Azt még elfelejtettem beírni, hogy
borirodalmamban jelentős bővülés történt; megkaptam magamtól karácsonyra K. Zraly Borkurzusát;
és Sógortól Oz Clarke dedikált Wine Atlas-át, amiben gyönyörű képek is vannak és nehezéknek sem utolsó :))
Továbbá az év utolsó napján végre megjött a borbarát téli száma!! Hurrá! De valószínűleg utoljára üdvözöltem postaládámban e színvonalas magazint; mert nem fizetem elő idén, inkább veszek két jó bort helyette...
Korcsi: ha jó pesten kívül is akkor itt nézz szét: www.falvak.hu/abasar (vállalkozók, van egy oltványos) egyébként jó duma ez a szívgyógyszer... ha morbid lennék akkor ez nagy SZÍVatás.
Ja; és BUÉK mindenkinek, mivel első bejelentkezésem. Az ünnepek alatt volt szerencsém fogyasztani - bár én nem kaptam sehol Scheller Olaszt, sajnos- a következőket:
-Polgár 2001 Ch.-Musk. Cuvée, már nem friss a Nyakaséké különben is jobb.
-Európai Bortermelők, 99es Bátaapáti Kékfr. Ez az Eurobor, (nem értem e másik nevet) kevésbé illusztris viszont annál jobb borocskája NAGYON olcsón, (~ 5-600 ft volt az Interfruct nevű nagykerben; ahol vettem még Vylyan Redet is 1200ért...) remekül iható. illatos fajtajelleges.
ehhez hasonlítottuk egy hasonló árfekvésű ~ 3 Eurós Bordói bort (Tom: útmutatásaid alapján hozta: Csaba)
-2000es Apell. Bordeaux Controlle jelzéssel; megbízható, hasonló a magyarhoz, könnyed gyümölcsös.
-Kecskés 2002es Kékoportó; úgy tűnik az idei (ill. tavalyi) opsik jól sikerültek; már a sokadik iható tétel.
Szenteste a Sheller olasz helyett:
-Szőke 2000-es Olasz, lehet h. csak a huba mellett de az év ellenére kicsit fanyarnak, éretlennek tűnt, ellentétben ezzel:
-Szeremley 99es Olasz ami számomra igazi vulkáni olasz volt érett ásványos, illatos; kezdem már az utóbbi időben azt hinni nincs is iható bora; hát ez az!
-Gere: 98as Főnix cuvée: persze elmarad 97es, 99es társaitól, de határozottan jobb mint korábban; továbbra is befőttre emlékeztet.
-Oremus 99es Édes Szamorodni osztatlan siker, még úgy is hogy mellette kóstoltunk egy:
-"Princesse Piroska" termelte palackozta "H-0063" fedőnevú 4p. aszút, (később kiderítettem Pajzos az elkövető) Beltartalombam az Oremus legalább olyan gazdag volt mint ez.
Figyelve a "konkurenciát":
-Vylyan 99es Cirfandli, hátcimke mondja: "az újfahordós érlelés kiemeli a bor értékeit" tehát barrik, ami inkább dominált mint kiemelt; ez nem vált előnyére az egyébként korrekt bornak, de a fa elfedett szinte mindent.
-Gere A. 99. C.s. Barr. a 97-es társa után ez csalódás nekem; mintha éretlen lenne a bor - nemcsak fiatal- de a savai is húzósabbak a megszokottnál (éretlen szőlő?).
Nagyrédei "Cool Ridge" Ch.01, barr. ez is 600 körüli áron az említett diszkontban; nagyon kellemes, végre van fajtajelleg is nem csak hordó.
Leugrottunk Villányba Molnár Lajosékhoz; ahol a gazda hiányában rock & reaggesztár külsejű fia fogadott aki nem volt teljesen képben de készségesen állta a sarat:
ittuk: 2001es Oportó (még hordóban; többedik töltésű barik -adják kimérve is 400ért, jobb mint amiket a lagzimra keresve kóstoltam abból az évből; meglepő a töménysége.
98as Olasz: ez vmi meglepetés lesz - titokzatoskodott- vmit még tesz vele apuka; kérdeztem, hogy aszúszem aztatás stb, de nem árulta el. Viszont ez is barik hordóban van de nem túlzó, és meglepően friss a nedű, nem gondoltam volna 4 évesnek. Furcsa h. ezt is adnak el lédig, utánatöltik tartályból a hiányzót; így a 4 év hordó nem teljesen igaz...
a következők palackosak voltak, akkor nyitotta ki mindet, ráadásul hidegen, így nem volt teljesen reális a dolog:
99es Cüvée Barr. (CS-CF) könnyű friss, alacsony tanninú és alkoholú bor, szerintem nem ált jól neki a barr.
98as CS. ennek nem különben; első illat: mintha egy rosszul égő füstölőbe szagoltam volna olyan füstös illat, de azért tompult és más is érződőtt.
99es Kékfrankos, ez emlékeim szerint igen jó volt, de a legjobban tetszett:
99es natur CS: (naturnak hívják a nem barikhordóban érleltet) ebben szép fajtajelleg bújt, és nem volt "füstmérgezés". Meglepetésemre adott belőle kimérve is elfogadható 800/l áron.
Erről jut eszembe: Kóstolta már valaki az Egri Borászati kutató Roséját, ami 3 féle szőlőből van aminből az egyik Néró?
Dúzsi Rosé '02: Tavaly is ez volt a kedvenc nálam és idén is ez marad. Kellemes, könnyed, kicsit szénsavas, de friss gyümölcsös. Olyan mintha fröccsözne az ember, de nem kell hozzá szóda:)
Egy kollégám Nérót (gyökeres oltványt) szeretne vásárolni, de azt mondja, nem lehet kapni. Ha valaki tud, plíz, segítsen. Állítólag a Néróban van a legtöbb szívbarát anyag, legalábbis a kollégám valahol ezt olvasta.
üdv mindenkinek!
Én is nyitottam:) Finom, de mintha egy kis "hordó íz"-t vélnék benne felfedezni (nem barique fásság, inkább ami a tokaji borokban is van csak nem annyira erősen)
Ja és mint megtudtam ezen is kellene lenni RESERVE cimkének, de nincs!!
Jaaaaaaaaaa, tudom már.
Jobboldalt van, ha a Hősök tere fele nézel, nem messze a néhai Fesztivál vendéglőtől. Nem láttam ott semmi különlegeset.
Lehet, hogy újra szét kellene nézni.
Utcát pontosan nem tudok, de Deák és Opera között. Ezen a cuccon kívűl volt még valami családi szeszfőzde párlata, a többi bor szinte mind kapható máshol is és talán árban még drágább is picit, bár volt Gere Oportó '00 1200.-ért amit már asszem sehol nem lehet kapni. És 1-2 külföldi bor, de azt max. úgy lenne érdemes venni, ha előtte egy borszakkönyvből kinézi az ember, hogy mi várható és megéri-e.
Magát az üzletet egyébként fellehet ismerni, mert az andrássy felőli kirakatában - egy utcasarkon van - vannak bortartóban borok is.
Maga az üzlet a rohadt drága kategóriábanvan egyébként lakberendezési tárgyak terén - 4 millás kandalló és társai.
nálam a pipa már az egyetemi múlt, cigi évek óta 0 korábban 10 évig 1 doboz/nap), jelenleg, úgy 3 éve csak szivarozni szoktam erősen korlátozottan: kb 20-30 szál/év, a jobb szivarokkal meg még csak ismerkedem
szóval a témában szakértő legkevésbé sem vagyok, tapasztalataim is inkább a próbálkozás semmint a tudatosság alapján állnak (bár most év végén vettem egy szivaros könyvet)
mindenesetre aromásított szivar a borhoz szerintem tuti nem megy bár ezeket én önmagukban sem szeretem
a komolyabb szivarok közül legtöbbet Cohibákkal próbálkoztam, ezek tapasztalatom szerint olyan cüvékhez mennek jól, amiben van merlot, a bonyolultabb ízvilágúak (singlo III-V) pedig inkább villányi cabernet franc-hoz, bár ezeket már inkább rumhoz vagy whiskeyhez kell nyomni
nekem ami a legjobban bejött: Cohiba Robusta + Vida Merlot&CF
gépi szivarok közül a Vasco a legtöbb villányi CS-hoz viszonylag jól talált
Be tudnád szűkíteni utcányi pontossággal?
vagy legalább annyi, hogy a Deák és az Opera vagy az Opera - Nagymező, esetleg Nagymező - Oktogon részben van?
Meg fogom nézni.
Arrafele csak a Jókai téren tudok egy méregdrága szakboltot.
Ez milyen a Veritassal összehasonlítva?
Van-e valami benne, ami másutt nincs?
nem vesztettel semmit...ezek a nikotinbevitel azon formai ahol meg a rituale is majdnem teljesen hianyzik... nem is beszelve a massziv rakkelto hatasokrol.
Amugy milyen dohanytipust tartasz bor melle illonek?
Pipas multambol arra tippelnek, hogy a nagyon gyenge Virginia alapu keverekek lehetnek a jok hosszu szaru pipabol, hogy huvos legyen a fustje es a leheto legkevesbe legyen maro.
Aromas vagy aroma nelkuli dohannyal? A vanilias es cseresznyes aromaju dohanyok mind pipaba mind szivarban a kedvenceim koze tartoztak, de mennek ezek a borhoz is szerinted?
talán előszőr kell a bort kibontani, tesztelni illatát és aromáját és csak utána rágyújtani :)
egykor kemény dohányosként (bár a tubák + bagórágás nálam kimaradt) csak megerősíteni tudom, hogy leszokás után az az ízérzékelés döbbenetesen javul
egy dolog van ami a generális tagadásnak ellentmond, hogy saját tapasztalatom szerint általában a bor-szivar párosítás inkább negatív, csak néhány szivarral és csak vörös borokkal működik -ott viszont nagyon is- a szinergia.
off
szakmából kifolyólag magam is a kőkemény racionalitás világában élek, de talán éppen az itt tapasztaltak tanítottak meg arra, hogy úgyanúgy kell kételkedni a materiális magyarázatokban mint mondjuk a spiritisztákban
azért gondolom tehát, hogy talán mégsem lehet tisztán a kémiára visszavezetni az ügyet az az, hogy végül is az összhatás nem csak az érzékelő szervek keltette impulzusokból, hanem a körülmények és az ún lelki állapot által keltett impulzusokat is összegezve áll össze
on
végül is ez utóbbiról szól "a bor filozófiája", amely pont annak fontosságára tanít meg, ami a szigorúan vett kémiain-biológiain túli tényező, a "varázslat" a borozásban
Ráadásul én a nemdohányosok kisebbséginek tűnő táborába tartozom ( legalábbis minden sörözőben igy érzem ), bár a pipafüstöt általában kedvelem, és el tudom képzelni bor mellett, esetenként még tán a szivarfüstöt is, de a cigifüst totál agyonvág mindent iz és illathatást a környéken. Épp ezért merült fel bennem a kérdés...:))
B.
En elhiszem, csak nekem az volt a tapasztalatom, hogy a dohany olyan szinten "legyalazza" a nyalkahartyamat, hogy azzal olyan finom izek erzekelesere nem vagyok kepes mint dohany nelkul. Az illatrol nem is beszelve.
De en vaskalapos vagyok :) en a kek sajt-vorosbor kombot is tevhitnek tartom.
Sokan hajlamosak misztifikalni olyan dolgokat is amik pedig kokemenyen biologiai es kemiai tenyeken alapsznak, az iz es illatkombinaciok es az erzekszervek serkentese, tompitasa es izgatasa szerintem masszivan kemia es anatomia.
Ettol fuggetlenul elismerem, hogy a borfogyasztas hedonizmusat nem mindig az preciz erzekszervi megfigyeles tamogatja hanem gyakran a misztika es a rituale keltette varazslat.
Szerintem nem egyről beszélünk:)
Sorszámozott üveges, 6 puttonyos Szepsy aszúból Hernyák Laci által főzött amiről beszélek:)
Borszer: Andrássyn adeáktól az Oktogon felé menet jobb oldalban van egy lakberendezési áruház aminek a pincéjében borszaküzlet van.
"kérdés, hogy cigizni szabad lenne e egy ilyen helyen?"
10 evig massziv dohanyos voltam (cigaretta, pipa, szivar, bagoragas, tubakszippantas) es immaron 1 eve vegleg feladtam ezen szenvedelyemet.
Az a tapasztalatom, hogy a dohanyzas es a dohanyfust (a piparol es a bagoragasrol nem is beszelve) az esetek nagy reszeben erosen a szaglas es az izleles rovasara megy. Igy en borozas kozben a dohanyzast nem javaslom senkinek.
Viszont az is igaz, hogy dohanyzas kozben bort fogyasztani ugyanakkor helyes es udvozlendo dolog :)
Csak tudjad eldonteni, hogy mikor melyiket csinalod.
OFF
1913 telen Valgyimir Iljics Lenin Finnorszagban toltott egy rovid idot, akkor tette az az ota is minden tortenelmi viharon felul allo kijelenteset, miszerint:
-Elvtarsak, itt kurva hideg van!