Keresés

Részletes keresés

Berger Enda Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2913

terveződ gerendaházas? Széküléseket alkalmaz a tető tartására? A galéria esetén az nem látszhat, mert nem esztétikus! Nálunk is ilyet tervezett, aztán a kivitelező azt mondta, hogy ez csak papíron áll meg...

Bmalag, a tolóajtó alja nem tökéletesen zár, a hangok és a szagok javát kiszűri. Felsősínes, alul csak a küszöbhöz takar.

Előzmény: Aga (2911)
bmalag Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2912

Enda,

a tolóajtó alját, hogy oldottátok meg. Milyen sínen vagy valamin fut, hogy az zárja is a szagokat?

köszi

bg

Előzmény: Berger Enda (2910)
Aga Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2911
hmmm... ez erdekes... pedig semmi okot nem latok ra, hogy miert ne lehetne ott...
Konyha / szagok: LTP-n ez teljesen normalis akkor is, ha 3 szobaval arrebb van a konyhe illetve akkor is, ha a szomszed foz ;) Eddig nem volt problema :)

Amugy a kozepso resz zarasa nehezkesen megoldhato, mert 4.5m magas. A metszetet nem tettem fel, de az a resz egesz a tartogerendaig felmegy es igy egy hatalmas teret csinal.
Előzmény: Berger Enda (2910)
Berger Enda Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2910
Jamie-nek volt asszem olyan problemája, hogy a fürdőt nem engedték közvetlen a nappalira nyitni...
Az ami konyha nekem nem jön be a szagok miatt, még páraelszívóval sem lehet a nappalit "szagtalanítani". Oda, ha tetszik, lehetne egy falat húzni egy széles tolóajtóval (nekünk is így van), ezáltal, ha nincs főzés, egybenyitott ami konyhád van, ha főztök, behúzod az ajtót. Konyhai csörömpölés kontra tv-zés, alvás ellen is jó.
Előzmény: Aga (2906)
Berger Enda Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2909
A roskadás különbség ott jelentkezhet, ahol az egyik oldalon a betongarázs van (roskadás= közel 0 kb 1,5 méteren mérve), mellette pedig ugyancsak 1,5 méterig és persze tovább a födémig fa, amely még szigetelt gerenda esetén is a 1,5 m-en min. 2 cm-t összemegy.
Előzmény: Sanya_ (2908)
Sanya_ Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2908
Pontosan ezért kérdem, hogy egyáltalán lehetséges-e. Nyilván az illesztés jelenti a gondot, még ha feltételezzük is, hogy két nagyjából egyforma fal (meg persze tető) kb. ugyanannyit is fog roskadni. Tehát ha ez felejtős, akkor felejtős. Keresünk más megoldást.
Előzmény: Berger Enda (2905)
Aga Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2907
Amugy a nagy terasz korul csak egy kis korlat ami jelolve van, az utcafronti terasz opcionalisan telikertte alakithato, azaz azt lehet uvegezni korbe ha majd akarjuk, egyelore csak egy darab teresz ;)
Előzmény: Berger Enda (2904)
Aga Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2906
Feltettem egy szerevrre:

Alaprajz: Alaprajz

és a Homlokzatok: Homlokzatok
Előzmény: Berger Enda (2904)
Berger Enda Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2905

Nem veszélyes ez a roskadáskor? A két fából (akár gerenda v. rönk) lévő részt elvileg nem lehet összekötni emiatt. Azt tanultam, ha fából építkezünk, érdemes a letisztult, bejáratott, egyszerű megoldásokat alkalmazni, hogy ne mozogjanak a részek külön, mert ez szerkezeti károsodáshoz, alapesetben csak szimpla beázáshoz vezethet (a tetők is külön mozognak) A garázst a teljes pinceszint alá kéne dugni, igaz ez egy kazal pénzbe kerül...

Mi a véleménye a többi, gyakorlottabb szakinak itt?

Előzmény: Sanya_ (2901)
Berger Enda Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2904
Nem nagyon látszik, de amit kiveséztem belőle, az tetszik. Kb akkora, mint a miénk, és úgy közelit a négyzetes formához is, és egyszintes (sztem jó választás). A terasz üvegezve lesz? Jól látom? Nincs élesebb képed?
Előzmény: Aga (2899)
Sanya_ Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2903
Ja és így laikusként úgy gondoltam, hogy a garázs fala nem fa lenne a föld felett sem, csak a többi részé, gyakorlatilag mintha egy emelt alap lenne a ház fele alatt.
Előzmény: Sanya_ (2901)
Sanya_ Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2902
Ami ötletünk még van, hogy a garázs elég kb. 5,5m szélesen, vagyis a fennmaradó 4m-en lehetne ablakot rakni, illetve hogy nem lesz garázs, vagy teljesen külön épület. Csak rettenetesen utálok jeget vakarni a járgányról, ezért ha egy mód van rá, szeretnék garázst...
Előzmény: Aga (2899)
Sanya_ Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2901
No itt egy gyorsan összetákolt hevenyészett vázlat. Bocs a minpségért, de most hirtelen csak ezt sikerült összehozni a gimp-pel. Szóval ez a ház oldalnézete, a jobb alsó rész a garázs, felette lennének pl. a hálószobák, balra meg a nappali. Remélem érthető így.

haz
Előzmény: fakeco (2900)
fakeco Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2900

Sanya

Dobjal  fel  valami  rajzot-  utana  lehet  vesezni!

Aga Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2899
En sokaig felig a foldbe sullyesztett garazson gondolkodtam a homlokzatmagassag betartasa miatt illetve hogy ne kelljen kulon meg "hazat" epiteni az autoknak. Aztan megneztem azt a verziot is, hogy a bejarati ajto meghosszabbitasa a garazs (csak ugye kicsit szelesebben) de ez is a hazat epitek a kocsinak eset lett... vegul a jelenlegi tervek ugy neznek ki, hogy a kocsik kint allnak majd a fuvon a haz elott es max egy 4 labon allo tetot teszek majd folejuk, erre inkabb nem koltok penzt. A garazs 2. funkciojat, miszerint lomtar, egy 10nm koruli helyseg beiktatasaval oldottam meg.

Ugyhogy ez lett belole:

Az alaprajz:
Alaprajz

Es a homlokzat:
Homlokzat
Előzmény: Sanya_ (2898)
Sanya_ Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2898
Sziasztok faházasok!

Úgy néz ki, hogy sikerült egy telket vennünk, és jövőre szeretnénk építkezni rá. Mivel nagyon szeretjük a fát, rönk illetve gerendaházra gondoltunk. Ami kicsit behatárol az az, hogy a telek elég keskeny, szűk 10m széles házikót lehet építeni rá. Ahogy tervezgetjük az alaprajzot, elég sokszor belefutunk abba, hogy ha garázst is szeretnénk, akkor arra a falra ugye nem tehetünk ablakot, illetve egy másik fal is gyakorlatilag kilőve, mert ott lesz a telekhatár. Ezért az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a garázs félig süllyesztett lenne, és rá a ház szinteltolással épülne, amolyan eldöntött T alakban.

Vagyis a kérdésem az lenne, hogy technikailag lehetséges-e szinteltolásos rönk vagy gerendaházat?

A topikot amúgy már majdnem teljesen végigolvastam, szeretnék gratulálni az itt létrehozott "tudásbázisért", nagyon sokat segített már eddig is.

Sanya
Berger Enda Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2897

Ok, Ok, bocsi, már válaszoltam is.

Üdv:

Enda

Előzmény: sheldon (2896)
sheldon Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2896

Enda!

Küldtem egy mailt!

Berger Enda Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2895

Hopika,

Tömören: ha jót akarsz, kerüld el. (Hacsak 1 év alatt nem tanultak meg rönkházat építeni). Nézd meg a referenciáikat, sokan beugrottak az alacsony árnak!

Sok sikert

Előzmény: hopika2 (2894)
hopika2 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2894

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Régi álmunk a párommal egy rönkház. Valószínüleg márciusra meg is fog valósulni, vagy legalábbis elindulnak a munkálatok. De előtte mindenképp szeretnénk megnézni pár házikót Pest környékén, hogy mivel is kell számolni, illetve véleményekre, tapasztalatokra lennénk kíváncsiak. Azt nagyon megköszönném, ha tennétek fel esetleg fényképet, illetve azt szeretném tudni, valaki nem építtetett-e a Madafa Bt.-vel, bizonyos Ábel nevű Úrról van szó, és Nyírmadán található a cég....

Nagyon köszönöm  előre!

pstross Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2893

Szia Dóra00 !

Nyáron Szlovákiában rönkházban aludtunk pár éjszakát , mely egy éve épült. Nagyon szépen megcsinálták , alig találtam észrevehető hibát. Az egyik az volt, hogy a lépcsők nagyon összeszáradtak s ezért ronda rés volt a lépcsőfok és a tartógerenda illesztésénél. A lépcsőfokok száradásával igazán nehéz mit kezdeni , de a látható rés hiába pasztázzák ki nekem csúnya. Talán ha sokkal szárazabb anyagból csinálják szebb marad. A másik hiba, ami szintén a rönk roskadással függ össze az már egyértelműen a kivitelezés hibája. A tetőtérben lévő fürdőszoba ajtó belső felén nem hagytak a csempézéskor hézagot, hogy tudjon a fal szabadon "roskadni" ezért

a csempe szépen elkezdett megrepedni. Gondold el mekkora erők lépnek itt fel, ha a csempéket függőlegesen képes elrepeszteni és több mm-re elmozdítani egymástól.

Csak mobillal csináltam róla fényképet, remélem valamennyire kivehető amiről írtam.

Üdv.pstross

Előzmény: Dóra00 (2891)
WRC_555 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2892

Hát ez sok apró dolog, de gondolj csak bele:

semmit sem tehetsz fel pl. két függőlegesen elhelyezkedő szöggel, macerás vízszintesen átvinni a falon bármit is, ilyesmi, de szerintem semmi komoly gondot nem okoz.

Rés az nem lesz, vagyis igen, ha nem jól választasz kivitelezőt.

Előzmény: Dóra00 (2891)
Dóra00 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2891
Konkrétan milyen kellemetlenségekkel jár a rönk roskadása? Esztétikailag roskadás után lesznek hézagok? Vagy egyáltalán ezt hogy képzeljem el?
Előzmény: WRC_555 (2888)
Berger Enda Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2890
A többi építési módra is jár, de helyenként is különbözik az ügyintézés (és a mögötte ülők). A szocpolt mis is megkaptuk (majdnem mindet, az ucsó 500 ezerhez még kell a lakhatásink)
Előzmény: Dóra00 (2884)
Berger Enda Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2889
Sheldon, mailt küldtem.
Előzmény: sheldon (2886)
WRC_555 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2888

Nem cáfollak meg, Garesznak is már írtam, hogy ilyen drága medolgásra nem is gondoltam.

A roskadás csak kellemetlenségekkel jár, és nem is tart örökké, természetesen számolnak vele kivitelezésnél is. (már a többségük:))

Én úgy láttam, hogy a gerenda az olcsóbb általában (ha a szigeteletről beszélünk, és nem a tömörről)  és szerintem az reped kevésbé, de ezt majd a gerendások megmondják.

Élettartam szerintem kb. egyforma lehet, függ az alapanyagtól, és a kezelés gondosságától.

Előzmény: Dóra00 (2883)
Jamie25 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2887

Dóra00: mi is szigetelt verziót építettünk és mi is OTP-nél vettük a hitelt, semmi gond nem volt vele. Az egy sajátos tény hogy másképp ütemezik ezeket a stílusú házakat, mint a szilikátot és ezért a pénz is másként jön. Nekünk a festést pl. csak a legvégén ismerték el, holott az egész ház festve érkezett hozzánk. Így hogy ezt ki tudjuk fizetni az kellett, amit Enda is ír, hogy máshonnan vettünk el pénzt.

Az a magyar piac sajátossága hogy kevesebbre értékelik ezt a technológiát ezért kevesebb a hitelbiztosítéki érték, ami a hitelt is befolyásolja. Ezektől függetlenül ez nem lehetetlen és megoldható. Az pedig mindegy hogy szigetelt vagy pedig tömör a fal (bár nálunk a belső tömör falakat is szigetelni akarta az OTP-s néni, mert ksz háznak nézte...). Szoc. pol. is jár rá, mivel ilyen irányú kitétel nincs. Ha za építési engedélyeden lekóépület szerepel akkor megadják azt is függetlenül, hogy az tégla, fa vagy éppen föld ház. Mi 2 gyerkőcre vettük fel és simán ment.

Az árakról csak annyit, hogy a tömör gerenda a legdrágább pont a már leírt okok miatt, így ebből elég kevés van. Leginkább a ragasztott található ebből a stílusból, ahol 4-5 padlót ragasztnak össze a szükséges vastagsághoz. Hátránya hogy már az alapanyag mennyisége miatt is irdatlan mennyiség kell hozzá.

Előzmény: Dóra00 (2884)
sheldon Creative Commons License 2006.10.02 0 0 2886

Sziasztok!

Lassan eljutunk mi is a telekvásárlás/tervezés/kivitelező kiválasztása fázisba.

Kivitelezőből jelenleg 2-3 cég maradt fenn az eddigi rostákon (sok köszönet érte Jamie-nek!!!), de ezt azért ebben a fázisban kevésnek érzem.

Berger Enda!

Meg lehet tudni, hogy ki volt a kiviteleződ?

Ahogy visszaolvastam, nem találtam meg. (Lehet, hogy csak kimaradt nekem az a rész!)

Triumphator Creative Commons License 2006.10.02 0 0 2885

az ablakokkal kapcsolatban van egy olyan aspektus is, hogy tulajdonképpen a tervezőnk mániája volt a bukó-nyíló stíl, mi ezt a középen felnyílót preferáltuk volna, annak minden előnyével-hátrányával. hallgattunk rá, meg is rendeltük és a beépítés napján döbbentünk rá, hogy ezek ilyenek... pedig már tervezgettem, hogyan fogok vmi dekorlécet rászerkeszteni, hogy középen felnyílónak nézzenek ki. szóval, ez van, alkualapnak jó lesz, de igazán nem harcolok ellene.

egyszerű, mert erre fussa a "tehetségünkből". és remélem, hogy nagyszerű lesz, mert többet nem építtetek.

15 cm cucc van benne, csak elég lesz. ismerősnek a 10 is bőven jó.

teraszbefedés, nos igen. az előtetőt egyszerűen elfelejtettük belekalkulálni. nem volt tapasztalatunk, a panelban meg ilyen nem kell... majd lesz vmi, valszeg a bejárat felett. addig is kell vagy 200 m3 töltés az udvarba, mert kicsit lejt.

Előzmény: Berger Enda (2882)
Dóra00 Creative Commons License 2006.10.02 0 0 2884

Szia Enda!

Nagyon köszönöm a válaszod. Egyik szemem sír, a másik meg nevet. Tehát lehet kapni lakáshitelt, de közel sem annyit, mint egy téglaházra. Holott egy jó minőségű gerendaház még drágább is, mint egy hagyományos téglaház. Az esztétikáról meg ne is beszéljünk, na meg a környezet kímélésről! Szerintem inkább támogatni kellene az ilyen jellegű házak építését, mint a hagyományosakét!

Jól értelmeztem, hogy: ti szigetelt gerendaházra vettetek fel lakáshitelt, de ez nem azt jelenti, hogy rönk vagy szigetelés nélküli gerendaházra nem jár lakáshitel?!

Ezek szerint a szocpol is megjár?

Előzmény: Berger Enda (2881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!