Keresés

Részletes keresés

JoóVioletta Creative Commons License 2010.12.16 0 0 21497

Hamvas Bélát olvasók figyelmébe ajánlom Kozma Szilárd író, asztrológus, metafizikus munkásságát. Kozma Szilárd asztrológiai gyakorlati megfigyelésével sok komoly, létfontosságú metafizikai kérdésre választ talált, s elindult a boldogság realizálásának küzdelmes útján.

Joó Violetta

Ergon Creative Commons License 2010.12.14 0 0 21496

Fővárosiaknak és mobilisabb vidékieknek egy ígéretes program szerdára, most kaptam Czakó Gábor bátyámtól:

Kedves barátom,

Ha nincsen jobb dolgod, szerda este 6-ra gyere a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, Szent István tér 15., Hosszúalattság c. könyvem bemutatójára!

Bemutat Kiss Imre, a Múzeum igazgatója.

Énekel Szikora Réka.

Lesz némi decsi bor is.

Szeretettel: czg

gábornok Creative Commons License 2010.12.12 0 0 21495

Imádom a vén bölcse(ke)t, mondtam már? (c;

Előzmény: nereusz1 (21494)
nereusz1 Creative Commons License 2010.12.11 0 0 21494

"Bekaparják magukat" 15 vagy 50 évre... Hová? Az irodalomtörténetbe... (Hamvas: Naplók)

Előzmény: gábornok (21493)
gábornok Creative Commons License 2010.12.10 0 0 21493

A tűzközelebbi fenti barátid mindig jobban fognak melegedni, még a naptól is..

Előzmény: nereusz1 (21491)
nereusz1 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 21492

Az Írószövetség könyvtárába:

Ma, december 10-én, pénteken 18 órától

„A SZÁMŰZÖTT EMBER - A Hagyomány mellőzött kutatója”

Hamvas Béla emlékest

Darabos Pál hagyománykutatóval Tábori László beszélget

Közreműködik: Zsille Gábor költő

Helyszín: Magyar Írószövetség klubja

(1062 Budapest, Bajza u. 18.)

AKI még odaér: FUTÁS!!!!!!!!!!!!!

nereusz1 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 21491

Ma kaptam egy meghívót az Írószövetség Hamvas-estjére... Hogy este lesz... Nyáron még föl is értem volna.

nereusz1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21490

Én ma a dokinál a váróban meghallgattam a Kossuth Rádió régi szünetjelét. Mit mondjak... Ez a koszlott rétegzene-utánzat, kivesző neandervölgyiek trappolása a végidők elől... ami helyette van...  (emeregy)

Amúgy egy mobiltelefon csengőhangja volt, nehogy reménykedjünk...

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21489

Ma szabadságon vagyok kicsit kirándulgattam. Miközben Dobokókőn 40 cm-es a hó, itt néhol még virágzik az ibolya.

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21488

Napokban még nem volt kint a neten, mindjárt rákeresek. Reggel - mint szoktam írni már - az újvidéki rádiót hallgattam. A liturgia kapcsán hosszan beszéltek a szeplőtelen fogantatásról. Ezután  Horatiusról, ma van a születésnapja. A kettő egy napon, furcsa véletlen.

Előzmény: nereusz1 (21485)
nereusz1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21487

Kopancsi

nereusz1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21486

Kodolányi

nereusz1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21485

Azt ( a latintanulást) kezdd csak el, mielőtt lekésnél róla, Kedves Kopncsi!... A kislányod igen nagy előnyben van... Minden nyelvtanulásnak régebben ez volt az alapja...Mármint a latin.

Ha így növekszik a belvíz, pl. Fehérvár mellett már tavasz óta egyre nagyobb, akkor rövidesen mi is kodolányi uszonyos nemzedékéhez fogunk visszahátrálni ...

A HITELBEN most decemberben is igen sokszor, és természetesen, hivatkoznak és emlegetik Hamvas Bélát...

Előzmény: Törölt nick (21484)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21484

Valószínűleg rosszul mondhatták, mert az interneten Székesfehérvárt írnak. Bocs. Szép a vers. Nekem apám tanult latinul, most a lányom. Időnként jól elbeszélgetnek felettem az első fordítgatások kapcsán. Erősen gondolkodom rajt, hogy unalmamban valószínűleg talán én is belevágok.

nereusz1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21483

ARANYSAKÁLOK

Kicsit elkapkodta azt az egyetemet,

négy vagy öt aratás és taníthatott

valamelyik magyar gimnáziumban,

az íjászatot sem kellett azonnal

abbahagynia,  s fordítgatott esténként

jelentős, vagy itt Ázsia peremén

eurázsiai kritikusok zengedezései által zseniálisnak titulált

novellákat, regényeket,  és még valamicskét

keresni is lehetett ezzel:

lakásra, átruccanásra a koronás sziget

fővárosába, vagy akár a  szomszéd város

kikötőjébe sirályokat, vízicsibét, bütykös hattyúkat,

olykor még szürke gémet is etetni,

s ha szerencséje az eszével áll arányban,

akkor fölcsípheti a fürdőhely egyik

rokonlelke: sirály- és hattyú-falatoztató leánya,

akinek atyja a városi polgármester

vagy a gimnázium latin-orosz-német szakos

igazgatója,  de ezt csak valamivel, néhány héttel később

ebédre hivatalosan tudja meg,  ahogy azt is az udvarias,

degeszre lakatott has utáni szivarfüstben

a zord (egyáltalán nem az) atyától,

hogy a leánya szerinte kicsit elkapkodta

az egyetemet, lehetett volna közgáz,

noha neki mindegy,

közel a nyugdíj, azután a kertje körül is akad

bütykölni való egy és más,

meg a nagyobbik lánya gyerekéhez legalább többször lesz

érkezése, talán még latinra is taníthatja az egyszem unokát

(azt ugye magoltad annak idején, Fiam, hogy az unoka töve az uno,

netán tőlem hallod először, bocsánat a közbevetésért),

csak ne lennének olyan irgalmatlanul messze,

az Alföldön szagolják a trágyát  – még nem említettem?  – ,

és arról hallottál bizonyosan, hogy ott újra megjelent,

nem csak a túzok, de tömegével az aranysakál –

meg még mit hoz a jövő, sóhajt,

és legyintését az álmosító szivarfüst

nyeli el, és azonnal helyhezteti a többi közé

egyenesen a múlt időbe.

nereusz1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21482

Az Aranysakál?

Előzmény: Törölt nick (21480)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21481
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21480

Elnézést, nem idevaló és nincs is a témának hely.

http://magyarszo.com/fex.page:2010-12-08_Otezer_dinar_minden_kilott_sakalert.xhtml

Szeged környékén is egyre gyakoriabbak - állítólag a belvizesedő alfölünk egyre kedvesebb is nekik -, szóval azt halottam, hogy Veszprémben már a városban is látták őket. Hallottatok erről valamit?

gábornok Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21479

Tanulságos technika-/technológiagyorsulási szempontból a cca. 1980 magasságában hozzáfűzött utószó Kereszturi Dezsőtől..

Előzmény: gábornok (21478)
gábornok Creative Commons License 2010.12.08 0 0 21478

Szatmáry Sándor: Kazohínia.

Utópia és szatíra remek (Karinthy!) találkozása, a szerző pedig Hamvas kortársa volt.

(Már sajnálom, h nem olvtam el még zsenge ifjúkoromban, pedig hányszor a szemem elé tolakodott a könyvtárban.. )

http://mek.niif.hu/01000/01071/html/index.htm

nereusz1 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 21477

megannyi nyereg alatt puhított gyémánt

nereusz1 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 21476

a pesti és a pestre fölbatyuzott vidéki értelmiségi szórakozása....

van egy szláv eredetű mondás: a szar, ha polcra kerül, azonnal lekvárnak érzi magát...

gábornok Creative Commons License 2010.12.07 0 0 21475
Előzmény: nereusz1 (21474)
nereusz1 Creative Commons License 2010.12.07 0 0 21474

Ez nagy megkönnyebbülés volna, de nem tudom, milyen ANNAMARI, MEG A SOK KÖZÜL MELYIK kERÉNYI...  A többi egyezik... :)

Előzmény: gábornok (21473)
gábornok Creative Commons License 2010.12.06 0 0 21473

Nekünk már filozofálni sem kell, majd Annamari -a megbuggyant Kerényi legnagyobb megelégedésére- államilag jól leellenőriz mindent.

Előzmény: nereusz1 (21472)
nereusz1 Creative Commons License 2010.12.06 0 0 21472

„Ha jobban megnézzük a >>szabadságot<<, amellyel mint mondottam, az állam boldogít néhány embert a filozófia épülésére, azt látjuk, hogy egyáltalán nem is szabadság ez, hanem hivatal, amely táplálja emberét. A filozófia támogatása tehát csak abban áll, hogy az állam napjainkban legalábbis néhány embernek lehetővé teszi, hogy filozófiájából éljen, ha filozófiájából kenyérkeresetet tud csinálni: míg Görögország régi bölcsei az államtól nem kaptak zsoldot, hanem csupán mint Zénon, egyetlen aranykoronát, és síremléket a Kerameikoszon. Nem tudom megmondani, hogy az igazságot szolgálják-e megmutatva az utat, amelyen járva élni lehet a filozófiából, mert ott minden az egyes ember javának és érdekeinek felel meg. Nagyon jól el tudnám képzelni viszont a büszkeségnek és önbecsülésnek azt a fokát, amelynek alapján állva egy ember így szól embertársaihoz: gondoskodjatok rólam, mivel nekem ennél fontosabb dolgom van, mégpedig az, hogy rólatok gondoskodjam. Platóntól és Schopenhauertól az ilyenféle nagyszerű kijelentés nem idegenítene el; éppen ezért lehettek egyetemi filozófusok, sőt Platón egy ideig még udvari filozófus is volt, anélkül, hogy a filozófia méltóságát lejáratta volna. De már Kant nagyon alkalmazkodó és szolgalelkű volt – amilyenek mi, tudósok lenni szoktunk –, és az államhoz való viszonyában nem volt semmiféle nagyság: ezért, ha megvádolnák az egyetemi filozófiát, ő semmi esetre sem védhetné meg.”

(Schopenhauer mint nevelő. = Nietzsche : A vándor és árnyéka. 76-77. p.)

gábornok Creative Commons License 2010.12.01 0 0 21471

Köszi, érdekes!

Előzmény: Törölt nick (21470)
nereusz1 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 21469

"Bármit inkább csak ezt ne, a XX. századot ne, a nagyvárost ne - 1968. VII.  26. "

(Hamvas B.:Naplók. II. k. 337. p.)

Ez utolsó bejegyzés, a megjelentek közül.

Előzmény: Törölt nick (21467)
gábornok Creative Commons License 2010.11.25 0 0 21468

A Roberto Calvi - ügy

Mai posztunk főhőse eddig háromszor végzett a második helyen a Konteóbarátok Körének témaszavazásain, s ezzel kiérdemelte a külön a számára alapított Konteó-Ezüstérem Örökös Birtokosa megtisztelő titulus viselésének jogát. Úgy gondoltam, hogy ezek után végre tényleg[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: Törölt nick (21467)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 21467

A konspirációs teóriáknak egyre nagyobb a divatjuk. Pedig minél inkább keresed, annál inkább nem találod. http://wikileaks.org/ Ők pedig, mint bizonyára tudod, néhány héten belül átírják a történelmet. Szabadkőművesek, titkosszolgálatok, maffiák, akinek ez sok, az világkörüli útra indul rolleren, blogot ír a neten, esetleg swinger clubba jár, beveri a pofámat az utcasarkon, de az biztos, hogy rekedtre kukorékolja magát valamelyik trendi szemétdombon. Érdekes és elképesztő, ahogy hosszabb, majd egyre kisebb-kisebb periódusokban látod kifordulni világunkat sarkaiból. Nem is értem, hogy egy érzékenyebb 60-80-90 éves ember hogy bírja még ezt ki.

Előzmény: gábornok (21466)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!