Keresés

Részletes keresés

BFeri53 Creative Commons License 2010.05.02 0 0 3507
Kedves Gábor!

Édesapád is ilyen nyúlánk és ilyen sovány? Bátyád, öcséd?

A szervezetben minden mindennel összefügg. Ez tuti így van!
Ezt a te eseted is alátámasztja.

A legfontosabb kérdés, hogy mitől alacsony a vérnyomásod és mitől van krónikus hasnyálmirigy gyulladásod? Nem elég kezelni a tüneteket, meg kell érteni az okot. Ne vesszél el a részletkérdésekben, hogy lehet-e ilyen, meg olyan a nyugalmi pulzusod, vagy sem. Labilis idegzetűeknél lehet, ez még nem patológia.

A szervezet egy bonyolult szerkezet, de van benne logika. Leegyszerűsítve leírok egy lehetséges összefüggés láncolatot, hipotézist, feltételezést. Nem állítom, hogy ez az igazság. Én nem vagyok orvos, de nekem úgy tűnik, hogy labilis a vegetatív idegrendszered, esetleg vegetatív disztóniád (tónus zavarod) van. Íme:
Az alacsony vérnyomást okozhatja a vegetatív idegrendszer egyensúlyi zavara (szimpatikus-serkentő/paraszimpatikus-fékező hatások egyensúlyának eltolódása). Ez az erek simaizom tónusának csökkenéséhez és alacsony vérnyomáshoz vezet. Ugyanakkor a vegetatív idegrendszer zavara közvetlen hatással van az egész emésztőrendszer működésére is. Gyakran előfordul csökkent simaizom tónus és vegetatív idegrendszeri funkciózavar esetén (paraszimpatikus túlsúly), hogy a termelődő epeváladék bejut a hasnyálmirigybe és ott először maró fájdalmat, majd gyulladást okoz. A hasnyálmirigy a fájdalom hatására begörcsöl és elzárul az Oddi szemölcs simaizma és ez a hasnyál pangásához (enzimhiányhoz is) vezet. A hasnyálmirigy gyulladás átalakulhat krónikussá, azaz időről-időre kiújuló bajjá. Enzimtabletta gyógyszerrel pótolják az enzimeket, ettől viszont hosszú távon degradálódhat a hasnyálmirigy, hiszen "nincs is rá szükség". ÖRDÖGI KÖR. Ez évekkel később 2-es típusú cukorbetegségbe is torkollhat. A vegetatív idegrendszeri funkciózavar hatással lehet a gyomor működésére is. Konkrétan előfordulhat, hogy rosszkor nyílik, rosszkor záródik a gyomorkapu, amely pedig rendkívül kritikus pontja az emésztőcsatornának. A csökkent simaizom tónus oda is vezethet, hogy nem zár teljesen a gyomorkapu. A gyomorkapu a savas gyomrot választja el a lúgos patkóbéltől. Ha lúg szivárog a gyomorba, az marja a gyomrot és mindenféle kellemetlen tüneteket okoz. Ezt sokszor savtúltengésnek vélik és egyszerűen gyomorsavcsökkentőt írnak fel. Ha viszont a gyógyszer hatására csökken a sav szint, egy reflexen keresztül csökken a gyomorkapu tónusa is. Ördögi kör. 1,5 éve diétázol. Ez nem teljesértékű táplálkozás, ettől nem erősödsz fel, nem normalizálódik az alacsony vérnyomásod. Sportolnod is kellene, de ahhoz elegendő és teljesértékű táplálék kell. Ördögi kör. Alacsony vérnyomásúaknál tipikus a légszomj fizikai erőfeszítésnél. A szervezeted szapora szívveréskor talán éppen próbálkozik az önkorrekcióval. Ha ettől megijedsz, ezzel újabb ördögi köröket rajzolsz magadban.

Persze rohangálhatsz orvostól orvosig. Csináltathatsz EKG-t, amit csak akarsz!
Először azért inkább egy neurológussal konzultálhatnál.
Szerintem persze többet érne, ha megismernéd az idegrendszer, az emésztőrendszer és a keringés általános működését. Intelligens vagy. Olvass utána, fektess bele energiát! Ha valaki nem akar beteg lenni, segíteni akar saját magán, akkor járjon utána! Így elgondolkodnál azon, hogy jól kezeltek-e, jó gyógyszereket adtak-e az orvosok? Jó tanácsokat adtak-e? Jó ez a diéta neked? Ki akarsz-e törni az ördögi körökből, vagy nem? Ezekre a kérdésekre nem ad választ a jóga, sem a meditáció (a teljes kikapcsolódás). A citromfű tea végképp nem!

Elgondolkodtató. Egy jó felépítésű, jól táplált, átlagos izomzatú, 180 cm magas, 24 éves férfi legalább 80 kilós. Inkább legyen 10 kilóval több, mint 20 kilóval kevesebb. Itt valami nem klappol. Akaratlanul is beugrott az anorexia szó.

Lelki történetedet, szorongásaidat persze nem ismerem. De minden mindennel összefügg. Az ember egy kompakt rendszer.

Üdvözlettel Feri
Előzmény: GGabor1 (3505)
BFeri53 Creative Commons License 2010.05.01 0 0 3506
Kedves Gábor!

Majd később részletesebben írok.

A szervezetben minden mindennel összefügg. Ez tuti így van!

A leleteidben milyen szokott lenni a eosinophil% (EOS%)?

Feri
Előzmény: GGabor1 (3505)
GGabor1 Creative Commons License 2010.05.01 0 0 3505

Kedves BFeri53!

 

Köszönöm a választ.

Kérdéseidre válaszolva: 180 centi vagyok, és 56 kiló. (Tudom, az utóbbi nagyon kevés...) Eredetileg 60 körül voltam egyébként, de másfél éve kialakult nálam egy (mostanra már nagyjából lekűzdött) krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, és emiatt igencsak lefogytam - voltam 53 is. :) A vérnyomásom egyébként évek, vagy talán már évtizedek óta alacsony, különösebb problémám eddig nem volt vele, maximum néha fáradt vagyok, étkezni a hasnyálmirigyes betegségem miatt még mindig diétásan, zsír és fűszerszegényen étkezem, gyógyszerből savcsökkentőt (Nolplaza) és Kreont szedek az említett betegségem óta. Viszont igazából ezek mind legalább 1, 5 éve fenttállnak, így én nem hiszem, hogy az alacsony súlyom, vagy a gyógyszerek, esetleg a diéta miatt van a mostani szív "problémám", korábban nem tapasztaltam ilyet. Azt viszont valóban nem zárom ki, hogy valamiféle szorongás miatt van, vagy ahogy te is írtad, ezek nem valós tünetek, csak az agyam produkálja őket... voltak már hasonlók, ahogy írtam korábban (pl. légszomj). Mindenesetre elég kellemetlen, azt hiszem csak elmegyek majd hétfőn egy EKG-ra - minimum.

Elhatároztam egyébként, hogy ismét rendszeresen fogok jógázni, illetve meditálni (egy időben csináltam mindkettőt), hátha segít valamit... illetve iszom a citromfű-teát, ami elvileg nyugtató hatású. Tudtok még esetleg valami hasonlót (nem gyógyszert), ami nyugtató hatású vagy pulzuscsökkentő-idealizáló?

Illetve azt szeretném még megkérdezni, hogy az normális, ha nyugalmi állapotban is változik a pulzus? Mert amióta én mérem (pár napja) szinte mindig más értéket kapok. Nem kb. ugyanannyinak kellene lennie mindig, ha nem csinálok semmit? A legalacsonyabb egyébként nekem 67 volt, a legmagasabb 86, átlagosan olyan 75-78. Illetve, ezek vajon normális értékek? Olvasgattam neten, állítólag a 100 vagy 120 körüli a magas nyugalmi helyzetben, és akkor van "gáz", ha hosszú ideig ennyi, mondjuk napokig, de ez egyénfüggő is, ugye? Lehet esetleg ez a 86 is magas?

 

Üdv.: Gábor

 

BFeri53 Creative Commons License 2010.04.30 0 0 3504
Kedves Gábor!

Soraidat olvasva elképzeltem magamnak egy sovány, magas fiatal nőt :-(
Milyen magas vagy,hány kilós? Az alacsony vérnyomás legyengült szervezetekre jellemző. Inkább a nőkre. Hogyan élsz? Mit eszel, beleértve a gyógyszereket?

Úgy érzem, szinte biztos, hogy nem a szíveddel van baj. De a szervezetben minden mindennel összefügg. Az idegrendszer és az anyagcsere befolyásolja a szívműködést.
Teljesen szokásos az is, hogy valaki szapora szívverést érez és normális a szívverése. A félelem, az ijedtség felnagyítja a dolgokat, virtuális érzetek keletkezhetnek, hiszen te nem a szívverésed érzed, hanem annak vetületét az agyadban. Nem lehet kizárni a vegetatív idegrendszer zavarát sem.

A hipohonder alkaton akarattal, gyakorlással lehet javítani. Ha másokra irányítanod a figyelmedet, és nem remegsz állandóan a saját életedért, sokkal előbbre jutsz. Tőled függ minden.

üdv.BFeri53
Előzmény: GGabor1 (3502)
BFeri53 Creative Commons License 2010.04.30 0 0 3503
Kedves ETNA!

Anyukádnak drukkolok. A lényeg az, hogy mi lesz azután!
Remélem, a kórházban megkapja az útmutatót, hogy hogyan kell a továbbiakban élnie?
Minden étel, ami nem ízletes, amit undorral eszünk, sokkal rosszabbul emésztődik meg, és hosszú távon könnyen méreggé válhat. Meg kell találni az arany középutat. Az önsanyargatás rossz hatással van a lélekre, az pedig a testre. Ördögi kör.
Segíthetsz majd anyukádnak abban, hogy hogyan lehet kitalálni ízletes, tápláló, de nem hízlaló ételeket.

Örülök, hogy eldöntötted, hogy új utat keresel.
Az együttgondolkodásban biztosan tudok segíteni.
Én már három éve új úton járok! Hálistennek.

Ami az autoimmun betegségedet illeti, ha megtalálod és megszünteted a kiváltó okokat, akkor megnőhetnek az esélyeid. Ez általános elv.

üdvözlettel Feri







Előzmény: .ETNA. (3501)
GGabor1 Creative Commons License 2010.04.30 0 0 3502

Sziasztok!

 

Nekem egy olyan problémám van, hogy kb. 3 napja szinte folyamatosan azt érzem, hogy szapora a pulzusom, gyorsabban ver a szívem, de akárhányszor mérem meg itthon a vérnyomásomat (a pulzussal együtt) vagy számolom meg a pulzuszszámomat (a nyaki ütőéren például) csak olyan 70-85 körül van (ha jól tudom, ez nagyjából normális), és teljesen egyenletes a verés, nem hagy ki ütemet stb. (a vérnyomásom egyébként alacsony, az első érték 100 alatt szokott lenni, a második olyan 60-80 között általában). Egyéb, szívproblémára utaló tünetek nincsenek (fejfájás, szédülés, zsibbadás, hányinger stb.: ahogy utánaolvastam, ezek a jellemzőek a szívvel kapcsolatos problémákra), csak néha érzek enyhe fokú légszomjat, pontosabban mintha nem tudnék elég nagy levegőt venni, eléggé teleszívni a tüdőm, bár ez utóbbinak szerintem nincs köze ehhez a szívvel kapcsolatos dologhoz, mert ez a "légszomj" már legalább egy éve megvan, hol elmúlik, hol előjön, jellemzően inkább akkor, ha rosszabbul érzem magam lelkileg, és ennek szinte biztos, hogy pszichés okai vannak (ha elfoglalom magam pl., nem érzem ezt a légszomjat). Mindenesetre amióta van ez a "probléma" a szívemmel (pár napja, ahogy írtam), azóta folyamatosan feszültnek érzem magam, és szinte egész nap ezen a témán jár az agyam, nem nagyon tudok kikapcsolni, nagyon gyakran figyelek "befelé", vagy a szívemre. Ha egy rövid időre nem is érzem ezt a szapora verést, akkor is gyorsan eszembe jut ez a probléma, elkezdek figyelni, és aztán rájövök, hogy mégis érzem (vagy csak akkor jön elő, ebben nem vagyok biztos). Reggel, ébredés után is az az első, hogy a szívemet vizsgálom, önkéntelenül. :) Tudom, ez nem normális, de mindig is ilyen voltam, minden "testi" tünetet eltúloztam, mindennel sokat foglalkoztam, illetve eléggé szorongó, és kissé hipohonder alkat vagyok egyébként is (voltak lelki problémáim is, és olyan "testi jellegűek", amikről kiderült, hogy valószínűleg inkább pszichés dolgok), de a szívemmel, szívem körül még nem volt soha semmi (igaz, a többi is váratlanul alakult ki, ez a légszomj-érzés is vagy egy éve, ahogy írtam, korábban azt sem éreztem). Mit gondoltok, mitől lehet ez a szapora-pulzus érzés? Egyébként ilyenkor nem pont azt érzem, mint egy nagy megerőltetés után, amikor rendesen is felgyorsul a szívverés, tehát nem ver a tokomban a szívem; inkább tényleg csak olyan, mintha folyamatosan izgatott lennék vagy szoronganék, már napok óta. Én itt is lelki okokra gondolnék, bár nem vagyok benne biztos, és félek, hogy ez most testi. :( De ha tényleg a szívemmel lenne valami gond, akkor másfajta tünetek is jelentkeznének, ugye? Orvosnál (háziorvosnál) még nem voltam egyébként ezzel a problémával, mert pár napja jártam nála, és gondolom ő is azt mondaná, hogy lelkileg van ez a dolog, illetve most jön a hétvége is, már nem nagyon tudnék intézni semmit. (A koromat nem írtam, 24 éves vagyok egyébként.)

 

Üdv mindenkinek.: Gábor

 

.ETNA. Creative Commons License 2010.04.28 0 0 3501
Kedves Feri!

Már sokadszor gondolom, mondom, nagyon igazad van!!!!

Sajnos én már csak későn jöttem rá, hogy szükséges lenne a változtatás az életemben (kevesebb stressz, kiszakadás onnan - m.hely - ahol már annyira nem szerettem lenni, csak a pénz tartott ott) meg is lett az "eredménye", egy jó kis autoimmun betegség, ami ha nincs szerencsém, már életem végéig el fog kísérni:-( Persze azért ebből is igyekeztem kihozni a legjobbat és emiatt igen is büszke vagyok magamra:-) Mostanában éppen egy új út keresésén töröm a fejem, végre felfedeztem, hogy nem csak a hajtás és a mindenáron megszerzendő különböző javak, tárgyak a fontosak... tök jól elvagyok anélkül, hogy havonta vennék magamnak egy új táskát, a meglévő tizenkilenc mellé :-)) Jobb későn, mint soha... szokták mondani:-))

Az Anyukám hétfőn bevonult fogyni:-) Olyan aranyos, ahogy meséli, hogy már biciklizett (nem tud kerékpározni), imádja a vízben végzendő tornát (nem tud úszni), és becsületesen végigcsinálja a "szárazföldi" tornát, a hajlongásokat is. Csak egy gond van: nagyon éhes:-)) De kemény csaj, betartja a szabályokat, barátkozik a búzakorpával, a szénsavmentes ásványvízzel (a szénsavasat szereti), a szerinte íztelen "üres" levessel, a fínomfőzelékkel (ami szerinte kisbabáknak való) :-))

Három hét múlva kiderül, hogy mennyit sikerült fogynia, már nagyon kíváncsi vagyok. Nem is csak a fogyásra, hanem arra, hogy sikerül-e elegendő inspirációt adniuk egy 71 éves embernek arra, hogy megváltoztassa a több évtizedes étkezési stb. szokásait.
Előzmény: BFeri53 (3499)
BFeri53 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 3500
Kedves Tamás!

Én is vegyésznek készültem, kerületi első voltam nyolcadikban, de a budapesti kémia versenyen a döntőben a kisasztalom mellett lévő táblára kellett irogatni krétával a színpadon. Csúnya volt a kézírásom, hibásnak ítéltek egy képletet, elmeszeltek. Ennyi volt a kémiának!

Etnának írt viszonylag hosszúra sikerült hozzászólásomat neked is ajánlom.

Felesleges a személyiségre fogni a szorongást, a pánikhajlamot, az önfigyelést. A személyiség is változik, ezt a változást is te irányíthatod. Kipróbáltam magamon. Sokat tettem azért, hogy megváltozzak. Értelmes, mérnökember vagy. Neked is sikerülhet. Én drukkolok neked. De nem akarok mindig magamról beszélni. Elmondok neked két igaz történetet.
1.) Egy 65 éves barátom elmesélte, hogy nála minden negyedik-ötödik ütés kimarad. Na és! 18 éves korában élsportolóként szívizomgyulladást kapott, ennek szövődménye lett az életre szóló szívritmus zavar. Leírták, mint sportolót, de ennek ellenére teljes életet élt és él. Mérnök, családapa, nagyapa. Soha többet nem foglalkozott a szívével. Semmilyen gyógyszert nem szedett és nem is szed. Őt nem zavarja a ritmuszavar! Túltette magát rajta. Hitetlenkedve megtapogattam a pulzusát, igazat mondott. Boldog ember, 120 éves koráig akar élni.
2.) A másik történet osztálytársamról szól. Matematika-fizika tanár. 40 éves koráig megrögzött agglegény volt, szüleivel élt. Akkoriban halt meg az édesapja. Őt is meglegyintette az elmúlás szele, elgondolkodott az addigi életének értelmén. Megnősült, mára már legalább öt gyermek édesapja. Rengeteget dolgozik a családért, esténként bútorokat épít. Boldog ember, 120 éves koráig akar élni.

Nézzük a testi paramétereidet. Testsúlyod, úgy tűnik, kicsit kevés. A legújabb kutatások szerint a férfiaknak ebben a korban egészséges egy kis tartalék súly. Nem viszed túlzásba a diétát? A nátrium szinted normális, de alacsonyabb az átlagosnál. Talán sószegényen étkezel? A gyakorlatban régen megdőlt az a tétel, hogy a só a fehér halál.
A vérnyomásod ugrálónak, de inkább alacsonynak tűnik. Az alacsony vérnyomás okozhat extraszisztolét! Az ugrálást okozhatja a stressz is, de lehet emésztési probléma is a háttérben. Rendben van az emésztésed?
A gerincproblémák mellett nem szabad elmenni, el sem tudod képzelni, mennyire fontos a gerinc karbantartása. A ritmuszavarok mögött elég gyakran gerincelváltozás áll. A szív gyorsító idegei a gerincoszlopból lépnek ki valahol a hátunk középmagasságában. Egy homorítás, nyújtózkodás, lazítás sokaknál enyhíti a tüneteket. Lehet tornázni, masszőrhöz járni. A lényeg, foglalkozz a gerinceddel!
A jó masszázs nyugtató hatású az idegekre és közben a szív is pihen.

Üdvözlettel Feri

Előzmény: xlincoln (3497)
BFeri53 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 3499
Kedves Etna!

Nagyon értékes gondolatot írtál le. Az életünk első felében felfelé megyünk egy hegyre. A 40-es korosztály egyszer csak rádöbben, hogy most már lefelé megy a hegyről, és várja a kaszás. Ezt az érzést nem mindenki tudja feldolgozni, elhessegetni. Pedig érdemes nyugodtan végiggondolni. Ekkora sajnos még a tudati fejlődésben nem érjük el a csúcsot, mert a tudat kicsit lassabban fejlődik, mint a test. A második emberöltő végén észrevétlenül beindulnak a változások, például hormonális változások. A szervezet vezérlő rendszere instabil, átmeneti állapotba kerül. Elég egy kisebb lökés, egy túlzott reakció és beindulhat egy lavina. Megijedünk, akár halálfélelmünk is lehet. Úgy gondoljuk, hogy sürgősen kell valamit tennünk az egészségünkért. Fokozottan figyeljük magunkat, betegesnek tűnnek olyan tünetek, amelyek talán korábban is megvoltak, de nem éreztük őket, mert nem figyeltünk rájuk. Az egyik ilyen tipikus tünet az extraszisztolé. Gyakran ráteszünk egy lapáttal. Ha félünk valamitől, ha rágódunk rajta, ez kisugárzik a testünkbe, érthetetlen testi tüneteink lesznek (ritmuszavar, mellkasi fájdalom, görcsök, magas vérnyomás, emésztési panaszok,...). Ekkor a félelemtől hajtva, kapkodva általában három veszélyes út, vagy inkább ördögi kör közül választunk.
1.) Rohanunk az orvosokhoz, felírják a gyógyszereket, elkezdjük szedni. Hamarosan előjönnek a mellékhatások, újabb gyógyszerek... krónikus betegek lehetünk. Lelkileg és testileg is megvisel minket ez az egész, akár depressziósak is lehetünk.
2.) Csodaszereket keresünk, mindent kipróbálunk. Vitaminok, teák, füvek, olajok, ásványok, lúgosítás... Ezek sokszor többet ártanak, mint használnak. Minden ember más, panacea nem létezik.
3.) Fokozott fizikai aktivitás, esetleg diétázással egybekötve. Úgy gondoljuk, hogy sürgősen el kell kezdenünk a kondizást, sportolást. Erőből akarunk győzni. A mértéket nem ismerjük, ezért elég gyakran túlerőltetjük a testünk. Utána visszajutunk az 1.) vagy a 2.) ponthoz.
4.) De negyedik út is létezik. Felismerjük, hogy gondolatainkat MI irányítjuk. Többször végiggondoljuk a kialakult helyzetet. Felismerjük, hogy nincs értelme a félelemnek. Az élet törvényeivel együtt lehet élni. Nem magunkkal kell állandóan foglalkozni, hanem másokkal, akiket szeretünk. Észrevétlenül megkönnyebbülünk, elmúlik a rossz érzésünk. Fontos, hogy alkalmazkodjunk a testünkhöz, a változásokhoz. A legokosabb dolog ilyenkor az, ha nem csapongunk (1.,2.,3.), hanem egészségesebben élünk. Segítünk a testünknek és a lelkünknek. Rendszeresen, változatosan, de mértékletesen étkezünk, figyelembe véve, hogy az anyagcserénk már nem egy húszéves fiatalé. Ügyelünk a folyadékbevitelre is. Naponta gyalogolunk a friss levegőn, vagy valamilyen kíméletes testmozgást végzünk (úszás, kerekpározás...). Ügyelünk arra, hogy meg legyen a napi pihenésünk, alvásunk. Ettől újra magunkra találunk.

AZ ÉLET CÉLJA AZ ÉLET FENNTARTÁSA A TESTBEN, A CSALÁDBAN, A KÖZÖSSÉGBEN.

üdv. Feri
Előzmény: .ETNA. (3498)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.25 0 0 3498
Nem szeretnék "belekontárkodni", pláne nem megbántani bárkit is, remélem nem haragszol érte, de végigolvastam a levélváltásokat és kedves Xlincoln az jutott eszembe, hogy nem lehet az, hogy Te egyszerűen csak az (életkorunkból - én is 40-es vok - adódóan nyilván) egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerülő haláltól félsz? Attól, hogy egyedül vagy és talán így is fogsz meghalni, nem lesz, aki szükség esetén segítsen? Lehet, hogy ezt a belső - ki nem mondott - félelmed csak felerősítette Édesapád halála? Lehet, hogy ezért is figyeled különös gonddal magad, a szerveid, a tested reakcióit?

Könnyen lehet, hogy az elmúlástól való félelem vált ki az emberben furcsa betegség-tüneteket, amelyeket egyébként (ahogy Nálad is) műszerekkel nem lehet igazolni. Ebből értelemszerűen az következne, hogy nincs tünet... de Te mégis érzed, vagyis azokat kizárólag az agyad generálja gondolati szinten... vagy valami ilyesmi, nem tudom talán igazán jól megfogalmazni, de remélem érted.

Lehet, hogy tévedek, de ez most azért jutott eszembe, mert néhány hónappal ezelőtt hasonló történ velem is. Egy autóbuszon utaztam éppen, néztem kifelé az ismerős házakra, utcákra és olyan hirtelen villant belém az a gondolat, hogy Istenem, valószínűleg már több évet éltem, mint amennyi még hátravan... hogy szabályosan belesajdult a szívem.. de szó szerint fájt! Aztán persze elhesegettem ezt a gondolatot, de azóta is megdöbbent, hogy vajon miért, miről, hogyan jutott ez akkor, ott eszembe, s vajon hamarabb miért nem?! Kicsit olyan ez, mint amikor megszületett a fiam és amikor már a kezemben volt és láttam, hogy minden rendben, hirtelen lehidaltam attól, hogy ... jesszus, hogy lehettem olyan felhőtlenül boldog 9 hónapon keresztül, hogy lehet, hogy egyetlen egyszer sem jutott eszembe, hogy a bébimnek bármi baja is lehet... huh, akkor ez nagyon fura volt.

Talán valóban úgy van, ahogy Feri is írta, hogy a lelkedet lenne jó ápolni, erre a természetben való séta például nagyon alkalmas, teremts rá magadnak sok időt, sok lehetőséget, hogy azt tedd, gyakran foglalkozz azzal, ami megnyugtat, ami pihentet, egyszerűen ami boldoggá tesz, bármi is legyen az!

xlincoln Creative Commons License 2010.04.25 0 0 3497
Kedves Feri ,

igazán köszönöm a válaszod ! Nagyon sok orvost végigjártam alternativ gyógyászati dolgokat , pszichoterápiát , ill. "tudományos önképzés"- t az interneten - A Tőled kapott gondolatok és helyzetértékelés nagyon is lényegretörő és ugy érzem jól mutatsz rá a legfontosabb szempontokra.

Igen,egyedül élek . Bizonnyal ez nem előnyös , akinek pszichés, szorongásos problémái vannak, a gondok és örömök megosztása , feldolgozhatósága -egyszerüen nem úgy működnek, mint egy (plána ,ha jó :) ) kapcsolatban . Barát ugyan van , de ezek nehezen megosztható gondok .Marad a pszichoterápia. Saját válallkozásban dolgozom, kereskedelemben - amúgy vegyészmérnök vagyok. 74 kg ,178 cm Mg:0,97 ,K: 4,3, Na: 139, Ca: 2,46 , Cl: na. Vérnyomás (változékony, lehet 110/70 , 145/100 is , de azért általában 130/ 80-88 ). Van némi gerincferdülés ,sokszor nagyon merev, kötött hát, ill nyaki izmok - ezek vannak.

Való igaz , a szorongás, pánikhajlam, önfigyelés - eléggé erősen a személyiséggel összefüggésben levő dolgok,mechanizmusok , melyek aztán feltétlen tüneteket fognak produkálni, legalábbis elegendő idő elteltével (hisz emlékszem , ugyanezen viselkedésem 6-7-10 éve még nem vagy csak igen átmeneti időszakra okozhattak panaszokat ).
Az orvosok, ill diagnosztikai módszerek adott pillanatban képesek valamit (kicsit) feltérképezni , kiragadni egy momentumot - ez nem biztos (vagy biztos nem :) ) nyujt segitséget ,iránymutatást a bajokból való kijutáshoz. Ehhez valóban más is kell.
Önmagunk - ahogyan irod .

Köszönöm és Üdv:
Tamás
BFeri53 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 3496
Kedves 49 éves korosztálytársam!

1.) Ami a transtelefonikus EKG műszert (Aerotel) illeti, megnyugtatlak. NEM Árt!
Én okleveles villamosmérnök vagyok. A cégem rendelkezik egy EMC Laborral, ahol többek között orvostechnikai eszközök elektromágneses összeférhetőségét vizsgáljuk. Vizsgáljuk, hogy milyen frekvenciákat bocsátanak ki a készülékek. Ezenkívül a készülékek átesnek biztonságtechnikai, majd klinikai vizsgálatokon. Csak ezután kerülhetnek forgalomba. Az EKG készülék különben is csak egy igen érzékeny feszültségmérő készülék. Nem vezet beléd áramot. Ha zavarokat keltene, az a mérést is zavarná, nemcsak a szívedet. Faraday kalitkába van zárva az elektronikája.
Szóval, örülni kell annak, hogy vannak ilyen korszerű készülékek. Nyugi!

2.) Édesapádnak szép halála volt. Nem kellett egy kórház elfekvőjében élve elrohadnia. Engedjed végre elmenni az édesadpádat! Ő már megtette a magáét!

3.) Egyedül élsz? Mivel foglalkozol? Hány kiló vagy? Milyen magas? Mennyi a vérnyomásod? Voltak-e gerincpanaszaid? Milyen a magnézium, kálcium, kálium, nátrium, klór szint a véredben? Érdemi válaszhoz kicsit több információ kell, mint amennyit leírtál.

4.) Mit is írtál: "szorongás , félelem , lelkiismereti kérdés ( néha üldözéses gondolatok ),...gyakori aggodalommal".
Ezek a lelki tünetek, mint belső stressz, okozhatnak szívritmus zavarokat. Ilyen, adrenalin eredetű zavarokat a szükség esetén bevett 1 szem 0,25mg Xanax általában meg tud fékezni. De ez nem helyettesíti a tudatos felismerésen alapuló személyiségkorrekciót. Van valaki, akivel nap mint nap meg tudod osztani a problémáidat? Nem tudom, mi bántja a lekiismeretedet, de 49 évesen már mindenkinek bántja valami a lelkiismeretét. Nekem is. De ezen nem szabad görcsölni! Mi nem vagyunk istenek, nem kaptuk meg az ítélkezés jogát. Viszont megbocsáthatunk másoknak, de megbocsáthatunk magunknak is. Az élet megy tovább. A múlt magától is megszépül, úgy se tudod önfurdalással megváltoztatni!
Ami pedig az üldözést illeti. Ehhez nem tudok mit mondani, ezt neked jobban kell tudnod. Az biztos, hogy a világ nem ellened van!
Persze nem csodálkozom a félelmeiden, hiszen a mai őrült világban nagyon sok a külső stressz is. Nem elég, hogy sok ember küzd gazdasági jellegű problémával, még a tévéből is stresszelnek nap mint nap, hogy 40 év felett kelj már fel jános, menj már el az orvoshoz, mert beteg a keringésed és a prosztatád is. A savallo doktor meg a gyógyszerészed megoldják az összes problémádat némi pénzért cserébe. Bármennyire morbidnak is hangzik, a mai világban az orvos és a gyógyszerész abban érdekelt, hogy minél több legyen a beteg. Patikus ismerősöm ezt a szemembe mondta. Felírnak, tanácsolnak, eladnak neked mindent, legyen az gyógyszer, táplálék kiegészítő, lúgos víz, amerikai nátron, bármi, aminek borsos az ára, és legalább több hónapon át kell szedned.

Lelki segély szolgálathoz is fordulhatsz, barátok is segíthetnek, de neked kell kérni a segítséget!!!
Szerintem egy kis egészséges fatalizmussal többre mész. Az élet nem olyan hosszú, hogy elpazaroljuk a félelemre, aggodalomra, szorngásokra. Carpe diem!

5.) "Sokféle ásvánnyal , viatminnal , táplálkózási dologgal próbálkozom, igaz kissé rapszodikusan . Ezek a Mg , B1 vit, B-komplex forte (tehát magasabb dózisu ) vit, Omega3 halolaj, C-vit (1000-3000 mg/nap) .A xanax már nem mindig bizonyul hatásosnak ."
Nem létezik panacea! Ez mind pótcselekvés. Cselekedni akarsz? Akkor változtatni kell a gondolkodásmódodon és az életmódodon. Rendszeres étkezés és rendszeres egészséges mozgás többet ér a fenti szereknél. Szándékosan nem írom azt, hogy sport, mert szerintem a testet-lelket kihajtó futásnál, kondizásnál, labdázásnál sokkal jobb a gyaloglás, úszás, kerékpározás. Főleg a te korodban.

6.) Pollenallergiád is van. Az antihisztamin tabletták mellékesen a központi idegrendszer működését is befolyásolják. Neked nem biztos, hogy most pont erre van szükséged.

7.) Szervi bajod nincsen, milyen bizonyosságot akarsz az orvosoktól? Minél többet foglalkozol a saját bajoddal, minél többet görcsölsz, annál rosszabb lehet neked!
Árthatsz magadnak.

A betegséget a legtöbb ember magának csinálja.
Az egészségedet is csak magad csinálhatod meg. Az orvosok eddig mit segítettek?

üdvözlettel Feri
Előzmény: xlincoln (3495)
xlincoln Creative Commons License 2010.04.24 0 0 3495
BFeri53

Kedves Feri ,

49 éves férfi vagyok . Az utóbbi években többnyire szorongás , félelem , lelkiismereti kérdés ( néha üldözéses gondolatok ) voltak jellemzőek. Ezek testi szinten szivtáji szoritó érzéssel, extrasystoléval mutatkoztak meg ( többnyire órákon keresztül is) . Fél-fél 0,25-ös Xanax -al relative megfelelő állapotban tartottam magam . Kardiol és egyéb leletek mindig rendben voltak (egyhe mitr prolapsust diagnosztizáltak, először 2002 -ben ).
Tavaly ösz elején meghalt édesapám , ettől rosszabbul éreztem magam ( hirtelen halt meg , sport közben -bár persze nem volt fiatal) .A tüneteim (amik ugyan nem voltak mások, mint azelőtt ) ill. a halálesett miatt is egyre többet jártam orvoshoz - bizonyosságot akartam szerezni, hogy rendben vagyok . Igy egy helyen egy un. transztelefónikus ekg -vizsgálatot irtak elő.Ez egy készülék (Aerotel) , amelyet odaadnak ,ottthonra , és rosszullét esetén három mellkasi pozicióra helyezve ekg felvételt készit és ezt hangfrfekvenciás jellekké alakitja . Eztuán telefonon fel kell hivni ennek a rendszernek az ügyeletét, és a készülékről bejátszani a telefonba a hangfelvételt ( sipol, pl. egy faxhoz hasonló) .Az orvos monitorján ebből az ekg felvétel azonnal látható , ki tudja értékelni. Nálam 5 napig volt, kb 10 felvételt küldtem el. Mindre azt mondták rendebn , semmi baj.

Azóta sem múltak el azonban a tünetek , sőt gyakori aggodalommal emlékezem erre a metodusra , aggódom nem árthatott -e épp ez a müszer ? Ugy látom nem elterjedten használatos , nem bocsájt-e ki valamilyen káros frekvenciát , impulzust ? Ez óta a hangulatom romlott, erőnlétem gyengült .Sokféle ásvánnyal , viatminnal , táplálkózási dologgal próbálkozom, igaz kissé rapszodikusan . Ezek a Mg , B1 vit, B-komplex forte (tehát magasabb dózisu ) vit, Omega3 halolaj, C-vit (1000-3000 mg/nap) .A xanax már nem mindig bizonyul hatásosnak .

Pollenallergiám van . Erre idönként antihisztamin tablettákat (ritkán szteroidos orrspray-t is használok) Olyan benyomásom is volt már , hogy az antihisztamin provokálhatja (erősitheti ? ) az extrasystolés jelenséget

Kiváncsi vagyok a véleményedre ! Üdv . (köszönöm)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.21 0 0 3494
Kedves Feri, hát ez a Majka-sztori tényleg nem semmi!

Kicsit én is tartottam Anya szívkatéterezésétől, mert olvastam, hogy a vérrögképződés ilyenkor komoly kockázat és hogy élete végéig vérhígítót kell szednie annak, akinek sikerül behelyezni a stent-et. Talán írtam is, Anyukám egyszer már huszonévesen (néhány hónappal a születésem után) átélt egy bénulást egy vérrög miatt.. hála istennek, akkor teljesen felépült, bár a bal kezével sohasem tudott már utána ugyan olyan erőt kifejteni (pl. egy üdítős palack kinyitásakor, vagy a ruha kicsavarásakor stb.), mint a jobbal, de tökéletesen helyrejött. Ez már önmagában is "csoda" volt, hiszen a vele azonos gonddal küzdő, egykori kórházi szobatársai közül sokan mozgásképtelenek maradtak.

Remélem sikerül valamennyit lefogynia a kórházi fogyi-programon, 26-án kell befeküdnie 3 hétre. Báááár elég nehezen tudom őt elképzelni torna közben, vagy a vízben - nem tud úszni, ezért nem is nagyon kultiválja a medencét - tornázva:-))
Előzmény: BFeri53 (3493)
BFeri53 Creative Commons License 2010.04.20 0 0 3493
Kedves ETNA!

Nem akartam 20-a előtt hozzászólni, nehogy megijesszek valakit.
Nem tudom elfelejteni Majka/Majoros Péter idevágó esetét.
2004. február 5.
"Felgyorsították a szívemet kétszáztízre és megsokkolták árammal" - foglalta össze ValóVilág Majka a szívritmuszavarával kapcsolatos beavatkozás lényegét.
"Fáradt vagyok, alig aludtam az éjjel és kissé el is vagyok keseredve, mert csak félig sikerült a beavatkozás" - mondta szomorú hangon Majka. ...
Fulladtam és kézzel tapintható szívritmuszavarom volt, össze-vissza vert a szívem, néha gyorsan egymás után négyet, azután egyet sem" - sorolta betegségének dramatikus tüneteit a tévés, amelyek a két napos, nagy sajtóvisszhangot kapott kórházi tartózkodáshoz vezettek. Majka vizsgálatát horrorfilmbe illő jelenetként képzelhetjük el, ugyanis ahogy mondta: "a lábamon keresztül áramot vezettek a szívembe, hogy mesterségesen előidézzék a szívritmuszavart".
Azonban a mondernkori Frankenstein-történet sikertelenül zárult,
az áramütéses próbálkozások ellenére a másfél órás vizsgálat során Majka szíve nem produkálta a ritmuszavart.
A Majka-fanok mindezek ellenére megnyugodhatnak, ugyanis a 25 éves fiatalember szívében "a szervi rendellenességet más vizsgálatokkal, szívultrahanggal és MR vizsgálatokkal kizárták, valószínűleg a stressz okozta a tüneteket".
N.B. Érdekes, akkor nem találtak nála semmilyen szervi elváltozást, de azóta is rendszeresen jár orvoshoz!!!

2009.03.23.
"Majka több éve halogatja a szívműtétét, akinek az orvosai azt mondják, komoly bajba kerülhet, ha nem szánja rá magát az operációra. A rapper műsorvezetőnek gyerekkora óta szívproblémája van, de mostanában egyre sűrűbbek a rosszullétei. Az orvosok szerint másfél éve lehet hátra, ha nem kezelteti magát. "Sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy rám tör a rosszullét. Ilyenkor erősen szorít a mellkasom, és zsibbadást érzek a testemben. Borzasztó átélni ezeket a perceket. Nem túlzok, halálfélelem van. Rendszeresen járok orvoshoz, de egyre inkább érzem, hogy nem húzhatom sokáig az időt, és be kell vonulnom a kórházba, hogy elvégezhessék végre a beavatkozást" - mondta Majka, akinek szívritmuszavarai vannak."
N.B. Jó lenne tudni, mi is történt ezzel a fiatalemberrel, akinek 2004-ben bizonyítottan nem voltak szervi elváltozások a szívében, 2009 tavaszán pedig műteni akarják. Ki tudja, mit akarnak műteni a szívén?
Amikor néztem a tévében 2004-ben a Majka interjút, felállt a hátamon a szőr. Azóta is hálás vagyok az egyik vezető hazai szívspecialistának, aki lebeszélt a szívkatéterezésről, mert az eléggé kockázatos beavatkozás! És nem is mindig indokolt.

Örülök, hogy Anyukád túl van a szívkatéterezésen. Svédországban élt rokonom, egy híres professzor egy ilyen beavatkozás után meghalt.

A napokban volt a rádióban, hogy Magyarország Japánt is megelőzve világelső, mert nálunk a szívinfarktuson átesettek 96%-ánál szívkatéterezést csinálnak.
Ez jó hír, de sajnos a statisztikában nincs nagy javulás, például a halálozási adatoknál, a várható élettartamnál.
Nagyon úgy néz ki, hogy a szívkatéterezés mégsem panacea!
Előzmény: .ETNA. (3492)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.14 0 0 3492
Kedves Dugena!

Nem tudok róla semmit, de a google igen:-))

Egy nőklapjás fórumból:
"Addig tart amíg a járulékos köteget meg nem találják és az ablációt el nem végzik. Ez lehet másfél, de esetlegesen akár 4-5 óra is. Utána 30 percig még fent kell feküdni, addig bent hagyják a katétereket és 30 perc elteltével még egyszer ellenőrzik, hogy a szövetek nem rendeződtek-e vissza.
Nekem 8 órát volt fent a nyomókötés, a beavatkozás után másnap már reggel haza is mehettem, a büfében még bedobtam két gyros szendvicset, aztán a saját lábamon sétáltam ki.Ui.: a nővérek és az orvosok is figyelmesek, kedvesek voltak, ezúton is köszönöm az Országos Kardiológiai Intézet munkatársainak, bár remélem ilyen körülmények között többet nem találkozunk :)"

Itt olvastam egy másik - 2009. 08. hóban írt hozzászólást is:
"Túl vagyok a szívkatéterezésen a WPW-m miatt. Ha valakit érdekel mi volt, írhat: krisztian.toth@ge.com" Talán próbálj meg írni neki, hátha válaszol.

Itt pedig általánosságokat tudhatsz meg a műtétről:
http://dobran.de/ritmuscenter.html
Előzmény: dugena (3491)
dugena Creative Commons License 2010.04.13 0 0 3491
Kérem aki átesett Elektrófiziológiai vizsgálaton és katéteres abláción,kérem irja le tapasztalatait sürgősen,kedden 20-án műtenek.Minden apró részlet érdekel,mennyit tartott?mit érzet,?jobban lett?fájdalmas?stb,stb,stb,tehát minden,előre is köszönöm.E-mail:cadriver40@gmail.com
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.08 0 0 3490
Köszönöm, én is hasonló jókat kívánok Édesapádnak! Remélem jó híreket kaptok!!

Mivel az öcsémnek is van kocsija, és nekünk két autónk is van, a nagy bevásárlást valamelyikünk mindig megoldja, így őket nem engedjük cipekedni, most pedig "szigorúan ráparancsoltunk" Anyura is, hogy semmi idegeskedés és semmi túlzásba vitt házimunka:-) Talán be is tartja:-)

Abban bízom, hogy sikerül a kórházban legalább egy keveset fogynia, mert ez valószínűleg sokat számít majd, többek között, például az időnként előforduló fulladása is talán elmúlik, és az sem mellékes, hogy ha valamikor mégis szükség lesz a műtétre, egy kockázattal kevesebb lesz.

Anyánál két ér 70-70 %-os, a harmadikon pedig szakaszonként 30-40 %-os elzáródások vannak, de a véráramlás ennek ellenére - szerencsére - jó. Nem értek hozzá, de gondolom ez sem mellékes!

Majd írj, hogy mi lett az eredmény, szorítok!
Előzmény: kutykuruty brekege (3489)
kutykuruty brekege Creative Commons License 2010.04.08 0 0 3489

Szia, hár ez rossz hír is  megrossz is. Anykádnak további erőt, egészséget kívánok és ne cipekedjen. Bár ezt biztosan mondták az orvosai.

apu is mut héten volt szívkatéterezésen - több mint egy óráig tartott - neki 2002-b2n volt eg y 4x-szerbypass műtétje.

sajnos megint nagyon rossz az állaota, két ér elzáródott, a leletekből amit kitudtam okoskodni, gyakorlatilag csak egy ér táplálja a balkamrát.

15-én végeznek eg szív mri-t, hogy megnézzék a szívizom milyen állapotban van, attól teszik függővé a "megelőző stratégiát2.

 

Félek nagyon...

Előzmény: .ETNA. (3487)
Sandy girl Creative Commons License 2010.04.08 0 0 3488

Sziasztok!

 

Ez a fránya szívremegés érzés nem hagy alább! vannak még hasonló tünetei valakinek?

Kb öt hónapig nem jött elő, erre éjjel megint:(:(:( elszomorító(:(:(

.ETNA. Creative Commons License 2010.03.31 0 0 3487
Hétfőn megpróbálták a katéteres tágítást, elég sokáig a műtőben volt Anyukám. Az orvos mindent megpróbált, de sajnos nem sikerült, valószínűleg már túl régen kialakult az a szűkület és eléggé megvastagodott az érfal:-(( Az orvosa viszont szerencsére úgy látta, hogy egyrészt a körülményekhez képest jó a véráramlás, másrészt jó hír, hogy ettől függetlenül teljesen egészséges, nincsenek más betegségei (cukorbetegség stb.), na nem mintha a három ér betegsége nem lenne elég:-)

Beállították a gyógyszert és ma már haza is hoztuk. A hónap második felében a Debreceni Klinika segítségével, már be is kell feküdnie egy három hetes kórházi fogyasztásra egy helyi kórházba. Mondjuk elég érdekes, hogy ennek a lehetőségéről Debrecenben kellett hallanunk először! Szegénykémnek a 75 kg-jából legalább 15 kg-ot le kellene fogynia, mert ha a szükség úgy hozza, hogy valamikor el kell majd végezni a bypasst, ne legyen a súlya miatt fokozott a kockázat. No és persze kevesebb súly mellett az időnként előjövő fulladás is elmarad majd, reméljük!
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.28 0 0 3486
Nagyon köszönöm, majd beszámolok az eredményről!
Előzmény: BFeri53 (3485)
BFeri53 Creative Commons License 2010.03.27 0 0 3485
Kedves Etna!

Küldjük a pozitív sugarakat! Drukkolunk édesanyádnak!

Hálistennek vannak még nemcsak pénzt mérlegelő orvosok is!
Előzmény: .ETNA. (3484)
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.27 0 0 3484
Édesanyámat hétfőn műtik Debrecenben, végül a nyitott szívműtétet, a bypasst - több ok miatt is - elvetették, így most egy ballonos katéteres értágító műtét lesz.
Majd küldjétek a pozitív sugarakat, előre is köszi:-)))
lujzici Creative Commons License 2010.03.26 0 0 3483
Helló Samaky!

Szoktál még benézni ide?
Csak azért, mert egy korábbi hozzászólásodban tökéletesen leírtad a tüneteimet. :-)
Ez a hirtelen kimozdulásos - szívfélreverés.... szívesen "megkonzultálnám" veled, te mire jutottál...
Köszi!
Tápika29 Creative Commons License 2010.03.19 0 0 3482

Kedves Feri!

 

Ez a doki egyáltalán nem ilyesztgetett. Próbálta kikérdezni,hogy mitől lehet ez a probléma. Az ultrahangon is minden rendben volt.Remélem,hogy a Kálium szintem,most hogy nem szedem azt a bogyót,rendeződni fog.Bízom benne.Sok folyadékot iszom mostanában,és mivel jön a jó idő,nagy kedvem van a természetben mászkálgatni.Viszem a kutyusomat is,neki is jót tesz a mozgás.Jelentkezni fogok az új eredményekkel.Te hogy vagy?

BFeri53 Creative Commons License 2010.03.19 0 0 3481
Kedves Tápika29!

Örülök, hogy minden rendben volt. Én bíztam benne!
Remélem, ez az orvos nem ijesztgetett.
Remélem, hogy normalizálódik a kálium szint is! Azért írjad majd meg.
A fő,hogy a folyadékbevitel is megfelelő legyen.
Előzmény: Tápika29 (3480)
Tápika29 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 3480

Szia Feri!

Voltam tegnap kardiológián.EKG,szívultrahang volt.Azt mondta a doki,hogy minden rendben van,de jövő héten felrak egy 24 órást rám.Még soha nem volt ilyenem.Na,az a lényeg,hogy annyira régen bejeletkeztem kardiológiára,hogy otthon hagytam a beutalót.Mikor kérdezte az Ekg-s csaj,hogy akkor mit is szeretnék,akkor esett le,hogy a beutalóm otthon van.Annyira vágta az arcokat,azt hittem,hogy azzal a slunggal,amivel jöttem,mehetek is haza.Azt mondta,hogy "neki mindegy,de nem tudja,hogy a főorvos úr mit fog szólni".Hát semmit nem szólt ,tök jó fej volt,alapos.Mondjuk szerintem,ha öreg és csúnya lettem volna,biztosan nem ilyen kedves velem:)

Annyira jó,itt a tavasz.Finom levegő van,csicseregnek a madarak.A kis mopszommal mehetek sétálgatni:)

BFeri53 Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3479
Szia!

Ez így nem bizonyít semmilyen szervi elváltozást.
A vérnyomást is erősen befolyásolja a vegetatív idegrendszer.
Nincs kizárva, hogy a tüneteidet pszichoszomatikus zavar okozza.
Idegorvossal kellene konzultálnod.
De minden ilyen esetben érdemes a kardiológussal is konzultálni, sőt az endokrinológussal is. Legalább önmegnyugtatás céljából.

Hálistennek jön a tavasz. Ki lehet menni a friss levegőre. Lehet lazítani.


Előzmény: kutykuruty brekege (3478)
kutykuruty brekege Creative Commons License 2010.03.17 0 0 3478

sizisztok.

nagy pulzosnyomsánál (PP), ami a szisztolés és diasztolés vérnyoás közti kplönbséget jelzi, biztos, hogy áll szervi probélma, nem okozhatja vegetativ idegrednszeri panasz?

 

nekem mostanság kb 1 hónapja sokszo előrodul, hog az felső 170 az alsó 70 vag 170/60, 50... és realitve egas a puzlus is 199 k9röki, de van hogy csak 80-90 - ami azprt mé nem káros.

 

Elptte mindkét mérték kérs volt p. 190/110 (mondjuk az is 81 pp kölönbsg a normális 40-51 helyett.í9

 

köszi a válszt előre is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!