Az SS NOMADIC a White Star Line gőzhajója volt, amit 1911-ben építettek Belfastban. Ha jól tudom, akkor az RMS Olympic, és az RMS Titanic hajókhoz építették. Feladata a White Star Line utasainak hajóra szállítása Cherbourgnál, Franciaországban, ahol az óceánjárók nem tudtak kimenni a kikötőbe. Testvérhajója a Traffic, amely a harmadosztályú utasokat szállította, a NOMADIC fényűző belsejével az első és másodosztály utasokat.
Volt csapathajó az első és második világháborúban, aztán az 1934-ben összeolvasztott két vállalat, a Cunard White Star hajójaként 1968 novemberéig dolgozik, utoljára a Queen Elizabeth-et szolgálja ki. 1974-től étterem a Szajnán, Párizsban. Bezárása után, 2003-ban átvitték Le Havre kikötőjébe. Egy Észak Ír nonprofit szervezet a hajó megmentésére, restaurálására gyűjtött. 2006 januárjában megvették egy árverésen, így a hajó 2006 július 12-én visszatérhetett szülővárosába, Belfastba. A fedélzetén jelenleg kiállítás van.
A Magyar Emlékekért a Világban közhasznú Egyesület (MEVE) előadásainak, programjában szerepel az alábbi előadás:
November 27. (kedd) 18.00 óra: A magyar folyam- és tengerhajózás emlékei (II.) /Budavár terem /
Dr. Juba Ferenc tengerészkapitány emlékestek (1.)Emlékek Rév-Komáromtól az Al-Dunáig
Dr. Gáspár János a Magyar Közlekedési Közművelődési Alapítvány elnöke, egyesületi tag vetített előadása. Emlékeztetőt mond: dr. Messik Miklós egy. elnök
Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány Székháza (MKA),
Az előadások látogatása ingyenes!
Csehország Dél-morvaországi tartományában Znojmo városától délnyugatra található a Vranov-i víztározó villanyerőművel. 1992-ben felszámolták rajta a vízibuszforgalmat. Utána a környék turistaforgalma jelentősen apadni kezdett
és a Morva Adria illetékeseinek (így hívják becenevén a tározót) el kellett gondolkodniuk azon, hogy a környezetvédők utasításai szerint fognak hajóforgalom témában dönteni, avagy megpróbálják menteni a menthetőt. Mindenki engedett, így 2006 júliusával ismét beszélhetünk hajóforgalomról.
A hajóforgalom működtetőjének viszont pár feltételt azért megszabtak, olyan jármű kaphatott csak engedélyt, amely nem hangos, nem okoz felesleges hullámverést, nem szennyezi a vizet és persze nem zavarja a halászok vízbe áztatott zsinórjait.
A tulajdonos vásárolt egy Titnic névre hallgató mélyen szárazföldön elhelyezett étteremhajót.
Átalakította természetesen, mert akkora konyhára nem volt szükség, sem raktárra.
Viszont újonnan kellett utasteret, kormányállást stb. alkotni.
A gépészet a legérzékenyebb hozzáállást követelte, mivel a tározó vizén közlekedő hajók 1989 és 1992 között emiatt voltak kitéve " mindenféle környezetvédő " támadásának.
Lehet, hogy közép-európai forradalmi megoldás született azzal, hogy 2 drb függesztett csónakmotort akasztottak a Valentýna (ejtsd valentína) hajó farára.
Mivel 1 héten át legkevesebb napi 6 alkalommal haladt el előttünk, sok fotót tudtam róla készíteni. Íme néhány közülük:
Ahogy érkezik:
Teltház a csúcsforgalom idején vízen és parton - turista turista hátán, bicikli bicikli hátán - egyszóval full mint a régi szép időkben:
Aztán indulás, de előbb megfordulási manőver. A kapitány kissé szokatlanul csinálta, (lehet a motorok miatt kellett úgy) A vízibuszoknál kötéloldás után : egy hajóhossznyit előre, majd utána kormány balra majd kanyarodás 180 fokban és kész. Ugyanez 2007-ben: negyed hajóhossznyi előre, kormány kicsit jobbra, épphogy nem ütközve a parttal és a kikötőmólóval, majd kormány teljesen balra, a motoroknak irány hátra és mikor az orr elérte a hajóút közepét, teljes fordulatszám előre:
Pár felvétel felülről is:
Ha pedig valaki kérdezné hova megy ennyi turista ? - a válasz ennyi csupán: a Bítov-i várba. Azért szerintem ugyanebben a pozícióban, ugyanezen vízen ugyanebben a völgyben az 1992-ig itt közlekedő fehér magyar vízibuszok bármelyike sokkal jobban mutatott mint a 2007-es "narancssárga".
A Technika részbe Hajózás a Balatonon címmel új fejezet került, mely egy általános ismertető a hajózásról (folyamatosan bővülni fog, jelenleg csak a hajókról és a kikötőkről van benne ismertető)
A Galéria - Balatoni hajók fejezetbe 29 kép került fel: Révfülöp ms. belső részei 2007-ben (géptér, fedélzet, kormányállás)
A Galéria - Vitorlások fejezetbe 96 kép került fel: Juditta (fedélzeti fotókkal), Phoenix, Sissy hercegnő 2007-es fotói
Ízelítőnek néhány kép:
Révfülöp kormányállás
Révfülöp géptér hátsórésze: kormányhidraulika és a hidromechanikus hajtás hidromotorja
Azért kiváncsi vagyok, hogy Magyarország egyik legnagyobb, ha nem legnagyobb internetes szolgáltatója meddig engedi meg magának, hogy minden 3. kattintás után hibaüzenet jelenjen meg.
lényeg (bármennyire is szégyen), hogy csak itthon néztem meg a neten, hogy az Egyesült Királyságnak pontos megnevezése: Nagy-Britannia (Anglia, Wales, Skócia) és Észak-Írország Egyesült Királysága. Azaz Belfast nem része Nagy Britanniának, de része az UK-nak. Ki kellett mennem, hogy megértsem.
OFF.
És sportban van hol, együtt indulnak, van ahol külön (foci pld.).És mégsem szövetségi állam.
Sajnos tehát este érkeztünk Belfastba. Eredetileg úgy terveztem, hogy az utolsó skót napon kirándulunk, majd az utolsó esti vonattal leutazunk Stranraer-be (érk.: 0:37) egy kis csövezés hajnalig, majd a 4:55-kor induló hajóval Belfast. Föleg időjárási, ill. éghajlati okok miatt már az esti hajóval átkeltünk. Egy barátom mindig azt mondta: "hát addig mentünk, amig nem találtunk valami olcsó hotelt". Ez a barátom még nem járt Belfastban :-). Mi addig mentünk (két sarok), amíg be nem estünk egy nemzetközi szállodalánc, a Jurys Inn ajtaján, hogy kb. 33 ezer forintért kivegyünk egy szobát. Kicsit zavartak a kihalt utcák, és a rácsos ablakú katonai Land Roverek.
Másnap korán reggel, amikor a nejem a szállodában a másik oldalára fordult, én cipőt húztam, hogy visszamenjek a kikötőbe. Sajnáltam, hogy sötétben érkeztünk, lett volna fotótéma bőven, volt forgalom. Érdekesség, hogy a 105 perces menetidő utolsó 20 percében elég lassan haladtunk egy viszonylag szűk hajóúton, piros és zöld fényjelű bóják között.
Közben a Stena Voyager ismét megérkezett Skóciából. Rossz fényviszonyok, és kevés látnivaló, legalábbis onnan, ahol én voltam. Bezzeg a fedélzetről ... Bár ott is csak az a kis hátsó dohányzóketrec van. Szóval ez egy "szar" hajó, legalábbis a spoterrnek:-):-):-)
Ennyi Foot Passenger-t sehol sem láttam autós komphajón, mint Stranraer és Belfast között.
A csomagjaink már teszik a köröket. Most pedig bevallom, hogy innentől elég felkészületlen voltam. Skóciáig tervezett volt, meg egy Dublini szállás, de semmi több. Szóval milyen országban is vagyunk? Mert én az a maradék angol fontot már elraktam, pár eurót meg előkészítettem. Ahogy haladok a terminálban, látom ám, hogy az árak fontban. Na jó, úgy látszik, ez nem euró övezet (tudtam, hogy Írország igen), de akkor ez mi lehet? Ír Font?
A terminál előtt egy busz (transzfer a belvárosba). A kép már a városi buszpályaudvaron készült este 10 után. Próbálok fizetni Euróval. Fejcsóválás. Angol Fonttal. Fejcsóválás. Közben már csak ránk várnak, végül megszán, s felenged ingyen. A lényeg (bármennyire is szégyen), hogy csak itthon néztem meg a neten, hogy az Egyesült Királyságnak pontos megnevezése: Nagy-Britannia (Anglia, Wales, Skócia) ésÉszak-Írország Egyesült Királysága. Azaz Belfast nem része Nagy Britanniának, de része az UK-nak. Ki kellett mennem, hogy megértsem. Pontosabban, haza kellett jöjjek, bár így is zavaros, mert kellett az útlevél Stranraerben, de nem kellett Belfasttól Dublinig. Ja, és a buszon előre váltott utazási csekk kellett volna. Ezért voltam még jobban megzavarodva (miután az angol fontot sem fogadta el a sofőr) a szállodában, hogy tulajdonképpen milyen pénznemben is fizettem ki a hitelkártyámmal 89-et.
Annyi a nyitott fedélzet, amennyi látszik. Egy kis loggia, ahová a bagósok kimehetnek, persze csak indulás után 10 perccel, mert a kikötőben zárva:-(
A hajó egyébként nem más
mint egy mozgó étterem, és játékterem.
Miután a becsekkoláskor (meglepetésemre) egyszercsak (értsd: hirtelen) elvették a bőröndjeinket, kénytelen voltam magam is fogyasztani, mert igen éhes voltam, s a kaja a bőröndben. Fish & Chips 7 Font. Egy teherautóra pakolták a cuccainkat, s gondolom, az is jött a komppal.
Elhagyjuk Skóciát. A skót felföld gyönyörű, azonban a Glasgow-tól délre eső terület is csodálatos, bár egészen más a táj. Vonattal utazunk Glasgowból Stranraer-be, ahol hajóra szállunk, hogy elvigyen minket Belfast-ba.
Meglepő és kellemetlen élmények. Becsekkolás után egy órát várakozunk ablaktalan helyiségekben. Semmit nem látunk a külvilágból. nem látjuk, ahogy megérkezik a hajó. Indulási időben egy zárt folyosón keresztül feljuthatunk rá.
Köszönöm kérdéséedet, múlt héten értem haza. Most ráérő időmben (nem sok akad) próbálom rendszerezni a nyáron lőtt képeimet. A kérdésedre válaszolva: ez a Voszhod mint helyközi közlekedés teljesít szolgálatot Amszterdam és környékén. Majd lesznek még képek, ...tartsatok ki!