Keresés

Részletes keresés

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2197

A kökény lekvárt főzés vége felé, amikor a cukoradagolására kerül sor, kóstolgatni kell, mert a szükséges cukor mennyisége a kökény érettségétől és dér általi csípettségétől fűgg. Nálunk ez az arány 1 kg cukor volt  8-9 db 0,7 - 0,8 literes üveg kész lekvárra számítva. A gyümölcsöt szedés, mosás után 2-3 napig fagyasztóban tartva "hőkezeltük".

Előzmény: firekiller (2196)
firekiller Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2196

A kökényhúshoz mennyi cukrot raktatok? 

Előzmény: Wassernyolcas (2193)
firekiller Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2195

Köszi, nagyon ötletes és könnyen adagolható. 

Csipkebogyós birsalma sajtból vitt be a Zasszony az oviba. A gyerekek először rá se szagoltak.

Mikor azt mondta rá, hogy házi gumicukor, mind megették, még kevés is lett :-) 

Előzmény: Wassernyolcas (2194)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2194

Az idei homoktövis szüret után barangoltunk a Google keresőben értelmes felhasználást (tartósítást) kutakodva. A következőre bukkantunk:

http://katbo.blogspot.hu/2012/08/homoktovis-feldolgozas.html 

A kipréselt homoktövis lé így már megőrzi vitamin tartalmát, talán hosszú ideig. Mindjárt ki is próbáltuk:

 

Irány a fagyasztó. Igaz, hogy ez nem lekvár, csak különleges.

A szárazanyagot sütőben óvatosan kiszárítottuk, belőle paleós kenyér (pogácsa) lesz.

Előzmény: firekiller (2170)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2193

Az idén is szedtünk lekvárfőzés céljából kökényt, nem keveset. A magjától két gyümölcsláda segítségével szabadítottuk meg, igaz sok gyümölcshús is a magokkal ment. A képen látható alsó láda teli láda.

A magos gyümölcshúsból bort készítünk, még forrásban van. Lehet, hogy a sok mag nem tesz jót a bornak. Majd megkóstoljuk.

     

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2192

Köszönöm szépen. Ezek szerint marad a bevált kétszeri passzírozás.

Előzmény: firekiller (2191)
firekiller Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2191

Az eszközökhöz tartozik egy 18 literes szendvicstalpú fazék és egy nagyméretű fakanál.

Előzmény: firekiller (2190)
firekiller Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2190

Mi is kétszer passzírozunk, először a magokat egy tekerős halpasszírozóval, másodszor a szőröket egy finom rozsdamentes szűrővel. A szőrök eltávolítása eléggé sok veszteséggel jár, a maradékot feloldom langyos vízbe és még egyszer szűrőm ivólének.

Ha minden igaz sikerül magozott kökényt szereznem, a mennyiségtől függ, hogy pálinka vagy lekvár lesz belőle ;)

Előzmény: Wassernyolcas (2189)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2189

Elárulnád, hogy Ti hány passzírozással készítettétek a csipke lekvárt, és milyen eszközökkel? Kétszer passzíroztatok Ti is, először a magokat távolítottátok el, majd finom szitán a szöszöket? Előre is köszi a választ.

 

Ma hét komponensű igen finom különleges lekvárt készítettünk, igaz, csak négy üveggel. Az összetevők: fekete berkenye, madár berkenye, kökény, alma, sárgadinnye, galagonya, som. Az utóbbi a fagyóból került elő, a többi frissen szedve. 0,8 kg cukorral lett tartósítva, azaz a végén összefőzve.

 

Előzmény: firekiller (2188)
firekiller Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2188

Mi most fejeztük be a főzést ( a mosogatás java még hátra van).

2 óra szedés(3 fő); kb 4 óra pucolás( 2 fő); kb 6 óra főzés, paszírozás, szűrés ...( 1-2 fő).

Mi 0,4kg cukor/1 kg paszírozott csipkebogyó aránnyal csináltuk.

Végeredmény viszont mindenért kárpótol.

Csináltam csipkebogyós birsalmasajtot is, az is finom lett :)

Előzmény: Wassernyolcas (2187)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2187

Legutóbb 19 liter átpasszírozott, még főzés előtti péphez a főzés vége előtt 6 kg cukrot tettünk. Ennyi kellett is, de több már sok lett volna. Így lett 20 üveg (0,72 - 0,8 lit.) lekvár. A cukor hozzáadása után még kb. 30 percet főztük.

A szedés előző nap volt, a főzés napján hol hárman, hol négyen dolgoztunk, megállás nélkül reggel nyolctól éjfélig. Nagy meló volt, közben el is határoztam, hogy még egyszer nem vágunk bele. A lekvár viszont olyan finom lett, hogy már másként gondolom.

Előzmény: firekiller (2186)
firekiller Creative Commons License 2014.10.29 0 0 2186

Jó dolog a segítő unoka :)

Cukrot mennyit szoktatok rakni a paszírozott péphez?

Hétvégén ellátogattunk a csipkebogyó fesztiválra a 720-as üveg csipkelekvárt 2400-2700 Ft között árulták.

Előzmény: Wassernyolcas (2185)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2185

Szia! Ez nem kell bele, az unokák műve volt. 

Mivel minden kétszer is átpasszírozásra került, egyébként sem kerültek be a lekvárba. Csak uszikáltak ott.

 

Előzmény: firekiller (2184)
firekiller Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2184

Üdv Wassernyolcas!

A magházakat mi célból főzöd a csipkebogyóhoz?? + pektin ?? 

Előzmény: Wassernyolcas (2178)
firekiller Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2183

 

Előzmény: firekiller (2182)
firekiller Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2182

Babra munka, de megéri!

Délutáni szedés. Némelyik bogyó puha, valószínű megcsípte a fagy.

 

Előzmény: Törölt nick (2180)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.25 0 0 2181

Rá kell szánni egy fél napot, megéri. 

Előzmény: Törölt nick (2180)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2180

A csipkebogyólekvár (hacsedli ) bizony nagyon fínom.

Talán gyerekkoromban ettem utoljára.

Nekem nincs időm sajnos most ilyet készíteni, meg sajnos azért elég babrás is...

És nincs senki a családban, aki ilyet készítene....nekem.

:-(

Előzmény: Wassernyolcas (2178)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2179

De jól felszerelt konyhád van!

Előzmény: Wassernyolcas (2178)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2178

A csipkebogyóról, mint különleges lekvár alapanyagról ugye nem felejtkeztek el?

Munkás egy feladat, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom lekvár készíthető belőle. Kétszeri főzést és kétszeri átpasszírozást igényel a készítése. Először felfőzzük, majd a magtól átpasszírozással válunk meg, ez után a szőröktől szabadulunk meg az egyik mellékelt képen látható passzírizó bordázott tárcsa és lisztet korábban nem látott liszt szita segítségével.

    

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2177

A homoktövis hidegen préselve, mézzel keverve nálunk is bejön. 

 

 

Előzmény: firekiller (2170)
Chilio Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2176

Jó kis cikk, élménnyel olvastam. :)

Aszalt somot honnan lehet szerezni?

A kereső nem sok hasznos oldalt dobott ki.

Néhány őstermelőnél van csak, úgy látom. :(

ásítósmacska Creative Commons License 2014.10.20 0 0 2175
firekiller Creative Commons License 2014.10.14 0 0 2174

Elkészült a birsalmasajt. Picit puha lett, most kiterítve "szárad" .

firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2173

Az nem a "különleges lekvarok" fórumhoz tartozik :)

Előzmény: BONNIE (2172)
BONNIE Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2172

Valóban. Azt írtad, hogy nem hiszel neki. Miért?

Előzmény: firekiller (2169)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2171

A homoktövisnek a C-vitaminon túlmenően is vannak pozitív hatóanyagai, amelyek a főzéssel

sem bomlanak el. Gyulladáscsökkentő, stb.

A magolaja is jelentős gyógyítóerővel bír, hámosító, gyomor- nyombélfekély esetén gyógyít, stb.

Valamint a májbetegeknek is segít a máriatövismag-olajhoz hasonlóan.

Azt hiszem.

Tehát olyan általános roboráló- és csodaszerként is használható.....

Előzmény: firekiller (2170)
firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2170

Homoktövis hidegen sajtolva mézzel elkeverve bejön nekem és úgy a C vitamin is megmarad.

Birsalma sajtba citrom helyett már raktam homoktövist, ehető volt.

Főzéssel sajnos a homoktövis és a többi magas C vitamin tartalmú gyümölcsi is elveszti a vitaminok egy részét. Alma-homoktövis lekvárt lehet, hogy kipróbálom, most szinte ingyé van az alma.

 

Előzmény: Törölt nick (2168)
firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2169

Nem írtam olyat, hogy baj van Bálint gazdával.

Előzmény: BONNIE (2167)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2168

A homoktövis lekvár magában nem fog lenyűgözni senkit az ízével.

Viszont kedvező életteni hatásai miatt más gyümölcsökkel összefőzték, és így fínom és a kívánt anyagokat is

tartalmazó lekvárt kaptak.

Sajnos már nem találtam meg a leírást sehol (és a neten sem), de régen homoktövissel készítették (azt hiszem) a

Háromíz -lekvárt, amit mint minden nyavalyára hatásos szerként is használtak.

De homoktövis-szilva, illetve homoktövis-alma lekvárokat ma is készítenek, és biztosan finomak is...

Előzmény: firekiller (2166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!