Persze miért ne? :) Ha nem fog esni és nem lesz elviselhetetlen az az időjárás, én megyek vagy szombat vagy vasárnap 13h után. Persze arra garancia nincs, hogy 1 normális kép is fog készülni. ;)
Valahogy még én vagyok ezzel így :-) Nagyon kezdő vagyok a fotózásban ,és nem egy őstehetség ,de érdekel és szeretek fotózni ,ha van rá időm . Még jpeg-ben sem mindig sikerül normális fotót csinálnom ,a raw-ot pedig még nem is konvertálom -szerkesztem . Én DSLR-t vettem mert megérlelődött bennem a gondolat ,hogy olyat szeretnék ,mert én olyannal szeretnék fotózni /fotózgatni :-) / . Persze én is szeretnék sok mindent megtanulni a szerkesztésekkel kapcsolatban megtanulni ,de amíg nem tudok bizonyos dolgokat megy ,ahogy megy . Ennyi ,és ez itt,szerintem lényeges ,hogy van olyan gépem ami tetszik ,és színpatikus nekem ,és fotózok vele ahogy tudok :-) .
Azt hiszem érthetően leírtam. A váz után elsőre megvettem a Tamron 28-75/2.8-at meg a vakut, bár ez utóbbi nem tartozik a témához csak annyiban, hogy mivel váratlan kiadás volt hátrébb tolta a többi objektív vásárlást. Most rendelés alatt van az 50/1.4 USM, tavaszra lesz a 100/2.8 USM macro és valamikor nyáron a Tokina 12-24. Mire nem válaszoltam? Minden ott van leírva.
Valóban, volt a 14-54 meg a 40-150, de ez utóbbiból a régifajta fémbajonettes, az f3.5-4.5-ös fényerővel. Az 50-200 úgy másfél évet volt velem, még most is sírok utána ;). Most egyenlőre van a Tamron 28-75mm F2.8, ami igazán remek objektív. A fényereje nagyon jó, remek a felbontása, szép részletgazdagon rajzol, precíz és pontos. Amit nehéz volt megszokni, hogy a zoomgyűrűt pont az ellenkező irányba kell tekerni mint amit eddig megszoktam. Valamint "vennem kellett" egy Metz 48 AF-1 rendszervakut, pedig nem mostanra terveztem, de az unokaöcsém esküvője miatt szükség volt rá. A Canon 50/1.4 USM megrendelési fázisba került, s kb. egy, másfél hónap múlva, mire jön a tavasz, meglesz a Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, ami portréra is kiváló lesz, de elsődlegesen makrózni kell. Még később, nyárra tervezek egy Tokina 12-24mm f4 nagylátó zoomot, és ezzel meglesz minden amit akarok.
Ha már itt tartunk. Megkérdezhetem, miket vettél a Zuiko-k helyett? Ha jól emlékszem, volt 14-54, 50-200, meg az apró. Mik lettek helyettük? És mennyire vagy megelégedve velük a zuikokhoz viszonyítva? Jobbak, rosszabbak, mások??
"Egyébként az 5D megjelenésekor a hozzávaló 1-2 obival bőven 1millás gép volt"
Itt a pont. VOLT.
"és még most sem vesztegetik egy amatőr gép árában :)"
Megvehettem volna, mert az 5D-1 bőven 500e alatt van. De mivel nem fotózásból élek, fölösleges kiadás lett volna csak azért hogy elmondhassam, fullframe gépem van. Inkább megvettem az 50D-t és a maradék pénzből azt a néhány igen jó üveget ami kell nekem. Jelenleg nincs olyan téma, amihez szükségem lenne a teljes kisfilmes képkockára. A jelenlegi szett teljes mértékben megfelel mindenre, amire kell.
Gyakran kiszoktam kapcsolni. Én még abban a korban tanultam fényképezni amikor az AF ismeretlen fogalom volt.
"nem szeretik ha a gép elvonja a figyelmüket a munkájukról..."
Szép kis "hivatásos" lehet az, aki nem tudja készségszinten kezelni a saját fényképezőgépét! Az ilyeneknek került fel a automata mód a programtárcsára. ;))
Vetesd le az autófókuszt is akkor már :) A programautomatikákat épp a hivatásos fotósok miatt rakták a gépekbe, mert azok, ki érti miért, nem szeretik ha a gép elvonja a figyelmüket a munkájukról. Néhanapján én is elszórakozom a kézi fénymérővel, zársebesség-blende állítgatással, de inkább olyan gépet viszek magammal, ami legalább Av módban tud működni. És ezzel, néhány fanatikust kivéve, mindenki így van.
Egyébként az 5D megjelenésekor a hozzávaló 1-2 obival bőven 1millás gép volt, és még most sem vesztegetik egy amatőr gép árában :)
De értelmetlen a vita. Rég elavult témák ezek. Kompakt <-> DSLR; jpg <-> RAW.
Mindenki azt használ amit akar. (és mindenki tudja melyik a jobb, csak belemennek a vitába, mert nem értenek a DSLR-hez vagy a RAW-hoz...)
És ha valaki csak azért vesz DSLR gépet, mert van pénze, az hülye. Inkább vegyen egy csucsszuper kompaktot, mert azt őt úgyis kiszolgálja. A bozótból előugró kismacskák témához bőven elég a komapkt. Ha pedig érez valamit a fotózás iránt, akkor kelleni fog a tükrös.
"Aki meg ilyen felhasználásra egy "párszázas" gépet vesz ipari célú fotoapparát helyett, hááát :)"
Azért egy 5D még abba a kategóriába esik, ami még bőven nem millás gép. S ezzel a vázzal nagy nevek fotóznak a mai napig. Az más dolog hogy nekem 50D-m van :), de ez már nem belépőszint, s többek közt ezért is fotózok RAW-ba, hogy kitoljam a lehetőségeit. Ahhoz meg, hogy barátnak, munkatársnak, vagy éppen két hete az unokaöcsémnek milyen géppel mentem el esküvőt fotózni, senkinek semmi köze. Ha ebből élnék, nyilván egy 5D lenne a minimum. De bérből-fizetésből nem engedhetem meg magamnak addig, amíg hobbifotós vagyok. Viszont nem is írok ilyeneket hogy a jpg a legjobb meg a tiff, mintha legalábbis eza két rég elavult formátum lenne a fotósok Mekkája, arról nem is szólva hogy a belépőszinten túli vázakról _én_ mind az összes programautomatikát leszedetném, hogy ne az vegyen ilyen gépet magának aki vastagon kivan tömve, hanem az aki használni is tudja.
"Hivatalosan" a dslr-ekben nagyméretű szenzorok vannak a kompaktokban levőkhöz képest. Vagyis a 4/3 nagy szenzor, még ha nálad a kompakt kategóriába tartozik is. Maradjunk is ennél a további félreértéseket elkerülendő :)
Nem nagyon sikerül felvenned a fonalat látom :) Egyrészt nagyméretű szenzoros kompaktokról írtam, nem APS-C méretűekről, másrészt épp arról van szó, hogy a mesterséges piacfeldarabolás miatt eddig nem volt nagyméretű szenzorral szerelt kompakt, mert valahogy el kellett adni a belépőszintű dslr-eket.
És mielőtt belekötne valaki abba is, hogy drágák: igen, azok, tekintve, hogy újdonságok és megveszik ennyiért is. Ahogy telítődik a piac, rögtön meg lehet majd venni fele áron is.
Ezek zöme Foveon, vagy FourThirds rendszerű, nem APS-C. A Samsung (és a valami Sony) az igazi kompakt APS-C, a Leica nem jellemzően amatőr gép a 380eFt-os árával, a Ricoh meg elég extrém, speciális megoldás.
Szóval azért DSLR régebben van már, mint amióta léteznek APS-C kompaktok - nem csak puszta marketingfogás a dolog.
Hát egyrészt az emberek kiugróan nagy százaléka nem esküvő- és rendezvényfotózásra vesz gépet, ugye :) Aki meg ilyen felhasználásra egy "párszázas" gépet vesz ipari célú fotoapparát helyett, hááát :) Aztán azt sem nagyon hiszem, hogy aki ilyen nagy szenzoros kompaktot vesz az böszme markolatokra, nehéz gépekre vágyna a kis zsebrevágható helyett :D A belépőszintű dslr-ek piaca sem azért nőtte ki magát ekkorára, mert valós igény mutatkozott rá, hisz te is írtad, a vásárlók többsége sosem cserélte le a kitobiját, vagy tekerte el a programtárcsát auto módból, hanem mert egyszerűen nem volt más. Voltak kompaktok körömnyi szenzorral, meg tükrösek aps méretűvel, de nem voltak kompaktok aps szenzorral.