Sziasztok, üdvözlök mindenkit!
Dyje vagy új nevén Vysočina (ejtsd Dije és Viszocsina)
Még június végén hozta Enzo barátunk a hírt itt a fórumon, hogy egy magyar gyártmányú vízibusznak megkezdődött a transzportja Csehországban. Mivel ismerős volt a dolog számomra is, felkerestem, hogy 23 év után újra fedélzetére léphessek.A hajó eddigi sorsát a regiszterben olvashatjátok.
A Jihlava folyó vizén közlekedik, mely felduzzasztva a Dukovany (ejtsd Dukovani) atomerőmű vízszolgáltatója Dalešice (Dalesice) falu mellett Csehország dél-morvaországi tartományában.
1

2

.A parton kihelyezett menetrend nemsok jóval biztatott,vártunk tehát 1 órányit s közben egyre nőtt a várakozó utaznivágyók száma is.Aztán eljött az a pillanat amire majdnem egy negyedévszázadnyit vártam, végre előbukkant, s egyre közeledett.
3

4

5

Aztztán a kikötőbe kanyarodott, s miután kikötott leálltak 120 LE-s Zetor motorjai.Az utasok kiszálltak, a személyzet is távozott, mi pedig addig szemügyre vehettük jobban.
6

7

8

9

10

11

12

A személyzet, miután felfrissítette magát, visszatért s a kapitány kijelentette, hogy most nem menetrendi járat következik, hanem 1 órás sétahajózás az ott várakozó turistáknak.
13

Illedelmesen megvártuk míg beszállnak, azután a nagyon inteligens matróz fiú megkérdezte várakozik -e még valaki, amire mi természetesen jelentkeztünk és fejenként cca 730 HUF-nak megfelelő Cseh koronáért már a fedélzeten is voltunk.
14

A menetjegy
15

Az út során csak a táj szépségét láthattuk, mert halászból, piknikezőből és sátorozóból irgalmatlanul kevés volt a parton. Lehet, hogy az atomerőmű közelsége riasztja az embereket
16

17

18

Az egyetlen kemping előtt fordultunk meg és vettük az utirányt vissza a zárógát felé.
19

A hajó farában büfé működik és a kedves kiszolgálás, valamint a kinálat jelentősen hozzájárult az utasok jó hangulatához.Jó volt látni, ahogy a matróz beszálláskor segíti az idős utasokat, valamint azt is, hogy az út során a büféslány egyedül kiszolgálta őket annélkül, hogy ott sorakozzanak a pultja előtt, tehát Ő ment közéjük.
20

21

22

A büfében ilyen képeslap is kapható
23

Aztán megint megpillantottuk a zárógátat s majd mögötte az atomerőmű egyik hűtőkondenzátorát.
24

Ezeknek közeledése jelezte, hogy egyre közelítünk a kikötőhöz, ahol már megint szépszámmal várakozott a következő csoport.
25

Kikötöttünk, s a kapitány jelezte, hogy a hajó kész az új utasok befogadására.
26

Elégedetten szálltam ki, egyrészt, mert fiamnak megmutathattam gyermekkori élményeim csehországi tárgyainak egyikét, másrészt pedig örömmel töltött el, hogy a csehek, természetükből adódóan nem adták át a hajót az enyészetnek vagy a lángvágónak. Sajnos ilyen örömökkel Szlovákiában sokkal ritkábban találkozom....
Ha minden jól alakul, jövőre az Orlík tározón keresem fel majd a Presston ex Vranov vízibuszt.
U.I. Elnézést a beszámoló hosszáért, de a felét így is kihagytam....