melyik bank adja most a tényleges nettó legjobb kamatoto? értem nettó azt hogy ha beadok 100% összeget, akkor a kp felvételkor lejáratkor minden firfang levonás után hány % marad a 100ból ténylegesen kamattal együtt, illetve mennivel nő?
Már elnézést, csak halkan kérdezem,- de jártál mondjuk az utolsó egy évben kereskedelmi egységben?? Vettél húst, tojást gyümölcsöt? Fizettél ki villany, csatorna, stb dijakat?? És a különböző cimeken kitalált újabb és újabb dijakat, sarcokat? Mert a átlagember a jövedelme legalább felét ilyenekre költi. És neki,-neked ez számit,és nem vigasztalja, hogy közben a búgócsiga ára évek óta nem változott.. Én ismerem elég régóta magát a kereskedelmet is belülről, jól látom az árak alakulását. Autót, zongoralábat,Tv-t 5-10 évente veszünk, az előbb felsoroltakat, naponta.-havonta. Ugyhogy ha valaki nekem azt állitja hogy mondjuk az utóbbi egy évben 5-6 % volt a valós infláció, azt vagy a kormány küldte, vagy egyszerüen nem ebben a világban él.. ( persze az én forrásaim nem a NAV, és a KSHI úgyhogy a váleményem nem mérvadó, bátran tekinthető, irói munkásságom részének..:-))
infláció ez idő alatt 2,48x növelte átlagosan az árakat (148%-os infláció)
(forrás: NAV és KSH)
14 év alatt 30% különbség, évi 2% és ebben benne van az utóbbi pár év kiemelkedő benzináremelése.
de a gépjárművek ára meg becslésem szerint 20-40%-kal nőttek, a technikai eszközök, amikre azért ugyanúgy sokat költ az ember, jóval olcsóbbak lettek.
az emberek többségének inflációs kosara alig tér el a ksh által számítotttól. Persze lehet hogy egy csövesé, aki csak cigire és piára költi a pénzét, jóval magasabb inflációt észlel.
Van némi fogalmam..És van egy unortodox véleményem is. Mo-on jelenleg betéttel reálkamat NEM érhető el! A hivatalosan lóditott inflációs adatnak semmi köze a valós adatokhoz. A zongoraláb, és a citerahúr az utóbbi években valóban nem sokat változott, sőt olcsóbb lett, csak az a baj hogy abból ritkán, vagy soha nem fogsz vásárolni, szemben az üzemanyaggal, élelmiszerrel, stb,stb, amikkel rendszeresen szembetalálkozunk..Pedig azok is benne vannak a számitott kosárban. Igy kijön egy elméleti, a valósághoz igen-igen távol álló adat. A valós valahol a 10-20% körül lehet szerintem, az elérhető kamatocska, meg max. 7.2 nettó. Na a kettő szám különbsége, az a sima bukta..
Nem egészen. A 0. évre játó kamatot is kamatadó mentesen kapod (feltéve ha kivárod a TBSZ végét). Míg ha akciós betétbe teszed, ott levonják a kamatadót. Tehát pl. akciós 10% 2hó az kevesebb lesz mint a 0. évre 8,52%os TBSZ.
8,52% végig érvényes. Ha beteszel 10m-et ebbe, akkor 5 év múlva 10m + 5m-et kapsz vissza.
Viszont ez TBSZ számla, így ott az első év a gyűjtő év, csak utána kezdődik az évek számolása. Tehát mostantól év végéig a 0. év van, az 5. év 2018 jan 2-án jár le, akkor tudod kivenni. A 0. évre is jár a kamat, így összesen 10m + 5,41m-et kapsz.
Azt, hogy pl. van ahol mondjuk 8% kamatot csak 1M feletti betetekre adnak. Igy ha te ketszer 500ezret kotsz le akkor csak pl. 6%-ot kapsz. AXA jellemzoen ilyen, bar ott 500e a hatar.
Most minden vicchez ki kell tennem a smiley-t? :-)
Egyébként ez inkább valami bennfenntes poén akart lenni, mert jó párszor ez volt a rutinválasz az ilyen egyszerű számolgatós kérdésekre a befektetési alapos és a részvényes topicban, pedig tuti, hogy mindenki Excelben (vagy más táblázatkezelőben) számolt.
Nem szorosan a kerdesedre valasz, de arra azert figyelj hogy ne egyben kosd le a 10-et, hanem mondjuk 5,3,1,1 aranyban (persze itt figyelni kell hogy milyen savtol adjak meg a legmagasabb kamatot), hogyha barmi nem vart esemeny tortenik akkor ne bukd el az osszes kamatot. 5 ev alatt siman lehet ilyen.
Azért nem 100 milliókra gondoltam... Hogy alávessenek engem egy vizsgálatnak.
A TBSZ-ben azt nem értem, hogy az ugyebár mondjuk az 5 év lejártával 0%-os kamatadót von maga után, de akkor is önadózás alá esik az összeg, illetve van más fizetnivaló is??
"És még annyit, hogy amikor lejár az idő, mármint a lekötési idő, akkor ha felveszem a pénzt, a kamatadón kívűl, milyen terhek vannak még?"
Adóra gondolsz? Más talán nincs... Esetleg az utalás díja, de van ahol az is ingyenes. Vagy készpénzfelvételre gondoltál?
"Illetve a pénzt szabadon lehet magánszemélyként mozgatni az egyik bankból, a másikba, a jobb kamat eléréséhez??? Vagy ez nem megoldás a terhek miatt?"
Megkötés ugyan nincs, de ha sok pénzt utalgatsz át, esetleg alá fognak veled íratni egy nyilatkozatot, hogy a saját pénzedről van szó és a nem a terroristáknak vagy a pénzmosodája.
Hogy a többletkamat megéri-e a magasabb költséget (több banknál számlavezetési díj és rendszeres utalgatás, bár vannak ingyenes bankszámlák és ingyenes utalások is), az bizony pénzfüggő és te tudnád legjobban kiszámolni. Tehát: kockásfüzet, ceruza, radír, zsebszámológép...
"A kamatadó 16%, de ahogy olvasom 3 évtől 10%, az 5 évtől pedig kamatadó mentes a hozama a betétnek?!"
Automatikusan sajnos nem, tehát akkor sem, ha csak ülsz a pénzen 3-5 évig és nem veszed ki a számláról, nem utalod át, stb. Kamatadókedvezményhez vagy -mentességhez külön TBSZ-t (tartós befektetési betétszámlát) kell nyitni, amelynek az a szépséghibája, hogy azon többnyire nem érhető el az akciós bankbetét :-(
Egy leírás: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Megtakaritas/Szamla/TartosBefektetesiSzamla