A probléma alapjaiban érdekel, most csak benyúltam a fiókba ahol a rossz képek vannak és ezek akadtak a kezembe...
A konkrét esetben, a képet természetesen újból lőttem, mihelyst észrevettem, hogy nem villámlik...
Alapon nem vagyok elájulva a PS-ben előadható javítás jellegű dolgokért (lásd leljebb a zajcsökkentésnél, és úgy gondoltam, hogy én vagyok láma hozzá...
A red eye kérdést "odaát" már vesézgettük nem sok sikerrel.
A jó hír - legalábbis számomra -, hogy az új nyomtatóm sw-e viszont elég jól megbírkózik az ilyen turpisságokkal.
A digitális fotózás topikban is előállhattál volna ezzel a problémával...:)
Naszóval... A képedben az EXIF adatok remekül mutatják a nagy blende, hosszú záridő és a gyújtótávolság arányát.
A gyújtótávolság 10,7 mm
A blende 2.2
A záridő 1/8s (0,125 ms)
Vakut nem használtál.
A probléma forrása a kevés fény, nagy blende miatti kis mélységélesség és a relatíve hosszú záridő.
Valami olyasmit hallottam, hogy kézből legjobb esetben is csak a gyútótávolság reciprokánál rövidebb záridő esetén van esélyed bemozdulásmentes képet csinálni. Amelett, hogy bemozdult a kezedben a gép exponáláskor, az egyik emberke (az oszlop mellett mosolygó) feje is mozgásban volt, mint ahogy a bal szélen álló figura keze.
Ezt a képet vaku nélkül, kézből lőve, jól megcsinálni kevés esélyed volt. Nem is sikerült. :))
A vakuval ráadásul (azt hiszem) deríteni lehetett volna a falon keresztülfutó árnyékot is, és a fehéregyensúlynak is jól jött volna.
Szándékosan kapcsoltad ki a vakut, avagy automatán a gép értékelte úgy, hogy nem szükséges??
Ha nagyon hülyeséget írtam ne kövezz meg, egyszerű érdeklődő vagyok, nem sok lövésem van a fotózáshoz... :)))
no majd legfeljebb evés közben fotózom, ott elég stabil, csak ki kell damilozni a fejét, mert eltakarja a tálkája.
vagy vegyek egy üvegtálat? hmmm, az becsillanna a vakutól.
handras: nem találtam a géped az index digicam résziben. Pedig szívesen megnéztem volna. Mert mi itt csak hülyülünk, de nekem tényleg kéne egy használható gép. Azon az olympuson semmisem manual :( csak az elemcsere :))
Pont ugyanez a tapasztalat egy mittomén milyen ôsöreg olympus digihumival. Sôt az még azt is csinálja, hogy ha szerinte nincs elég fény, akkor nincs katt se.
van nálam most egy ilyen digigagyizmo, nikon coolpix800, le akartam vele fotózni a vadonatúj mancskámat, kattintok a szobában, de mire exponál, a macska már a konyhában eszik.
Nna, akkor értjük egymást :)))
Mi a tipusa a himi-huminak?
Én is nagyon szeretnék egy himi-humit végre! De mindegyik drága, és azt mondják hogy "ez nem elég jó", vagy "azért van ennél jobb", meg zabálja az elemet, meg stb...
30 éve fényképezek analógra, azt hiszem az alapokkal tisztában vagyok :-), tehát van róla sejtésem, hogy miért lettek ilyen kakik a képek, a kérdés inkább arra irányult, lehet-e rajtuk segíteni, mert hát időnként becsúszi egy-egy ilyen is.
A himi-humi gépről annyit, hogy a digitális középkategória tetején csücsül szerintem, az pesrsze igaz, hogy még nem értek hozzá.
De azért sikerült egy-két
jobb képet. is csinálni. :-)
handras!
Amit balas mond az kerek, én sem tudok mást hozzátenni. Talán annyit, hogy esetleg nyomd föl a kép méretét 1000%-ra, csinálgasd vele végig amit balas javasol, aztán vissza az eredeti méretbe, és akkor már csak egy sharpen azt kész. Megnéztem a képed, de én inkább azt mondanám, hogy ha nincs elég fény, ha mozognak az emberek, ha kézbôl fotózol és nemtom milyen automata géppel, akkor nem mindíg van mit csinálni. Nehogy félreértsd, nem beszólok!!! De van hogy már nincs mit csinálni. Egyébként nem olyan vészesen életlen.
Eletlen kepedre hajtsd vegre:
Filter/Noise/Despecle
Filter/Sharpen/Unsharp Mask - 200%, radius 2.9, threshold 5
Szerintem meg ez elesit a legtobbet, 1/3 meretre leskalazva mar majdnem elesnek tunik. Ha eredeti meretben kellene a kep, akkor inkabb radius 2.1
Persze a bemozdult arcon ez sem segit.
Egeszsegedre: balas
:-))) Hehe.
Szoval. Ez egy digitkamera(vagy egyeb pixeles) zajcsokkento. Mint olyan, akkor mukodik, ha a zaj pixel meretu. Tehat ha a kep nem esett at ujrameretezesen. Nem kifejezetten 400x300-as kepekre lett kitalalva. Ebben az esetben maximum elvesztesz egy kis reszletet.
Sejtettem, hogy valami felreertes lehetett, ui. technikailag ez a szures szvsz nem hagy kivannivalot maga utan.
b.
balas: klikkelj lentebb a namégegyszerre, majd gyere egy könyvtárral feljebb (ath) és válaszd a g2 további teszt könyvtárat. Ott találsz ISO 400-al készült képeket, töltsél le belőlük, majd engedd rájuk a PS-t. Várom a véleményed.
Hehe, miert is nem? Megnezted, kiprobaltad, es nem tetszett? Kivancsi lennek, ez miben nem jo (mik az igenyeid). Mer'hogy en pozitiv iranyban lepodtem meg az eredmenyek lattan.
udv, balas