Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13618
Én is csak egy véleményt írtam le:)

Ha nem tévedek Nyakas pince sincs túl messze és ott elég korrekt bor van, tehát promontor és társai a tömegtermelés/igénytelenség miatt forgalmaznak olyat amilyet. És ha jól rémlik sok a felvásárolt tétel is abban ami a nevük alatt fut.
Valaki nem jár mostanában Nyakas pincében? (kellene 3-4 üveg fehér otthonra, mert fogyóban vagyok:)) )

Mostanában kóstolt valaki valami érdekesebb fehér tételt?

romboid hozzászólásáról jut eszembe: Emlegetik a bormarketinget, de egy ekkora városban sincsenek olyan kategóriájú, tisztességes, de nem túl drága kimért bort kínáló helyek amilyenek sör terén ugyebár minden sarkon megtalálhatóak.

Előzmény: beyaaa (13612)
etna Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13617
Az említett helyeket kedvelem, de ott bort kóstolni nem lehet. Legfeljebb borként eladott lőrét inni.
Kóstolni borozókban általában nem lehet, egyet ismertem Szegeden, de tönkrement. Nem véletlenül.

Kóstolni lehet borszaküzletekben, a Zwack házban, a présházban állandó jelleggel, a BTnál szombatonként s mindenekfelett a MAGYAR BOROK HÁZÁBAN. Most épp 3500 a beugró, ezért végigkóstolhatsz 60 bort, s ihatsz is amennyit akarsz.

Előzmény: romboid (13613)
csite Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13616
promontorbor(nem vin, és nem budkakeszi, hanem budafok, akárcsak a hungarovin): kőkemény sz@rt csinálnak, mégis begyűjtenek néha egy nagyaranyat borversenyeken :( a múltat meg el lehet felejteni ezzel kapcsolatban, ahol régen pompás szőlők voltak ott most házak állnak, utak mennek, ...

amit mindenképpen érdemes megnézni, az a györgyvilla budafokon, elég pofás

Előzmény: beyaaa (13612)
tomlaker Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13615
nem bántalak én hidd el.
egy hasonlattal élve, adott egy ferrari enzo, amibe beülhetsz és vezetheted, de te csak a beülést választod. fáj a szivem, hogy nem tudsz beszámolni egy ilyen csodáról, mint egy margó. de ez nem a te hibád, inkább a pálinkáé:))
magyar borok.
nem kevés villányi bort adtam el annak idején, mig otthon voltam, elég elfogult vagyok, de a tények makacs dolgok. ugyanabban a minőségben a francia borok olcsóbbak, ugyanabban az árban sokkal-sokkal jobb minőségüek. ez van.
pont ti emlegetitek gyakran, hogy adott pince adott bora 99-ben csudajo, 2000 nem rossz, 2001 ihatatlan, 2002 ujra jó. ilyen itt nem fordulhat elő, vagy a követelményeknek min. 100%-ban megfelelő bort készitenek, vagy lepárolják, vagy kiöntik!! de nem palackoznak le szart. minőség, minőség....minőség. ez a fő szempont.
egyébként lélig villányi vagyok, kiismerem magam elégé a nagyok dolgaiban.
Tom
Előzmény: beyaaa (13612)
csite Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13614
a várban a magyar borok háza
Előzmény: romboid (13613)
romboid Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13613
Kedves Mindnyájatok,
segítsetek.
Ma vagy holnap elmennék negyedmagammal bort kóstolni. Olyan helyet keresek, ami nem nagyon leharcolt, de nem is fényűző, nincs túl távol a pesti vagy budai magtól, és legalább tízig nyitva van, és legalább iható a folyóbor.
(A Borpatika, a Grinzingi, és a Bajcsy-Zs. úti Egri kilőve).
Előre is köszönöm a tippeket.
beyaaa Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13612
Tybald, nem a zászlót akartam felemelni a magyar borok mellett, függetlenül a minőségüktől - de én igy érzem, BZoli egészen precizen beletalált, hogy miért ( paraszti ösök, ugye). Nem tériteni akarok - különösen, mert ha mindenki igy gondolná, mint én, hát semmi sem késztetné a magyar borászokat a fejlesztésre :)))

Vagyis élvezem ( vagy inkább fogom élvezni ) annak ajótékony hatását, hogy a nagy többség inkább úgy gondolkodik, mint ti, és ez (remélhetőleg ) kicsit majd felpörgeti az egészséges versenyt/haladást.

Az egyik szemem sir, a másik nevet - mivel nincs alkalmam túl nagy rendszerességgel bort inni (mármint vöröset, amihez nekem megfelelő társaság szükségeltetik, anélkül inkább csak nézegetem az üveget ) igy ezen alkalmakkor egyszerűen maradok a számomra kedves emlékeket (is ) hordozó boroknál, és mivel elég ritkán jön össze, igy nemigen unom meg a kedvenceimet ( Tóth I., Weininger , Vylyan + a privát forrású, nem-kereskedelmi szekszárdi borokról ne is beszéljünk).

Ha már itt tartunk, nekem pl. mindig rossz érzésem van a budakeszi környékével kapcsolatban (Promontorvin meg ilyenek, talán?).
: ha jól emlékszem ott már a rómaiak is termesztettek szőlőt, készitettek bort, később is a filoxéráig, az hogy most milyen minőségre képesek, nem biztos, hogy a területi adottság kérdése, a történelmi múlt miatt hajlamos vagyok azt feltételezni, hogy esetleg többet is ki lehetne hozni belőle ( hogy pontos legyek - JÓT is ki lehetne hozni belőle). De gondolom "megfelelő" művelési, telepitési technikával az egyébként jó adottságú területeket is tönkre lehet tenni hosszú időre :(

B.

Előzmény: BZoltan (13610)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13611
" Tornainál is szép a fogadó mégse fogod az ő borait inni csak azért;)"

ha jo lenne akkor inna szerintem, a baj ott van, hogy nem jo :(

Amugy, regebben en siman megvettem a Gere draga borait itt Finnorszagban, de leszoktam rola, nemcsak azert mert draga, hanem azert mert meguntam. Meg a legjobb bort is meg lehet unni. hatmeg ha valami nemis a legjobb :)

z

Előzmény: Törölt nick (13609)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13610
beyaaa,

eszem az igenyes lelkedet :) szep amit irtal es meghato.

Amikor meg hatulgombolos voltam mondta a nagyapam, hogy a bort azert kell tisztelni, mert minden egyes cseppjehez dolgos emberek verejteke, a nap melege es a fold asvanyai kellenek.

Amikor a poharamba bort toltok mindig azokra aparasztokra, szoleszekre es boraszokra sot a vigecekre is gondolok akik kemenyen dolgoztak, hogy a poharam ott es akkor tartalommal teljen meg.

Szep dolog, ha az egri szoloket vagy a szekszardi pinceket hozza fel az ember fia/leanya, de ha csak a szemelyes elemeny alapjan tudnek jo szivvel es lelekkel borozni, akkor bizony sok elmennyel lennek szegenyebb.

Sot a szemlyes tapasztalat neha nem is pozitiv elmennyel tolt el. Ha latja az ember a lepusztult Somloi ultetvenyeket, vagy ha a nyaralositott Badacsonyt es a Szent Gyorgy hegyet nezzuk, vagy a sok mas egykor nagy hirnevnek es dicsosegbnek orvendo de mara megkopot borvidekeinket nezem, mindig egy kisse borongos lesz a kedvem es bizony amikor a szamba kerul egy korty villanyi vagy egri bor mindig ott van bennem a gondolat, hogy mi lehetne ha...es akkor inkabb vagyom egy francia vagy spanyol vagy nemet borra ahol nem a lehetosegekrol aradozik senki ahol nincsen "mi lenne ha", ahol azt kapom amit a fold a nap es a dolgos emberek kozos munkaja es tehetsege megenged.

z

Előzmény: beyaaa (13607)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13609
A kvalitásait nem tudtam megállapítani, de vagy hülyén tesz fel néhány kérdést, vagy leírták neki, hogy miket kérdezzen. Nekem olyan "megrendezett" ciknek tűnt.

beyaa: Én meg úgy vagyok vele, hogy ha megkapok egy jobb Gere, Tiffán, Weninger kategóriájú bort a hazai ár 40-70%-áért, akkor bizony tojok én a szubjektivitásra. Tornainál is szép a fogadó mégse fogod az ő borait inni csak azért;)
Ami hazai és csak ránk jellemző bor, vagy itt olyan pluszt kap ami nincs benne a Spanyol, Francia, Német, stb. borokban azt természetesen megveszem.

Előzmény: etna (13606)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13608
Egy veszprémi ismerős hozta a szilveszteri bulira mint különlegességet (valami XY cég számára palackozva). Az biztos, hogy nem egy könnyed, gyümölcsös beszélgetős bor, de ez a furcsa szag és íz azért kicsit zavaró...
Előzmény: etna (13605)
beyaaa Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13607
na, a biztos az hogy Ch. Marg. volt a cimkén, a többi méla csend - részben mert valamikor 1-én éjfél után olvasgattam a cimkét, részben mert a kedves békaevő kollégák sajna nem gondoltak rám (ha nagyon muszáj egy cimkét 4-5 nyelven is képes vagyok értelmezni, de a francia nem tartozuk közéjük). És mivel az üveg nincs nálam, igy nemigen fogok többet megtudni már :)) Szerintem hagyjuk, ha esetleg legközelebb kezembe akad egy ilyes, hozom a cimkét és bescannelem ide, aztán majd meglátjuk...
Különben meg én úgy vagyok vele, hogy amig vannak jó borok itthon, addig magyar bort fogok inni (najó,.. főleg magyar bort fogok inni ...), nekem nagyon sokat számit a szubjektiv háttér, ami a bor ize, illata, szine mögött van, hogy látom magam előtt a szekszárdi dombokat, vagy az egri szőlőket, jártam ott az erdőkben, a pincékben, beszélgettünk, ittunk a gazdákkal, szerencsés esetben olyan kis kirándulás is sikeredett, mint az Oremus-nál Cerével ( khm, khm, bár ilyen szempontból még az is igen kellemes emlékem, mikor egy télen egy kis hegyi pincében, vhol a délvidéken túrázva összeakadtunk a gazdával, aki noha borral kinált ...) - a francia, spanyol, pláne chilei borvidékeken nem jártam, nincsenek hozzájuk kapcsolódó érzelmeim - lehet hogy jók, de ANNYIVAL nem tudnak jobbak lenni objektiv értékekben, amit nekem a magyar borokhoz a szubjektiv háttér hozzáad.
Úgyhogy én lelksen elolvasom amit a külföldi borokról a topic ir, esetleg kinnt veszek is pár üveggel, de ennyi.
B.
Előzmény: tomlaker (13596)
etna Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13606
A borfesztivál előtti boregyetemen volt egy pezsgőnap.
Nagy meglepetésem volt egy korrekt BB pezsgő.
sajnos most nincs kéznél a jegyzetem, hogy megmondjam pontosan, melyik.

Tybald, mi a baj Ludwig újságírói kvalitásaival?

Előzmény: alexandrosz (13604)
etna Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13605
Nekem egy 2000-esem van, kései és száraz.
Nem volt még szívem felbontani. Ritkaságként tartom számon, eddig nem találkoztam vele Pesten sehol. Netán kap6ó egyéb is valahol Linczéktől?
Előzmény: Hatvani Szabolcs (13599)
alexandrosz Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13604
tom,
Nem igazán értek a pezsgőkhöz, de ismét konstatáltam, hogy a Hungária Extra-Dry igazán jó vétel még mindig.
A BB alap pezsgői viszont gyakorlatilag ihatatlanok.
Előzmény: tomlaker (13600)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.03 0 0 13603
Elolvastam a Gere cikket...

En nem tartom olyan veszesen nagykepunke, ugy nyilatkozik mint egy boxolo a meccs elott.
Nyilvan azt mondja, hogy keszen allnak a versenyre, van szolojuk, van feldolgozojuk es van palackozojuk es megfeleo tarolokapacitasuk. Ez mar onmagaban azert elismeresre melto eredmeny, de ez annyi mintha egy boxolo azzal indokolna gyozelmi remenyeit, hogy van ket keze es ket laba meg a ket fule kozott vana feje.
Azt azert Gere ur is megemliti a cikkben, hogy az egyik bokkeno az alacsony magyar munkaberek. Ha majd a marinenik meg a pistabacsik TB es adojarulekok befizetse mellet fognak neki dolgozni nem keves penzert, akkor majd elcsodalkozik, hogy milyen koltsegnovekedessel kell szamolnia :)

A kulfoldi piacon a Gere borok az indokolatlanul draga de ihato borokkoze tartozik, a francia, spanyol, olasz minosegbiztositas szorito korlatai kozott tombolo versenybol gyoztesen kijovo borokkal szemben Europaban nincsen eselye, a hazai piacon meg majd meglatjuk, de en ott is szomoru jovot latok.

Valoban jobb lenne, ha a problemakra es a nehezsegekre koncentralnanak.

z

alexandrosz Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13602
B.U.É.K.!

Ezek szerint -sajnos- nem tévedtem Gerével kapcsolatosan. :o(
Wundi viszont hozta a formáját szilveszterkor :o) Részletek később.

tomlaker Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13601
kezdetnek itt a moet lapja:
www.moet.com
tomlaker Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13600
most hogy itt volt szilveszter, beszélhetnénk egy kicsit a pezsgőről, meg a champagne-ról.
technikai részét a szakértőkre biznám:)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13599
Ismeritek Linczmayer 2001-es Muscat lunelét (száraz)? Elég furcsa szaga és íze van, olyan büdöses; ez normális?
tomlaker Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13598
elolvastam gerét...
áááááááhhhhhhhhhh
csukott szemmel leveszek itt a polcról az általa termelt boroknak megfelelőt, ha kell olcsobban, ha kell sokszor jobb minőségben. nagyképű majmok.
előszőr szerénységet kellene tanulni...
nehogy a fos gere mondja meg milyen faszák vagyunk. meg hogy micsoda elismerésnek örvendenek
jól felhúztam magam.
majd ha 150 éve nyújt egyenletes kifogástalan minőséget, akkor elkezdheti magát sztárolni
Előzmény: tomlaker (13597)
tomlaker Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13597
unalmasan hosszura sikeredet grande cru sorozatot, a következó oldallal zárnám, ahol értékelik a borokat, jelesül a 2001 évjáratot.
érdekes.
http://www.richardsliquors.com/pages/01bord02.html
Előzmény: tomlaker (13596)
tomlaker Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13596
nem kötözködöm istenbizony, csak kiváncsi vagyok:)
nem lehet, hogy pavilon-rouge volt az a bor?
ez a petit-vin- kis-bora a margónak, ami azért nem olyan kicsi:))
néztem az árakat, iható évjáratu margó kb 2000 euronál indul...
ilyet én soha nem fogok inni, kár belém:))
Tom
Előzmény: beyaaa (13595)
beyaaa Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13595
az 5-10 év nem biztos ( sőt, ezek szerint inkább nem ) hogy a Ch. Margó-hoz tartozott, volt ott más is, csak ezt jegyeztem meg épp valamelyik üvegről ( a francia nyelvtudásom zéró, igy nehéz)
legközelebb majd kérek a borhoz szakfotditást is :))
B.
Előzmény: tomlaker (13585)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13594
Jájjjj, és az ilyen újságírónak nevezi magát, pffff

A szerény Gere-kijelentések se rosszak persze;(

Előzmény: knight bandit (13592)
csite Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13593
hát ez hihetetlen!!!
menne inkább az erdőbe fát vágni az ilyen!
úgy láccik még van tovább a lejtőn út!

:(

Előzmény: knight bandit (13592)
knight bandit Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13592
A más említett Gere cikk:
http://mn.www2.mno.hu/index.mno?cikk=119636&rvt=5
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13591
Ha jól tudom, a Dereszla Szepsytől kapott némi bort (vagy mustot, már nem emlékszem).
Előzmény: zsoltbarca (13590)
zsoltbarca Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13590
Mindenkinek BUÉK!

Ünneptájt Thummerer Kaptárkő cuve '98 és '99 (a '98-as harmonikusabb, jobb volt) Dereszla késői szüretelésű muskotály (azé nem muskotályos aszu, de egész élvezhető)

csite Creative Commons License 2003.01.02 0 0 13589
lassan már nem is szeretek külföldi oldalakat nézni, olvasni, mert elszomorító, hogy itthon még egy ehhez kezdetlegesen hasonlító oldal sincs :(
Előzmény: tomlaker (13587)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!