Keresés

Részletes keresés

pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1821
és az nem zavar téged, hogy

1, a főguru érkezett utoljára ebbe a vitába (már ha ez gergo73)
2, a wikipedia is egyetért ezzel
3, meg az összes forrás, ami fellelhető
Előzmény: cíprian (1814)
mmormota Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1820
Így néz ki egyébént akár egy sor képlet leírása nélkül a határérték számítás:

Vegyünk egy r és R sugarú vastag héjat. Vágjunk ki ebből egy felületdarabkát egy kúppal.
Osszuk fel az r és R közötti távolságot n részre. Vagyis lesz n darab (R-r)/n vastagságú darabkánk.

Minden ilyen darabka tömegvonzása a középpontra nézve nő, ha a darabka teljes tömegét bevisszük a belső határoló felületére, és csökken ha kifelé, a külső határoló felületére visszük.

Az egész tömegvonzása a darabok vonzásának összege.

Na most, elég megmutatni, hogy a befelé elmozdított tömegű darabkák és a kifelé elmozdított tömegú darabkák tömegvonzásának összege közös határértékhez tart.

Ezt pedig különösebb integrálás nélkül azonnal látni lehet, ugyanis az összegek különbség a legkülső és legbelső héj, a többi pont közös mindkét összegzésben.

n növekedésével a belső és külső héjra esé tömeg nullához tart, így különbségük is nullához tart, vagyis a két összeg közös határértékhez tart.

Ennyi.
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1819
nekem szakközépben határérték is volt, és deriválás is volt, sőt, érdekességképpen integrálás elvét is elmondták, de abból nem volt számonkérés.
Előzmény: Belekotty (1817)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1818
"ezredvastagságú gömbhéjon belül szommetrikusan elhelyezünk egy testet (nem pontot!), arra már erő hat."

ez egy szép mondat. számos hülyeség van benne :)

1. teljesen mindegy, hogy milyen vastag a héj
2. a középpontban elhelyezett testre sose hat erő
3. a középponttól távol sem hat erő, ha üreges a gömbhéj
4. ha egy test minden pontjára nullvektor az erő, akkor tökmindegy, hogy mekkora a mérete
5. mi a pék fasza az, hogy szimmetrikusan elhelyezett test? milyen szimmetria? mihez képest?
Előzmény: cíprian (1810)
Belekotty Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1817
A határértékszámítás ha jól tudom nem középiskolás anyag. Tök mind1,  elsőéves matek anyag bármejik természettudomány, vagy műszaki 1etemen. Ettől alapvetően igazad van.
Előzmény: mmormota (1813)
Belekotty Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1816

Ez nem igaz hogy kritikátlanul.  Az biztos hogy van itt egy főokos mag akik mindenkit kioktatnak.  Szerintem nem kritikátlanul teszik, igyexenek gondolkodni, csak olyanban is leugatnak bárkit amiről feketén fehéren kiderül hogy nem értenek hozzá.

Ezért egy a témában járatosnak tűnő, a kiszemelt áldozattal 1et nem értő farvizébe eveznek,  majd a guggolóson gyűjtenek némi infót és e 2vel villognak.  Ami viszont az alaptudás nem pótójja.

Amikor ez kifogy - és ez gyorsan +történik -  jön a sértegetés, lehazudozás, stb.

Ugyan az az algoritmus.

Előzmény: cíprian (1814)
Belekotty Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1815

Nem követtem a vitát, csak a stílus ismerős.  :-))

Továbbá tök értelmetlen a hidrogén molekula szétszakadását elemezni, mivel a H2 molekula -  ha jól emléxem - már az utraibolyára disszociál,  sőt nagyon alacsony nyomáson  - kvázi vákuum - 200-300 fokon atomossá válik.

Előzmény: mmormota (1813)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1814
Nem véletlenül elmennek innen a fórumtársak. Van egy összetartó mag, akik kritikátlanul védik egymást még annak árán is, hogy a "főgurujuk" után nekik is hülyeséget kell mondani. Ezt is bevállalják.
Előzmény: Belekotty (1811)
mmormota Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1813
Speciel ehehz nemigen kell matematikusnak lenni. Kb. középiskola 2. osztályban már illik tudni egy ilyen egyszerú határérték kiszámítását.

Előzmény: Belekotty (1811)
Belekotty Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1812
Szasz alteregóm!  Te itt?  :-))
Előzmény: szervetlen vegyész (1761)
Belekotty Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1811

Látom te is megkaptad a hordát.  :-))

Jeles okoskodók akik érvet nem mondanak,  max sértegetnek és utaznak valaki tudásának farvizén. Jelenleg Gergo73 tudásából élnek.

Mellesleg ahogy én látom igazuk van, de attól ugyanaz a leugatós csorda szellem és ugyanazok az arcok jáccák itt is a nagy mindenhez értőt.

A matek, a relativitás elmélet, termodinamika, nekik mind1, szuper polihisztorok.

cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1810

"amit a szemléletesség kedvéért akár ezredmilliméter vastagságnak is képzelhetsz egy Jupiter méretű gömbhéj esetén"

Nagyon tévedsz. Ha ezredvastagságú gömbhéjon belül szommetrikusan elhelyezünk egy testet (nem pontot!), arra már erő hat.

Minőségi eltérés van ám a nulla és az ezredmilliméter között.

Előzmény: Mungo (1806)
astronom Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1809
a saját gondolataimmal is kiegészítettem, ezt jeleztem is.

Egy nagy túrót jeleztél. Azt hazudtad, hogy "nem akárki, hanem Martin Rees írta."

Egyébként most is tartom, amit tőlem idéztél:

"Ahhoz hogy a hidrogénmolekula dobozából kirepítsük a protont az elektromos erőknél 10+36-szoros gravitáló erőaránnyal kell rendelkezni a doboz két fala között."

Tarthatod, de ugyanakkora baromság most is, mint amikor először írtad le. Az pedig, hogy azt állítod, hogy ezt Martin Rees írta, - megint csak jelzem - durva hazugság.
Előzmény: cíprian (1790)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1808

Úgy látom te is bármit fennen hordasz amit kezedbe adnak.

Ahelyett, hogy puffognál, állj neki, és vezesd le azt a hülyeséget. Mert ilyent még nem láttam senkitől. Te is Gergőre vársz?

Előzmény: Mungo (1806)
mmormota Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1807
Azért süketek párbeszéde, mert semmit se értesz a matematikából. Akinek meg van valami lövése hozzá, azt bolondnak vagy összeesküvőnek tartod.
Előzmény: cíprian (1805)
Mungo Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1806

Én nem elégszem meg annyival, amit a Gergo73 mondott, sőt hülyeségnek tartom.

Ezzel csak a matek felkészültségedet minősíted. :o)))

De azért kíváncsivá tettél, melyik oktatási intézményből lehet ezzel a tudással kikerülni? (Szerintem max szakközépből, mert a legegyszerűbb főiskoláról is páros lábbal rúgják ki a diákot, ha ennyire nem ismeri az integrálszámítást.)
A nulla vastagságot dr sugárnövekedéssel veszik figyelembe (talán hallottál már az infinitezimális mennyiségekről) amit a szemléletesség kedvéért akár ezredmilliméter vastagságnak is képzelhetsz egy Jupiter méretű gömbhéj esetén. (De semmi értelme, mert a dr sugár különbség korrekt számítást tesz lehetővé, ha a gömbhéj belső és külső oldala közöti vastagságról beszélünk.) Ezen kicsíny mennyiségek összegzését (ha úgy tetszik unióját) jelenti az integrálszámítás.
Ehhez képest a kioktató hangnem, kicsit röhelyessé tesz. Arról senki sem tehet rajtad kívül, hogy matek tudásod ennyi. Neked kellene egy kicsit dolgozni azért, hogy legalább az alapismereteket megszerezd arról, amiről kioktatod a többieket.

Előzmény: cíprian (1798)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1805

Fordítva mmormota, fordítva gondolkodott Gergo73.

Azt mondta, ha nulla (érted, nulla és nem dR), tehát szerinte ha nulla vastagságú a gömbhéj, akkor a véges vastagságú gömbhéj is úgy viselkedik, mint a nulla vastagságú.

Az csak hab a tortán, hogy én a gömbüregben testről beszéltem, nem pedig pontról. De úgy látom, a süketek párbeszédét folytatjuk.

Erre hoztam fel a tudós esetét a bolhával :-)

Van egy 56-os viccem is. Khon felhívja Grünt Stockholmból és kérdezi, tudod hogyan beszél az okos zsidó a hülye zsidóval? Grün kérdi Budapesten, na hogyan?

Mire Khon: telefonon Stockholmból.

Előzmény: mmormota (1803)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1804
Mondom, kalkulustanbá kell a hátad mögé, ostorral. Megadná neked azt, ami a hülyeségeidért jár. Infinitezimális mennyiségekről utoljára tudománytörténetből hallottam.

Na persze ha még Newton keze alatt tanultad az integrálszámítást - akkori változatát-, akkor visszavonom, hogy hülyeség: csupán némi elmaradás, úgy ötven-száz évnyi.

De ez esetben kérnék egy születési anyakönyvi kivonatot.
Előzmény: cíprian (1802)
mmormota Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1803
Azt kell kimutatni, hogy az R sugarú deltaR véges vastagságú héjből kivágott darab tömegvonzása R+deltaR és R-deltaR esetén közös határértékhez tart, ha deltaR tart nullához.

Ez meg matematikához minimálisan értő számára első ránézésre is nyilvánvaló.
Előzmény: cíprian (1802)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1802

Vakon mész Gergo73 után, javaslom inkább használd a fejedet, talán így jobban jársz.

Ha Gergo73 kezedbe ad egy nagy lóf...t, és azt mondja rá, hogy ez egy templomzászló, te fennen hordod?

Előzmény: XRive (1800)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1801

Felhatalmaztál arra, hogy én is hozzád hasonló stílusban írjak rólad, sajnálom.

Nem írtál semmit, az is hülyeség volt, egy kisgyerek is tudja már, hogy integrálásnál infinitezimális mennyiségekkel dolgozunk.

Ne értesz semmit az egészből. Gergo73 módszere butaság, mert nulla térfogatú héjat nem lehet sem szuperponálni, sem integrálni. Az infinitezimális mennyiség nem nulla, ezt tudnod kellene tanult olvtársam.

Előzmény: XRive (1800)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1800
Ezt azért már mégse. Akkora hülyeségeket írsz, hogy az párját ritkítja.

Agybarágósan, félhülye gimnazistáknak szóló szinten: az egész integrálás-témakör a nullával való játszadozásról szól. Arról, hogy - határértékben - nulla méretű izébigyók dolgait adogatjuk össze. Nem Gergonek kell számelmész, hanem neked egy kalkulustanbá a hátad mögé, ostorral a kezében.
Előzmény: cíprian (1795)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1799
....amiben ki tudod azt számítani
Előzmény: cíprian (1798)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1798

Kérdésre nem illik kérdéssel válaszolni.

Nem érted? Nulla a gömbhéj vastagsága, de viszont van tömege. Hogyan csinálsz ebből v vastagságú gömbhájat, amiben ki tudod azt, milyen erő hat az üregében egy véges térfogatú tömegre?

Nem filozófiálást kérek, hanem konkrét levezetést.

Én nem elégszem meg annyival, amit a Gergo73 mondott, sőt hülyeségnek tartom.

Előzmény: pint (1796)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1797
Te csak hallgass erről, mert  te beszélsz itt a legtiszteletlenebben a fórumtársaiddal, ráadásul erre büszke is vagy.
Előzmény: pint (1794)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1796
"Hogyan integrálsz nulláról?"

ezt a kérdést kifejtenéd bővebben?
Előzmény: cíprian (1795)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1795

Konkrétabban gondold át, mert így homályos marad neked.

Newton egy nulla vastagságú héjra bizonyította be, hogy belsejében egy pontra erőegyensúly hat. Ezt nem lehet extrapolálni sehogysem véges vastagságú héjra és véges térfogatú belső tárgyra. Hogyan integrálsz nulláról? Vagyis Newton levezetése csupán egy elvi szempont marad, gyakorlatban nem alkalmazható véges térfogatokra. De ha tudsz mégis módszert rá, kiváncsian várom.

Csak annyit jegyzek meg, hogy nem véletlenül tartotta magát sokáig az az elmélet, hogy a Föld középpontjában üreg van. Mára bebizonyosodott, hogy az ellenkezője az igaz: a Föld magja a legsűrűbb. Mit gondolsz hogyan lenne lehetséges, hogy a Föld magja feletti folyadékoszlopnak nyomása van, ha nulla lenne benne a gravitáló erő? Talán angyalkák mezitláb préselik a Földet, mint a szőlőt szüret után?

Előzmény: pint (1792)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1794
rendkívül görény dolog mások szájába szavakat adni. ám az is lehet, hogy valóban nem érted, amit beszélsz, és akkor persze nem görénység, csak szánalmas
Előzmény: cíprian (1793)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1793

Teljesen mindegy nekem, hogy szétszakít, vagy összenyom. Ha folyadékkal töltött a gömb, akkor természetesen igazad van, és összenyom, mert a gravitáció eredményezi a folyadék nyomását. Gondolj bele, ha nem lenne gravitáció, akkor nulla lenne a nyomás az objektum belsejében, és az objektum belseje szétbuborékolna, majd szétpárologna a világűrben. Amint látod, egy folyékony égitest belsejében a teljes nyomást a gravitáció eredményezi. Úgy is mondhatjuk, hogy a gravitációval a nyomás tart egyensúlyt.

Annyiban fejlettebb a fizikáról alkotott képed, hogy rájöttél, a gravitáló erő az elektromos erő ellenében hat. Gergo73 még ott tart, hogy egy égitest belsejében nulla a gravitáló erőhatás :-)

Elfogadok egyébként ellenérvet, de amit írtál az 1702-ben, az sajnos nem alkalmazható. Szóval jobbat kellene kitalálnod, mert annyit megjegyzek, hogy van értelmesebb ellenérv is a murcikészítésnél :-)

Előzmény: Simply Red (1778)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1792
a végtelen halmazok megértése nyilván lehetetlen számodra, ha már az se megy, hogy nullvektorok különbsége nulla

szerinted egy szakasz pontokból áll, vagy nem?
Előzmény: cíprian (1791)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!