Én csak kártyával végzem így, de tudtommal nem ad vissza kp-ből. Olaszországban ez szokott úgy lenni, hogy szól az ember a kutasnak és ő visszaad. De nem tudom, ez mennyire releváns Portugáliában, biztos lesz, aki tudja.
Vagy zárol a kártyán egy akkora összeget, amiből biztos kijön egy tankolás, aztán annyit von le a végén, amennyit tényleg tankoltál, vagy te adod meg, hogy mennyi az annyi, aztán ha kevesebb lesz (hiszen mivel tele tankot akarsz, többet írsz), akkor újra csak annyit vesz le a kártyáról, amennyit tankoltál.
Kívánom, hogy mielőbb megtapasztald akkor Te is Lisszabon nyüzsgését. A káoszt jó értelemben gondoltam, nekem kicsit Máltára emlékeztetett, különösen az óváros, nem is csoda, hiszen 400 évig a mórok lakták, jellegzetes építészetük nyomai is megvannak még. Lisszabon az arab kultúra fellegvára volt hosszú ideig, muzulmán vallású város. Aztán szépen jöttek a keresztes lovagok és a portugál hódítások, a gazdagság...De az is érdekes, hogy 1974-ig diktatúra uralkodott, Salazar, akiről először a hidat is elnevezték ( ami ma ápr. 25.-i híd), sokáig nyomorgatta szegény portugálokat.
Számomra furcsa volt, hogy az 1998-as világkiállításra épült monumentális épületek nagy része kihasználatlan. A Vasco de Gama torony teteje is le van zárva, pedig milyen látványosság lehetne...
Egyetértek. Ez tökéletesen működik is azon utazóknál, akik megengedhetik maguknak, hogy akár kétszer-háromszor is elmenjenek egy-egy városba. Vagy pedig annyira elbűvöli őket egy hely, hogy inkább oda mennek ismét, és nem az újdonságot keresik. (Így vagyok én pl. Rómával, na ott már csakis így sétálgatok) Viszont ha tudom, hogy valószínűleg nem lesz több lehetőségem mondjuk Lisszabont látni, hát akkor bizony kicsit besűrítek, na nem görcsösen, de azért tempósan. :)
Sok utazási portált olvasok és szerencsére a többség nagyon pozitívan nyilatkozik Lisszabonról és magáról Portugáliáról is!
Turizmus volt és lesz is köszönhetően az olcsóbb utazási lehetőségeknek. Az sem elvárható, hogy örömmel fogadjanak, hiszen mi csak "vendégek" vagyunk az ő országukban. És azért akadnak olyanok is, gondolom nem is kevesen, akik nem igazán tudnak helyénvalón viselkedni. Erről is megoszlanak a vélemények.
Káosz? Aki precizitásra-pontosságra-kiszámíthatóságra vágyik, az utazzon Svájcba, vagy a skandináv országokba, ott minden tökéletesen működik, de lehet hogy pont azért válik egy idő után unalmassá.
Személyes élményem még nincs a városról és környékéről, de jövő tavasszal minden bizonnyal lesz és jelen pillanatban nincs olyan hely, ahová jobban vágyom.....hozzáteszem én nem vagyok az az "egy hétig csak lógatom a lábam tengerparton" típus.
Úgy látszik van egy jóbarátod, aki mindenre nyom neked egy mínuszt. Na most csakazértis nyomtam oda neked egy pluszt is, bár egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy itt, és ebben a formában semmi értelme nincs ennek a nyomogatásnak.
Még idebiggyesztem annak a kedves követőmnek, aki járja mögöttem a topikokat és a minuszos gombomra ejakuál, hogy lentebb beírtam az aliasommal is. Nyomjon már oda is egy fröcsit, ha kitalálja melyik az.
Egyébként meg tisztelettel megkérek minden erre járót, ha van felesleges kattintása, akkor tegye már rá az én "ből" vagy "meg" jelemre, zavarjuk össze a jóembert!
Ezenkívül meglenne az a haszna is a dolognak, hogy megtudjuk, hány helyiértékkel bír ez a véleményező rendszer.
Örülök, hogy megnyugodtál. Tényleg nem ellened szóltam. A tömeget valójában szerintem senki nem szereti általánosságban, én se, csak a "sok turistát nem szeretem" változatot nem szeretem attól, aki szintén turistaként ment az adott helyre.
Egyébként a blogodból ítélve sok (elsősorban külsőségben sajnos) hasonlóság lehet bennünk, rólam talán még könnyebb asszociálni Budhára, de sajnos írásba nem vagyok olyan jó, mint te. Na jó, fotóban sem, pedig szintén a Nikont kedvelem. Úgy látszik, a jó gép nem elég.
A blogban közben a virágkarneválig jutottam, megyek folytatni. Csak azt sajnálom, hogy Andalúziába nem szerettél bele, mert most annak a tervezgetésébe mélyültem bele, és biztos találtam volna benne néhány hasznos ötletet.
Nem sértődtam meg, csak kiakadtam. Mielőtt beszóltam többször elolvastam és nem jutottam más értelmezési lehetőségre, mint amit előszőr kiolvastam belőle. Válaszodat olvasva megnyugtat, hogy félreértettem a mondandódat.
Többnyire a tolerancia jegyében próbálom megfogalmazni a meglátásaimat, de ha mégis észt osztok azt általában jelzem, merthogy én is szarul állok vele.
Ha véleményt alkotok valamiről az mindössze a saját érzéseimet és meglátásaimat tükrözi, nem tartom azt az egyetlen járható útnak vagy igazságnak. Felkinálom vele a saját nézőpontomat, azoknak akik hezitálnak egy kérdés felett, aztán döntsenek saját belátásuk szerint. Visszajelzéseik, ha egyátalán érkeznek, azok jelentősen tudják módosítani az álláspontomat, ha eléggé megalapozottak. Azért szeretem olvasni az útjaikról visszatérők írásait, mert egész kis megjegyzések is elégségesek ahhoz hogy saját kérdéseimben többlet infókat kapjak.
A tömegiszonyom nem a turistákra vonatkozik, hanem általános. Budapesti lokálpatrióta voltam, imádtam azt a várost. Most örülök ha befejeztem ott a dolgaimat és menekülök a határain kivülre. Nap mint nap látom az ideérkező "turista tömeget" a Lánchídnál vagy az alagútnál és igyekszem úgy viselkedni velük szemben, hogy azért kellemes emlékeik maradjanak rólunk.
A blogomban mielőtt eljutsz "zippklutty néni"-hez, akinek beígértem egy jól írányzott hátbarúgást, elmondanám saját védelmemre azt, hogy a vén banya ugyanolyan turista volt Sao Migulen, mint én és mégis volt pofája beállni elém ötven centire fotózgatni, miközben én is azzal foglalatoskodtam. Ha húsz évvel fiatalabb, akkor én ott helyben teherbeejtem, mégcsak észre se vette volna.
Ő egyébként nem a tömeg volt, hanem mindössze egy olyan turista, aki ugyanazért a dologért jött oda mint én. De bunkó módon viselkedett, ezért nehezteltem rá.
Szóval ennyi.
Én már tervezem a 2018-at, gyűjtöm az infomorzsákat.
Sajna a topik lassan nevet válthat a nagy portugál buszjegy topik névre, így elég kevés valóban új hír érkezik. Komoly felüdülés volt olvasni azt a pár beszámolót amelyek mostanában érkeztek be.
Bocs de félreértettél. Egyáltalán nem neked szólt, így nem is téged analizálgattalak. Csak éppen itt csordult ki belőlem a " nem szeretem a turistás helyeket" sokaknál divatosan használt kitétel. (De azért mindegyikre igyekszik eljutni.)
Annyira nem rólad szólt, hogy az elmúlt két órában éppen megkerestem a blogodat, és nagy élvezettel olvasva kb. a feléig jutottam a Madeirás utadnak. Ahogy a napok végén írtad, folyt.
Mégegyszer elnézést, hogy éppen nálad találtam az idézőjelesre kivehető mondatot, az az idézett jelenségre vonatkozott, így remélem a sértődött visszavágásodat is okafogyottá teszi. :-)
Senkinek sem mondtam hogy érezze szarul magát lisszabonban mert sok az ember. Én nem éreztem jól magam.
Engem meg egyébként az bosszant, amikor analizálgat valaki és utána a személyemmel példálódzva talál ki olyan faszságokat, hogy "onnan addig kitiltanák a többi turistát".
Lisszabon valóban gyorsan változott meg. Mikor először ott voltam a sarki étteremben alig volt külföldi, kiszolgálók nem tudtak csak portugálul, legutóbb meg szépen tudott már több fiatal ott angolul, turista meg volt annyi mint a nyű az étteremben.
" Negatívként értékeltük, hogy szinte mindenhol óriási a tömeg. Az utcákon iszonyat mennyiségű turista és iszonyat mennyiségű ember"
Sokszor látok ilyen panaszt, ez némileg bosszant. Aki ezt teszi, elfelejti, hogy ő is ezt a tömeget növeli, és a tömeg tagjai is azért mennek oda, ami miatt a panaszkodó. Nyilván ők is hallottak arról a sok szépségről, érdekességről, finomságról, ... stb., amiről a panaszkodó, és kíváncsiak rá. Nyilván kényelmesebb lenne, ha valahova mennénk, onnan addig kitiltanák a többi turistát. (Bár lehet, hogy például Isztambul nem is tetszene annyira üresen, mert hozzá tartozik a nyüzsgés is.)
Az a véleményem, akit zavar a népszerű helyeken a többi turista, az utazzon Pestre a Hős utcába, ott biztos nem fog tömeggel találkozni, és még izgalmas is lehet.
Lehet azért még találni a földön olyan helyeket, ahol remeteként érezheti magát, csak nem kell azt várni, hogy ezeket a helyeket ő jelölje ki a legnépszerűbb helyek közül.
A "turistás" helyek meg azért azok, mert olyasmivel rendelkeznek, ami miatt mi is oda vágyunk turistaként.
"Lisszabon egy nagy nyüzsgő város, multi-kulti, sokszínű, fárasztó.
Lisszabonban az ember nem nagyon tud semmiből kizökkenni maximum az eddigi tunyaságból. Az ott töltött két teljes napunk arra volt jó, hogy megállapítsuk, hogy ez már nem a mi világunk. Amiért harminc éve odavoltunk, az most másoké.
A lisszaboni estéket viszont varázslatosnak éreztük. A város azon részén ahol voltunk, minden nagyon szimpatikus volt, a látottakat jó érzés volt befogadni. Fiatalok ültek a vendéglőkben és beszélgettek, emberek ballagtak hazafelé a langyos őszi estében. Mindenütt béke, nyugalom, biztonság. Tiszta idill.
A nappalok mások voltak. Negatívként értékeltük, hogy szinte mindenhol óriási a tömeg. Az utcákon iszonyat mennyiségű turista és iszonyat mennyiségű ember, akik a turizmusból él. Némi London feelingje volt a dolognak, de az mégis más volt. Nem tudom megmondani miért."
----
És egy "ízes" flash:
"...tegnap este az aluljáróban találkoztunk egy igazi jelenséggel.
Itt jött szembe velünk egy nagyon nagydarab fekete ember, olyan ötven körüli.
Nem kövér hanem egy teljesen arányos két méter magas benga néger.
Rövid nadrág volt rajta, világos ing és egy begombolt világoskék mellény. A kezében két nagy szatyor. Rendkívül ápolt ember benyomását keltette. Ami még megragadta az ember figyelmét az a széles mosolya volt."
Sosem fogom elfelejteni. Talán így még jobb is hogy nincs róla fotóm. Így nem fakul meg az emléke.
Alapvetően egyet értek, de azért ha elmegy az ember valahová azért persze szeretne minél többet látni az adott városból. Abban viszont igazad van, hogy egy város hangulatát valóban csak úgy lehet felfedezni, megérezni, magadévá tenni, ha letérsz az ajánlott turista útvonalakról és egyszerűen csak bolyongsz.
Korábban én is abba a "hibába" estem, hogy napirendszerűen összeírtam mindent, és bizony addig mentünk míg az utolsó tétel is ki nem lett pipálva. Nem mondanám, hogy ez olyan borzasztó volt, de ma már inkább úgy vagyok-vagyunk vele, ha esetleg "kimarad" valami, mert épp egy adott nagyon kellemes helyen pont tovább üldögéltünk a tervezettnél, mert jól esett még egy pohár akármit kikérni, azért ezt már nem érzem tragédiának...sőt :-) (de azért itthon eszembe jut, hogy basszus ezt + ezt sajnos nem sikerült abszolválnunk :-) )
Különben borzasztó kíváncsi vagyok már a saját benyomásimra Lisszabonnal és Portóval kapcsolatosan, mert csak a szuperlatívuszokba emelő ill. nagyon lehúzó véleményeket hallottam (mondjuk jóval többségben volt a pozitív), de olyan jó-jó tetszett, elment, itt is voltunkkal nem találkoztam még :-)
Szóval egyben szeretném megköszönni a topic lelkes tagjainak a mindenre kiterjedő - akár többszöri tájékoztatást ugyanarról a témáról is - élmény- és úti beszámolókat, tanácsokat, stb...
Mi holnap du. indulunk Portóba, hétfőn repülünk tovább Lisszabonba s 18-án szombat hajnalban érkezünk vissza Budapestre.
Szállást végül is belvárosban foglaltam: Marino Lisboa Boutique Hotel sok-sok gondolkodás után.
Különben vicces, mert listán volt nálunk is a Pension Praça da Figueira (nagyon-nagyon jó áron tudtam foglalni még hónapokkal ezelőtt), de aztán mégis a drágább hotel mellett döntöttem. Egyrészt, mert ott saját fürdő van, másrészt - nekem - jobban tetszik az egész hotel ( kb. 70 eur. a különbség a két szállás között).
Ahogy nézegettem az időjárás előrejelzést, tökéletes időnk lesz, ez persze még változhat ... de bizakodóak vagyunk :-)
20 oldal kinyomtatott oldalnyi információm gyűlt össze (és ennek a zöme innen a fórumról származik). Úgyhogy remélem, ha hazaértünk, én is hozzá tudok majd tenni valamit a saját élményeinkkel, tapasztalatinkkal :-)
Azt, hogy mennyire van tele a töke egy portugálnak a "turista hordákkal", azt jobb egy portugál stat felmérésben elolvasni, mint egy odalátogató turista megérzéseiből kikövetkeztetni.
A fenti kérdésre adott válaszok eléggé összetettek, mert a válaszadók válaszai függnek a turizmustól való függőségükben.
Kétségtelen, hogy a belváros eszméletlenül zsúfolt, de ahogy nálunk se kötelező a várban lakni, nekik is adott a lehetőség az odébbköltözésre.
Lehúzni meg azt lehet aki hagyja magát. Egy rutinos magyart nem tud egy portugál lehúzással meglepni. Ebben mi vérprofik vagyunk. A zsebtolvaj és hasonló kellemetlenségek meg ott vannak, ahol nagy a tömeg.
Nekem inkább az a furcsa, ahogy az emberek megpróbálják Lisszabon tíz legfontosabb látnivalóját belegyömöszölni két napba. Rohannak egyik helyről a másikra, sorban állnak órákig, miközben lemaradnak az összes olyan élményről és benyomásról ami miatt jó visszaemlékezni egy városra.
Lisszabonba el kell menni, lötyögni amerre az embernek kedve tartja és nem azon aggódni, hogy jajj kimarad a felfedezők emlékműve...
A templomfüggők menjenek templomot nézni, a belesek zabálni, aki nem látott még elég halat a NatGeo-n az menjen ocenáriumba. Mindenki nézze azt amihez kedve van, és ne percre kidolgozott itinerrel és fillérre kiszámolt buszjegypénzzel menjen ebbe a városba, mert annak semmi de semmi értelme. Ha leáll a metro baleset miatt, akkor annyi a "nagy" tervnek.
A jó emlékek és a térképbe szúrt gombostűk nagyon távol állnak egymástól.
Az emlékeknek íze van. Akinek nincs ilyene, annak kár volt odamennie.
Nem tudom, hogy Te merre jártál és azt sem, hogy Neked milyenek az igényeid. Összehasonlítva azzal, hogy Magyarországon hányszor csapnak be Téged fizésnél, az arány portugáliában elenyészö. Kivételek persze vannak, de említésre sem méltóak. A portugálok becsületesek, Lisszabonnak pedig a sok látogató dacára megmaradt a varázsa. Ha valakit Budapesten csak a vár, a halászbástya meg a parlament érdekel, akkor az is ott csak túristákkal találkozik. Mindenkinek csak azt javasolnám, hogy hagyja az idegenvezetö könyvet a szállodában és fedezze fel Portugáliát a maga szakállára. Megéri.
Habár sok mindent megírtak már, pár mondatban kiegészíteném. Már voltam Lisszabonban 12 éve. Akkoriban még épült a város, kaotikus volt, de hangulatos. Ebből mára csak a káosz maradt, a rengeteg turista, a kevésbé barátságos helyiekkel.
Sajnos, nem tett jó ez a hirtelen fejlődés, a portugálok szerintem már telítődtek a kíváncsi hordákkal.
Mi is tapasztaltuk: nem túl vendégszeretőek, lehúzósok, érdektelenek lettek.
Mikor először tapasztaltuk, hogy "véletlenül" rosszult adtak vissza 1-2 euróval kevesebbet, kezdtük számolgatni a visszajárót, majdnem mindig le akartak húzni bennünket...
Természetesen tetszett a varos, Sintra, Estoril, az Alfama negyed. A templomoktól nem várjon senki túl sokat, a legkisebb olasz falucskának is díszesebbek a templomai, inkább a méretek monumentálisan.
A várból( S. George) legjobb a kilátás, ha van lehetőségetek, nézzétk meg a camera obscura-t is, kétóránként van angol vezetés, max. 20 embert engednek be, de egy 360f látó kamerával minden főbb látványosságot elmutaogtják, mi merre van, rövid történelmi háttérben, kb. 20 perc az egész, de megéri.
Portóban lenne egy teljes napunk januárban, útban az Azori szigetek felé. Valaki tudna abban segíteni, hogy miképpen lehetne a legegyszerűbben bejutni a belvárosba? (busz / metro)
A szállásunkat az információ tükrében fogom lefoglalni.