Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
"A szörnyű ízét ugye, nem mondtad komolyan? Kóstoltad? Ha igen, akkor hogyan?"
Mindenekelőtt salátákat dobtak föl vele számomra kedves hölgyek, de amikor ráéreztem, hogy ez most akkor tendencia lesz, kénytelen voltam előadni a meglátásomat.
Azt nagyon utálom, de inkább akkor szétcseszem a kezem vele, minthogy kidobjam a kifogyott befőttes üveget és vegyek boltban cimkétlent. Nesze neked, fogyasztói társadalom.... :-S Nem akarok beállni a sorba.
Milyen kérdést tettél fel? Én csak azt látom, hogy megpróbálod a magad gondolkodása szerint újra és újra elmagyarázni azt, ami másoknak ellentmondásos.
Magyarul: hogy a mérgező gombát, valamint azt a gombát, mely ugyan ehető, de minőségénél fogva fogyasztásra alkalmatlan visszatartja.
Akkor pedig nem adhat vissza semmit. Szerinted akkor mit ad vissza?
pedig egyszeru mint a faek :) a megoldas ott van MB linkjeben. azt irjak, h arrafele ugy is eszik, hogy tanyerba kiontik, es kenyeret martogatnak bele. tehat! a piritost bele kell martani a tokmagolajba, es maris lehet preselni belole ;)
tisztara mint a vizpor. 1 liter viz hozzaadasaval egy liter vizet nyerunk ;)
"emberi fogyasztásra alkalmatlan gomba: az a gomba, illetve gombatétel, amely mérgező, nem ehető, amely kártevőkkel vagy kórokozó mikroorganizmusokkal oly módon fertőzött, romlott vagy idegen anyagokkal oly módon szennyezett, hogy az élelmiszereknél alkalmazott higiéniai célú válogatási, illetve előkészítési és feldolgozási eljárás után emberi fogyasztásra még mindig alkalmatlan lenne;"
" A gombaszakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát elkülöníti és visszatartja"
Azaz nem adhatja vissza.
Ezt hogy vezetted le? Nekem ebből semmi ilyesmi nem következik.
OFF egy kicsit, talán másnak is okoz itt problémát, aki szeretne elrakni ezt-azt....
Van valakinek tuti módszere arra, hogy olyan befőttes üvegnél, amire acetonnal, alkohollal is eltávolíthatatlan cuccal gyógyítják rá a címkét, milyen alternatív eltávolítási módszer létezik a ragacsra? Miért nem a vízzel lemoshatót használják??? :-(
"Én is láttam! :-) De akkor milyen, ami hidegen sajtolt? Soha nem hallottam még olyanról, és a neten sem találtam, hogy csak úgy simán a nyers magból mechanikusan préselik. Vagy nem az a hidegsajtolás?"
Nekem a kilencvenes évek közepén azt magyarázta egy, akkor még létező Cereol nevű cég evvel foglalkozó mérnöke, hogy vagy csak mechanikus úton, hidegen nyerik a napraforgómagból az étolajat (a Floriol azt hiszem, akkor ilyen volt, lehet, hogy azóta már nem így készítik), vagy az utolsó cseppecskét is kiszedik hevítéssel (talán a Vénusz volt az ilyen akkor).
Állítólag egészségesebb a termék, ha csak mechanikusan sajtolják az olajat, hevítéssel meg persze gazdaságosabb.
Ausztriáról, Szlovéniáról nem tudom, kizárólag mechanikusan készítik-e a tökmagolajat (gondolom igen), de azt erősen kétlem, hogy az Őrségben a helyi portákon adott a technológia a hevítéses olajütéshez.
A tökmagolaj egészségbomba, talán csak a szörnyű íze a szélesebb körben való elterjedés akadálya.
"emberi fogyasztásra alkalmatlan gomba: az a gomba, illetve gombatétel, amely mérgező, nem ehető, amely kártevőkkel vagy kórokozó mikroorganizmusokkal oly módon fertőzött, romlott vagy idegen anyagokkal oly módon szennyezett, hogy az élelmiszereknél alkalmazott higiéniai célú válogatási, illetve előkészítési és feldolgozási eljárás után emberi fogyasztásra még mindig alkalmatlan lenne;"
" A gombaszakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát elkülöníti és visszatartja"
Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a szakellenőr által nem ehetőnek minősített és visszakért gombát étkezési célra nem használom fel, azt környezetkímélő módon emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszem.
Kötelessége visszatartani a mérgezőket, amennyiben nem ehetőnek minősített és visszakért gomba akad, akkor jön a delikvens által aláírt papír.