Keresés

Részletes keresés

Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 173
Félreértettél. Nem a ritkításával kár próbálkozni, hanem a kiirtásával. Azt azért talán te sem hiszed, hogy az utolsó szál parlagfüvet is el lehet pusztítani. Ez eddig relatív kevés növénynél sikerült, speciel a parlagfű ennél vitálisabbank tűnik. Egyébként nem cáfolom. Ha jól csináljátok, még védetté is válhat :-) (Jó, lehet, hogy ezt egy kicsit erősnek érzed, de volt már ilyen karrier, ld. konkoly)

Butch

Előzmény: Törölt nick (172)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 172
Kedves Butch, tisztellek, tiszteletben tartom a véleményedet, de a mondanivalódban felfedezem az általam korábban sokat idézett Milo Minderbinder gondolatát. Amikor azt mondja Yossarian-nek: Kedves Yossarian barátom, tudod, hogy mindenemet odaadnám neked! De mivel mindenem nekem sincs - sajnos nem segíthetek.

'ez stimmelne, ha csak a parlagfű okozna allergiát...' vagy 'kiirtani úgysem tudjuk, ezzel kár is próbálkozni'... vagy 'reméljük, hogy egyszer a mezőgazdaság is eléri azt a színvonalat, hogy... ... és akkor ...'

Butch, tudom, hogy nem csak a parlagfű és rokonai okoznak allergiát. Állítom viszont, hogy a légúti megbetegedések okozói közül a legtöbb embert érintő, legnagyobb emberi és anyagi kárt okozó, ennek ellenére legjobban behatárolható és megoldható problémaforrás a parlagfű és társai. Cáfolod?

Sokan gondolkodnak így: megszüntetni úgysem lehet, akkor meg mit fárasszam magam vele :-(

Előzmény: Butch Cassidy (171)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 171
"csak ott terem, ahol a korábban művelt föld PARLAG-on hever. Akkoriban ugye ilyen nem fordulhatott elő, mert minden talpalatnyi föld termelésre volt ítélve. Ha jól belegondolunk, ez a fene nagy allergiásodás nem akkoriban kezdődött-e, amikor a földecskék el kezdtek magánkezekbe vándorolgatni?"

Ez stimmelne, ha csak a parlagfű okozna allergiát. De azért még állnak egy páran csatasorban: mindenféle más pollen - én személy szerint a kukoricán kívül mindegyikre allergiás vagyok :-( - illetve macskaszőr, fém, mittudoménmi... A földek parlagon hagyásától csak a parlagfű terjedt el, hogy miért vagyunk rá allergiásak, az egy más ügy. De ez a teória is előre viheti az ügyet. Reméljük, hogy a mezőgazdaság egyszer eléri azt a szinvonalat, hogy nem marad (sok) föld parlagon és akkor a parlagfű is visszaszorul annyira, hogy csak egy lesz a többi gyom között (kiirtani úgyse tudjuk, ezzel kár is próbálkozni).

Butch

Előzmény: Tüvi (170)
Tüvi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 170
Üdv a Papírzsebkendő-milliomosoknak!

A megszólításhoz még annyit: szerencsések a babázáson átesett családok. Én és anyukám, (15 éve aktív allergiások) mióta gyermekemnél elhagyhattuk a terpeszpelenkázást, előszeretettel használjuk orrfújáshoz a textilpelusokat. Leginkább azért, mert takonykór idején még a papírzsepi szöszei is irritálják a nózikát. Diszkrét csomagolást nyújtanak a miniatűr reklámzacsik, és a pelus kapacitása felér 200 pézsével.

sIr! Ne hagyd magad! Igen is kampányolni kell a parlagfűültevények ellen.
Butch Cassidy alább azt írta, hogy szeretni kell a természetet és nem írtani. Ez nagyon szép, és igaz. De ezt kapd ki! A nagypapám kb. 65 éves volt, amikor nyavalyás lett. Előtte 40 évig a mezőgazdaságban dolgozott, testközelben az áldott természettel. Az ő elmondása szerint akkor sem volt ismeretlen a parlagfű, de csak nagyritkán találkoztak vele, ugyanis e "manna" csak ott terem, ahol a korábban művelt föld PARLAG-on hever. Akkoriban ugye ilyen nem fordulhatott elő, mert minden talpalatnyi föld termelésre volt ítélve. Ha jól belegondolunk, ez a fene nagy allergiásodás nem akkoriban kezdődött-e, amikor a földecskék el kezdtek magánkezekbe vándorolgatni? Az új tulajok az első években még csak-csak felszántatták, hogy: lám én törődöm földem egészségével De azóta (várva az építési engedélyre, vagy ki tudja mire) meg nem művelt területek húzódnak végig kis hazánk (egész) felületén, vagy legalábbis az általam ismert Észak-Balaton régió, és Balaton-felvidék táján.
Van erről a környékről még valaki, aki alátámaszt vagy ellenkezik?

Tüvi, a parlagfűírtók támogatója.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 169
lonestar, nagyon igaz amit írsz: tessék nem egymástól átvenni a gyógyszereket, lásson orvos és olyan orvos, akiben megbízol.

'nem hiszem, hogy a parlagfűírtás, mint boszorkányüldözés önmagában megoldást jelentene' írod, és szeretném remélni, hogy én sem váltam / válok mániákussá, rögeszméssé. Különböző korokban már megjelentek olyan közellenségek, melyek ellen egy ország, vagy akár az egész Föld lakossága megpróbált összefogással, nagyon céltudatosan küzdeni. Gondolj a feketehimlő, a gyermekbénulás, a gyermekágyi láz leküzdésére, vagy a korszerű táplálkozás propagálására, támogatására. Ezeket a bajokat mind a természet ajándékaként kaptuk (Butch !), mégsem érzem hibának, hogy az emberiség fellépett ellenük és a kipusztulás szélére sodort vagy elnyomott néhány kórokozót vagy megváltoztatta sok ember viselkedését, gondolkodását. Én azt hiszem, hogy a parlagfű és néhány társa olyan tömegekben okoz kárt embereknek és annyira könnyen megoldható lenne a visszaszorítása, hogy megérdemli a kiemelt figyelmet és cselekvést.

A kampánytervemet a parlagfűtermelő tulajdonosok meggyőzésére (kényszerítésére) azért adtam fel, mert (1) nem sikerült társakat találnom, (2) egyedül nem sikerült elegendő eredményt elérnem, (3) legnagyobb ötletem, a kártérítési per - ami összehasonlíthatatlanul hatásosabb lenne mint a büntetés - megbukott az EB pénztárak ellenérdekeltségén, és (4) végül bizonyos szennyezőkkel elég határozottan, nem mondjam agresszíven kellett fellépni mire hajlandók lettek cselekedni, és ez nem tett jót a kapcsolataimnak.

Értem el eredményeket. Levelezések vannak birtokomban attól kezdve, hogy a magyar gazdasági vezető határozottan visszautasít minden parlagfűirtást odáig, hogy a külföldi tulajdonos elnézést kér és egy napon belül intézkedik. Attól kezdve, hogy az iskola melletti parlagfűmező fotója és levél megy az iskolaigazgatóhoz és a polgármesterhez odáig, hogy az önkormányzat többször egymás után kiróható 100 000 Ft bírsággal fenyegeti a terület tulajdonosát, majd egy héten belül a parlag 'lekaszálódik'. Büszke vagyok arra a pár hektárra, amit ideiglenesen megtisztíttattam, de érdemi eredménye csak akkor lenne, ha ezt sokan csinálnák.

slr

Előzmény: lonestar (167)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 168
"A kiváltó okról csak laikusként, de azt gondolom, hogy a stressz, meg a rossz levegő nagyban lerontja az emberek ellenállóképességét, tehát nem hiszem, hogy a parlagfűírtás, mint boszorkányüldözés önmagában megoldást jelentene, de kétségkívül szükség van rá."

Nem mondasz te hülyeségeket. Bár én kicsit másképp látom a dolgot. A stressz meg a rossz levegő már, civilizációs ártalmak esetében lehet ok, de jelen esetben arról van inkább szó, hogy elszoktunk a természettől. Olyan szép tiszta környezetben élünk, hogy az immunrendszer már nem tud mit kezdeni magával és ráugrik mindenre, amire csak lehet. Így pl. a pollenekre. Korábban volt annyi mocsok az ember körül, hogy ezeket nem tekintette ellenfélnek, ma meg jobb hijján ilyen pótcselekvések miatt túlreagál helyzeteket. Szegény parlagfüvet úgy üldözik, mintha ő tehetne arról, hogy mi érzékenyek vagyunk rá. Az még senkinek nem jutott eszébe, hogy a steril környezetet biztosító mosogató és egyéb szerek is az okok között vannak? Személy szerint a hideg futkos a hátamon, amikor olyan reklámot hallok, hogy: "Igazán csak az tisztít, ami fertőtlenít is". Inkább évente egy gyomorrontás, mint egy életen át az allergia, nem? Nem mintha ez ellen sokat tehetnénk, de azért jobb látni, hogy nem az Ambrosia az oka mindennek.

Butch

Előzmény: lonestar (167)
lonestar Creative Commons License 2000.08.15 0 0 167
Üdv!

Sokan ajánlgatnak mindenféle gyógyszereket. Ez jó, mert így szélesebb képet kap az ember, hogy mik vannak. De mégis előbb orvossal kéne beszélni, mielőtt összevissza végigpróbálnátok az összeset. Konkrét dolog: Harmadik éve tisztázott, hogy én is parlagfűallergiás vagyok és két évig hónapok teltek el úgy, hogy csak szájon át lélegeztem és irtó röhelyes hangon beszéltem. Képzelhetitek, hogy lehet így aludni, meg egyáltalán élni, amikor az ember csak nyáladzik. Szóval összevissza fújkáltam mindenféle vegyszert az orromba, voltam talpmasszázson hónapokig és hagymás inhalálásokat is végigszenvedtem, infralámpáztam, meg hasonlók. Több orvosnál jártam, sz*rtak a fejemre. Aztán a HIETE /jól írom?/ orr-fül-gégészetén végre emberként törődtek velem és ott helyben tüneti kezelésként valamilyen gyógyszerrel átáztatott vattával kipucolták az orromat /3 zsepit fújtam tele, plusz az utóhullámok/, ez volt életem egyik legszebb délelőttje. Mindegy, a lényeg, hogy a sok összevissza kipróbálgatott gyógyszer miatt sokkal durvább tüneteim lettek, mint amit az allergia önmagában okozott volna. Egy hét mellékvesekéreg-hormon kúra és már csak az orrspray-t /Rhinocort Aqua azóta is/ meg a szemcseppet /Naaxia/ kellett használnom, hogy tünetmentes maradjak. Az egészből csak annyi a tanulság és ezért rizsázok ennyit, hogy mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert akárki akármilyen tuti tippet is tud, a te bőrödről van szó és te fogod végigkínlódni. Orvosból pedig csak olyat tarts meg, akiben megbízol és látod, hogy tényleg segíteni akar, mert velem több esetben is előfordult, hogy gyakorlatilag le se sz**ták, hogy ember vagyok, csak hozzámvágtak néhány receptet, hogy nesze ezt váltsd ki oszt jóvan. Én meg a hülye azt sem tudtam, hogyan kell használni, amíg végre egy normális orvos az utamba nem tévedt. Szóval: egyféle dologra állj rá és ne kevergesd ha nem használ /kell egy kis idő, amíg a szervezet feltankol belőle és csak akkor kezd hatni/. Nem tudom, az előrehaladottabb esetekben mi a pálya, de eleinte én is azt hittem, hogy egyszerűen csak nem hatnak, pedig csak rosszul használtam.
A kiváltó okról csak laikusként, de azt gondolom, hogy a stressz, meg a rossz levegő nagyban lerontja az emberek ellenállóképességét, tehát nem hiszem, hogy a parlagfűírtás, mint boszorkányüldözés önmagában megoldást jelentene, de kétségkívül szükség van rá. Egyébként ez a helyzet mást is elárul az országról de ez már politika.

slr: miért adod fel?

Egyébként valahogy tényleg motiválni kéne az embereket, azokat akiknek tényleg volna beleszólásuk a dologba, de nem hiszem, hogy a pénzbírság különösebben ösztönzőleg hatna. Meg aztán hiába szezonális dolog a parlagfű, nem csak ilyenkor kéne elővenni a problémát, hanem egész évben a köztudatban kéne tartani. Persze nekem is csak a szám jár és elismerem, amit valaki korábban mondott, hogy az emberek azt a kevés szabadidejüket nem valószínű hogy társadalmi munkával szeretnék tölteni, akármilyen gyarlóság is ez és én is közéjük tartozom.
Ez az egész parlagfű-dolog csak egy újabb intő jel a rák, meg az érrendszeri- és hasonló betegségek mellett arra, hogy túlhajszoljuk magunkat a hamis célokért, amiket a tévé, magazinok, mozi meg a plazák reklámoznak és ami helyett inkább egy kis nyugira lenne szükség. Persze nem elvetni kell a dolgokat, csak egyensúlyba hozni de ez mostanában eléggé hiányzik.

Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 166
Tréfának tűnt? Pedig komoly.
Előzmény: Törölt nick (160)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 165
Van valakinek tapasztalata a pollenszűrős autókkal? Segít?
Amíg le nem tekered az ablakot. Nálam egy szűrő kb fél évig működött normálisan, utána alig engedett át valamit. Sok ember szerintem nem is törődik ilyesmivel, én azért eljártam a szervizbe (7-8000 Ft:-() és kicseréltem.
Előzmény: Törölt nick (161)
novice Creative Commons License 2000.08.14 0 0 164
Hi,

a jellegzetes Aug eleje - Nov. közepe fajta szénanátha ellen elég jól bevált:

TELDANE tabl. van 60 ill. 120 mg. kivitelben.
(Marion Merrel Dow gyártmány, itthon Biogal csomagban)

+ CLARINASE tabl. (Shering-Plough)

(A Teldane az anti-allergikum,- terfenadinum tart, = ez hat az allergén reakcióra,
mig a Clarinase,- loratardin, ill. pseudoephedrine sulfate tart., csak a nyálkahártya reakciót fojtja le = csak tüneti kezelésre)

bocs ha ismételtem esetleges korábbi info-t.

Egyébként, kérje orvosa gyógyszerésze tan. stb.

üdv,
novice

vip1 Creative Commons License 2000.08.14 0 0 163
Asztmásoknak kötelező olvasmány: http://www.baranyanet.hu/amega/index2.html
Én is sűrűn olvasgatom.
Követeld meg az orvosodtól, hogy írjon fel PULMICORT Tulbuhalert (100 vagy 200 microgramm) ez ugyanis MEGELŐZI az asztmás rohamot. De szippantani kell ezt a porocskát akkor is, ha látszólag tünetmentes vagy! Ha már elkezdődött a rohamod, ez már nem segít (akkor hörgőtágítót kell azonnal szippantani, amit szintén irassál fel). Claritint szedek, erre ihatom a sört (persze nem viszem túlzásba :-)
Csak azért említettem márkaneveket, mert az életemet ezek mentették meg és ha csak még egy életet megmentenek, már nem volt hiába.
slave Creative Commons License 2000.08.14 0 0 162
Sziasztok, itt uj hozzászóló vagyok, bár régóta olvaslak Benneteket. Nem én vagyok az érintett, hanem a kisfiam. Azt irta nemrég valaki, hogy azt kapta az emberiség, ami érdemelt - bocs, de mi lesz a gyerekekkel?! Mi lesz azokkal, amik már kis óvodásként köhögnek és napi 15-20 p.zs-t használnak el?! (Egyébként tudja valaki, tényleg mire lehet számitani?!)
Ami az iskolások parlagfü-irtásáról gondolok, azt most nem irom ide, mert nem tür nyomdafestéket...
De az a fotozási gondolat, hogy eljátszanak a gazos park / ápolt környezet gondolatával, az szuper!!! Jártál már iskolában az ötleteddel? Próbáld megvalósitani!
Nincs idöm visszaolvasni, de valaki még tavasszal irta, hogy csalántea-kurát kezd - vajon ö hogy van? Ha olvasod, irj kérlek!
És még valamit: NAGYON JO LENNE PARLAGFÜ- stb. mentes, rendezett környezetben élni, teljesen igazatok van! Tisztelek mindenkit, aki tesz is ezért!!!
sziasztok
slave

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 161
Van valakinek tapasztalata a pollenszűrős autókkal? Segít?
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 160
Otthon a kertben is nő néhány szál, de nem bántom.

Bocs Bucs, otthon felejtettem a humorérzékemet: ez most komoly vagy tréfa?

Előzmény: Butch Cassidy (159)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.14 0 0 159
Úgy látom, ti szerintetek is megindult a szezon. Én ma reggel döntöttem úgy, hogy ennek a fele se tréfa. (És holnapután megyek ki 5 napra a természetbe. Jaj nekem!)

Mikó,

Én már sokat próbáltam, nyugodtan igyál rá a Zyrtec-re, semmi extrát nem okoz.

Egyébként én személy szerint nem haragszom a parlagfűre. Otthon a kertben is nő néhány szál, de nem bántom. Az emberiség azt kapta, amit megérdemel. Ismeri valaki a Genesis "The Return of the Giant Hogweed" című számát? Prófécia...

Butch

Előzmény: Mikó (156)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 158
Kedves Backspace,

fotózásról beszélhetnénk itt is, ha a topic az eredeti elképzeléseim szerint alakult volna. Eredetileg ugyanis azt szerettem volna elérni, hogy minél többen felfigyeljenek erre a témára és a maguk területén, saját lehetőségeik keretén belül - vagy akár kívül - tegyenek minél többet a parlagfű kiirtásáért. Én nem tartozom azok közé, akik az iskolás gyerekeket küldik ki szálanként parlagfüvet gyűjteni, ezt a megoldást én helytelenítem. Sokkal inkább a nagytermelőket és a nagy fogyasztókat szemeltem ki. Önkormányzatokat, nagy parlagos földterületek tulajdonosait. Kis magánkampányt folytattam pár évig, annak következő fokozata fényképeken alapult volna, ha a csalódásaim miatt abba nem hagytam volna.

Például 2.8/135-ös telével, teljesen nyitott blendével fényképeztem sűrű parlagfűmezőket. Gyönyörűen, tűélesen kirajzolódnak a szépséges tagolt levelek és a duzzadó pollenbombák. A háttér - ez a tele és a nagy fényerő előnye - életlen, nem zavarja meg az előtér részleteinek plasztikus kirajzolódását, de azért homályos foltjaiból is jól felismerhetően kirajzolódik: a Városháza. Végigfényképeztem volna gazdag cégek portáit parlagfüvestül és megmutattam volna a vezérnek, hogy milyen most és milyen lehetne fillérekből. Adott esetben megmutatnám, hogy bezzeg a konkurrencia mennyire rendben van tájképileg. Volt olyan, hogy egy építkezés kivitelezőjének tábláját fotóztam parlagfűfüggönyön át és küldtem el a cég vezérigazgatójának.

Egy általános iskolának, ahol a számítástechnika foglalkozások értelmetlen játékokkal és még értelmetlenebb elavult tananyag magolásával folynak, érdekes játékot találtam ki. Fotózzák le a gyerekek a környezetüket. Aztán PC-n rajzoló-, fotófeldolgozó, tervezőprogramok segítségével montírozzanak oda ápolt gyepet, szép növényeket. Állítsák egymás mellé a valóságot és azt, hogy mit lehetne könnyűszerrel csinálni belőle. No ez az egyetlen ötletem, amit eddig még nem vetettem el teljesen, és azért - alkalmazott - fotózás is lenne benne.

Itt viszont azt hiszem leghatékonyabb, ha továbbra is a gyógyszerekről tanácskozunk. :-(

Előzmény: backspace (157)
backspace Creative Commons License 2000.08.14 0 0 157
Szia Slr!

Hat akkor parlagfu, bar inkabb a fotozasrol beszelnenk. Aug.4-en azon tunodtem, "csak nem marad el az idei roham", aztan masnap megnyugodva tapasztaltam, hogy 20 tpm-s rohamok (tusszoges/min.) gyotornek (mindez 24 ora leforgasa alatt), azota szemkinyomas, fuldoklas, orrlecsavaras.
De itt szeretnek koszonetet mondani a tarsashazunk kertjenek rendberakoinak, mert iden csak 3cm magasra birnak megnoni a dogok, aztan le lesznek funyirva. Korabban derekig ero ujjnyi szaru novenyek eloskodtek, amit kesztyuben sem tudtam rohamok nelkul viragzas elott kihuzogatni. De azota, a kert gyonyoru, orok hala nektek!
A csalad minden tagja felfogta a dramat, es mindenhol irtjuk a portankon, udvarunkon, utcafronton, ettol meg a szomszeddal neha uvoltozni kell, mer nem birja felfogni, hogy nem viragot kivanok lopni, amikor kihuzok egy ket parlagfuvet, hanem megovom a buntetestol (amit meg nem hiszem, hogy tul surun kiszabtak volna). Persze nehogy most dicshimnuszt zengjek magamrol, nem _en_ vagyok a nagy kertesz, hanem a csalad.
Ja kepzeljetek, ma reggel lattam teherautot, amint munkasok hanytak fel ra utszeli lekaszalt gazt,
Addig is tuneti kezeles: napi ket kapszula semprex (zaditen, zyrtec mar nem igen hasznal, csak elalszom tole, ami vezetes miatt nem jo) ja es meg opticrom.

bs

Előzmény: Törölt nick (155)
Mikó Creative Commons License 2000.08.14 0 0 156
Egy hete indult be a prüszkölési roham (100-as csomag papírzsebkendőt már jó előre bekészítettem a kocsiba), aznap este előszedtem az Aqua xxxxx orrspray-t, az yyyyyy szemcseppet és a Zyrtec-et, másnapra ismét ember lettem.
Tegnap aztán már nagyon megkívántam némi sört, úgyhogy egy napra felfüggesztettem a Zyrtec szedést. Végülis semmi baj, ezért úgy döntöttem, hogy hetente egy korsó sör azért belefér ezután is.

Mikó

Előzmény: Pepin (134)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 155
Úgy látom, a múlt hétvége volt a durranás sokaknak.

Ilyenkor kicsit átalakul az ember gondolkodása és ha parlagfű-allergiás, kicsit átmegy agresszívbe. Ilyenkor nem értem, miért nem büntetik a földek tulajdonosait a parlagfűért (szálanként) ugyanúgy, mint azt tennék kábítószer vagy alapanyag birtoklásáért, termeléséért.

jupe9 Creative Commons License 2000.08.13 0 0 154
hali
arról hallottatok-e valamit, hogy a sorozásnál ha már egy négykeresztes allergiája van vmire a zembernek, akkor már alkalmatlannak nyilvánítják?

j.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.13 0 0 153
Sokáig fejcsóválással fogadtam egyes kollégák "divatbetegségét", nem értettem, hogy ez miért ekkora probléma. Aztán 3 éve a Soproni nyaralás alatt rámjött a dögvész ...
Nekem most pénteken indult be, 1 db zsebkendővel maradva BP közepén ...
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.13 0 0 152
Nálam ma történt meg a robbanás. Pedig azt hittem, idén megúszom. Budapest, XI. kerület.
whisper Creative Commons License 2000.08.12 0 0 151
Piglet, köszönöm az infot. Utánanézek.
Jelentem, tegnap bevettem az első Kenalog adagomat, mivel kegyetlenül viszketett a szemem, kapart a torkom, kezdtem tüsszögni és "érezni" a tüdőmet.
Mára elmúlt a torokkaparás, szemviszketés alig, orrfolyás 0. Némi mellékhatás azért van, baromira izzadok és kissé nyomottnak érzem magam.
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.12 0 0 150
Pollinil fellelhetősége: Általában olyan gyószertárakban, ahol lehet kapni homeopátiás szereket. Pl. Kolozsy térnél, Újpesten az Árpád úton. Illetve nagyobb patikákban.
Előzmény: whisper (144)
Márk Creative Commons License 2000.08.09 0 0 149
Néhány észrevétel:

- A parlagfű Magyarországon az utóbbi 15-30 évben terjedt el igazán, előtte nem volt ilyen gyomnövény hazánkban. Délről jött, évekkel ezelőtt még hallani lehetett, hogy északi középhegységbe kell menni nyaralni, aki meg akarja úszni. Ma már ott is van.

- A parlagfű pollenje 50-100 km-t is megtesz.

- A parlagfű irtása nem reménytelen, és Magyarországon képesek leszük kiirtani. Megvan már rá a kezdeményezés, idén nincs annyi pollen.

- A topik végigolvasásával kezdem én is azt gondolni, hogy a kiirtás mellet az okokat kéne feltárni.

Egyébként és is beteg vagyok már vagy 15 éve, a katonaságot már megúsztam miatta, úgyhogy most már tennék valamit az ügyért.

Egy érdekes történet: a 80-as évek elején a Balatonon töltöttem a nyarakat a nagyszülőknél, és mint rendesen augusztusban allergia (persze akkor még nem tudta senki, hogy ez az :). Elvittek orvoshoz, az orvos meg megtiltotta a fürdét a Balatonba, mert biztos attól van. úgyhogy nem fürödhettem... szóval eleget szenvedtem már miatta! :))

sti Creative Commons License 2000.08.08 0 0 148
Szerintem a penz nagy resze stadionepitesre megy majd el. 8-((((((
Előzmény: Törölt nick (146)
whisper Creative Commons License 2000.08.08 0 0 147
Sajnos nem tudok közvetlen ismerőst a Közlekedési Minisztériumban, de majd körbekérdezek. FM, PM, OM esetleg.
Mindenesetre jó hír. Remélem az összeg nagy része az effektív munkára jut, és nem hivatali ügymenetre.
Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.08 0 0 146
Jó hír (Kossuth rádió, ma reggel): a Közlekedési Minisztérium parlagfűirtási akciót hirdetett. Országos szinten 260 millió forintot szánnak a közúthálózat parlagfűmentesítésére, ezt a munkát a megyei növényegészségügyi központokkal közösen kívánják elvégezni.

Persze vannak kétségeim, de aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Örülnék, ha a topic olvasótáborában lenne valaki, aki képes kapcsolatot teremteni az említett minisztériummal és segítene abban, hogy az interneten keresztül tájékozódhassunk: mi, hogyan valósul meg ebből a projektből, hogy ne maradhasson egy rögtön elillanó húszmásodperces kedd reggeli hírfoszlány.

Pepin Creative Commons License 2000.08.07 0 0 145
Tudod min kattantam ki a hétvégén? A családdal elbicikliztünk Kispestről a Városmajorig. Két helyen fordultam le parlagfű miatt a kerékpárról: a Lágymányosi-híd környékén (ez várható volt) és a Horváth-kertnél, a vár mögött - ez viszont nem..:-o.
Előzmény: Törölt nick (137)
whisper Creative Commons License 2000.08.07 0 0 144
És hol árulnak ilyet?
Patika, gyógynöv. bolt, spec bolt? Kipróbálnám, próba szerencse. Rosszabb csak nem lesz tőle.
Előzmény: Törölt nick (143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!