Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Arról szólt a diskurzus, hogy cserélgetik. Ha valamit cserélgetünk, azt jelenti, hogy nem egyforma hatóanyagúak. Egyformákat nincs értelme cserélgetni, sztem Van Persil is ezt akarta írni.
Úgy 2cm, 5-6g, de idén a fürtök nagyobbak, a hajtások is erősebbek(tavasszal kaptak alginitet), nagyon erős egészséges szőlő. Áttekinthető, szellős, könnyen művelhető.
Pont, hogy a keserüsó nem tömíti el, a folyékony magnézium oldhatatlan csapadékot képez valamivel, de hogy mivel, arra nem bírtam rájönni, talán a rézzel. Mindenesetre amikor folyékony magnéziumot használtam, rendszeresen eltömödtek a fuvókák, se elötte, se utána nem...
Nálunk hajnal óta ömlött az eső. Kicsit csendesedett, de esik. Holnapra még többet mondanak. Már a 9 köbméteres esővízgyűjtő ciszternám is tele van, nem tudja elvezetni (az alja nincs betonozva) a sok vizet, amit kap a csatornákból.
Szerinted az még belefér a "fajta rosszul kötődik" kategóriába, hogy komplett bogyócsoportok kocsányostul leesnek, elhalnak? Mert ha igen, akkor lehet, hogy árnyékot kergetek.
Azért gyanakodtam betegségre, mert az érzékenyebb fajtákon látszik inkább, ott is a levelek takarásában. Több helyen látom, hogy a fürtkocsányt is érinti a bogyókocsány elbarnulása. Pl a Tigin elvileg jól kötődik és rezisztens, ennek ellenére azon is jól látszik a ritkulás. Angélára is igaz ez.
Egyébként egy kivételével nem katasztrófális a helyzet, az egy olyan fajta, amit úgy kaptam, hogy "finom" , de biztos, hogy nem rezisztens. Na abból lehet, hogy idén nem marad, a többi elmegy így, hogy hagytam tartalékot.
Most lehet hogy hülyeséget írok/kérdezek. A keserűsót a magnézium miatt használod, ugye? Írtad hogy hajlamos arra hogy eltömíti a fúvókákat. Miért nem folyékony magnéziumot használsz?
Mint az előzőkben leírtam egy alkalommal használom egy évben vagy az egyiket vagy a másikat! Ne hogy már kitaláld hogy ez így nem jó! Nem tartozok a 8-10 alkalommal permetezős brigádba de nálam betegséget nem találsz! A kérdés amire válaszoltam hogy lehet-e többször használni egy évben az hogy lehet csak nem egymás után. Előre vártam a megjegyzésed tudtam hogy bele fogsz kötni!
Akkor neki is köszönet, mert egyébként úgy rémlik, kisebb adag van írva a keserűsóra, az ember meg lehet, hogy csak nézne, hogy de hát kifújtam.... Most már hogy nem esik (bár mára megint mondtak, nem tudom, tényleg fog-e esni), már csak arra várok, hogy ne fújjon a szél végre, hogy az első kör kimehessen.
Az igazából nem az én ajánlásom, hanem dr Májer Jánosé. Én kevés vagyok ahhoz, hogy ezügyben kísérletezzek, ő akkor, amikor még megtehette, megcsinálta a kísérletet és egy bemutatón meg is osztotta az összegyűltekkel a eredményét.
Nem muszály évente váltogatni a szereket de én így szoktam. A quadris és a Cabrio top is használható egy évben kétszer is csak nem egymás után! Sajnos a gazdaboltok jó része ezt erölteti a vevőre mikor tanácstalan a delikvens mondván ez mindenre jó. És fúják ész nélkül mert ezt mondták neki és így tesznek tönkre kiválló szereket!
Laca5 ha nem gond Angela neked hogy jött be idén ultettem kicsit rabeszelt az eladó de akkor nem nagyon találtam róla hozzászólás T 3 év meg ilyenkor olyan soknak tűnik remelem jó ízű köszönöm