ha jól emlékszem a popeye nem bírja a hideget, le kellett volna már szüretelni, nem hiszem hogy rendbe jön :( új zélandival még időben vagy, kicsit vastagabb a levele mint a sima spenótnak, de nagyon ízletes és egész nyáron terem nem csak 1szer-2szer :)
sziasztok. ez a nedves idő meggyilkolta a gyönyörű spenőtomat. a gugli szerint spenótperonoszpóra. mit csináljak? ha tövig levágom, akkor egészségeseket fog hajtani, avgy kezdjem elölről egy másik ágyásban?
Szerintetek meddig lehet a piacon paradicsompalántát kapni? Mindig venni szoktam, 5-6 erősebb tövet, mutatóba-kóstolóba, kicsi a kertünk, eltenni meg nem szeretem (inkább a gyümölccsel bajlódok). Az volt a terv, hogy a múlt hét végén megyünk venni, de az időjárás annyira szörnyű, hogy még halogatom.
De nem sárgulnak, csak úgymond fonnyadnak... esetleg fényhiány? A kérdés, hogy bevigyem-e őket a házba, vagy ne. Az biztos, hogy a melléképület szélvédett, és melegebb van, mint kint.
szerintem fáznak. Az ablakban vannak a palánták, de sárgulnak a levelek. Főleg a paprikáé. Sajnos ez ilyen. Ha napokon belül kisüt a nap márpedig ki fog, majd helyrejönnek.
Üdv, segítsetek kérlek. A paradicsompalántákkal szombaton még semmi baj sem volt, mára viszont szinte az összes cudarul néz ki. Össze vannak fonnyadva a leveleik, soknak az összes, a legnagyobb néz ki a legrandábban. Egy levél alja szürkés színű volt, vörösesen átszőve. Mi lehet a gond? Egy beton melléképületben voltak, egész héten semmi bajuk sem volt, az időjárás meg hát rossz volt. A hideg tett be nekik? Vagy a felmelegedett beton? Vagy hogy a melegebb helyre hirtelen hidegebb áramlott ahogy kinyitották az ajtót? Ha kiültettem volna őket, akkor még rosszabb lenne a helyzet? Mert akkor még a vihar is tépázta volna őket. És miért pont a legkisebb, a kb. 5 centis maradt egyedül sértetlen? Esetleg tápanyaghiány? Gyönyörűek voltak, egészséges zöldek, igaz kicsik, de máshol ekkorákat láttam kiültetve. Mi tett be nekik?
hát hogy nem az lesz ami a képen van arról még nem tudok nyilatkozni, majd pár hónap múlva kiderül :) a kelésével idáig meg vagyok elégedve, elég szépen kikeltek, diamant f1 cukkini kb 20-25 magból 2-3 nem kelt ki, vetettem még ilyen márkájú romanesco brokkolit meg karfiolt, karfiol még nem kelt ki, brokkoliból is 15-ből 2 nem kelt ki
A Rocalba magjait nem szabad megvenni, rossz minőségűek, drágák, és ha véletlenül ki is kel valami, nem az lesz, mint ami a fotón van. Eddig még mindig megbántam, ha vettem.
Laskám volt szilen és almafán, csak nem öntöztem, és nem termett sokat. Azt is gyakran megrágták a csigák és bogarak, mert mindig elfelejtettem meggyilkolni őket.
Ugyan, egy mozgatható tetejű üvegház nem városi, hanem agrártechnológiai vívmány. :) (Már nem is emlékszem, hol láttam ilyet, talán holland találmányoknál.) Száz évvel ezelőtt meg a talajtakarás és a fóliasátor, vagy akár a sorvetőgép lett volna scifi. Gondolj csak bele, menyi előnye volna ennek a paradicsom termesztésében. A szabadföldiség és az üvegház minden előnyét egyszerre élvezhetnénk, a hátrányokat elfeledve. :) Nem volna többet tavaszi fagyveszély, korai őszi fagyok, özönvízszerű eső, sem üvegházas vízíz meg rendellenes ásványianyag-felhalmozódás. Az egyetlen bökkenő a magas létesítési költség, bár itt is inkább a plexi anyag, mintsem a működtető motor volna drága, amit bármely statikus üvegháznál be kell szerezni.
az engem is érdekelne, hogy mikor lehet felszedni krumplit azt olvastam, hogy amikor virágzik a krumplibokor akkor már nem nőlnek tovább a gumók ez valóban így van?
Munka mellett nem is tudom mi érné meg ekkora ráforditással... A múlt évben elhatároztam, hogy 20 paradicsom palántánál több nem lesz. Nem merem összeszámolni, hogy a kiültetett 40 mellett itthon szanszéjjel mennyi van. Paprika úgyszintén, az összes többi egyéb kis ez az... Szerintem egy olyan szuper üvegház kellene mint amekkora a kert...
Jelenleg nekem már az is elég lenne, ha itthonról webkamerával nézhetném a kertet, de ott még villany sincs... Szóval álmodik a nyomor.
Hm, a realitásoknál maradva, már attól boldog lennék ha a kertig ki tudnék menni, a gyomlálásról nem is beszélve.
Tegnap egész nap és egész éjjel szakadt az eső. A palántáim az erkélyen éjjel úgy megverte, hogy a ládában is folyik a viz. Most sütöget a nap és erős szél fúj.
nálam is fekszik pár tő paradicsom, remélem rendbe jönnek. bár nem esik az eső, de olyan hideg van hogy a postára is télikabátba mentem... semmi kedvem kint lenni :/ krumplim nagyon megnyúlt, tényleg, mikor lehet először szüretelni? :)
Akkor azért nem lenne rossz egy ilyen, ha az ember dolgozni jár, és nem tudja időben nyitni-csukni. A fűtési költség se lenne akkora. Szóval én azért elfogadnám, persze nagyon örülök annak kicsi üvegháznak is, amit még meg tudtunk engedni magunknak. Most bent van az összes paradicsom, a locsogó hideg esőben nem sok értelme lett volna kint hagyni. Tegnap este az időjárás jelentésben csütörtök reggelre 3 fok minimumot mondtak, ha netán kiderül az ég, nálunk ebből fagypont közeli hőmérséklet is lehet. Úgyhogy most már várok hét végéig a kiültetéssel, adtam nekik wuxalt. A sár nálunk nem olyan borzasztó, az ágyások között járható a kert, a növények nagyot nőttek. Egy-két dolog fekszik, de nem tört ki, valószínűleg fölállnak, ha eláll a szél.
Hm. egy ilyen "kalyibában" nem hiszem, hogy én kertészkedni szeretnék. Mindig a természetes, jobbára puritán életteret szerettem. Kunyhót, szénaszállót, tiszta patak-, forrásvizet, néhány jó szomszédot. Az urbanizált világból csak az internetezési lehetőséget hagynám meg.
Na végre nem esik az eső...:-) A kertbe nem mertem még lemenni, ki tudja milyen sártenger fogad majd...?:-( A paprikapalántáim siralmasak, lehet, hogy megfáztak, úgyhogy azt hiszem vennem kell majd helyettük néhányat....
Ezzel még adós vagyok, Hugh Ferney-Whittingstall receptje egy indexes jótevőnk fordításában:
,,Bodzaszörp göndörhajú módra
20-30 frissen szedett bodzavirág
2 citrom és egy narancs reszelt héja
kb. 1.5 kg kristálycukor
kb. 200 ml frissen facsart citromlé (3-5 citrom leve)
borskősav (elhagyható)
Rázd le a rovarokat a virágokról, majd rakd őket egy nagy edénybe*, a citrom- és narancshéjjal együtt, és önts rájuk annyi frissen forralt vizet, hogy éppen ellepje (1.5-2 liter). Legalább 4 órán, de inkább egy éjszakán át hagyd állni. Ruhán át szűrd le a folyadékot, a virágokat óvatosan nyomkodd ki, hogy minden folyadékot kinyerj. Mérd meg az így kapott levet, s minden 500 ml lére számíts 350 g cukrot, 50 ml citromlevet, és egy púpos kávéskanál borskősavat (ha használsz). A folyadékot gyöngéden melegítsd, kevergetve, amíg a cukor elolvad. Óvatosan, gyöngyözve forrald fel, s a keletkező habot szedd le a tetejéről. Hagyd kihűlni, majd szűrd át ruhán keresztül. Tiszta, kifőzött üvegekbe töltsd, 2-3 centi helyett hagyj az üveg szájától. A palackokat dugóval vagy csavarós tetővel zárd le (vagy műanyag edényekben le is fagyaszthatod a folyadékot).
Jéghideg vízzel higítva igyad - 1 rész szörphöz 5 rész vizet önts.''
*Megjegyzem, hogy ne a bogarakat rakd egy nagy tálba, hanem a virágokat :D
Hogyne próbálkoztunk volna :D szedett tyúkgomba maradékát elszórtam a pázsitra, és néha kikelt, néha nem, de inkább nem... :X Kb. 1 km-es séta a városban, és máris van három tuti gombalelőhelyem. Meg még egy van a város határában, ha arra járok, oda is benézek. Én ott termesztem, és amilyen kevés ember szedi, jut mindenkinek bőven.
Igazából a hőszigetelő plexi ára után már nem sokat dob rá. :D
Kiszámoltam, egy sima - csak hogy palántázzak - hőszigetelő plexivel, nem is nagy, valami 2×4 (vagy 3×4?) méteres kerülne 80 ezerbe. :S Vas állványzatot nem számolva. Nem olcsó mulatság ám... Tényleg az lehet a legolcsóbb, ha az ember vesz egy öreg trabit 5 ezerért. :D Csak az csúnya. :D
óó én szerettem volna üvegházat mindig is! de sajnos túl drága :( ha majd lesz saját házunk lehet oda csináltatok valami kis fűthetőt, hogy télen is legyen zöldségünk, akkor megérné. de ilyen esőérzékelős elektromotorosról én álmodni se merek, örülök ha egy simára való összejön :)
"Nekem a múlt évi száraz és az idei esős tavasz is nagyon szélsőséges." - Modern dinamikus üvegházzal ez nem okozna problémát, tehát ha hatalmunk nincs is rajta, de a hatásain mégis lehetne. Csak hát nem kis pénz építeni plexiből egy fémvázas, esőérzékelős, elektromotorral felhúzható tetejű üvegházat.