Keresés

Részletes keresés

ErkölcsTan Creative Commons License 2020.04.12 -1 2 2433

Azért az ne feledjük el, hogy voltak korábban igen csak romboló hatású háborúink, amelyekből csak a legutóbbi kettő is  tovább tartottak három évnél is. Ez messze jobb helyzet, mert a termelő eszközöket nem semmisítik legalább kölcsönösen meg.  Tehát a gazdasági veszteségek nem is biztos, hogy lesznek, mert némi befékezés lehet hosszú távon jót is hoz és tesz.

 

Egy dolgot biztosan jól látsz viszont.. Ezt az otthon ülősdit nem lehet sokáig úgy játszani, ha közben egy rakás embernek nincs se munkája, sem keresete. Abból társadalmi robbanás lehet, ami meg megint valamiféle háború jellegű is lehet.

 

Mit kellene okosan tenni??? Utólag foguk csak tudni, mert akkor már okosabbak leszünk. Ha már túl leszünk rajta. Addig valaki ezt, teszi, valaki mást ...

 

Jómagam leírtam mit tennék ~ hónappal ezelőtt, de nem az történt:

 

"Felhívnám a figyelmet, ha esetleg még nincs kidolgozás alatt, hogy jelenleg a legsürgetőbb SOS az ingyenes szűrési helyek számát minimum 60-80 -ra a lakosság arányában és elhelyezkedésével arányosan kibővíteni. Tehát hogy köbö 30-35 km-ren belül bárki el tudjon érni egy ingyenes szűrőhelyet és ott 6-10 órán belül eredményt is tudjon kapni. Ja és inkább több tízezer mintavétel kellene a jövő biztonsága miatt."

 

 

Előzmény: Törölt nick (2432)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2432

"és nem azért hogy minél többen felvegyenek sok sok imf hitelt..."

 

Jogos, ha én lennék az IMF vezetője ugyanezzel riogatnék :)

 

De a gazdaság teljes leállása azért belátható hogy súlyos válságot fog okozni, itt inkább az idő a kérdés, 3 hétig nem dolgoznak az emberek, 3 hónapig, 3 évig? Hogy meddig megyünk le a gödör aljára. És hogy mikor ébrednek rá a döntéshozók hogy talán vannak alternatívák azzal szemben hogy mindenki maradjon otthon.

Előzmény: fdsag4532fgdswa (2430)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2431
fdsag4532fgdswa Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2430

és nem azért hogy minél többen felvegyenek sok sok imf hitelt...

Előzmény: fdsag4532fgdswa (2429)
fdsag4532fgdswa Creative Commons License 2020.04.11 -1 1 2429

"az IMF vezetője szerint ennél súlyosabb válság körvonalazódik"

 

szerencsére az imf vezér egy objektívfüggetlen szakértő, aki ezt az emberiség féltéséből és szeretetből mondja... :)

Előzmény: Törölt nick (2428)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2428

"Ha túl súlyossá válna a helyzet, akkor nem vacakolnak a vakcinák szokásos tesztelésével. Beadják nagyobb csoportoknak, lesz aminek lennie kell alapon."

 

Azt olvastam hogy normális körülmények között 10 év is lehet egy vakcina kifejlesztése, tesztelése, az az 1 - 1.5 év már a gyorsított eljárás, állatkisérleteket pl. ki is hagyják eleve. Vagy akár ezen időn belül is elkészülhet?

 

Tényleg nem ördögtől való gondolat hogy a nem veszélyeztett életkorú embereket hagynák dolgozi, és pörgetni a gazdaságot tovább, és az 50 év felettieknek pedig életkortól függően szigorú karantén. Mert ez így nagyon sokáig elhúzódhat akár. Ha elfogy a pénz, majd nyomtatnak? Az 1929-es válság után a pénzt az utcán söpörték, annyi értéke volt. az IMF vezetője szerint ennél súlyosabb válság körvonalazódik.

Előzmény: mmormota (2426)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2427

"El kell fojtani a járványt az R1 alá kerülésével az történne ami Kínában és Koreában meg máshol ..."

 

És ha ez el lett fojtva, akkor utána már korlátozások nélkül sem jön vissza a vírus? Vagy addig kell korlátozni különböző mértékben, amíg nem készül el a vakcina?

Előzmény: taszi6975 (2425)
mmormota Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2426

Ha túl súlyossá válna a helyzet, akkor nem vacakolnak a vakcinák szokásos tesztelésével. Beadják nagyobb csoportoknak, lesz aminek lennie kell alapon.

Előzmény: Törölt nick (2423)
taszi6975 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2425

El kell fojtani a járványt az R0 1 alá kerülésével az történne ami Kínában és Koreában meg máshol ...

Előzmény: Törölt nick (2423)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 0 2 2424

-5 like mert le mertem írni hogy az élet elkerülhetetlen vége a halál. Csak abban bízom hogy ezt nem tőlem tudták meg.

 

Így már érthető a járványkezelési stratégia is, nem vállalhatnak fel a döntéshozók olyan intézkedést ami nem szimpatikus az embereknek, még ha hosszú távon kevesebb áldozattal is járna.

Előzmény: Törölt nick (2420)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 -1 2 2423

"Véleményem szerint masszív hülyeségeket beszélsz."

Ez is egy vélemény.

 

 

Visszatérve az osztrák reprezentatív felmérésére, ahol a számok azt mutatják hogy valószínűleg még csak az ország 0.33%-a fertőződött meg, és már laposodik a görbe, már csak napi 300 új esetet regisztrálnak, egy gyors számolás után az jön ki hogy a jelenlegi korlátozásokkal 40 év múlva fog az ország 50%-a megfertőződni.

 

Magyarországon olyan kevés a teszt hogy nehéz belőle bármit kiszűrni, de ha feltételezzük hogy napi 1000 új fertőzést regisztrálnak (ha egyáltalán tudnak egy nap alatt ennyit tesztelni) és ugyanezzel a 2x-es szorzóval számolunk, mint ausztria esetében, akkor ez esetben 12 év múlva kapja el a lakosság 50%-a.

 

Az olasz adatokkal számolva még 20 év kell, úgy hogy a kórházak kihasználtsága a jelenlegi maximumot meghaladó lenne végig.

 

Tegyük fel hogy a tesztek nem hazudnak, és ez a valós helyzet. Ez esetben a gazdasági és társadalmi válság hamar felül fog kerekedni víruson, nem lehet 20 évre leállítani a gazdaságot, az a modern civilizáció végét jelentené kb. És a halálozási arány valóban komoly, valóban sok millió ember életébe fog kerülni, de a társadalom és a gazdaság fog összeroppani, nem közvetlenül a vírus miatt.

 

Másik eset hogy a tesztek megbízhatatlanok, és már jóval előrébb jár a járvány, és a lakosság jóval nagyobb része átesett a fertőzésen enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen. Ez esetben a halálozási arány az influenzához mérhető inkább, vagy még annyi sem. Ez esetben is súlyos gazdasági válság jön, de abból még ki lehet lábalni.

 

Vagy esetleg van egy harmadik eset, esetleg a kettő között lesz az igazság?

A vakcina legkorábban 1 - 1.5 év múlva készülhet el a hírek szerint, ha egyáltalán lesz vakcina.

Ha nem lesz, akkor 10-20 év karantén? Vagy majd enyhítenek rajta?

 

 

Előzmény: Fat old Sun (2421)
NevemTeve Creative Commons License 2020.04.11 0 2 2422

El kell ismerni, Spiró dolgozata meglehetősen... Ööö... hosszú.

Már-már azt mondanám, hogy hosszabb, mint jó.

Előzmény: construct (2418)
Fat old Sun Creative Commons License 2020.04.11 -3 4 2421

Véleményem szerint masszív hülyeségeket beszélsz.

Előzmény: Törölt nick (2420)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 -6 3 2420

"Hidd el, egyszer te is meg fogsz halni. A te felfogásod szerint akkor akár most is meghalhatsz, balesetben, betegségben, koronavírusban, akármiben. Nem kell belőle ügyet csinálni, hiszen valamiben egyszer úgy is meghalsz."

 

Ez pontosan így van, és ez teljesen természetes. Mindenki meghal egyszer, nem hiszem hogy én kivétel leszek. És lehet hogy holnap, lehet hogy balesetben, lehet hogy betegségben. Senki nem tudja előre miben fog meghalni, minek kéne ügyet csinálni belőle? És főleg miért kéne tőle félni? Aki fél a haláltól, később fog meghalni? És ahogyan azt is kifejtettem már, van rosszabb a halálnál. Ha az ember életében sem élt már, értsd képletesen.

 

A nyugati társadalomban elfogadott hogy minden áron a lehető legtovább tartó élet a cél, az élet minősége az másodlagos, ha az utolsó évei csak folyamatos szendvedésből áll, akkor is életben kell tartani. Ennyire félünk a haláltól, inkább szenvedjen még.

 

Régebben kevesebb felelősség hárult a rokonságra, egyszerűen nem volt fejlett az orvostudomány, és a nagyon beteg embereket nem tudták gépek életben tartani.

 

Nem hinném hogy hiányzik belőlem a morál, attól még hogy tisztában vagyok a természet működésével, tisztelem és értem a folyamatokat amik körülöttem zajlanak.

Előzmény: Arilou (2412)
forgione1 Creative Commons License 2020.04.11 -1 0 2419

legalább 12 féle fagyi amiből kiválaszthat 3 gombócot a tölcsérbe

 

Két gombóc csokoládé közé kérek egy csokoládét :-)

Hogy biztosan menjen, mindezt 3 tölcséren kérem kivitelezni 5perces szünetekkel.

Előzmény: zöldkomcsi: (2414)
construct Creative Commons License 2020.04.11 -2 0 2418

Kentaurbeszéd - Spiró György: A legsúlyosabb kórokozó

 

Kétezer évvel ezelőtt járvány esetén Rómában a betegeket a rómaiak, a görögök és általában a többistenhívők mindenféle hatástalan vagy kártékony gyógyszerrel ellátva, alaposan elkülönítve magukra hagyták. A zsidók és a keresztények, akik akkor még azonos csoportnak számítottak mind az idegenek szemében, mind a saját szempontjukból, a betegeknek nem adtak gyógyszert, viszont nem is különítették el, etették-itatták-ápolták őket. A nem zsidók közül azok is meghaltak, akik fel tudtak volna épülni, a zsidók és a keresztények közül azonban, aki képes volt életben maradni, az meg is maradt. Minden egyes nagy járvány után a zsidók és a keresztények aránya a lakosságban alaposan megnőtt. Sok volt a járvány, ezért a kereszténység két és fél évszázad alatt államvallássá lett a Római Birodalomban. Aránylag egyszerű a történelem, ha tudjuk, mi mozgatja valójában. A zsidók és a keresztények a korszakban lehetséges legracionálisabb megoldást választották: rábízták az Örökkévalóra (a Gondviselésre). Nem döntöttek emberi szempontok szerint életről és halálról, úgy érezték, erre nincsenek feljogosítva, és sejtették, hogy az emberi mérlegelés támadható, mert elfogult.

 

Néró császár bizonyára kihirdethette volna, hogy a zsidók okozták a járványt, és emiatt ki kell őket irtani. Termékeny ötlet, lettek is ebből hatalmas mészárlások a középkorban. De Néró megelégedett azzal, hogy a római piacon véletlenül kitört tűzvészt kente a zsidókra (akiken a keresztényeket is értette). Keresztre is feszítettek emiatt sok ezer zsidót, azt mondják, ekkor ölték meg Pétert is. A hagyomány később Nérót okolta a tűzvészért, pedig nem tartózkodott Rómában azon a héten. Ilyen a történelmi igazságszolgáltatás.

 

Nérónak és a többi császárnak nem jutott eszébe, hogy a Földközi-tenger medencéjének kereskedését korlátozzák, noha pontosan tudták, hogy a járvány emberről emberre terjed, és a hajókon szállított áruk is behozzák. Tisztában voltak vele, hogy a kereskedelem akadályozása nagyobb zavart okoz a birodalomban, mint egy mégoly súlyos járvány, mellékesen pedig több emberéletet is követelne. A kereskedelmet még a zsidó háború sem zavarta meg (i.sz. 66-70), noha 2 és fél millió zsidót mészároltak le e négy év alatt. A megmaradt zsidók úgy kereskedtek tovább Rómával, mintha mi sem történt volna.

 

Amit mi csinálunk, az a többistenhívő és a zsidó-keresztény eljárás keresztezése, és egyáltalán nem racionális. Beletörődünk, hogy az általunk egyéb funkciók teljesítésére feljogosított politikusok döntsenek az életről és a halálról is, holott az ilyen döntés nem gazdasági jellegű, mert az élet mindenek felett áll. Kivéve a modern társadalmakban, ahol minden egyéb fontosabb, mint az egyes ember. Az egészségügy lenne alkalmas a megfelelő döntések meghozatalára, de miután nagy pénzekről van szó, és az egészségügyet mindenütt elhanyagolják, ki van szolgáltatva az összes többi szempontnak. Ahhoz hatalmas forradalmak kellenek, hogy az egyes ember életének szentségét ismét megerősítsék egy-másfél nemzedék időtartamára. A bibliai negyven év elmúltán azonban minden előző tapasztalat elvész, és kezdődik újra az embertelen hülyeség uralgása. Nem láthatatlan az ellenség, mikroszkóp és szakember kell hozzá, semmi más. A virológusok pontosan látják ezt az ellenséget. Aki láthatatlan ellenségről beszél, az szándékosan ködösít, vagyis gazember. A karantén szükségmegoldás, és kétséges a hatékonysága. Jártam Krétán a leprások szigetén, még állnak a házak, ahol a XX. század közepéig vegetáltak. Volt olyan ember, aki évtizedekig élt erre a szigetre száműzve, holott rég nem volt fertőző.


A legtöbbször Camus regényét, „A pestis”-t idézik mostanában, pedig van egy megrázóbb mű, aránylag rövid elbeszélő költemény, a lengyel Juliusz Słowacki írta 1837-ben, magyar címe: „A pestisesek apja” (Ojciec zadżumionych). Egyiptom és Palesztina között létezett az a karantén, amely ezt a páratlanul kegyetlen remekművet, a legelső egzisztencialista alapművet ihlette. Magyarra Jékely Zoltán fordította.

 

A század kórokozója az ember. Szophoklész írta: „Nincs az embernél szörnyűségesebb.” Ez ugyanis az egyik lehetséges – szerintem a valódi – értelme annak, amit magyarul úgy szoktak idézni: „Nincs az embernél csodálatosabb.” A többi évszázadnak és évezrednek is az ember a legsúlyosabb kórokozója.

 

Negyven év elég, hogy ezt is elfelejtsék, ha ugyan nem felejtik el már négy-öt év múlva. Az emberi világ pedig válságról válságra fog vergődni, amíg meg nem semmisíti magát. Félreértések elkerülése végett hozzá kell tennem: az emberi hülyeségnek, feledékenységnek, tanulási képtelenségnek valószínűleg van evolúciós haszna, különben egy kicsit másmilyen emberiség alakult volna ki, mint mi vagyunk. Lehet, hogy egy okosabb emberiség már kihalt volna. A természet nem okosságot vagy bölcsességet néz, maga ilyesmiről nem tudván. A természet nem válogat. A természetnek nincs szempontja. Az emberiség a természet része, és sem jobb, sem rosszabb nem képes lenni annál, mint amilyen. Ezzel kell beérnünk, bármennyire fáj is.

MemetikaTan Creative Commons License 2020.04.11 -5 0 2417

Ezek közül kerülhet ki az oltás, ami leszámol a járvánnyal

https://index.hu/techtud/2020/04/11/koronavirus_jarvany_vakcina_oltas_vedooltas_korkep/

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2416

Nemtom máshol hogy van, nálunk a cég fele már hetek óta nem jár be dolgozni.

Először a rendes szabadságukat veszik ki az emberek. De ha még hónapokig tart a járvány, akkor kénytelenek lesznek egy ideig fizetés nélküli szabadságon tengődni.

Előzmény: Arilou (2412)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2415

es tut uns sehr leid

Előzmény: Fat old Sun (2410)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.04.11 -1 0 2414

Van akinek már az is nyomorúság ha nem áll rendelkezésre legalább 12 féle fagyi amiből kiválaszthat 3 gombócot a tölcsérbe

Előzmény: Törölt nick (2395)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.04.11 0 1 2413

Hollandiában egy 107 éves gyógyult meg.

Előzmény: Fat old Sun (2410)
Arilou Creative Commons License 2020.04.11 0 1 2412

Nem érzem jogosnak a hisztit. Az emberek akik bele fognak halni, már évek, évtizedek óta súlyos betegek.

 

Hidd el, egyszer te is meg fogsz halni. A te felfogásod szerint akkor akár most is meghalhatsz, balesetben, betegségben, koronavírusban, akármiben. Nem kell belőle ügyet csinálni, hiszen valamiben egyszer úgy is meghalsz.

Előzmény: Törölt nick (2388)
Fat old Sun Creative Commons License 2020.04.11 -1 2 2411

Tudom, már évekkel ezelőtt elmagyarázta nekem egy akkori moderátor, hogy őket nem érdekli, hogy konkrétan miről van szó egy Tudomány nevű fórumon.

Látom, ez azóta se változott.

Előzmény: Aventinus (2409)
Fat old Sun Creative Commons License 2020.04.11 -2 0 2410

Szerintem is. Nekem nemrég halt bele a szomszéd országban egy nagyon jó barátom, de most ki lettem oktatva, hogy ne hisztizzek, úgyis elpusztult volna nemsokára. 

Előzmény: Titán70 (2407)
Aventinus Creative Commons License 2020.04.11 -2 2 2409

A moralitás hiánya nincs benne a Móduszban.

Ellenben a személyeskedés igen.

Előzmény: Fat old Sun (2408)
Fat old Sun Creative Commons License 2020.04.11 -1 0 2408

Nem érzem jogosnak a hisztit. Az emberek akik bele fognak halni, már évek, évtizedek óta súlyos betegek.

 

Tehát pusztuljanak csak el, nem kár értük. 

És ez egy Tudomány nevű fórum az indexen. Szívből gratulálok.

Előzmény: Aventinus (2406)
Titán70 Creative Commons License 2020.04.11 0 1 2407

Törölni nem érdemes inkább? Azért jó lenne egy szintet tartani.

Előzmény: Aventinus (2406)
Aventinus Creative Commons License 2020.04.11 0 2 2406

Fogd vissza magad.

Előzmény: Fat old Sun (2402)
pert2 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 2405

Akkoriban edzettebbek voltunk, csak bwleszagoltunk a levegobe, es mindjart tudtuk hogy a kobanyai gyogyszergyar felol fu a szel. Vagy harminc eve mar nincs gyogyszerszag. Egyebkent akkor vagy 5-8 evvel kevesebb volt az atlageletkor mint manapsag.

Előzmény: fdsag4532fgdswa (2403)
Arilou Creative Commons License 2020.04.11 -1 0 2404

Itthon pedig 1 millió ember fog belehalni, kiváncsian várom a számokat miután leült teljesen a járvány minden országban, hogy mennyire megalapozott a 9%.

 

Nálunk lehet jobb a helyzet a BCG oltás miatt, így nem biztos, hogy nálunk ugyanolyan a mortalitás, mint nyugaton. Remélhetőleg.

 

De jó lenne nekünk is elvégezni egy legalább 1000 fős random tesztet, hogy legyen róla fogalmunk, mekkora.

Előzmény: Törölt nick (2377)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!