Keresés

Részletes keresés

Belohin Creative Commons License 2017.12.18 0 0 1970

Böngészem a felkerülő videókat az Agung idei tevékenységéről; hát, nagyon kell vigyázni, mit vagdosnak össze-vissza. Egyik (orosz nyelvű) összeállításban van Hawaii-tól kezdve a Tavurvurig sok minden. Aki meg nem hozzáértő, szerintem csont nélkül benyeli az ilyesmiket.

vlacko Creative Commons License 2017.11.26 0 0 1969

Köszi, ez tényleg nagyon jó.

Előzmény: Belohin (1968)
Belohin Creative Commons License 2017.11.25 0 0 1968

Vulkános összeállítás a Youtube-on; vannak pl. jó izzófelhő-felvételek. Először majdnem otthagytam, mert egy undormány filmes kamuval kezdődik, de a tényleges tartalom már igazi.

vlacko Creative Commons License 2017.06.15 0 0 1967

Tényleg, igazad van. 

Feledékeny vagyok. :-)

Előzmény: Belohin (1966)
Belohin Creative Commons License 2017.06.15 0 0 1966

Szerintem ezt már hoztad egyszer (1930), csak a tó neve volt más. De Ulemu néven nem találja a kereső.

Előzmény: vlacko (1965)
vlacko Creative Commons License 2017.06.15 0 0 1965

Elég gyanús nekem, hogy a Shahi Island az Iráni Ulemu tóban (ma már félsziget a tó vízszintjének drasztikus csökkenése miatt) valójában egy vulkán.

http://photos.wikimapia.org/p/00/06/10/07/95_big.jpg

https://static.greatbigcanvas.com/images/singlecanvas_thick_none/chris-hadfield/northern-iran-shahi-island,2445987.jpg?max=540

Belohin Creative Commons License 2017.05.10 0 0 1964

Talán nem is vagyok olyan hülye, mint amilyennek látszom. Ez a forrás tárgyal a stádiumokról és a változó összetételről.

Előzmény: Belohin (1963)
Belohin Creative Commons License 2017.05.09 0 0 1963

Ha így van, akkor nem a két törésvonal osztja meg őket. Mert pl. a Mauna Kea és a Kilauea(!) azonos vonalon helyezkedik el.

Mondjuk szerintem az életciklus szerint változik a láva minősége. Mert a Mauna Loa és a Kilauea fiatalabbak. A Hualalai és a Mauna Kea valószínűleg lecsengőben produkálták a sok kis salakkúpot.

Előzmény: vlacko (1962)
vlacko Creative Commons License 2017.05.09 0 0 1962

Esetleg az is lehet, hogy a lemez maga töredezett, és két párhuzamos törésvonal van, amelyikek mentén könnyebben tör fel a magma.

A hawai vulkánokat inkább a kitörések jellege alapján szokták kettéválasztani. A Mauna Kea, Hualalai és Oahu vulkánja inkább izlandi jellegű kitöréseket produkál, míg a Mauna Loa, Kilaeua pedig a lávaöntő tevékenységben erős. 

Előzmény: Belohin (1961)
Belohin Creative Commons License 2017.05.05 0 0 1961

Az ábra szerint olyan, mintha a forró pont kettévált volna. Ezt nagyon valószínűtlennek tartom. Azt inkább el tudom képzelni, hogy a lemez elmozdulásában töréspontok vannak, mintegy cikcakkban vonul a forró pont fölött. A rövid hírbe még normális hipotézis sem került.

Előzmény: vlacko (1960)
vlacko Creative Commons License 2017.05.04 0 0 1960

Index cikk Hawai-ról.

http://dex.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Ftudomany%2F2017%2F05%2F04%2Fmegfejtettek_a_legaktivabb_vulkanok_titkat%2F

Rettenetes félrefordításokkal. Igazából elég érthetetlen.

vlacko Creative Commons License 2017.02.14 0 0 1959

Előzmény: vlacko (1958)
vlacko Creative Commons License 2017.02.14 0 0 1958

Egy érdekes színfolt Hawain, ugyanis a működése nem a szokott ottani sémát követi (híg lávafolyások eregetése), hanem robbanásosabb, Stromboli jellegű. Már amikor épp működik, ami ugye pár ezer évvel ezelőtt volt utoljára, de azért ez persze nem jelenti azt, hogy a vulkán kihúnyt.

Ennek megfelelően a tetején nem egy óriáskráter van, mint a Mauna Loának, hanem több kisebb salakkúp.

Mindez elég érdekes viselkedés annak a tükrében, hogy tökugyanaz a hot spot táplálja, mint a többi vulkánt. De ahogy csúszik ki a hot spot szélére, neki nyilván már csak a lepattanók jutnak, abból meg nem lesz nagy volumenű lávaömlés. Ugyanez igaz a szomszédos szigeten található Haleakala-ra is.

A sorsa lehet, hogy ugyanaz lesz, mint a Kohalának, vagyis a tengerbe fog csúszni, egy gigantikus szökőárat okozva.

Előzmény: Sz. Filip (1957)
Sz. Filip Creative Commons License 2017.02.13 0 0 1957

Mauna Keáról kinek mi a véleménye?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mauna_Kea

Belohin Creative Commons License 2017.01.30 0 0 1956

Ezt találtam hirtelenjében a témával kapcsolatban. Valóban holmi hot spotokat gyanúsítanak forrásul, és valóban lehet szerepe annak a szibériai őspajzs-darabnak, amely a tó északi oldalán helyezkedik el.

Előzmény: vlacko (1948)
vlacko Creative Commons License 2017.01.29 0 0 1955
Belohin Creative Commons License 2017.01.27 0 0 1954

Az a kanyar nem is nagyon fér össze a fejemben a Csendes-óceán irányából alábukó lemezzel. Inkább olyan, mintha egy lemezdarab forgó mozgást végezne, és mivel nem kör alakú, van olyan határszakasz, ahol tágulás történik. Ott dajkál halat a Bajkál.

Előzmény: vlacko (1953)
vlacko Creative Commons License 2017.01.26 0 0 1953

Számomra egyébként az furcsa, hogy a tó tök széles, és nagyon mély, de a hasadékvölgy többi részén mégsem alakultak ki mély hasadékok.

Feltehetőleg van ebben szerepe annak is, hogy a rift pont a bajkálnál kannyarodik, sarka van. Mindemellett, ez az egyik legrégebbi hasadékvölgy, és elég lassan történnek itt a folyamatok.

Előzmény: vlacko (1952)
vlacko Creative Commons License 2017.01.25 0 0 1952

két centit tágul évente. Ez szerintem el is dönti a kérdést.

Előzmény: vlacko (1951)
vlacko Creative Commons License 2017.01.25 0 0 1951

A nyugati folytatás, és a keletiből a délebbi szerintem nagyon látványosan mutatja egy kezdődő hasadékvölgy formáját.

A riftesedést egyértelmű jele lenne, ha a tó tágulna, szélesedne. Ezt nem tudom, hogy így van-e, de nem lennék meglepve.

Előzmény: Belohin (1950)
Belohin Creative Commons License 2017.01.25 0 0 1950

Hogy a Bajkál tektonikus árokban alakult ki, az nem vitás. Az alkata egyez a Tanganyika, Nyasza tavakéval, ez sem. A nyugati vége közelében van néhány vulkáni kúpocska is a Szaján egyik völgyében. Ez azért elég kevés egy rifthez. És azt a csapásirányt, ami a vázlaton látható - a mongolok felől kissé keleties északra - furcsállom.

Nézegetem a tájékát a műholdak szemével. A nyugati végtől (Слюдянка) északnyugat felé ívelően van valami tektonikus határ Красноярск-ig. A másik végtől két lehetséges vonal rajzolódik ki, az északabbi valahol Нюя és Перевоз között elenyészik, a délebbi pedig az Ohotszki-tenger öbléig (Чумикан) követhető.

Előzmény: vlacko (1948)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1949

Kamerunról meg itt azt írják, hogy egyedi jelenség.

http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/bemutatkozik-az.html#kamerun

Előzmény: Belohin (1947)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1948

A Bajkál az rift. Szerintem nyilvánvaló. Tökre analóg az afrikai árokrendszerrel.

Amúgy ahotspotok meg a riftesedés gyakran összefüggést mutat.

Annó 65 millió éve a Reunion hotspot kulcsszerepet játszott abban, hogy India nekiszáguldott Ázsiának.

A Bajkál riftet egy érdekes jelenség okozza.

A pacifikus lemez ugyebár becsúszik Ázsia alá, és a felületén levő cucc az szépen leolvad Okinava, Japán és Kamcsatka alatt, amiből lesz a Fuji, meg a többi.

Viszont ez után igen enyhe szögben sűllyed a mélybe, és ezért beljebb levő tűzhányókat (pld Pektu szan, Kínai vulkánok, Anjujszkij) is tud táplálni. Kb. a Bajkál alatt van a pereme, ahol az olvadása a legintenzívebb, és ez táplálja a riftesedés folyamatát azon a vidéken.

A tirrén tenger alatti riftet hasonló folyamat táplálja, ott is egy a lemez alá benyomuló másik mikrolemez olvadása táplálja egyrészt a vulkánokat, de kicsivel arrébb már egy riftesedést is beindít. 

Bár itt egy kissé bizonytalan vagyok, mert a mediterránum története folyamatosan bezárulásról és szétválásról szól, szóval lehet hogy vannak ott hotspotok, ami ezt a kavarást csinálják.

Például az Etna tökre nem illeszkedik a szigetív vulkánok közé, az egy klasszikus forrópont vulkán, annak minden külső és belső ismertetőjelével. Aztán forrópontot meg nem nagyon kötnek hozzá, de más magyarázatot se nagyon. 

Előzmény: Belohin (1947)
Belohin Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1947

Riftként még az Afrika szögletében levőt sem láttam, a Kamerun alatt hot spotról tudtam. De hogy a Bajkál vidéke, meg főként Ausztrália?

Előzmény: vlacko (1944)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1946

Mutat két hotspotot az alpok alatt. Eddig erről csak áttételesen olvastam. Egy elmélet szerint az alpok vastag tömbje szétteríti ennek az áramlását, ami aztán felbukkan a Puy vidéken, Magyarországon, Csehországban, az Eifellnél, Sziléziában.

Már ha valóban létezik.

Előzmény: Belohin (1942)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1945

És így a Puy vidék is jobban beleillik az összképbe.

Az alpok fegyűrődése miatt a  riftnek kerülnie kellett nyugat felé.

Mondjuk ez a rift már nagyon régi, és az északi része (az Északi tenger) egy bizonyos mérték után leállt, de a déli része - amennyiben a Tirrén tenger is ide tartozik, az bizony aktív.

Előzmény: vlacko (1944)
vlacko Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1944

opsz, sosem gondoltam volna, hogy a Rajnai rift a Földközi tengerben kezdődik, de végül is logikus. Az Északi tengeri folytatást azt tudtam. 

MEg a Texasi riftről se volt foglamam.

A Missisipi mentén is van egy, a legnagyobb földrengéseket az okozta az usában.

Belohin Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1943

Nyertünk! Úgy tűnik, fejlődött a rendszer.

Belohin Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1942

Most figyeltem föl erre a vázlatra. Van rajta néhány olyan rift, ami máshol nemigen szokott szerepelni. (Kíváncsi vagyok, használható méretben teszi-e be a fórum szoftvere.)

vlacko Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1941

Erre mondaná Bendegúz, hogy "Dógozzon csak ténsasszony!"

Előzmény: attila400 (1940)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!