Előbbinek nyitott, utóbbinak zárt a felső fedélzete. http://www.papernet.hu/index.php?l=sdetails&lang=hun&i=149 http://www.papernet.hu/index.php?l=sdetails&lang=hun&i=127
A Hunyadinak nagyobb része nyitott, és ezért jobban kirándulóhajó érzése van rajta az embernek. A Rákóczi nagyobb része zárt (ez a legzártabb a 3 közül), rendezvényhajó jellegű.
Remélem, nem off a téma. Érdeklődök a T. Leányságtól s Legénységtől, van é valakinek itt - ott fiók mélyén hánykolódó apró fémpénze, melyen valamilyen Ha-Jó található. Aki netalán szintén gyüjtő, azzal tudok cserélni is. Ilyenekre gondoltam, ezekből van cseranyagom is.
Szerintem igen, mert ha nem hirtelenül mélyül hanem laposan, akkor a sekély vízben tudnak magasra nőni. Lásd a pár ével ezelőtti távolkeleti cunami: a nyílt vízen pár centi magas, de nagyon hosszú, emiatt alig érzékelhető hullám, a parthoz érve elöntötte a városokat.
De ha valaki ezt ennél tudományosabban meg tudná magyarázni, azt megköszönném.
Nem tudom, eredetiek-e a csavarok, de úgy tűnik az eredetvel egyezőek (ránézésre). Én továbbra is a vízben keresném a hullámverés eltérőségének okát. Talán a part mélyül másképp, hirtelenebbül?
A két tározó közt nincs számottevő mélységbeli különbség a megfigyelt helyen, sőt azt is mondhatnám, hogy a vranovi tározó azon része, ahol a nagybácsim nyaralója van talán még mélyebb is. Pl. ott egy egész falu volt valamikor minimum 20 méterrel a vízszint alatt mégis a hullámok cca 50 cm-sek voltak. Dalesicén a reaktor csúcsrajáratásakor a vízszint 8m-rel is csökkenhet, viszont az adott megfigyelési pont környezete nem utalt elárasztott völgyre. A fiam figyelt fel rá, hogy milyen kicsik a hullámok, cca 20-25 cm-sek lehettek.˝Vranovon most közlekedik egy függesztett duplamotoros hajó, amely kb. ugyanekkora hullámokat produkált és a rendőrcsónak egyetlen motorja cca ugyanakkora fordulatszám mellett mégis simán verte hullámmagasságban. Annak még a csavarvize is másabb volt. Nem okozhatja ezt az eltérést a hajócsavar alakja? A Dyjéé megvan
Szuper beszámoló, nagyon kösz érte! A hajó is szép lett, jól néz ki kívül-belül, és a környék sem rossz. Fehívnám a figyelmet a legutolsó képre, amin jól látható, hogyan sikerült megoldani a letekerhető ablakok vízszigetelését! A hullámverésben lévő különbséget a két tó között nem okzhatja a vízmélység-eltérése (Orlík esetleg sokkal sekélyebb?)?
A motorok hangja végképp nem volt zavaró. Akkor kezdtek csak duruzsolni, mikor a kapitány cseppet a lovak közé csapott, mert majdnem későn vette észre, hogy lekési a járatot. Soros 6 hengeres motorokról van szó, melyek a Zetor Crystal traktorokban sem lármáznak, ha nincsenek túlpergetve. Engem viszont az lepett meg, hogy nagyon kicsi hullámverést idézett elő a parton. A vranovi duzzasztón a hétvégiház tulajdonosoknak mindig a hullámverés okozta part elmosást kellett helyrehozni a lakjaik előtt.
Szolgálati közlemény: Az indekc egy régi bugja ütötte fel a fejét! Az utolsó hsz. sok esetben nem látszik, mert csak. Ha viiszont fordított sorrendben (növekvőben) nézitek a topicot, akkor ott van a helyén, illetve jó eséllyel akkor is, ha már jött utána újabb post. Tööbbek közt ilyen duplázás miatt hiányzik a #60766 hozzászólásom, mert kértem a duplázás miatti törlését.