Robicsek!
Ha már így rákérdeztél, illik őszintén válaszolnom rá. Kétségtelenül volt bizonyos feszültség még az átkosban a fizikusok ("kutatók") és a villamosmérnökök ("gyártók") között. Ez több ok miatt alakult így. A személyek szintjén elsősorban azért, mert a mérnökök legalább 50%-al többet kerestek mint a kutatók és ezt azzal indokolták, hogy ők hozzák a pénzt a számítógép-gyártással. Ez azonban nem egészen volt így, mivel a kutatásra szánt állami pénzeket használták forgótőkének és ezért a kutatás állandóan a rövidebbet húzta, pedig ez a pénz be sem jutott volna az intézetbe, ha nincsenek fizikai kutatások. Eközben korlátlanul élvezték a különböző piaci (adó, stb.) kedvezményeket is, mert arra hivatkoztak, hogy ők tulajdonképpen egy kutatóintézet dolgozói. A végén már akkora volt az elavult elektronikus alkatrészek raktárkészlete, hogy csődbe vitte az egész intézetet. No, akkor a műszereket és más használható cuccokat, szabadalmakat, stb. kivitték intézeti alapítású GMK-kba, KFT-kbe, stb-be, szinte ingyen, azzal, hogy majd később fizetnek. természetesen egy fillért sem kaptunk, viszont nálunk maradt az összes adóság, amit telekeladásokkal és állami segítséggel konszolidáltak. Ez egy bonyolult ügy volt annak idején, mert az MTA-nak is kellettek ezek a többlet bevételek, no meg a SZU-nak a számítógépek és egy ideig az amerikaiak is szemet hunytak afölött, hogy lekoppintják a Digital cég PDP gépeit. A sors fintora az is, hogy amikor aztán a legnagyobb kedvezmény megadását ahhoz (is) kötötte az USA szenátusa, hogy a kfki abbahagyja a koppintásokat :), abbahagyták. Megjelent a Digital cég nálunk és na kik lettek a képviselőik? Természetesen az addigi legfőbb ellenség köréből került ki... van igazság a földön!?!? :))) A kivált kollegák többsége kétségtelenül jó mérnök, korszerű, eladható tudással. Néhányuk azonban, és itt elsősorban a menedzser alkatúakra gondolok, nem igazán felel meg a tisztességes emberekről alkotott fogalmaimnak...
Na, ez van a mondatom hátterében. Ha nem is savanyú a szőlő, de érzek bizonyos igazságtalanságot, ha nem a személyemmel, de általában a kutatók megbecsültségével kapcsolatosan. Egyébként, ez a megbecsültség hiány szépen meg is hozta a gyümölcseit, nálunk is és általában Európában is. 50%-os pontszámmal lehet bekerülni a természettudományos szakokra, német és belga kollegák kérik, hogy küldjünk hozzájuk diákokat, mert féltik a tanszéküket. Az igazi gond még csak ezután jön. Ugyanis, jelentősen csökkennek az olyan típusú tudományos eredmények, amelyektől új áttörések lehetnének várhatók. A mikroelektronika, a számítástechnika és az űrhajózással kapcsolatos alapkutatások tették lehetővé a műholdas hírközlési dolgokat, a génsebészettel és orvosi kutatásokkal kapcsolatos előrelépéseket, elsősorban az implantálási folyamatok jobb megismerésével, a miniatűrizálással, az energia-felhasználás minimalizálásával, stb. Ezeket ragozzák most össze-vissza, klónoznak, mobiltelefonálnak, digitális műsorszórnak, lapos képcsöveznek, stb. De mi lesz 10-15-20 év múlva, ha a jófejű fiatalok nem kutatni mennek, hanem mobiltelefon szoftvert írni, konkrét rém-eseteket tudnék erről mesélni...
> Arra nem válaszolt senki, hogy akkor miost mit csináljak a lejárt Szereld magad akciós isdn vonallal?
Végigolvasva az összes hozzászólást, ezek jutnak eszembe:
Ha lemondod az isdn-t, de mégis kell telefon, akkor nézz szét az ismeretségi körödben, hátha valaki le akarja mondani éppen. Az áthelyezés-átírás úgy 3000 forintba kerül csak.
Ha megtartod az isdn-t, akkor ne bázis dijcsomagot válassz, hanem olyat, amiben az előfizés kedvezményes (pl. csevegö), Igy nem fog nöni az elöfizetési díj, plusz még olcsóbb is telefonálás bizonyos esetekben.
A 2500 kedvezményre nincs ötletem, bár régebben itt a fórumon felvetette valaki, aki hasonló cipőben járt, hogy a küld egy olyan szerződésajánlatot a matávnak, amiben ujabb 2 évet vállal, ha a matáv továbbra is biztositja az addigi kedvezményeket. Azóta nem volt róla szó, gondolom ötlet szinten maradt a dolog.
Bár nem nekem volt címezve, de lennének észrevételeim.
csakis üzletpolitikai megfontolások okozzák, hogy az adatforgali hívásokat ezentúl csak akkor teszik kedvezményessé, ha azok az 51-es vonalakon zajlanak Ez nem a Matáv önkénye, a kérdést a Hírközlési Törvény szabályozza.
ezt az adathívást drágábban számlázza, mint az 51-es vonalakon zajlókat Tévedés, nem ezt számlázza drágábban, hanem az 51-eseket olcsóbban, mert azokon ott van a Hírközlési Törvényben előírt kedvezmény.
milyen jogon kényszerít engem arra, hogy az internetre egy fizetős szolgáltatón keresztül kapcsolódjam Nem kényszerít. Használhatod - listaáron - az eddigi elérésedet is nyugodtan. Ja, hogy az 51-es olcsóbb lenne? Hát igen, de ezzel a problémával tessék a politikusokhoz fordulni (törvénymódosítás).
Mellesleg:
1. Vannak ingyenes internetszolgáltatók is (tessék körülnézni a neten), ezeknél csak az 51-es hívások díját kell fizetned.
2. Egy komoly kutatóintézetben kell(ene) annyi szürkeállománynak lennie, hogy ezt a problémát áthidalják (ez általában nem jelent kiadást csak szellemi befektetést). Vannak megoldások arra, hogy a publikus interneten keresztül az intézmény lokális hálózatába be tudjon lépni az, akinek ehhez van jogosultsága, így minden működhetne a régi módon (a kiadók felé).
3. Ha kell a telefonvonal, és nem lehet kibírni nélküle 1 napig sem, akkor kell rendelni egy analóg vonalat, és amikor azt kiépítették, akkor visszamondani az ISDN-t. Ennyi.
4. Bár tudom, hogy nem ez a fejlődés útvonala, mégis úgy döntöttem augusztusban, hogy elég lesz az analóg vonal, mert ISDN-en kereszül a Mindenkinek nélkül megfizethetetlen a netezés. Őszintén remélem, hogy a statisztikákból ki fog derülni a fatáv számára is, hogy nagy ballépéseik voltak, s talán akkor elgondolkoznak azon, hogyan kellene az előfizetőket visszahódítani. Addig nincs más, mint tüntetgetni, de ez már megint politika.
Akiket Ön sikeres üzletembereknek nevez, azoknak egy részét elég jól ismerem, mert a jelenleg sikeres számítástechnikai cégek legfelsőbb vezetői közül feltűnően sokan a kfki-ból kerültek ki és íly módon van fogalmam arról, hogy mit is tudnak
csak én érzek itt nagyfokú sértődöttséget meg "savanyu a szőlő" effektust?
Szevasz Robicsek! A TPAi gépeken még FOCAL-t futtattunk. Tudod, amin először kapcsolókkal beállítható memóriacímekre kellett lyukszalagról beolvasni először a BIOS-t, aztán valamelyik programozási nyelvet.
Mi az az "szvsz" és "VPN", nem értem az írásod többi részét.
Kedves Festéktüsszentő H. Benő! Bocsáss meg, csak praktikusságból rövidítettem a neveden, nem akartalak megsérteni.
Ami a maradiságomat illeti: 1980 óta használok modemet, az országba érkezett első PC-k egyike az én laboromba került (Olivetti), de vettünk egy IBM XT-t is kb. 1 millióért akkoriban és már 2 éve ISDN-t használok otthon is. Nem hiszem, hogy össze kellene keverni egy mammut cég ostoba lépéseinek bírálatát a fejlődéshez való viszonyommal. A matáv lépései következtében jelentősen csökkent az internetező száma és a neten töltött idő is. Akkor most ki a fejlődés ellensége???
Valóban volt lehetőség júliusban visszatérni az analóg vonalra, de ezt nem szerettem volna, mert a fejlődés nem ezt diktálná. Gondoltam, a matáv majd észheztér a forgalom csökkenése láttán, de nem tette. Fontosabb számára az extra profit, mint az ügyfelek és afejlődés.
Én nem fikázom a matávot, nem becsmérlem, csak felsorolom azokat a jelzőket, amelyek összefoglalóan leírják az egyes lépéseit.
A külön szerződés ötletet köszönöm szépen, nem is tudtam, hogy ilyenről lehet szó!
Tisztelt bruno954! Bocsásson meg, de ha Ön nem tudja megkülönböztetni az innovációs folyamat különböző állomásait az alapkutatásoktól kezdve a termékeladásig, akkor én nem tudok Önnel vitatkozni. Nincs energiám azon vitatkozni, hogy vajon a maxwell egyenletek megalkotásához kell-e több tudás, vagy ahhoz, hogy milliomos legyen valaki mobiltelefonok eladásából... Akiket Ön sikeres üzletembereknek nevez, azoknak egy részét elég jól ismerem, mert a jelenleg sikeres számítástechnikai cégek legfelsőbb vezetői közül feltűnően sokan a kfki-ból kerültek ki és íly módon van fogalmam arról, hogy mit is tudnak...
1.) Igaz, a szerződés szövege szerint minden a legnagyobb rendben van. Azonban a leglényegesebb infók, amelyek az akció előnyeit jócskán árnyalják, szépen el vannak dugva a szerződés különböző, egymást nem kifejezetten logikusan követő pontjai között. Talán nem nagy merészség megkockáztatni azt a kijelentést, hogy a szerződés nagyon ügyesen elfedi az ajánlat lényeges oldalait.
Egyébként nem csak az 5100 Ft-ról van szó, hanem a lebeszélhető 2500Ft+Áfa-ról is. Tipikus beetetés jellege van a dolognak és ez az, amit sérelmezek. Lényegében, a szerződés lejártakor olyan mértékben emelkedik meg a szolgáltatás, hogy annak megtartása már nem előnyös. Ugyanakkor, a visszatérést ellehetetlenítik az újbóli belépési összeg követelésével. Ügyes, nagyon ügyes. Ez csalárd, sunyi, nem tisztességes módszer!
2.) Valaki téved. A 1212 többszöri felhívása és több ügyintézővel történt beszélgetés után minden esetben oda jutottunk, hogy a Szereld Magad akcióban én lemondtam az analóg vonalamról és csak úgy térhetek vissza hozzá, ha újból igényelem és megfizetem a belépési összeget, ami 15.000 Ft. Igaz, hogy ha most valaki akciósan fizet be rá, akkor 11 eFt körül van, de az ISDN áttérők kötelesek megfizetni a 15 ezret, vagy pedig végig kell csinálni a kikötik, várok, bekötik procedurát. Egyébként ez volt az a pont, amikor végképp bekattantam...
3.)Nincs igazad abban, hogy a netezéssel kapcsolatos problémámhoz nincs köze a matávnak. Ugyanis, a matáv képes megkülönböztetni az ISDN vonalakon zajló adathívásokat, így csakis üzletpolitikai megfontolások okozzák, hogy az adatforgali hívásokat ezentúl csak akkor teszik kedvezményessé, ha azok az 51-es vonalakon zajlanak. Egyáltalán, mi köze ahhoz a matávnak, hogy én pl. felcsatlakozom a munkahelyem lokális hálózatára azért, hogy pl. megnézzem hétvégén az éppen zajló méréseimet? Milyen jogon különbözteti meg, hogy ezt az adathívást drágábban számlázza, mint az 51-es vonalakon zajlókat? Ráadásul úgy vette el a 15 éven keresztül megszerzett ilyen jogaimat, hogy még csak tárgyalni sem volt hajlandó a kérdésről. Mi ez, ha nem arrogancia és a piaci helyzetével való visszaélés? Egyáltalán, milyen jogon kényszerít engem arra, hogy az internetre egy fizetős szolgáltatón keresztül kapcsolódjam? Törvény mondja ki? Na és a törvény mit szolgál? A matáv és a szolgáltatók érdekeit? Helyben vagyunk, nagyon is ismert, hogy hogyan szüöletnek az ilyen jellegű trörvények, amelyek mindenkinek jók, csak a kisembereknek nem.
csak egy apóság: a HIF az Hírközlési Felügyelet és nem Híradástechnikai Főfelügyelet.(ha már ismerősöd os dolgozik ott...)
Egyébként pedig elég öreg partizán vagyok ahhoz, hogy én is láttam Lenint, ezért merem megjegyezni, hogy vszinüleg kutyafülét sem ért amit a 4. pontban mint érdemet megemlitesz. Szvsz: az csak tudományoskodás volt, míg mások tényleg tudtak. Ők most sikeres üzletemberek. Lehet irigykedni.
Ordenáré nagy butaságokat írsz le, ahelyett, hogy kérdeznél, és megpróbálnál információt gyűjteni az adott kérdésről.
1.) A szerződés szöveget ( lejáratkor a határozott idejű szerződés határozatlan idejűbe megy át) ők úgy értelmezik, hogy a határozatlan idejű szerződés már más feltételekkel köttetik, amin komoly havi ezreseket bukok.
A szerz.kieg-ben ez van majdnem szó szerint: és garantálja hogy a szerződés határozott időtartama alatt a mindenkori listás előfizetési díjnál 20%-al olcsóbban nyújtja...
Ebben a sorban mi nem egyértelmű??? Lejárt a szerződés, így szépen átalakult listás havi díjjá.
De! Ha még jobban utáajártál volna, rájöhettél volna arra, hogy csak a bolond fizet 6600-at az ISDN-ért, ugyanis bármelyik más díjcsomagra való áttérés biztosítja továbbra is az 5100 ft-os havidíjat, és ezért mondjuk a Csevegő csomag esetén csak 30 napos "hűségszerződést" kell fogadni, de nézz szét a Matáv honlapján, lehet, hogy te találsz jobb csomagot is, ha esetleg üzleti előfizető vagy.
2.) Amennyiben nem fogadom ezt el, kérhetem az analóg vonalam visszakötését, amiért kb. 15.000 Ft-os átkötési díjat kell fizetnem. Akkor, amikor most egy vonal létesítési díja 11.000 Ft körül van!!!
Ezt a kb 15000-et honnan vetted??? 1875-ft-ért (sima szerződés módosítási díj) visszakapod az analóg vonalad, csak egy faxot kell nekik küldeni. (Bár hát jól hallottam a technikai része nem megy olyan simán...)
Figyelmeztetek mindenkit! Ha teheti, ezzel a céggel soha az életében ne kössön semilyen szerződést, mert a példám azt mutatja, hogy valószínűleg át fogják verni. Miközben nagyon udvariasan mosolyognak, készséggel válaszolgatnak, a szerződéseikben rejtik el a csalárd fondorlataikat.
Én nem tudom, ki hogy van vele, de én el szoktam olvasni, amiket aláírok, és ha valami nem egyértelmű, akkor utána nézek.
Mi ez, ha nem a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés? Hát nem az.
Viszont a te szösszeneted nyugodtan kimeríti a rágalmazás - mint jogi fogalom - tényét.
A másik bajodnak sincs semmi köze a Matávhoz, a 0651-es számokhoz kötött internetezést a Hírközlési törvény írja elő a Matávnak ebből semmi gyakorlati haszna nincsen.
szutyi_57, (hmm, milyen kellemetlen, ha félreírják az ember nickjét, nem?), nem vitatom, hogy mennyire szakképzett vagy, ugyanakkor még mindig azt mondom, hogy ha a te mentalitásodon múlik, akkor ma is 2400-as modemmel kapcsolódnánk BBS-ekre és fogalmunk sem lenne arról, mi az az internet.
Fogalmam sincs, mennyi a fizetésed, nem is érdekel, de abban biztos vagyok, hogy valamit nagyon rosszul csinálsz, ha csak a Matáv számlád 15-18 ezer forint.
A Szereld magadra csak azt tudom mondani, hogy ezt most megszívtad. El kell olvasni a szerződést aláírás előtt, vagy ha ezt nem tetted meg, akkor figyelni kell az akciókra. A Matáv lehetővé tette, hogy az aláírt szerződési időn belül visszamondd az ISDN vonaladat, mindenféle hátrány és fizetnivaló nélkül, ráadásul az analóg vonalat is visszadják. Ráadásul ez egybeesett a mindenkinek kedvezmény megszűnésével.
Egy picit konstruktívabb megoldást is felvázolok neked:
Keress egy illetékes értékesítési munkatársat a Matávnál és beszélj vele. A Matávnál (és a bankoknál) a közhiedelemmel ellentétben lehet alkudni. Beszélj az értékesítővel és győzd meg, hogy jobban jár a Matáv, ha visszaadja ingyen az analóg vonalad és megkapja a havi telefonszámlát, mint ha teljesen leszereltetnéd a Matávot (Nem kell tudnia, hogy eszed ágában sincs megtenni ezt). Hivatkozhatsz a nagyon olcsó mobil fenntartási és hívási költségekre, alternatív internet-elérési módokra stb.
A problémádat meg oldd meg a kiadókkal, ehhez tényleg nincs köze a Matávnak.
Na álljunk megy egy szóra. TPAs ügyben tök igazad van, bár még az is lehet, én már akkor is SLANG3 programokat irtam, mikor te még a FOCALt se ismerted és az ASR33ról azt hitted hogy egy irógép.
Csak ennek, meg az egész flame-nek itten se a topichoz, se a MATAVhoz semmi köze sincs.
A MATAV persze megérdemli a fikázást elég gyakran, csak szvsz az emlitett dologért nem.
Valahogy elsiklottál, vagy nem vettem észre: egy zárt rendszerhez a nyilvános interneten keresztüli hozzáférés legolcsobb, legjobb, legbiztonságosabb, legrugalmasabb módja szerintem a VPN.
Talán javasolni a kiadóknak. Mindenki jol járna, főleg ti, akik ezután bárhonnan hozzá tudnátok férni ahhoz, ami kell. Csak ehhez persze se a MATÁVnak, se ISDN-nek semmi köze, hisz akkor akár Braziliábol GSMen keresztul is láthatná, aki arra jogosult.
Rainman! A visszahívásos ötletedet még nem vitattuk meg, ebben látok fantáziát! Első olvasásra csak az csapódott le nálam, hogy akkor a téma fizeti a pénzt, de amit írtál az elérhető kedvezményekről és támogatásokról, az elgondolkodtatott! Köszi!
1.) Zsigerbeli gyűlölet nincs bennem a MATÁV-val szemben. Van viszont egy nagyfokú ellenszenv, amit a cég szép módszeresen fejlesztett ki bennem. Először azzal, hogy bebolondított a Szereld magad ISDN-be, amelynek komoly előnye csak a Mindenkinek csomaggal együtt volt, hiszen 1 csomaggal mindkét ISDN vonalat kedvezményesen használhattam. Ezután megszüntette ezt a lehetőséget és a szerződés lejártakor csak úgy térhetek vissza az analóg vonalhoz, ha 15 eFt-ot kifizetek egy olyan vonalért, amit már KÉTSZER megvásároltam és ráadásul a kábelezést évekkel ezelőtt saját költségen végeztük, mint szükséges hálózatfejlesztést. A kiépített 25 érpár az természetesen a matáv tulajdonába ment át. Megjegyzem, hogy a Mindenkinek cvsomag felmondásakor ugyan felmondhattam volna az ISDN-t is, de abban az esetben is kár ér.
2.) Kétségtelen, hogy a matáv halad előre és újabb és újabb műszaki megoldásokat vezet be. Kritikán aluli azonban, hogy egy ilyen monopolhelyzetben levő cég megengedheti magának, hogy a fejlesztési költségeket nem a saját nyereségéből fizeti, hanem a modernebb és ezért költségtakarékosabb szolgáltatások esetében is egyre feljebb srófolja az árakat. Nem tudom, hogy Ti mennyit kerestek, valószínűleg sokkal többet mint én. Sajnálom, de a megszokott 15-18 eFt-os telefon költségnél többet sem én, sem más kutató és egyetemi oktató kollegám nem tud kiadni havonta ilyen célokra.
3.) A kutatóintézetek közvetlen állami támogatása a rezsire sem elég. Az elnyert kutatási pályázati összegek pedig szintén nem arra valók, hogy abból a matáv extraprofitját finanszírozzuk.
4.) A dinoszauroszok meg a fejlődés gátlói témakörben elég sokat tudnék mesélni. Minden esetre, én már 23 évvel ezelőtt is használtam akusztikus modemet, ami akkora volt mint most egy nagyobb monitor és azzal kapcsolódtam több NSZK-beli egyetem számítógép-központjához, hogy dolgozhassak az ottani gépeken. De azt is megemlíthetném, hogy a munkahelyemen már akkor is folytak számítógéppel kapcsolatos kutatások, amikor hivatalosan a kibernetika még burzsoá áltudománynak volt minősítve. Azért kapták a kfki-s gépek a TPA elnevezést, mert korábban a ködösítés miatt Tárolt Programú Analizátornak kellett hívni őket. Még azt is megengedem magamnak, elég szerénytelenül, hogy kis pisisnek nevezzem azokat a matáv vezetőket, akik most törik a borsot az orrunk alá, mert néhányuk még pelenkában járt, amikor mi már olyan félvezetők és implantációs technikák vizsgálatait végeztük, amelyek egyáltalán lehetővé tették a mostani kis mütyürke mobil "telefonok" létrejöttét és a hálózatok kiépítését. Sőt, azt is elárulom, hogy a mostani nano-struktúrákkal kapcsolatos kutatásaink teszik majd 10-15 év múlva lehetővé azt az áttörést, ami majd megvalósul a számítástechnikában. Elnézést kérek ezért a fellengzősnek tűnő gondolatsorért, de egy kissé felbőszített Festékes Benő fricskája. Nem a fejlődés irányával van a baj, hanem azzal a költségáthárítós, arrogáns, pofátlan üzletpolitikával, amit a matáv folytat. Nehogy úgy akarjon már nekem jót a matáv, hogy az nekem 25-30%-al nagyobb költséget jelentsen!
5.) Rendesen körüljártam a témát. 51-es behívószámot csak internet szolgáltató cégnek engedélyez a Híradástechnikai Főfelügyelet. Aki ezeket a számokat ott osztja, már ismeri a problémát, mert a férje is kfki-s, de nem tud segíteni. Az egyetlen, aki tudna, az a matáv, de nem teszi, mert megengedheti magának. Ez az egész rendszer, amit most bevezettek, csak arra jó, hogy az állam ellenőrzés nélkül, a MATÁV bemondott forgalmi adatai után csurgathassa az állami támogatást a céghez (onnan meg vissza az mszp-szdsz kasszába). Mindez úgy, hogy az internet és a számítástechnika fejlesztéséről támogatásáról megy a szó és közben folyamatosan esik vissza az internetezők száma és a neten töltött idő.
A netmod tudja az analóg portokon a hívószámkijelzős készülékek meghajtását.
*85kettőskereszt-tel kell engedélyezni a funkciót.
NT1+2ab esetében nem vagyok biztos benne, hogy tudja.
En ugy emlekszem volt mar szo az alabbi problemarol, keresni is fogok, csak hatha addig tudja valaki a valaszt :
Mukodne akarmilyen analog hivoszamkijelzos telefon egy Elcon NT1 v. Netmod analog portjara kotve ? Mintha ugy emlekeznek, hogy nem.
Kerdes 2. : most akcioztak/ / akcioznak uj ISDN elofizetokre es valami Eicon Diva TA-t adnak mell (v. egy egesz jol kinezo telkozpontot +20e-ert). Vajon ezekhez hozzajuthat egy meglevo ISDN elofizeto, v. nekunk mar csak a regi eresztes jut USB nelkul ?
>hogy a folyóirat engedélyek domain névhez kötöttek
Nehezen de megértettem. De a nehézség oka nem nálam keresendő. Egy kutatótól elfogadhatatlan pongyolasággal fogalmaztál! Valahogy így kellett volna: On-line adatbázisok elérésének jogosságát IP cím ellenőrzássel végzik.
>a monopólium-ellenes és a verseny törvénnyel is
Van viszont egy hírközlési törvényünk is, amely arról regél, hogy internet-eléréshez internet behívószámot kell igénybe venni (51-es körzetszám) amihez jár az internet-tarifa. De ha valaki trükközik... (felhívom a céget, hogy kijussak a netre...)
>A könyvkiadás nagyon költséges, nem várható el egyetlen
A távközlési infrastruktúra létrehozása, üzmemeltetése, fenntartása is nagyon költséges, nem várható el egyetlen... - a többit tudod.
>nincs meg a megfelelő adminisztrációja arra, hogy
És ahelyett, hogy kialakítanák a megfelelő adminisztrációt, hát persze hogy rohadjon meg a matáv.
>folyamatosan változik az állandó alkalmazottak száma, személyi összetétele
Gondolom erre azért megvan a megfelelő adminisztráció. A személyzetis esetleg kitölthetne néhány további rublikát: on-line adatbázisok elérésének jogosultsága, azonosító, jelszó. (ezt esetleg chip-kártyán kaphatná meg a felhasználó)
Utóbbi kettő lehetne olyasmi pl. mint egyes programok regisztrációs kulcsa: valamilyen algoritmussal generált. A kiszolgálók pedig ezen algoritmussal ellenőriznék a hozzáférés jogosságát, nem kellene felhasználók tizezreinek adatait tárolniuk.
>jól használható és bevált megoldás, ami hosszú éveken keresztül kiválóan működött
Morse távírója is jól használható és bevált megoldás volt, ami éveken keresztül kiválóan működött.
Aztán változtak az idők, változtak a feltételek, az elvárások, így túlhaladottá vált bizonyos esetekben.
Amíg volt a 150Ft-os konstrukció, az volt a cél, hogy ne szakadjon meg a kapcsolatom mondjuk tétlenség okán. Beállítottam hát a levelezőprogim, hogy néhány percenként ellenárizze a postaládát, így rendszeres adatforgalmat generálva. Megszűnt a kedvezmény? A cél tehát a minnél kevesebb on-line töltött idő!
Elő hát a letöltésmenedzserekkel, a weboldal-tükrözőkkel, levelezésnél letöltök, bontok, majd olvasok, válaszolok, újra fellépek, elküldöm a válaszokat, közben lejönnek az új levelek, bontok.
Nem kell kötrömszakadtáig ragaszkodni a megszokásokhoz, ha változnak a feltételek, alkalmazkodni kell!
A dinoszauruszok nem tudtak alkalmazkodni, meg is lett az eredménye.
De nézzük csak meg, milyen megoldás jöhetne szóba a Ti esetetekben, ami majdnem azonos az eddigi gyakorlattal.
Eddig helyi hívással bejelentkeztél a céghez, és szabad volt a pálya.
Mi lenne, ha: (akár egy zöld számon - hogy neked ne kerüljön pénzbe) jelentkeznél be, azonosítanád magad, majd bontanál. Ezután a cég gépe visszahív, és szabad a pálya. (Hasonló megoldások működnek a távmunkavégzésnél)
A kiadók oldalán nincs változás.
A végfelhasználó pedig akár távközlési költség nélkül használhatja az adatbázist, a költség a cégnél jelentkezik.
A cég pedig - mint nagyfelhasználó - akár mennyiségi kedvezményeket is elérhet a távközlési szolgáltatónál. Illetve az így jelentkező költségek viselésébe beszállhat az OM, az MTA és a többiek.
Vagy egy másik alternatíva: El kell intézni, hogy a behívószámaitokhoz rendeljen a távközlési szolgáltató 51-es körzetbeli számot is! Minden marad a régiben, csak a továbbiakban más számot hívsz, és érvényesül a kedvezőbb tarifa. (Meg kell nézni, engedi-e a törvény ezt a megoldást, mármint a nem nyílvános, mindenki által elérhető szolgáltatást az 51-es körzetben!)
De ezt már ne egy "drótos-tót" találja ki!
Az általad preferált, illetve az általam fentebb vázolt megoldás persze csak a kapcsolt vonalas eléréseknél működik, ami tudjuk, hogy nem a leggyorsabb, legköltséghatékonyabb. Mi van a szélessávú felhasználókkal? Kábelnet, ADSL, GPRS, mikró?
ADSL esetében el tudom képzelni, hogy az egyertem/kutatóintézet egyben zártkörű ADSL netszolgáltató is legyen (ugye az IP-tartomány). A többinél már bonyolultabb lehet a helyzet...
>a logója álságosan ott terpeszkedjen a Mindentudás Egyetemének támogatói listáján
Ez utóbbi is mutatja a zsigerből gyűlöletet. Az a rohadt matáv nem átall felsorakozni a népszerű tudományos ismeretterjesztés támodatói közé! Hogy rohadjon meg!
Viszont ha higgadtan számbavennetek az igényeket, a korszerű műszaki lehetőségeket, a piaci feltételeket,
akár kutatási témaként kidolgozhatnátok magatoknak egy megfelelő, korszerű és költséghatékony(!!!)
megoldást. De úgy tűnik, egyszerűbb síránkozni és fikázni.
De ha gondolod, folytathatjuk az ötletelést privátban, hogy ne untassuk a topiklakókat.
"2.) Az előfizetések nagyon gyakran minisztériumokon, alapítványokon keresztül történik, amelyeknek nincs meg a megfelelő adminisztrációja arra, hogy személyre szóló loginekkel oldják meg az elérést."
Ez most sem így zajlik, tehát semmi szükség rá, igaz? Bőven elég intézményenként egy login.
Te most éppen azért szídod a Matávot, mert előre mert lépni és egy korszerűbb megoldást alkalmaz (adat- és beszédhívás megkülönböztetése).
Van két tökéletes megoldás is, mindkettő követi a technológia fejlődését.
1. Autentikáció a kiadónál (A mai világban ez alapkövetelmény, amikor az IP cím a legritkább esetben fix. Biztosan vannak olyan kutatók, akiknek otthon vmilyen broadband megoldása van, őket miért akarod arra kényszeríteni, hogy modemet használjanak? Nincs egyetlen kutató sem, aki GPRS-t használ? Soroljam még a dial-upot kizáró eseteket?)
2. Adott intézmény igényel egy 06-51-es behívószámot, amit a matáv örömmel odaad neki.
Imádom, amikor azok, akiknek előre kellene mozdítaniuk a fejlődést, görcsösen ragaszkodnak a legelavultabb technológiákhoz.
Készséggel hajlandó lennék szidni a kiadókat, ha okom lenne rá. Azonban nincs. Ugyanis:
1.) A könyvkiadás nagyon költséges, nem várható el egyetlen tudományos folyóirat alapítóitól sem, hogy ingyenessé tegyék a kiadványaikat. Van olyan tendencia, hogy nemzetközi összefogással, alapítványokon keresztül támogatnak tud. folyóiratokat, amelyek így már ingyenesen megkaphatók, de ez még nagyon gyerekcipőben jár.
2.) Az előfizetések nagyon gyakran minisztériumokon, alapítványokon keresztül történik, amelyeknek nincs meg a megfelelő adminisztrációja arra, hogy személyre szóló loginekkel oldják meg az elérést.
3.) Egy munkahelyen belül is folyamatosan változik az állandó alkalmazottak száma, személyi összetétele és akkor még nem beszéltem a vendég kutatókról, diákokról, ösztöndíjasokról, stb.
Az IP számok ellenőrzése jól használható és bevált megoldás, ami hosszú éveken keresztül kiválóan működött. A MATÁV jól tapasztalhatóan nem törődik olyan csekélységekkel, hogy egy önkényes lépésével jó nagyot üt közvetlenül azokon is, akiknek leginkább köszönhető a hazai számítástechnika megalapozása és elterjesztése, valamint nagyrészt a jövője is. És akkor nem beszéltem még arról, hogy az otthoni, esti, hétvégi irodalmazások ellehetetlenítése mekkora közvetlen kárt okoz a magyar oktatásnak és tudománynak is. Mindez nem számít, csak az, hogy a logója álságosan ott terpeszkedjen a Mindentudás Egyetemének támogatói listáján.
Mindenkit óvok attól, hogy kapcsolatba kerüljön ezzel az öntelt, hatalommániás inkorrekt céggel.
75 ohm hullámimpedanciával koax kábelek esetén számolunk.
sodrott érpáraknál hangfrekis tartományban 600 ohmos lezárások a tipikusak, nagyobb tartományokban 100-120 ohm körüliek.
Előző fejtegetéseimben bizonyos körülmények között a lezárások fontosságát taglaltam.
A lezáratlanság reflexiót okoz, ami a jelek torzulását okozza. De egy torzult digitális jelből is kinyerhető az információ, ha megfelelő időpontban veszünk mintát. És itt jön be az időzítés fontossága, az hogy megfelelően állítsuk be az nt-ben az s-busz típusát: um.: rövid vagy hosszú... stb.
Hát, ha nem is szerver munkáját, de az adminisztrációt jelentősen megnövelné, hiszen csak a kfki-ban 1000 embernek kellene jelszót kiadni... Mindezt csak azért, mert egy cég el van telve önmagával...