Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Első 3 kg-os kenyerem képekben. Sikerült összerántani a tágabb baráti társaságot egy közös halriogatásra, a házi pálinka mellé, házi kenyér is dukál;).
Szia! Jól ki van ez találva, ha mindig csak új üstöt venne mindenki, akkor mi lenne a sok melóssal (alkatrésszel, összeszerelő üzemmel stb.), akik az új gépeket állítják elő:-)) Általánosságban elmondható, hogy egy-egy műszaki termék - ha szerencsénk van - éppen, hogy kibírja a jótállási időt. S általában az is igaz, hogy egy főbb alkatrész - arányaiban - drágább, mint egy új gép... vagy legalábbis nem mindig éri meg.
Valószínűleg nem én vagyok az első (és utolsó) aki azt kérdezi, hogy lehet-e kapni olcsón kenyérsütőgépbe való (kétlapátos) üstöt? Azt hiszem elég hétköznapi darab a miénk, sok különböző márka használja ugyenezt a típust. Bosszantó, hogy mindig új gépet veszünk, mert olyan drága az üst, hogy érdemesebb egy akcióban kifogott komplett gépet megvenni.
Még az a megoldás is szóba jöhetne, hogy a meglévő üstöt teflonoztassuk, de valószínűleg ez sem megvalósítható reális áron.
Én az angliai kisvárosra gondoltam, de miután elküldtem a hsz-t beírtam a Google Earth-be Menton-t és persze nem az Egyesült Királyságban adott ki találatot, úgy hogy már sejtettem, hogy ez egy másik falu lehet:-)
Jó házikenyeret érdemes házi őrlésű lisztből készíteni, hol lehet olyan malmot venni, amelyben nagyméretű (kb. 30 cm- es) kövek vannak, kézi, vagy elektromos? A neten eddig csak olyanokat találtam melyek 9 cm- es korrund kövek, az élettartamuk néhány 10 mázsa. Köszönöm a segítséget.
Nincs mit... én ugyan soha nem láttam (már a dédimék is városi gyerekek voltak) házi kenyérsütést egyik nagyimnál sem, én pedig akkor sütöttem - kényszerűségből, vagy inkább csak úgy brahiból - kenyeret otthon először, amikor a taxis-sztrájk volt és akadozott a kenyérszállítás, nagyon szuper lett, sokkal jobban ízlett nekünk, mint a bolti:-)
160 euróóóó, egy teknőért??? Na, hát ez tényleg sok, gondolom inkább kézműves "műtárgyként" árulta:-) Ami azt illeti, itthon is "arany árban" árulják a teknőket a neten: http://www.kemencebolt.hu/hu/categories/show/61
Persze vásárokban (pl. Hortobágyon a Hídi vásárban stb.) biztosan olcsóbb, sőt, ha jól emlékszem, akkor a Balaton környékén szoktunk látni fából faragott szépségeket - teknőt is - az út mentén lévő boltok előttt, de külföldön még nem találkoztam fateknővel:-)
A cornwalli St.Agnes-ről van egyébként szó?
A kovászról már volt szó itt és a másik indexes, kenyérsütőgépes fórumon is, beszúrok néhány linket, ha egyszer kedved támadna ismét kísérletezni:-)
Én még nem próbáltam, gyanítom, hogy a jellegzetes erjedt "illatot" én is inkább "büdösnek" tartanám, ahogyan az alábbi bejegyzés tanúsága szerint, Limara férje is:-) http://limarapeksege.blogspot.com/2010/04/kovasz.html
Kb. mennyi ideig sütöd? Most csak tippelek...20-25 perc? Azt is mondhatnám, hogy "angolos" kenyeret sütsz:). De nincs ezzel semmi baj, ha így szeretitek, akkor így kell csinálni.
Kenyeredről a pita jut eszembe, amit néha gyerekeim rendelnek nálam, annak van ilyen világos színe. Az én pita-részemet meg szép pirosra sütöm mindig, mert ahogy ők eszik az nekem nyers és halovány:). Kapok is tőlük, hogy az nem pita, hanem lapos kenyér, meg, hogy megcsúfolom a pitás hagyományokat:). Aztán amikor elfogy a részük, az enyémből meg marad, akkor kétpofára zabálják az én állítólagos lapos kenyeremet:).
Azt hittem, hogy csak elírás volt:-) Egyébként a nagyon-nagyon régi szakácskönyvek is cukrot írnak ... a sót a lisztbe szokták keverni, az élesztőgombákat ugyanis megöli a só, gondold el mekkora lenne a kenyered, ha a sót nem tennéd a tejes élesztőbe:-)))
Ha a google-ba beírod, hogy pl. "az élesztőgombákat megöli a só"... oldalakon keresztül adja ki a cikkeket, amelyekben ez szerepel:-) Persze olykor a gyakorlat megcáfolja az elméletet:-)
A youtube-on is van néhány jó kis videó az "igazi" kenyérsütésről:
Tényleg érdekes a kenyered, már ami a héját illeti. Én arra lennék kíváncsi, hogy mitől ilyen rusztikus a felszíne, miért nem egyenletesen sima? Csak úgy "belecsapod" a sütőformába, meg sem formázod?
Szia! Akartad írni élesztővel+CUKORRAL ... ugye? :-) Mert a só az biza' tuti megöli az élesztőt:-)
Szép kis kenyérke, nyami-nyami:-) Milyen furi, hogy sápadt, még sosem kóstoltam ilyen kenyeret, a külső héj attól, hogy nem "piros", még ropogós?
Oregánót, tárkonyt, petrezselymet stb. már próbáltunk, de spenótot még sosem, a kenyér ízén lehet valamit érezni a spenótból, vagy inkább csak a látványa szebb?
A Nagyi lisztje tényleg jó minőségű, s mivel a vásárlók alapvetően hűségesek a bevált termékekhez, nagyon rövid idő alatt sikereket lehet elérni egy jó minőségű termékkel, én pl. szívesebben kiadok érte néhány tíz forinttal többet, ha tudom, hogy valóban jó a minősége. A komáromi lisztek is beváltak nálunk.
A "Nagyi tésztája" viszont gagyi, NEM UGYANAZ a két termék, NEM UGYANAZ A GYÁRTÓ (sőt a tésztán fel sem tüntették, hogy ki gyártja), de amikor olvastam anno a tészta fantázianevét, megfordult a fejemben, hogy lehetséges, hogy ez is ugyanannak a termékcsaládnak a része és már nemcsak lisztet, de száraztésztát is előállítanak? Szerencsére NEM! Egyébként mostanság egyre többen előveszik a jó öreg nagyikat, ha reklámozni kell valamit:-)
Gyanítom, hogy a Tesco is erre a liszt-tészta elnevezés hasonlóság asszociációra apellált, de a "ki tudja valójában mennyi tojásos" tészta szerencsére megbukott, kivonták a forgalomból:-) Hihetetlen, hogy micsoda átverések mennek és ez még csak a "jéghegy csúcsa":
Hát igen, itt jön az, hogy nem egyforfák a sütők, mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia.
Én így jártam tavalyelőtt a Tökfesztiválon, amikor Pb-s(ismeretlen) sütővel sütöttem és az első két kenyeret szénné égettem:). Otthon 6-7 állás között sütök és ezt a sütőt is arra állítottam. Ki akartam dobni a kenyereket, de a kolléganők nem engedték, levakarták egy bokor tövében és eltüntek vele:).
Persze később láttam egy videót, amin öreg mamika szintén feketére sütötte, majd egy fával leütögette róla az égett részt. Mondhattam volna én is, hogy direkt így csináltam, mert ugye a hagyomány...:D.
...és még egy kicsit le is vonhatsz belőle, mert közben biztos ment a hűtőd, fagyasztód, néhányszor világítást kapcsoltál stb.
Még így sem vészes, viszont duplája a gáznak. Hoszzútávon sincs nagy anyagi különbség, ha egy héten kétszer sütsz akkor évi 2 ezer többlet a gázhoz viszonyítva. Mondjuk én 45 perc alatt sosem tudtam megsütni a kenyeret(jénais sütés), minimum 1 óra, de inkább valamivel több és 220-240 körüli indulással, 200 további sütésen.
Szóval ez a régi sütő már túl van a fél évszázadon. Gyönyörűen sült benne minden, nem kellett a tepsit sem forgatni addig, amíg az alján nem lett egy mákszemnyi lyuk. A következő beruházás valószínű egy új sütő lesz, ha nem jön közbe valami. (2 éve kilyukadt a kazán, felmondta a szolgálatot a bojler és a mosógép.) Új hűtőt is kellett venni, az kombi. Most sztrájkol a mosogató és rakoncátlankodik a gázkazán.
A fagyasztót csak az ünnep után szeretném visszakapcsolni. Levágásra kerülnek a gidák, s a hús nem fér be a másikba. Aztán folyamatosan lesz (remélem) gyümölcs, zöldség a kertből, azok egy része is oda kerül.
Szegény Anyukám is mindig így jár a gázban sütött sütijeivel, néha annyira bepipul, hogy fogja és kivágja a süteményt a kukába:-) Pedig tavalyelőtt cserélte ki a gáztűzhelyét, de sajnos ez sem lett sokkal jobb... nem is tudom, lehet, hogy nem egyenletes a gáz minősége vagy értéke, vagy mifenéje sem?
Már mindenféle praktikát, tanácsot stb. kipróbált, de a sütés nem egyenletes.... ezért én a kis drága villanytűzhelyem (van csak alól, csak felől stb. üzemmód is, nem is) nem adnám semmi pénzért (na nem mintha itt használhatnék gázt) :-))
Hát ez tényleg nem kevés összeg! Említetted a régi villanysütőd... erről jutott eszembe a szomszédom esete. A felesége nagyon szeret sütögetni, gyakran megy a sütő (ez pedig tényleg tekeri ám a villanyórát), szóval kitalálta, hogy vesz egy új, de hagyományos villanytűzhelyt, hogy a fogyasztás kevesebb legyen. A férjem ment át segíteni kicsomagolni az új tűzhelyt, stb. .... legnagyobb megdöbbenésükre kiderült ám, hogy az új tűzhely többet fogyaszt, mint a régi:-)))))
Mondjuk a fagyasztóláda sem a spór-üzemmódról híres:-) Nekünk nagy kombi hűtőnk van, alul jó nagy fagyasztórésszel, egy kisebb gyorsfagyasztóval (jégkockának stb.), már szemezek egy ideje (tavaly nyáron akartam megvenni) egy még ettől is nagyobb dupla széles hűtővel, ami jégkockát és hidegvizet adagol stb., de aztán rájöttem, hogy hármunknak ez a mostani Whirlpool-os hűtő-fagyasztó is bőven elég, így végül abból a pénzből amit a cserére szántam, inkább elutaztunk nyaralni:-)
Erről a kiégetésről még sosem hallottam. Most próbálok a fejemben valamiféle fizikai összefüggést kihozni az első kiégetés és a sütés minősége között...de semmi:(. Mert ha először nem is lett kiégetve, de utána ugye süt az ember eztazt és egy idő után kiég. Még ha kemence lenne, akkor bólogatok nagyokat.
No az enyém már kiégett rendesen, kezd a lemez elfogyni...pedig nem is öreg, 4-5 éves lehet.
Enyémben is alufólia van. Nagy, fedeles jénaim nincs. A kenyér azért finom, csak világos tetejű.
Sajnos, a szerelő nem mondta, hogy az első begyújtáskor meddig kell égetni a sütőt, és miért. Jól ki kellett volna égetni, hogy jól működjön. (A sógornőmé nagyon jól süt. A szerelő tanácsára hosszasan égette első alkalommal, állítólag így "állt be" a sütő.)
Jaj, hát a miénk is ilyen, ill. szerintem minden gázsütő ilyen, mármint, hogy nem süt egyenletesen alul-felül. Nekünk alufólia van duplán hajtva az aljába, de hallottam olyat, hogy cserepet, miegymást tesznek bele. Vagy ha van hely, akkor eggyel feljebb tenni.
De legjobb jénaiban, mert akkor a sütés végefelé le lehet venni a tetejét, rákokszolni, hogy ne száradjon ki és a teteje is "hozzásül" az aljához.