Keresés

Részletes keresés

szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3813

És a ragyákról mit gondoltok, ha valakinek nem múlik el a paleotól, az mitől lehet akkor?

szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3812

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ez így túl igaz..... lehet... :D Túlzott aggódási hajlamot nem örököltem, szerintem ez nem örökletes, hanem amit lát az ember stb... de azért volt már közvetlen életveszélyben is gyerekem, valamint a másik meg lélegeztetőgéppel kezdte az életét. Szoval bizonyára ezek eléggé megalapozták az éberségemet éjjelre.... 

Előzmény: pucros (3810)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3811

Na számolgatni én sem szeretnék... viszont annyit teszek, hogy több zöldséget fogok enni...

Előzmény: Evicke (3809)
pucros Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3810

Szerintem:

 

Szerver típusú ember lettél szülőként, aki folyamatosan számít rá, hogy kiszolgálnia kell. Várja a kliens kéréseket, de mivel tisztázatlan a protokoll, arra van felkészülve, hogy bármilyen inger lehet ilyen kérés.

 

A megoldáshoz majd akkor jutottál el, ha már tökéletesesen megbízol a "klienseidben", hogy bármi apróságra van szükségük, azt ők jól ismerik fel és egyértelműen tudtodra adják - neked pedig nem kell ehhez semmilyen éberség, készenlét. Hogy folyamatosan törődhetsz a magad dolgával, és majd ha bárkinek kell valami, ő fog szólni.

 

Meg kell alapozzátok ezt a bizalmat. Nem "örököltél" (tanultál el) indokolatlan aggódási hajlamot?

 

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3801)
Evicke Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3809

és akkor nem eszel gyümölcsöt se? mert egyébként azzal lehet könnyen túllépni a CH-határt, nem a zöldségekkel. ezt a 72-t meg főleg...

mondjuk én egyet biztosan nem csinálok, a számolgatást.

Előzmény: Törölt nick (3803)
Evicke Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3808

(a pálmaolaj is paleó)

Előzmény: H_G (3807)
H_G Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3807

A sótlan is olajos már természettől. Persze ha a sózottat nem szárazon pirították, hanem valami ócska (vagy-keményített-vagy-nem) napraforgó- szója- pálma- gyapotmag vagy hasonló olajban, attól ez még növekszik, de azzal már úgyis elveszítette a paleóságát és nem kell megvenni. De nem önmagában az olajosság miatt, lehajtani egy kupica extraszűz olívát, kókuszolajat vagy mangalicazsírt az teljesen paleó.

 

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3806)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3806

De biztosan a gyerekek születésével kezdődött és volt is, amikor komolyan aggódnom kellett. Pláne éjjel. De az már 3 éve nem probléma. Igazad lehet. De azért megpróbálom ezeket is kivesézni. Igen hallottam már arról a tesztről, csak félek tőle, hogy kiderül, kb semmit nem ehetek akkor már... Mondjuk az is érdekes, hogy még így fél év paleo után is jönnek ki a ragyák rajtam. Bár tény, hogy kb negyed annyi, de mégis jön! És ezt sem értem. 

Nasira visszatérve, Ti mit esztek illetve sózott formában egyáltalán nem eszitek? Gondoltam arra, hogy esetleg amiatt is lehet ragya, hogy pl kesudió, de a sós verzió, ami akkor már szerintem olajos is, vagy tévedek?

Előzmény: Törölt nick (3804)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3805

Evicke igazad lehet.... mert húst viszont minden nap eszem általában.... ööö... és én azt is gondoltam, hogy talán nem kéne napi 4 erős kávét innom. Kipróbálom, hogy csak 2-t iszom. Köszi a sok tanácsot.

Előzmény: Evicke (3802)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3804

Szia! De az is jelent valamit, ha ilyenekre felébredsz. Nem lehet, hogy túlságos az aggódásod a gyerekeidért vagy miatt, ha ez a helyzet csak azóta áll fenn? Valami okának kell lenni és addíg nem fog elmúlni, míg ki nem vesézed és el nem rendezed magadban.

Tegnap még elfelejtettem, hogy leírnak krónikus fáradtságot élelmiszer intoleranciák esetén is. Ez nem allergia, mert az vagy kiüt vagy megfojt! Vannak erre tesztek, amiben 220-300 féle élemiszert megvizsgálnak, de elég drágák. Van teszt, amiben sokkal kevesebbet és főleg a gabonákat és tejet vizsgálnak, de mivel a paleoban úgysem eszik az ember ilyeneket én ezzel nem is foglalkoznék, csak a komolyabbal, ha megengedhetném anyagilag. Én olvastam olyan beszámolót, hogy vki 86 féle élelmiszerre volt intoleráns. Az IGG-t izsgálják. Ez csak egy info, nem a teszt. Arra rá kell keresni a neten, mert nem igazán lterjedt. http://hu.wikipedia.org/wiki/Ellenanyag

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3801)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3803

Szia! Szerintem sem. Az lehet, hogy a paleoban napi 100-130 gramm megengedett, de én nem vinném be, csak néhanapján, hanem nagyjából tartanám azt a 72-t, amit alább megadtam. A nevezett orvos azt pontosan kikisérletezte és mindent le is ír a könyveiben, miért annyi.

Előzmény: Evicke (3802)
Evicke Creative Commons License 2014.03.26 0 0 3802

azért túlparázni se kell a CH-ot. :-) még répából és céklából is igencsak sokat kéne enned, hogy a paleóban megengedett napi kb. 100-130 g CH-t bevigyél. legalább egyvalamiből a paleóban is korlátlanul lehet enni bármit és bármennyit, és az a zöldség.

a túl kevés CH viszont felnyomja a kortizolszintet, pláne túl sok fehérjével társítva. és az bizony okozhat álmatlanságot is..

Előzmény: Törölt nick (3798)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.25 0 0 3801

:D nem az idegesít, hogy megfordul az ágyban, hanem, hogy ilyenekre felébredek. De pl. hogy értsd, amikor egyedül alszom, akkor is felébredek, valami más miatt. És ez az, ami idegesít. Kora délután sajna képtelen vagyok aludni, mivel gyerekeim vannak és jönnek haza. De majd elgondolkodok, mi lehet még ok, nem agyalok semmi különös dolgon pedig elalvás előtt. Ez kb azóta van, amióta megszültem első gyermekünket, és onnantól megy a nem alvás. Hát ez van. 

A kiló leadását nem tudom, átvitt értelemben írtad-e, de én nem estem kétségbe és tényleg jó lenne még 10 kilót leadni, de gondolom, le is fogok, hisz folyamatosan megy le. A fáradtságra írták, hogy amiatt esetleg egyek több szénhidrátot. 

Egyébként ti esztek valami esti nasit? Pl tv előtt? Mert itt van pl a kesudió, de az sósan már olajos is... akkor mi marad? A héjas magok? Vagy ti mit szoktatok nassolni?

Előzmény: Törölt nick (3800)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.25 0 0 3800

Szia! Én nem hiszem, hogy félreértettelek. Ezek után már nagyon valószínűsíthető, hogy a fáradtságodat nagymértékben belfolyásolják pszichés tényezők, amikhez semmi köze a paleonak. Kezdjél el ezeken dolgozni, pl. miért idegesít, ha a férjed megfordul az ágyban? Ha pedig fáradtan fekszel le és még 1 órahossza múlva is fent vagy, akkor valami(ke)n agyalsz, amik nem hagynak elaludni. Ezeket is elemezd ki és próbáld meg megoldani vagy elfogadni és meglátod mindjárt jobb lesz.

Ha pl. annyira fáradt vagy, aludjál kora délután 20-30 percet, ha van rá lehetőséged és utána legalább jobban érzed magad.

A magasságodhoz mérten még nyugodtan leadhatsz 10 kilót, úgyhogy ez miatt nem kell kétségbeesni és most szénhidrátokat enni.

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3799)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.25 0 0 3799

Helló! A 15 kiló úgy ment le, hogy nőnemű vagyok, 30-as éveimben járok, és 163 cm-hez voltam fél éve 78 kiló, és most 63. 

Hála Istennek, nem szedek semmi féle gyógyszert. A 7-8 órának utána számolva nem jól írtam. Úgy írom inkább, hogy ha lefekszek 23 órakor, akkor 7 órakor kelek, nade sajnos nekem kb 1 óra kell ahhoz, hogy elaludjak. Akkor már mínusz 1 óra, és ha csak egyszer kelek föl valami miatt, akkor is megint fél-egy óra, hogy vissza tudjak aludni.... akkor már mindjárt csak kb 6 órát aludtam :((( ja és nem a wc miatt kelek föl, hanem pl a kisfiam felébreszt, vagy ha ő nem, akkor is képes vagyok olyan nevetséges (mások számára nevetséges) dolgok miatt felébredni, ami számomra idegesítő. Pl a férjem megfordul az ágyban. Vagy, valaki becsapja az autója ajtaját az utcán stb, emiatt füldugót alkalmazok, de még így is.... ha épp éberen alszom, akkor meghallom az ilyen dolgokat.

Vitamin: Elméletileg szedek 1000-es C vitamint is, csak sajna nem mindig jut eszembe :D na szoval azt mondjátok, hogy idő kell ehhez is, hogy rendeződjön.... igen és a stressz is közrejátszik, csak kicsit csalódtam amiatt, hogy mások ömlengenek, hogy húúúúú mennyi energiájuk lett, nekem meg kb ugyanolyan, mint előtte. De félreértés ne essék, minden más ettől eltekintve SOKKAL jobb :D

Előzmény: Törölt nick (3798)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.25 0 0 3798

Szia! Rizst nem lehet. Az egyébként is nyálkásít. És a felsorolt nagy keményítőtartalmú zöldségfélékből sem lehet nyakló nélkül enni, mert azok is rendes inzulinválaszra késztetik a hasnyálmirigyet. A 15 kg az reális, persze az a kérdés, hogy mennyiből?

 

Volt egy osztrák orvos, nemrég halt meg kilencven valahány éves korában, úgy hívták, hogy Dr. Wolfgang Lutz. Ő napi max. 72 grammban (cukrosdiéta 6 BE) határozta meg a bevihető szénhidrát mennyiséget, de nem korlátozta, hogy miből álljon össze - ez eltérő a paleotól. 45 éves korára minden baja volt, mikor ő is elkezdte a "kenyér nélküli" étkezést és a szerint is gyógyított, valamint tudományos kisérleteket is végzett más tudósokkal együtt is. Még azt is kimutatták, hogy a tyúkok is érelmeszesedést kapnak, ha darával etetik őket - a kontrollcsoport vágóhidi hulladékot kapott. http://www.scdiet.org/7archives/lutz/default.html

http://www.theguardian.com/theguardian/2010/nov/30/wolfgang-lutz-obituary

 

A fáradtságnak több oka is lehet, pl. valamilyen vitamin és ásványi anyag hiány vagy pszichés problémák. A D3 -vitamin azaz hormon egy hónapos szedése sem fogja helyretenni a dolgokat, főleg, ha komoly hiány volt belőle. Senkit ne tévesszen meg az sem, ha a szérumból mért érték már a normál tartományban van. Szedsz C -vitamint is nagy adagban? A D3-hoz kell szedni K2-t is.

Szerintem olvasd el az Atkins féle könyvet, ott elég jól fel vannak sorolva az egészségre ható szerek és faktorok.

Vedd számba, hogy mi zavar, idegesít és min rágódsz? Ezeket próbáld valahogy kiiktatni vagy kevésbé súlyosnak tekinteni - "Take it easy!" - nem véletlen.

Este ne igyál sokat, hogy vizelés miatt ne kelljen éjjel felkelni. Az általad kevésnek vélt 7-8 óra alvásnak bőven elégnek kell lenni, sőt az volna nem OK, ha ennél rendszeresen többre van szükség. Esetleg szedsz valamilyen gyógyszereket, amik odahatnak? Ezt nem nekem kell megválaszolnod, hanem mindent számbavenni.

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3797)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.24 0 0 3797

Áh már olvastam. Tehát akkor az édesburgonya mehet.

szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.24 0 0 3796

Nem is az a baj, hogy felébredek, mert már megszoktam-a gyerekek miatt-, hanem, hogy az a következménye, hogy nagyon fáradtnak érzem magam. Konkrétan ez az, amiben nem látok változást. Tehát nem az van, hogy a paleo miatt vagyok fáradt, mert előtte is az voltam... 

De édes krumpli... rizs... miért azt lehet???? Tudom, hogy kompromisszum, de az édes krumpli pl miért is jobb, mint a többi krumpli?

Előzmény: Evicke (3795)
Evicke Creative Commons License 2014.03.24 0 0 3795

próbálj meg átmenetileg valamivel több CH-ot enni, több sok CH-ot tartalmazó zöldség, sárgarépa, cékla, édeskrumpli formájában, esetleg kicsi rizst.

amúgy a 7-8 órai alvás kevés? szerintem nem feltétlenül. és az sem baj, ha többször felébredsz, ez normális, lásd szakaszos alvás:
http://www.paleorszag.hu/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=799&Itemid=114

Előzmény: szvétyitszolnyísko (3794)
szvétyitszolnyísko Creative Commons License 2014.03.24 0 0 3794

Sziasztok! Én kb fél éve paleozok. Sokat olvasgattam a fórumot eleinte, de gondoltam, hogy fél év után jelentést teszek.

6 hónap alatt 15 kilót fogytam. Nem a fogyás miatt kezdtem el, hanem a sarkantyúm miatt. Minekutána kiderült, hogy az tulajdonképpen nem is csontkinövés, hanem meszesedés... ezért eszemben sincs megműttetni. Köszöni jól van, néha néha kicsit érzem már csak, ahhoz képest, hogy járni alig tudtam, mikor még nem paleoztam.

A fáradtsággal vannak csupán gondjaim, ami nem sokat változott pozitív irányban. Szívesen vennék pár gondolatot ezzel kapcsolatban. Az is igaz, hogy én többször felébredek sajnos éjjelente és max7-8 órát alszom, de minimum egyszer felébredek, vagy van, hogy 3-4szer is. Szedek kb 1 hónapja omega3at és D vitamint is.

Evicke Creative Commons License 2014.03.17 0 0 3793

Ennyit a bombasztikus rákkal riogatós fehérjés cikkről, ez is egy jó nagy kamu. :-DD

 

http://www.tenyek-tevhitek.hu/husfogyasztas-es-rak.htm

Előzmény: ForrestDumb (3779)
Evicke Creative Commons License 2014.03.14 0 0 3792

Jómúltkorában volt itt szó az Amerikában rangsorolt top20 diétáról:

http://health.usnews.com/best-diet/best-overall-diets

 

Itt egy kis adalék hozzá:
"a látogatóknak szavazni is lehet, hogy kinek melyik étrend vált be. És bizony a top20 étrendből 17(!) negatív szavazatokat gyűjtött össze. Innen már gondolom az olvasó is kitalálja a végkifejletet, de azért elmondom: a Paleo diéta messze vert mindent, 3228 pozitív és mindössze 85 negatív szavazattal (ez az arány az aranyérmes diétánál 99+/498-), második helyen az Atkins végzett (897/466) holtversenyben a "Weight Watchers" diétával. Egyszóval a szakértők szerint minden diéta jó, csak azok nem, amik működnek."

 

Én nem találom ezt a szavazást az oldalon, de elhiszem neki, a cikket meg egyébként is érdemes elolvasni!


Amit a bioszórán nem tanítottak

Az Atkins-diéta lényege a "ketózis". Sose hallottál róla? Nem csoda. Még mielőtt rákeresnénk a neten (el fogunk jutni oda is), előbb inkább elmondom én, hogy mi is ez. Az emberi szervezet alapvetően kétféle üzemmódban tud működni. Az egyik az, amikor "cukrot éget", vagyis a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Evicke Creative Commons License 2014.03.07 0 0 3791

+ mennyire voltak D-vitaminhiányosak (valszleg nagyon, hasonlóan a népesség nagy részéhez), szedtek-e E-vitamint, netán kurkumát, mint a jelenleg ismert legjobb rákmegelőző antioxidánsokat, mennyi halat vagy más forrásból Omega3-at ettek, vagy csak csupa gyulladáskeltő Omega6-zsírsavat.... stb. stb.

 

Előzmény: Törölt nick (3790)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 3790

Ha a cikkben állított dolgok úgy igazak lennének, ahogy abban le van írva, akkor az eszkimók már régen kihaltak volna. Idáig nem volt semmi bajuk, de amióta az american way of life-ot követve donuts-ot meg muffins-t esznek nyers bálnahús helyett és vedelnek, ami beléjük fér, azóta komolyan leamortizálódtak. De vehetjük a mongolokat is, akik napjainkig leginkább csak főtt birkahússal éltek és a nevezett betegségek gyakorlatilag ismeretlenek voltak köztük.

 

A cikkben nem húsról van szó, hanem állati fehérjéről, név szerint megnevezve a tejtermékeket is. Az egészséges tejtermékekről álljon itt az IGF-1-vel kapcsolatban eme néhány sor:

 

"Ha eddig a tej még nem lett volna elég rossz, Monsanto, a kémiai mammutcég és az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenõrzõ Hivatal még inkább azzá tette, mert ez utóbbi engedélyezte a szintetikus rBST ("recombinant bovine somatotropin", ami másnéven az rBGH, "recombinant bovine growth hormone") nevû genetikailag létrehozott tehén hormont, ami kb 10-25%-al megnöveli a tej termelõdését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2 - 10 szeresen több IGF-I hormont ("insulin-like growth factor-I") is tartalmaz. Ez a növekedési hormon a sors szeszélyébõl teljesen megegyezik az emberiével. Az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de mint nemkívánatos adalékanyag kimutathatóan elõsegíti a rákos daganatok növekedését. A legújabb kutatási eredmények szerint a legnagyobb IGF-I koncentrációval rendelkezõ nõknél 7-szeresen megnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál meg 4-szeresen a prosztata-rák esélye, továbbá megnövekszik a vastagbél-rák esélye is mert az IGF-I egy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazein jelenléte meggátolja a teljes emészthetõségüket. A baj nem jár egyedül, a tehenek egészsége szintén megviseli a kapott szintetikus hormonokat, tõgy-fertõzést okozva. A gazdák kénytelenek antibiotikumokat adni a jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe."

 

http://www.denesotto.hu/cikkek/a-tej-es-tejtermekek-egeszsegkarosito-hatasai

 

Arról nem szól a fáma, hogy az emberek konkréten milyen állati fehérjét ettek és mivel, mert nagyon nem mindegy, hogy friss zöldséggel vagy liszttel, leöntve cukros colával.

Amerikában minden élelmiszer mérgezett és génkezelt, mindegy, hogy embereknek szánt vagy állati takarmány, ezért ezeknek a hatása se nem elhanyagolható, se nem zárható ki.

Nekem a nevezett napi 1832 kalóriabevitel is gyanúsan alacsony ebben a korosztályban Amerikában.

Én azért még szívesen megvizsgálnám azt is, hogy az állítólagos rákesélyesek milyen vércsoportúak és milyen etnikumuak, mert ezek a tényezők szintén nem elhanyagolhatók, csak szeretnek róla hallgatni.

Az sem mindegy, hogy milyen arányban voltak köztük férfiak és nők és főleg mik voltak az előző betegségeik. 

Szóval nekem ez a cikk sok szempontból sántít, ha van is benne igazság. 

Evicke Creative Commons License 2014.03.07 0 0 3789

És mi van, ha a húst a zsír javára csökkentjük? Az még nem agyvérzés-kockázat. :-) Vagy lehet trükközni több belsőség fogyasztásával, amik elég zsírosak (már aki szereti, én max. a májat kultiválom).

Ha lenne biztonságos növényi fehérje, akkor annak a javára is lehetne csökkenteni a húst, dehát nem nagyon van, tudtommal a hüvelyesek a legnagyobb növényifehérje-források...

 

Nem értek a bonyolult biológiai-fiziológiai folyamatokhoz, de úgy sejtem, hogy egyénenként kell vizsgálni a táplálkozást, életkortól, életmódtól, alkattól, testsúlytól is mind függ a makrotápanyagok aránya.

Egy rendszeresen sportolónak, edzésmunkát végzőnek valszleg mehet a több hús - és/vagy zsír? -, de nekik több CH is kell, és nem is árt, mert felhasználja szervezet, míg egy fotelben ücsörgő ember hamarabb fog hízni tőle.

Előzmény: H_G (3787)
ForrestDumb Creative Commons License 2014.03.07 0 0 3788

a zöldségekre/gyümölcsökre sokkal inkább jellemző a génmanipuláció, így ha feltételezzük a génmanipulát élelmiszerek egészségre káros hatását akkor a vizsgálatnak éppen fordított eredményre kellett volna jutnia.  egy legutóbb megjelent érdekes tanulmány szerint az enyhe túlsúllyal rendelkező emberek halálozási statisztikái kedvezőbbek a soványokénal.

Előzmény: sz332 (3785)
H_G Creative Commons License 2014.03.07 0 0 3787

A bökkenő a dologban, hogy a sok állati fehérjét nem véletlenül ajánlják, hanem elsősorben tényleg a jó izom/testzsír arányok fenntartására, és az egyik érv mellette pont az szokott lenni, hogy a sok fehérje emeli a növekedési hormonok szintjét! (Ezt eddig egyértelműen jó dolognak tartották, hiszen az elzsírosodás szintén rizikófaktor, diabéteszre és mindenféle szív-érrendszeri megbetegedésre.) Tehát ebben az említett paleópárti szerzők egyetértenek a most felbukkant új kutatással, beleillik az eddigi ismereteinkbe. Csak az a további lépés új, hogy a középkorúakban a több növekedési hormon növeli a rák esélyét -- és sajnos ez logikusan is hangzik, hiszen a rák lényege az ellenőrzés alól kikerült növekedés, nem? A kérdés akkor már az, hogy érdemes-e a megnövekedett rákrizikót mégis vállalni a kisebb, mondjuk, agyvérzés-veszély érdekében... És hogy a sok antioxidánsban gazdag friss zöldség, amit a paleóban szintén előírnak (míg a vizsgálati alany átlagamerikaiak étrendjére nem igazán jellemző) elegendő-e ennek a kockázatnak az ellensúlyozására, hiszen ezeknek meg bizonyítottan rákellenes a hatásuk.

 

Előzmény: Evicke (3783)
Evicke Creative Commons License 2014.03.07 0 0 3786

Igen, mint olyan sok vizsgálatnak, ennek is ez a gyengéje, hogy azt nem veszi számításba, hogy mit ettek még a hús/fehérje mellett. És akkor pont ennyire is vehetjük komolyan...

Előzmény: sz332 (3785)
sz332 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 3785

A másik, mint mond ez a kutatás. Hogy az 50 év felettiek esetén akik amerikában élnek (és ugye ott a lakosság 2/3-a túlsúlyos) és génmanipulált szemetet esznek igazak ezek az állítások.Hát,

ez így nekem harmatgyenge...

Előzmény: ForrestDumb (3779)
sz332 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 3784

Nem húsról, hanem fehérjéről beszél. Elég sok mindenben van fehérje, ami nem hús.


Ha pedig már tudományosan állunk hozzá, akkor itt egy kis számítás, mely szerint testsúly kg x 1.4 gramm fehérjét kellene ahhoz benyomni, hogy csak fenntartsuk az izomtömeget.

http://shop.builder.hu/cikkek.htm4?id=245

Előzmény: Evicke (3780)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!