Én is nyitottam:) Finom, de mintha egy kis "hordó íz"-t vélnék benne felfedezni (nem barique fásság, inkább ami a tokaji borokban is van csak nem annyira erősen)
Ja és mint megtudtam ezen is kellene lenni RESERVE cimkének, de nincs!!
Jaaaaaaaaaa, tudom már.
Jobboldalt van, ha a Hősök tere fele nézel, nem messze a néhai Fesztivál vendéglőtől. Nem láttam ott semmi különlegeset.
Lehet, hogy újra szét kellene nézni.
Utcát pontosan nem tudok, de Deák és Opera között. Ezen a cuccon kívűl volt még valami családi szeszfőzde párlata, a többi bor szinte mind kapható máshol is és talán árban még drágább is picit, bár volt Gere Oportó '00 1200.-ért amit már asszem sehol nem lehet kapni. És 1-2 külföldi bor, de azt max. úgy lenne érdemes venni, ha előtte egy borszakkönyvből kinézi az ember, hogy mi várható és megéri-e.
Magát az üzletet egyébként fellehet ismerni, mert az andrássy felőli kirakatában - egy utcasarkon van - vannak bortartóban borok is.
Maga az üzlet a rohadt drága kategóriábanvan egyébként lakberendezési tárgyak terén - 4 millás kandalló és társai.
nálam a pipa már az egyetemi múlt, cigi évek óta 0 korábban 10 évig 1 doboz/nap), jelenleg, úgy 3 éve csak szivarozni szoktam erősen korlátozottan: kb 20-30 szál/év, a jobb szivarokkal meg még csak ismerkedem
szóval a témában szakértő legkevésbé sem vagyok, tapasztalataim is inkább a próbálkozás semmint a tudatosság alapján állnak (bár most év végén vettem egy szivaros könyvet)
mindenesetre aromásított szivar a borhoz szerintem tuti nem megy bár ezeket én önmagukban sem szeretem
a komolyabb szivarok közül legtöbbet Cohibákkal próbálkoztam, ezek tapasztalatom szerint olyan cüvékhez mennek jól, amiben van merlot, a bonyolultabb ízvilágúak (singlo III-V) pedig inkább villányi cabernet franc-hoz, bár ezeket már inkább rumhoz vagy whiskeyhez kell nyomni
nekem ami a legjobban bejött: Cohiba Robusta + Vida Merlot&CF
gépi szivarok közül a Vasco a legtöbb villányi CS-hoz viszonylag jól talált
Be tudnád szűkíteni utcányi pontossággal?
vagy legalább annyi, hogy a Deák és az Opera vagy az Opera - Nagymező, esetleg Nagymező - Oktogon részben van?
Meg fogom nézni.
Arrafele csak a Jókai téren tudok egy méregdrága szakboltot.
Ez milyen a Veritassal összehasonlítva?
Van-e valami benne, ami másutt nincs?
nem vesztettel semmit...ezek a nikotinbevitel azon formai ahol meg a rituale is majdnem teljesen hianyzik... nem is beszelve a massziv rakkelto hatasokrol.
Amugy milyen dohanytipust tartasz bor melle illonek?
Pipas multambol arra tippelnek, hogy a nagyon gyenge Virginia alapu keverekek lehetnek a jok hosszu szaru pipabol, hogy huvos legyen a fustje es a leheto legkevesbe legyen maro.
Aromas vagy aroma nelkuli dohannyal? A vanilias es cseresznyes aromaju dohanyok mind pipaba mind szivarban a kedvenceim koze tartoztak, de mennek ezek a borhoz is szerinted?
talán előszőr kell a bort kibontani, tesztelni illatát és aromáját és csak utána rágyújtani :)
egykor kemény dohányosként (bár a tubák + bagórágás nálam kimaradt) csak megerősíteni tudom, hogy leszokás után az az ízérzékelés döbbenetesen javul
egy dolog van ami a generális tagadásnak ellentmond, hogy saját tapasztalatom szerint általában a bor-szivar párosítás inkább negatív, csak néhány szivarral és csak vörös borokkal működik -ott viszont nagyon is- a szinergia.
off
szakmából kifolyólag magam is a kőkemény racionalitás világában élek, de talán éppen az itt tapasztaltak tanítottak meg arra, hogy úgyanúgy kell kételkedni a materiális magyarázatokban mint mondjuk a spiritisztákban
azért gondolom tehát, hogy talán mégsem lehet tisztán a kémiára visszavezetni az ügyet az az, hogy végül is az összhatás nem csak az érzékelő szervek keltette impulzusokból, hanem a körülmények és az ún lelki állapot által keltett impulzusokat is összegezve áll össze
on
végül is ez utóbbiról szól "a bor filozófiája", amely pont annak fontosságára tanít meg, ami a szigorúan vett kémiain-biológiain túli tényező, a "varázslat" a borozásban
Ráadásul én a nemdohányosok kisebbséginek tűnő táborába tartozom ( legalábbis minden sörözőben igy érzem ), bár a pipafüstöt általában kedvelem, és el tudom képzelni bor mellett, esetenként még tán a szivarfüstöt is, de a cigifüst totál agyonvág mindent iz és illathatást a környéken. Épp ezért merült fel bennem a kérdés...:))
B.
En elhiszem, csak nekem az volt a tapasztalatom, hogy a dohany olyan szinten "legyalazza" a nyalkahartyamat, hogy azzal olyan finom izek erzekelesere nem vagyok kepes mint dohany nelkul. Az illatrol nem is beszelve.
De en vaskalapos vagyok :) en a kek sajt-vorosbor kombot is tevhitnek tartom.
Sokan hajlamosak misztifikalni olyan dolgokat is amik pedig kokemenyen biologiai es kemiai tenyeken alapsznak, az iz es illatkombinaciok es az erzekszervek serkentese, tompitasa es izgatasa szerintem masszivan kemia es anatomia.
Ettol fuggetlenul elismerem, hogy a borfogyasztas hedonizmusat nem mindig az preciz erzekszervi megfigyeles tamogatja hanem gyakran a misztika es a rituale keltette varazslat.
Szerintem nem egyről beszélünk:)
Sorszámozott üveges, 6 puttonyos Szepsy aszúból Hernyák Laci által főzött amiről beszélek:)
Borszer: Andrássyn adeáktól az Oktogon felé menet jobb oldalban van egy lakberendezési áruház aminek a pincéjében borszaküzlet van.
"kérdés, hogy cigizni szabad lenne e egy ilyen helyen?"
10 evig massziv dohanyos voltam (cigaretta, pipa, szivar, bagoragas, tubakszippantas) es immaron 1 eve vegleg feladtam ezen szenvedelyemet.
Az a tapasztalatom, hogy a dohanyzas es a dohanyfust (a piparol es a bagoragasrol nem is beszelve) az esetek nagy reszeben erosen a szaglas es az izleles rovasara megy. Igy en borozas kozben a dohanyzast nem javaslom senkinek.
Viszont az is igaz, hogy dohanyzas kozben bort fogyasztani ugyanakkor helyes es udvozlendo dolog :)
Csak tudjad eldonteni, hogy mikor melyiket csinalod.
OFF
1913 telen Valgyimir Iljics Lenin Finnorszagban toltott egy rovid idot, akkor tette az az ota is minden tortenelmi viharon felul allo kijelenteset, miszerint:
-Elvtarsak, itt kurva hideg van!
Én szeretem a Moszkva téri Kecskemétit, a Fiáth János utcai Móri borozót, a Pozsonyi úti Móri borozót, a Tokajit a Falk Miksa utcában, a Kékfrankost a Mechwart térnél, a Hörpincét vagy Egerentyet (??) a Zichy Jenő utcűban, az Óbestert a Keletitől nem messze.
De jobb sört inni e helyeken, talán a Tokajit leszámítva.
Ja s a Várfok borozó sem rossz, a Várbusz első megállójánál.
Jut eszembe: szintén a Borszerben lehet kapni ama bizonyos Aszutörkölyt és Cabernet törkönyt 14e és 8e körüli árban!
Van ennél olcsóbban is valahol esetleg?
kösz, Csite, nem emlékeztem pontosan, egyszer voltunk arra a Törley kastélyban, akkor beszéltek a többi szőlőt érintő kérdésről is, azóta néha az eszembe jut - dehát " vár állott, most kőhalom" ezek szerint.
TomL - nem akarok a tényekkel vitatkozni, mert egy nagy marhaság lenne! ( És az is igaz, hogy amikor lehetőségem volt pl. Velsatist vezetni, tényleg inkább csak beültem utasnak, vezetni biztos más, de kiderült, hogy utasnak lenni ugyanolyan, mint bármi másban - ma mindenkinek nagyon preciz ráérzései vannak! Az autózás nekem azt jelenti, hogy eljutok A-ból B-be, épségben, és normális idő alatt).
Ezért mondom, hogy erről nincs értelme disputázni, egyszerűen másként állunk hozzá (elég unalmas lenne, ha mindenki egyformán gondolkodna) ebben az esetben valszeg főleg, mivel nem vagyok annyira szofisztikált bórkostolásban, mint itt sokan (másfelől meg egyébként sem általánosan jellemző rám a folyamatosan logikus gondolkodás - még az általános NŐI gondokodáshoz képest is hirtelen kanyarokban jár az agyam néha...:) úgyhogy nem kell meggyőzni, logikusan elismerem hogy igazatok van, de ettől még nem fog semmi változni.
B.
ps.: és én is támogatnám a borozásra alkalmas, hangulatos vendéglátóipari egységek budapesti telepitését - kérdés, hogy cigizni szabad lenne e egy ilyen helyen? ( direkt nem szivart és pipát kéreztem)
Rossz kifejezést használtam eszerint, appardon. Borkóstolás helyett legyen akkor borozás. Ha így már más, újra várnám a válaszokat, köszönettel.
Egyébként én is úgy tapasztaltam, hogy kevés az igazi borozó. Többnyire köpködőket találni ihatatlan löttyökkel, meg gondolom van egy-két hely a Ewingoknak. Télleg: megvan-e még az Országház pince a Várban? (Bár az elég drága volt húsz éve is).
A sajnalatos hiany az az, hogy Budapesten nincsenek borozok.
Ahogy a varos tele van sorozovel.
Tok jo pen lenne, ha a kocsmakban lehetne rendelni fajta es termoterulet szerint borokat kimerve, garantalt jo minosegben es turheto aron. Jo esetben a termelo nevevel, de ez nem is biztos, hogy olyan nagyon fontos mindenhol.
Milyen franko is lenne beulni egy krimoba es rendelni egy kancso Szekszardi bikavert :) vagy egy Soproni kekfrankos, egy Egri leanykat vagy egy Badacsonyi szurkebaratot.... nem varnek nagy sztarbort az ilyen helytol, de korrekt hiba nelkuli bort felismerheto fajta- es tajjelleget azt igen.
Spanyolhonban is barmely utszeli fogadoban lehet kerni Vino Tintot es tutter, hogy nem fazik ra az ember. Szomjoltani, beszelgetni, vagy a helyi etel melle biztos stimmel.