Keresés

Részletes keresés

asha09lcc Creative Commons License 2009.03.22 0 0 19816
a14.oldalon van egy hősvisszanyerős 6,5 jósági fokú jószág az tetszik a legjobban,
Előzmény: durkonorbi (19814)
gaga04 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 19815

Sziasztok!

 

Folyadékhűtőről kérdeznék. Konkrétan Daikin EWYQ005AB. Már meglévő fűtésrenszer mellé kiegészítésnek jobbnak tűnik, mint az Altherma. Már csak azért is, mert fele annyiba kerül. Mivel tud kevesebbet, mert a COP hasonló, és a digitális távvezérlővel gyakorlatilag minden feladatot megold.

Köszi

durkonorbi Creative Commons License 2009.03.22 0 0 19814
Nagyon jó cuccaik vannak a katalógusban!!! ... főleg a HMV hasznosítás tetszik, én is azon agyaltam már jó ideje, hogy ilyet kellene csinálni! :)
Előzmény: asha09lcc (19812)
durkonorbi Creative Commons License 2009.03.22 0 0 19813
Szia asha09lcc!

Igen pontosan így néz ki, mint amit linkeltél!
Szóval lehet van ilyen "alaplapod"? És hogyan juthatna el hozzám - és mennyiért egy ilyen? :)

A kompresszort illetően még megnézem, hogy valóban az-e baja, hátha nem is... majd kiderül.. egyelőre a beltérijét teszteltem le, az úgy néz ki működik szépen... majd a következő a kültéri lesz... ha jól néztem az adatlapját egy matsushita kompresszor van benne, majd kipróbálom esetleg az elektronika nélkül ill. az elektronikát a kompresszor nélkül, megy-e....

Esetleg ehhez a tipushoz nincs valakinek Service Manualja? Csak kíváncsiságból... fórumtárs küldött sok anyagot (install és user manual, bekötések stb... ) de sajna service manual nem volt közte... van egyáltalán ehhez a tipushoz? Csak kéne lennie, nem ?!
Előzmény: asha09lcc (19811)
asha09lcc Creative Commons License 2009.03.22 0 0 19812
http://global.midea.com.cn/midea/uploadManual/1234763574088.pdf

És egy kis levegő, víz víz-tengervíz stb hőszivattyúzás.
Hogy azért ők is haladnak.

16-19 oldal is érdekes.
a 14-en 6,55-ös jósági fokról írnak.

Vagy saját gyártású vagy Copelabd technikával.


http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.refrigeration-engineer.com/forums/archive/index.php/t-3384.html&ei=XWrGSczkCtuNsAb6kKTMCw&sa=X&oi=translate&resnum=5&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dcopeland%2Bscroll%2Bmake%2B%2Bmidea%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26hs%3DM3Q%26sa%3DG



http://www.emerson-ap.com/site/shared_doc/pdf/POV_asiadigscroll_ls_0104.pdf

http://global.midea.com.cn/midea/createNews.do?newsId=64
Innen egy kis idézet:

Midea and Toshiba has been cooperating with each other for a long time. As early as in 1993, the two parties had started cooperation in terms of air-conditioning technologies and launched a number of popular products of Toshiba style. In April 1999, Midea started working with the new joint venture of Toshiba Carrier, which was established in the same month, in the domain of central air-conditioning technologies, and subsequently developed Midea's commercial and central air-conditioning products. In July 2008, Midea Electric Appliances Company and the international refrigerating giant Carrier announced their joint efforts to establish a joint venture for manufacturing Carrier branded air-conditioners and small commercial air-conditioners.



Még mielőtt bárki azt mondaná istenítem őket , ez nem igaz csak látni kell odaát Kiínában nőnek az óriáscégek.
Ugyanígy a Haier és a Gree is szépen gyarapodik, mi meg csodálkozunk és bonyolítunk mindent.
Előzmény: durkonorbi (19810)
asha09lcc Creative Commons License 2009.03.22 0 0 19811
Nálam van egy pár kihajigálva...de látod szerencse a Midea a régi dokumentumokat is fennhagyja. Nekem van még kb megmaradt 20 alaplapom, talán ilyen is van közötte megnézem holnap.
Nem univerzális az akasztás és a bepattintás miatt csak a sajátja jó. Az MSB és MSG sorozat alaplapjai nem egyformák ez a régebbi kivitel ami neked van. A lekerekített sarkú. A technika nagy mértékben azonos a külső a régi Trane-ktől származik.
Ha pontosan ez:
http://www.mideaaircon.com/productinfo.asp?productid=154

Maga aa szerkezet jó starabíró jószág, mimég találkoztunk az eredeti Toshiba elektronikás változattal .Ritka aa kompresszorhiba ennél ez első szériás Toshiba licenszű kopinál inkább az kondenzátor adja meg magát.
Előzmény: durkonorbi (19810)
durkonorbi Creative Commons License 2009.03.22 0 0 19810
Na úgy tűnik javult a rendszer! :)


Még azt kérdezném a tisztelt szakiktól, hogy az a fémlap, amit a falra kell rögzíteni, hogy arra kerüljön fel a klíma, az valamilyen szinten szabványos, tehát tudok venni esetleg klímásnál ilyet a split beltéri rögzítéséhez, vagy gyártónként/típusonként eltérő? Ha eltérő, akkor valaki tud esetleg ebbe ennek a beszerzésében segíteni (a lenti Midea készülékhez kellene... MSBP-070HRE, pontosabban a gyártói honlapon MSB-07HR -ként szerepel)?

durkonorbi Creative Commons License 2009.03.20 0 0 19809
Most jött el az idő, hogy egy ideig nem írok az Indexre... :( már sokadjára szivat meg, hogy beírok valamit, és aztán elszáll mindenestől, és nyoma sem marad!!!!!
Egy kedves fórumtárs küldött anyagot, itt is köszönet neki mégegyszer!!!!
Ami miatt kerestem elsősorban leírást, hogy tiszta legyen, hogy pl. a hűtés/fűtés vezérlés mi módon történik, direktben, relével, vagy miként... mielőtt szétkapom, persze úgyis kiméregetem, de jobb előtte átnézni, úgy tudom, pontosan mit keressek és hol! :)
Illetve az egyéb technikai jellemzői is érdekeltek, ami nem volt fent a neten általam elérhető módon! :)
Előzmény: viricsi (19808)
viricsi Creative Commons License 2009.03.20 0 0 19808

Így már egy kissé más a baba fekvése. :-)

Segíteni ennek elenére sem tudok, Mideával foglalkozó kollégámnak sincs szervízkönyve.

Egyébként a kültéri egységek elég könnyen áttekinthetőek, ha van némi műszaki affinitásod, könnyen kibogarászhatod a működését.

Előzmény: durkonorbi (19806)
easy77 Creative Commons License 2009.03.20 0 0 19807
Mintha az oldalatokon ápr. 15 lenne a forduló?
Előzmény: windy12 (19779)
durkonorbi Creative Commons License 2009.03.20 0 0 19806
Kedves viricsi!

"Szerintem más megoldást keress a klimaproblémád megoldására.
Félreértés ne essék, sem bántani, sem kioktatni nem akarlak, soraimat segítségnek szántam."


Ezt jó, hogy odaírtad a végére, mert az elején felment a pumpa, de így le is... :)

Szóval:
1, ha emlékszel rá, hogy kerestem eme megoldást a klíma kérdésemre, és azóta olvasgattad a fórumot (ha nem akkor ne ess nekem egyből! :) ), akkor azt is láthattad, hogy találtam megoldást a házam klimatizálására egy Carrier 40GKX 018 formájában , ami képes biztosítani a szomszédos szobák levegőellátását légcsatornán keresztül, és friss levegőbetáplálásra is alkalmas, teljesítménye elég a könnyűszerkezetes galériás háznak (kb 5kw) ... ez még jobb is lett mint az aranyközépút, számomra ez az ideális megoldás! És minőségben szerintem nem kell külön dícsérgetni a márkát... és természetesen szaki végzi a beszerelés végső fázisát (peremezés, vákuum, ha kell gázkorrekció) nem a műszaki ismereteim hiányossága miatt , hanem elsősorban a szükséges eszköz és a sokéves tapasztalat miatt, ami nekem nincs, és nem akarok egy ilyen klímát leamortizálni, sem évente lebontani a mennyezetből!

2, valóban a Midea jelenleg akár roncs is lenne, de mivel a beltéri része tökéletesen működik, és a kültériben van sok olyan alkatrész ami nekem jól jöhet kapcsolódó barkács-projectjeimhez, azt a pár ezrest (tényleg csak pár :) ) szerintem megérte bőven amibe volt ...

3, egyik fórumtársunk révén - itt is köszönet neki - hozzájutottam egy passzos külső egységhez, amit így össze lehet kötni ezzel a beltérivel is akár - ha összepasszintható normálisan (ezt szeretném elsőkörben ellenőrízni a manuálok révén, és kicsit tisztába kerülni a gép műszaki tartalmával, telepítési követelményeivel, mert nem találtam róla normális leírást a neten, nem úgy mint a Carrier esetében) így mindjárt nem egy roncs lesz az eredmény, hanem egy használható légkondi!

4, valóban nincs zöldkártyám, de egyrészt gázos cégnél vagyok (többek között klíma és laborgázok is) másrészt amihez nem értek, vagy nincs meg a szükséges szerszámom, azt úgyis szaki fogja csinálni elsőkörben, de műszaki ember lévén előbb utóbb ígyis-úgyis sor kerül a saját barkács részére is, de nem egyből, és nem a nagyértékű cuccokon természetesen!

5, környezetre hidd el figyelek, házon belül is van kontroll! :) :) :) Feleségem környezetmérnök, jómagam vegyész! :)



Szóval ezek után mégiscsak megkérném az ellenem galád módon - :) - fellázított " topikbéli szakik " -at, hogy ha tudnak mégiscsak segítsenek nekem service- ill. installation manual-al (hangsúlyozom, ha van magyar is, az csak előny!! :) )
Előzmény: viricsi (19805)
viricsi Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19805

Dobd ki a fenébe!

Komolyan mondom, hogy megáll az eszem. Néhány hozzászólással korábban azt írod, hogy középutas megoldást keresel, ehhez képest beszerzel egy roncsot, aminek a javítási költsége feltehetőleg meghaladja egy új, alsó kategóriás gép árát.

Arról már nem is kezdek elmélkedni, hogy vajon tisztában vagy e azzal, hogy olyan hűtőkör javitását, amely ózonkárositó, vagy üvegházhatást növelő hűtőközeget tartalmaz, csak szakképzett, megfelelő zöldkártyával rendelkező szakember végezheti. Egy telepítési útmutató nem fog segíteni és merem remélni, hogy a topikbéli szakik sem fognak elméleti segítséget adni egy ilyen munkához.

Szerintem más megoldást keress a klimaproblémád megoldására.

Félreértés ne essék, sem bántani, sem kioktatni nem akarlak, soraimat segítségnek szántam.

 

Előzmény: durkonorbi (19804)
durkonorbi Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19804
Sziasztok!

Szerváltam olcsóba egy légkondit (ha minden igaz akkor a kompresszora van leégve) a tipusa Midea+Plus MSBP-070HRE.

Ehhez keresnék telepítési és szervizelési útmutatót!
Tudtok nekem ebben segíteni?! Jó az angol is, ha magyar nincs hozzá!

Előre is köszi!



asha09lcc Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19803
És a Panasonic is szépen nekiindult , az is drágább lett.
De legalább Ft-ban a listaárai, mint az LG-nek is.
Viszont a rézcső ára csökkent szezon elején kb 20%-al ami a rossz Ft árfolyam szerint azt jelenti a világpiaci ár kb 40%-al ment le.
Hosszű idő óta először, mert nagyon szép karriert futott be az ára.
asha09lcc Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19802
Megérkezett a teljes LG árlista. Elég húzósra sikerült!
Válság és áremelés együtt ez elég szépen hangzik.
Majd meglátjuk.
kokler? Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19801
Úgy látom az ügyfelek fejlődnek az internetes melegemvan oldalon, már megmondják, hogy a kültéri áráért szeretnék megvenni az egész rendszert, fel ne szereljük ingyen?
Mud Rider Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19800
Jó a példa!
A nyomás nem tréfa.
És, pont erre van a nyomás próba, hogy ez akkor derüljön ki, amikor még nincs belakva az épület.

Előzmény: klimakiraly (19793)
asha09lcc Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19799
Köszönöm mint látható időnként azért a véleményünk hasonló is lehet.

Közben rájöttünk a hiba okára is ezt nem írtam eddig.
A cserélt kültéri egységeknél volt mindegyik esetben a bibi, ugyanis az egyik kollega(legalábbis ez a legvalószínúbb) a csöveket egy kicsit izmosan tördelte be a helyükre, ha megcsuklott egy patentfogóval kinyomta, csőhéj rá.
Ilyet a 6-ból 3 esetben találtunk utólag, a másik 2 esetén anyagfáradás lehetett(nyomás és hő) mert semmi sem látszott a repedésen kívül. 1 esetben rossz peremezés volt az ok.
Eredetileg csak hűtős gépek voltak, ehelyett mentek fel a hőszivattyúsak.
Persze a vendégek használták fűtésben is gondolom.
Hozzátartozik, hogy lehet a lágyítás helyett valóban új csődarabokat kellett volna forrasztani, lehetett választani, mi az egyszerűbbre szavaztunk.
Igazából akkor 3 db ami érthetetlen módon adta meg magát, ez talán benne van a pakliban.
A helyreállítás óta nem volt hűtóközeg gond csak eggyel, ott a beltéri adta föl az elpárologtatóban az alu lamella alatt lyukadt ki. Nagyker szó nélkül cserélte, mi szó nélkül autóztunk emiatt majd 500 km-t.

Valószínűleg ha a megrendelőt elkeserítjük azzal, hogy ezt csak új csővel lehet megcsinálni, ugyanúgy egy másik vállalkozás megoldja a régivel.

Hozzáteszem amit írsz teljesen igaz mi is nem egy esetben tettünk régi csövezésre új szerkezeteket. Elektrokémiai korrózió lehetséges ahol esetleg a pára kicspódik és közel van vagy összeér más fémmel, de én ilyen elektrolízisis csőpusztulást csak szekértőtől hallottam és tankönyvben láttam szerencsére, tehát nem gyakori.
Előzmény: Légkondoktor (19798)
Légkondoktor Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19798

Nem egyszer, hanem számtalanszor telepítettünk már klímát régi csőre. Az 1 mm falú rézcsőnek, ami esetleg be van betonozva, falazva, semmi baja nem lehet még tíz-húsz év alatt sem. Természetesen a szabadon lévő részeket le lehet vágni, friss lágy csövet forrasztani rá,  kétlem, hogy csak úgy eldurranna. Csak gondoljunk bele abba, hogy a beltéri egységekben milyen falvastagságú az elpár, és annak is ki kell bírni simán 50 Bar nyomást.

 

Kilencvenes évek elején épült irodaház (nagykövetség) strangjaiban futó csőpárat szinte lehetetlen újracsövezni nagyobb bontás nélkül, emeleteken keresztül. A Fujitsu gép, ami rá volt telepítve, nyolc évig bírta a szervert, aztán került rá egy Trane, ami tavaly adta meg magát, most pedig egy Daikin megy vele. Greenclean mosóközeggel átmostuk, kapott egy új olajcsapdát, aztán meg megy minden tökéletesen. Az újracsövezésre a főnököm elkészítette az árajánlatot, majd kétmillió forintra rúgott. Így meg kijött kétszázezerből. Nem mindegy.

payagyerek Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19797

A vége eltünt.

 

Nyilvánvaló, hogy a csőcsere a megoldás. Azonban gazdaságossági okok indokolhatják a régi meghagyását. Épp ezért is volna az R410. Az mégsem tipor annyit a légkörön, mint az R22.

Szerintem ez azért nem oly általános est. Én senki lelkiismeretére nem vetném a dolgot. Gyanítom, mindenki elvállalta volna eme közületi megrendelést.

payagyerek Creative Commons License 2009.03.19 0 0 19796

Bocsánat, hogy megint ide pofátlankodok, de nekem elég furcsa látvány, hogy egymásnak estek, miközben szerintem elég egyértelmű a szitu.

Bár én nem valák klímás, de arról van sejtelmem, hogy a "hideg" nyomáspróba valóságos üzemi körülményeket soha sem produkál! Csak, hogy adott pillanatban szisszen-e, vagy sem! Hiába jár el bárki előírás szerint.

 

Gondolok itt arra, hogy üzem közben a cső nemcsak nyomással van terhelve, hanem egyúttal igen jelentős hődilatációs mozgással is. E kettő együtt olyan, mint Bud Spencer és Terence Hill.  :-)

Ebből kiindulva gondolom, hogy a nyomáspróbázott cső fél év mulva nyugodtan elpukkanhat. Nyilvánvaló, hogy a csőcsere a megoldás. Azmegrendelést.

 

bocs mégegyszer

asha09lcc Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19795
Valószínúleg Édesanyád Neked szólna, és az is valószínű, hogy 1 csövezés esetén könnyedén rá lehetne beszélni a csőcserére.
Hacsak ott is nem olyan a helyzet, hogy bonthatatlan.
Előzmény: Mud Rider (19791)
asha09lcc Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19794
Ez teljesen jogos megjegyzés!
Hozzáteszem még, hogy a 40 bar nem játék valóban és nagyon jó a kioktatás is, de épületgépész műszaki szakértőt kérdeztünk meg előtte. mit lehet ée mit nem és mi a szabályos. Ugyanis ekkora mennyiséget bizonylazótolni is kellett gépből, szerződés stb.

Az meg, hogy egy kis akadály miatt egy ilyen megrendelést hagyjunk veszni és utána az egész intézményt is bukjuk, azt hiszem nem életszerű....
Előzmény: klimakiraly (19793)
klimakiraly Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19793
Én nyomás próbáztam 40 Barral 6-os rézcsővel mert ugye a "hegesztőtömlő" nem bírja ... VRV-t és a fésűs osztó vége kiszakadt .... álmennyezeti lap egy se maradt a mennyezeten, egy fénycső armatúra lerepült ... plusz az ablakból ki ment az üveg a 2. emeletről ...

Ha hatóság kérdezi úgy is letagadom, nem Én írtam ezt a bejegyzést ... hatalmas szerencsémre senki nem sérült meg ... mert Péntek este nyomattunk minden szakaszt és hétfő reggelig volt rajta ... hogy mikor történt nem tudjuk pontosan mert az őrség a másik oldalán volt a háznak és nem vette észre ...

Szóval óvatosan azzal a 40barral... az is hülye volt aki kitalálta hogy légneművel nyomatni a 1,5x-ra ... ilyen gázokat ...
Előzmény: Mud Rider (19785)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19792

Elkészült az előszerelés, szépen besüllyesztve a falba.

Windyéknek köszi a közreműködést. :)

 

 

Mud Rider Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19791
1., megszokott nyomáson a szakmai gyakorlat által jellemzőként emlegetett nyomásokra céloztam.
Azaz a kondi oldal nyomására.
Míg az R22 kondenzációs nyomása 16-18 bar addig az R410a 27 bar körül ketyeg. Magasabban mint az R22 rendszerek próbanyomása!!

2., "ha a T.Megrendelőnek nincs pénze normálisan megcsináltatni, akkor ne csináltassa sehogy, de sz@rul meg végképp ne."
Nem jó, ha műszakilag helytelen megoldást csinál valaki, mert úgy óccsobb.
Jobb, ha nem csinál semmit, mint hogy veszélyes, környezetkárosító megoldást csináltasson, mivel csak annyi pénze van a dologra (szánva).

3., " a tisztességért a hentes nem nagyon ad húst, de ... ilyesmi nem történhetne meg."
Azaz, pusztán a tisztességből nem él meg az ember, attól, hogy tisztességes, igényes munkát végezne, még felkophat az álla.
De, ha bármilyen valódi kamara létezne, ami helyettesítené a régi iparosok szakmai hírnevét oly módon, hogy az lehet és maradhat kamarai tag, aki normális munkát végez és az kap normális munkát aki tag, akkor hidd el, hogy nem lehetne ennyi kókányolás.
Most, ha pl. anyám szeretne egy klímást hívni hogyan tudná megállapítani ért-e az illető bármihez? Lehet, hogy csak a webdesignere volt jó!?
Kihez tudna fordulni, ha nem megfelelő munkát/ gépet kapott?
Max. irogathatna fórumokra - megoldás nélkül. Megkapná a Homáron, hogy fotosopp az egész :).
A világ szerencsésebbik felén ez már kiforrottabban megy.

4., Azt nem írja elő semmi, hogy nem lehet a régi csövet használni, de azt megfelelően tiszta és nyomásálló állapotban lenne csak szabad használatba venni.
Azaz, a csövet nyomás próbázni kell(ene) :)

Előzmény: asha09lcc (19788)
Mud Rider Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19790
...meg az alkoholista szülők :)

nem akartam túl lírai vonalra terelni :)
Előzmény: asha09lcc (19789)
asha09lcc Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19789
Kimaradt a nehéz gyerekkor...
És ez a mobil net nem szeret menni amíg itt a szünetben üldögélek 10-15 percet.
Előzmény: Mud Rider (19787)
asha09lcc Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19788
Köszönöm a tanácsot, de szerintem ezt jobb lenne arra bízni aki az adott szituációba kerül.
A hasonlat sántít, szakmai szempontbók szabályosan jártunk el annak elllenére, hogy én sem szeretem az ilyen megoldást.
Az üzemi nyomás és a megszokott nyomás nem azonos fogalom.
Tisztában vagyok a különböző közegekkel és azok összetételével és az adott nyomás és hőmérsékleti viszonyaival is.
Ez meg végképp nem értelmezhető:
Durván hangzik, de ha a T.Megrendelőnek nincs pénze normálisan megcsináltatni, akkor ne csináltassa sehogy, de sz@rul meg végképp ne.

De tisztelettel várom a pontos definíciót ilyen esetben hogyan kell eljárni.
Ugyanis ez, hogy:

Tudom, hogy a tisztességért a hentes nem nagyon ad húst, de ha volna egy épkézláb szakmai testület és általános iparos becsület itthon, akkor ilyesmi nem történhetne meg.

Szintén nem értelmezhető.
Ugyanis sehol nem találtam olyan rendelkezést, amely tiltaná a régi cső felhasználását.
Olyat igen, hogy nem javasolják, de tiltást nem láttam sehol.

Egyébként Te nem vállaltad volna a megrendelést?
Előzmény: Mud Rider (19787)
Mud Rider Creative Commons License 2009.03.18 0 0 19787
Itt jönne a szakmai tisztesség, igényesség.
A megrendelő hiába nem akar valamit ami műszakilag indokolt lenne, azt helytelen elhagyni.
Mintha az autószerelő elengedne folyó fékfolyadékkal, hiszen te csak felni cserét kértél.

Tudom, hogy a tisztességért a hentes nem nagyon ad húst, de ha volna egy épkézláb szakmai testület és általános iparos becsület itthon, akkor ilyesmi nem történhetne meg.

Durván hangzik, de ha a T.Megrendelőnek nincs pénze normálisan megcsináltatni, akkor ne csináltassa sehogy, de sz@rul meg végképp ne.

Rövid itt a hely, hogy a klimatechnika alapjait elmagyarázzam neked, de megszokott nyomás (inkább üzemi nyomás) természetesen létezik.
Valószínűleg még te is meg tudnád mondani, mennyi egy egészséges magasnyomás érték 22 és 410a esetén.
De ha más nem, a védelmek meghatároznak egy nyomás szintet, amit a csőnek el kellene bírnia (+ biztonsági tényező).
Erre illene nyomáspróbázni. Gondolom ez evidens.
Aki ezt nem csinálja, az rossz munkát végez. Ez is evidens.

Ezt így egymás között elismerhetjük és próbálhatjuk mentegetni a nehéz gazdasági helyzetre, rossz pedagógusaira, stb.-re hivatkozva.
Előzmény: asha09lcc (19786)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!