Keresés

Részletes keresés

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104557

Így igaz.

Eme tudomány jelenlegi ismerete, csak egy megálló, és nem pedig a végállomás.

 

Előzmény: rézműves1 (104556)
rézműves1 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104556

...nálam talán a "módszer"...lehet, hogy túlságosan szigorúan választottam el??...DD...

...persze koránt sincs akkora rutinom, mint Neked, de így talán könnyebb volt elkerülni a főbb technikai hibákat...szerintem vagyunk így egy páran, de majd ezután egy kicsit lazítok..DDD...

Előzmény: snapszmester (104555)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104555

Arra senki nem gondol hogy rossz az a készülék, módszer ami után használható eup marad?

Nem gyűjtöm egyiket sem mert használhatatlan, viszont jó a pálinkam.

Előzmény: rézműves1 (104553)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104554

Nincsenek arányszámok és soha nem is alkalmazta őket senki.

A kihozatalt ne mericskeld, bizz meg a főzdesben, úgy sincs más választásod.:-)

Előzmény: ketyego (104552)
rézműves1 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104553

...pályinkás jó reggelt...

...a "szakma" az utópárlatról, valószínűleg helyesen nyilatkozik...de ha az előpárlatot is beleteszed, sőt én az egyébként kristálytiszta "rézelejét" is beleteszem és együtt tartom a szezon végéig, mert ez nem romlik meg...amikor már nincs mit főzni, akkor szoktam elővenni és ezt is 25%-ra hígítani, mert az egész 30% körül van, pedig jól kifacsartam...

...újrafinomítva, jobban figyelek az előpárlatra (kicsit többet is veszek el), de az utópárlatot ugyanúgy 50%-után kezdem figyelni és ha kell rögtön leállítom...

...meglepően finom vegyes a végeredmény, amiben mindig más gyümölcs íz dominál...

Előzmény: beller1 (104542)
ketyego Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104552

Sajnos bérfőzetnem kell készülék hiányában. Mivel szeretek biztosra menni, ezért előre akarom tudni a végeredményt és nem utólag lógatni az orromat :-). Az is gondom, hogy ugyan van műszerem a mérésekhez, de mivel első alkalommal használom, ezért nincsen referenciám annak megbízhatóságáról.

 

((Amúgy az "Asszony" kihozatala 7.8, a tied pedig 5,7 (50° végtermék esetén) vagyis benne volt a hivatalos kihozatali határban. Tehát nem is lehetett volna mit elvenni.))

Előzmény: gabor0036 (104551)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104551

Senki nem fog semmit elvenni. "Asszony" főzött 450szőlőből 78L 45'-os páleszt. Én 360somos szilvából 41L-t...

Előzmény: ketyego (104550)
ketyego Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104550

Még csak 2010-nél tartok a fórumban. Az addig olvasottak szerint korlátozták a kiadható mennyiséget. (Emiatt nem szeretnék úgy járni, hogy a fügével feljavított amúgy is elég jó cefrém lelkének egy része számomra elvesszen. Túl sok munkám van benne hozzá - több mázsa alapanyag manuális magozása, darálása, kezelése, babusgatása. Pálinka főzésben csak dilettáns vagyok, de van kb. 20 éves tapasztalatom szőlőbor készítésben, amit alkalmaztam a cefrézésnél is.) A honlapodon lévő jövedéki linkben is van hivatkozás a kihozatali mennyiségekre. De örülnék, ha nem kellene hígítanom.

Előzmény: snapszmester (104538)
barkócza Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104549

Az UP "tisztázásánál" teljesen fölösleges 25%-ra higítani, és ebből már "UP UP"-t sem kell elvenni.

Előzmény: golyós (104547)
ketyego Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104548

Erre gondoltam:

 

2. melléklet a 2010. évi XC. törvényhez

„3. számú melléklet a 2003. évi CXXVII. törvényhez

Kihozatali arányszámok

(100 kg alapanyagra /100 liter szõlõborra/ számítva)

Alapanyag megnevezése Párlat

(liter, tiszta szesz)

Cseresznye 4.0

Meggy 5.0

Kajszibarack 6.0

Szilva 7.0

Körte 4.5

Alma 5.0

Õszibarack 4.0

Vegyes 6.0

Birs 4.5

Bodza 3.0

Erdei gyümölcs 3.0

Szõlõtörköly 6.0

Aszútörköly 6.0

Borseprõ 8.0

Szõlõbor 9.0

Szõlõ 8.0”

 

 

Előzmény: snapszmester (104533)
golyós Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104547

Tehát -hogy én is értsem - Lefőzöd a cefrét... az alszesz főzésnél elveszed az ep.-t, majd a kp.-t, aztán az up.-t kihigítod !! 25% -ra és újra lefőzöd....

Miért állsz itt meg ? Gondolom annak is va up.-je, amit újra kihigíthatnál 25 % -ra, és így tovább , tovább, tovább, egész évben.

Azt hiszem valamit nagyon elrontok, mert az up-ben nálam semmi kihigítani való sem marad, de majd rámegyek a dologra....

üdv.g.

Előzmény: beller1 (104542)
Laccci82 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104546

T. "kollégák"!!!:)))

 

 

Kozmaolajat eddig nem szűrtem (nincs gondom az opálosodással),

 

de a régebbi hsz-ban olvasgatva és a láttottak alapján,

 

kipróbálnám a mechanikus verziót (egyszerűbb:)))

 

Kérdésem: nem veszítek vele értékes ízt, aromát???

 

 

Üdv

sogi01 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104545

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (104514)
Babar66 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104544

No, akkor talált-süllyedt. Épp az előbb mondtam Lillának, hogy ezt szerintem nálad is forgatták a "tejes edények". Gondolom a jogdíjakból gazdagodtál meg...  :)))

 

Előzmény: szilvakukc (104540)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104543

Ha gyűjtenéd az EP-t is, akkor nem csak a haragosaidat kínálhatnád meg!

Ja, aki szerint ez hülyeség, az maradjon ebben a hitben, nem akarok vitát nyitni, esetleg megkínálom!

Előzmény: beller1 (104542)
beller1 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104542

A szakma azt mondja, hogy UP-ból már sosem lesz jó pálinka. Én össze szoktam gyűjteni, meghígítom újra 25 % környékére ha van egy adagra való lefőzöm és oda adom a haragosaimnak:) Van aki azt mondja , hú de finom:)

Előzmény: Jozso27 (104539)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104541

Azt kobozták el tőled? :D

Előzmény: szilvakukc (104540)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104540

Ebben a videóban az tetszik többek között, hogy miközben a hülye, degradált Sipos, a szóvivő, arról beszél, hogy milyen veszélyesek a házi készülékek, eközben az én fullos, biztonsági berendezésekkel teleaggatott berendezésemet mutatja a kamera! Ennyit ezekről a faszfej, hozzá nem értő VPOP-sokról(akkor még az volt)! Bár mára sem változtak sokat, agyilag.

Előzmény: forgione1 (104521)
Jozso27 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104539

Pl mire használjátok fel az utópárlatot? vagy abba hagyjátok a főzést ha elindul az up?

Előzmény: beller1 (104535)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104538

Már nincs korlát, de nem is hallottam olyat hogy a fozde e miatt nem adná ki a pálinkat.

Előzmény: ketyego (104531)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104537

Ez is egy variáció, de én a cefreben maradó alkoholra gondoltam. Az eup mindenképpen veszteség.

Előzmény: beller1 (104535)
beller1 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104536

Hiába próbáltam egyszerű számokat venni, csak elszámoltam magam, hisz nem 100%-os pálinkát fogyasztunk. Bocsánat a tévedésemért.

Előzmény: beller1 (104535)
beller1 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104535

Mélyen meghajlok a tudásod előtt, de ha szabad, pontosítanék. Illetve azt kellene tisztázni, mi a veszteség. Ha eredménynek a fogyasztásra szánt pálinkát veszem, akkor a rézeleje, EP, UP mindenképpen veszteség. Persze fel lehet másra használni, de nem "iható". Tehát arra gondolok, hogy ha van 100 liter 10%-os cefre, abból nem lesz 10 liter fogyasztásra alkalmas pálinka. Ha mondjuk 8 liter lesz belőle, akkor 20 % a "veszteség". Természetesen ha rosszul mondom, örömmel veszem a kiigazításodat.

Előzmény: snapszmester (104529)
Feriba51 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104534

"Az 5 poharas ötlet utópárlatra is működik, csak nagyobb pohár kell."

 

Ismerősnek tűnik ez az ötlet.:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: zsuzska60 (104530)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104533

Nem értem és nem is úgy van. Fejtsd ki bővebben.

Előzmény: ketyego (104531)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104532

ne feledd:

van a főerjedés és utána jön az utóerjedés

ilyenkor már a romlás is beköszönt, tehát amit nyersz a réven, elvesztheted a vámon.,,

Előzmény: Elveon (104526)
ketyego Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104531

Köszönöm!

 

Azért kérdezem, mert tudom, hogy csak bizonyos mennyiségű kész anyag adható ki (gyümölcsfajtánként eltérő). Van vegyes cefrém, amibe sok (több 10 kg) érett füge került. Az erjesztés hideg és alkohol tűrő élesztővel lett irányítva. Kiforrás után refraktométer szerint kb. 16-17 %-os lett. Vagyis hígítani kell a cefrét - mondjuk 8 százalékra -, ha azt akarom, hogy megkapjam a benne lévő összes végterméket? (Persze az nem tudom, hogy mennyire valós a mért érték - teljesen letisztult "borszerű" levet teszteltem. A műszer más méréseknél meglepően jól teljesített.)

 

(Amúgy én kb. 30 %-ra saccoltam az abszolút "veszteséget". Azt gondoltam, hogy első és második lepárlásnál a kiinduló anyagban maradó és a leválasztott frakcióban elvesző alkohol és valamennyi kevés biztosan elveszik a főzés során a készülék miatt is. De mivel nem vagyok szakmabeli, jobbnak láttam megkérdezni a szakembert.)

Előzmény: snapszmester (104529)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104530

tényleg így van:

a TE főződdel és aTE cefrézési szokásaiddal!!!

Más főzővel és más cefrézéssel más adatok jönnek elő.

Ezért nincs univerzális recept, kóstolgatni kell!

Az 5 poharas ötlet utópárlatra is működik, csak nagyobb pohár kell.

Előzmény: nebamun (104519)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104529

Szerintem 1% alatt. Nem lehet veszteség ha 3-4%-os cefréket is hoznak.

Előzmény: ketyego (104527)
körte51 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 104528

Lehet egy adagot kifinomítok újra, 3lépcsős lesz:-)

Előzmény: nebamun (104524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!