és látod is? :)) csak mert válasz eddig még nem jött... (az indexes infóid között szereplő freemail-re küldtem.) a nagy sietség közepette elfelejtettem megkérdezni, hogy milyen állapotban van... remélem, nincs nagyon leharcolva-karcolva :)
Pentax k20D váz és 18-55 AL II optikával 4 hónapos 7000 expoval ,2Gb-os SD kártyával tőltövel és a hozzá tartozó szoftverekkel leírással ami természetesen magyar nyelvű ...magyarországi vásárlás és hivatalos magyarországi garnciával.. Chinon MC 70-210 1:3,8 K-bajonettes manuális obi, Útolagós A állásal rendelkezik tehát a rekesz a gépről állitható...
HalfOFF Most esett le, hogy Te alapvetően reagálásokra hajtasz... :) Nem értem, hogy nem értik, miért nem akarod megérteni, hogy értik, hogy nem akarjátok érteni... Májne májnung szigorúan:
Nem értettek félre, csak nem érthető pl., hogy minek idézgetnek írástudóknak gépkönyvek általános részeiből konkrét problémákra.
Minden sorod helytálló, abban az értelemben, hogy jól idézel sablonos gyártói marketing (ugyanis a tartozékok eladása a nagy lé számos kütyünél) és önvédelmi passzusokat, nomeg mások általad célirányosan választott tapasztalatait. Feleslegesek viszont abban az értelemben, hogy a valóság apró, konkrét részletekből áll, melyekről itt már számos személyes(!) tapasztalat meg lett osztva. Ezeket mintha Te nem értetted volna meg. Persze gyakorlás, próbálkozás, saját út teszi a képmestert is...
"Az 55-300-as tele-zoom kitűnő azért az árért, lényegesen jobban teljesít, mint az 50-200-as tele-zoom" - egy jó 50-200 sokak szerint igen jól teljesít, 200-300 közt pedig egyáltalán nem lágyul, nem úgy, mint a 55-300-as :)). Ár-érték arányban egy 30-40 ezres 50-200 jobbnak tűnik, mint egy 85 ezres 55-300-as. (És a "mihezképest profik" is sokszor ajánlották már mindkettőt. A T70-300-at, mint lehetőséget már nem is említem. Tényleg jó az 55-300.)
A 17-70 megfelelő példánya nagyon jó obi. Ámbár kitben 60 ezer az a 16-45,ami 16 mm-en hangyányit kevésbé torzít, mint a másik 17 mm-en 130-ért (lásd. pl. Photozone teszt). Mindemellett átfogásban és más tekintetben is jobb a 17-70. Egy jó(!) Sigma változat, a maga melegebb képtónusával (sárgásabb), "hangos" AF-el is jó lehet 72 ezresért. Az alap kitobi pedig igen jutányos áron van. Mindenki eldöntheti mi, mennyire fontos a számára és mennyiért - velük (adott gépvázon!) készült képek szemlélése pedig mindenkinek segíthet. Általánosan lehet fogalmazni, de egyéniek vagyunk, egyedi igényekkel és lehetőségekkel...
Amúgy hiába jó egy gép, objektív, PC, progi ha nem tudja ez ember kihasználni, vagy nem jön be neki - tökéletes pedig semmiből sem létezik (Mindenható megköveteve), csak "tökéletesen használt/kihasznált".
A mattüveg cseréje valóban kényes kérdés. A kínai csodák közt is nagy árbeli eltérés van, nem is beszélve egy pöpec OptiBrite+gravír extrákkal ellátott US KatzEye verzióról, ami nagyságrendileg drágább. Alapos utánaolvasással kiderülnek az előnyök és buktatók, kis kézügyességgel, figyelemmel és szerencsével (óccó kici csájn) van akiknek megér egy próbát, vagy kellő kézügyesség és figyelem híján beteteti.
Ecetera, ésatöbbi... OFF(Alapvetően nem a "segítő szándék" a bibi néha, hanem az azzal párosuló szorgalom. Mint most nálam is. :) Ja és itt többen próbáltak egyediek lenni pl. a levélforma használatával, de olyannal még nem találkoztam, aki magamagát "Én"-ként, nagybetűsen emlegeti, szóval Neked sikerült. A "Hááát" és egyéb "frappáns" formuláknál egy fokkal kevésbé volt zavaró. De láthatóan tanulsz, változtatsz és másokat is segítesz tapasztalataiddal. További több sikerélményt, szép képeket és jó fényeket! :)) ReadonlyON
rapidshare: "This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.
This limit is reached."
amondó vagyok, hogy hanyagolni kéne a rapidshare-t. amúgy is bosszantó, hogy várni kell 2-3 percet minden letöltés előtt. van egy rakat host server, amiken nincsenek ilyen megkötések, kevésbé ismertek. tudom ajánlanim a toldacuccot.hu -t vagy a mammutmail.hu-t, hanem szeretnél regisztrálni. ha hajlandó vagy tárhelyért egy reget végigcsinálni (nem nagy gyötrelem) :)) akkor pedig a filefront.com a nyerő. ide tényleg annyit töltesz fel, amennyit akarsz és nincs limitálva a hozzáférés, sem az elérhetőség.
A zsindely éles, a kerítés még nem, ebből nekem az látszik, az élesség a végtelenre volt állítva. Az F6.4 rekesz esetén a te gépednél az élességi tartomány géphez közeli része valahol a 20m után van, minden ennél közelebbi rész életlen, belül esnek az élességi síkon. A legtöbb olcsó zoom elmosott képe az élességi sík előtt borzalmas, különösen, ha még erre a tárgy mozgása és struktúrája, tipikusan lombok, fű. stb. rátesz. Ezt látni a képen. Az élességi síkot itt tudod megnézni: online DOF calculator
Hogyan lehet az ilyen képeket megoldani? Egy közelebbi pontra állítasz élességet! Ha az elérhető legnagyobb élességi tartományt szeretnéd, ez az un. hiperfokális távolság, ez F8 rekesz és 58mm objektívállás esetén egy K20D gépen 21.1 m, ha ide állítod az élességet akkor minden éles lesz a képen ami 10 méteren túl van. Mivel a képen nincsen igazán távoli rész, legyen a legtávolabbi 50 méterre, rövid sakkozás után a linkelt DOF programmal az jön ki, hogy egy 15 méterre lévő tárgyat élesre állítva 8.7 és 51 m között lenne minden éles. Ezen a rekeszen a kapu mögötti sárga virágra élesítve elég jó eredményt kapnál. Ráadásul jó tudni, hogy az objektívek általában szebben rajzolják az élességi sík mögötti részeket, mind az előtte lévőket. Mindkettő életlen lesz, de más módon.
Nem tudom megérteni, hogy a digitális kameráknál miért nem tudják megoldani ennek a folyamatnak az automatizálását.
Valóban. A háztetőn nincs bemozdulás :). Félve ír le ilyesmit az ember, mert annyira nyílvánvalóan alap dolog, ha valaki nem automata módban használja a gépet. Szóval ököl szabály, hogy a legkisebb alkalmazható záridő, az objektív milliméterekben kifejezett fókusztávolságának a reciproka szekundumban. Ehhez jön még a crop szorzóként. Így ez 1/90-re jönne ki ezen a képen, a szelet figyelembe véve 1/200s. Így meg is érkeztünk az f11-hez. Ha P módban lett volna a gép, kézből exponálva is jobb lett volna a kép, minden szempontból. A szelet nem, de az ököl szabályt és az objektív optimális rekesz tartományát ismeri a váz is. :)
Kösz a tanácsokat, van mit megfogadnom. De a bemozdulást nem értem, SILK PRO 330 DX állványról fényképeztem (ami mégse egy Hama), 2 mp-es önkioldóval (stabi ki, előzetes tükörfelcsapás), és ez lett. Most az obi rossz, vagy én vagyok ennyire béna?? Próbálok egy másik képet (f4, pedig lehetett volna nyugodtan f8-11), 400%-os nagyításban a hieroglifák még kivehetők. De már erre sem merem mondani, hogy jó minőségü. El Karnak Ha valakit érdekel, holnap fel tudok rakni két DA55-300-as képet
Igaza van a kartácsnak, az f22 tényleg egy kissé túlzás ide. Szerintem valahol f5.6 és f11 között készíts képet, lehetőleg kikapcsolt stabival, legalább 1/200-ados sebességgel. Próbálj olyan témát választani, ahol jobban elő lehet hozni az obi képességeit.