Keresés

Részletes keresés

Balletje Creative Commons License 2003.09.19 0 0 136
Jelentem Anyós valóban visszakapta a pénzt. 1 hét alatt sikerült kitölteni a kórháznak 1 db bizonylatot. :-)
Ami még elgondolkoztatott. A Párom a munkahelyen esett el. Jó nagy zajjal járt a dolog (185 cm, kb. 90 kiló), és miután nagy fájdalom is beléhasított, üvöltött is egyet. Az ott dolgozók közül senki nem emelte fel a fenekét a székről, hogy megnézze, kell-e segítség, mi történt a mosdóban. :-( Amikor a Párom bement az irodába, akkor kérdezgették, hogy jól van-e, mi történt. Senkiben fel sem merült, hogy nem is igazán tud válaszolni (úgy ütötte meg a hátát, hogy nem kapott levegőt). A tesómék fél órával később értek oda, a bátyám utólag azt mondta, hogy a férjem olyan sápadt volt, hogy ő megijedt, ezért tűztek vele a kórházba. Ezt egyetlen kolléga sem tudta volna megtenni, csak egy családtag?
Balletje Creative Commons License 2003.09.17 0 0 135
A tágabb családunkban van egy sebész. Jó darabig tűrte, hogy csak vakbeleket operált, mert a komolyabb műtétekhez _elsősorban a hálapénzek miatt_ nem engedték a főnökei. Kiment pár évre külföldre...
Előzmény: Mikolt (130)
Mikolt Creative Commons License 2003.09.17 0 0 134
fiatalnak a kezdot ertem.
Előzmény: zsuzsa (132)
zsuzsa Creative Commons License 2003.09.17 0 0 132
Mit nevezel fiatalnak ? A férjem 32 éves szakorvos volt. Amikor elmentünk Magyarországon, kicsit félt, hogy fog ö kapni beteget mint külföldi, ismeretlen magyar orvos. Aztán nevetve mesélte, hogy a kollégája igazságosan elfelezve a kupacot odaadta a dossziék ( azaz a mütetre váró betegek )felét. Neki olyan fantasztikus élmény volt a hálapénz nélküli világ,ahol annyit dolgozhat amennyit csak akar és megél a fizetéséböl, hogy akármennyire haragszom rá, megértem a döntését, hogy nem akar hazajönni.
Előzmény: Mikolt (130)
Gabeszka Creative Commons License 2003.09.17 0 0 131
Kezdő könyvelő vagy kezdő orvos akkor ugyanaz. A nőgyogyi is csak 6-7 év után lesz annyira ismert, hogy ajánlják egymásnak aza anyukák. Mikor szültem 2000-ben, ugye akkor sok "milleniumi baba" született, volt olyan éjszaka (szerencsére szülésem másnapján), mikor egy éjjel alatt 17 baba született. Gondodlom egy ügyeletsnél. Én egyébként adtam a szülésznőnek is pénzt. Mikor az első gyerekemet szültem, a szobából 5 emberből 2 választotthoz járt, 3-an beestek vidékről. Ebből ha jól hallottam 2 semmi pénzt nem adott. (Őket pl. lepasszolták a kezdőknek)
Egyébként nyilván elsősorban a kismamák tornázzák fel az árakat. Persze az sem rossz, mikor egy műtéttel meggyógyítanak, de mi az egy élet kezdetéhez képest!
Hát 9 havi várakozás után melyik kismama ne adná oda a világ pénzét a dokinak, főleg ha kedves volt, ott volt végig, és utána is korrektül elláta. Ha nem, persze akkor alább írtam, mi a teendő (de mindenképp fizettség nélkül váltani).

G

Mikolt Creative Commons License 2003.09.16 0 0 130
a kampozas elsosorban nem a halapenz miatt van. a fiatal orvosnak tanulnia kell. nem kell minden mogott anyagi okokat keresni.
Előzmény: zsuzsa (129)
zsuzsa Creative Commons License 2003.09.16 0 0 129
Bizonyára benne van a szabolcsi szülész is meg mondjuk a budapesti nagymenő is, az előbbi kap esetleg egy libát ajándékba, a másik meg szóba se áll a beteggel, ha nem perkál 60 ezret a szülésért.

Valószinüleg nagy a boksz a pénzes betegekért. Nekem csak ortopéd sebészeti tapasztalataim vannak. Egy csipőprotézisért 20-25K-t illett adni adjunktustól fölfelé. Nem csoda, hogy az idősebb dokiknak eszük ágába se volt odaengedni a fiatalokat a mütőasztalhoz.Szakvizsgázott orvos adott esetben egész héten csak második asszisztensként kampózott a főorvosoknak. Nyugaton általában mütősnő asszisztál, csak nálunk van ez a hülye hierarchia. Nem véletlen, hogy a szülésznők sem kapják meg az elsimerést, pedig én szültem szülésznőnél orvos nélkül és abszolút profi volt, kedves és figyelmes. Orvosnak csak akkor szóltak, ha nagy baj volt. Képzeljétek mit szólnának a magyar szülészek, ha eztán a szülésznők vezetnék le a szülést :-)))
Olyan kiváncsi volnék arra, mi a szülésznők véleménye a magyarországi helyzetről.

Előzmény: Törölt nick (128)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.16 0 0 128
Az éves 40-es szülésszám az egy orvosra jutó szüléseket jelenti, és nem az egy orvosra jutó fizetetteket!! EBben benne vannak a magánbetegek, és a ügyeletes orvosnál szülő nők is.
Előzmény: Törölt nick (127)
levelibeka Creative Commons License 2003.09.16 0 0 126
Azért a könyvvizsgáló segéddel nem teljesen értek egyet, mert csak az kap ennyit, aki már kb.7-8 évet legyűrt ilyen pozícióban.
Előzmény: Gabeszka (116)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.16 0 0 125
OFF
Jaj szegény :-( Épp mostanában gondolkoztam, hogy mi lehet Veletek, lassan Málna is 1 éves, elképesztő, hogy megy az idő!!!
ON
Előzmény: Izgága (124)
Izgága Creative Commons License 2003.09.16 0 0 124
Sziasztok!

Egy egészen friss, tegnapi eset.
10 hónapos babánk oltári nagyot esett az előszobakövön, hatalmas lila dudor nőtt a homlokán abban a pillanatban. Dokinéni telefonos tanácsára bementünk az ügyeletes sebészetre (Heim Pál Kórház).
Röntgent kért a doki.
Apa bement a gyerekkel a géphez. Először hátonfekvés, ez rendben is ment.
Jött az oldalfekvés. A röntgenorvos (vagy nővér) beállította az akkor már keservesen síró gyereket, persze hiába fogta le Apa, elmozdult. Jött vissza a nő szitkozódva, hogy miért nem fogta le jobban a gyereket. Megint beállította, látta, hogy borzalmasan ficereg a gyerek, de tojt rá. Természetesen megint elmozdult.
"Apuka, ne hagyja már elmozdulni!!!" felkiáltással ismét otthagyta. Szegény párom próbálta kitámasztani a fejét, erre őrjöngve jött a nő, hogy a fejét nem foghatja meg....
Közben mondanom sem kell lecsúszott a gyerekről a hasát védő köpeny, de nem érdekelte a nőt...
Szegény Manót utána alig tudtuk megvigasztalni, annyira sírt. A párom meg kissé ideges volt.
Hálistennek semmi baja nincs a babának.

De ha arra gondolok, hogy szinte elkerülhetetlen egy kisgyerek mellett, hogy kórházba kell menni (akár csak vizsgálatra), akkor feláll a szőr a hátamon...

Izgága

Gabeszka Creative Commons License 2003.09.16 0 0 123
bobus,
Egyetértek teljes mértékben, hogy az orvosnak merő kötelessége az én terhességemet maximális tudással végigkísérni, és a szülést profin levezetni a hét bármley napján és bármely órájában. Ha ezt flegmán teszi, rosszul, netán veszélyeztet, nemhogy nem adok hálapénzt, hanem feljelentem az osztályveztőnél, igazgatónál, ombudsmannál stb. Nekem pozitív élményeim voltak, az első gyerkőcnél pl. a kóházba jártam kontrollokra munkaidőben, mert közelebb volt, és nem is adtam pénzt. Ugyanúgy kedves volt.
De pl. amit Angi leírt, hát nem tudom meg bírnám-e állni, hogy ne köpjem szembe a következő találkozásnál, pesze tudom, kibicnek semmi se drága, és más az elhatáriozás és más a tett.
Nekem eddig tényleg szerencsém volt.
Csak olvasok orvosi híreket, ismerek néhány dokit, és tudom, hogy a másik oldal is máshogy látja.
Ha a pénzért mennek, miért baj? És egy bankár miért megy? Mert imádja a forgószéket??
Ha jól végzi a munkáját, kedvelik a betegei, sokat gyógyít és megvan abizalom, kapja csak meg azt az összeget, amit az állam nem tud adni. Ha meg csak pénzéhségért megy, végigbukdácsolja és sok hibát csinál, akkor kell fellépni a betegeknek.
Sajnos tényleg nem működik jól a szűrő, és itt is kellene teszt. De azért ahogy hallottam, sokan feladják az első 2-3 évben, mert nem bírják a terhelést, boncolást, gyakorlatot stb.

A rossz, lelketlen orvosoknak nincs mentség, őket ki kell szórni, és ahhoz itt mi vagyunk az első lépcsőfok.
g

csupaszabo Creative Commons License 2003.09.15 0 0 122
Én eddig 3 műtétet éltem túl, plusz 2 szülést, a gyerekkori 2 kórházban fekvést/mandulakivétel és egy kivizsgálás/ nem számítva.
Tökéletesen igazat adok azoknak, akik szerint nem is annyira intézményfüggő, mint vezetésfüggő.
Ahol az első sérvműtétemet csinálták, ott a legkedvesebb a takarítónő volt a betegekhez.
Műtét után 3 nappal bocsájtottak el azzal, hogy 8 nap múlva menjek vissza. Ha gondolom, kössem majd át a sebet. Itt a műtét utáni ébredésnél rosszul lettem, felkeltem az ágyból, mert 15 perc alatt sem jött senki, hogy segítsen. Nem akartam összerondítani az ágyat és a szobát. Emiatt a nővérke üvöltözni kezdett velem, de a hánytálat még akkor sem adta volna oda.
Volt tavaly egy nőgyógyászati műtétem, egy férfifej nagyságú myoma miatt kivették a méhemet. Életemben olyan jól nem éreztem magam még eü intézményben, mint akkor ott. Mondjuk a szobatársak is szuperek voltak, de a nővérkék, az orvosok, mind olyanok voltak, amilyet mindenkinek kívánok! (István Kórház -Bp)
Idén februárban pedig ismét egy sérvműtét, az előzőt ugyanis egészen eredeti módon csinálta meg a másik doki. Ennél a sérvműtétnél az egész klinikán olyan kedvesek voltak, hogy az valami fantasztikus! Az egyik betegtársunk nagyon haza akart volna már menni, mert mindenféle családi problémái voltak. Bejött az osztályos orvos, odaült a beteg ágya mellé, és késő estig BESZÉLGETETT a beteggel! Pedig mehetett volna már haza, mert nem ő volt az ügyeletes! De nem rohant haza, mert FONTOS volt neki a beteg, hogy egészségesen menjen haza, és ne idő előtt.
Megdöbbentően alacsony volt még a nagy műtétek után is a fájdalomcsillapítók fogyasztása, én pl. a nagy sérvműtét után (22 cm-es vágás) mindössze az első két éjszakára kértem 1-1 szem Algopyrint. Pedig nem vagyok mazochista.
Nem meszze van tőlünk a SOTE nagy elméleti tömbje, gyakran utazom a medikusokkal a metrón. Elkeserítő, mennyire csak a pénz miatt mennek el sokan orvosnak. Nem is értem, ha egy pilótának vagy egy hajóstisztnek kell pszichológiai alkalmassági vizsgát tennie, egy leendő orvosnak miért nem kell?
Angiszeged Creative Commons License 2003.09.15 0 0 121
Igen, és mikor egy joghurtot kanalazgatott egy hasonlóan elmés beszélgetésünk közepette, meg mikor 20percet beszélgetett egy ismerősével egy oltári baromságról, és nem mondta, hogy elnézést... ez mind mind egy-egy jel volt,és mindig panaszkodtam is, hogy én másképp szeretném, de itthon megbeszéltük, hogy milyen ciki lenne, ha aztán összefutok vele a klinikán, ha épp ő lenne ügyeletes, meg egyáltalán terhesség közben orvost váltani, ... szóval elodáztuk, pedig mi lett volna: semmi.
Előzmény: zsuzsa (120)
zsuzsa Creative Commons License 2003.09.15 0 0 120
Bocs MuTer, tényleg félreértettelek. Azt hittem te is az "icipicinyomtalncsászárahelyetthogynekiállnánkéskinyomnánk" klubba tartozol :-)

Látod Angi, ez a Zsolnay teázgatás is mutatja, hogy teljesen degenerálódtak a normális emberi kapcsolataik és cihológus kéne nekik meg interperszonális és metakommunikációs trening mint nálunk a paranoiás topmanagereknek, hogy viselkedni tudjanak.Normális ember ha valakivel beszélget és közben teát iszik akkor vagy megkinálja, hátha kér a másik vagy szarul érzi magát és félretolja, esetleg abbahagyja.
Átlagférfi feláll ültéből, ha egy álló nővel kezd beszélgetni, mert udvariatlanság Magyraországon, ha nem teszi. Én megfigyeltem az osztályon a férfi orvosokat, simán elhevertek a fotelben és onnan beszélgetettek velem, miközben én álldigáltam, hiszen egy alacsonyabb rangú nőnek nem jár a tisztelet. Ha pl odamentem a folyosón ülő férfibeteghez, ő kortól függetlenül megpróbált udvariasságból állásba kecmeregni, még ha gipszben is volt a lába.

Ha feltételezzük, hogy a beteg is ember, akkor járna neki a tisztelet ilyen apróságokban is.

Előzmény: Törölt nick (100)
Angiszeged Creative Commons License 2003.09.15 0 0 119

Nos mikor kiederült, hogy ikreket várok (előtte egy hétig azon izgultunk, hogy egyáltalán mrgmaradhat e a terhességem, mert picinek tűnt a magzat, ezért akkor már éhgyomorral kellett mennek, az esetleges beavatkozás miatt), akkor az orvosomnak annyi hozzáfűznivalója volt, a szobájában, -miközben kortyolgatta a teáját a ZSolnaiból, és lecseszte az azisztensnőt, h kevés a cukor benne- hogy a gemini, ami latinul ikreket jelent, az a csillagképről kapta a nevét. És ezt hosszan fejtegette. Mikor rákérdeztem, hogy ez most miben is lesz más, mint egy szimpla terhesség, azt válaszolta erről ráérünk még beszélni. Szinte mindenre ezt válaszolta. pERSZE Ezért az elmés okfejtésért is átcsúsztattunk egy kétezrest az asztalra (a klinikán, nem vizsgált meg, nem magánrendelőbe, az UH ot sem Ő készítette), mire kimondta, hogy nem kellett volna, már a zsebében volt.
Szóval nem veszik komolyan a szülő nőt, a beteget, pedig egy felvilágosult nőnek tartom magam, aki szeret tisztában lenni mindennel, a saját, vagy a gyereke állapotáról, a lehetőségekről.
Nem vagyok benne biztos, hogy a korházban a megfelelő ellátást, kezelést, bánásmódot kapom, nem beszélve a stílussal, ahogyan az emberrel beszél, a saját fogadott orvosa. MArha rendes, aranyos, jópofa, csak épp a lényeg siklik el, ja meg a boríték, a zsebemből az ővébe. Milyen boríték? Én nem is tettem borítékba a pénzt. Minek? Borítékba az ajándékot tesszük, a hálánk jelét, a fizetséget nem. NEm igaz?
És ma már én sem professzor urazok, hanem elvárom, hoyg egy orvos partnerként kezeljen. Vannak dolgok, amikben dönthetek, szeretnék Én választani az alternatívák között, ne döntsön helyettem.
Erre jó példa, egy jómódú ismerősöm (60as hölgy), akinek az orvosa méhszájsebet dignosztizált, és elővetítette, hogy a kkor ezt a jövőhéten levesszük (kisműtét), és néhány nap korházi ápolás, stb... NAgyon megijedt, már megint korház, épp nemrég műtötték. A lánya elcipelte egy másik orvoshoz, ski az ég világon semmit nem látott, atán még 2 sem. Érdekes. Jómódúak vigyázat, ha kinézik az emberből a hálapénzt, vágnak ha kell, ha nem. Hiszen mi nem tudjuk leellenőrizni, hogy alapos indoka van e egy beavatkozásnak. Perzse nem akarok általánosítnai, de abszolút el tudok ilyet képzelni. Sajnos.
bobus Creative Commons License 2003.09.15 0 0 118
Bocsi, ha kicsit elragadtattam magam, de az itteni 3,5 ev alatt nagyon jol sikerult "elfelejtenem" az otthoni viszonyokat, jo volt latni, hogy van olyan hely, ahol nem vagyok kiszolgaltatott, es ahol az orvos egyenrangu partnernek tekint...
Előzmény: bobus (117)
bobus Creative Commons License 2003.09.15 0 0 117
Gabeszka!

A "feneknyalast" en irtam utoljara, gondoltam leirom, hogy gondoltam.
Szerintem alapvetoen azzal van baj, hogy a tarsadalomban az orvosokat meg ma is piedesztalra allitjak, fantasztikus nagy teljesitmenynek tartanak egy orvosi egyetemi diplomat (megjegyzem osztondijasan 102 pont, fizetosen 65 a ponthatar iden, tenyleg "baromi" nehez bejutni, es orult nagy teljesitmeny -tisztelet a kivetelnek- kettesekkel vegigbukdacsolni az egyetemet, mikozben -tisztelet a kivetelnek-, keszen var apuci jol bejaratott betegkore...).
Nagyon sokan csak a penzert mennek orvosnak (no nem a fizetesert, hanem a halapenzert...), es nem elhivatottsagbol...
Nem gondolom, hogy minden orvos ilyen, de igenis ugy gondolom, hogy sokan ilyenek, es sajnos helyettuk is dolgoznak azok, akik szivvel-lelekkel csinaljak.
En szemly szerint pont ezert nem lettem orvos, nagyon kiabranditott az orvostarsadalom, rengeteg lelkes kezdot ismertem, akik hatszel hijan rengeteget szenvedtek, guriztek, elfaradtak, kiabrandultak. Ugy gondoltam, akkor inkabb nem leszek orvos, mert ezt vagy 100%-kal csinalja egy ember, vagy sehogy (azt termeszetesen el tudom fogadni, ha valaki valamikor faradt, teved, stb., hiszen mind emberek vagyunk, de a sorozatos tiszteletlenseget a beteggel szemben, a szakmai felkeszuletlenseget, a tenyerem tartasat stb., azt nem.).
A nogyogyasz meg kulon kategoria, hiszen tudjak, hogy egy no nem akkor szul, amikor ugyeletesek, hanem barmikor, tehat ha elvallal egy beteget, akkor igenis be kell mennie vasarnap, es ha ezt a beteg ugy gondolja, majd meghalalja, de ha nem tudja, akkor is be kell mennie a dokinak (vagy ne vallalja el a beteget...). Az meg, hogy "kivegye" a beragadt babat, donteseket hozzon a szulessel kapcsolatban, nem penzert megveheto szolgaltatas, hanem ORVOSI KOTELESSEG, es ezert nem kell toluk hanyatt esni, vagy halalkodni nekik!!! Ez a baj, hogy a betgek az alapveto orvosi ellatasrol is ugy gondoljak, hogy orult halasnak kell lenniuk, mert a doktorur "leereszkedett" hozzajuk, es foglalkozott veluk!

Valojaban nem is annyira a penzt sajnalom adni, hanem azt a fajta banasmodot hianyolom, ami minden orvosnal meg kellene hogy legyen, hiszen az o munkajuk "targya" erzo ember, akivel nem lehet ugy banni, mint egy darab faval.

Azt is tudom, hogy baromi nehez az egeszsegugy helyzete, hogy faradt es alulfizetett sok ember, de nem lehetne kicsit surubben kapnunk egy jo szot, egy kedves mosolyt???

Hogy irjak jot is...amikor szultem csaszaroztak, a korhaz lepukkan volt es randa, de a szemelyzet szuper, par aprosagtol eltekintve flottul ment minden, mindenki segitokesz volt, stb.

Igy igazad van, hogy nem lehet altalanositani, csak hat sajna tobb a negativ eset...

Nagyon orulok, hogy a Te gyereked jo kezekbe kerult, es hogy vannak meg olyan orvosok es noverkek, akik becsulettel vegzik a munkajukat!!!

En meg nem kerultem olyan helyzetbe, amikor bagyon cirkuszolni kellett volna, de meg kerulhetek, es fogok is (cirkuszolni, ha kell..).
Azt is alairom, hogy mi is lehetnenk neha egy kicsit turelmesebbek..
Legutobbi otthoni esetem a kovetkezo...Kisfiamnak tobbszor volt fulproblemaja, es mivel szeretem, ah tokeletesen megertem az orvost, hat otthon is elvittem dokihoz. A maganrendelesen nem tudott fogadni, de o volt azon a hetvegen az ugyeletes, es azt mondta, nyugodtan menjek be, megnezi a gyereket (aki ugyebar nem surgossegi eset, tehat ne koteles ellatni ugyelet alatt). A doktorno rengeteget kesett, mindenki kiabalt (tobben voltak koztuk hozzank hasonloan visszarendelt, tehat nem surgos esetek), szidtak a dokinot, stb.
En nem szoltam egy szot sem, gondoltam nincs jogom, mit avatkozom bele, elvegre nem egy surgos esetet hoztam, tudunk varni...
Summa summarom, a dokino ket ora mulva jelent meg...ok: mivel nyar volt, o volt egyedul ugyeletben az egesz ful-orr-gegen, es mivel nem volt doki, a szemeszeten is, mindket helyen meg kellett csinalnia a vizitet stb...Szoval, nem volt igazuk a magukbol kikelve raklamalo szuloknek, sajnos ilyen az otthoni helyzet...(es kifizettem a dokinonak a maganrendeles arat, mert ez valoban olyan eset volt, amikor soron kivul fogadott egy nem eppen surgossegi esetet, azaz szivesseget tett nekem...)

Előzmény: Gabeszka (116)
Gabeszka Creative Commons License 2003.09.15 0 0 116
Sziasztok!

Sok hozzáfűznivalóm van, lehet, hogy zavaros leszek, bocs.
Először is, miután tanulatlan brókerecskék, banki pénztárnokok és könyvvizsgáló-segédek simán megkeresnek havi 600-at, ezek után sok-e egy nőgyógyásznak, aki ha kell, bemegy hozzád vasárnap ebéd időben is, mert esetleg jóslófájásaid vannak? Egy !bennragadt" babánál gyors döntést hoz, hogy császár vagy több oxitocyn stb. Nem értek hozzá. Nyilván a zsülések többségénél dolgozik 5 órát. amiért kicsit borsos a tízezer forintos órabér. De ha megmenti a babádat, akkor kevés.
Ennyit minden orvonak keresnie kellene (ez egyébként az Orvosi Kamara új elnökének is irányadó brutto bérkövetelése - vicc, mi lesz belőle)
Egy régi jó barátom friss diplomás orvos, baleseti sebészeten, és annyit ekeres, hogy rendre a szüleitől kér kölcsön, tönkrement a kapcsolata, mert nem bírt együttélni azzal a gondolattal, hogy marketinges barátnője 10-15x többet keres mint ő!

Nekem a kórházakról JÓ tapasztalataim vannak. Életemben egyszer találkoztam rideg, hozzá nem értő nővérekkel, kisebbik fiam orrmandula-műtétjénél, az éjszakások. (de az sem volt horror, csak keserűség)
Ellenben 5x műtötték szívrendellenessége miatt, mindig csuipa kedvesség vette őt is és engem si kröül. Ugyan nem balhéztam, hanem kedvesen mosolyogva kértem, mert bár kérni kellett, de a nővérek az ebédjüket azonnal letették, és hozták, amit kértem. Sajnos ott is kevés az orvos, sok "ragad kinn" a továbbképezés után külföldön. Ezért volt, hoghy 3-4 órát is ültem az ambulancia várójában, mire jött a doki. Sok anyuka (elnézést, de főleg helyi "kisebbségiek") ilyenkor nekiesett a dokinak, hogy ő már x ideje vár és ordított, az orvoshiányban ide-oda rohangáló dokival.
Én nem kötelességből, hanem merő hálából osztogattam fiam utolsó, legnagyobb műtétje után a borítékot, pedig az osztogatott pénz százszsorosával tartoztunk egy banknak, lakáshitel miatt. Volt (aneszteziológus), aki úgy ugrott félre a borítéktól, mintha antraxos lenne.
Egy nővér szabályosan visszadat azzal, hogy ne vicceljek, beteg ygerek anyjától pénzt???
A sebész, egy végtelenül szerény doki szintén útálkozva kérdezet, miért.
A Kardiológiai Intéeztben (merthogy erről írok) is reggel 8- este 8-ig lehet ott lenni a gyerek mellett. De ez van annyira laza, hogy az az este 8 az elalvásig szól, és ha a gyerek még fél 10-kor is frogolódik, hát ki nem küldik a mamát. Szintén műtőig kísérheted.

Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy sajnos nem pénzfüggő, hanem intézménye és orvosa válogatja. Vannak. ahol éhbérért is kedvesek, és vannak (hallottam olyan nőgyógyikról) akik ha már csak párezerrel kevesebbet kapnak, morcosak, elutasítóak. Így van, ezeknek a nevét el kell juttatni minden fórumra, meg kell őket hurcolni, ki kell zárni az orvosi kamarából. Valószínű az elutasító, mufurc viselkedés mögött a több napi ügyelet, sok (ok nélkül) ordítozó szülő, hozzátartozó áll.
Nem mondom, a fenn említett éljszakás nővérekkel a végén már én is keménykedtem, mire végre kaptam párásítót az alvó (ordító) gyerek mellé, és sokszor csak a határozott fellépeés segít. Nem is kell "kinyalni" a dokik fenekét (elnézést), de ha ők is sok kedvességet kapnának, elismerést és persze több juttatást, mind szabadidőben és pénzben az államtól, azért piztos, hogy változna a helyzet.

Kicsit hosszú voltam. (bocsánat az elütésekért, kész csoda, hogy nem szállt el)

G

bobus Creative Commons License 2003.09.15 0 0 115
OFF
JO kerdes!!! Leginkabb az,hogy nehez itt allando allast kapni, szerzodessel pedig limitalt, hogy meddig maradhatsz... (mondjuk nem lehetetlen..-raadasul a sors ironiaja, hogy kiderult, otthon is csak szerzodesunk lesz, mert bar minden eloirasnak megfelelunk nem tudnak egyenlore veglegesiteni, nincsenek uj statuszok, valaki meg kell hogy haljon, vagy nyugdijba kell hogy menjen...).
Tele van a hociponk a franciakkal (foleg a ferjeme...). Nehez egy kulfoldinek beilleszkedni, meg akkor is, ha a parja francia, de hat mi mindketten magyarok vagyunk...
Aztan otthon a csalad (idos anyos egyedul, stb.).
Aaaaaa ezer oka van, amiert hazamennenk, es ezer oka, amiert maradnank (normalis megelhetes, penz a kutatasra). Nagyon nehez eldonteni, mit is csinaljunk...egyenlore ugy nez ki megyunk haza..
Meg el sem mentunk, mar nosztalgiazunk, es sajnaljuk itthagyni ezt az orszagot...
ON
Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.15 0 0 114
OFF miert akartok hazamenni? ON
Előzmény: bobus (113)
bobus Creative Commons License 2003.09.15 0 0 113
Sziasztok itt is...
3,5 eve nem elek otthon, es bar van fogalmam az otthoni korulmenyekrol, megis nagyon elszomoritott (?), nem, inkabb felduhitett az a sok tortenet, amit itt olvastam..
Ugy nez ki, hogy jovo juliusban vegleg visszakoltozunk, es mar elore "felek" az otthoni helyzettol.
Persze szornyu tapasztalataim mar igy is vannak, de tartok tole, hogyha nem valtozik a rendszer, meg lesz is..
Voltam mar ugy korhazban egy allitolagos kismedence gyulladassal (vakbel gyanus voltam, vegul ottfogtak a nogyogyaszaton), hogy sajat magam szedtem ki az infuziot a karombol, hogy elerjek idoben a WC-re (megvolt az antibioikumok hatasa..)- mellesleg a problema endometriozis volt, mint kesobb kiderult... (az egyetlen hozzam intezett szava a noverkenek az volt vizitkor, hogy kijavitott, amikor a profot ledorktouraztam..:-(((.
Ugyanebben a korhazban a szemem lattara verzett el majdnem egy fiatal anyuka, senki nem torodott vele (nem volt fogadott orvosa...), 9 hetes terhes volt, elment a baba, orakig omlott belole a ver...mire jott uvoltve a "valto" orvos, es vegre a mutotbe kerult, ujrakellett eleszteni (ja, mert hogy az ugyeletes nogyogyi epp az ugyeletes szeretojevel volt elfoglalva, aki az ejszakas noverke volt- hiaba szoltunk tobbszor a masik ejszakasnak hogy hivjon mar orvost :-(((.

Na es meg sorolhatnam...a legszornyubb az, hogy ugyanigy bannak a gyerekekkel, es ami meg itt nem hangzott el, bar nem is annyira a SZMK temaja, az az idosekkel valo banasmod (ok ugyanolyan erzekenyek, mint agyerkek, sokszor meg nagyobb sokk nekik a korhazba kerules, mint a kicsiknek)...Na ez megint egy olyan terulet, ami szerintem hatalmas szegyenfoltja kicsiny hazanknak (volt benne mostansag reszunk, anyosom anyukaja tobbszor kerult korhazba, nem ugyanabba, es nem ugyanarra az osztalyra, de mindenhol megkapta, hogy ne ugraljon mar, inkabb hagyja ott az anyjat, akkor tuti hamarabb meghal, es vegre megszabadulhat tole , elvegre mar ugyis annyira oreg, nem kar erte... "Asszonyom, nalunk csendben elalszik majd a mama, nem lesz tobb gondja ra...". ).

Es persze mindenben a legrosszabb a betegek altal (is) gerjesztett paraszolvencia rendszer...
Ez egyreszt megalazo, masreszt sajnos az orvos nincs tisztaban az adott beteg anyagi helyzetevel. Lehet, hogy aki kevesebbet ad, joval kevesebbol is adja, mint aki sokat ad, tehat neki joval nagyobb aldozat ez az osszeg...Az orvos viszont az osszeg szerint fog veluk banni...
Itt azokrol a penzekrol beszelek, amik a zsebbe vandorolnak a korhazban, rendelointezetekben..

Sosem volt gondom a maganrendelesen kifizetett osszeggel, hiszen azt a doki maganidejeben csinalja, az egy szolgaltatas, amit en onkent (?)veszek igenybe. (az mar mas kerdes, hogy ra vagyok szorulva, hogy igenybe vegyem, hiszen igy biztosabb vagyok egy normalisabb banasmodban, es megfelelo kivizsgalasban, kezelesben -de mar itt is sok tortenetet olvastam, amibol kiderult, hogy ez sem biztos...).

A masik ami felhaborito, az amikor azzal jon mindenki, hogy az orvosnak mennyi a fizetese, meg hogy ebbol epp hogy megel, meg hogy mennyit ugyel...
Hany embernek keves meg a fizetese???
rengeteg olyan foglalkozas van, ahol ha nem is kozvetlenul az emberekkel foglalkozik az ember, de az emberekert, meg sincs egyaltalan megbecsulve, es meg borravalot sem kap (es igenis sokszor a hetvegeken is dolgozik..)...

Nem ertem, miert pont az a szornyu, hogy egy orvos keveset keres...

Lehet, hogy az allamnak tobbe kerulne , ha tobb lenne az orvosok fizetese, de nem feltetlenul. Az egesz egeszsegugyet kellene megreformalni...

Csak egy kis francia kor(ez most oe lenne, csak nincs ekezetem)kep...
Az en itteni brutto fizetesemnek kb. 50 %-at fizeti a munkaltato be a TB-nek, es amit kezhez kapok (brutto), abbol en meg 15%-ot kell, hogy befizessek az eu. (egeszsegugyi) biztositasra. Ezert az osszegert az osszes eu. ellatas aranak 65-70%-t kifizeti nekem az allam, tehat az onresz marad 35-30%. Ha ezt sem akarom en fizetni (egy nagyobb mutetnel egy egesz vagyon lehet), akkor kothetek kiegeszito biztositast, anyagi helyzetemtol fuggoen. Minel tobbet fizetek, annal puccosabb szolgaltatasok vannak ingyen.
NOs, mi keveset keresunk, ezert egy nagyon olcso kiegeszito biztositasunk van (90 euro/honap az egesz csaladra), de ezert gyakorlatilag mindent ingyen kapunk. Tehat ahogy irtam, cirka 15%-a a brutto fizetesnek, +egy kis kiegeszites, es nincs gond...
Itt a halapenz tilos, hirbol sem ismerik, es felhaboritonak tartjak...
A dokinak fizetek egy csekket, amit aztan visszakapok a biztositotol. De a legtobb esetben fizetnem sem kell, mert mindenkinek van egy kartyaja, amit a dokinal leolvasnak, es es en fizetes nelkul tavozhatok, a tobbi a biztosito dolga..
Es itt ilyen forman a gyogyszerek igen nagy resze is ingyen van...nem en fizetek, hanem a biztosito..

Csak hogy rosszat is irjak...keves a szakorvos, egyes vizsgalatokra honapokat is kell neha varni (vagy az ember bemegy az ugyeletre, es "hazudik" valamit, hogy rosszul van vagy ilyesmi, es akkor nem kell varni...).

Es persze a sztrajk...de ez francia sajatsat...Valszeg egy magyar korhazbol nem kuldik haza az embert egy tobb oraja 40 fokos lazas gyerekkel, csak azert, mert a dokik epp sztrajkolnak, es az egyszal ugyeletes csak eletveszelyes esetekkel foglalkozik (mindez egy tobb mint felmillios varosban...). Szerencsere mindenhol akad kedves noverke...de engem "megrazott" az eset, mert eloszor volt beteg az akkor keteves fiam...es semmitol nem ment le a laza...

Summa summarom, mashol is lehet gond, de ami otthon van, az szornyu, es meg a fent emlitett hianyossagok ellenere sem ereztem magam itt sosem kiszolgaltatottnak, sem anyagilag, sem pedig mint hozza nem ertok koze kerult szerencsetlen beteg...

Jobb lenne maradni???

(meg egy apro adalek...en biologus vagyok, doktoraltam, amiert kemenyen megdolgoztam, es nem a diplomaval kapta a "Dr"-t mint a dokik...no nem sajnalom toluk, csak ugy irom...nem hasznalom a "Dr"-t, mert zavar az a "semmibeveves", amikor rakerdezenk Orvos? nem...jogasz?...nem ooo netan kozgazdasz...NEM akkor mi a csuda?...ha netan erre valaszolok, akkor jon a fura nezes...Az is valami????? Ez is ember??? nem akarom, hogy kinyaljak erte a hatsom, elvegre maganugy, hogy en ennyit tanultam...de kevesebbnek sem erzem magam egy orvosnal...)

Nannics Creative Commons License 2003.09.15 0 0 112
sziasztok,

Döbbenten olvastam az itteni történeteket.

Ezér szeretném leírni, hogy nekem egy igazán nagyon kedves nődoktor bácsim volt, akihez a második hónaptól jártam, soha nem fogadott el pénzt, igaz, nem is adtunk. Néha a párommal dumáltuk, hogy kéne, mer nagyon kedves, és még a körzeti nődoktoromat is elküldte a fenébe, amikor az egy ikszedik hülye papírt akart kérni, de olyan cikinek éreztük a mozdulatot, ahogyan odaadjuk a pénzt, hogy a végén mindig csak röhögtünk és nem adtunk semmit.
Reggel "kezdtem el szülni, aztán este nyolcra lett meg a baba. Úgy nézett ki, hogy csak másnapra lesz bármi is, ezért délután hazament (az ügyelet után), de este magától visszajött megnézni engem. A kórtermemben ő volt az egyetlen, aki naponta kétszer bejött hozzánk, leült az ágyam szélése és olyan gyönyörrel nézte a gyerekemet, hogy kezdtem azt hinni, idióta. Az összes többi nő minimum 20 ezer forintot adott (1997) a dokijának, én egy fillért sem. A 6 hetes konrollra vittünk neki egy nagyon jó üveg bort és egy köszönő levelet. Azóta is, mindig nagyon kedves velünk, ha úgy megyek oda, hogy nincs velünk a gyerek, akkor fel van háborodva.

Amúúúúgy, pedig kb. 30-35 éves, magánrendelője is van, szuperul felszerelve, Budai kertes háza (Szépvölgyi út, onnan tudom, hogy ő futni szokott a kutyáival, mi meg sétálni, és többször találkoztunk már), de szerintem ő családilag volt eleve eleresztve. A régi dokimnak a papája is nődoktor volt, lakáson rendelt, így nála nem jelentkezett a bérleti díj.
Ezzel csak azt akartam írni, hogy szerintem egy csoró akárki nem megy nődoktornak - általában - mert nem tudja a tanulmányainak a költségeit kifizetni, pl. tankönyv, ilyen-olyan gyakorlat nulla fizetéssel, szakvizsga 7 év után, stb.

Remélem érthető volt.

A gyerekkel pedig ha kórházban voltunk és nem balhéztunk, akkor sz...ak a fejünkre, gondolok itt a világ leglepukkantabb madarász kórházára, ahol a wc-ből kezdte a takesz a felmosást és azt húzta végig a kórtermen a frissen műtöttek felé. :(((

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.15 0 0 111
Azért nem kéne leragadni ennyire annál a témánál, hogy melyik orvos keres jobban... nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy az egész eü.-i rendszerünk rossz, pont. (MIvel úgy látom nem olvastátok el a beírásom utolsó bekezdését, még azt is hozzátenném újfent, hogy AZ IGAZI HORROR az, hogy ha ezt a mostani rendszert egyszer valaki megpóbálná a feje tetejéről a talpára állítani, polgárháború törne ki a jelen anyagi voszonyok mellett, mert a TB ennek a többszörösébe kerülne!)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.15 0 0 110
A nogyogyaszoknal csak egy kategoria van szerintem az orvosok kozott, aki meg naluk is jobban keres, a videki kororvosoke. Oket meg eppen az iskolazatlan emberek fizetik meg jol. Az, hogy nem 50, hanem csak 10e forintot adnak, meg nem jelent sokat. Ok vannak tobben es sok kicsi...
Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.15 0 0 109
Szerintem vidéken, illetve az alacsonyabb iskolázottságú emberek közül nagyon sokan szülnek az ügyeletesnél. A netről is tudok ilyen embereket, akiknek meg az a véleménye, hogy ő minek fizessen meg egy orvost.
Előzmény: Törölt nick (108)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.15 0 0 108
Az szamomra is nyilvanvalo, hogy az indexre irkalo nok nem kepviselik a magyar atlagot, de en itt olyanrol, aki az ugyeletesnel szult volna (onszantabol), meg csak elvetve olvastam. Szoval szvsz igencsak a nagyobbik fele a noknek szul valasztott orvosnal.
Előzmény: Törölt nick (81)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.15 0 0 107
Szvsz alabecsulted az osszegeket. :)

Arrol ne feledkezzunk meg, hogy dr. Kozepszer ezert havi atlagban 1x ki kell keljen az agyabol ejszaka es evente 1x felborul a szabija.

Előzmény: Törölt nick (74)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.14 0 0 106
A boritekokbol vette az autot. (ha eddig nem volt vilagos). Jozsi bacsi meg Mari neni meg a cseledkonyves orvosnak is adnak, bert biztosak akarnak lenni es el sem kepzelik, hogy anelkul is rendesen ellatnak oket.
Előzmény: Mikolt (73)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.14 0 0 105
Anyám 1987-88 körül volt sokáig kórházban, az akkori tapasztalataimat tudom csak leírni, nem tudom konkétan ezekben a kórházakban ma mi a helyzet.

Mélyvénás lábtrombózissal és érszűkülettel került a Tétényi úti kórház belosztályára. Eredetileg 6 ágyas kórteremben 10 ágy. Az egymással szemben álló ágyak közé mesuvasztottak még egyet-egyet, és köztük azokra merőlegesen is volt 2 ágy. Minden nap látogattam, a nővérekkel és a kezelőorvosnőjével semmi gond nem volt, értették a dolgukat, és amit az idejükből meg tudtak tenni, azt megtették. Na de a főorvos! Tőle függött ugyanis minden... anyámnak érműtétre lett volna szüksége, de azt az istennek se! A Főorvos "úr", naponta levizitelte az osztályt, anyámat állandóan arra kényszerítette, hogy járkáljon és számolja meddig nem fáj, azonkívül csak fektették mint a befőttet és infúziót kapott. A kezelőorvosnő megsúgta nekem, hogy próbáljam elvinni valami érsebészeti klinikára, mert gangréniásodni keztek a lábujjai... nem volt olyan egyszerű ám akkoriban csak úgy bejuttatni valakit az érsebészeti klinikára, nekem nem is tudom hány napomba telt, míg találtam olyan ismeretséget, aki ott dolgozott, ajánlott egy ottani docenst, és bevihettem. Ott 4 égyas szobák voltak, maximális tisztaság, udvariasak voltak a betegekkel, a műtét előtt az anaszteziológus külön bejött anyámhoz, hogy megbeszélje az altatást, minden kérdésére választ adtak. Három műtétje volt egymás után, és utána azt mondták, adtak még pár évet neki (mert a szive is rossz volt már akkor stb...) Tényleg pár évet kapott, 7 év múlva meghalt. (Hálistennek nem kórházban, hanem otthon hirtelen.)

Pénzt TERMÉSZETSEN mindenkinek adtam mindkét kórházban, nemcsak a kezelőorvosnőnek, operálóorvosnak, hanem a nővéreknek is, mindegyiknek.

Asszonylányomat két éve operálták sérvvel. Mivel most már szabad orvosválasztás van, a Transzplantációs és Sebészeti klinikán ajánlottak egy orvosnőt aki a szabadságát töltötte éppen, no problem, a helyettesével beszéltem meg, végül is egy sérvműtét nem egy veseátültetés, azt csak meg tudja csinálni bárki. Meg is tudta, nem is volt semmi baj, sőt.. lehet, hogy mivel klinika (?), de ott is minden tiszta volt, a nővérek kedvesek, minden rendszer szerint ment, a műtét előtt befáslizták a lábát, fokozatosan ültették fe, nem beöntést kapott előtte hanem valami trutyit kellet inni, amitől szinte vizet kakált utána, vérhigítő stb... és rengeteg orvostanhallgató. Tán azért volt minden ilyen szabályos.

Pénzt természetesen ott is adtam mindenkinek.

Igen, igaza van annak aki azt mondja, hogy a paraszolvenciát mi betegek csináljuk, ebben az egész kórházi horrorban az a lerhorrorisztikusabb, hogy a maga szempontjából mindenkinek igaza van... ugyanis maga a rendszer rossz. De az is igaz, hogy ha ezt az eü.-i rendszert átállítanák egy valóban működőképessé - hát előtte szvsz. kitörne a polgárháború, ugyanis akkor a biztosítás nekünk annyiba kerülne, hogy mindenki elszegényedne. Ez is benne van a pakliban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!