Keresés

Részletes keresés

little_brunette Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74138

Szóval neked nem ízlik? Mit kóstoltál?

Előzmény: Rodney Harrison (74133)
little_brunette Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74137

Nyúlik, mint a takony és a kezemre ragad, a fele meg ottmarad.... :-(

Előzmény: MacPet (74136)
MacPet Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74136

Le lehet húzni a ragacsot, ha már elég meleg.

Lehet, hogy ez egy melegen olvadó ragasztó.

Előzmény: little_brunette (74135)
little_brunette Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74135

Ok. Meghajszárítózom. És aztán?

Előzmény: MacPet (74132)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74134

Tökmagolajok szerintem is jók, nagy előnyük a kedvező zsírsav arány, a-linolénsavat (népszerű nevén omega 3) is nagyobb mennyiségben tartalmaznak. 

 

 

Előzmény: little_brunette (74130)
Rodney Harrison Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74133

"A szörnyű ízét ugye, nem mondtad komolyan? Kóstoltad? Ha igen, akkor hogyan?"

 

Mindenekelőtt salátákat dobtak föl vele számomra kedves hölgyek, de amikor ráéreztem, hogy ez most akkor tendencia lesz, kénytelen voltam előadni a meglátásomat.

Előzmény: little_brunette (74128)
MacPet Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74132

Egy műanyagedényemre azt írták tanácsnak, hogy hajszárítóval kell leszedni a címkét.

Előzmény: little_brunette (74131)
little_brunette Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74131

Azt nagyon utálom, de inkább akkor szétcseszem a kezem vele, minthogy kidobjam a kifogyott befőttes üveget és vegyek boltban cimkétlent. Nesze neked, fogyasztói társadalom.... :-S Nem akarok beállni a sorba.

Előzmény: beetee (74121)
little_brunette Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74130

Egy gombás töltött hús mellé a tökmagolajos paradicsomsaláta viszont utánozhatatlan! :-)

Előzmény: Törölt nick (74127)
lilapereszke Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74129

Milyen kérdést tettél fel? Én csak azt látom, hogy megpróbálod a magad gondolkodása szerint újra és újra elmagyarázni azt, ami másoknak ellentmondásos.

Magyarul:  hogy a mérgező gombát, valamint azt a gombát, mely ugyan ehető, de minőségénél fogva fogyasztásra alkalmatlan visszatartja. 

Akkor pedig nem adhat vissza semmit. Szerinted akkor mit ad vissza?

Előzmény: heyderia (74123)
little_brunette Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74128

A szörnyű ízét ugye, nem mondtad komolyan? Kóstoltad? Ha igen, akkor hogyan?

Előzmény: Rodney Harrison (74117)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74127

A Cereol-ról és a növényolaj iparról sötét dolgok jutnak az eszembe, de inkább nem offolnám a topicot.

 

Röviden, a hidegen sajtolt olajok jók, de én egyébként maradok a tradícionális (állati) zsíradékoknál. Gombához szalonna a legjobb szerintem.

 

 

 

Előzmény: Rodney Harrison (74117)
homerx Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74126

pedig egyszeru mint a faek :) a megoldas ott van MB linkjeben. azt irjak, h arrafele ugy is eszik, hogy tanyerba kiontik, es kenyeret martogatnak bele. tehat! a piritost bele kell martani a tokmagolajba, es maris lehet preselni belole ;)

tisztara mint a vizpor. 1 liter viz hozzaadasaval egy liter vizet nyerunk ;)

Előzmény: nagypapi51 (74122)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74125

Ezt most nem értem.

Előzmény: heyderia (74123)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74124

Ha lesz ilyen kavicsom, az aranycsinálás, az örök élet és az örök ifjúság elixírje után feltétlenül fogok vele tökmagolajat is készíteni. :)

Előzmény: nagypapi51 (74122)
heyderia Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74123

"emberi fogyasztásra alkalmatlan gomba: az a gomba, illetve gombatétel, amely mérgező, nem ehető, amely kártevőkkel vagy kórokozó mikroorganizmusokkal oly módon fertőzött, romlott vagy idegen anyagokkal oly módon szennyezett, hogy az élelmiszereknél alkalmazott higiéniai célú válogatási, illetve  előkészítési és feldolgozási eljárás után emberi fogyasztásra még mindig alkalmatlan lenne;"

 

" A gombaszakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát elkülöníti és visszatartja"

 

Azaz nem adhatja vissza.

 

Ezt hogy vezetted le? Nekem ebből semmi ilyesmi nem következik.

 

Más, nem kaptam választ a kérdésemre.

Előzmény: magyar bucó (74113)
nagypapi51 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74122

Kell hozzá bölcsek köve?

Valamivel szét kell csapni a pirítóst :)

Ideje elsajátítani a módszert, mert a tökmagolaj ára mint pezsgőben a buborék...

Előzmény: magyar bucó (74116)
beetee Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74121

Acélgyapot.

Előzmény: little_brunette (74118)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74120
Előzmény: magyar bucó (74119)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74119

Nem, a Floriol sem hidegen sajtolt olaj.

A szlovén tökmagolaj is melegített.

Az Őrségben is a melegítéses eljárást alkalmazzák.

Előzmény: Rodney Harrison (74117)
little_brunette Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74118

OFF egy kicsit, talán másnak is okoz itt problémát, aki szeretne elrakni ezt-azt....

 

Van valakinek tuti módszere arra, hogy olyan befőttes üvegnél, amire acetonnal, alkohollal is eltávolíthatatlan cuccal gyógyítják rá a címkét, milyen alternatív eltávolítási módszer létezik a ragacsra? Miért nem a vízzel lemoshatót használják??? :-( 

 

ON

Rodney Harrison Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74117

"Én is láttam! :-) De akkor milyen, ami hidegen sajtolt? Soha nem hallottam még olyanról, és a neten sem találtam, hogy csak úgy simán a nyers magból mechanikusan préselik. Vagy nem az a hidegsajtolás?"

 

Nekem a kilencvenes évek közepén azt magyarázta egy, akkor még létező Cereol nevű cég evvel foglalkozó mérnöke, hogy vagy csak mechanikus úton, hidegen nyerik a napraforgómagból az étolajat (a Floriol azt hiszem, akkor ilyen volt, lehet, hogy azóta már nem így készítik), vagy az utolsó cseppecskét is kiszedik hevítéssel (talán a Vénusz volt az ilyen akkor).

 

Állítólag egészségesebb a termék, ha csak mechanikusan sajtolják az olajat, hevítéssel meg persze gazdaságosabb.

 

Ausztriáról, Szlovéniáról nem tudom, kizárólag mechanikusan készítik-e a tökmagolajat (gondolom igen), de azt erősen kétlem, hogy az Őrségben a helyi portákon adott a technológia a hevítéses olajütéshez.

 

A tökmagolaj egészségbomba, talán csak a szörnyű íze a szélesebb körben való elterjedés akadálya.

 

 

Előzmény: little_brunette (74106)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74116

Kell hozzá bölcsek köve?

Előzmény: beetee (74115)
beetee Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74115

Ez már alkímia.

Előzmény: magyar bucó (74114)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74114

Mesélj, hogyan lehet pirítósból tökmagolajat készíteni?

Előzmény: beetee (74112)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74113

"emberi fogyasztásra alkalmatlan gomba: az a gomba, illetve gombatétel, amely mérgező, nem ehető, amely kártevőkkel vagy kórokozó mikroorganizmusokkal oly módon fertőzött, romlott vagy idegen anyagokkal oly módon szennyezett, hogy az élelmiszereknél alkalmazott higiéniai célú válogatási, illetve  előkészítési és feldolgozási eljárás után emberi fogyasztásra még mindig alkalmatlan lenne;"

 

" A gombaszakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát elkülöníti és visszatartja"

 

Azaz nem adhatja vissza.

Előzmény: heyderia (74110)
beetee Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74112

Én a pirítósosról is... :))))

Előzmény: magyar bucó (74107)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74111

Igen, én is hallottam ilyesmit.

Előzmény: nagypapi51 (74108)
heyderia Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74110

Tehát azt is visszatarthatja, illetve tartja. 

Akkor most mit kérhet vissza a delikvens?

 

Most jön a java: a záróakkord:

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a szakellenőr által nem ehetőnek minősített és visszakért gombát étkezési célra nem használom fel, azt környezetkímélő módon emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszem.

 

Kötelessége visszatartani a mérgezőket, amennyiben nem ehetőnek minősített és visszakért gomba akad, akkor jön a delikvens által aláírt papír.

Előzmény: lilapereszke (74100)
little_brunette Creative Commons License 2011.01.06 0 0 74109

Az új Váncsa könyvben olvastad a Mediterrán olajügyek c. fejezetet? 13. oldal. Nem semmi....

Előzmény: nagypapi51 (74108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!