Komoly riasztórendszer kiépítése egy külön szakma, azonban házilag különféle modulokból építve is nyilván sokmindent el lehet készíteni.
A tervezéssel, összeállítással, kiépítéssel kapcsolatos infókat, tapasztalatokat, megoldásokat nagy érdeklődéssel fgadja a topik.
Ami megzavar(t), hogy ebben a tamper aramkorben nincs alarm rele, csak egy tamper kapcsolo, ezert nem is tettem bele ket ellenallast. Ezek szerint ha az abran levo pirossal jelolt 1Kohm-os ellenallast beteszem, akkor korrekt a szirena tamper bekotese?
Paradox MG-5050 riaszto kozpontraomra ra van kotve egy SOLO kulteri szirena.
Eddig minden rendben mukodott, de mostanaban el kezdett "szabotazs"-t jelezni a panel a szirenanal. (Trouble Zona szam megjelenik a kijelzon majd eltunik egy ido utan)
ATZ es EOL rezisztor be van kapcsolva a riasztoban, a szirena tamper vezetekei a panel 5-os zonajara van egyedulikent rakotve. (mas nincs bekotve az 5-os zonara)
A SOLO szirena bekotesi rajza alapjan, a tamper vezetekre a szirenaban ratettem egy 1Kohm-os ellenallast EOL ellenallasnak.
Csatoltam egy kepet a szirena bekoteserol. (a szigetelo szalaggal fedett reszen van az ellenallas)
Tudtok otletet adni mi okozza a szabotazst?
(Ja es persze senki sem nyitogatja a szirenat :) )
"Hihetelen újításként az IP150 5.2.19-es firmware-ben már van opcio a LAN only üzemmódra"
Kösz az infót, ha lesz marhasok időm kísérletezni, akkor talán kipróbálom.
De ha most meg az derül ki, hogy ezt a "lan only" üzemmódot csak internetes regisztráció után, egy szerveren keresztül lehet bekapcolni, akkor biztosan megtaposom a ketyerét :) és az egész idióta fejlesztő bagázst (akik nem ismerik a "biztonság" szó értelmét) ismét elküldöm az jó édes anyjukba.
Na köszi a segítséget, működik, nehéz szülés volt, több dolognak kell stimmelnie, ahhoz, hogy működjön, sehol nem találtam normálisan leírva:
1. a kapcsolódás módja igazából mind1, hogy közvetlenül LAN-on IP-re, vagy a SWAN-on keresztül Panel S/N-re vagy DNS alapján (persze ha a SWAN-t eléri az eszköz, meg lett már site reg-elve, stb.)
2. az IP150 modul password az "paradox" és kész... megváltoztatni nem lehet, tehát ezt kell használni
3. a "Rendszer login/központ ID" és a "Rendszer/PC jelszó" megfelelően kell legyen beállítva, ezek defaultja 0000/0000, ezt érdemes megváltoztatni, különben SWAN-on keresztül bárki hozzáférhet az eszközhöz
4. nem lehet belépni BabyWare-el / In-field-el az IP150-re, ha valaki be van jelentkezve az IP150 web-es felületére
én nagyon pórul jártam az IP150-nel, mert kiderült, hogy a nagy mellénnyel reklámozott szolgáltatásainak túlnyomó részét csak külső internetes szerveren keresztül hajlandó csinálni, márpedig nálam a folyamatos internet kapcsolat kizáró ok, ha riasztóról van szó (nyílt intenet és a riasztóközpont kifejezések együtt említve = röhej).
Akkor valaki azt mondta nekem, hogy még lehet szerezni olyan IP150-eseket, amelyeken még a régi firmware van, azok ÁLLÍTÓLAG hajlandók működni kizárólag helyi hálózaton. De akkor már tele volt a tököm az IP150 hülyeségeivel és nem volt kedvem/időm venni egy régi fajtát is és azzal tovább kísérletezni, inkább megoldottam a feladatot más módon.
Szóval nem biztos, de lehet, hogy nálad is az a baj, hogy valami olyat szeretnél vele csinálni a helyi hálózaton, amit ő kizárólag az internetes szerveren/fehőn keresztül hajlandó csinálni.
Van egy Paradox EVO192 (7.31) panelem + egy IP150 (4.42.02) modulom. BabyWare 5.4.8-al tudtam soros porton a panel fw-jét frissíteni, de az IP150-el gondjaim vannak.
Az Insite Gold működik, de se BabyWare-el, se In-Field-el nem tudok kapcsolódni hálózaton, se IP-re, se sorozatszám alapján, sem IP/Static sem IP/Panel S/N sem IP/DNS módban.
BabyWare-el próbálkozva bármelyik üzemmódban azt mondja, hogy "Failed System Error (83000001)".
In-Field pedig csak konnektál végeláthatatlan módon és áll ott, hogy "Detecting".
Így sem az IP150 firmware-jét nem tudom frissíteni 5.2.19-re, se BabyWare-el nem tudom konfigolni a panelt hálózatról.
Van esetleg 5lete valakinek, hogy mi lehet a gond?
Az a baj ezekkel, hogy valójában ezek nem klasszikus értelemben vett riasztók, hanem elektronikai gyártók riasztóhoz hasonló funkciókkal ellátott készülék együttesei. A feladatukat lehet, hogy ellátják és lehet, hogy nem.
Ezzel szemben a riasztók az egyik legtartósabb elektronikai eszközök. Mesélték nekem, hogy nem ritka, hogy 20-30 éve folyamatosan működő egységeket léteznek.
A MABISZ működésével az a probléma, hogy a kitűzött cél helyett egyesek extra profit szerzése a cél:vannak megfelelőséget tekintve nagyobb-egyenlő minősítések, amit nyugodtan elfogadhatnának (ahogy más országokban ez azért előfordul), de itt csak az számít megfelelőnek, amit ők "külön" bevizsgálnak.
Ha távfelügyelet alatt a havidíjas kivonuló szolgáltatást érted, akkor sztem velük kellene leginkább egyeztetni. Lehet van olyan csomagjuk is, ahol ők adják az eszközöket, amit ki sem kell előre fizetni, hanem a havidíjba beépítik.
"Van a riasztóból nem wifis kivitel is. Nem a Mabisz miatt akarom, "
Egy riasztó rendszer megbízhatóságának több fokozata van. Ha egyértelműen kijelented, hogy te megelégszel az alacsonyabb megbízhatósági szinttel, akkor a riasztód tőlem lehet akár wifivel kikapcsolható és 433 MH-zes is.
Egy riasztó megbízhatatlansága nem csak azt jelenti, hogy nem azt csinálja amit a prospektus ígér, egy szakember szemében az a rendszer is megbízhatatlanan, amelyik mindent tökéetesen csinál, viszont egy okosabb betörő vagy egy komolyabb műszaki probléma bármikor hatástalaníthatja. Te viszont kijelentheted, hogy neked elég ha csakcsak az első feltétel teljesül, csak ne kerüljön sokba :) és akkor nem zavarunk a MABIZ, 433 Mhz, akkus külső sziréna, meg efféle butaságokkal :)
"csak egy nyaraló távfelügyeletéhez kell."
Nem biztos, hogy létezik olyan kivonuló távfelügyeleti szolgálat, amely megengedi, hogy ráköss a rendszerére egy ilyet. Persze lehet akár szerencséd is.
Ha arra gondolsz, hogy fizikailag melyik gyárban forrasztották egybe az alkatrészeket, azt szinte lehetetlen megállapítani. Az biztos,m hogy Kínában van valahol. Számos ehhez hasonló riasztó rendszer létezik (még az is lehet, hogy a világon az összeset egyetlen bazinagy gyárban készítik :). Ezeknek a hatalmas gyáraknak nincs is saját márkanevük. A különböző márkanevek tulajdonosai ezeknek a gyáraknak a (különböző tudású/formájú/stb) termékválasztékából kiválasztanak valamit, elküldik a gyárnak, hogy milyen feliratokat, logót kérnek rá és az egyedileg feliratozott termékből megrendelnek X ezer darabot. Sokszor ugyanaz a termék többféle néven is megtalálható a piacon, de a komolyabb megrendelők hajlandók extra felárat fizetni azért is, hogy ne csak a logó, de a megrendelt készülék külalakja is egyedi legyen (ilyenkor csak a belső elektronika ugyanaz mint a többi hasonlónak ;)
Mindez csak egy költséghatékony gyártási/kereskedelmi lánc leírása, ettől még lehet magas műszaki színvonalú egy termék. Pl ha van olyan termék közöttük, amelynéla vezeték nélküli kommunikáció 433 helyett 868 MHz-en történik, saját akkumulátoros komoly különálló sziréna van hozzá és wifin keresztül nem lehet kikapcsolni, azt talán még a MABISZ is elfogadná.
"Sajnos nem mindenkinek telik 250000-ft.-os riasztóra +50000ft szerelési költségre. Próbáltam aránylag elfogadható áron megoldani de segítség helyett csak fikázást kaptam."
Senki sem mondta, hogy ne vedd meg, az készlet valószínűleg tudja mindazt, amit ígér. De ez nem egy TV, hanem vagyonvédelem, ezért figyelmezettünk ara, hogy a kiválasztott termék műszaki tudása mesze elmarad attól a színvonaltól, amit a szakemberek biztonságosnak neveznek.
Olyan ez, mint pl a kínai autók: laikus vevő nem látja a különbséget, a szakember viszont tudja, hogy öt év alatt felzabálja a rozsda, egy idő után szinte folyamatosan szervizben lesz és baleset esetén nem csak megráncosodik az orra, hanem gombóccá gyűrődik és te meghalsz benne. Ha kínai autót szeretnél venni és valaki felhívja erre a figyelmedet, az neked nem ellenséged, hanem barátod.
És ha profi európai autószerelőktől tanácsot kérsz, hogy szerintük melyik kínai autó a megbízható, akkor ne csodálkozz, ha nem kezdenek lelkesen tudományos összehasonlító elemzésbe a kedvedért, hogy a Csincsung vagy Sengcseng autó márka a jobb, hiszen egyiket sem látták közelről (és nem is akartják :)
"Az , hogy nincs fent egy riasztó a MABISZ listáján nem azt jelenti, hogy nem megfelelő"
Ez teljesen igaz, lehet nagyon jó minőségű egy MABISZ minősítés nélküli termék is. Én is alkalmazok olyan részegységeket (saját felelősségre), aminek nincs ilyen minősítése.
Viszont egy szerelő is dönthet úgy is hogy semmihez nem nyúl, aminek nincs MABISZ minősítése, ez a szempont is érthető, hiszen ha később baj van, akkor őt veszik elő és a MABISZ minősítés ténye egy rakás felelősséget levesz a válláról (termék műszaki színvonalának ellenőrzése).
"Csak annyi, hogy az adott cég nem akar milliókat fizetni a bevizsgálásért."
Két további lehetőséget nem említettél:
- a cég költött pénzt bevizsgálásra, de a termék megbukott a vizsgán,
- a cég előre tudja, hogy úgysem menne át a vizsgán, ezért nem is próbálkozik a MABISZ minősítés megszerzésével
Szerintem pl olyan vezeték nélküli termék, ami 433MHz-en rádiózik, az már a vacak frekvencia miatt sem kaphatja meg a minősítést, hiába szuper minőségű a termék minden más jellemzője. Ezeknél a szuperolcsó vezeték nélküli rendszereknél persze többnyire egyéb okok is bőven akadnak, amivel megbukna a vizsgán.
Az , hogy nincs fent egy riasztó a MABISZ listáján nem azt jelenti, hogy nem megfelelő. Csak annyi, hogy az adott cég nem akar milliókat fizetni a bevizsgálásért.
Egy alap házba nem kötelező a riasztó, így túl van ragozva.
Elnézést kérek, hogy a topik címéből kiindulva segítséget kértem. Sajnos nem mindenkinek telik 250000-ft.-os riasztóra +50000ft szerelési költségre. Próbáltam aránylag elfogadható áron megoldani de segítség helyett csak fikázást kaptam. Ennyit erről.
- a rádiós kommumikáció a központ és az érzékelők között olyan "ingyenes" rádiófrekvencián zajlik (443,92 MHz), amit az EU területén bárki bármire használhat (távkapcsolók, kapunyitók, vezeték nélküli csengők, stb stb), tehát peches eseteben előfordulhat, hogy a szomszédod rendel kínából egy vezeték nélküli fejhallgatót és amíg ő zenét hallgat, addig neked folyamatosan üvölt a szirénád :)
- fenti ok miatt (is) a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) nem tekinti komoly vagyonvédelmi eszköznek, ezért a biztosító embere csak nevet rajtad, amikor erre szeretnél hivatkozni akár a biztosítási díj kedvezményes megállapításánál, akár pl betörés után a jegyzőkönyv felvételekor
- az induló készletben eredetileg az érzékelőköz adott elemek (9V alkalinre) még bítják 1-2-3 évig (forgalomtól függ), de az első elemcsere után a gazdi már nem 1200 forintos Duracell Ultra elemeket fog beléjük venni, hanem a sarki bótból az akciós legolcsóbbat, ami viszont károm havonta kimerül majd
- a billetyűzet+központ+sziréna többnyire egyben van építve, márpedig senki sem fogja hallani azt a szirénát, ami benn a lakásodban szól (a gyári sziréna hangereje amúgy is elég gyenge)
- rendes (akkumulátoros) külső szirénát is rájuk lehet kttni némelyikre, de anak külön tápegységet és relés vezérlést kel kialakítani
Volna még mit írnom, de nem akarok ötleteket adni a betörőknek.
Keresd meg az interneten az általad kiválasztott rendszer RÉSZLETES műszaki adatait és nézd meg, hogy az általam felsorolt lehetőségek közül menni illeszkedik. Az is lehet, hogy véletlenül megbízható terméket találtál (habár nagyon meg lennék lepődve).
A felém irányuló effajta "baráti" kéréseket azzal szoktam elintézni, hogy mielőtt tovább mennénk, előbb mutasd meg a csodakészülékedet (rendszer esetén annak valamennyi elemét) a MABISZ által minősített (elfogadott) termékek között. Ha nincs ott, akkor engem feljts el, nemhogy nem vagyok hajlandó felszerelni neked, még bottal sem piszkálom meg még a dobozát sem :)