Keresés

Részletes keresés

cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1855

Bocs, az utolsó mondatot elírtam, helyesen:

"Tehát tömegvonzás van a kis és a nagytest között, ha aszimmetrikusan tesszük be az üregbe a kis testet. Ez az állításom."

A szimmetrikus elhelyezésről csak akkor beszélek, ha a 1749.-ben egyetértettünk.

Előzmény: cíprian (1853)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1854
hogy vagy, ciprián? az összeadást nem akarod cáfolni? azzal lenne teljes a nap!
Előzmény: cíprian (1853)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1853

Érdekelne a véleményed a 1749.-ről. Mert ez a vita alapja, és én azt állítom, amit a 1749.-ben. Biztos vagyok, hogy egyetértesz ebben velem, ezért továbbmegyek.

Képzeljünk el most egy gömbalakú üreget, amelyben egy tömör félgömb van. A félgömböt vonzani fogja a nagy gömb, és csupán a geometriai elrendezés gátol minket ennek fizikai bizonyításában. Azért írtam 1749.-ben négyszögletes üreget, mert itt nyilvánvaló, hogy a belső darabot csak erőkifejtés árán tudjuk áthúzni a másik oldalra. A számolás is könnyű itt. De az is nyilvánvaló, hogy félgömb esetében is vonzás van.

Tehát tömegvonzás van a kis és a nagytest között, ha szimmetrikusan tesszük be az üregbe a kis testet. Ez az állításom.

Előzmény: Törölt nick (1849)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1852

Sosem válaszolsz egyenesen a kérdésemre.

A 1749.-re mi a válaszod?

Vonzza vagy nem vonzza?

Előzmény: Gergo73 (1851)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1851
Ezt helytelenül extrapoláltad véges vastagságúra.

Felfogtad, amit mondtam a Fubini-tételről? Nem extrapoláltam, hanem kombináltam két klasszikus tételt. Bevezető valós függvénytan. Egyébként Newton maga részletesen tárgyalja a tömör gömbök és gömbhéjak esetét. Tehát őt hülyézed folyamatosan.
Előzmény: cíprian (1846)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1850

Gergo73 még ott tart, hogy egy égitest belsejében nulla a gravitáló erőhatás :-)

Sohasem mondtam ilyet. Üreges homogén gömbhéjről beszéltem végig (amit úgy kapunk, hogy egy homogén gömbből elhagyunk egy azonos középpontú kisebb gömböt).

Előzmény: cíprian (1793)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1849

Másképp is lehet számolni. Nagy gömbben sok kis golyó. Elegendő egy átmérő mentén vizsgálni.

Hanyagoljuk el a gravitációs erőteret egyelőre és csak a távolhatásként értelmezett vonzóerővel számoljunk egy r sugarú gömbben.Ekkor a gömb minden átmérője mentén igaz a következő modell:

F(x)=m2(B+ln(eps)-ln(r-x)+c)

F(+eps)=B

F(-eps)=-B

F(r)=-F(-r)=2B

B=ln(r-eps)

C=-ln(eps)
eps<=x<=r

B pedig m2/r

Ezért az r sugarú gömbben (tömör, golyó) minden x sugáron levő pontjában F(r)
intenzitású térfogati erők közé számitott erőrendszer van.
Ennek eredője nagysága IntV(r)F(r)dv=0
Itt V(r) r sugarú gömb.

Minden egyéb távolhatást elhanyagolva két d sugarú egymást éritő golyó azonos m tömegű golyó között a tömegvonzás állandója 1.

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1848
Gauss - Ostrogradszkij.
Előzmény: NYer (1830)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1847
kutató, mi? :)
Előzmény: cíprian (1846)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1846

Nem jó a vélekedésed.

Gondolj bele, ha az elvedet kiterjesztjük befelé a tömör anyagban, akkor mindenütt súlytalanság lenne az anyagon belül, egészen a középpontig.

Newton a Principiában egy nulla vastagságú gömbhéj üregét írta le. Ezt helytelenül extrapoláltad véges vastagságúra.

A 1749. hozzászólásom támadhatatlan logikájú, arra válaszolj, szerinted  vonzza vagy nem vonzza a féldarabot a gömb az ottani elhelyezésben?

Igen, vagy nem? 

Előzmény: Gergo73 (1841)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1845
> Szoval egy vastagsaggal rendelkezo gombhejban is bizony konstans 0 az eredo gravitacios ero.

Ugy ertem az uregben, tehat a gombhej belso sugaran belul.
Előzmény: Gergo73 (1841)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1844
Nincs semmi haladás. Bohóc vagy, és mivel nem érted, amit neked mondanak, más szájába akarsz olyat adni, amit érteni vélsz.
Előzmény: cíprian (1842)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1843
aha, máris megkezdted az algebra tagadását.

ugyanis az állítás az volt, hogy az erő nagysága F = C * r, és lefele mutat. C meg egy konstans, ami nem nulla.

ám te azt állítod, hogy miszerintünk r≠0 esetén F=0. tehát falszifikáltad a szorzást is. mi marad az öregtudományból?
Előzmény: cíprian (1839)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1842

Aha! Ez már haladás. Tehát te azt állítod, hogy súlytalanság csak a középpontban van. Bár a súlytalanság különbözik attól, amikor az erőhatások egyensúlyban vannak, de ez már haladás.

Tehát véleményed szerint egy tömör tömegben a középponttól kifelé haladva már gravitáció van?

Előzmény: XRive (1840)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1841
Minden gombszimmetrikus ponthalmaz gombfeluletek unioja (azoke, amelyek a ponthalmaz reszei). Ez nem szamelmelet, hanem halmazelmeleti trivialitas. Egyebkent Fubini-tetelnek hivjak azt a preciz allitast, miszerint egy sokdimenzios integral alacsonyabb dimenzios integralok integraljaval egyenlo. Ez minden olyan esetben ervenyes, amikor az integralok abszolut konvergensek, lasd pl. http://en.wikipedia.org/wiki/Fubini's_theorem. Jelen esetben a 3-dimenzios euklideszi teren vett integralt bontjuk fel 2-dimenzios gombfeluleteken vett integralok 1-dimenzios integraljara (az utobbinak parametere a gombfelulet sugara). Magyaran egy (x,y,z)-integralt atirsz egy (r,fi,psi) integralra, ahol fi es psi gombi szogkoordinatak, a dxdydz terfogatelem kifejezheto a dr vonalelem es a dfi.dpsi feluletelem segitsegevel. Ha minden 2-dimenzios gombfeluleten 0 az integral, akkor azok integralja is nulla, magyaran az eredeti 3-dimenzios integral is nulla. Szoval egy vastagsaggal rendelkezo gombhejban is bizony konstans 0 az eredo gravitacios ero. De ez a vilag minden egyetemen tananyag es mint mondtam, mar Newton leirta a Principiaban. Szoval kar ezzel vitatkozni, mert tenyleg csak bohocot csinalsz magadbol.
Előzmény: cíprian (1791)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1840
Ez meg már vastagon alulmúlta Iszugyi maestro szintjét is.

Hamár súlytalanságot akarsz: igen, a középontban - csak ott - az van. Kintebb meg a gravitációs gyorsulás folytonos függvényt jáccik nulla és a felszínen mért érték között, a középponttól mért pillanatnyi távolság szerint.
Előzmény: cíprian (1839)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1839
Csak nem azt állítod, hogy a Földkéreg alatt súlytalanságban lebegnek a Ni-Fe és a szilikát buborékok?
Előzmény: XRive (1834)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1838
azért, b+, ciprián, de nagy utat tettél meg a lorentz elméleten való fizofálgatástól az integrál tagadásáig :) holnapra már nem is maradt semmi más, csak az algebra tagadása.
Előzmény: cíprian (1835)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1837
ha a föld üreges, akkor igen. szerinted a föld üreges gömbhéj? ennél nagyobb hülyeséget már nem tudsz mondani, fogadjunk
Előzmény: cíprian (1835)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1836
Ja, elképesztően dühös vagyok. Kiábrándító, hogy ezt a bohócot valaha még képes voltam komolyan venni.
Előzmény: NYer (1829)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1835

Ha lemész a tárnába, te lebegni fogsz mint bányalidérc?

Ehhez a mutatványodhoz csak gratulálni tudok.

Előzmény: pint (1833)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1834
Nem ezt állítja. Hanem - g(r) vonatkozásban - azt, hogy a gravitációs erő csökken a középpont felé haladva - annak megfelelően, hogy az épp aktuális sugáron belül mekkora tömeg van még: illetve, hogy a (tömeg)középponttól az aktuális sugárnál távolabb eső anyagrészek érdektelenek.
Előzmény: cíprian (1832)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1833
feltéve ha a föld üreges, amiről mostanában hallottunk ezt azt. te is hiszel benne? :)
Előzmény: cíprian (1832)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1832

"Leírtam annak bizonyítását, hgy a vastag gömbhéj tömegvonzása jogosan építhető fel vékony héjak összegzésével."

Gondold át azt is, hogy micsoda képtelenséget állítasz Gergo73-mal együtt:

azt állítjátok, hogy a Föld belsejében nincs gravitáció.

Előzmény: mmormota (1828)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1831

Mmormota próbáld elképzelni -úgy ahogy mondtam- aszimmetrikusan az üregben a testet, és ne ragaszkodj görcsösen a szimmetrikus elrendezéshez.

Olvasd el légyszíves a 1749. hsz-t, és ahhoz szólj hozzá.

Előzmény: mmormota (1827)
NYer Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1830
Csakhogy ezzel van egy kis probléma..... Mághozzá az, hogy ha valaki ki akarja integrálni a potenciált, akkor ebben a határátmenetben a térfogati integrálnak felületivé kéne átmennie, ami tök értelmetlen. Közvetlenül szerintem nem lehet elvégezni a határátmenetet. Két megoldás lehetséges:

1. Dirac-deltával állítód elő a sűrűségfüggvényt (polárkoordinákban) és aztán integrálsz a teljes térre.

2. Laplace-egyenletet a gömb belsejében oldod meg azzal a peremfeltétellel, hogy a potenciál normálirányú gradiense legyen a felületi tömegsűrűség konstansszorosa.

Ja...amúgy szerintem ezen töltés és áramsűrűségek precíz előállítása nem a legkönnyebb dolgok közé tartoznak. Lásd. pl. vezető keret problémája.
Előzmény: mmormota (1803)
NYer Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1829
"csupán némi elmaradás, úgy ötven-száz évnyi"

Aham. Mondjuk menj be az ELTE-re egy fizikaelőadásra. Bármkelyik évfolyamra. Aztán menj át a matekosokhoz és hallgass egy kis nem.-sztenderd analízist.

A stílusod meg undorító. Jó, az enyém sem szép, de ekkora álllatságokat nem mondok:

"kalkulustanbá kell a hátad mögé, ostorral"

Barom!
Előzmény: XRive (1804)
mmormota Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1828
Leírtam annak bizonyítását, hgy a vastag gömbhéj tömegvonzása jogosan építhető fel vékony héjak összegzésével.

Nem azzal foglalkoztam, hogy ötvenedszer leírtad, szerinted mi van.
Előzmény: cíprian (1826)
mmormota Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1827
Én is arról beszélek. Képzelj el egy kockacukrot. Ha a benne levő cukor mind a középpont felé mozdul el (minden egyes cukorszemcse benne) akkor minden egyes szemcséjének csökken a távolsága a középponthoz, és növekszik a vonzóereje a középpontra nézve.

ha ezt nem bírod megérteni, akkor nagyon nem neked való ez az egész.
Előzmény: cíprian (1826)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1826

Megint megkavarod a többieket.

Ezt írod:

"Minden ilyen darabka tömegvonzása a középpontra nézve nő, "

Ember! Nem pontról beszélek, hanem térfogattal rendelkező tömegről. Ráadásul aszimmetrikusan helyeztem el az üregbe a tömeget, hogy leessen a tantusz benned.

Mi lenne, ha egyszer azt gondolnád, amit olvasol? Fizetnek téged azért, hogy félreértelmezd mások írásait?

Előzmény: mmormota (1820)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!