Keresés

Részletes keresés

potyómotyó Creative Commons License 2000.08.22 0 0 188
Kolléganőm hozott be patikában kapható, vízben oldódó Calcium-Sandoz tablettát. Azt iszogattam, illetve egy-két tablettát. Találtam még egy szem gyógyszert is, amit - anno - felírtak, gyorsan beszedtem. (Még nem járt le!) Napközben úgyahogy megvagyok, de este... Majd csak esik már egy kis eső!
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.16 0 0 187
Mikor még működött, dolgoztam a 750 kV-os távvezeték alatt. Katonaság alatt szénabálákat gyűjtöttünk és pakoltuk teherautóra, jó magasra. A vezeték alatt szabályszerűen bizsergett a bőrünk, égnek állt minden szőrszálunk.

Évekkel később egy sokkal kisebb feszültségű távvezeték alatt matattam valakivel, és elkezdett pezsegni a bőröm. Valami gazt a kezembe vettem, morzsolgattam tudatlanul. Azóta tudom, az ambróziafélék közül. Először azt hittem, a térerő bizserget, de aztán eljöttem onnan és nem múlt el, sőt. Hazamentem a családomhoz, akik szerint meglehetősen ijesztően néztem ki. Összes arcom feldagadva, meg minden. Hidegvizes fürdő, kalciumtabletta hegyek, pár nap alatt nagyjából helyre is jöttem.

Előzmény: potyómotyó (186)
potyómotyó Creative Commons License 2000.08.16 0 0 186
slr: Köszönöm a jókívánságot. Testközeli tapasztalataim még nem voltak parlagfűvel, remélem nem is lesznek, mert akkor nekem annyi lenne. Mondom ezt azért, mert az említett kóró helyett, macskához minden hétvégén, minden mennyiségben szerencsém van. Azt viszont igencsak megérzem. Szeretem a macskákat, szeretem kényeztetni őket és ez a vesztem. Csak a szemembe ne nyúlnék utána...
Előzmény: Törölt nick (184)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.16 0 0 185
Este mélek :-)
Előzmény: whisper (183)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.16 0 0 184
Kétségtelen, hogy pszichológiai vonatkozása is van. Ha nem érsz rá a betegségeddel foglalkozni, kevésbé fog elhatalmasodni rajtad. Ha lelkileg rendben vagy, kevésbé fognak rajtad a bajok. Tudom, kipróbáltam, tapasztalom. Azt azonban senki ne próbálja megmagyarázni nekem, hogy a parlagfűpollen nem hat fiziológiailag. Hat, méghozzá nagyon. Egy jól fejlett tő elég ahhoz, hogy a környezetében emberek tucatjainak életét megkeserítse.

potyómotyó welcome, jobbulást, kívánom, hogy ne tartozz közénk slr

Előzmény: potyómotyó (182)
whisper Creative Commons License 2000.08.16 0 0 183
Próba - szerencse!
Mail ide!
Előzmény: Törölt nick (181)
potyómotyó Creative Commons License 2000.08.16 0 0 182
Sziasztok!

Elnézést kére, hogy csak így betörök ide, és nem olvasva végig eme topicot rögtön véleményt mondok, de mai napra intenzíven elhatalmasodott rajtam az allergia. Dugult az orrom, fáj a fejem. Hol a fülem viszket, hol az orrom, hol a szájpadlásom, hol pedig a szemem. A szemem kivájnám, az orrom, fülem letekerném, most, hogy beszélek róla és elterelem a figyelmemet ezekről a kellemetlen hatásoktól, enyhült a dolog. Évekkel ezelőtt látott orvos és tesztet is csinált, de mivel enyhültek a panaszok lassan elhagytam a gyógyszer szedést.
Egyébként füvek, fák pollenjeire, macskaszőrre, papagájra, porra érzékeny vagyok. De, általában tavasszal és most augusztus és szeptember tájékán intenzívebb. Van némi orrsövényferdülésem is, hogy nyalánkságnak ezt is megemlítsem, mivel ez mindennapos - legalábbis reggelente - orrfújást eredményez. Az allergia csak hab a tortán.
Az allergia (lehet, hogy már szóba is jött köztetek) pszihésen is előjöhet, megoldatlan problémák ellen is védekezik így a szervezet. Talán számot kéne vetni önmagunkkal.:-)

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.16 0 0 181
Tudod mit Whisper, tegyünk egy próbát. Keressünk egy vagy egy-két olyan telket, amin, vagy aminek közvetlen közelében parlagfű nő és a telek tulajdonosa is azonosítható legalább annyira, hogy valamilyen módon el lehessen indulni: telefonkönyvből, cégnyilvántartásból vagy ilyesmi. Tegyünk egy próbát és számoljunk be róla itt. A parlagfű novemberig árt ha meghagyják, még tehetünk valamit idén. Érdekel egy ilyen próba?
Előzmény: whisper (180)
whisper Creative Commons License 2000.08.16 0 0 180
slr, nagyon örülök a kezdeményezőkészségednek, ötleteidnek és a módszereidnek. Sajnos kevés szabadidővel rendelkezem, de ha tudok valami papírmunkában segíteni (gépelés, szerkesztés, fénymásolás, nyomtatás, szkennelés), szívesen teszek az ügy érdekében.
Már nagyon várok némi esőt, mert akkor legalább egy-két napig könnyebb lenne a létezés.
Előzmény: Törölt nick (179)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 179
Kedves Tüvi, szerencsére több jószándékú szervezet is felkarolta már a problémát és mint korábban említettem, a 'hivatalosságok' részéről is egyre több intézkedést látok, egyre több helyen kaszálnak. Nem akarom megváltani a világot és nem akarom az én ötleteimet, próbálkozásaimat mások elképzelései elé helyezni semmilyen szempontból.

Egyszerűen arról van szó, hogy kipróbáltam egy alternatív módszert a parlagfű elleni küzdelemre, próbáltam mindannyiunk javára alkalmazni azt, amit az üzleti életben sokáig gyakoroltam. Nekem kicsiben bevált, azt gondoltam, itt társakra találok és együtt, valamivel nagyobb léptékben folytathatjuk. Csomó profi jár ide: marketingesek, egészségügyiek is, hivatalos nyomulók meg diákok is, akiket érdekelhetett volna egy ilyen projekt. Ebben a fórumban végülis nem volt túl nagy a lelkesedés, de ez nem tragédia. Egy csomó jó ember jött itt össze, és a magunk módján - ha nem is profiként és nem nagyban - mégiscsak teszünk valamit az asztma és allergia ellen. Én például kisipari módszerekkel tovább folytatom a közvetlen lakókörnyezetem tisztán tartását. Meg persze ha az említett szevezetek valamelyikével kapcsolatba kerülnék és módomban állna, biztos segítenék valamit.

Minden jót, és bocs ha valakinek félreérthetőt írtam. Ilyentájt nemcsak a tüsszögés, de az indulat is elfog és kevésbé tudok uralkodni magamon. Üdvözlettel slr

Előzmény: Tüvi (178)
Tüvi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 178
sIr!

Megszólítás híján a szövegből következtetek, hogy hozzám szóltál.
Mint említettem, ez egy hirtelen fellángolás volt csak, és sajnos nem volt ilyen ötletgazdánk, mint Te, aki jobb megoldással hozakodott volna elő.
A helybeliek mentalitását ismerve (40-50 évig a félelem lett a polgárokba sulykolva), nem mernek egyéni kezdeményezésekhez csatlakozni. Ezért most hirtelen ötletként arra gondoltam, hogy meglévő civil szerveződésekkel kellene kampányolni ezügyben. Pl. a Nők a Balatonért helyi szervezetei, vagy Polgári Kör stb., mert ezek mögé inkább felsorakoznának a magánemberek, mivel mégiscsak egy (el)ismert szervezetről van szó. Ezeken keresztül talán az egyénekre is nagyobb hatással lennének a felhívások: ha mindenki csak a házatáját parlagfűtelenítené, micsoda pollenbázistól szabadulnánk meg. És ha már a polgárok ezt megteszik, joggal hozhatnák nyilvánosságra közösen megfogalmazott kérdőrevonásukat, hogy: ugyan már, a cégek, önkorm., egyház stb. miért nem teszi meg ugyanezt a saját portáján?
Aprók a lépések tudom, de a kisember is egy-két botladozó lépéssel kezdi a nagy utat.

Üdv: Tüvi

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 177
hadd lássa mindenki, ki az, aki felelős a további megbetegedésekért

A földtábla szélére helyezendő szégyentábla helyett a következő a megoldás: állampolgár felfedezi, esetleg le is fényképezi a területet, esetleg timestamp-pel. Elmegy a polgármesteri hivatalhoz, ahol a neki megmutatandó részletes térképen bejelöli a szennyező forrás helyét. A hivatal munkatársa a nyilvántartásból kikeresi a terület tulajdonosát, és már postázza is az első felszólítást.

Amit annak idején én felajánlottam a kerületemnek: 100 (száz) tulajdonosnál végigcsinálnám a kampány összes fázisait a figyelem felhívásától a segítő szándék felkeltésén át a cselekvése való felszólításig. Levélmintáim voltak, a célszemély karakterétől és hozzáállásától függően kérő, magyarázó, felszólító, fenyegető stílusban. Vállaltam a tervezési, nyomtatási, postázási és telefonköltségeket. Annyit kértem volna: ha bemegyek és rámutatok egy telekre a térképen, mondják meg, ki a gazdája. Lepattantam róluk, ezután egy másik kerületben saját szakállamra kisebb kampányba kezdtem, és rendkívüli kihozatalt értem el. Akikkel el kezdtem foglalkozni, azok nagyrésze végülis rendbetette a telkét és többé-kevésbé megértette, miről van szó.

A mezei szégyentábla helyett pedig én a sajtóra gondoltam volna. Akár még fizetett Népszabi hirdetés feladását is vállaltam volna: A, B, C cég megértve a problémát rendbetette a korábban évekig gazos területet, míg X, Y, Z le*va mások betegségét és a törvényeket parlagfüvet termeszt.

Mindezt akkor megtettem volna, ma már nem. Inkább pénzért dolgozom, annak, aki megfizet. Én meg kifizetem a család gyógykezelését vagy utazását pollenmentesebb vidékre. :-(

Előzmény: Tüvi (176)
Tüvi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 176
Emberek!
Én is tiszteltetem a más véleményét, mert, de uncsi is volna, ha mindenki egyformán gondolkodna. Akkor a topicokon sem lenne miről eszmét cserélni.
A teljes kiírtás meddő vita. Még a világbékéhez sem sikerülne globális összefogást kieszközölni, nemhogy egy "csak" milliókat (M.o.-n) érintő kérdésben. A ritkítás, illetve az elérhető közelben történő írtás, igenis nagyobb hangot kell, hogy kapjon. Én sem csak a vadkenderre vagyok allergiás (nekem február-márciustól a mogyoróval kezdődik, és meg sem áll az első fagyig, utána, hogy el ne felejtsem az érzést egész évben jelen van a házipor), de az általam ismert allergiás emberek - nem túlozva - kb. 70%-a csak vagy leginkább a parlagfűtől szenved. Tehát írtása sokaknak teljes, többeknek részleges megoldást jelentene, ami első lépésként nem is lenne rossz. Aztán jöhetne a többi allergén felmérése és irritációjuk valamilyen módon történő kiküszöbölése.
Én is szívesen tennék ennek érdekében valamit, de mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat. Egyik évben páran felbuzdultunk, hogy a bicigliút mellett fekvő parlagföldekre nagy lejárató táblákat teszünk, hadd lássa mindenki, ki az, aki felelős a további megbetegedésekért. De a nagy elhatározáson kívül nem történt semmi. Miért? Mert mi lesz, ha...., meg júj de ciki, én nem merem, mert mutogatni fognak rám.....stb.
Egyébként nálunk is a temető az egyik fő pollenraktár. Az önkorm. az egyházra hárítja, az egyháznak meg nincs rá pénze. Könyörgöm, ha kihirdetnék a problémát, biztosan lenne egy-két jelentkező, aki az egydélelőttös munkát elvégezné. Csak úgy..., csak azért, hogy ő is elmondhassa: tett valamit a közösségért.

Üdv Néktek:
Tüvi

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 175
Azt azért talán te sem hiszed, hogy az utolsó szál parlagfüvet is el lehet pusztítani.

174. hozzászólásnál tartunk és ezidáig még csak utalást sem tettem rá, hogy célom a parlagfű utolsó szálig történő kiirtása lenne. Mint ahogy a dohányos topikban sem javasoltam a dohányosok utolsó szálig történő kiirtását.

A célom csak az volt, hogy véges számú embert észszerű, végrehajtható intézkedések, közös cselekvés révén valamivel szabadabb lélegzethez, élhetőbb élethez juttassunk. Hogy emberek megtegyenek olyan apróságokat, ami nekik nem egy nagy fáradság, de mások szenvedéseit enyhíthetnék vele. Csakhogy ezt a szándékot és a szavaimat sokan kiforgatják.

Akkor ezt a meddő vitát a részemről le is zárnám, ha megengeded. Üdvözlettel slr

Előzmény: Butch Cassidy (173)
ErikaSzB Creative Commons License 2000.08.15 0 0 174
Csak történne már valami...
Viszket a szemem, fáj az orrom, kínszenvedés strandra menni, eljött az a rettenetes pillanat, amikor inkább lennék a pollenszűrős légkondis irodában mint szabadságon Magyarországon :(
Erika
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 173
Félreértettél. Nem a ritkításával kár próbálkozni, hanem a kiirtásával. Azt azért talán te sem hiszed, hogy az utolsó szál parlagfüvet is el lehet pusztítani. Ez eddig relatív kevés növénynél sikerült, speciel a parlagfű ennél vitálisabbank tűnik. Egyébként nem cáfolom. Ha jól csináljátok, még védetté is válhat :-) (Jó, lehet, hogy ezt egy kicsit erősnek érzed, de volt már ilyen karrier, ld. konkoly)

Butch

Előzmény: Törölt nick (172)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 172
Kedves Butch, tisztellek, tiszteletben tartom a véleményedet, de a mondanivalódban felfedezem az általam korábban sokat idézett Milo Minderbinder gondolatát. Amikor azt mondja Yossarian-nek: Kedves Yossarian barátom, tudod, hogy mindenemet odaadnám neked! De mivel mindenem nekem sincs - sajnos nem segíthetek.

'ez stimmelne, ha csak a parlagfű okozna allergiát...' vagy 'kiirtani úgysem tudjuk, ezzel kár is próbálkozni'... vagy 'reméljük, hogy egyszer a mezőgazdaság is eléri azt a színvonalat, hogy... ... és akkor ...'

Butch, tudom, hogy nem csak a parlagfű és rokonai okoznak allergiát. Állítom viszont, hogy a légúti megbetegedések okozói közül a legtöbb embert érintő, legnagyobb emberi és anyagi kárt okozó, ennek ellenére legjobban behatárolható és megoldható problémaforrás a parlagfű és társai. Cáfolod?

Sokan gondolkodnak így: megszüntetni úgysem lehet, akkor meg mit fárasszam magam vele :-(

Előzmény: Butch Cassidy (171)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 171
"csak ott terem, ahol a korábban művelt föld PARLAG-on hever. Akkoriban ugye ilyen nem fordulhatott elő, mert minden talpalatnyi föld termelésre volt ítélve. Ha jól belegondolunk, ez a fene nagy allergiásodás nem akkoriban kezdődött-e, amikor a földecskék el kezdtek magánkezekbe vándorolgatni?"

Ez stimmelne, ha csak a parlagfű okozna allergiát. De azért még állnak egy páran csatasorban: mindenféle más pollen - én személy szerint a kukoricán kívül mindegyikre allergiás vagyok :-( - illetve macskaszőr, fém, mittudoménmi... A földek parlagon hagyásától csak a parlagfű terjedt el, hogy miért vagyunk rá allergiásak, az egy más ügy. De ez a teória is előre viheti az ügyet. Reméljük, hogy a mezőgazdaság egyszer eléri azt a szinvonalat, hogy nem marad (sok) föld parlagon és akkor a parlagfű is visszaszorul annyira, hogy csak egy lesz a többi gyom között (kiirtani úgyse tudjuk, ezzel kár is próbálkozni).

Butch

Előzmény: Tüvi (170)
Tüvi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 170
Üdv a Papírzsebkendő-milliomosoknak!

A megszólításhoz még annyit: szerencsések a babázáson átesett családok. Én és anyukám, (15 éve aktív allergiások) mióta gyermekemnél elhagyhattuk a terpeszpelenkázást, előszeretettel használjuk orrfújáshoz a textilpelusokat. Leginkább azért, mert takonykór idején még a papírzsepi szöszei is irritálják a nózikát. Diszkrét csomagolást nyújtanak a miniatűr reklámzacsik, és a pelus kapacitása felér 200 pézsével.

sIr! Ne hagyd magad! Igen is kampányolni kell a parlagfűültevények ellen.
Butch Cassidy alább azt írta, hogy szeretni kell a természetet és nem írtani. Ez nagyon szép, és igaz. De ezt kapd ki! A nagypapám kb. 65 éves volt, amikor nyavalyás lett. Előtte 40 évig a mezőgazdaságban dolgozott, testközelben az áldott természettel. Az ő elmondása szerint akkor sem volt ismeretlen a parlagfű, de csak nagyritkán találkoztak vele, ugyanis e "manna" csak ott terem, ahol a korábban művelt föld PARLAG-on hever. Akkoriban ugye ilyen nem fordulhatott elő, mert minden talpalatnyi föld termelésre volt ítélve. Ha jól belegondolunk, ez a fene nagy allergiásodás nem akkoriban kezdődött-e, amikor a földecskék el kezdtek magánkezekbe vándorolgatni? Az új tulajok az első években még csak-csak felszántatták, hogy: lám én törődöm földem egészségével De azóta (várva az építési engedélyre, vagy ki tudja mire) meg nem művelt területek húzódnak végig kis hazánk (egész) felületén, vagy legalábbis az általam ismert Észak-Balaton régió, és Balaton-felvidék táján.
Van erről a környékről még valaki, aki alátámaszt vagy ellenkezik?

Tüvi, a parlagfűírtók támogatója.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.15 0 0 169
lonestar, nagyon igaz amit írsz: tessék nem egymástól átvenni a gyógyszereket, lásson orvos és olyan orvos, akiben megbízol.

'nem hiszem, hogy a parlagfűírtás, mint boszorkányüldözés önmagában megoldást jelentene' írod, és szeretném remélni, hogy én sem váltam / válok mániákussá, rögeszméssé. Különböző korokban már megjelentek olyan közellenségek, melyek ellen egy ország, vagy akár az egész Föld lakossága megpróbált összefogással, nagyon céltudatosan küzdeni. Gondolj a feketehimlő, a gyermekbénulás, a gyermekágyi láz leküzdésére, vagy a korszerű táplálkozás propagálására, támogatására. Ezeket a bajokat mind a természet ajándékaként kaptuk (Butch !), mégsem érzem hibának, hogy az emberiség fellépett ellenük és a kipusztulás szélére sodort vagy elnyomott néhány kórokozót vagy megváltoztatta sok ember viselkedését, gondolkodását. Én azt hiszem, hogy a parlagfű és néhány társa olyan tömegekben okoz kárt embereknek és annyira könnyen megoldható lenne a visszaszorítása, hogy megérdemli a kiemelt figyelmet és cselekvést.

A kampánytervemet a parlagfűtermelő tulajdonosok meggyőzésére (kényszerítésére) azért adtam fel, mert (1) nem sikerült társakat találnom, (2) egyedül nem sikerült elegendő eredményt elérnem, (3) legnagyobb ötletem, a kártérítési per - ami összehasonlíthatatlanul hatásosabb lenne mint a büntetés - megbukott az EB pénztárak ellenérdekeltségén, és (4) végül bizonyos szennyezőkkel elég határozottan, nem mondjam agresszíven kellett fellépni mire hajlandók lettek cselekedni, és ez nem tett jót a kapcsolataimnak.

Értem el eredményeket. Levelezések vannak birtokomban attól kezdve, hogy a magyar gazdasági vezető határozottan visszautasít minden parlagfűirtást odáig, hogy a külföldi tulajdonos elnézést kér és egy napon belül intézkedik. Attól kezdve, hogy az iskola melletti parlagfűmező fotója és levél megy az iskolaigazgatóhoz és a polgármesterhez odáig, hogy az önkormányzat többször egymás után kiróható 100 000 Ft bírsággal fenyegeti a terület tulajdonosát, majd egy héten belül a parlag 'lekaszálódik'. Büszke vagyok arra a pár hektárra, amit ideiglenesen megtisztíttattam, de érdemi eredménye csak akkor lenne, ha ezt sokan csinálnák.

slr

Előzmény: lonestar (167)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 168
"A kiváltó okról csak laikusként, de azt gondolom, hogy a stressz, meg a rossz levegő nagyban lerontja az emberek ellenállóképességét, tehát nem hiszem, hogy a parlagfűírtás, mint boszorkányüldözés önmagában megoldást jelentene, de kétségkívül szükség van rá."

Nem mondasz te hülyeségeket. Bár én kicsit másképp látom a dolgot. A stressz meg a rossz levegő már, civilizációs ártalmak esetében lehet ok, de jelen esetben arról van inkább szó, hogy elszoktunk a természettől. Olyan szép tiszta környezetben élünk, hogy az immunrendszer már nem tud mit kezdeni magával és ráugrik mindenre, amire csak lehet. Így pl. a pollenekre. Korábban volt annyi mocsok az ember körül, hogy ezeket nem tekintette ellenfélnek, ma meg jobb hijján ilyen pótcselekvések miatt túlreagál helyzeteket. Szegény parlagfüvet úgy üldözik, mintha ő tehetne arról, hogy mi érzékenyek vagyunk rá. Az még senkinek nem jutott eszébe, hogy a steril környezetet biztosító mosogató és egyéb szerek is az okok között vannak? Személy szerint a hideg futkos a hátamon, amikor olyan reklámot hallok, hogy: "Igazán csak az tisztít, ami fertőtlenít is". Inkább évente egy gyomorrontás, mint egy életen át az allergia, nem? Nem mintha ez ellen sokat tehetnénk, de azért jobb látni, hogy nem az Ambrosia az oka mindennek.

Butch

Előzmény: lonestar (167)
lonestar Creative Commons License 2000.08.15 0 0 167
Üdv!

Sokan ajánlgatnak mindenféle gyógyszereket. Ez jó, mert így szélesebb képet kap az ember, hogy mik vannak. De mégis előbb orvossal kéne beszélni, mielőtt összevissza végigpróbálnátok az összeset. Konkrét dolog: Harmadik éve tisztázott, hogy én is parlagfűallergiás vagyok és két évig hónapok teltek el úgy, hogy csak szájon át lélegeztem és irtó röhelyes hangon beszéltem. Képzelhetitek, hogy lehet így aludni, meg egyáltalán élni, amikor az ember csak nyáladzik. Szóval összevissza fújkáltam mindenféle vegyszert az orromba, voltam talpmasszázson hónapokig és hagymás inhalálásokat is végigszenvedtem, infralámpáztam, meg hasonlók. Több orvosnál jártam, sz*rtak a fejemre. Aztán a HIETE /jól írom?/ orr-fül-gégészetén végre emberként törődtek velem és ott helyben tüneti kezelésként valamilyen gyógyszerrel átáztatott vattával kipucolták az orromat /3 zsepit fújtam tele, plusz az utóhullámok/, ez volt életem egyik legszebb délelőttje. Mindegy, a lényeg, hogy a sok összevissza kipróbálgatott gyógyszer miatt sokkal durvább tüneteim lettek, mint amit az allergia önmagában okozott volna. Egy hét mellékvesekéreg-hormon kúra és már csak az orrspray-t /Rhinocort Aqua azóta is/ meg a szemcseppet /Naaxia/ kellett használnom, hogy tünetmentes maradjak. Az egészből csak annyi a tanulság és ezért rizsázok ennyit, hogy mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert akárki akármilyen tuti tippet is tud, a te bőrödről van szó és te fogod végigkínlódni. Orvosból pedig csak olyat tarts meg, akiben megbízol és látod, hogy tényleg segíteni akar, mert velem több esetben is előfordult, hogy gyakorlatilag le se sz**ták, hogy ember vagyok, csak hozzámvágtak néhány receptet, hogy nesze ezt váltsd ki oszt jóvan. Én meg a hülye azt sem tudtam, hogyan kell használni, amíg végre egy normális orvos az utamba nem tévedt. Szóval: egyféle dologra állj rá és ne kevergesd ha nem használ /kell egy kis idő, amíg a szervezet feltankol belőle és csak akkor kezd hatni/. Nem tudom, az előrehaladottabb esetekben mi a pálya, de eleinte én is azt hittem, hogy egyszerűen csak nem hatnak, pedig csak rosszul használtam.
A kiváltó okról csak laikusként, de azt gondolom, hogy a stressz, meg a rossz levegő nagyban lerontja az emberek ellenállóképességét, tehát nem hiszem, hogy a parlagfűírtás, mint boszorkányüldözés önmagában megoldást jelentene, de kétségkívül szükség van rá. Egyébként ez a helyzet mást is elárul az országról de ez már politika.

slr: miért adod fel?

Egyébként valahogy tényleg motiválni kéne az embereket, azokat akiknek tényleg volna beleszólásuk a dologba, de nem hiszem, hogy a pénzbírság különösebben ösztönzőleg hatna. Meg aztán hiába szezonális dolog a parlagfű, nem csak ilyenkor kéne elővenni a problémát, hanem egész évben a köztudatban kéne tartani. Persze nekem is csak a szám jár és elismerem, amit valaki korábban mondott, hogy az emberek azt a kevés szabadidejüket nem valószínű hogy társadalmi munkával szeretnék tölteni, akármilyen gyarlóság is ez és én is közéjük tartozom.
Ez az egész parlagfű-dolog csak egy újabb intő jel a rák, meg az érrendszeri- és hasonló betegségek mellett arra, hogy túlhajszoljuk magunkat a hamis célokért, amiket a tévé, magazinok, mozi meg a plazák reklámoznak és ami helyett inkább egy kis nyugira lenne szükség. Persze nem elvetni kell a dolgokat, csak egyensúlyba hozni de ez mostanában eléggé hiányzik.

Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 166
Tréfának tűnt? Pedig komoly.
Előzmény: Törölt nick (160)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 165
Van valakinek tapasztalata a pollenszűrős autókkal? Segít?
Amíg le nem tekered az ablakot. Nálam egy szűrő kb fél évig működött normálisan, utána alig engedett át valamit. Sok ember szerintem nem is törődik ilyesmivel, én azért eljártam a szervizbe (7-8000 Ft:-() és kicseréltem.
Előzmény: Törölt nick (161)
novice Creative Commons License 2000.08.14 0 0 164
Hi,

a jellegzetes Aug eleje - Nov. közepe fajta szénanátha ellen elég jól bevált:

TELDANE tabl. van 60 ill. 120 mg. kivitelben.
(Marion Merrel Dow gyártmány, itthon Biogal csomagban)

+ CLARINASE tabl. (Shering-Plough)

(A Teldane az anti-allergikum,- terfenadinum tart, = ez hat az allergén reakcióra,
mig a Clarinase,- loratardin, ill. pseudoephedrine sulfate tart., csak a nyálkahártya reakciót fojtja le = csak tüneti kezelésre)

bocs ha ismételtem esetleges korábbi info-t.

Egyébként, kérje orvosa gyógyszerésze tan. stb.

üdv,
novice

vip1 Creative Commons License 2000.08.14 0 0 163
Asztmásoknak kötelező olvasmány: http://www.baranyanet.hu/amega/index2.html
Én is sűrűn olvasgatom.
Követeld meg az orvosodtól, hogy írjon fel PULMICORT Tulbuhalert (100 vagy 200 microgramm) ez ugyanis MEGELŐZI az asztmás rohamot. De szippantani kell ezt a porocskát akkor is, ha látszólag tünetmentes vagy! Ha már elkezdődött a rohamod, ez már nem segít (akkor hörgőtágítót kell azonnal szippantani, amit szintén irassál fel). Claritint szedek, erre ihatom a sört (persze nem viszem túlzásba :-)
Csak azért említettem márkaneveket, mert az életemet ezek mentették meg és ha csak még egy életet megmentenek, már nem volt hiába.
slave Creative Commons License 2000.08.14 0 0 162
Sziasztok, itt uj hozzászóló vagyok, bár régóta olvaslak Benneteket. Nem én vagyok az érintett, hanem a kisfiam. Azt irta nemrég valaki, hogy azt kapta az emberiség, ami érdemelt - bocs, de mi lesz a gyerekekkel?! Mi lesz azokkal, amik már kis óvodásként köhögnek és napi 15-20 p.zs-t használnak el?! (Egyébként tudja valaki, tényleg mire lehet számitani?!)
Ami az iskolások parlagfü-irtásáról gondolok, azt most nem irom ide, mert nem tür nyomdafestéket...
De az a fotozási gondolat, hogy eljátszanak a gazos park / ápolt környezet gondolatával, az szuper!!! Jártál már iskolában az ötleteddel? Próbáld megvalósitani!
Nincs idöm visszaolvasni, de valaki még tavasszal irta, hogy csalántea-kurát kezd - vajon ö hogy van? Ha olvasod, irj kérlek!
És még valamit: NAGYON JO LENNE PARLAGFÜ- stb. mentes, rendezett környezetben élni, teljesen igazatok van! Tisztelek mindenkit, aki tesz is ezért!!!
sziasztok
slave

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 161
Van valakinek tapasztalata a pollenszűrős autókkal? Segít?
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 160
Otthon a kertben is nő néhány szál, de nem bántom.

Bocs Bucs, otthon felejtettem a humorérzékemet: ez most komoly vagy tréfa?

Előzmény: Butch Cassidy (159)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.08.14 0 0 159
Úgy látom, ti szerintetek is megindult a szezon. Én ma reggel döntöttem úgy, hogy ennek a fele se tréfa. (És holnapután megyek ki 5 napra a természetbe. Jaj nekem!)

Mikó,

Én már sokat próbáltam, nyugodtan igyál rá a Zyrtec-re, semmi extrát nem okoz.

Egyébként én személy szerint nem haragszom a parlagfűre. Otthon a kertben is nő néhány szál, de nem bántom. Az emberiség azt kapta, amit megérdemel. Ismeri valaki a Genesis "The Return of the Giant Hogweed" című számát? Prófécia...

Butch

Előzmény: Mikó (156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!