Keresés

Részletes keresés

hunserv Creative Commons License 2004.11.23 0 0 307
Hja, mondjuk az europai arak kicsit elszallottak... Viszont Annyira nem rozoga a mar XIX elsutoszerkezete... a tul finom elsutest nem szeressem, pl. a HK-m gyari elsutesenel finomabb mar zavarna... (na jo, tulso veglet is van, de azert az igie meg nincs folotte) Amugy rossz tapasztalatom nincs vele, a Wildley ontoltok gondolom jobbak, de hat ha egyszer nem tetszik....
Előzmény: gvass1 (306)
gvass1 Creative Commons License 2004.11.23 0 0 306

"Messze lovoldozni (sziluett) jo, meg pottylovesz kepessegeim is fejlesztem"

 

Felejtsed el.

Ahhoz szar mind a sutese, mind az iranyzekai, mind az elkeszitesi minosege.

 

Erre a celra vegyel egy jo .44 Magnum revolvert, pl. SW M629 6" vagy egy Taurus M444 Raging Bullt, mindketto sokkal pontosabb, olcsobb megbizhatobb  stb.

Előzmény: hunserv (305)
hunserv Creative Commons License 2004.11.23 0 0 305

Kulonben nekem semmi bajom a Desert Igivel, tervezem egynek beszerzeset.. csak epp nem rambozasra kell... Messze lovoldozni (sziluett) jo, meg pottylovesz kepessegeim is fejlesztem, ha ilyen dog vassal sulyzozom :)

Előzmény: _Szlejer_ (304)
_Szlejer_ Creative Commons License 2004.11.23 0 0 304

Formatervezés?

 

Végülis papírnehezéknek egész tetszetős. :-)

Előzmény: hunserv (303)
hunserv Creative Commons License 2004.11.23 0 0 303
Hehem, nem is vettem szirszar (es randa) Jerocho-t :) Desert igiben is csak a formatervezes az egyetlen pozitivum, amugy hianyzik belole minden muszaki finomsag
Előzmény: puskák (301)
gvass1 Creative Commons License 2004.11.23 0 0 302

hmm,

ha egy fegyver nem minden adott kaliberjelu, szabvanyoknak megfelelo loszerrel (na jo, azok tobbsegevel) mukodik, hanem csak egy fajtaval, akkor az szerinted nem a "megbizhatatlan fostarisznya" szinonimaja?

Előzmény: puskák (301)
puskák Creative Commons License 2004.11.22 0 0 301
Kizárólag az IMI tölténnyel működik jól, benne van a kezelési utasításában! (Ugyanúgy, mint a Jericho, vagy az UZI. Mindegyik, csak IMI tölténnyel működik megbízhatóan.)
Előzmény: gvass1 (298)
radom1 Creative Commons License 2004.11.22 0 0 300

Ha megadánk az összes lehetséges paramétert, akkor sem lennénk sokkal beljebb. Ha véletlenül, hosszas számolgatás után sikerülne vmilyen eredményre jutni egy fantázia szülte csúzli-lőszer rendszer belső viszonyaival kapcsolatban, akkor mi lenne? Csak annyi, hogy többé-kevésbé tudnánk, hogy a megálmodot fegyvernél leszakadna-e a hüvelyfenék, v. sem, stb. stb. És akkor mi van?

 

Mondjuk a MAC-11 tömegzárja szinte biztos, hogy nehezebb, mint az előző hozzászólásban kérdezgetett 300-500 g.

 

A legviccesebb "pisztoly" amit valaha láttam, egy amarikai piacra készült kínai csak öntöltő AK volt válltámasz, tusa nélkül, kb. 25 cm-es csővel. Jól nézhet ki este a torkolatlángja...

 

radom1

Előzmény: gvass1 (299)
gvass1 Creative Commons License 2004.11.22 0 0 299

"De miért baj az ha olyan a kérdés hogy "mi volna ha..." "

 

Jelen esetben azert, mert nem adod meg az osszes parametert.

 

Mi az, hogy .45 ACP pisztolynal megszuntetjuk a reteszelest???

 

Melyiknel (gyarto, modell stb)?

Miylen gyartmanyu, teljesitmenyu tolteny?

Milyen csohossz?

 

 

Vannak egyebkent szabad tomegzaras .45 ACP "pisztolyok", pl. az Ingram egykori NEM-sorozatlovo polgari valtozata is keszult iylen kaliberben.

JOGILAG pisztoly.

 

Előzmény: Orser (297)
gvass1 Creative Commons License 2004.11.22 0 0 298

"A lényeg az, hogy a Desert Eagle-t jól méretezték."

 

Ehem,

az lehet, csak nekem tobb peldannyal, tobbfele loszerrel is eroteljes megbizhatosagi problemaim voltak.

 

Mondjuk felrobbanni tenleg nem robbant a huvely:-))

Előzmény: puskák (286)
Orser Creative Commons License 2004.11.21 0 0 297

De miért baj az ha olyan a kérdés hogy "mi volna ha..."

Ez miért baj. Mi értelme olyan dolgokról beszélgetni amit mindenki ismer, mi értelme olyat kérdezni amire mindenki tudja a választ!

Na de ez már nagyon off.


Jól van, köszi a véleményeket.
Előzmény: radom1 (296)
radom1 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 296

"azt szűröm le hogy végülis mégis csak az az igaz hogy a fegyver zárolásában leginkább a zártest tömege a fontos. " NEM!!! Ez csak a szabad tömegzáras fegyverekre igaz, és azokra is csak részben!!!

 


"(most pisztolyokra gondolok) Vagyis hogy a cső+szán közös tömege jobban felveszi a lőszer energiáját. " Mit jelent az hogy felveszi az energiáját?

 

 

"Ezek után egy rövid kérdés:
Mi történne egy .45- ös löszerrel ha egy fix csővű, szabadtömegzáras (súlyzáras) PISZTOLYból lőnénk ki? Ahol ugye a zártest ( a szán ) tömege nem lehet több mondjuk 300-500 g-nál.

Elvégezné e a fegyver az ujratöltést vagy nem?"

A jófene tudja. Azon is múlik, milyen rugót biggyesztenénk a helyretoló szerkezetbe. De nagyon sanszos, hogy ha mondjuk egy 1911A1-ből kiiktatnánk a reteszelést, akkor lerottyanna a hüvelyfenék. De hát pont ezért reteszelt a szerkezet. Kicsit olyan a kérdés, hogy mint ez: Mi volna, ha a nagymamámnak kereke volna...

radom1

 

 

Előzmény: Orser (295)
Orser Creative Commons License 2004.11.20 0 0 295
Igazad van hunserv!

eltévesztettem a szót.
"azért mozog hátra szán hogy amig... " az nem "szán" hanem "cső".

Azért mozog hátra a cső hogy amig a lövedék a csőben van és a nyomás fennáll, a cső és a szán zártsága meg legyen oldva.

Ez igy már korrekt.




Viszont "puskák" egy mondatából ( "9 mm Luger/Parabellum fölött, inkább rövid csőhátrasiklásosak. Ennek oka, a hordható fegyver tömege" )

azt szűröm le hogy végülis mégis csak az az igaz hogy a fegyver zárolásában leginkább a zártest tömege a fontos. (most pisztolyokra gondolok) Vagyis hogy a cső+szán közös tömege jobban felveszi a lőszer energiáját.


Ezek után egy rövid kérdés:
Mi történne egy .45- ös löszerrel ha egy fix csővű, szabadtömegzáras (súlyzáras) PISZTOLYból lőnénk ki? Ahol ugye a zártest ( a szán ) tömege nem lehet több mondjuk 300-500 g-nál.

Elvégezné e a fegyver az ujratöltést vagy nem?



És köszönöm az időtöket!

Előzmény: hunserv (294)
hunserv Creative Commons License 2004.11.20 0 0 294

Szerintem a srac kever valamit, de nagyon...

 

"azért mozog hátra szán hogy amig a nyomás fenn áll, ne szakadjon le a hüvely feneke" Ez mondjuk tenyleg baromsag...

 

Amugy e'ccer mar elmagyaraztam neki, miert reteszelt rovid csohatrasiklasos a rovid csohatrasiklasos ontolto, milyen a fixcsovu (szabad tomegzaras) ontolto, meg hogy milyen s mikepp muxik a Desert igi... De lehet mar kitorolte azon emilem, vagy csak nem voltam eleg szajbaragos....

Előzmény: puskák (290)
puskák Creative Commons License 2004.11.20 0 0 293

Látom, hogy fölébredtél! Már hiányoltalak. Én most kilépek, véleményt kell írnom.

Azért, ha az előző hozzászólásaimról véleményed van, írd meg, hátha más is tanul belőle! Igyekeztem közérthető lenni.

Előzmény: radom1 (292)
radom1 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 292

És még ennél is bonyolultabb a helyzet...

 

Mert pl. egy 12/70 kaliberjelű öntöltő sörétesben biztonságosan el lehet sütni a 12/70 kaliberjelű gumigolyós lőszert, de az energiaviszonyai ennek a tölténynek oly mértékben eltérnek attól, amire a puskát tervezték, hogy egészen biztosan nem fog öntöltő módon viselkedni, inkább ismétlő fegyverként használható csak. És egy sor ilyen példa létezik még.

 

És, hogy még bonyolítsam: egyes peremes hüvelykialakítású, nem palack alakú hüvelyes töltények között viszont létezik némi "kompatibilitás".

 

Pl: A .22 Long Rifle kaliberjelű fegyverekből minden további nélkül lőhetők a .22 Long és a .22 Short kaliberjelű lőszerek. Öntöltő és ismétlő fegyverszerkezeteknél mondjuk lehet, hogy a kisebb töltényeket egyesével kell a töltényűrbe tölteni, mert nem biztosítják a megbíztható adogatást, vagy ürítést. De forgópisztolyból tökéletesen működnek.Visszafelé már nem igaz. .22 Short kaliberjelű fegyverbe többnyire nem is lehet betölteni a .22 Long Rifle-t, de ha valahogyan mégis sikerülne, kőkeményen balesetveszélyes előni.

 

Ugyanez: .357 Magnumból lőhető a .38 Special, de .38 Specialból nem lőhető a .357 Mag!

 

Még ugyanez: .44 Magnumból megy a .44 Special és a .44 S&W Russian, de visszafelé nem.

 

Mondjuk azt viszont kevesen tudják, hogy ha pl. egy .357 Mag kaliberjelű fegyverből igen sokat lőnek .38 Speciallal, akkor a töltényűrökben olyan lerakódások keletkezhetnek, melyeket, ha nem pucolunk ki, mielőtt áttérnénk a .357 Mag lőszerek használatára, akkor lehet hogy 357 Mag-gal veszélyes értékeket ér el a gáznyomás! Ezért rengeteg .38 Spec után, .357 Mag előtt: pucolni, pucolni, pucolni...

 

radom1

puskák Creative Commons License 2004.11.19 0 0 291
Csak röviden, megyek vacsizni! Minden feggyver avval a tölténnyel működik, aminek a kaliberjele - ez több, mint egyszerűen a kaliber - megegyezik a fegyver kaliberjelével! A .40-esről kevesebb példát tudok, de gondolj bele a 9 mm-es kaliberűekbe! Hogyan működne jól egy 9 mm Luger kaliberjelű fegyver a 9 mm Browning-al? Se a hüvelyhossz, se a gáznyomás nem azonos!
Előzmény: Orser (288)
puskák Creative Commons License 2004.11.19 0 0 290

A dolog bonyolultabb.

Amit két különböző embertől hallottál, az egyszerűen baromság (elnézést, de finomabb kfejezést nem tudok rá). Nem akarom szét offolni a topicot, de a dolgot nem lehet röviden elmagyarázni. Ha kéred, mehet levél magánban is! 

Most, csak annyit, hogy a reteszelt fegyvereknél, a gáznyomás hat ugyan a hüvelyfenékre, de azt a zár támasztja meg. A zárra ható erőket, pedig a rajta lévő "retesz" (reteszek) adják át a toknak, csónek, szánnak. A lényeg, hogy az hogy a hüvelyfenék meg van támasztva, nem szakadhat le!

Az megint más kérdés, hogy a lövedék mikor hagyja el a csövet, mikor indul meg a szán hátra. Különbözőek a tömegviszonyok, kölönbözőek a gyorsolások.

Még egy közönséges tömegzáras (súlyzáras), reteszeletlen  fegyvernél is a lövedék rég elhagyta a csövet, amikor a zár megindul hátrafelé (legalábbis a zár hátramozgása, addig elhanyagolható). Egyszerűen akkora a lövedék és a zár tömege közötti különbség, hogy a sebességviszonyok is nagyságrendekkel különböznek. Egyszerűen nem összemérhetők.

Amúgy jól gondolod, a tömegzáras fegyvereknél, közel egyszerre indul meg a lövedék előre, a zár hátra. Azonban a zár adott időegység alatt tized mm-eket mozdul hátra, még a lövedék cm-eket előre.

Akiktől a két különböző véleményt hallottad, vagy nem értenek hozzá, vagy Te kevertél össze valamit. Van bennük igazság, de nagyon összekeverve.

Az öntöltő pisztolyok között is sok merev csövű van (általában a 9 mm Luger/Parabellum kaliberjelűeknél "gyöngébb" töltényeket tüzelők közt), ezek tömegzárasak. E fölött, inkább rövid csőhátrasiklásosak. Ennek oka, a hordható fegyver tömege. A pisztoly, leginkább 1 kg tömegű. Azonban a géppisztolyoknál (pl.: UZI) általános a merev cső, de nagy a zártömeg, a fegyver tömege 2-3 kg. Tehát egyáltalán nem a hüvely leszakadása miatt készítenek merev, vagy mozgó csövű fegyvert!

A fegyver mozgó tömegei nagyon fontosak a célon való megtartás miatt, de ekkor mind a hátra, mind az előre mozgó alkatrészeket figyelembe kell venni.

No, ennyit mára.

 

 

Előzmény: Orser (287)
puskák Creative Commons License 2004.11.19 0 0 289

Bocs, kicsit felületesen olvastam a kérdést. Amit eddig írtam, igaz.

A zárolás, és a fegyver működtetése két külön dolg. Sokféle zárolás van, de ezeknek köze sincs ahhoz, hogy a fegyver működtetéséhez (újratöltéséhez) milyen energiát használnak föl?

A Desert Eagle forgó reteszelésű (az elve leginkább a Mannlicher puskához hasonló).

Az ismétléshez szükséges energiát, azonban a csőből elvezetett gáz(nyomás) biztosítja, amelyet egy furaton keresztül vezetnek egy dugattyúra, ami a zárat mozgatja. Ezért nevezik gázelvételes rendszerű fegyvernek.

Előzmény: puskák (286)
Orser Creative Commons License 2004.11.19 0 0 288

De ha jól tudom azért egy pisztoly ami tegyük fel .40-es az működik az összes féle .40-es lőszerrel.
Vagy nem?

Vagy amit tegyük fel .40 SW-re terveznek akkor az csak azzal üzemel biztonságosan?
Orser Creative Commons License 2004.11.19 0 0 287
Nagyon érdekes.

Köszönöm ez bizony szokatlanul informativ volt.

Szóval akkor csak jól gondoltam. Tehát akkor indul el a szán hátrafelé amikor még a lövedék a csőben van.
Ez azért érdekes pont a Desert Eagle-nél mert itt fix a cső. Tehát ha a hüvelyfenék le akar szakadni akkor ez a fegyver ideális.

Hát ez elgondolkodtató...

Azért érdekes ez nekem annyira mert két különbőző (de megbizható embertől) véleményt hallodtam erről.
Az egyik hogy öntöltő pisztojok csöve azért siklik hátra a szánnal együtt hogy jobban felvegye és elnyelje a szán, csővel növelt tömege a fellépő energiát.

illetve hogy azért mozog hátra szán hogy amig a nyomás fenn áll, ne szakadjon le a hüvely feneke.


Előzmény: puskák (286)
puskák Creative Commons License 2004.11.19 0 0 286

"A Desert Eagle .50 zárólása nem világos. Ugye azt tudjuk hogy gázelvétel elvén működik. De ha igy van akkor a gázt akkor kell hátravezetni amig a lövedék a csőben van hiszen ha elhadja azt, a nyomás 0-ra esik le és akkor nincs ami mozgassa a dugatyút. De ha igy van akkor szán akkor kezd el hátrafelé mozogni amikor még nagy a nyomás tehát le kéne hogy szakadjon a töltényhüvely fenek. "

 

Nehéz ezt röviden elmagyarázni.

Valóban gázelvételes rendszer, nagyon hasonlít a Kalasnyikovhoz, még a forgó zárfej is! A gáznyomás azonban akkor hat a dugattyúra, amikor a lövedék elhagyta az átömlő furatot. Ez a furat, a csőtorkolat közelében van, itt már lényegesen kisebb a nyomás.  Az egész, "csak" méretezés kérdése. (A "csak" azért van macskakörmök közt, mert a bel- és kölballisztikai számításokhoz, a görög és latin ABC betűi is kevesek, az összes tényező jelöléséhez. Rengeteg mindent kell figyelembe venni.)

Nos, a gáznyomás a max. értéket a lövedék megindulása után néhány mm-el. max 1-2 cm-el éri el (pisztoly/puska), aztán csökken, mégpedig jelentősen. Ezt a lőpor, lövedék, fegyver, stb. ismeretében lehet tervezni. (Az adott csőhosszúságú, adott működési rendszerű fegyverhez megfelelő lőport kell tervezni!, vagy egy létező lőszerhez kell tervezni a fegyvert.) 

Ezután jön, hogy hová kell tervezni az átömlő furatot, és mekorát? Mekkora ott a nyomás? Aztán, hogy mekkora legyen a dugattyú mérete, amire a gáz hat? Persze, nem árt (kötelező!) figyelembe venni a mozgatandó tömegeket (dugattyú, zár, szán, stb.), valamint a létrejövő súrlódásokat (reteszelés/hüvely, stb.), és a helyretolórugó erejét is beszámítani.

 

A lényeg az, hogy a Desert Eagle-t jól méretezték. Gázdugattyús rendszerű pisztoly. (Egyébként a kalsszikus AK is leszakíthatná a hüvely fenekét, ha nem jól méretezték volna! A legmegbízhatóbb működésű gépkarabély.) Nem szakítja le a hüvely fenekét. Pontosan akkora erő hat rá, ami a hüvelykivetéshez, illetve újratöltéshez kell.

Előzmény: Orser (285)
Orser Creative Commons License 2004.11.19 0 0 285
Üdv!

Nemrég ujra átlapoztam a régi- uj "Kaliber"-imet és egy dolgot nem értek, biztos tudtuk segiteni:


A Desert Eagle .50 zárólása nem világos. Ugye azt tudjuk hogy gázelvétel elvén működik. De ha igy van akkor a gázt akkor kell hátravezetni amig a lövedék a csőben van hiszen ha elhadja azt, a nyomás 0-ra esik le és akkor nincs ami mozgassa a dugatyút. De ha igy van akkor szán akkor kezd el hátrafelé mozogni amikor még nagy a nyomás tehát le kéne hogy szakadjon a töltényhüvely fenek.

Feloldaná nekem vki ezt a paradoxont.

Köszi
Hpasp Creative Commons License 2004.11.18 0 0 284

Kalasnyikov szakérő kerestetik...

 

Légpuskás topic 3739-es hozzászólás.

Ricsimo Creative Commons License 2004.11.18 0 0 283
Hpasp! Szia!--- Nem gondolod, hogy nagyon ostoba fegyverkonstruktőrnek  kell lenni annak aki a kakas energiájának felvevését, (még üres elsütéskot is) egy nyomórugóra bízza? Mert ez a helyzet ha a rugó menetei képesek összeülni.
Előzmény: Hpasp (267)
_Szlejer_ Creative Commons License 2004.11.18 0 0 282
Jelen.
Előzmény: kisbé (279)
radom1 Creative Commons License 2004.11.18 0 0 281
Dettó.
Előzmény: gvass1 (280)
gvass1 Creative Commons License 2004.11.18 0 0 280
Kisbe: valasz ment maganban!
Előzmény: kisbé (279)
kisbé Creative Commons License 2004.11.18 0 0 279

sziasztok!

 

ide is feltolom, hátha valaki nem látta még:

 

Keresek egy olyan embert, aki ért a lőfegyverekhez (régiekhez és/vagy a modernekhez is), kiválóan fordít angolból, és érdekelné egy nagyobb lélegzetvételű munka. Amennyiben tudtok ilyenről, kérlek jelezzétek a kisbe@index.hu címen, és küldök további infókat.

 

köszi,

kisbé

gvass1 Creative Commons License 2004.11.16 0 0 278
"

Nem sok kicsit a temérdek Keserű reklám????2

 

Ha kifizeted az arat, akkor Hunterkiller reklam is lehet.

 

Aki fizet az barmit hirdethet, ami nem utkozik nyilvanvaloan joxabalyba.

Előzmény: HUNTERKILLER (277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!