Eddig egyetlen török borhoz volt szerencsém, az igen kellemes volt. Különösen a csomagolásához képest, mely nem sok jót ígért, elég igénytelenre sikeredett.
A török konyhát ismerem, de csak könyvből meg vendéglőkből, szerintem is a világ "nagy" konyháinak egyike.
kis érdekes:
ma másik szupermarketbe mentünk, mint szoktunk, és persze áttekintettem a borsort.
nem kellett volna. volt egy kis vitrin, kb 300!!! borral:
mouton-ból 15 évjárat a legelső 1945
ch. lafitte 1x évj. 1913!
ch. ausonne 11 évj. 1916!
ch margaux 20 évj. 1929
stb stb
a legidősebb 1899!!!!! évjáratú
a legdrágább 2500 euro volt
persze az igazán nagy évjáratok hiányoznak, de azok nem egy "abc"-be valók:))
és ismétlem nem szaküzletben, hanem egy tesco-cora szerű áruházban jártunk.
ha kell valakinek innen valami, mint már ajánlottam, következő hazautazáskor viszem:)
Tom
Azoknak, akik tényleg nem tudják:
a Borbarát (+Alkonyi) és a Borkalauz más-más módon osztályoz. A legutolsó Borbarátban érdemes megnézni a nagy Cabernet tesztet, ahol a csúcsboraink (Vili papa, Carissimae) szolid 78-80 pontokat kapnak.
Rohálynál ugyanaz 90 körül van. Én ahhoz szoktam hozzá, azon szocializálódtam. S nem kóstoltam elég világszintű "nagy" bort, ahhoz, hogy átállíthassam a rendszert. Úgyhogy maradok egyelőre a Rohály-féle koordinátarendszerben.
A Gere CS vékonynak tűnt. :(
Olyan 79 - 80 ponttal honoráltuk egymástól függetlenül, de a Rohály-féle pontozás szerint, mert azt szoktuk meg anno.
A kék sajttal (bavaria blue vagy mi) jól harmonizált.
Jelenidejű emlékezetes borivásokról sajna nem tudok beszámolni, de - mintegy karácsonyi ajándékként - szert tettem egy hasonló érdeklődésű nagybácsira!!!
Ez kissé hülyén hangzik, de apai ágon nagy a család, csak épp leginkább karácsonyi üdvözlőlapokon + temetéseken tartották az utóbbi 20 évben a kapcsolatot. Most valaki kitalálta, hogy najó, ebből elég, és összehozta a családot. Igy derült ki, hogy a nagy-nagybátyám ( vagy hogy mondják azt, akinek a mamája a nagymamám testvére?) akit én kb. 5 éves koromban láttam utoljára ( a fotel háta mögé bújva leginkább, mert akkoriban a nagybácsi 2 méteres magassága még kissé elrémisztett) igencsak hasonló érdeklődésű, úgyhogy tegnap este hosszabb társalgást folytattunk arról, hogy a szekszárd/villányi borok jobbak vagy az egriek? Ez persze igy marhaság, de arra jó volt, hogy, megállapodtunk, hogy legközelebb borban is vonultatunk fel érveket a másik meggyőzésére :)))
Ez az igazi Karácsonyi meglepi!!
B.
Ma estét ünneplendő, ajándékba viszek egy üveg bort: Cooper's Lane, 2000, California Merlot. Biztos vagyok benne, hogy az ajándékozott személy értékelni fogja, bár még ez is csekély ahhoz képest, amiket én kaptam tőle...
2i
Oremus Tokaji Édes Szamorodni '99: Szép aranysárga szín, nagyon tömény, szinte olajosan mozog a pohárban. Illatában botritis csak kellemes kiegészítő, inkább a mézes, mazsolás, virágos rétes, enyhe citrusos jegyek amit ízében is megtalálhatunk.
Nagyon komplex, nem véletlenül dícsért ez a tokaji! (csak gyorsan fogy!:( :) )
etna: Uhh, ez így a reggeli barnakenyér, szalámi mellé erőteljes kontraszt!:)
- Freiherr von "szélhámos" 2001 (base Nagyrédei Chardonnay) ajándékbor: Nos, ezt tavaly is kóstoltam és elmondható, hogy nem fut be hosszú és sikeres pályát... Az illat még korrekt, gyümölcsös, de savai már nem szépek, az első pohár elfogyasztása után már vártam a következő versenyzőt...
- Szőke M. Chard. Selection 2001: Ennek még szépek a savai, erőteljesen érezhetők a késői szüretre utaló jegyek (déli és aszalt gyümölcsökre hasinlító illatok). Több vélemény szerint nagyon szép bor, de számomra valahogy mégsem az igazi... nem tudnám igazán pl. ételhez ajánlani, afféle elegáns beszélgetős-bor, nem pedig dögös_kemény_férfias chardonnay...
Reméltem, hogy nálunk is szerepelni fog, de mivel ugye édsapám kapta és ő nem most kívánta meginni...:( :)
Helyette viszont volt egy 1988-as Rioja a Berberana pincészetből. Krémes, nagyon kellemes bár kicsit talán túl volt már a csúcspontján (már amennyire én érzékeltem...:)
A jelek szerint nálunk tradíció lesz abból, hogy az öcsém meg az anyám hozzák össze a menűt. 1999-ben főztem utoljára ez alkalomból. Tavaly és tavalyelőtt dédnagyanyám szakácskönyve volt az útmutató (nemrég kiadták újra: Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve), az idén több helyről szedték össez az alapötleteket (legtöbbet a Sikerkonyhák sikerreceptek-ből). Engem be sem avattak a dologba, de megvolt ennek is a sármja. Sőt. :)
A bortsort az öcsém állította össze.
(szőlőnek: a Zenit szilveszterkor fog kinyílni)
S akkor a menű:
Karácsony első napja, 2002 dec. 25
Istenhozta-ital:
Tiffán Ede és Zsolt: Villányi rosé, 2001
Nekem szerencsés a helyzetem KF ügyben.
Ezzel kezdtem a borral való ismerkedést úgyszólván.
Hogy egész precíz legyek, 1999-ben voltam 2 borkóstolón, ez meghatározó volt abban, hogy elkezdtem olvasni a Borbarátot, a Borkalauzt, majd 1999 novemberében vagy decemberében beiratkoztam a Bortársaságba. (S onnan nem volt megállás :) 2 karton bort vettem, egy kékfrankos szelekciót meg egy Györgykovács szelekciót. Jó választás volt.
Volt benne egy Pók nagyegedi, egy Dúzsi, egy Weninger, egy Gere Attila s még kettő, amire nem emléxem, talán az egyik Vesztergombi volt.
Azóta persze megjelent még néhány gyönyörű KF a piacon.
Legnagyobb KF élményem a Ráspiban volt 2000 áprilisában, egy Weninger barr. sel. 1997-es évjáratban.
Hááát, lehet, hogy Te nem vagy érzékeny a megtört borokra, én is beillesztettem ebből a rizlingből egyet a múltkori kóstolónkba, s annyira kiábrándított, hogy szét sem töltöttem.
Ott volt szőlővirág is, megerősítheti, amit mondok.
Egyébként a rizling s a kékfrankos is lenyűgöző formát tudnak nyújtani jó kezekben.
Nem tudom, próbáltátok-e Nyári Ödön rizlingjét, a BTnál van belőle. Nekem izlett.
No s persze, rizling témában kihagy6atlan Sz.Huba kései Olaszrizlingje. 1997-es évjáratban volt alkalmam többet fogyasztani belőle, lenyűgöző volt minden alkalommal, évek után is.
Nálam pedig:
FB Hárs '99 kiváló(még mindig)****
Vida Kadarka '00 most önmagában annyira nem jött be, de a halászléhez jó volt.***
Tóth I '99 Merlot ez viszont igen!!!****lehetne testesebb.
eddig...
ugy látom jól telik a karácsony, bortársak.
nálam eddig:
vesztergombi merlot 2000: kacsasülthöz tökéletes
heimann fuchsli: továbbra is tartja magát
gere A. CF selection 2000: tekintélyt parancsoló nagy bor, de még bőven van ideje. Először kicsit zárt, de nagyon tartós illat, sok komponenssel, hihetetlenül koncentrált, (két decitől sötétkékre színeződött a nyelvem és a fogam), tömény jelleg. Kifejezetten hosszú utóíz. Jó volt, de még sokkal szebb lehet.
Kékfrankoshoz, rizlinghez csak annyit: kedvenc fajtáim!
Takler Trio Barrique '99: 2 évvel ezelőtti első topictalis részvételemet idéző - hiába a nosztalgia:) - komplex erdeigyümölcsös illat, paprikásságtól mentes, összeért - bár a '97 '98-astól valamivel vékonyabb - íz amibe a barrique kellemesen belesimul.
Szerintem MOST már érdemes kibontani ezt az évjáratot, de aki még tartalékolja az nyugodtan tegye meg, néhány év még van a borban, HACSAK ki nem fog az ember egy dugós példányt. (Amire sajnos van esély, legalább is amit bontottam annak - oldalról nézve - nem volt túl homogén a felszíne, érthetőbben: Apró lyukak voltak a dugó oldalában, ami gondolom hosszútávon nem tesz jót neki.)
Nálunk szokásoknak megfelelően Hungária Extra dry volt a beköszöntő ital, sokakkal ellentétben én teljesen meg vagyok elégedve mind a minőséggel, mind pedig a konzisztenciával, évek óta hozza a formát. Utána sült halhoz Szeremley Kéknyelű 2001, nekem ízlett, bár mondtak rá kereklevelűt is az asztalnál:) Sötét sárga szín, erőteljes virág illatok, ami nagyon kellemes meglepetésként volt számomra,nehéz, nagy test, pohárban olajosan mozgott, az íz illetve a bor testessége összhangban volt a látványal, fehérben ritkán találtam eddig ennyire testes bort. Savban én picit többet vártam, kicsit túl lágynak éreztem, de ez lehet, hogy csak a fajta nem jól ismerése miatt van. Hosszú, kicsit kesernyés, de üde utóíz, összességében mindenképp jó választás volt ezt megnyitni, de venni nem vennék ezen az áron.
Sajnos folytatásban két dugós bor, ami a lefolyóban végezte, egy francia, alsó osztályos, bordeauxi, ami akár jó is lehetett volna, de facsaróan savas és dugó ízű volt, utána egy 95ös Egri bikavér KM (még az Egervintől, á la Múzeális) sajnos ez se volt iható, dugó teljesen átázva (99 szept-es palackozás), itt is ecet szag, fél nap szellőztetés után lefolyó.
Maradt Thummerer CS00, ami szerintem remek, erdei gyümölcs illat, mérsékelt savak, nekem ez nagyon bejött, barikk nélkül, szép rubin szín, nem túl hosszú, kicsit édes utóíz. Ezen az áron (1200) nagyon gut.
Az esti vacsorához (rántott hal) kiválóan illeszkedett Schellerék 2001-es Olaszrizlingje. Bár még fiatal, illatában és ízében vérbeli rizling. Kicsit mandulásm kellemesen gyümölcsös illat. Diszkrét, semmit elnyomni nem akaró íz.0 Egy jó szót talátam rá: elegáns. Gratula a "szerzőnek"!.
Beszerzési hely: Kaiser's áruházak. Vitték, mint a cukrot. Le is döbbentem, mégis alakul a borkultúra nálunk?!