A Dolby, a DTS es a THX teljesen fuggetlen dolgok.
www.thx.com
A THX egy ajanlas, vagy akarmi, ami a kulonbozo hangfalakra, erositokre vonatkozik, nem kotheto egy hangformatumhoz.
"The THX process is designed to ensure that movie's screen presentation and soundtrack are aligned as closely as possible to filmmakers' original intentions. THX is also compatible with all Dolby Digital and DTS formats."
Ez sajnos csak azért van, hogy azokban a mozikban is le tudják játszani ahová DTS illetve SDDS hangrendszer van installálva. Márpedig a termek 20-30%-a ilyen. Sok pénzt buknának el, ha ezekben nem mehetne. De DVD-n? Gondolj bele milyen csúnya lenne ha kiderülne, hogy DTS-ben jobban szól, mint a THX EX hangrendszerében.
Azért ha megpillantod a EII. trailert akkor láthatod hogy a DTS logó is ott figyel a végén, tehát tuti lesz (van) DTS keverés is a filmbböl.
Söt SDDS is.
Arról nem is beszélve, hogy ha már egy elkopott kópiát nézel akkor a Dolby Digital THX-es hang is kissé fakó mivel azt is a filmre viszik fel. Erre jó megoldás a DTS hiszen ott külön CD-ről játszák a hangot, de azt meg Lucas nem szereti mivel konkurencia tehát nem is tartozik ide.
geekJedi:
ja, bar McCallum a legutobbi ShoWesten orakon at ecsetelte a mozitulajdonosoknak a DLP elonyeit, azok ugy tunik, nem nagyon akarnak dollarmilliokat feccolni az atallasba. Valahol ertheto a hozzaallasuk. Idovel azert biztosan noni fog a digitalis mozik szama.
(Szvsz mar epp itt az ideje. Mindig is idegesitett, hogy a digitalis-dolby-surround-THX hangok mellett miert kell rongyosra kopott, ugralo, fako kepet neznem. :-))
A félreértések elkerülése végett egyébként a filmet magáról a számítógép vinyójáról játszák ebben az esetben, a lemezek csak a film helyszinre juttatását szolgálják.
(És ne keverd a DVD-t, mint médiát a DVD Videó otthoni szórakoztató elektronikai berendezéssel.)
Mitől jobb a CD, mint a DVD? A CD-re alig 700Mb fér fel (vihetik vagy 30 lemezen a filmet), mig a DVD a maga 9Gb-os tárolókapacitásával 2-3 darabbal megoldaná.
Nagyon érdekes kérdés. A digitális vetítőre egy szerver számítógép van kötve amely háérom helyről kaphatja a film jelet. Vagy a már említett műholdról, vagy kábelen (kábelrendszeren) vagy lemezről betöltve. Hogy ez utóbbi milyen formátumú azt nem tudom, elképzelhető, hogy DVD lemezen viszik a cuccot hiszen arra 9Gb adat is felfér. Akit kicsit bővebben is érdekel ez a téma az letöltheti az alábbi pdf-et.
Ez tényleg érdekes, mármint hogy milyen formában érkezik a digit-film a moziba: tod valaki erről valamit? DVD-hez hasonló optikai lemezen? magneto-optikai lemezen? vagy szalagon?
És a hang milyen formátumú a digitális teremben: DD-EX?
A jövő zenéje??? Japánban lassan 10 éve van műholdas HDTV adás. Amerikában kettő. És mitől növelné a költségeket? A filléres műholdvevőtől? Épp az, hogy nem kellene sokszorosítani a nyersanyagot. Egy helyen elkezdik sugározni a filmet és amerika összes mozija on-line vetítené.
Oké helyesbítek. Volt más film amelyet digitális rögzítettek, például az Dancer in the Dark, de azt egy sima DV kamerával vették (Sony SONY DSR-PD150) melynek alig 500 sor a felbontása.
Az Episode II-nek a lényege az, hogy HDTV formátumban kerül rögzítésre a film amelyet még moziban sosem alkalmaztak. Sőt egy új szabvány is készült ennek kapcsán és ez lesz az első film amelyet digitálisan, digitális vetítőgéppel vetítenek majd. És ahogy az EX esetében is, itt is várható, hogy egyre több ilyen film készül majd. Arról nem is beszélve, hogy ennél a technikánál megoldható a műholdas jeltovábbítás tehát elvileg nem is kell a kópiát elvinni a moziba.
Láttam a Monsters Inc-et a UCI Palace megnyitóján.
Azt kell mondja, hogy leesett az állam.
Kristálytiszta, pengeéles /a vászon legszéléig/, gyönyörű kép, olyan, amit még nem láttatok, abban biztos vagyok.
Mindenképpen ajánlom, hogy az EP2-t ott nézzétek meg, azt egyelöre csak sejteni lehet, hogy vszinűleg angol nyelvű változat lesz csak a filmből. Ha tudok újabb infót, akkor természetesen szólok.
Csak még annyit szeretnék hozzátenni, hogy azt hiszem a Dancer in the Dark című Lars Von Trier filmet is digitálisan rögzítették. /Ez nagy fricska volt az addigi Dogma élharcostól./
DunaPlazában ugyanúgy éjfélkor a feliratosat, utána a szinkronost nézzük. Amúgy ott lesz a klub, meg mi sorbanállók is, szal gyertek :) Persze másnap irány a Palace, mert nagyon kiváncsi vagyok mennyivel másabb a DLP.
Akkor lehet, hogy idén mégsem a DunaPlaza-ban fogom megnézni... Bár ha csak ott lesz feliratosan, a digi-moziban meg csak szinkronizálva, akkor nekem ez máris eldöntötte a kérdést, mert szerintem az eredeti hangok sokkal nagyobb szerepet játszanak a feeling kialakításában, mint az esetleg szebb képek, élesebb színek.
És ha már hangok: szerintem az Ep1-et kezdetben tényleg csak EX-es mozikban játszották, hiszen nagyon sok moziban csak ezért építették ki a rendszert (azóta sem sok film használja :( Aztán 3-4 hónap után kezdhették játszani a gyengébb mozik is.
Hát ha fanok vagytok akkor biztos ez is érdekel benneteket. Szóval az Epsiode II. az első film amelyet teljes egészében digitális kamerával vettek fel. A Lucasfilm a kamerát a Sony-tól bérli, a kamera egy Sony HDW-F900-as modell, melyet a Panavision alakított át. Az alap kamera ára egyébként 102 ezer USD, de a felvételt készítő cucc ennél jóval drágább. A kamera (és így a felvétel) 1920x1080-as felbontású ez duplája a DVD felbontásának. Ez így gyakorlatilag jól hangzik, de hozzá kell fűznünk, hogy egy jó Kodak film nyersanyag nagyobb fizikai felbontású. Tehát valamivel rosszabb képminőséggel kellene számolnunk, de ez több ok miatt sem igaz. Az egyik, hogy a többi részt is eleve lerontották, hogy a CG trükkök ne lógjanak ki a másik, hogy a magyar sokszorosítási gyakorlatot ismerve a magyar kópia eleve rosszabb minőségű. Tehát jó a digitális technika jóval olcsóbb a forgatás, mivel a kamera olcsóbb, mint egy Panavision felvevő és nem kell előhívni a kész anyagot, nem megy a kukába a sok selejt és jóval könnyebb az ILM dolga is a trükkök felvitelével.
Bár Lucas azt mondta, hogy csak digitális moziban fogják vetíteni a filmet ez természtesen nem igaz (annak idején azt mondta, hogy az Episode I. csak EX-es moziban fog menni aztán mégsem) és készül 35mm-es film átirat a digitális nyersanyagról. Ebben az esetben nyilván a digitális mozik nyújták a jobb minőséget és az igazi Star Wars fan még boldogabbnak érezheti magát hiszen kétszer is tömte Lucas zsebét, a jegy árán kívül ugyanis a digitális vetítőgép is Lucas cégének terméke.
Jol beszélsz jedi1, ez az amit a legnehezebben értenek meg egyesek. Jönnek a "SW rajongok mindent beszivnak dumákkal" (most nem simon templarra gondolok) és nem hiszik el hogy van akinek tetszhetett is a film.
A vita egyébként valóban értelmetlen mert izléseken probálunk meg vitatkozni, én is csak azé áltam le vitázni mert az "elö-trilógia utálok" (érzésem szerint) annyira ki vannak a prequel trilógiátol hogy már kukacoskodással probálnak érvelni ("mé van sok szinü kard?" stb.).
Maradjunk annyiban hogy van akinek tetszett van akinek nem. És mindenkinek meg van az oka hogy miért gondolja azt amit. Ennyi :))
A digitális moziban még nem voltam, de pár amcsi aki látta digitális moziban az uj rész elözetesét azt mondták hogy sokkalta jobb és szebb meg minden :)) És az uj részt valoban csak digitális kamerákkal vették föl!