Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
Én a 022-esre írtam, nekem a fotón nagyon úgy jön le, mintha sima lenne a fülke oldala. Bár lehet, hogy rosszul látom, ha így van, akkor a manapság divatos visszamenőleges hatállyal meg nem történtnek nyilvánítom a hozzászólásomat... :-)
Novemberben csináltok még kiállítást és versenyt, vagy csak ez lesz már az idén? (Valamikor beneveznék a poggyászaimmal, csak ahhoz a Dnz-nek is el kellene készülnie. Az augusztusi elkészülés pedig kissé bizomytalan még.)
Nekem a modellboltok maszkoloszalagjai váltak be (Tamiya stb.) Az egyik amerikai szalagon szerintem még ragasztoréteg sincs csak sztatikusan szivodik a felületre...majnem olyan mint a konyhai frissfolia.
S van egy trükköm, ami már annyiszor bevált.
Ha felragaszttom a szalagot/maszkot az egészet nagyon vékonyan lefujom ugyanazzal festékkel, ami a szalag alatt van. Ha ez megszáradt (kb. annyi idö amig az ember kimossa a szerszámot, vagy elökésziti a felsö réteget), akkor erre jön az uj szin. Az elözö réteg eltömitette azokat a réseket, ahova aláfolyna a festék, igy az uj szin semmiképpen sem tud aláfolyni.
A maszko/szalagot aránylag gyorsan le szoktam venni, igy nagyon szép éleket kapsz (ott a festék még nem teljesen száradt így szépen "legömbölyödik" az él.
Persze igy is elöfordul, hogy nem minden sikerül, ahhoz sokkal több tapasztalat, rutin kellene (ismétlés).
A 2011.08.18-21-ig megrendezésre kerülő balatonfüredi kiállításunk idejére meghirdetjük a II. Nemzetközi Vasútmodell Versenyt Domonkos András emlékére. A verseny tisztelgés Domonkos András modellező munkája és a magyar vasútmodellezés hazai és nemzetközi megismertetésében kifejtett tevékenysége előtt. A versenyre nevezni lehet minden sajátkészítésű vagy átalakított modellel . A nemzetközi és belföldi versenyen volt részvétel nem kizáró ok.
A modellversenyre a következő kategóriákban lehet nevezni:
A – vontatójárművek, ezen belül:
- A1 – saját építés (csak a motor, kerekek és a fogaskerekek lehetnek gyáriak!)
- A2 – átépítés (egy vagy több gyári modell átalakításával készült modell)
- A3 – frizírozás (egy gyári modell „feljavítása” az élethűség eléréséhez)
B – vontatott járművek, ezen belül:
- B1, B2, B3 – mint az A kategóriában!
C – vasúti épületek, berendezések
D – működő vasútüzemi berendezések
E – vitrinmodellek
A versenyre a nevezést legkésőbb 2011.08.10.-ig kell elküldeni levélben a Klubunk címére (BAROSS GÁBOR Vasútmodellező és Vasútbarát Klub, 8202 Veszprém, Jutasi út 34. Pf:713), vagy a baross.gabor@vasutmodellklub.hu e-mail címre. A nevezett modellekhez rajz és fotó dokumentumot kérünk csatolni! A modelleket 2011.08.17.-én délelőtt 10:00 órára kell eljuttatni Balatonfüred vasútállomásra. Aki korábban kívánja elhozni a modelleket, azok a fenti címeken, vagy a 06/20-533-37-92 telefonszámon kérjen előzetes egyeztetést! A zsűrizés 2011.08.17.-én délután történik. Az eredményhirdetés 2011.08.18.-án 10:00 órakor a kiállítás megnyitásakor lesz. A modelleket 2011.08.21.-én 18:00 órától lehet elvinni.
Köszi a pontosítást! Nem értek az igazi mozdonyok berendezéseihez, csak az emlékeimben megmaradt valami, hogy valami csöveket a Gützold megcsinált, a Roco meg lespórolta.