájkolgatást is jó lenne itt abbahagyni, mert nyilvánvaló, hogy semmi értelme és haszna nincs, egymás kicsinyes bosszantásán kívül (kutyát nem érdekel valójában, hogy mennyi plusz és minusz van, hiszen úgysem jön össze sok, mert akik itt érdeklődnek, általában nem ilyen pitiánerek és retardáltak, néhány beteges kivételt leszámítva, hogy ezzel foglalkozzanak, mivel ez filosz szekció, itt elvileg értelmesebb emberek értelmesebb témákról igyekeznének társalogni, vitáznia... mégis van pár mániás személyiségzavaros aki pl engem is minden topikba követ csak ezért hogy rámdobjon egy mínuszt, biztos jól eshet a sérült értelmének, és sajnálom hogy ilyen mély sebet ejtettem szegény(ek)en, már fogalmam sincs mivel) Könyörgöm tehát, hogy ez a fórum legyen már végre magasabb nívón legalább a tudomány és rejtélyes ill. a filosz szekció, hogy ne a prolik és taknyos kölykök szintjén lájkolgassunk és idegesítsük gonoszan élvezkedve, trollkodva egymást, hiszen ezt ki lehet élni egy sor igénytelen, szánalmas, tömegigényeket kiszolgáló úgymond "közösségi" portálon... A legszomorúbb hogy úgy tudom/sejtem bizony sajnos moderátor(ok) is van(nak) itt, aki(k) ezt teszi(k) ... (ha tévedtem bocs, mivel külsősként nem lehet lenyomozni és nyilván ennyire nem is érdekel, és ennyit nem is ér, hogy ezzel foglalkoztam volna mélyebben bármikor is, csak sejteni lehet ezt, de évek alatt elárulta magát szegénykém többször is)

Emlékszem még azokra az időkre a 90-es évek közepén amikor büszke lehetett az ember arra hogy Index fórumos... az igazi nívó volt.... Sajnos nagyon rég nem így van, és nem azért hagyta itt a 90+% mert jött a facebook ésatöbbi, hanem emiatt az eltrollosodás miatt (mellesleg nyilván itt is van olyan szekció, ahol lehet csinálni kb ugyanazt a nyomorult tobzódást amit a face-n és sok hasonló birkatömegigényeket kiszolgáló igénytelen helyen... Nem hozhatnánk vissza végre az Index fórum régi fényét és moshatnánk le a gyalázatot, amit ránk kentek az utóbbi szégyenletes évtizedek..?

szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.29 -5 3 11894

Erről esetleg tudsz bővebbet? Vagy bárki

 

"Ismeretlen célú építmények

Az épület-együttest jobb híján Középbirodalom-korúnak írták le. Anthony Mills talált rá 1966-ban. Közel 30 darab, kőből rakott csonka gúla, másfél méteres alapon, 2,5 méteres magassággal, s - valószínűleg - mindegyik teljesen tömör volt. Mills kettőt teljesen, az alapjáig lebontott, és nem talált semmit. Sem feliratokat, sem semmilyen egyéb utalást nem találtak, ami funkciójukat, vagy építésük okát, időpontját megvilágította volna. Ma már ez is víz alá került, a Nasszer-tó vize fedi el a megmaradtakat, ezért ez a rejtély már rejtély is marad."

Előzmény: emem (11891)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.29 -6 3 11893

A Marsos ügyet idehozni meglehetősen bumfordi, mivel semmi köze nincs a témához. De mindegy is....

 

"az így kialakult magasan szervezett társadalom/nagy területre kiterjedő birodalom megszervezze néhány kődarab egymásra pakolását?"

 

Itt már kezdtem elmosolyodni :) Szóval a Nagy Piramis nem más, mint néhány kődarab egymásra pakolása? :) Öröm veled beszélgetni.

 

De örülök, hogy írtál konstruktívat is. Ha hajlandó vagy normális hangnemben folytatni, akkor ezt megvitathatjuk. 

A Nagada kultúrának vannak szakaszai. Természetesen ezek utólagos szétbontások, nyilván az élet az átmenet nélküli volt, folyamatos fejlődéssel. Mégis az az elfogadott, hogy i.e.3500 előtt falusias, elszórt, gyenge mezőgazdasággal és viszonylag erős keramikussággal felvértezett embercsoport lakta Egyiptom területét. Ez alakult át kb. 800 év alatt egy egyesült Egyiptomi Birodalommá. Úgy, hogy előtte kb. 2000 évig tartott az az időszak, amíg a kőkorszak végétől eljutottak a Nagada 1 falusi szerveződéséig. Ez volt az az időszak, amikor kicsiszolódott a közös írás is. És tetőzött az egész abban, hogy felépítették azokat a piramisokat, amikről ma itt vitatkozunk. Furcsa az, hogy ezután is épültek piramisok, de egyrészt kisebbek, másrészt elpusztultak, tehát ha meg is volt a "tuti" technológia, az később elfelejtődött.

 

Köszi a linket, benne van a kulcsmondat is, amiért itt vagyunk: "Hufu piramisa azért ad okot számtalan vitára, mert nem illeszkedik sem a korábbi, sem a későbbi típusokhoz" És éppen erről van itt szó. Ennek magyarázatára vannak feltételezések, de bizonyíték sehol.

Eleve a sírhely funkció is kérdéses. 

Előzmény: emem (11891)
fitosi Creative Commons License 2018.04.29 0 6 11892

Ez nálad valami beidegződés, hogy a válasz helyett óvodás dolgokkal kérkedsz?

Előzmény: szenyor Lopez (11889)
emem Creative Commons License 2018.04.29 -11 1 11891

elöször azt akartam írni, hogy meglehetősen udvariatlan dolog az angol szócikkre a magyar nyelvűvel válaszolni, mivel általában nem az utóbbi a pontosabb. amúgy nem lepódtem meg, hiszen a Mars kutatásáról szóló cikk meg nem értése óta nem táplálok hiú reményeket az irányodban, de a helyzet még ennél is sokkal rosszabb, ugyanis most már mesteri szinten űzöd a galambsakkot.

érthetetlen számháborúba kezdtél: ha 1500-2000 év alatt el lehetett jutni a kis méretű, helyi jellegű falusi kultúrától a magasan szervezett társadalomig/nagy területre kiterjedő birodalomig, akkor miért ne lehetett volna eljutni 800 év alatt odáig, hogy az így kialakult magasan szervezett társadalom/nagy területre kiterjedő birodalom megszervezze néhány kődarab egymásra pakolását?

dehogynem lehetett.

ez egyébként a magyar szócikkben tételesen le is van írva, csak valahogy elkerülte a figyelmedet:

"A Nagada-kultúra rendkívül jelentős Egyiptom történelmében, mivel a régészeti anyag alapján egyértelmű, hogy mind kulturális, mind politikai értelemben meghatározó, és törésmentes átmenetet mutat a dinasztikus korokig."


ráadásul a fejlődés nemcsak társadalmi, hanem építészeti szempontból is tökéletesen követhető.

ajánlom figyelmedbe az alábbi magyar nyelvű szócikket:

Az egyiptomi piramisok tipológiája

 

Előzmény: szenyor Lopez (11875)
Fat old Sun Creative Commons License 2018.04.29 -2 5 11890

Áruld el, légy szíves, melyikre gondolsz. Te sokkal okosabb vagy nálam.

Előzmény: szenyor Lopez (11886)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.29 -4 3 11889

Ne erőlködj...

Előzmény: fitosi (11888)
fitosi Creative Commons License 2018.04.29 0 4 11888

A mellébeszélés már megy, ahogy látom, de ha a kérdésemre is válaszolsz, eltekintek eme tévedésedtől.

Előzmény: szenyor Lopez (11887)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.28 -7 2 11887

Mennyi hülyeséget hordtál össze ezen a topicon... Te ezért fizetést kapsz?

Előzmény: fitosi (11885)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.28 -5 3 11886

11844 te írtad: "Európában mikor épült az utolsó nagy katedrális? És miért nem épült több utána? Ezen gondolkodj el."

 

Ma is épül, tehát hülyeséget beszélsz. Értem, hogy nehéz elképzelni, dehát -hogy idézzem-: ezen gondolkodj el.

Előzmény: Fat old Sun (11884)
fitosi Creative Commons License 2018.04.28 0 5 11885

Alkalom adtán elárulhatnád nekünk, hogy kik építették a Nagy Piramist.

Előzmény: szenyor Lopez (11883)
Fat old Sun Creative Commons License 2018.04.28 -2 6 11884

Mivel égtem be én? Azzal, hogy TE nem tudsz elképzelni valamit?  Vicces gyerek vagy te.

Előzmény: szenyor Lopez (11881)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.04.28 -6 3 11883

De itt most nem Mezopotámiáról, Sumerról van szó, vagy említhetjük valamelyik amerikai földrészen lakó kultúrát, ne keverjük ide. De mondhatom a tatárlakai követ is... Pont ezt írtam, akár vissza is olvashatod: Egyiptomban i.e.3500 előtt nem volt egységes, magas tudománnyal rendelkező társadalom. És te is pont ugyanezt bizonyítod. Ugyanis a feltételnek (Egyiptom és i.e.3500 előtt) kizárólag a Nagada I. kultúra felel meg, ami viszont a mondat másik felét is igazolja. És igen, pont ezt mondom, hogy ebből az alacsonyabb kultúrából eljutottak az elkövetkező kb. 3-5-800 évben egy egységes, megmaradó írással, tudományokkal és törvényekkel rendelkező Egyiptomi birodalomig. Nyilván fokozatosan, folyamatosan. 

A görögöknél pedig fontos volt az egyiptomi hatás, de nem kizárólagos volt.

Előzmény: Bertrand- (11882)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!