visszaevett a fene videkrol :) Mit mondjak, pazar volt...Toparti fahaz, fafutessel, kint -15 fok bent ropog a tuz :) 14 palac bor egy hetre.
A brokrol nem szamolok be, hiszen majd mindegyikrol mar beszamoltam. Amik viszont emlitest erdmelnek:
Bordeaux, Saint Emilion, Château Soutard 1997
Porkoltakves, dohanyos csokolades illattal inditott, majd barsonyosan kerek es kiegyensulyozott gyumolcsos, igen hosszu iz. Elegans, nem ok nelkul nagyra becsult bor. Egyertelmuen a karacsonyi asztal kiralya volt ez a bor.
Bordeaux, Medoc, Mouton Cadet, 1999 Nem vartam sokat ettol a bortol,hiszen a Rothschild csalad Mouton borai kozul ez az egyik legalacsonyabb arfekvesu (15 euro) velhetoleg nagyobb mennysegben teritett tetele.
Mindezzel egyut egy nagyon baratsagos es tisztesseges bor lakott a palackban. Nem tul jelentos hordos jegyekkel, visoznt annal hangsulyosabb gyumolcsoseggel es nagyon hatarozott fajtajegyekkel biro bor (Cab Suv, Cab Franc, Merlot). Igen intenziv paprikas illat es iz, cseresznyes, meggyes nem tul hosszu utoizzel. Megerte az arat, de az fix, hogya markatol nem szbad hasra esni.
Osztrakia, Brugenland, Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese, 2000 A 180 g/l cukortartalom magaert beszel. Olajos, vastag, mezes bor. Desszertbornak megallta a helyet, de mivel nem vagyo kegy edesboros alkat, igy nagyon kritizalni/dicserni sem merem. 5-6 puttonyos aszuban egeszen biztos, hogy van gazdagabb es komplexebb bor.
A karacsonyi menu nalunk a tajgan, csult vadkacsa volt parolt savanyu kaposztaval. A menu kulonlegessege, hogy a a kacsat sajat kezemmel fogtam :) Melle pedig Elzaszi Tranminit ittunk amit kksert egy palack Somlai Olaszrizling
Tybald,
"Miguel Torres S.A. coronas '00 mit lehet a termelőről/borról tudni?
hmmm, nagy nev ami nem feltetlenul a minoseget jelenti.
A ceg csladi vallalkozas komoly multtal es komoly eredmenyekkel. Penedes a fo helyuk, ahol bizony nem hitvany borokat termelnek, a videk Spanyolorszag egyik nagra becsult vorosbortermelo videke.
A Coronas kategoriajuk egy Temranillo Cabernet Sauvignon haziasitas amit ha jol tudom egy evig tartanak fahordoban es utanna piacra is nyomnak (riojaban ez a Crianza kategoria). A bortol nyuigodtan varhatsz egy tisztesseges jol strukturalt es tartalmas bort. De tobbet ne varjal. Valoszinusiten, hogy ez a kategoria a neves es komoly brokat is termelo ceg olcsobb arfekvesu es nagyobb mennyisegben termelt es teritett bora ami a karpat medencen kivul tisztessegesen szokas megcsinalni.
Shai Hulud
"de a kékfrankos olyan kategória veresborban mint az olaszrizling fehérben. Folyóbor,csókolom."
Gyanitom, hogy nagyon csuful bant veled a sors Olaszrizling viszonylatban. Javaslom szerezz be 4-5 palac Rizlinget azok kozul a tetelek kozul amikre itt a topicban pozitivan referaltak.
Úgy látom, összejövünk egy páran 24-re,
továbbra is a helyszín a nagy kérdés.
A múltkori szóbajöhet?
Azt ki intézte?
Mekkora a befogadóképessége?
Van-e arra nézve topikprotokoll, hogy egy ember hány ismerőst hoz6?
szabolcs úrfi, akkor holnap melóután ha átugrom hozzád betudunk ugrani azokért a borokért? /De ha esetleg napközben beszerzed és nekem csak tőled kell elhoznom az is jó persze;) /
etna: Jan. 24 részemről ok
Alexandrosz: Jan. 16 is!:)
Gandia Grenache '01 Rosé (félszáraz): Málnaszörp szín, meglepően rövid dugó, illatában nagyon enyhe gyógyszeres jelleg rémlett nekem. Savgerinc az már a világban sincs, ízében kellemes, de ez a félszáraz mint megjelölés nem véletlen, nekem nyáron nem ez oltaná a szomjam az 100, így télen viszont kellemes volt.
Tescoban láttam már '02-est is belőle, lehet legközelebb megnézem az mit mutat.
Megragadnám az alkalmat, hogy Boldog Új Évet kívánjak a T. Bortársaknak, mivel holnap egy olyan helyre távozom szilveszter alkalmából, ahol nem lesz net. Lesz viszont bor (is), én egy normális villányi borász kékoportóival (2000, 2001) kívánom köszönteni az újévet. A nevét tudjuk, nem reklámozom.
;o)
Mindenkinek jó mókát kívánok!
Nem 1 napos, hanem "ottalvós". Nénik már készítik a tokaszalonnát és a kocsonyát reggelire.
;o)
Tervezett időpont(ok):
jan. 11. (erősen necces)
jan. 16. (valószinűbb)
Hamarosan végleges döntés, email-ben fogadom az URAK jelentkezését, kis létszámú buli lesz, tavasszal majd lehet mega-partyzni.
;o)
A hétvégén - a kiváncsiság győzött - mi is megkóstoltuk a Gere-bort (haver készletében volt).
A bor gagyi. Nem Geréhez képest, hanem úgy egyáltalán. És (főleg az idei tapasztalatok alapján) lassan ki lehet jelenteni, Gere is közelít a kommerszgagyi irányába. Villányi barátaink kissé elszédültek - az általuk vélt, de nem létező - nagyságuktól...
:o(
présházban volt gere bemutató vmikor decemberben? (asszem) akkor írtam róla, szerintem van 1-2 jó bora, a többi a nagy vastag semmi, ez a cab. is eléggé halovány
Igen, ha durván akarok fogalmazni, akkor ezt is elfogadom. Persze minden relatív. Ő saját magához képest gyenge elsősorban, ahhoz képest, amit azonos címkével megszoktunk. Amikor az 1998-ast kóstoltuk 2000 nyarán, akkor az volt az érzése a társaságnak, hogy ez maga a szikár tökéletesség.
Más.
Mit szólnátok egy január 24-i (péntek) topictalálkozóhoz?
Szőlőnek felvetettem, neki jó lenne.
Hozhatnék pár Balla bort. Gondolom Hatvani Szabolcs barátunk is társulna. Persze azé a vétójog, aki a helyet szervezi.
akkor gyakorlatilag a gyenge kategóriába soroltátok. ha jól értem...
csak azért kérdeztem rá egyáltalán mert ez a bor szerintem az egyik példa arra, hogy a "nagy nevek" hova pofátlanodtak, már elnézést a kifejezésért.
én őszintén ilyen rosszat még soha nem kóstoltam gere attilától. és nem olcsó, 2000 Ft felett kérnek el érte.
más kóstolta már?
üdv
Eddig egyetlen török borhoz volt szerencsém, az igen kellemes volt. Különösen a csomagolásához képest, mely nem sok jót ígért, elég igénytelenre sikeredett.
A török konyhát ismerem, de csak könyvből meg vendéglőkből, szerintem is a világ "nagy" konyháinak egyike.
kis érdekes:
ma másik szupermarketbe mentünk, mint szoktunk, és persze áttekintettem a borsort.
nem kellett volna. volt egy kis vitrin, kb 300!!! borral:
mouton-ból 15 évjárat a legelső 1945
ch. lafitte 1x évj. 1913!
ch. ausonne 11 évj. 1916!
ch margaux 20 évj. 1929
stb stb
a legidősebb 1899!!!!! évjáratú
a legdrágább 2500 euro volt
persze az igazán nagy évjáratok hiányoznak, de azok nem egy "abc"-be valók:))
és ismétlem nem szaküzletben, hanem egy tesco-cora szerű áruházban jártunk.
ha kell valakinek innen valami, mint már ajánlottam, következő hazautazáskor viszem:)
Tom
Azoknak, akik tényleg nem tudják:
a Borbarát (+Alkonyi) és a Borkalauz más-más módon osztályoz. A legutolsó Borbarátban érdemes megnézni a nagy Cabernet tesztet, ahol a csúcsboraink (Vili papa, Carissimae) szolid 78-80 pontokat kapnak.
Rohálynál ugyanaz 90 körül van. Én ahhoz szoktam hozzá, azon szocializálódtam. S nem kóstoltam elég világszintű "nagy" bort, ahhoz, hogy átállíthassam a rendszert. Úgyhogy maradok egyelőre a Rohály-féle koordinátarendszerben.
A Gere CS vékonynak tűnt. :(
Olyan 79 - 80 ponttal honoráltuk egymástól függetlenül, de a Rohály-féle pontozás szerint, mert azt szoktuk meg anno.
A kék sajttal (bavaria blue vagy mi) jól harmonizált.
Jelenidejű emlékezetes borivásokról sajna nem tudok beszámolni, de - mintegy karácsonyi ajándékként - szert tettem egy hasonló érdeklődésű nagybácsira!!!
Ez kissé hülyén hangzik, de apai ágon nagy a család, csak épp leginkább karácsonyi üdvözlőlapokon + temetéseken tartották az utóbbi 20 évben a kapcsolatot. Most valaki kitalálta, hogy najó, ebből elég, és összehozta a családot. Igy derült ki, hogy a nagy-nagybátyám ( vagy hogy mondják azt, akinek a mamája a nagymamám testvére?) akit én kb. 5 éves koromban láttam utoljára ( a fotel háta mögé bújva leginkább, mert akkoriban a nagybácsi 2 méteres magassága még kissé elrémisztett) igencsak hasonló érdeklődésű, úgyhogy tegnap este hosszabb társalgást folytattunk arról, hogy a szekszárd/villányi borok jobbak vagy az egriek? Ez persze igy marhaság, de arra jó volt, hogy, megállapodtunk, hogy legközelebb borban is vonultatunk fel érveket a másik meggyőzésére :)))
Ez az igazi Karácsonyi meglepi!!
B.