...nálam talán a "módszer"...lehet, hogy túlságosan szigorúan választottam el??...DD...
...persze koránt sincs akkora rutinom, mint Neked, de így talán könnyebb volt elkerülni a főbb technikai hibákat...szerintem vagyunk így egy páran, de majd ezután egy kicsit lazítok..DDD...
...a "szakma" az utópárlatról, valószínűleg helyesen nyilatkozik...de ha az előpárlatot is beleteszed, sőt én az egyébként kristálytiszta "rézelejét" is beleteszem és együtt tartom a szezon végéig, mert ez nem romlik meg...amikor már nincs mit főzni, akkor szoktam elővenni és ezt is 25%-ra hígítani, mert az egész 30% körül van, pedig jól kifacsartam...
...újrafinomítva, jobban figyelek az előpárlatra (kicsit többet is veszek el), de az utópárlatot ugyanúgy 50%-után kezdem figyelni és ha kell rögtön leállítom...
...meglepően finom vegyes a végeredmény, amiben mindig más gyümölcs íz dominál...
Sajnos bérfőzetnem kell készülék hiányában. Mivel szeretek biztosra menni, ezért előre akarom tudni a végeredményt és nem utólag lógatni az orromat :-). Az is gondom, hogy ugyan van műszerem a mérésekhez, de mivel első alkalommal használom, ezért nincsen referenciám annak megbízhatóságáról.
((Amúgy az "Asszony" kihozatala 7.8, a tied pedig 5,7 (50° végtermék esetén) vagyis benne volt a hivatalos kihozatali határban. Tehát nem is lehetett volna mit elvenni.))
Még csak 2010-nél tartok a fórumban. Az addig olvasottak szerint korlátozták a kiadható mennyiséget. (Emiatt nem szeretnék úgy járni, hogy a fügével feljavított amúgy is elég jó cefrém lelkének egy része számomra elvesszen. Túl sok munkám van benne hozzá - több mázsa alapanyag manuális magozása, darálása, kezelése, babusgatása. Pálinka főzésben csak dilettáns vagyok, de van kb. 20 éves tapasztalatom szőlőbor készítésben, amit alkalmaztam a cefrézésnél is.) A honlapodon lévő jövedéki linkben is van hivatkozás a kihozatali mennyiségekre. De örülnék, ha nem kellene hígítanom.
Tehát -hogy én is értsem - Lefőzöd a cefrét... az alszesz főzésnél elveszed az ep.-t, majd a kp.-t, aztán az up.-t kihigítod !! 25% -ra és újra lefőzöd....
Miért állsz itt meg ? Gondolom annak is va up.-je, amit újra kihigíthatnál 25 % -ra, és így tovább , tovább, tovább, egész évben.
Azt hiszem valamit nagyon elrontok, mert az up-ben nálam semmi kihigítani való sem marad, de majd rámegyek a dologra....
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
No, akkor talált-süllyedt. Épp az előbb mondtam Lillának, hogy ezt szerintem nálad is forgatták a "tejes edények". Gondolom a jogdíjakból gazdagodtál meg... :)))
A szakma azt mondja, hogy UP-ból már sosem lesz jó pálinka. Én össze szoktam gyűjteni, meghígítom újra 25 % környékére ha van egy adagra való lefőzöm és oda adom a haragosaimnak:) Van aki azt mondja , hú de finom:)
Ebben a videóban az tetszik többek között, hogy miközben a hülye, degradált Sipos, a szóvivő, arról beszél, hogy milyen veszélyesek a házi készülékek, eközben az én fullos, biztonsági berendezésekkel teleaggatott berendezésemet mutatja a kamera! Ennyit ezekről a faszfej, hozzá nem értő VPOP-sokról(akkor még az volt)! Bár mára sem változtak sokat, agyilag.
Mélyen meghajlok a tudásod előtt, de ha szabad, pontosítanék. Illetve azt kellene tisztázni, mi a veszteség. Ha eredménynek a fogyasztásra szánt pálinkát veszem, akkor a rézeleje, EP, UP mindenképpen veszteség. Persze fel lehet másra használni, de nem "iható". Tehát arra gondolok, hogy ha van 100 liter 10%-os cefre, abból nem lesz 10 liter fogyasztásra alkalmas pálinka. Ha mondjuk 8 liter lesz belőle, akkor 20 % a "veszteség". Természetesen ha rosszul mondom, örömmel veszem a kiigazításodat.
Azért kérdezem, mert tudom, hogy csak bizonyos mennyiségű kész anyag adható ki (gyümölcsfajtánként eltérő). Van vegyes cefrém, amibe sok (több 10 kg) érett füge került. Az erjesztés hideg és alkohol tűrő élesztővel lett irányítva. Kiforrás után refraktométer szerint kb. 16-17 %-os lett. Vagyis hígítani kell a cefrét - mondjuk 8 százalékra -, ha azt akarom, hogy megkapjam a benne lévő összes végterméket? (Persze az nem tudom, hogy mennyire valós a mért érték - teljesen letisztult "borszerű" levet teszteltem. A műszer más méréseknél meglepően jól teljesített.)
(Amúgy én kb. 30 %-ra saccoltam az abszolút "veszteséget". Azt gondoltam, hogy első és második lepárlásnál a kiinduló anyagban maradó és a leválasztott frakcióban elvesző alkohol és valamennyi kevés biztosan elveszik a főzés során a készülék miatt is. De mivel nem vagyok szakmabeli, jobbnak láttam megkérdezni a szakembert.)